Backpacken als stel: 6 tips om je geliefde mee op reis te krijgen

Backpacken als stel, wil jij met je vriend of vriendin het avontuur aangaan? Wat als je geliefde niet wil gaan reizen terwijl jij dit juist helemaal ziet zitten? Het kan nogal voor frictie zorgen binnen je relatie.

Zit jij in de situatie waarin het niet uitmaakt wat je ook doet om je liefje aan te moedigen? Hij of zij wil niet mee die ene roadtrip door Australië maken die jij altijd al hebt willen doen, dit steekt je. Verder gaat het eigenlijk erg goed tussen jullie en vormt backpacken het enige echte struikelblok.

 

“Vervelend, want jij wordt op deze manier belemmerd in het najagen van je dromen. En dat is niet de bedoeling.”

 

Of misschien heb je het helemaal verkeerd en wil je vriend of vriendin wél met je gaan backpacken, maar is daar een (kleine) stimulans voor nodig. Nadat hij of zij voor de eerste keer vertrekt, zal het ‘reisvirus’ vanzelf z’n werk doen 😉 .

Ik ga je in dit artikel zes adviezen geven hoe jij je geliefde -op een tactische manier- aan je zijde kunt krijgen en enthousiast kan maken om samen op reis te gaan.

 

1. Deel je dromen in plaats van ze weg te stoppen

Klopt het niet dat veel gedachten van mensen om ons heen worden ingevuld door anderen? Inderdaad, zo ook in relaties.

Misschien denk je wel dat je maatje het niet ziet zitten om (samen) te gaan backpacken, terwijl dit helemaal niet zo is. Dus, ben je in binnenvetter -oftewel iemand die niet zo snel met z’n gedachten naar buiten komt-, probeer dan toch je wensen uit te spreken. Ook al is dit misschien niet iets waar jij je super comfortabel bij voelt.

Vertel waarom je graag wilt reizen, wat het voor jezelf en jullie relatie betekent en met name wat voor invloed het op je (jullie) leven heeft als je niet gaat backpacken. Schets direct een situatie waaruit blijkt dat tevens je geliefde (veel) baat gaat hebben bij het maken van een reis met z’n tweetjes. Een andere aanrader is om samen een avonturenfilm (Into the Wild, The Beach, Wild) te kijken. Dit kan zeker inspiratievol werken.

Behalve alleen zelf aan het woord te zijn, wil ik je adviseren om de andere persoon ook zijn of haar verhaal te laten vertellen. Dit is misschien niet iets dat je direct wilt horen, maar wellicht zie je mogelijkheden om op in te haken. Waar in het verhaal kun je (voorzichtig) inspringen met de voordelen die backpacken met zich meebrengt?

 

2. Is je relatie wat saai en voorspelbaar? Maak het avontuurlijk!

Moe en saai
Credits: Antoine K, Flickr

Want ja, sleur en saaiheid zijn nou niet bepaald de drijfveren om het vliegtuig in te stappen voor een avontuurlijke trip. Om te gaan backpacken, is vaak een wat avontuurlijke mindset gewenst. Speel hier op in!

Begrijp me niet verkeerd, met saai en voorspelbaar bedoel ik niet dat je relatie gevaar loopt of zelfs bijna ten einde is. Echter, er zijn wel verschillende mogelijkheden om een (kleine) ontwikkeling door te maken naar een wat avontuurlijker bestaan.

Hoe dan? Stel bijvoorbeeld voor om een zelf uitgestippelde trekking in het bos te gaan doen, te gaan raften in de Ardennen, surflessen te nemen of naar een niet alledaags restaurant te gaan voor verschillende exotische hapjes. Niet minder belangrijk: doe het samen en probeer positieve energie uit de ervaringen te halen.

Op deze manier kan een passie worden ontwikkeld voor het onverwachtse of het onbekende. Hij of zij blijkt meer backpacker dan je in eerste instantie dacht. Iets dat jij tot voor kort niet voor mogelijk had gehouden!

 

3. Neem vooroordelen weg

Mensen die het niet (helemaal) zien zitten om een avontuurlijk reis te maken, hebben vaak verschillende vooroordelen die lang niet altijd kloppen.

Zo zou reizen alleen weggelegd zijn voor personen die single zijn, is het erg duur en misschien zelfs onhygiënisch. Allemaal onzin, wat mij betreft. Probeer deze gedachtes weg te nemen, door bijvoorbeeld over een eerdere reis te spreken die je gemaakt hebt.

Als je nog geen ervaring hebt op dit gebied, vertel dan over ervaringen van vrienden of check de vele reiservaringen op het internet.

 

“Vooroordelen zijn er trouwens ook om hetgeen ‘wat is’ in stand te houden. Dit is immers de makkelijke weg. Waarom jezelf uitdagen als dat niet hoeft?”

 

Probeer aan te geven wat de voordelen zijn van buiten je comfortzone treden. Laat zien wat het jou tot nu toe heeft gebracht. Zo maak je van iets ‘engs’ iets positiefs. Natuurlijk kent het maken van een lange trip ook nadelen, maar ieder nadeel ‘heb’ z’n voordeel, nietwaar?

 

4. Begin met korte tripjes

De levensles luidt hier: als kleine uitstapjes worden gewaardeerd, komt de wil om een langere reis te maken vanzelf.

Zeker als je liefje vandaag de dag nog weinig of geen ervaring heeft met reizen, is dit een aanrader. Koop alvast een backpack, plan weekendjes weg. Niet té ver van huis trouwens, rustig beginnen is het halve werk 🙂 . Kleine uitstapjes vormen niet zo snel een belemmering en laten iemand toch voelen hoe het is om van huis te zijn.

Ga steeds een stapje verder. Maak van een weekendje weg een weekje en vervolgens twee weken etcetera. Je kunt daarbij in de eerste instantie kiezen om een georganiseerde groepsreis te doen en daarna een trip die wat meer initiatief vanuit jullie zelf vraagt. Zo ga je steeds meer een situatie ‘nabootsen’ van een backpackreis.

Misschien vind je vriend of vriendin het wel erg aangenaam om in een nieuwe omgeving te zijn? Wie zal het zeggen. Gewoon proberen!

 

5. Bespreek mogelijke irritatiepunten

Verschillende interesses kunnen ervoor zorgen dat je geliefde (of jijzelf) niet staat te springen om samen weg te gaan. Zorg daarom dat deze struikelblokken bespreekbaar worden gemaakt. Denk aan issues als budget (veel of weinig kosten besparen), wel of geen scooter rijden, voornamelijk stranden of juist meer cultuur enzovoorts.

Laat je dit in het midden dan kan het ervoor zorgen dat jullie überhaupt niet in het vliegtuig stappen. Als jullie al gaan en voorafgaand niets bespreken, is de kans op minder leuke situaties vrij groot. Wat als jouw vriend of vriendin veel meer uitgeeft dan het dagbudget dat jij voor ogen had? Of als hij of zij continu met de scooter de omgeving wil verkennen terwijl jij je hier niet prettig bij voelt? En wat als je liefje iedere avond op stap wil terwijl jij juist naar rust op zoek bent? Precies, bespreek dit soort zaken vooraf.

Een voordeel van het bespreken van mogelijke irritatiepunten is dat er duidelijkheid wordt geschept. Dit kan voor een grotere mate van verbondenheid zorgen en uiteindelijk tot meer motivatie om samen te gaan reizen. Je hoeft het natuurlijk niet over alles eens te zijn, maar het wegnemen van onduidelijkheid is altijd prettig.

 

6. Ook jij moet wat water bij de wijn doen

Meditation Retreat
Je vriend of vriendin voelt er toch wel wat voor om samen de uitdaging aan te gaan. Jullie hebben gesproken over een trip door Azië, te beginnen in Maleisië. De knoop is echter nog niet doorgehakt. Althans, door je geliefde nog niet 😉 . Hij of zij heeft wat (kleine) wensen waar jij je nog niet over hebt uitgesproken.

Wees in dit geval fair naar je toekomstig reispartner en bied een compromis aan om de kogel door de kerk te krijgen. Stel dat je liefje heeft aangegeven niet direct voor een half jaar weg te willen, terwijl jij dit maar al te graag wilt. Doe in dat geval  een voorstel om bijvoorbeeld voor twee of drie maanden rond te gaan trekken, als dat voor jullie beiden mogelijk is. Bovendien kun je vervolgens altijd nog alleen verdergaan.

Kijk ook er de behoefte is om persoonlijke doelen te behalen gedurende de reis. Heeft je geliefde al jaren de droom om een meditation retreat te doen in Chiang Mai? Of een meerdaagse roadtrip langs de Great Ocean Road? Wil hij of zij niet super low-budget reizen maar wat luxer? Stem hier dan (deels) mee in. Zo heb je op voorhand voor zowel je liefje als jezelf verschillende vooruitzichten waar je beiden vrolijk van wordt.

 

Tot slot: je kunt altijd nog alleen gaan

Als je hem of haar niet genoeg hebt kunnen overtuigen om samen de stap te zetten, dan is dit maar zo. Je moet iemand ook niet willen dwingen natuurlijk. Je kunt er dan altijd nog voor kiezen om individueel op reis te gaan. En nee, dit betekent niet direct dat je de relatie moet beëindigen of dat je tijdens het backpacken permanent alleen gaat zijn.

Zo ben ik tijdens mijn reizen al verschillende mensen tegengekomen die hun vriend of vriendin thuis hadden zitten. Dit is misschien niet makkelijk, maar tegenwoordig zijn er flink wat mogelijkheden om in contact te blijven. Onthoud dat je niet voor eeuwig weg bent, er komt altijd weer een moment dat je bij elkaar terugkomt.

Eerlijk is eerlijk, ikzelf zou niet zo snel voor een lange tijd gaan backpacken en daarbij mijn relatie in Nederland onderhouden. Echter, stel dat het voor een maand of twee zou zijn, zou het wat mij betreft zeker moeten kunnen. Zeker als er een goede basis is.

Extra tip: wees subtiel of tactisch in het toepassen van de bovenstaande tips. Je moet iemand -die écht niet wil- niet koste wat het kost mee willen krijgen. Probeer ook niet te snel boos te worden of in negativiteit te schieten als je liefdesmaatje niet reageert zoals jij wilt. Kom er samen op een positieve manier uit!

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Ik ben benieuwd, heb jij al eens in de situatie gezeten dat jij wel wilde backpacken maar je geliefde niet? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw