Unawatuna: een gezellig kustplaatsje in Sri Lanka (alle info + tips)

Unawatuna is de eerste echte ontspannende plek waar ik neerstreek, na een tijdje in de ronduit chaotische steden Negombo (vlakbij Colombo) en Galle geweest te zijn. Het is een klein surfdorp met een hele fijne sfeer. En daar was ik, na een bizarre busreis vanuit Colombo, wel aan toe.

Deze zonovergoten beach town aan de zuidwestkust van Sri Lanka is geliefd vanwege de goudkleurige stranden met wuivende palmen, goede surfspots, coole vibe en gezellige standbars. Je komt er eigenlijk alle type reizigers wel tegen, van doorgewinterde backpackers tot luxere vakantiegangers. En precies die mix zorgt voor een gaaf sfeertje.

Voor de pure authenticiteit moet je hier echter niet zijn. Daarvoor is een bestemming zoals Tangalle een betere keuze. De combinatie van zulke plekken vind ik persoonlijk juist leuk, en ik zou Unawatuna daarom beslist niet overslaan tijdens je reis door Sri Lanka.

Als jij Unawatuna op je lijstje hebt staan, lees deze handige reisgids dan zeker even door. Ik vertel je wat er allemaal te doen is, wat de leukere eettentjes en slaapplekken zijn en geef je verder een boel praktische tips. En tussen de regels door deel ik bovendien mijn eigen ervaringen met je.

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Unawatuna

Wat is er te doen in Unawatuna? Hieronder vind je al mijn persoonlijke aanraders.

 

Loop de avontuurlijke track naar het mooie Jungle Beach

De route door de jungle naar Jungle Beach is een must om te doen

Vanaf het centrum loop je in ongeveer 20 minuten naar het ietwat afgelegen Jungle Beach. Meteen ook het mooiste strand van Unawatuna als je het mij vraagt. De weg erheen is prettig en brengt je door het prachtige groene landschap van de badplaats.

Daarna volgen wat bescheiden klimmetjes op een pad vol grote en minder grote stenen en kom je langs het Jungle Beach Restaurant.

De weg naar beneden door het bos brengt je uiteindelijk bij Jungle Beach. Een strand waar in het weekend veel locals verkoeling komen zoeken, zoals je op de bovenstaande foto kunt zien.

Wil je er snorkelen? Verwacht hier in ieder geval niet te veel van. Aan de linkerzijde heb je de beste mogelijkheden op het spotten van verschillende vissen.

Je kunt je er tevens laten afzetten door een tuk-tuk of kiezen voor een workout en de track hardlopend afleggen. Vanaf het einde van Unawatuna Beach (gezien vanaf de hoofdweg) is het ongeveer 2 kilometer.

 

Zie schildpadden (en meer) bij Dalawella Beach

Wil je schildpadden zien zwemmen? Ga dan Dalawella Beach waar je kunt zwemmen tussen deze schattige zeedieren. Met een beetje geluk zie je ze ook nog in en uit het water kruipen. Ga hiervoor naar het Rathna Restaurant of de later te bespreken Frog Rock.

Een ander ding dat de moeite waard is op Dalawella Beach is het nemen van een fraaie foto terwijl je op de inmiddels beroemde Instagram-schommel zit. De locatie is pal voor het Dream Cabana Guesthouse, op het gedeelte van het strand bekend onder de naam ‘Wijaya Beach’.

Tot slot mag de nabijgelegen Frog Rock niet ontbreken aan je bezoek. Deze opmerkelijke rots heeft haar naam te danken omdat ze iets wegheeft van een hurkende kikker. Klauter naar boven en geniet van memorabele uitzichten op de kustlijn en aanwezige surfers. Het kan ook zomaar gebeuren dat je schildpadden ziet rondzwemmen. Vooral gedurende zonsondergang wordt het druk op de rots, en ik hoef je vast niet uit te leggen waarom (uiteraard vanwege de epische foto’s đŸ™‚ ).

