Tetebatu: welkom in het échte Lombok (alle info + tips)

Op een of andere manier was het Tetebatu dat al een tijdje aan me trok. Ik zat alweer een maand in Ubud op Bali en was het verkeer daar meer dan zat. Tetebatu wordt ook wel eens omschreven als ‘Ubud van jaren geleden’, maar dan op Lombok. Die woorden bevielen me wel. Veel groen, geen continue files en uitlaatgassen en nog lekker authentiek.

Je slaapplek verlaten en binnen enkele minuten in de rijstvelden staan, zonder eerst volgepakte, kapotte en vervuilde straten te hoeven afstruinen. Dit was in elk geval het beeld wat Tetebatu bij me opriep.

En dus besloot ik mijn intuïtie te volgen en een bootticket naar Lombok te boeken. Daar zou ik de reis met de taxi voortzetten. Een slingerende weg door de bergen en het steeds groener wordende landschap maakten me helemaal blij. Ergens halverwege aten een ietwat twijfelachtig hapje in een ultralokale warung. De drie vrouwen die er werkten giechelden de hele tijd en gaven me complimenten vanwege mijn -in hun ogen- grote neus. Uren later was ik aangekomen bij mijn primitieve houten hutje, middenin de jungle. Pure natuur, geen verkeerschaos en heerlijke rust.

Tetebatu is inderdaad een plek gebleken die ontzettend goed bij me past. Het is er ongerept en omgeven door rijstvelden, je kunt er in de natuur slapen en de mensen die er wonen reageren enthousiast op je komst. De imponerende Rinjani- en Sangkareang-toppen die boven alles uittorenen maken het zelfs een beetje onwerkelijk. Daarnaast is het er door de relatief hoge ligging van 400 meter boven zeeniveau relatief koel, en kun je zonder airco of ventilator pitten. En ook nog eens voor belachelijk lage bedragen.

In de hoofdstraat zie je zowel locals als toeristen, al staat het toerisme er duidelijk in de kinderschoenen. Sla je een zijweg in, dan zal je enkel lokale bewoners tegenkomen, die je een tikkeltje verbaasd aangapen en maar al te blij zijn dat je hun dorp op komt zoeken.

Behalve Tetebatu zelf liggen er in de nabijheid talrijke andere dorpjes om een kijkje te nemen. Naast Tetebatu zelf, sliep ik meerdere nachten in een van die dorpjes. Ik belandde in het échte Lombok terecht. Ronduit geweldig om mee te maken.

Om alles uit je bezoek aan Tetebatu te halen heb ik deze gids geschreven. Ik laat je zien wat er te doen is, welke bezienswaardigheden je niet wilt missen en wat de leukere accommodaties en eettentjes zijn. Verder geef ik je praktische tips, denk aan hoe je er komt en hoe het met vervoer zit.

Ik ben er een dikke week geweest en heb je daarom genoeg te vertellen 🙂 .

Over Tetebatu

Trossen bananen sjouwen door de rijstvelden

Aan de voet van de Rinjani-vulkaan en het kleinere broertje Sangkareang ligt Tetebatu, een plaatsje in het noorden van Lombok. Ze mag oprecht een groene oase genoemd worden, want het barst er van de rijstvelden, rijstterrassen en weelderige jungle. Verder vind je er een aantal watervallen en een bos met bijzondere zwarte apen.

Buiten rijst zijn cacao, vanille, nootmuskaat, kruidnagel en tabak producten die je in de streek veelvuldig ziet. Tabak is bovendien een van Lomboks bekendste exportproducten.

In Tetebatu is men vrijwel volledig islamitisch en zoveel moskeeën als daar heb ik serieus nooit eerder gezien. Telkens wanneer je er een bent gepasseerd zie je ergens alweer een andere staan, vaak met fraaie gouden of groene koepels. Het gebed en voorlezen uit de Koran vanaf vijf uur ’s ochtends is dus wel iets om rekening mee te houden, het is echt een stuk luider en langer dan in bijvoorbeeld Kuta.

De hoofdstraat van Tetebatu is Jalan Raya Tetebatu, hier vind je zodoende de meeste accommodaties, warungs en andere reizigers. Je hebt het noordelijke gedeelte rond Warung Monkey Forest en het zuidelijke gedeelte bij de Pinaran Waterfall, de afstand is zo’n 3 kilometer. Daarna volgt het dorp Kotaraja.

Het centrum van Tetebatu

De oorspronkelijke bewoners van Lombok zijn -zoals je misschien al wist- de Sasak, en in Tetebatu zie je ze volop. Ze houden er hun eigen rituelen en gebruiken op na, waarvan het stokgevecht tussen twee mannen er een is. Daar ga ik verderop nog iets dieper op in.

Tot slot is alles in Tetebatu vrij basic en moet je niet het comfort verwachten als in het zuidelijke in Kuta. Hippe koffiebars, luxe hotels en kwaliteitswegen heb je er namelijk niet.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Tetebatu en omgeving

In dit gedeelte vertel ik wat er allemaal te doen is in Tetebatu. Ik zeg je alvast: ben je graag in de natuur dan zit je hier helemaal goed.

 

Wandel door de rijstvelden en -terrassen

Natuur op z’n mooist

Dé activiteit in Tetebatu is duidelijk het wandelen door de rijstvelden en -terrassen die de omgeving domineren. Wat onwijs schilderachtig is het er, en zo lekker rustig ook.

Ik ging samen met twee andere gozers en een gids op avontuur en we stopten al snel bij een café, waarover ze me bij het guesthouse al veel verteld hadden. Iedere dag minimaal vijf keer, het moest dus wel heel bijzonder zijn. Je kan er de unieke koffie met cacao en vanille drinken. Nou, een grote flop als je ’t mij vraagt. Het is de traditionele Lombok-poederkoffie zonder filter (en zonder geur of smaak) en de cacao en vanille waren totaal niet te proeven haha. Het voelde als een min of meer verplicht ingelaste stop om inkomsten te genereren. Ach ja, hoort erbij denk ik dan maar 😉 .

Daarna werd het gelukkig allemaal beter.

De vlakke groene velden maakten plaats voor hoge terrassen, ik kreeg er Sidemen-vibes van. Echt schitterend gewoon, en zo dichtbij het dorp. Vanuit de rijstvlaktes staken punthoeden omhoog en plantten boeren rijst, plantje voor plantje. Wat een werk zeg!

De weelderige rijstterrassen waardoor je omsingeld wordt

Ik stopte om de ene foto na de andere te maken en naderhand was het tijd om iets te eten en te drinken. Even chillen. In een houten hut verkocht een vrouw gefrituurde banaan, tofu en andere verrukkelijke dingen, en ik bestelde er nog een verkwikkende kokosnoot bij. Heerlijk!

Naast het lekkers zag ik een local bezig met het rollen van een sjekkie met plaatselijke tabak. Ik ben geen roker, maar wilde het toch effe proberen. *Hoest.* Meteen ook mijn laatste keer 😉 .

Sjekkie draaien 😀

Tabaksbladeren groeien als kool in Tetebatu, de velden staan er vol mee. Een parel voor de tabaksindustrie, zo heeft Philip Morris in de streek meerdere kavels opgekocht om productie te draaien.

Over roken gesproken, het is amper te bevatten hoeveel nagenoeg alle jongens en mannen in deze streek roken. De ene na de andere wordt opgestoken. Het zijn kettingrokers tot op het bot.

Onderweg bezochten we tevens twee watervallen en we sloten af in het apenbos. Die plekken behandel ik strakjes afzonderlijk.

Vrolijke kleuters die rond de rijstvelden aan het spelen waren

Je kunt gemakkelijk zonder gids aan de trekking beginnen trouwens, al is het nemen van een (goede) gids zeker aan te raden wanneer je interesse hebt in de plaatselijke landbouw, bijzondere planten en interessante feitjes te weten wilt komen. Zo is er bijvoorbeeld een blad dat je nooit of te nimmer mag eten, je zou er namelijk het loodje door leggen. Ga je met een gids, dan bezoek je eveneens de watervallen en het apenbos. De kosten bedragen 200.000 IDR tot 250.000 IDR en je bent zo’n 4 uur op pad.

Twee dagen eerder was ik al zelf door de velden gaan trekken en werd ik bij een lokale familie uitgenodigd, die me vervolgens stuk voor stuk en onafgebroken aanstaarden. Een van de mannen klom in een palmboom om een kokosnoot voor me te halen, die ik gulzig opdronk. Ik praatte nog wat met ze over hoe mooi ik Tetebatu vond en daarna ben ik naar m’n homestay vertrokken.

 

Neem een duik bij de watervallen

Wat is er nou lekkerder dan een plons nemen in koel en schoon bergwater bij een waterval, nadat je hebt gezweet tijdens het banjeren in de rijstvelden?

In Tetebatu zijn de twee bekendste watervallen de Tetebatu Waterfall en de Air Terjun Sarang Walet. ‘Air terjun’ staat overigens voor ‘waterval’, al had je die link waarschijnlijk zelf al gelegd.

Air Terjun Sarang Walet is die waterval die het dichtstbij het centrum ligt, en wordt normaal gesproken als eerste bezocht tijdens de gegidste trektocht door de rijstvelden. Het stortende water bereik je via een leuke wandeling door een kloof vol tropische planten, wat geklauter over rotsen en tot slot een stuk lopen door het water.

De weg naar de waterval

Na een poosje zie je de waterval via een ovale en door planten overwoekerde opening de kloof binnenkomen, het heeft iets idyllisch. De inkomende zonnestralen ontbraken helaas, ik kan me voorstellen hoe betoverend het decor er dan zou hebben uitgezien.

Air Terjung Sarang Walet

Verscholen in de rijstvelden, waar je het totaal niet verwacht, ligt de Tetebatu Waterfall die ook ‘Durian Indah’ wordt genoemd. Je kunt ‘m combineren met Sarang Walet, al is die naar mijn mening boeiender.

Als je zonder gids gaat, raad ik je aan om vroeg te gaan. Bij ons, rond de klok van twaalf, was het namelijk aardig druk, waardoor de belevenis toch minder spectaculair is. Laat je niet beduvelen door kinderen of andere ’toevallige’ voorbijgangers die je de weg willen wijzen en met je meelopen, het is namelijk geldklopperij.

Voor beide watervallen betaal je 20.000 IDR om binnen te komen.

 

Spot bijzondere zwarte aapjes in de Monkey Forest

Door het tegenlicht was het lastig om ze in beeld te krijgen, maar je ziet ze wel 🙂

In de Monkey Forest van Tetebatu kun je de zeldzame zwarte apen bewonderen die zich hoog in de bomen schuilhouden, en je zittend vanaf de takken in de gaten houden. Ik heb er zeker acht gezien, waarvan twee moeders met hun jonkies. Superschattig.

Naast deze zwarte vrienden slingeren er eveneens de welbekende grijze makaken rond, die brutalere apen die je veel op Bali tegenkomt. Gelukkig viel het tijdens mijn bezoek heel erg mee met hun streken, en hielden ze zich gedeisd in de bomen en het struikgewas. Uiteraard met hun ogen op me gericht 😀 .

Het apenbos grens direct aan de rijstvelden en is leuk om in je planning op te nemen nadat je bij de Tetebatu-waterval geweest bent.

De entree bedraagt 30.000 IDR, al hebben wij niks betaald. Het ligt er namelijk aan via welk pad je het bos ingaat, er is er slechts een met een ‘kassa’.

 

Check het traditionele stokvechten

Presean is een traditionele ‘vechtdans’ uit Lombok en onderdeel van de Sasak-cultuur. Het is een dans waarbij twee jonge mannen gewapend met een rotanstok en een schild van buffelhuid-schild elkaar te lijf gaan. En het is inderdaad een tamelijk heftige aangelegenheid, de vechters houden er  doorgaans flinke bloed en striemen aan over. Al loopt het nooit uit de hand, dat is tenminste wat me verteld is.

Het stokgevecht heeft als diepere betekenis om in de relatief droge maanden -juni tot en met oktober- de goden tot regen te verzoeken, om zo de uitgedroogde grond weer vruchtbaar te maken. Het bloed symboliseert de regenval.

Wil je graag een beetje cultuur snuiven en ben je in augustus in Tetebatu, dan is het absoluut tof om een voorstelling bij te wonen. De shows vinden meestal plaats in het nabijgelegen Kotaraja.

 

Ga crossen met een dirt-bike

Is scheuren op zo’n bike iets voor jou?

Lekker scheuren op een crossmotor is waarschijnlijk niet direct het eerste wat je te binnenschiet als je aan Tetebatu denkt. De heuvelachtige en zanderige omgeving leent zich er echter perfect voor.

Dus, indien je je adrenaline wilt laten pompen en je van racen houdt, is dit zeker iets om op je lijstje te schrijven.

Het is overigens niet iets wat veel wordt aangeboden, @tetebatu_dirtbike verzorgt deze cross-uitstapjes naar eigen zeggen als enige in de regio.

Je kunt het rijden onder de knie krijgen door een lesje te nemen voor 250.000 IDR per uur. Stukken goedkoper dan op Bali.

 

Pak een feestje mee met andere backpackers

Tetebatu is nou niet meteen de plek waar je moet zijn voor een wilde avond. En gelukkig maar, want het het draait hier om andere dingen.

Toch is er met Sama Sama een spot die regelmatig feestjes organiseert. In dit sfeerrijke hostel/guesthouse komen backpackers ’s avonds bijeen om het leven met elkaar te vieren, onder het genot van een hapje en een drankje. Het is dé plaats om in contact te komen met anderen en om je in de avond te vermaken.

Doe ter plekke even navraag of er op de dag zelf iets te beleven valt. Toen ik er was, was er zowat iedere avond wel wat te doen.

 

Zorg voor bewustwording bij kinderen

Plastic, het is een ongekend groot probleem op Lombok en in de rest van Indonesië. Na gesprekken met locals gevoerd te hebben, is gebleken dat de overheid geen enkele poging doet in de bewustwording hieromtrent. Daarnaast zijn de veelal arme bewoners grotendeels bezig met overleven. Ze bekommeren zich niet op afval. Plastic rotzooi komt langs de weg te liggen en wordt later op de dag in de hens gezet. Afvalverwerking en recycling is hier iets volstrekt onbekends.

Op een van de ochtenden slenterde ik over een straat omringd door rijstvelden en was ik enigszins verbijsterd hoeveel troep er aan beide kanten slingerde. Een eindje verder speelden kinderen met elkaar en ze keken al naar me, mijn blonde coupe trok overduidelijk de aandacht. Toen bedacht ik me: wat als ik nu plastic verzamel en ze zien dit, zou ik ze dan in beweging kunnen brengen?

En dus bukte ik om verpakkingen uit het gras op te rapen en de kids renden onmiddellijk energiek op me af. Zonder iets te zeggen begonnen ze me na te doen, wat gaaf! Met onze handen vol afval liepen we richting hun ouders die verbaasd toekeken. Op verschillende plekken in de natuur vroegen de kinderen aan me of ze de spullen konden lozen, aan de rand van de weg, in de rijstvelden en in de rivier. Duidelijker kon het niet zijn: kennis en bewustzijn ontbreekt volkomen.

Telkens zei ik in niet al te best Indonesisch: “Nee, niet doen! Plastic en natuur gaan niet samen!” Maar ze begrepen me wel degelijk. Uiteindelijk gooiden we de rommel in een kruiwagen, en liet ik aan ze blijken dat ze goed bezig waren.

Zulke lieverds 💙

Aan een van de ouders stelde ik de vraag of er iets van een vuilnisbelt was om het heen te brengen.”Bakar” riep een van hen, oftewel: de fik erin. Wat moeten ze anders?

Ik vond dit oprecht een van de mooiste ervaringen in Tetebatu en ook jij kunt iets soortgelijks doen. Laten we proberen de bewustwording te verruimen en een steentje bij te dragen aan de redding van Indonesië.

 

Leer meer over kokosolie, koffiebranden, vanille, cacao en tabak

Deze vrouw liet me zien hoe ze zelf koudgeperste kokosolie maakt

De landbouwgrond in Tetebatu en omstreken is enorm vruchtbaar, te danken aan de vulkanische bodem en het zuivere water uit de bergen. Er worden daarom volop rijst, groenten, fruit, tabak en andere zaken verbouwd, en diverse warungs en homestays nemen je graag mee in de processen.

Wil je bijvoorbeeld een dieper kijkje in het branden van koffie, hoe het groeien van rijst in z’n werk gaat of de fijne kneepjes van de tabaksproductie te weten komen? Volg dan een workshop en leer op een leuke manier meer over deze ambachten.

Het proces van kokosolie maken is eveneens iets waarover je genoeg kunt leren in Tetebatu. Koop nadien een flesje voor je haar en huid, ik ben al jaren fan. En verser dan hier ga je het niet krijgen.

 

Rijd naar omringende dorpjes

Een ander tof iets om te noteren is een scooter huren en al rijdend de fotogenieke regio verkennen. Welke kant je ook opgaat, de weg voert je langs rijstvelden, bergen en tig kleine dorpjes waar locals je als een filmster begroeten. Het is onvergetelijk om het pure Lombok te ervaren, dit is waarvoor je reist.

Wat ikzelf heb gedaan na 4 nachten in Tetebatu vertoefd te hebben, is een andere homestay opzoeken in Lendang Nangka, een dorpje op 10 kilometer ten zuiden ervan. Om precies te zijn bij Rinjani Terrace Cottage, waar ik kennismaakte met de lieve Opan die de boel samen met z’n ouders runt. De kamers worden omzoomd door rijstvelden en in het dorp zal iedereen je bewonderend aangapen en een foto met je willen.

Het uitzicht vanuit mijn kamer net na het ochtendgloren

Kort na mijn aankomst liepen we met z’n maten de aanliggende rijstvelden in om op kokosnootjacht te gaan. Een van de jongens greep zich vast aan een palm en klom als een behendig aapje naar boven. Daar trapte hij een paar kokosnoten los, die zeker tien meter lager in het water plonsden. Ik zou echt hoogtevrees hebben!

Opan die de kokosnoot voor me open hakt

Iedere dag at ik me Opan, z’n ouders en een handjevol vrienden, zittend op een kleedje. Hij bracht me tevens naar diverse plaatsen in de omgeving. Zo gingen we langs bij een vriendin van hem die zelf koudgeperste en biologische kokosolie maakt en stopten daarna bij een waterbron genaamd Obyek Wisata Mata Air Tojang.

Daar stond een groep gesluierde meisjes uit volle borst te zingen. Het moment waarop ze mij zagen gierden ze uitbundig, om daarna tal van vragen op me af te vuren. En uiteraard ben ik een keer of tien met ze op de foto gegaan 😀 . Nu ik dit schrijf voel ik de blijheid door me heen stromen, zulke momenten vind ik helemaal geweldig.

De meisjes waarmee ik aan het kletsen raakte

De hoeveelheid plastic rondom het water was bizar. Echt een bende gewoon. Opan baalde er zichtbaar van en had geen goed woord over voor de overheid, die er naar zijn zeggen lak aan heeft.

Verder vertelde hij me over het werk dat hij voor de lokale gemeenschap doet. Hij is oprecht een goed mens, je merkt het aan alles.

Het aller-vetste was de kampeertrip naar de Secret Gili’s, check daarvoor het laatste tussenkopje 🙂 .

 

Beklim Mount Sangkareang of de Rinjani

Het fenomenale uitzicht tijdens de zonsopkomst vanaf Mount Sangkareang

Heb je al ’s van Mount Sangkareang gehoord? Lombok is natuurlijk beroemd wegens de Rinjani-vulkaan, maar over die andere torenhoge krachtpatser hoor je eigenlijk maar weinig. Mount Sangkareang (3.200 meter) is de tweede top van de Rinjani (3.726 meter) en vanuit Tetebatu een populaire trektocht om te doen. En let op: want ook deze klim is aan de pittige kant.

Het avontuur duurt 2 dagen en start in het eerdergenoemde apenbos. De hike gaat grotendeels door de jungle, zodat je voldoende schaduw hebt. Je overnacht in een tentje in de bergen, op zo’n 2.600 meter hoogte. Daarvoor laten de sterren en met een beetje geluk zelfs de melkweg zich zien.

De volgende ochtend ga je rond half vier uit de veren en is het nog 2 uur stappen naar de top. Op de bovenstaande afbeelding zie je het uitzicht, net wanneer de zon begint op te komen. Het landschap wordt ingekleurd door de grillige Rinjani en het kratermeer Segara Anak.

De tour kost 1,8 miljoen IDR wanneer je met een groep meegaat. Dit is inclusief het ticket voor het Rinjani National Park (150.000 IDR per dag).

Let er goed op bij wie je boekt, want net als voor de rijstveld-wandeling geldt ook hier: een gids die nauwelijks Engels spreekt en weinig te vertellen heeft over de omgeving voegt weinig toe. Een alternatief is een privé-excursie, bijvoorbeeld deze. Vergeet de porters geen fooi te geven, want het werk dat deze dragers verzetten is bijna onmenselijk om te zien. Laat bijna maar gerust weg,

Uiteraard is het beklimmen van de Rinjani evengoed mogelijk. Ik deed het vanuit Senaru en had het zwaar. Heel zwaar. Zowel fysiek als emotioneel. Lees het hier.

 

Geniet van een verbluffend uitzicht vanaf Pergasingan Hill

Dit krijg je te zien vanaf Pergasingan Hill

Op iets minder dan 2 uur rijden van Tetebatu ligt alweer zo’n mooi plek: Pergasingan Hill. Ik ben zonder gids naar boven gejogd, en het was zo nu en dan klauteren geblazen. In wandeltempo doe je er 2 tot 2,5 uur over.

Gaaf is het uitzicht vanaf de 1.276 meter hoge top op de vallei met verschillende gekleurde rijstvelden en de achtergelegen Rinjani-vulkaan. Al die gekleurde vakjes zijn een lust voor het oog. Aan de andere kant zie je de zee, Gili Lawang, Gili Sulat en het bergachtige Sumbawa.

Onder locals is het trouwens een geliefde spot om te kamperen, je zult ze er voornamelijk ’s weekends treffen. Minpunt: ze nemen lang niet altijd hun afval mee, zonde om te zien.

Je kunt er als dagtrip naartoe gaan, of op de weg naar Sembalun en Senaru richting het noorden van Lombok.

 

Spring op de boot naar de Secret Gili’s

Gili Kapal: ons bootje met op de achtergrond de contouren van de Rinjani-vulkaan

Als kers op de taart heb ik eilandhoppen (en eventueel kamperen) bij Secret Gili’s in het noordoosten van Lombok voor je. Nee, dus niet de bekende eilandjes Gili Trawangan, Gili Air en in mindere mate Gili Meno. En nee, evenmin Gili Nanggu en co in het zuidwesten.

Gili Petagan, Gili Kapal, Gili Bidara en Gili Kondo staan op het programma. Hier zal je niet of nauwelijks buitenlandse toeristen tegenkomen, hoogstens locals die er vanaf weten en in het weekend eropuit gaan voor een avontuurtje.

In de haven bij Pantai Gili Lampu charter je een kleine boot en vaar je van het ene tropische eilandje naar het andere. Gili Petagan is overigens iets helemaal anders, een groot mangrovebos waarin ooievaars rondfladderen. Gili Kapal is een idyllische zandbank midden op zee, Gili Bidara een fraai bounty-eiland en Gili Kondo net zo. Snorkelen vond ik er verrassend leuk, omdat er nog een hoop mooie en kleurrijke koralen groeien.

Ik ben erheen gegaan samen met Opan, de jongen van de homestay waarover ik eerder al sprak. Om het ultieme avontuur te beleven, koos ik ervoor om een nachtje op Gili Kondo te kamperen. Zelf een tentje, eten en drinken meenemen en terug naar de basis. Supervet!

Waar boek je tours en activiteiten in Tetebatu?

Door de rijstvelden lopen kan met of zonder gids

De meeste activiteiten die ik heb genoemd kun je prima zelfstandig doen. Doe je de gebruikelijke tour met gids, dan worden de rijstvelden, watervallen en het apenbos met elkaar gecombineerd. Echter, qua route is dit absoluut niet nodig, die spreekt namelijk voor zich.

Wil je meer achtergrondinfo over de landbouw, planten en bomen, dan is een gids zeker wel van meerwaarde om mee op pad te gaan. Kaart van tevoren goed af of de gids voldoende kennis heeft, want in ons geval werd er gewoonweg niets boeiends over de omgeving verteld. De 250.000 IDR voor de tour vond ik het zodoende niet waard. Wie ik je aanraad? De mensen van Zaeni Warung en Warung Iqbal.

Dat gezegd hebbende, de bovenstaande tour boek je bijvoorbeeld via je guesthouse of online op Get Your Guide. Datzelfde geldt voor een trekking op Mount Rinjani of Mount Sangkareang. Hieronder vind je de populairste tours en activiteiten voor Tetebatu, te boeken in een paar klikken:

Powered by GetYourGuide

 

Welke eet- en drinktentjes in Tetebatu zijn aanraders?

Na de hele dag niet gegeten te hebben, was Otavia Warung super

Als er een warung is die ik je aanraad in Tetebatu is het wel Oktavia Warung, indien je van Indonesisch houdt tenminste. Ik en een reisvriend hebben er van alles geprobeerd en het was telkens weer heerlijk. Mijn persoonlijke favoriet is de kipcurry (met bizar veel kip!). De sambal tempé is een andere aanrader. Je eet er voor 1 tot maximaal 3 euro.

Daar vlakbij ligt Warung Monkey Forest, en die is net zo goed top. Eigenaar Ron maakt graag een praatje met je, en spreekt verrassend genoeg een woordje Nederlands.

In een niet al te duidelijk zijstraatje heb je Zaeni Warung en ook hier weten ze wat koken is. De porties zijn groot en er wordt vrijwel uitsluitend met lokale ingrediënten gewerkt. Al is dit bij de andere warungs evengoed het geval. Zoals gezegd, raad ik je eveneens aan om -als je een met een gids door de rijstvelden wilt hiken- het via hen te regelen.

Meer Indonesische inspiratie nodig qua eten? Ga dan ook eens naar Warung Iqbal, het is er om te smullen. Tevens bieden ze leuke activiteiten aan, waaronder kokosolie maken en wandelen door de rijstterrassen.

Wanneer je het apenbos hebt bezocht en terug wandelt richting het centrum van Tetebatu, is Kona Warung een fijne plek om in alle rust iets te eten en te drinken. De ligging pal aan de rijstvelden maakt het allemaal extra mooi. Tip: probeer de pindacurry 🙂 .

Qua ontbijt is het in Tetebatu zo dat dit eigenlijk altijd bij je accommodatie wordt verzorgd. Het gaat doorgaans om een bananenpannenkoek, toast met ei of omelet of iets in de trant van nasi goreng met een eitje erbij.

Tot slot noem ik altijd nog een aantal koffietentjes, al vind je die in Tetebatu nauwelijks. Toch is er een die je bezocht moet hebben: Ima’s Cafe & Orchard. Bestel je favo koffie en ga erna in de tuin zitten om te genieten. Buiten Tetebatu kwam ik verder bij een wel heel schattig en echt lokale koffiebar: Gairah Ngopi. Je hebt er al (goede) espresso voor 10.000 IDR, terwijl je daar in bijvoorbeeld Kuta al rap 30.000 IDR voor betaalt.

 

Waar in Tetebatu raad ik je aan om te overnachten?

Wakker worden met de Rinjani-vulkaan voor je bij Jungle Vibes

Check bij het boeken goed waar precies je accommodatie ligt. Dit kan namelijk zomaar kilometers buiten het centrum zijn, waarschijnlijk niet wat je wilt. Heb je een scooter, dan is het echter geen probleem. Je kunt dan evengoed ergens iets in de rijstvelden boeken, voor ultieme ontspanning. Jalan Raya Tetebatu, is zoals gezegd de hoofdstraat met de meeste reuring.

Slapen in Tetebatu raad ik je aan om in een homestay te doen, het stikt ervan trouwens. En ze kosten je omgerekend vaak minder dan 10 euro per nacht.

Het populairste plekje onder backpackers is zonder twijfel het al genoemde Sama Sama Bungalows. De reggae-vibes zijn cool en er is altijd wel iets te beleven. Voor je rust zou ik desondanks ergens anders heengaan. Het aangelegen Tetebatu Hostel is perfect wanneer je een slaapzaal zoekt.

Jungle Vibes is van dezelfde eigenaar en is een spot die meer bij mij past. Houten huisjes in de jungle en veel meer rust dan bij Sama Sama. Ontbijten doe je een verdieping lager met uitzicht op de Rinjani-vulkaan. Niettemin is het er door de dunne houten wandjes zeer gehorig en had ik ’s avonds veel last van hard pratende en laat terugkomende mensen. Echt onbegrijpelijk hoe weinig omgevingsbewustzijn sommige lui hebben, of ben ik misschien overgevoelig?

Tijdens de trekking door de rijstvelden raakte ik aan de praat met twee Franse meisjes die een prachtige homestay in de natuur met me deelden: Lombok Organic Farm. Je verblijft er op een biologische boerderij, vette ervaring!

Drie andere homestays die goed bekendstaan zijn Avocado Homestay, Tetebatu Indah Homestay en Tetebatu Sunrise Homestay.

Is je budget ietsje ruimer, dan krijg je daar direct een hoop meer comfort voor terug. Uitstekende verblijven zijn Jonny’s Places, Bunga Maliq Bungalow en Tetebatu Flush Harmony.

Wil je net als ik deed in een dorp buiten Tetebatu slapen en jezelf onderdompelen in het authentieke leven op Lombok zonder enige toerist? Check dan Rinjani Terrace Cottage, op zo’n 10 kilometer ten zuiden van Tetebatu.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Tetebatu te blijven?

Een van de moskeeën in Tetebatu

Minimaal 2 volle dagen is absoluut aan te raden om uit te trekken voor Tetebatu. Een dag gebruik je voor de rijstvelden, watervallen en het apenbos en de andere dag om met de scooter rond te rijden.

Een dagje langer blijven is wat mij betreft idealer, omdat je zo wat meer ademruimte hebt en ook lekker een dagje ongepland kunt rondstruinen om de sfeer in het dorp en de regio te proeven.

Wil je een van de bergen trotseren, dan zal je uiteraard wat meer tijd moeten reserveren.

 

Hoe zit het met transport in Tetebatu?

Met de scooter kom je bij de mooiste plekjes uit

In Tetebatu is geen openbaar vervoer, al vertrekken er in Mataram wel zogeheten ‘angkots’ naar het in de buurt gelegen plaatsje Paok Motong. Van deze stokoude minibusjes maken toeristen eigenlijk nooit gebruik, aangezien het teveel gedoe is.

Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om een scooter te huren, die kost je 75.000 IDR per dag. Ik heb het al vaker gezegd, maar blijf het doen: volgens de Nederlandse wet rijd je op een motor en zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd voor schade aan derden. Lees deze scootergids door voor meer info.

Om vervolgens weer weg te komen uit Tetebatu zal je transfer moeten regelen, eenvoudig te doen via je homestay. Af en toe zie je er officiële Bluebird-taxi’s, al is dit eerder uitzonderlijk.

Grab en Gojek vind je niet in Tetebatu, of er moet toevallig een chauffeur in de buurt zijn. Je kunt altijd even beide apps downloaden om het te checken, wellicht heb je geluk.

Om bij de rijstvelden, watervallen en het apenbos te komen hoef je overigens geen vervoer te regelen. Die plekken kun je allen prima belopen vanuit het centrum.

 

Wat is de beste reistijd voor Tetebatu?

Rijst planten is een intensief werkje

De beste reisperiode om Tetebatu te bezoeken is in de droge tijd die van mei tot en met halverwege oktober valt. Je hebt dan vrijwel zeker goed weer. Zelf verbleef ik er in juli en augustus, wat het absolute hoogseizoen is. Niettemin was het erg rustig.

Eind oktober tot en met april is de regentijd op Lombok en in Tetebatu, al hoef je ook die maanden niet uit te sluiten. Meestal word je getrakteerd op een flinke plensbui ergens in de middag, en valt het allemaal wel mee.

 

Hoe kom je in Tetebatu?

Wandel jij hier binnenkort 🙂 ?

Vertrek je met de fastboot vanuit Padangbai op Bali, vanaf de Nusa– of de Gili-eilanden, dan zal je na de tocht aankomen in de haven van Bangsal. Die ligt op krap 70 kilometer van Tetebatu en daarmee nog een dikke 2 uur rijden. In de haven regel je een taxi of boek je een Grab of Gojek via diezelfde apps. Reken op 400.000 IDR tot 500.000 IDR voor de rit. Ik was alleen en ze boden me aan om het voor 250.000 IDR te doen. Prima prijs voor die afstand, dus ik ben meteen ingestapt. Een andere mogelijkheid die je hebt is om in de haven een scooter te huren voor 75.000 IDR tot 100.000 IDR per dag en zelf te rijden.

Kuta, het populaire surfdorp in het zuiden, ligt op 1,5 uur rijden.

Vanuit het noorden in Senaru ben je 2 uur en 45 minuten onderweg en vanuit Sembalun zo’n 1 uur en 45 minuten.

Kom je met het vliegtuig naar Lombok en neem je vanaf de airport een taxi, dan moet je rekenen op 1 uur en 20 minuten reistijd vooraleer je in Tetebatu bent.

 

Heb je een leuke route voor Lombok nodig?

Vind je het lastig om een leuke en passende route samen te stellen voor je reis op Lombok en eventueel andere plekken in Indonesië?

Laat mij je dan een handje helpen 🙂 .

Om je met een gerust gevoel het vliegtuig in te laten stappen zonder zorgen over je planning en zonder knellende vragen, heb ik Backpackgids Indonesië geschreven. De gids is digitaal en staat vol met routes, de mooiste plekjes, hidden gems en je krijgt er een bonusboekje met insider-tips bij.

 

Meer lezen over Lombok

Als je graag verder leest over Lombok bekijk dan de speciale Lombok-pagina. Daar vind je tal van tips, ervaringen en inspiratie voor dit prachtige Indonesische eiland.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw