Bali is het paradepaardje van Indonesië, daar is geen twijfel over. The Island of Gods is sinds jaar en dag het meest bezochte eiland van het land. En als je in Nederland iemand spreekt die richting Indonesië gaat, kun je er donder op zeggen dat degene uitsluitend Bali op de planning heeft staan.
Het is onderhand een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld.
Niettemin wint het naburige Lombok de laatste jaren flink aan populariteit. De ontwikkeling van Kuta (Lombok) van lokaal vissersplaatsje naar een badplaats met allure is daar een tekenend voorbeeld van.
Nogal wat reizigers stellen zichzelf de vraag: Bali of Lombok, waar zal ik naartoe gaan? Of: welk van de eilanden is leuker/beter?
Je begrijpt waarschijnlijk al dat ik je daar niet meteen een eenduidig antwoord op kan geven. Maar, wat ik wel zeker weet is dat ik je met mijn ervaringen die ik op beide eilanden heb enorm zal helpen bij je keuze.
De laatste jaren heb ik opgeteld meer dan een jaar op Bali gewoond, en ben ik meerdere keren naar Lombok geweest om rond te reizen. Ik weet daarom vrij goed waar de verschillen tussen beide eilanden liggen, maar net zo goed op welke vlakken ze vergelijkbaar zijn.
In deze gids ga ik je helpen met het maken van je beslissing door de eilanden op verschillende zaken te vergelijken. Telkens zal ik een winnaar aanwijzen, op basis van mijn persoonlijke mening.
Je kunt zo de voor jou meest relevante categorieën selecteren en daar je keuze op baseren. Al hoef je natuurlijk niet te kiezen, allebei bezoeken is natuurlijk ook mogelijk 🙂 . In een uur of drie ben je van het ene naar het andere eiland gevaren.
Bali versus Lombok: enkele feitjes
Is Bali groter dan Lombok? Welke religies zijn dominant op de eilanden? En hoeveel inwoners vind je er? Hieronder zet ik de feiten voor Bali en Lombok op een rij.
Bali
- Oppervlakte: 5.780 km²
- Aantal inwoners: 4,4 miljoen
- Hoofdstad: Denpasar
- Vliegveld: Ngurah Rai International Airport (DPS)
- Dominante religie: hindoeïsme
Lombok
- Oppervlakte: 4.725 km²
- Aantal inwoners: 3,8 miljoen
- Hoofdstad: Mataram
- Vliegveld: Lombok International Airport (LOP)
- Dominante religie: islam
Stranden
Qua stranden wint Lombok het wat mij betreft dik van Bali.
De stranden die je rond Kuta (op Lombok dus) tegenkomt kunnen eigenlijk niet beter, terwijl die op Bali juist nogal eens tegenvallen. Uluwatu is daar het beste op strandgebied, maar haalt het bij lange na niet bij Kuta. Op Lombok vind je daadwerkelijk goudgele en witte stranden met helder water, op Bali veel minder.
Daar voeg ik aan toe dat de wateren rond Lombok geschikter zijn om te zwemmen, rond Bali krijg je vrijwel overal -behalve in het noorden- te maken met (hoge) golven en gevaarlijke onderstromen.
Winnaar: Lombok
Vulkanen
Op Bali en Lombok is geen tekort aan bergen, waaronder een aantal krachtpatsers van vulkanen. Mount Agung (3.031), Buyan-Bratan (2.276 meter) en Mount Batur (1.717 meter) op Bali en uiteraard de Rinjani-vulkaan (3.726 meter) op Lombok.
Hoewel het misschien lastig is om in deze een winnaar aan te wijzen en je gezien het aantal wellicht aan Bali denkt, valt mijn keuze toch op Lombok. De Rinjani-vulkaan is nou eenmaal een van Indonesië’s iconen en hét (letterlijke) hoogtepunt van Lombok. Bovendien is het de op een na hoogste vulkaan van het land.
Winnaar: Lombok
Rijstvelden
Rijstvelden zie je op beide eilanden genoeg. Op Lombok heb ik vooral in Tetebatu genoten van de weelderige natuur en de rust. Die rust is op Bali bij veel rijstvelden helaas ver te zoeken, met Tegallalang in Ubud als dieptepunt. Begrijp me niet verkeerd, het is er beeldschoon. Echter, Instagrammers en andere influencers plus alle winkeltjes hebben de sfeer er behoorlijk verziekt.
Toch gaat Bali het in deze categorie winnen van Lombok, omdat ze over de Jatiluwih-rijstterrassen beschikt. Zo mooi als het daar is ga je het niet zo snel ergens anders meemaken. En dan heb ik de groene oase Sidemen nog niet eens genoemd…
Qua authenticiteit van de rijstvelden scoort Lombok voor mij hoger, al heb je op Bali heus ook rijstvelden zonder toeristen. Denk bijvoorbeeld aan de Dayang Rice Terraces in Munduk en het hierboven genoemde Sidemen.
Winnaar: Bali
Watervallen
De watervallen op Bali gaan van nietszeggend en overlopen door toeristen tot aan betoverend en lekker rustig. Rond Ubud en meer naar het noorden barst het ervan en zal je je ogen uitkijken. Munduk is qua watervallen mijn absolute favoriet op het eiland, met de Banyumala Twin Waterfalls als meest tot de verbeelding sprekende.
Lombok heeft evengoed een hoop moois te bieden als het op watergeweld aankomt. Die in Tetebatu zijn oké, maar de Tiu Kelep-waterval in Senaru zal je pas echt verbazen.
Mijn besluit is een lastige, al kies ik in deze voor Bali. Waarom? De watervallen op Lombok zijn veelal lastiger te bereiken en op Bali vind je er op tal van plekken vrij veel op betrekkelijk korte afstand van elkaar. De Munduk Waterfall Trekking is daar een goed voorbeeld van.
Winnaar: Bali
Eilanden
De eilanden nabij Bali zijn Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Nusa Penida is bekend om de torenhoge kliffen en ruige stranden, waaronder het beroemde en kapot-gehypete Kelingking Beach. Op het veel kleinere Nusa Lembongan en het met de brug daaraan verbonden Nusa Ceningan komen mensen vooral om te chillen op het strand. Op enkele bezienswaardigheden na, zoals Devil’s Tears, is er weinig te beleven. Het is er lekker laidback, al werd ik -net als op Bali- helemaal gestoord van het verkeer. Duiken is vanaf beide eilanden populair. Verder is er Menjangan Island om te snorkelen en duiken, al vond ik het er een tikkeltje tegenvallend.
Voor de kust van Lombok liggen de fameuze Gili-eilanden: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. En het mooie: er is geen verkeer! Chille vibes, snorkelen met schildpadden en relaxen op een zitzak bij een strandbar met een kokosnoot of biertje staan hier centraal. Meer naar het zuiden ligt nog een stel Gili-eilanden, met Gili Nanggu als bekendste naam. Aan de oostkant vind je bovendien nauwelijks gekende Gili’s, zo kampeerde ik op het onbewoonde Gili Kondo. Zonder te overdrijven een onvergetelijke ervaring!
Vooral de afwezigheid van verkeer op de Gili-eilanden en het feit dat ze beloopbaar zijn plus de aanwezigheid van de minder bekende Gili’s, maken Lombok voor mij de winnaar.
Winnaar: Lombok
Surfen
Op het gebied van surfen hebben zowel Bali als Lombok je een hoop te bieden. Ze verschillen echter wel degelijk van elkaar, het hangt er dus maar net vanaf wat je zoekt.
Zo is de surfcultuur op Bali er een die behalve met de plank de golven trotseren eveneens bestaat uit feestjes en hippe beach-bars. Al hoef je daar natuurlijk niet aan deel te nemen.
Op Lombok is het net even anders, en is de surfervaring authentieker te noemen. Tevens tref je op Lombok meer spots om als beginneling aan de slag te gaan.
Winnaar: geen
Snorkelen
Snorkelen, het is iets wat bij talloze mensen op hun verlanglijstje staat wanneer ze Bali en Lombok bezoeken. Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: Lombok wint het, al doel ik in deze op de snorkel-mogelijkheden die je vanaf de Gili-eilanden hebt. Je loopt vanaf het strand in het turquoise water en de kans is daarna behoorlijk groot om een zeeschildpad langs te zien zwemmen. Ik heb het zelf meegemaakt vanaf Gili Air en Gili Meno. Onwijs gaaf om mee te maken! Qua koralen is het echter allemaal niet denderend, maar da’s op Bali net zo min het geval. Rond de Gili’s is de kleur ervan totaal verbleekt, met dynamietvissen als grote oorzaak. Snorkelen vanaf het strand op Gili Kondo was, tot slot, in een woord fantastisch. De koralen hadden er opvallend felle kleuren, iets wat ik lang niet meer gezien had.
Over Bali gesproken, ik heb er gesnorkeld in Amed, al was ik daar niet bepaald van onder de indruk. Voor de rest is er weinig te snorkelen rond Bali, behalve nog in Pemuteran. Je kunt vanuit daar naar Menjangan Island varen, al vond ik ook daar de onderwaterwereld niet zo boeiend. Op de schildpadden die we zagen na dan. De hoeveelheid plastic in het water was bovendien schrijnend. Vanaf Nusa Penida kan je op een bootje springen om manta-roggen te spotten, wat in eerste instantie vet klinkt. De hoeveelheid boten doen het helaas al snel aanvoelen als een klopjacht.
Winnaar: Lombok
Duiken
Voor wat betreft duiken is Bali in mijn optiek een betere keuze. Voor de kust in het noordoosten liggen diverse scheepswrakken -waaronder het USAT Liberty Wreck in Tulamben- die interessant zijn om te bewonderen, en qua muck diving vind je er meerdere goede locaties. Snorkelen vond ik rond Menjangan dan misschien niet zo speciaal, de duikers waarmee ik op pad ging waren lyrisch. Tel daarbij de uitmuntende duiksites rond Nusa Lembongan en Penida bij op, en het antwoord op de vraag of je je dagenlang onder water zult vermaken is duidelijk.
Lombok en de Gili’s zijn ten aanzien van duiken niet bijster boeiend. Je ziet bij de Gili-eilanden voornamelijk schildpadden, kleurrijke koralen hoef je er niet te verwachten.
Winnaar: Bali
Wellness/yoga/sport
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Bali een heus mekka is voor yogi’s en sporters is.
Als het op yoga aankomt is er eerlijk gezegd weinig beters dan Bali. Of de ervaring steevast authentiek is? Nope, dat dan weer niet. Doe daarom goed je onderzoek vooraleer je ergens een lesje meepakt.
Qua sporten is Bali idem dito een hoogvlieger. Zeker in de toeristische gebieden stikt het van de kwalitatief zeer goede sportscholen, veelal compleet met ijsbaden, sauna’s, stoomcabines en ga zo maar door. Inclusief pijnigend prijskaartje trouwens, maar daar gaat het nu niet om.
Wat sporten, yoga en wellness betreft komt Lombok niet bij Bali in de buurt. Al is Kuta nog wel even het noemen waard, want daar heb je met XENO FIT en Loka Gym twee toppers die zich moeiteloos met die van Bali meten. Tevens vind je in Kuta talrijke fijne yogaspots.
Winnaar: Bali
Beach-clubs/uitgaan
De beach-clubs die je op Bali ziet zijn gelikt, trendy en niet zelden van wereldklasse. FINNS is een van de bekendste. Lombok loopt op dat vlak lichtjaren achter.
Kom je voor een hippe strandbar om te loungen of een dansje te wagen, dan zit je op Bali gegarandeerd beter op je plek. Je omringt jezelf hier met toeristen, Indonesiërs zal je er nauwelijks zien. Ik hou er niet zo van, ik bedoel je bent in Indonesië toch? Aan de andere kant: ieder z’n keuze.
Ten aanzien van uitgaan is Bali sowieso een betere optie dan Lombok. Al vind je op de laatstgenoemde best enkele coole feestjes, zelfs in islamitische dorpjes waar je het niet zo 1,2,3 zou verwachten. Je moet dan zijn bij bepaalde guesthouses, zoals Sama Sama in Tetebatu. Iemand vertelde me ook over technofestivals op een van de stranden in Kuta. Voor een ronduit wilde nacht moet je het, op enkele uitzonderingen na, desondanks niet op Lombok zoeken en is Gili Trawangan je beste optie in de buurt.
Winnaar: Bali
Eten en drinken
Het is vrij simpel: Indonesisch eten is volop te krijgen op zowel Bali als Lombok. Ben je echter liefhebber van vegan food, smoothie bowls, steaks, pizza’s, croissants of welke Westerse gerechten/snacks dan ook? Dan heb je op Bali veel meer opties. Je hebt er alles wat je je maar kunt wensen.
Op Lombok is het vrijwel uitsluitend Kuta waar je een breder culinair aanbod tegenkomt. En op de Gili-eilanden ook trouwens, als ik die er voor het gemak eventjes bijreken.
Met betrekking tot koffie merk je het evengoed. Op Bali zie je eigenlijk overal wel goede koffiebars, terwijl die op Lombok buiten Kuta een stuk schaarser blijken.
‘Babi guling’, een van Bali’s iconische gerechten, is op Lombok nauwelijks te krijgen. Het is namelijk varkensvlees, en daarmee verboden om te eten voor moslims. In Mataram, een stad met talloze Balinezen, kom je babi guling en bijvoorbeeld een varkens-sateetje wel tegen.
Bier is op Lombok gezien de geloofsovertuiging lastiger te vinden dan bij haar grotere broer, al is het op toeristische plekken geen enkel probleem om een ijskoude Bintang te scoren. Op de stranden bij Kuta en Senggigi evenmin.
PS. Dit wist je nog niet over eten op Bali.
Winnaar: Bali
Accommodaties
Bali heeft alles wat je je op accommodatie-gebied maar kunt wensen. Van uitstekende hostels, unieke bamboe-boomhutten en cottages in de rijstvelden tot aan villa’s met infinity pools, comfortabele hotels en de meest luxe resorts aan het strand. De homestays doen kwalitatief vaak niets onder voor een gemiddeld hotel.
Bekijk leuke accommodaties op Bali en Lombok
Op Lombok is het aanbod veel beperkter, zeker inzake luxere accommodaties. Je moet hier denken aan (eenvoudige) hotels, guesthouses en homestays, af en toe zelfs zonder warm water. Daarnaast zijn hostels er relatief schaars. De homestays hebben meestal echter zulke aantrekkelijke prijzen, dat een hostel qua budget ook volstrekt onnodig is. Zelfs in Kuta domineren homestays en vind je (nog) weinig écht luxueuze hotels en resorts.
Winnaar: Bali
Transport
Als we het over transport hebben is Bali voor mij de onmiskenbare winnaar. Waarom? Omdat je hier simpelweg nagenoeg overal de apps Grab en Gojek kunt gebruiken om een goedkope auto- of scooteraxi te boeken. Behalve in het noorden trouwens, maar voor de rest zit je eigenlijk altijd wel goed.
Op Lombok ligt dit heel anders, en zal je vrijwel uitsluitend in Mataram en bij de haven van Bangsal een chauffeur van Grab of Gojek treffen. Bluebird-taxi’s rijden er evenmin in overvloed. Voor alle overige ritten ben je -tenzij je een scooter hebt gehuurd– zodoende veroordeeld tot (dure) niet-officiële taxi’s, zoals je die op Bali ook veel hebt. De taxi-maffia, heb je er al ’s van gehoord?
Voor kortere afstanden heb je op Lombok wel ‘ojeks’, scooter-taxi’s die vergelijkbaar zijn met Grab en Gojek, alleen duurder.
Publiek transport is op beide eilanden amper aanwezig, al rijden er wel ‘bemo’s’ en ‘angkots’ – kleine en vaak doorgeroeste busjes volgepakt met locals.
Winnaar: Bali
Verkeer
Het verkeer op Bali is een regelrecht drama. Knettergek werd ik ervan, vooral in Ubud. Nee, het is niet overal op het eiland om te janken, maar eigenlijk het hele gedeelte van Ubud tot aan Uluwatu wel. Ik voel de woede tijdens het schrijven nu alweer opborrelen.
Op Lombok is het juist een verademing om lekker op een scooter te toeren. Vooral de wegen rondom Kuta zijn voor Indonesische begrippen ongekend chill en doen je ergens op een luxe bestemming in Zuid-Europa wanen. En zo rustig ook. Echt heerlijk is het er! Tuurlijk, op Lombok is evengoed verkeershectiek, en met name in Mataram. Voor de rest valt het allemaal heel erg mee, helemaal als je het met Bali vergelijkt.
Winnaar: Lombok
Authenticiteit
Nope, op Bali moet je tegenwoordig niet meer zijn wanneer je authenticiteit zoekt. Het begint al bij aankomst op het vliegveld van Denpasar: het belang geld verdienen is overal te ruiken, met in de hoofdrol gehaaide types die je (veel) teveel willen laten dokken voor transport. Andere voorbeelden zijn de zelfbenoemde taxi-chauffeurs in Ubud die continu naar je roepen, onnodige gidsen die zich bij tempels aan je opdringen en het gevoel hebben dat het op veel plekken sec om geld draait. Al wil ik het hele eiland absoluut niet over een kam scheren, want in Sidemen, in de Munduk-regio en in Pemuteran heb ik juist wél het authentieke gezicht van het eiland mogen meemaken.
Lombok, aan de andere kant, is juist volkomen authentiek en nog lekker rauw. Op het toeristische centrum van Kuta, Senggigi en de opdringerige types in de haven van Bangsal na zal je het pure Indonesië ervaren. Al kom je de op geld beluste types bij sommige watervallen ook echt wel tegen, denk aan de Benang Stokel en de Benang Kelambu Waterfall. Als er iemand op iets te coole wijze “Hey bro” naar je roept, weet je op Lombok dat je in een toeristische plek bent aanbeland (en men iets van je wil).
Op Lombok zal je het diepere avonturiersgevoel ervaren, op Bali niet of in elk geval veel minder snel.
Winnaar: Lombok
Prijzen
Eerlijk gezegd heb ik tussen Bali en Lombok weinig verschil gemerkt tussen de prijzen.
Wanneer ik het eten er bijvoorbeeld even uitpik, betaal je in een lokale warung op Bali evenveel voor een simpele ‘nasi goreng’ als op Lombok. Dat wil zeggen: 15.000 tot 20.000 roepia. Loop je een warung in die op toeristen gericht is, zal je op allebei de eilanden al snel het dubbele kwijt zijn.
Accommodaties heb je op zowel Bali als Lombok voor een tientje of minder per nacht, en voor vele honderden euro’s. Dat laatste zie je op Lombok trouwens veel minder. Ook moet je op Bali zo nu en dan wat beter je best doen om een echt goedkoop plekje te vinden. Met Booking.com is dat desondanks een fluitje van een cent. In Kuta (Lombok) vond ik de homestays overigens wel relatief duur vergeleken met de rest van Lombok. Hetzelfde geldt voor de accommodaties in Uluwatu op Bali, waar de prijzen voor Balinese begrippen betrekkelijk hoog zijn.
Lees ook: hoe duur is Bali?
Verder heb ik de tarieven van de taxi’s als vergelijkbaar ervaren. De scooterprijzen vallen eveneens in dezelfde prijscategorie.
Wat qua vervoerskosten wel fijn is aan Bali is de combinatie van shuttle-bus plus boot in een enkele boeking. Wil je bijvoorbeeld van Ubud naar de Gili-eilanden, dan regel je via 12Go Asia eenvoudig een combinatieticket. Op Lombok rijden geen shuttle-bussen en ben je veroordeeld tot de taxi, waardoor het duurder wordt.
En hoe zit het met de drankjes? Biertjes, koffie, sapjes; het is stuk voor stuk zo’n beetje even duur.
Activiteiten zijn gemiddeld genomen op Lombok misschien ietsje goedkoper, al betaal je voor een trekking op de Rinjani-vulkaan evengoed de ‘hoofdprijs’.
Winnaar: geen
Weer
Als het op weer aankomst blijken Bali en Lombok volslagen vergelijkbaar, er heerst op beide een tropisch klimaat. Aangezien ze zo dichtbij elkaar liggen, kan dit natuurlijk ook niet anders.
Je hoeft op allebei de eilanden niet bang te zijn voor het regenseizoen, al kan het best een keer tegenzitten natuurlijk. Maar hey, da’s net zo goed mogelijk in de drogere periode.
Wel zou Lombok gemiddeld genomen iets droger zijn dan Bali, al heb ik dit verschil niet opgemerkt.
Winnaar: geen
Cultuur/religie
Bali is zoals aangegeven grotendeels hindoeïstisch, over heel het eiland vind je daarom tempels en worden ceremonies gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de stiltedag ‘Nyepi’ die een hele bijzondere energie met zich meebrengt. De kleurrijke offers -‘canang sari’- in een klein gevlochten mandje van bananenbladeren met bloemetjes, koekjes, wierook en andere versiersels plus de sierlijke kleding die de vrouwen dragen, maken mij altijd helemaal vrolijk. Traditionele dansen zoals de ‘kecak’, houtbewerking en schilderen zijn andere elementen die bij de Balinese cultuur horen.
Op Lombok is men overwegend moslim, de bijpassende bijnaam ’the Island of a Thousand Mosques’ laat al zien dat het eiland heel erg veel moskeeën telt. Meer dan 8.000 naar het schijnt. Als bezoeker is het iets om rekening mee te houden, zo is er iedere ochtend om 5 uur een (luid) gebed uit de speakers van de moskee te horen, zeker in het noorden zal je dit merken.
Qua cultuur heeft Lombok met de Sasak nog iets bijzonders te bieden. Deze oorspronkelijke bewoners vormen 80% van de bevolking op het eiland. Ze hebben een cultuur waarin dansen centraal staat, met stokgevechten -‘presean’- als een van de belangrijkere. Verder zullen de traditionele Sasak-huisjes, weefdorpjes en huwelijksceremonies je aandacht trekken tijden je rondreis op Lombok.
Het is niet mijn bedoeling om een winnaar aan te wijzen op basis van religie of cultuur, want zowel de Balinese hindoes als de islamitische mensen op Lombok heb ik als zeer lief en gastvrij ervaren. Daarbij vond ik het grote verschil in cultuur op twee plekken die relatief dichtbij elkaar liggen interessant om te zien.
Wanneer ik echter luister naar mijn gevoel, dan voel ik me gewoon heel fijn bij de kleuren, de rust, de bijzondere ceremonies en de tempels die behoren tot het hindoeïsme op Bali. De islam op Lombok komt allemaal wat dwingender over, het geluid uit de moskeeën is echt kneiterhard.
Winnaar: Bali
Activiteiten/dingen om te doen
Bali is veel verder ontwikkeld dan Lombok (please Lombok, hou het lekker zo!), waardoor er eveneens veel meer activiteiten zijn om te doen.
Kijkend naar Lombok is het vooral surfen, de Rinjani beklimmen, chillen op het strand, een trekking door de rijstvelden en allicht een motorrace bijwonen. En eventueel nog iets als crossen op een dirt-bike, een kookcursus of een workshop kokosolie maken of koffiebranden. Verder hoef je er geen gelikte Instagramspots te verwachten zoals schommels in de rijstvelden of zitjes in de vorm van een hart bedekt met riet. Van binnen roept een stemmetje tegen me: en gelukkig maar 😉 .
Op Bali, daarentegen, zijn de dingen om te doen eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Hieronder vind je trouwens de zes populairste activiteiten op Bali:
Desalniettemin wil het niet zeggen dat wanneer er meer activiteiten zijn om uit te kiezen, plek A leuker is dan plek B. Maar da’s een andere discussie, en in deze wint Bali het overduidelijk.
Winnaar: Bali
Bali of Lombok: wat is mijn favoriet?
Welke van de twee eilanden wint er voor mij?
Laat ik beginnen met de voor mij belangrijkste pijlers als backpacker zijnde: rust, natuur, stranden en authenticiteit. Die vier zaken wegen zwaar voor mij.
Op basis daarvan zeg ik zeg ik honderd procent Lombok. Met als hoofdreden dat het er qua mensen en verkeer vele malen rustiger is dan op Bali, en daarmee gezonder en fijner om rond te rijden en te lopen. Minder constructie, minder scooters, minder trucks, minder auto’s, minder toeristen, minder uitlaatgassen; gewoon van alle (overwegend) negatieve dingen minder. Plus de authentieke vibes die je bijna overal wel voelt op Lombok. En authenticiteit is toch iets wat reizen zo bijzonder maakt.
Om te wonen zou ik, zeg een jaar geleden, voor Bali gaan gezien het comfort. Al heb ik soortgelijk comfort intussen ook op Kuta (Lombok) ontdekt. De groeiende aanwezigheid van andere online ondernemers en/of mensen die ergens langer blijven creëert bovendien een leuk sfeertje, en maakt datzelfde Kuta steeds chiller voor digital nomads. Daarnaast staat de verkeerschaos op Bali me zo ontzettend tegen, waardoor ik er niet snel meer voor langere tijd zal gaan zitten.
Ja, je hebt ook op Bali rustigere plekken, denk bijvoorbeeld aan het schitterende rijstveld-dorpje Sidemen. Echter, de keerzijde van zulke plekjes op Bali is dat er voor de rest amper iets is. In Kuta op Lombok heb je eigenlijk alles; reuring en rust. Voor mij perfect.
Overall komt Lombok daarom voor mij als winnaar uit de bus.
Als algemeen ding zou ik nog willen zeggen dat Lombok meer een bestemming is om te reizen en rauwe randjes te ervaren, terwijl Bali meer en meer verandert in een hippe vakantiebestemming. Het is niet voor niets dat Lombok er beter opstaat bij backpackers.
Zoek je een route voor Bali en/of Lombok?
Een veelzijdige route die Bali, de Gili’s en Lombok in zo’n 4 weken met elkaar combineert, heb ik hier voor je uitgestippeld. Deze epische roadtrip naar het ongereptere noorden van Bali is ook een aanrader.
Voor meer reisroutes en insider-tips voor Bali inclusief eilandhoppen naar de Nusa-eilanden, is Backpackgids Bali top. Voor wat betreft Lombok en de rest van Indonesië heb ik Backpackgids Indonesië geschreven. Buiten dat je er veel plezier aan zult beleven, steun je er mij en de website mee. Je moet weten dat er flink wat werk in zit om alle artikelen te schrijven en ik het bovendien gratis doe. Een klein beetje support is dan heel erg welkom kan ik je zeggen 🙂 .
Meer lezen over Bali en Lombok
Backpackblog.nl staat barstensvol artikelen met info, inspiratie en ervaringen over zowel Bali als Lombok. Indien je graag verder leest, check dan de Bali- en de Lombok-pagina.
Laat me in de comments weten waar jij heengaat: Bali, Lombok of allebei?