Het is misschien niet zo’n flitsend onderwerp om over te schrijven, maar veiligheid op Bali is wel degelijk iets waar mensen vaak naar vragen. De vraag “Is Bali veilig?” wordt niet voor niets regelmatig gegoogeld.
Ik verklap je vast: het is oppassen geblazen, want er liggen allerlei gevaren op de loer…
Nee, zonder gekheid, Bali is absoluut een van de veiligste bestemmingen om te backpacken of een leuke vakantie te vieren. Niettemin zijn er absoluut risico’s om rekening mee te houden. Doe je dit niet, dan zou je reis wel eens heel anders kunnen aflopen dan je had gewild. En nee, ditmaal is het geen grap.
Omdat ik op Bali woon kan ik je alles over de veiligheid op het eiland vertellen. Op basis van feiten en eigen ervaringen. Lees deze handige gids daarom rustig door en zorg dat je goed voorbereid op pad gaat.
Criminaliteit op Bali
Een van de belangrijkste peilers met betrekking tot veiligheid is criminaliteit.
Hoe zit het hiermee op Bali?
Volgens de data van de Balinese politie waren er in 2023 261 gerapporteerde misdaden op het eiland, een stijging van 19% ten opzichte van het jaar ervoor.
Nu zegt zo’n cijfer niet persé heel veel. Al kun je concluderen dat er ‘slechts’ 261/365 = 0,72 gerapporteerde misdaden per dag plaatsvinden op Bali.
In heel Indonesië is er een zogeheten homicide rate van 0,4 per 100.000 mensen. Da’s wereldwijd een van de laagste cijfers wanneer we het hebben over opzettelijke doodslag. In Nederland is dit bijvoorbeeld 0,6 per 100.000 mensen, in België 1,1 en in een land als Mexico 26,8!
Een ding om absoluut op te letten zijn zakkenrollers. Die vind je vooral in de toeristische gebieden, denk aan Canggu, Ubud en Kuta. Maar net zo goed op drukke havens, waarbij ik je aanraad om extra op je hoede te zijn in de haven van Padangbai. Het is er vaak een enorme chaos en een telefoon of portemonnee is zo gepakt, door een gewiekste dief die precies weet hoe dit spelletje werkt. Doe je waardevolle spullen niet in de losse zaken van een zwembroek, je bent dan een makkelijke prooi voor ze.
In je eentje over straat gaan is normaal gesproken geen probleem, ook niet wanneer het donker is. Heel anders vergeleken met een land als Mexico, waar toeristen nogal eens overvallen worden.
Scams op Bali
Verder is het goed om te weten dat er bepaalde scams voorkomen op Bali, al valt het eerlijk gezegd allemaal heel erg mee.
De meest bekende is die van het geldwisselkantoor, waarbij je minder wisselgeld in je handen gedrukt krijgt dan afgesproken.
Of pinnen veilig is? Skimmen komt ook nog altijd voor op Bali. Scherm bij het intoetsen je pincode telkens goed af.
De taxi-scam is er evengoed een om rekening mee te houden, aangezien de taxi-maffia een grote vinger in de pap heeft op Bali. Je betaalt via hen onnodig veel voor je vervoer. De enige officiële taxi’s op Bali zijn die van Bluebird, Gojek en Grab. Mannetjes langs de weg die hun diensten aanbieden, hoeven trouwens niet persé criminelen te zijn, al zijn de prijzen veelal schrikbarend en niet marktconform.
Lees ook: 8 scams op Bali (en hoe je ze voorkomt).
Drugs op Bali
Een maat van me zei van de week dat hij iemand op Bali kent die een vape rookt met speciale wietolie. Vet gevaarlijk lijkt me, want als iemand die kenmerkende geur ruikt en het toevallig een agent is, ben je de pisang.
Het devies is wat mij betreft simpel: blijf van drugs af. Nee, van een stickie roken zal je niet de doodstraf krijgen, maar je kunt er gerust jarenlang door in de bak belanden. De gevallen zijn bekend en zoek je zo op in Google. Handelen in drugs, daarentegen, kan wél tot de doodstraf leiden. Hier is nog een geval uit 2024.
Bepaalde dingen kun je overigens zonder problemen gebruiken, denk aan kratom.
Is vervoer op Bali veilig?
Talrijke toeristen kiezen ervoor om tijdens hun reis op Bali een scooter te huren. Zoals ik al wel vaker heb verteld gaat het hier om scooters met een cilinderinhoud van meer dan 50cc, en rijd je volgens de Nederlandse wet daarom op een motor. Kom je in een ongeluk terecht, ben je niet verzekerd voor schade aan derden. Een groot risico dat de meesten desondanks wel nemen. Wees je er in elk geval bewust van.
Nog een aantal zaken met betrekking tot het scooter rijden op Bali:
- Ze rijden ze op Bali links, precies andersom dan je gewend bent.
- Je rijbewijs plus een internationaal rijbewijs is verplicht.
- Draag een helm voor je veiligheid en om een boete te ontlopen.
- Het is vaak retedruk op de wegen, al is het simpelweg een kwestie van de meute volgen.
- De wegen zijn over het algemeen goed, al kom je richting het noorden op tig plekken met hobbels en scheuren.
- Hou je telefoon of tas niet in je hand indien je achterop zit, op deze manier worden bijrijders vaak bestolen.
Qua taxi’s heb ik me eigenlijk nooit onveilig gevoeld. Dit geldt zowel voor motorbike-taxi’s als reguliere auto-taxi’s. Een keer, in Makassar op Sulawesi, maakte de bestuurder van de motorbike een remfout en gingen we tegen de vlakte. Gelukkig reden we langzaam en viel de schade mee. Mocht je je niet senang voelen achterop de scooter vanwege het rijgedrag van de bestuurder, dan kun je hem (of haar) altijd even op z’n rug tikken en het bespreken. Grab en Gojek zijn twee apps die ik je hoe dan ook aanraad om op je telefoon te zetten, om zo goedkoop mogelijk een rit te boeken. De app van Bluebird is evengoed aan te raden.
Verder is de bus een transportmiddel om op Bali veilig gebruik van de kunnen maken. Zo rijdt er een publieke bus tussen het vliegveld en Ubud en over het hele eiland minivans van onder andere Perama Tour.
Ten slotte heb je de boot om naar de naburige eilanden Nusa Penida en Nusa Lembongan te komen. Ook de Gili’s en Lombok zijn populair, al liggen ze een stuk verder weg. Met name de speedboten verkeren nogal eens in erbarmelijke staat, al vertrouw ik meestal wel op de ervaring die men heeft. Ze varen namelijk zeer frequent. Toch gebeuren er zo nu en dan ongelukken. Als ik voor mezelf spreek: ik heb me nooit onveilig gevoeld, enkel een tikkeltje onzeker op de weg van Sanur naar Nusa Lembongan met The Tanis Fast Cruise. Die boot viel van ellende uit elkaar en het was noodweer.
Is eten en drinken op Bali veilig?
De welbekende Bali Belly is iets waar toeristen nogal eens aan denken wanneer het over eten en drinken op Bali gaat. Ben hier echter niet te bang voor, want het valt doorgaans reuze mee. Denk aan een tot twee dagen diarree en dan heb je het gewoonlijk wel gehad.
Ik wil hieraan toevoegen dat in veel warungs MSG in het eten zit. Dit is een smaakversterker bekend onder de naam ‘Ajinomoto’ die niet goed is voor je gezondheid. Indonesiërs zijn er dol op en niet zelden aan verslaafd. Zelf vraag ik altijd of ze dit spul achterwege willen laten. Stop je in Nederland dagelijks e-nummers in je mik, dan zal het je waarschijnlijk nauwelijks boeien. Al wil ik het je toch gezegd hebben.
Met betrekking tot ijsklontjes adviseer ik je om je niet gek te laten maken door allerlei horrorverhalen. Bij alle (ja alle) warungs waar ik geweest ben, gebruik ze namelijk ijsklontjes die ze bij een groothandel of in de supermarkt gekocht hebben. Zelfs bij de meest basale warungs die alleen lokale bewoners bezoeken.
Vraag bij ‘nasi campur’ telkens wanneer men de gerechten heeft gekookt. Dit is een typisch Indonesische specialiteit waarbij het eten al bereid is, en je uit diverse bakjes iets kunt kiezen. Staan de bakjes al een hele dag in de vitrine, zou ik het risico niet nemen.
Dat je het kraanwater op Bali niet moet drinken wist je waarschijnlijk al. Continu flessen water gebruiken is evenmin een keuze om blij van te worden. Denk aan microplastics die je op die manier binnenkrijgt (nee, da’s geen onzin) plus de grote hoeveelheid plastic die je gebruikt. Een glazen fles vullen bij een dispenser in je accommodatie of een fles met filter, zijn in die zin betere opties.
Ten slotte verdient arak extra de aandacht. Op tal van plekken stookt men dit alcoholische drankje zelf en bevat het de sluipmoordenaar methanol. Meerdere toeristen zijn er helaas door overleden. Laat té goedkope en niet-officiële alcohol sowieso links liggen, om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Over arak uit een officiële winkel hoef je je geen zorgen te maken trouwens.
Lees ook: 16 DON’ts voor je reis op Bali.
Persoonlijk ben ik op Bali al met al nog nooit ziek geweest van het eten en drinken (die klop ik meteen effe af 😉 ). Een reisgenoot van me hier had laatst echter direct maagissues toen ik hem meenaam naar een lokale eettent. Het is veelal een kwestie van wennen aan de nieuwe bacteriën. Heeft je lichaam die switch gemaakt, dan zal je niet snel last meer hebben.
Zijn de bezienswaardigheden en activiteiten op Bali veilig?
In de meeste gevallen hoef je je bij de bezienswaardigheden van Bali geen zorgen te maken, al wil ik je waarschuwen voor kliffen, schommels en avontuurlijke activiteiten zoals raften, surfen en jetskiën.
De kliffen in Uluwatu maar ook op een eiland als Nusa Penida trekken de laatste jaren duizenden Instagrammers aan, waarvan er een hoop geen enkel besef lijken te hebben van de risico’s. Ze zetten hun leven op het spel om een zo spectaculair mogelijke foto te maken. Want ja, alles voor de Gram hè? Wat een bizarre wereld is het toch. Ik overdrijf trouwens niet, bij bijvoorbeeld Kelingking Beach zijn al meerdere mensen naar beneden gevallen of verdronken door de verraderlijke stromingen.
In Ubud en omstreken vind je diverse torenhoge schommels die niet zonder risico zijn. Het aantal ongelukken is overigens relatief laag, al is er in 2018 een Fransman overleden bij het gebruik van een van de schommels in het fameuze Tegallalang.
Zwemmen in de zee lijkt misschien ongevaarlijk, niettemin heb je op veel plekken te maken met onderwaartse stromingen die zelfs de beste zwemmers te machtig zijn. Ook ogenschijnlijk onschuldige wateren rond Seminyak en Canggu kunnen je zomaar in de problemen brengen. Ik heb het aan den lijve ondervonden bij het populaire Batu Bolong Beach in Canggu. Ga ten slotte nooit het water in indien je een rode vlag of waarschuwingsbord ziet.
Voor wat betreft watersport adviseer ik je om te allen tijde af te gaan op instructies die medewerkers en strandwachten geven. Als die er zijn tenminste. En haal bij bijvoorbeeld geen capriolen uit om indruk te maken, je kunt het met de dood bekopen.
Zijn accommodaties op Bali veilig?
In welke accommodatie je ook slaapt, of het nu een luxe resort, hotel, homestay of een hostel is, onveilig hoef je je nergens te voelen. Ik verblijf steevast in homestays en doe de deur tijdens het slapen nooit op slot, laat mijn waardevolle spullen overdag binnen liggen en voel me eigenlijk net zo veilig als thuis.
Iets wat ik wel wil benadrukken is het gevaar van airco’s die je zo ziek als een hond kunnen maken. Gebrekkig onderhoud aan de kamers, waaronder een periodieke servicebeurt van airconditioners, blijken de orde van de dag op Bali. Na een poosje is de filter compleet vervuild en verstopt, en zijn het louter bacteriën die door het apparaat in je kamer worden rondgeblazen. Ik ben er zelf een keer zo ziek van geworden dat ik nauwelijks nog iets kon. De koppijn was ronduit hels. Ik kies zodoende voor een ventilator en laat de airco lekker uitstaan. Sowieso heb ik liever natuurlijke lucht. Vraag aan de eigenaar hoe het zit met het onderhoud van de airco, om de kans op klachten te minimaliseren.
Boek hier je accommodatie op Bali
Ook is er het verhaal dat het water tijdens het douchen schade zou aanrichten aan je haar, vanwege de hardheid ervan. Forums staan vol met meldingen van haaruitval, eveneens bekend als ‘Bali Hair’. Of dit klopt weet ik eerlijk gezegd niet, maar het is iets om op te letten. Mijn eigen haren zien er in ieder geval nog hetzelfde uit!
Pas op met wandelen
Nope, Bali is verre van een wandelparadijs. Ja, zodra je in de natuur zit, dan wel ja. Echter, in de steden kan het ronduit gevaarlijk uitpakken.
Ik noem een Ubud, waar de stoep op veel gedeeltes gescheurd is, tegels mist of simpelweg metersdiepe kuilen bevat die je direct in contact brengen met het riool.
Ook is op bepaalde stukken de stoep veel hoger dan de weg, zomaar een centimeter of dertig. Verstap je je, kun je je er flink blesseren.
Mijn moeder heeft in korte tijd tot tweemaal toe haar teen lelijk opengehaald aan een onverwachtse verhoging op het voetpad, zowel in Ubud als in Kuta. Til zodoende bij iedere stap je voeten voldoende op.
Verder staan de stoepen vaker wel dan niet vol met scooters of auto’s die er zonder pardon parkeren. Vervolgens ben je verplicht uit te wijken naar de drukke weg en moet je oppassen dat er geen scooter of auto over je voeten heenrijdt. Hetzelfde geldt voor smalle zijweggetjes die op drukke straten uitkomen. De auto’s die er rijden razen soms letterlijk 1 centimeter langs je heen. Het is echt om leip van te worden.
Zijn honden op Bali gevaarlijk?
Ik kom nogal veel verhalen tegen waarin verteld wordt om honden op Bali hoe dan ook op afstand te houden. Heel eerlijk, ik heb vrijwel nooit problemen met ze gehad en aai ze -wanneer de situatie veilig voelt- gewoon. Wanneer ‘ie de hele tijd naar me blaft, loop ik door.
Ja, in de binnenlanden heb je van de typische plekken waar groepen honden voor een erf staan en als wilden beginnen te blaffen. Die niet al te fijne situatie hadden mijn moeder en ik in Kanciana. In de meeste gevallen is het echter slechts bescherming van de woning en kun je -hoe spannend ook- doorlopen. Een stok of tak vasthouden helpt je om ze in dreigende situaties op afstand te houden. Of doe de klassieke truc door een steen te pakken en een gooiende beweging te maken.
Desalniettemin is er wel degelijk een gevaar van rabiës op Bali en moeten we dit niet onderschatten. In het geval je gebeten bent door een hond (of aap) is het daarom een must om je in het ziekenhuis te melden en daar advies in te winnen. Het zal er veelal op neerkomen dat men je het rabiës-vaccin aanraadt, een reeks van vijf injecties in 21 dagen. Heb je rabiës en doe je er niks aan, wordt het je fataal.
Natuurrampen op Bali
Natuurrampen komen op Bali zelden voor en zijn in die zin niet iets om je druk over te maken. Sowieso heb je het zelf niet in de hand natuurlijk.
Bali telt meerdere vulkanen en kleine erupties zijn niet uitzonderlijk. De laatste serieuze uitbarsting was in 2019 van Gunung Agung. In 2017 barstte diezelfde vulkaan uit en moesten er meer dan 100.000 mensen geëvacueerd worden.
Verder is er een risico op aardbevingen en zelfs tsunami’s, al gaat het doorgaans om niet noemenswaardige aardbevingen.
Is er dengue op Bali?
Dengue, oftewel knokkelkoorts, kan je vakantie flink verzieken. Op Bali, en in de rest van Indonesië, heb je kans om deze infectieziekte veroorzaakt door een mug op te lopen. Desondanks komt het maar weinig voor dat iemand er daadwerkelijk aan overlijdt.
Als ik wederom naar mezelf kijk, heb ik het nooit gehad. Niet dat ik weet tenminste. Ik smeer me verder nooit in met muggenmiddeltjes en word met regelmaat gestoken. Da’s natuurlijk geen garantie dat jij het niet oploopt, maar toch. Al is het blijft het een uitzondering.
Heb je specifieke klachten die voor langere tijd aanhouden, dan kun je altijd even een dokter ernaar laten kijken om het zekere voor het onzekere te nemen. Typische symptomen zijn:
- Aanhoudend hoge koorts en koude rillingen.
- Spier- en gewrichtspijn.
- Griepklachten: hoesten, keelpijn, hoofdpijn en totaal geen fut hebben.
- Misselijkheid en braken.
Uitrusten is eigenlijk het enige echte medicijn wat je er weer bovenop helpt. En genoeg water en electrolytes drinken! Qua dehydratie-drankjes zijn Procari Sweat en vers kokoswater aanraders.
Is er AIDS/HIV op Bali?
AIDS of HIV mag dan als iets ouderwets klinken, op Bali komt het wel degelijk voor en de aantallen zijn groeiende. Na Papoea is Bali het eiland in Indonesië waar het virus het vaakst voorkomt.
Gebruik je Tinder of kom je op een andere manier met locals in contact voor een date en wellicht meer? Een condoom is in elk geval een absolute must. Risico’s als deze wil je absoluut niet nemen.
Zijn er goede ziekenhuizen op Bali?
Qua medische zorg hoef je je op Bali gelukkig geen zorgen te maken.
Een gerenommeerd internationaal ziekenhuis is het BIMC Hospital Bali, en voor de rest vind je over het eiland verspreid voldoende klinieken waar je in het geval van nood terechtkunt.
Toevallig sprak ik vorige week een Belgische man van rond de zestig die vol lof over het BIMC-ziekenhuis sprak. Hij was er geopereerd en kon alleen maar lovend zijn.
Om kosteloos van goede hulp gebruik te kunnen maken is een reisverzekering die (vrijwel) alles dekt een must. Je Nederlandse zorgverzekering vergoed enkel het Nederlandse tarief.
Is Bali veilig voor vrouwen?
En dan het antwoord op de vraag of Bali veilig is voor vrouwelijke reizigers. Het antwoord is een dikke JA.
Al hoor je zoiets misschien liever van een vrouw, ik snap je 😉 .
Ik zal echter niet ontkennen dat het als man in bepaalde situaties absoluut makkelijker is. Loop je als Westerse vrouw langs een stel zelfbenoemde taxi-chauffeurs, kun je op bekijks rekenen. Onveilig zal het desondanks in 99 van de 100 gevallen niet zijn.
Je hoeft je overigens niet onveilig te voelen als een Balinese man vraagt waar je vandaan komt, waar je verblijft en waar je naartoe gaat. Het zijn stuk voor stuk volstrekt normale vragen die locals puur stellen om interesse te tonen. Het is daarnaast ook uit nieuwsgierigheid. Het overkomt mij zowat dagelijks.
Plus als dame heb je een groter risico dan als man om gedrogeerd te worden tijdens een avondje stappen. Let in een bar of club zodoende goed op je drankje.
Maar in het kort: ik kom zat meisjes en vrouwen tegen die alleen reizen, en qua veiligheid geen slecht woord hebben te melden over Bali.
Is Bali veilig om alleen te reizen?
Ten slotte van dit artikel vertel ik je meer over alleen reizen op Bali en of dat eigenlijk wel veilig is.
Bali is samen met Bangkok zo’n beetje de populairste bestemming van Zuidoost-Azië voor soloreizigers, evenals voor stelletjes trouwens. In die zin hoef je je dus absoluut geen zorgen te maken. Alles om je comfortabel en veilig te voelen is op Bali aanwezig, en vrijwel overal vind je gezellige hostels of (goedkope) homestays/guesthouses om andere backpackers te ontmoeten.
Verder kan je je aansluiten bij tal van tours en zo gemakkelijk contacten leggen.
Wil je juist lekker alleen zijn, is dat natuurlijk net zo goed mogelijk.
En wat ik al zei: in je uppie over straat gaan -ook in het donker- is op Bali in tegenstelling tot veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen ongevaarlijk. Tuurlijk, je zult heus wel eens een shady steegje tegenkomen dat je liever overslaat, maar daarvoor geldt hetzelfde als thuis (er niet heengaan dus). In gevallen van mogelijke dreiging boek je gewoon een Gojek of Grab om je op te komen pikken.
Het grootste euvel waar soloreizigers op Bali tegenaanlopen heeft niet zozeer met veiligheid van doen, maar eerder met de kosten voor transport. Immers, voor veel bestemmingen heb je een taxi nodig en die blijken nogal eens duur. Kun je de kosten delen, dan scheelt dat een hoop. Daarnaast zijn privékamers op bepaalde locaties -bijvoorbeeld in Uluwatu– vrij prijzig, splitten is dan wederom voordelig.
Zoek je een leuke route voor Bali?
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor je reis op Bali heb ik Backpackgids Bali geschreven. De digitale gids staat vol met inspiratie, leuke routes, hidden gems en typische bezienswaardigheden die je niet wilt missen. Als bonus krijg je er bovendien een gids bij met handige insider-tips.
Meer lezen over Bali
Wil je meer leuks lezen vooraleer je op het vliegtuig richting Bali stapt? En ben je benieuwd naar mijn avonturen op the Island of Gods?
Check dan de speciale Bali-pagina.
Heb je vragen over veiligheid op Bali? Stel ze in de comments!