 

Kom tot rust bij de Japanese Peace Pagoda – Rumassala

De maagdelijk witte Japansese Peace Pagoda

Je zou het gezien de omgeving misschien niet zo snel verwachten, maar vlakbij Jungle Beach ligt de schitterende Japanese Peace Pagoda. Een Boeddhistische tempel in Japanse stijl. En dat ziet er bijzonder imponerend uit. Dit is overigens een van de vijf zogeheten Peace Pagodas die er in Sri Lanka gebouwd zijn.

Via de witte trappen ga je omhoog en kun je even later van een prachtig uitzicht over de oceaan genieten. In de rondgevormde tempel zijn diverse gouden Boeddha’s verwerkt met ieder een klein verhaaltje. Onder andere de geboorte van Siddharta en hoe deze jongen verlichting vond. Heb je het boek Siddharta al wel eens gelezen trouwens? Echt een aanrader.

 

En wandel even verder naar de Sri Vivekaramaya-tempel

Als je dan toch in de buurt bent, wandel dan meteen even verder naar de Sri Vivekaramaya-tempel. Daar zie je een grote staande Boeddha gewikkeld in het bekende rode gewaad. Erachter is een mysterieuze ruimte te vinden waarin een liggende Boeddha met allerlei kleurrijke versieringen te zien is.

Het is zo’n typische plek waar je van de pure rust om je heen kunt genieten. Tijdens mijn bezoek waren er alleen een hond en een Boeddhistische jongen bij de tempel.

 

Neem surflessen

Hey je bent in Unawatuna, je moet hier wel gesurfd hebben! Nee oké, je moet helemaal niets natuurlijk. Maar Unawatuna is een surfspot bij uitstek, en wanneer je deze watersport ergens wilt leren raad ik het je hier aan.

Het barst er van de surfscholen, zowel in de hoofdstraat als aan het strand. Je begint met opwarmen en oefenen op het strand, waarna je het water ingaat om je vuurdoop te krijgen.

Twee aanraders met geduldige en kundige instructeurs zijn de Aloha Sun Surf School en Surf school ‘Boardwise’ Unawatuna. Lessen variĂ«ren van 2.500 LKR tot 6.000 LKR.

Weet je al hoe surfen werkt, dan huur je voor 250 LKR tot 500 LKR per uur een plank en kan je op eigen houtje gaan.

Andere toffe surfhotspots in Sri Lanka zijn Hikkaduwa, Arugam Bay, Talpa, Tangalle en Weligama.

PS. Suppen behoort trouwens evengoed tot de mogelijkheden, mocht je het allemaal net wat rustiger aan willen doen.

 

Doe een kookcursus

Roti is lekker, maar er is meer…

Yes yes! Lekker eten, wie houdt er niet van? En als je denkt dat roti en witte rijst met groenten het enige is wat er in Sri Lanka op het traditionele menu staat, heb je het goed mis.

Het was de valkuil waarin ik stapte, waardoor ik het Sri Lankaanse eten nou niet bepaald super vond. Die dikke lappen deeg en de rijst met weinig boeiende groenten kwamen me na een tijdje m’n strot uit, om het maar even rauw te zeggen. Tot ik in Mirissa thuis bij een familie at en mijn ogen geopend werden đŸ™‚ .

Lijkt het je niet gaaf om een aantal authentieke, Sri Lankaanse gerechten te leren koken onder het toeziend oog van een passievolle lokale chef? Denk aan ‘kottu’ met kip en allerlei rijkelijk smakende curry’s met tal van groenten.

Zo’n beetje de beste spot om kookles te volgen is Sea Waves Restaurant & Cooking Classes. Je gaat samen naar de markt om inkopen te doen, om daarna helemaal los te gaan in de keuken. Ietsje minder bekend, maar absoluut ook de moeite waard, is Nautilus Cooking Class.

 

Geniet van een fenomenaal uitzicht vanaf de Roof Top Bar

Indien je een van de mooiste uitzichten van Unawatuna tot je wilt nemen, ga dan naar de moeilijk te vinden Rooftop Bar. Om bij het uitkijkpunt te komen, heb ik 2 uur moeten zoeken.

Ik werd van de ene naar de andere kant gestuurd. Men wist kennelijk niet waar het viewpoint, van de Google-foto die ik toonde, zich bevond. Het maakte het tot een avontuurlijke zoektocht.

Uiteindelijk kon iemand in het Pink Elephant Restaurant me verder helpen. Via een zijweggetje en een wat vervallen stenen trap, belandde ik uiteindelijk voor een poort met daarop de woorden ‘Roof Top Bar’.

En wat denk je?

Deze poort was dicht. Er waren geen mensen te bekennen. Maar het is in ieder geval een zekerheid dat je het eerder genoemde uitzicht bij de Rooftop Bar kunt bewonderen. De foto die ik wilde maken, heb ik -zoals je begrijpt- helaas niet voor je. Misschien lukt het jou wel?

Zo nu en dan worden er trouwens ook party’s gegeven met dj’s. Doe hiervoor even navraag bij het al genoemde Pink Elephant.

 

Chill met een gele kokosnoot op Unawatuna Beach

Het goudgele Unawatuna Beach

Wist je al dat de kokosnoten in Sri Lanka niet groen maar geel kleuren? En ze vele malen kleiner zijn dan de groene varianten in bijvoorbeeld Thailand of Maleisië. Nog iets bijzonders is de verrassend grote hoeveelheid kokoswater die erin zit. Je koopt zo’n kokosnoot al voor 50 LKR, minder dan 20 eurocent! Mij is verteld dat men deze kokosnoot ten tijde van de Nederlandse kolonie als medicijn gebruikte, door een tekort aan doktoren.

Dit zijn de Sri Lankaanse kokosnoten

Koop er eentje en ga lekker relaxen op Unawatuna Beach, het goudkleurige strand dat direct naast alle winkeltjes, eetzaken en bars te vinden is. Met het heldere water voor je, de groene omgeving, de gezellige strandbars en de hopelijk felblauwe lucht, is dit simpelweg relaxen in de meest pure vorm.

Aan de rand van de baai staat nog een mooie tempel –Devol Devalaya-, al is ze minder indrukwekkend dan de eerdergenoemde Japanse pagode.

Een Boeddha in de Devol Devalaya-tempel

Desalniettemin is een bezoekje de moeite waard, ook omdat je vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over het strand van Unawatuna hebt.

 

Ga fitnessen in een oldschool gym

Van die gyms die je het gevoel geven 50 jaar terug in de tijd te stappen, hou jij er ook zo van? Vaak hangen er bovendien nostalgisch uitziende foto’s van overdreven gespierde figuren aan de muren, om het trainingssfeertje er lekker in te brengen.

Net buiten de badplaats heb je het Unawatuna Fitness Center, een gym zonder airco maar met ventilatoren en de ramen open. Hier kun je je voor 500 LKR lekker in het zweet werken tussen de locals en toeristen. Zelfs zonder te bewegen zal je dat weinig moeite kosten, gezien de temperatuur die tegen de 40 graden Celsius aanhikt.

 

Sluit je middag of in een sfeervolle loungebar

De Koha Surf Lounge in het dorp is een van mijn favoriete tentjes

In de bekendste straat van Unawatuna, Yaddehimulla Road, zijn tal van bars en gezellige restaurantjes te vinden. Een keuze maken is op het eerste gezicht wellicht wat moeilijk, vandaar dat ik je graag een handje help.

Een bar die echt in het oog springt is Koha Surf Lounge. Het is een heerlijke chille tent met een binnen- en buitengedeelte waar kussens zijn neergelegd om op te zitten (of te liggen đŸ˜‰Â ).

Met de rustige loungemuziek op de achtergrond is ze een zeer relaxte plek. Bijvoorbeeld om je middag met een biertje af te sluiten, of om ’s avonds wat lekkers te eten. Ook voor een goed ontbijt kun je er terecht, denk aan yoghurt met muesli, fruit en honing.

 

Zie de iconische steltvissers, maar verwacht er niet teveel van

Steltvissers rond Unawatuna

De iconische steltvissers in het zuiden van Sri Lanka, je vindt ze onder meer even buiten Unawatuna in Koggala. Authentiek is het er desondanks al lang niet meer, je betaalt er om een foto te maken van een man die -veelal met vishengel zonder lijn- op een stelt poseert.

Vooraleer je aankomt zie je de beste mannen relaxen en als ze vervolgens weten dat de toeristen er zijn schieten ze in hun rol. Het is een beetje zo’n zelfde gevoel wat ik kreeg toen ik vissers in het Inlemeer, Myanmar fotobewust zag handelen.

Kwalijk kun je het ze natuurlijk niet nemen.

 

Maak een daguitstapje naar het koloniale Galle

Het koloniale stadje Galle

In de 17e en 18e eeuw heeft Nederland Sri Lanka in handen gehad, een voorbeeld daarvan is het Fort Galle (UNESCO) dat in Galle te vinden is. Binnenin het fort vind je allerlei sfeervolle straten en steegjes met diverse Nederlandstalige details. Onder andere straatnamen maar ook een Nederlands Hervormde Kerk en het Royal Dutch Cafe.

Ikzelf heb er anderhalf uur rondgelopen en vond het toen wel mooi geweest. Buiten het boeiende Fort Galle vond ik Galle weinig speciaal en vooral chaotisch. Bovendien zijn de accommodaties in het leuke gedeelte, Fort Galle, redelijk prijzig. Ik raad Galle daarom als dagtrip aan vanuit Unawatuna.

Een tuk-tuk kost je naar Galle kost ongeveer 400 LKR, ongeveer 1,25 euro. Echter, de bus is 20 keer zo goedkoop. De rit duurt 15 minuten.

 

Welke eet- en drinktentjes in Unawatuna zijn aanraders?

Wanneer je trek hebt in een lekkere kop koffie dan zijn Steam Yard Unawatuna en Le Café Français Bakery & Boutique twee aanraders om naartoe te gaan. Bij de eerstgenoemde spot hebben ze trouwens ook heerlijke smoothie bowls en verse avocado-toast met gepocheerd ei.

Lekker authentiek Sri Lankaans tafelen? Daarvoor is Mettha’s Home Cooked Meals een van de betere opties. Je hoeft hier overigens geen trendy sfeer of zoiets te verwachten, je komt er sec om de traditionele keuken te proeven. Sea Waves Restaurant & Cooking Classes, de plek die ik al aanraadde voor het volgen van een kookles, is mijn andere tip indien je lokaal wilt eten.

Als je daarentegen juist wel een hippe tent met een toffe vibe zoekt, ga dan naar de al genoemde Koha Surf Lounge om buiten op een zitzak neer te ploffen. Mijn persoonlijke tip hier is om de mango sticky rice te bestellen. Je weet wel, dat verrukkelijke gerecht uit Thailand.

Verder is Lemongrass Cafe & Restaurant een leuke eettent, gelegen in de jungle. Je hebt er eigenlijk alles wel, al staan ze vooral bekend om hun goede visgerechten en curry’s.

Tot slot is Sky Breeze een toffe strandbar om ’s avonds iets te drinken. En als je een cocktail bestelt en lekkere trek hebt, bestel er dan een houtgestookte pizza bij.

 

Waar in Unawatuna raad ik je aan om te overnachten?

In Unawatuna heb je accommodaties in allerlei prijsklassen. Je kunt voor een boetiekhotel kiezen, simpelweg een hostel of doen wat ik heb gedaan en slapen in een homestay.

Als je echt goedkoop wilt overnachten is Anara Villa helemaal jouw ding. Je betaalt er omgerekend slechts een euro of vijf voor je eigen kamer, die bovendien helemaal prima is. Wat wil je nog meer? Ietsje duurder, maar net zo goed spotgoedkoop is Jungle Beach Inn.

Tuk je liever in een hostel? In Hostel Singha Lounge is het eigenlijk altijd wel een gezellige boel en zal je vrij makkelijk in contact komen met andere backpackers. Tevens staat het Rockstel Towers Backpacker Hostel goed bekend.

Ik heb geslapen in het huis van een local, iets wat gebruikelijk is in heel Sri Lanka. Om precies te zijn bij Hansa Villa. Voor een zacht prijsje heb je er je eigen kamer, inclusief uitzicht op palmbomen waarin apen rondslingeren. En de eigenaar is superaardig, iets wat mijn verblijf extra leuk heeft gemaakt.

Twee andere plekken met betaalbare en comfortabele privékamers zijn Hiru Resort Inn Unawatuna en Arazo Villa.

Heb je iets meer te besteden, dan is Villa South een hele fijne slaapplek om te boeken. Datzelfde geldt voor het Dunes Unawatuna Hotel.

Ten slotte vind je in Unawatuna zat luxere accommodaties, hotels en resorts waar het je aan niets zal ontbreken. De absolute uitblinkers op dit vlak zijn KAJU GREEN Eco Lodges en Sielen Diva. Een belachelijk chille villa is Sisikirana Villa.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Unawatuna te blijven?

Locals op Jungle Beach

Zelf ben ik 3 volle dagen in Unawatuna gebleven, al was ik daarvoor al in Galle geweest.

Wil je een dagtrip naar Galle maken vanuit Unawatuna, dan adviseer ik je om 4 dagen in het kustplaatsje te blijven.

 

Hoe zit het met transport in Unawatuna?

Het compacte Unawatuna is prima te voet te verkennen, zo heb ik het in elk geval gedaan.

Om uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld Galle, spring je op een lokale bus die je 20 LKR tot 50 LKR kost. Een tuk-tuk nemen is je andere mogelijkheid, al zijn die vrij prijzig vergeleken met de bus. Naar hetzelfde Galle betaal je steevast tussen de 300 LKR en de 400 LKR. Aan de andere kant: 400 LKR is omgerekend 1,25 euro. Valt allemaal wel mee dus đŸ˜€ !

Ik raad je aan om de app PickMe te downloaden, vergelijkbaar met Grab in Zuidoost-Azië. Je kunt op die manier een taxi of tuk-tuk bestellen tegen een vaststaand tarief. Voordeel: het soms vermoeiende onderhandelspel is dan niet nodig.

Verder is het huren van een scooter iets waar steeds meer toeristen voor kiezen in Unawatuna. Reken op prijzen vanaf 2.500 LKR per dag.

Sommige bedrijfjes bieden bovendien fietsen aan om de regio te verkennen. 50 LKR tot 100 LKR per uur is gangbaar.

 

Wees voorbereid op veel verkeer

Gelukkig is het niet altijd een verkeerschaos đŸ˜‰

Deze wil ik echt even apart genoemd hebben. De toeristische straat -Yaddehimulla Road- van Unawatuna is er eigenlijk geen voor auto’s, in ieder geval niet voor tweerichtingsverkeer. Ze is er gewoonweg veel te smal voor.

Echter, er rijden nogal eens grote SUV’s of minibussen door de straat. En als ze elkaar kruisen, ontstaan er problemen. De hoeveelheid tuk-tuks die je er in rap tempo ziet crossen, is nog vele malen groter. Begrijpelijk hoor, een tuk-tuk rijden in Sri Lanka is namelijk big business.

Maar goed, wat ik je eigenlijk wil zeggen is dat je een ontspannen wandeling over deze gezellige straat op je buik kunt schrijven. Wanneer je samen met iemand loopt en je voert een gesprek, is het eerder een kunst om niet geĂ¯rriteerd te raken van al het getoeter en het opzij moeten gaan.

Het fijne is wel dat de tuk-tuk-drivers niet echt opdringerig zijn. Het moment waarop je aangeeft te willen wandelen, lachen ze vaak vriendelijk en rijden ze verder. Kijk er alleen niet van op als je in 10 minuten vijf keer wordt aangesproken đŸ˜‰ .

 

Kan je pinnen in Unawatuna?

In Unawatuna kun je pinnen, al is het in Sri Lanka helaas wel zo dat je bij nogal wat banken vrij hoge opnamekosten betaalt en het maximumbedrag aan de lage kant is.

De HNB ATM in Unawatuna rekent 800 LKR en je kunt er maximaal 25.000 LKR opnemen. Let erop dat de kosten van je eigen bank er ook nog bijkomen.

Je zou eventueel bij accommodatie kunnen vragen of je via hen cash kunt opnemen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Wise. Zo heb je amper kosten.

 

Is Unawatuna duur?

Yaddehimulla Road is duidelijk gemaakt voor de toeristen. Je ziet dit terug in de gemoedelijke restaurantjes, de vele tuk-tuks, maar tevens in de relatief hoge prijzen. Relatief hoog als ik dit vergelijk met lokale tentjes tenminste. Je betaalt er omgerekend al snel 5 of 6 euro voor een eenvoudige maaltijd, op zich niet zo schokkend voor Nederlandse begrippen. Alleen bij een lokaal zaakje is zo’n gerecht ongeveer 1,50 euro. Die lokale zaakjes vind je er trouwens ook hoor. Bijvoorbeeld op de drukke hoofdweg of een paar op de hierboven besproken Yaddehimulla Road.

Qua accommodaties geldt grof gezegd het volgende: hoe verder je van het strand zoekt, hoe meer goedkopere plekken je gaat vinden. Dit zijn dan voornamelijk huizen van locals waar je een privékamer kunt huren voor om en nabij de 10 euro.

Unawatuna is dus zeker niet duur, al is het toeristische gedeelte gemiddeld wat hoger geprijsd dan daarbuiten. Zoals overal eigenlijk.

 

Wat is de beste reistijd voor Unawatuna?

Het pad door de jungle wat je naar Jungle Beach leidt

Het droge seizoen loopt in Unawatuna van oktober tot en met april, waarbij februari, maart en april als beste worden beschouwd. Begin januari kun je beter vermijden, aangezien het dan vakantieperiode is in Sri Lanka en daarmee aan de drukke kant in de kustgebieden.

Overigens hoef je de zogenaamde natte maanden absoluut niet als no-go te beschouwen hoor. Zelf was ik namelijk in augustus in Unawatuna en heb er uitstekend weer gehad.

 

Hoe kom je in Unawatuna?

Kom je net als ik vanuit het noorden gereisd, dan is het logisch om in Galle een bus naar Unawatuna te nemen. De reistijd is zo’n 15 minuten. Ook in Hikkaduwa kun je opstappen, de busreis duurt 3 kwartier. Vanuit Colombo rijden bussen en treinen met als eindbestemming Galle, die ritten duren allebei zo rond de 2 uur.

In het zuiden vertrekken bussen in Mirissa en Weligama, met reistijden van respectievelijk 1 uur en 50 minuten.

 

Waarheen reizen na Unawatuna?

Zelf heb ik de bus gepakt naar Mirissa. Een leuk strandplaatsje voor als je je reis verder naar het zuiden wilt vervolgen.

Ga je juist richting Colombo, dan kun je aan Hikkaduwa als tussenstop denken.

 

Heb jij Unawatuna al eens bezocht?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
    1. Avatar foto
      Robbert

      Heel erg bedankt voor deze tip. Dellawella Beach is echter hetzelfde strand als Wijaya Beach, of een klein gedeelte daarvan. Ik heb dit even aan het artikel toegevoegd!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw