Zit jij eraan te denken om Lombok te gaan ontdekken?
Laat ik beginnen met een klein fragment uit mijn dagboek, geschreven tijdens m’n verblijf op Gili Kondo, een onbewoond eilandje vlakbij Lombok:
Oh wat een rust. Geen geluid van scooters, auto’s moskeeën en mensen. Slechts vogels, wind en de eeuwigheid van de zee. Dit is wat een mens nodig heeft.
Lombok is een heerlijk en compact Indonesisch eiland waar volop moois te beleven valt. Lekker toeren met de scooter rondom Kuta op zoek naar ongelofelijke stranden, de boot pakken richting idyllische eilandjes, immense vulkanen beklimmen, door de rijstvelden wandelen en lokale dorpjes bezoeken. Dat is Lombok voor mij in een notendop.
Oh ja, en zo nu en dan als een filmster waarmee iedereen op de foto wil behandeld worden 😀 .
Terugkomend op de stranden bij Kuta: die zijn serieus fantastisch. Ze winnen het gemakkelijk van welk strand op Bali dan ook.
Behalve het hectische Mataram is het haast overal rustig en is de verkeerssituatie in geen geval met die op Bali te vergelijken. Ik vond het een verademing, vooral de wegen rondom Kuta hebben me in positieve zin verbaasd. Zo goed heb ik het nergens in Indonesië meegemaakt.
Fijn vind ik bovendien de afwisseling tussen het comfort van Kuta en het meer spartaanse karakter zodra je richting het noorden gaat.
Juist omdat Lombok niet al te groot is kun je er in korte tijd een hoop dingen ondernemen. Als je er een dag of tien gaat rondreizen, heb je voldoende tijd om de mooiste plekjes te zien. Zonder je te haasten. Hoewel twee weken wat mij betreft idealer is.
Yep, ik vind Lombok helemaal super. In tegenstelling tot Bali gaf het me weer dat typische avonturengevoel. En eerlijk gezegd heb ik er nooit iemand negatief over horen praten. Behalve dan een Nederlandse man in Tetebatu, die klaagde over de (luide) moskeeën om vijf uur ’s ochtends. En toegegeven, het vroege ochtendgebed is best effe wennen wanneer je er voor het eerst mee te maken krijgt. Daarna weet je het en hoort het er gewoonweg bij 🙂 .
Ben jij de volgende reiziger die de pracht van Lombok gaat ervaren?
Lees dan verder, want in dit artikel deel ik elf indrukwekkende bezienswaardigheden en activiteiten met je. Ik sluit af met wat praktische tips voor onder andere vervoer en enkele toffe bestemmingen om je reis naartoe te vervolgen.
Je avontuur op Lombok wordt er een om niet meer te vergeten, wedden?
Enkele weetjes over Lombok
Voor ik verderga met het delen van mijn favoriete activiteiten op Lombok, heb ik eerst nog een aantal interessante weetjes voor je verzameld. Weet jij bijvoorbeeld hoe groot Lombok is? En welke religie dominant? En heb je al eens van ‘Sasak’ gehoord?
Lees verder voor de antwoorden.
- Lombok heeft een oppervlakte van 4.725 km², en is zo’n 113 kilometer lang en 81 kilometer breed. Bali is met 5.780 km² een tikkeltje groter.
- De hoofdstad van Lombok is Mataram. Mijn mening: daar is verder niets te beleven, het is er vooral vies en druk.
- Er wonen ongeveer 2,4 miljoen mensen op Lombok.
- De belangrijkste taal is Sasak oftewe bahasa Lombok. De Sasak is vormen de oorspronkelijke bewoners van het eiland.
- Kenmerkend zijn de Sasak-huisjes, te herkennen aan hun gebogen en met riet bedekte daken. Al zie je vandaag de dag ook gewoon pannen of ander materiaal op de daken liggen. Echt huisjes die op een dusdanige manier ontworpen zijn dat je er blij van wordt bij het zien ervan. Als ik voor mezelf spreek althans 🙂 .
- Typische gerechten uit Lombok zijn: ‘sate bulayak’, ‘sate pusut’, ‘sate tempeh’, ‘plecing kangkung’ en ‘ares’.
- Vrijwel het gehele eiland is islamitisch. De bijnaam ‘The Island of Thousand Mosques‘ zegt voldoende.
- Lombok herbergt de tweede grootste vulkaan van Indonesië: Gungung Rinjani (3.726 meter hoog).
- Een van Lomboks bekendste exportproducten is tabak. Over heel het eiland zie je zodoende uitgestrekte velden met tabaksbladeren. Iemand vertelde me trouwens een duister geheimpje: schijnbaar is ook de markt voor haaienvinnen enorm, met name door de vraag vanuit China.
11 indrukwekkende dingen om te doen op en rond Lombok
Het is tijd om je meer te vertellen over elf vette dingen om op en nabij Lombok te doen. Zet er sowieso een stuk of vijf op je lijstje, want het zijn stuk voor stuk prachtige plekken.
Begin je reis in Kuta, ga surfen en rijd naar droomstranden
Als je naar Lombok vliegt, bijvoorbeeld vanuit Kuala Lumpur of vanaf Bali, dan land je op Lombok International Airport (LOP). Ik raad aan om daar een taxi naar Kuta te pakken. Dit is minder dan een half uurtje rijden. Kuta is een gezellig surfplaatsje met fijne vibes en bounty-stranden in de buurt.
Wil je met de plank het water op dan zit je in en rondom Kuta helemaal goed, surfstranden genoeg namelijk. In het dorp en op de stranden vind je tig surfscholen waar je terechtkunt om lessen te volgen, mocht je een beginneling zijn. Selong Balanak is de populairste surfspot onder beginners, terwijl Mawi Beach juist gevorderden aantrekt.
Simpelweg rondrijden en de regio verkennen is eveneens gaaf om te doen. De wegen zijn verrassend goed, het is er niet druk en de glooiende landschappen maken het een feest om rond te rijden. En de stranden? Om van te dromen!
Het bekendste strand is waarschijnlijk Tanjung Aan. Ze is mega, het zand is wit en het water helderblauw van kleur. Drukke gedeeltes met bedjes wisselen zich af met pure sereniteit. De kans is overigens groot dat je een groepje bruine koeien aan de waterkant ziet lopen, als modellen die over de catwalk gaan. Een ander pareltje Mawun Beach met een waterkleur die niet beter kan. Behalve de lange en rond gevormde baai, zie je er locals die kniediep in het water staan om een lijntje uit te gooien. En wat te denken van het afgelegen Mawi Beach? Je ziet er hierboven een foto van, en de weg om er te komen is ronduit avontuurlijk te noemen.
Wil je iets bijzonders meemaken en de schoonheid van Kuta van grote hoogte bekijken? En wil je even helemaal vrij zijn? Dan is paragliden iets om op je lijstje te zetten. Alles wat je hoeft te doen is zitten en genieten van het verbluffende uitzicht. En kalm bijven natuurlijk, maar het valt allemaal erg mee en de ervaren instructeur zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt.
Om de omgeving van Kuta te verkennen huur je in het dorpje een scooter. Dit zal je normaal gesproken 80.000 IDR per dag kosten.
Feest, snorkel met zeeschildpadden en relax op de Gili-eilanden
De Gili’s, ze mogen natuurlijk niet in je Lombok-reisgids ontbreken. Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno zijn bounty-eilandjes met witte stranden en turquoise water zoals je die online nogal eens voorbij ziet komen.
Indien je levendigheid, strandbars, hippe zaken en zulk soort dingen zoekt, zal je je helemaal thuisvoelen op Gili Trawangan of Gili Air. Gili Trawangan richt zich met name op backpackers en tieners die komen om te feesten, terwijl Gili Air eerder stelletjes aantrekt en meer laidback is.
Het vlakbij gelegen honeymoon-eiland Gili Meno is een stuk minder ontwikkeld en ideaal wanneer je verder weinig nodig hebt en sec voor je rust komt. De foto hierboven maakte ik er vanuit mijn strandhutje, kan slechter toch?
Een heel vet iets wat je rond elk van deze eilandjes kunt doen is het water instappen om te snorkelen met zeeschildpadden. Zoiets gaat nooit vervelen.
Ontdek de Secret Gili’s (en kampeer op Gili Kondo!)
Wist je dat er tevens Gili-eilanden zijn die nog niet op de radar van toeristen staan?
Jaja, ze bestaan echt nog.
Neem de boot naar de geheime Gili-eilanden, die voor de kust liggen van noordoost-Lombok. Ik heb het over Gili Petagan, Gili Kapal, Gili Bidara en Gili Kondo. Hier komen, behalve locals in het weekend, écht nauwelijks buitenlandse toeristen naartoe.
Behalve eilandhoppen en snorkelen is er iets anders gaafs om er te doen, je kunt namelijk kamperen op Gili Kondo. Een onbewoond eiland met een wit zandstrand en omgeven door helder water en een gezond en kleurrijk rif. Het is zonder twijfel een van de absolute hoogtepunten van m’n bezoek aan Lombok.
Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis zijn drie andere Gili-eilanden, ditmaal in het zuidwesten in de buurt van Sekotong. Deze drie Gili’s zijn de laatste jaren flink populairder geworden, al is het er qua drukte niets vergeleken met de bekendere Gili Trawangan en Gili Air.
Je kunt vandaag de dag op twee van de deze Gili’s overnachten, namelijk op Gili Nanggu en Gili Bedis. Snorkelen is er een must, want onder water zie je stikt het van de tropische vissen en zullen vrij mooie koralen voorbijkomen.
Beklim de Rinjani-vulkaan
Hét hoogtepunt van Lombok is wat mij betreft de trekking naar de top van Gunung Rinjani. Zowel letterlijk als figuurlijk. Je hebt verschillende tours en routes, waarbij ik voor de 3D2N-excursie vanuit Senaru heb gekozen.
Onderweg kom je langs allerlei spectaculaire uitkijkpunten met voor je diepe ravijnen, het Segara Anak Lake en de oranje gloed van de horizon wanneer de zon ondergaat. Je kampeert in de bergen tussen de wolken en uiteindelijk sta je dus op het hoogste punt van de Rinjani-vulkaan met een zee aan wolken onder je. Echter, dat het niet enkel en alleen hosanna is, weet ik maar al te goed.
Ik kreeg te maken met ernstige maagproblemen en de laatste kilometers naar boven door het zand, losliggende steentjes en de snijdende wind waren een hels kwarwei. De paden leken gewoonweg nooit te eindigen. Een aantal keren ben ik zelfs gestopt en legde ik mezelf neer op de grond, al wist ik dat ik verder moest. Eenmaal bij de top, voelde ik me emotioneel worden en vloeiden er onverwachtse tranen. Alles kwam toen samen.
Een alternatief is het beklimmen van Mount Sangkareang, de tweede top van de Rinjani die zo’n 3.200 meter hoog is. Ter vergelijk: de piek van de Rinjani-vulkaan torent 3.726 meter boven zeeniveau uit.
Hike naar de fenomenale Tiu Kelep Waterfall
Een, soms steile, wandeling naar beneden door de jungle en kleine riviertjes brengt je bij de Sendang Gile Waterfall. Deze is mooi, maar de waterval die even verderop ligt zal je mond pas echt doen openvallen.
Via een zijweg loop je naar twee rivieren die overgestoken moeten worden. Daarna kom je aan op een pad en hoor je het geluid van stortend water. Via een opening door de jungle vang je de eerste glimp op van het spektakel, en wanneer je verder wandelt zie je een rits hoge watervallen die samen de Tiu Kelep Waterfall vormen. Magisch wit water dendert langs de groen begroeide wanden als poeder naar beneden.
Helemaal geheim is deze plek helaas niet meer. Toen ik er was, waren er in ieder geval vrij veel mensen.
Laat je bij de entree trouwens niet aanpraten dat je een gids nodig hebt. Deze is volstrekt overbodig. Het is iets wat je wel vaker tegenkomt op Lombok. Mocht je de weg naar Tiu Kelep niet kunnen vinden, dan kun je die gewoon vragen aan locals bij de Sendang Gile Waterfall.
Je betaalt overigens 20.000 IDR om toegang te krijgen tot beide watervallen.
Een andere waterval met een naam die deels hetzelfde is, is Tiu Teja. Deze ligt echter een heel eind ten westen van Tiu Kelep. De moeite? Jazeker 🙂 . Het is een knaller van een waterval van bijna 60 meter, die je kunt bezoeken wanneer je vanuit Senggigi of de Gili-eilanden richting het Senaru rijdt. Of als je de omgekeerde weg bewandelt, hoewel ik denk dat je na Senaru (en de watervallen die ik hieronder benoem) je portie watervallen wel gehad hebt.
En check ook de Benang Stokel en Benang Kelambu Waterfall
In het midden van Lombok liggen twee andere juweeltjes van watervallen: Benang Stokel en Benang Kelambu. Vooral de Benang Kelambu Waterfall, waarbij het water uit vier verschillende delen van het struikgewas stroomt, heeft iets sprookjesachtigs
In het gebied liggen daarnaast nog twee andere watervallen, en wanneer je een gids neemt brengt hij je naar al deze plekjes. Dit kan evengoed prima zonder gids, al liggen de andere twee iets meer verborgen
De entree tot alle watervallen bedraagt 60.000 IDR zonder gids, en 120.000 IDR indien je met een gids op pad wilt.
Een minpuntje is het gedrag van de mannen bij de ingang die enkel en alleen op geld uit lijken te zijn. Zo wordt er soms om 90.000 IDR per persoon gevraagd, terwijl 60.000 IDR al een belachelijk hoog bedrag is voor Indonesische begrippen.
Oh voor ik het vergeet: vermijd het weekend en met name zondagen, het is er dan doorgaans ziekelijk druk.
Geniet van een uniek uitzicht vanaf de Pergasingan Hill
Buiten de gebaande paden, lastig te vinden en bijzonder. Zo is Pergasingan Hill wat mij betreft te omschrijven. De zoektocht naar deze berg was eigenlijk al een avontuur op zichzelf. Eenmaal daar, kijk je vanaf verschillende plekken uit op een vallei die uit ontelbaar gekleurde vlakjes bestaat. Verder zie je Mount Rinjani, Lombok en Sumbawa het landschap vormgeven.
Andere mensen kom je er nauwelijks tegen. Het pad is regelmatig behoorlijk steil en glad, houd er daarom rekening af en toe onderuit te gaan. Mij is dit in ieder geval meerdere keren overkomen.
Een unieke ervaring is om een tentje mee te nemen en op de top van de berg te kamperen. De volgende ochtend word je wakker met de rijzende zon voor je neus.
Wandel door de rijstvelden in Tetebatu
Het relatief koele Tetebatu, gelegen aan de voet van de Rinjani, is alweer zo’n bestemming die je niet wilt missen. Wat heb ik hier een heerlijke tijd gehad zeg. Dit is het groene hart van Lombok en het barst er van de rijstvelden en -terrassen. Tevens vind je er enkele watervallen, al zijn die eerlijk gezegd minder boeiend dan de watervallen die ik eerder al besproken heb.
De populairste activiteit is om ’s ochtends een wandeling door de rijstvelden te maken en te genieten van de rust en de natuur. Tetebatu wordt soms vergeleken met Ubud op Bali, alleen dan van jaren geleden. Het is er dan ook lekker authentiek en niet overgenomen door toeristen, zoals in Ubud wel het geval is.
Je hebt in Tetebatu bovendien de kans om de unieke zwarte aapjes te spoten in de Monkey Forest, net buiten het dorp.
Voor wat betreft cultuur snuiven is hier eveneens genoeg te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wedstrijdje stokvechten bijwonen?
Rijd door traditionele Sasak-dorpjes
De meeste toeristen komen voornamelijk naar Senaru om de Rinjani te beklimmen en om de watervallen te bekijken. Ik wil je echter aanraden om eropuit te trekken en door de lokale Sasak-dorpjes te rijden. Dit is een van de mooiste herinneringen die ik aan Lombok bewaar. ‘Sasak’ staat als eerder gezegd voor de inheemse bevolking van Lombok.
Als je verblijft in de Blue Mountain Cottage kun je aan de eigenaar Ishak vragen of hij je meeneemt op z’n scooter. Bij dit guesthouse maak je tevens kennis met zijn lieve familie. Ze nodigden me iedere avond uit om met hen te barbecueën, veelal verse vis. Ook liet Ishak me een tuin van ‘m zien waarin avocado’s en cacaobonen groeiden. We stopten verder bij een huis waar een stel mensen woonde en verder liepen er kippen en geitjes rond. Dit is dus het echte Lombok.
Behalve rond Senaru heb je nog een aantal andere leuke traditionele dorpjes -desa’s- om te bezoeken. Aanraders zijn onder andere Beleq, Sukarare en Lendang Nangka. In het laatstgenoemde plaatsje sliep ik een paar nachten in een homestay omgeven door rijstvelden. Een hele toffe en bovendien authentieke ervaring. Er waren nul andere toeristen.
Spring op de scooter en rij van Kuta naar Desa Mareje
Houd je van roadtrippen op de scooter? En wil je meer authentieks van Lombok zien?
Vanuit Kuta is er een coole route om te rijden naar Desa Mareje, een gehucht middenin de rijstvelden. Mooie plaatjes (en ervaringen) gegarandeerd. Behalve het schilderachtige landschap zal je hier maar weinig toeristen treffen. Sterker nog, de kans is vrij groot dat je er helemaal alleen bent. De dorpsbewoners zullen dolenthousiast reageren en willen maar al te graag en praatje met je maken en een selfie met je nemen.
Onderweg kan je een stop inlassen bij het al besproken Mawun Beach, voor een duik in de zee en een hapje en een drankje. Pak een ijskoude kokosnoot zou ik zeggen. Daarna stap je weer op de scooter en rijd je verder in noordwestelijke richting.
In totaal gaat het om krap 60 kilometer en je moet een uur of twee incalculeren voor de hele tocht.
Je kunt er een nachtje blijven pitten en de volgende dag richting de Tawun Harbour rijden (ongeveer 40 minuten), en daar de boot nemen naar Gili Nanggu.
Ontdek het ruige Ekas in het zuidoosten van Lombok
Tot slot is er Ekas, het gedeelte in het zuidoosten van Lombok. Wederom een stukje Lombok waarnaar maar weinig mensen de reis maken. Vanuit Kuta is het pak ‘m beet 1,5 uur rijden.
Langs de kust liggen een heleboel stranden met rollende golven die, net zoals in Kuta, menig surfhart sneller doet kloppen. Dat surfen hier populair is, blijkt wel uit het de vele surfscholen die er de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.
Qua landschap vallen de ruige kliffen op, het doet een beetje aan Uluwatu op Bali denken. Schitterend is bijvoorbeeld het door rotskliffen geflankeerde Paradise Beach, ofwel Pantai Surga. Minder mooi zijn de veelal kale vlaktes, alsof je ergens in een woestijn bent soms.
Ekas is bovendien waar het fameuze Pink Beach te vinden is, al is daarvoor nog een extra rij-inspanning vereist. Ik wil je verwachtingen enigszins temperen, want zo roze als het je op Instagram wordt voorgeschoteld is het zeer zeker niet. De meeste kans op de roze kleur heb je vroeg in de morgen.
Bij het naderen van Ekas zal je snel merken dat de wegen van kwaliteit veranderen en zanderige paden de norm worden. Ben daarom voorzichtig en geniet verder van het avontuur.
Waar boek je tours en activiteiten op Lombok?
Uitstapjes regel je ter plaatse of online via bijvoorbeeld Get Your Guide.
Hieronder vind je de zes populairste tours en activiteiten op Lombok, te boeken binnen een paar simpele klikken:
Wat voor accommodaties kun je op Lombok verwachten?
In Kuta en Senggigi vind je naast homestays talrijke hostels, resorts en een aantal luxere hotels. Op de Gili-eilanden zijn daarnaast luxe villa’s populair.
De rest van Lombok is een ander verhaal, daar zie je nauwelijk hostels en slaap je bijna altijd in een homestay. Een coole manier om je onder te dompelen in het lokale leven op het eiland.
Boek hier je accommodatie op Lombok en de Gili-eilanden
Hoeveel dagen raad ik je aan om op Lombok te blijven?
Zoals ik in het begin al aangaf kom je met 10 dagen op Lombok een heel eind. Je kunt dan drie plekken uitkiezen om te bezoeken, Mijn keuze zou op Kuta, Tetebatu en de Rinjani plus de Tiu Kelep-waterval vallen. Plak er eventueel 3 dagen aan vast op een van de Gili-eilanden en je hebt een heerlijke reis te pakken.
Minimaal 2 weken is wat mij betreft ideaal. Omdat je meer tijd hebt, kun je ietsje langer in een plaats blijven plakken en/of naar meerdere bestemmingen gaan.
Hoe zit het met transport op Lombok?
Net als op Bali is er nauwelijks openbaar vervoer op Lombok. Vanuit de Mandalika Terminal vertrekken wel oude minibusjes –bemo’s– naar diverse bestemmingen, al zie je daar vrijwel nooit toeristen inzitten. Je bent lang onderweg, ze zitten propvol en de plek waar je moet zijn valt nogal eens buiten het rijschema.
Op Lombok maken de meeste toeristen gebruik van de taxi om van de ene naar de andere bestemming te reizen. In tegenstelling tot Bali, Java en Sulawesi heb je er weinig (goedkope) Grab en Gojek-taxi’s die je via apps kunt boeken. Hetzelfde geldt voor de officiële Bluebird-taxi’s. Je vindt ze met name in de haven van Bangsal en in Mataram. In bijvoorbeeld Kuta zijn ze niet toegestaan, om de lokale chauffeurs te ‘beschermen’. Waar hebben we dat eerder gezien?
Om van het vliegveld naar Kuta te reizen raad ik aan om een metertaxi van datzelfde Bluebird nemen, dit is de goedkoopste optie en kost normaal gesproken 150.000 IDR.
Zelf een auto huren is evengoed een mogelijkheid, zo ben ik bijvoorbeeld van Kuta naar Senaru gereisd. Reken op prijzen vanaf 440.000 IDR per dag. De wegen op Lombok zijn overigens verrassend goed, voornamelijk in en rond Kuta.
Daarnaast kun je uiteraard met de scooter op pad gaan en het eiland op die manier verkennen. Je huurt een scooter vanaf 75.000 IDR per dag, en het is in mijn optiek de leukste manier om Lombok te zien. Wel wil ik je wijzen op de risico’s, check ze in deze gids. Onthoud bovendien om af te dingen voor week- en maandhuur.
Een laatste optie is het huren van een privé-chauffeur. Als je met meerdere personen bent, zal dat normaal gesproken voordeliger uitpakken dan een taxi. Deze chauffeur staat goed bekend.
Vervolg je reis naar andere Indonesische eilanden
Wanneer je naar Flores wilt is de meerdaagse (en intense!) boot-trip vanaf Lombok het overwegen waard. De tour die ik je aanraad is die van 4 dagen waarbij je eilandjes bezoekt, gaat snorkelen met mantaroggen, Pink Beach bewondert en uiteraard de Komodo dragons zult spotten. Je vertrekt vanuit Ampenan op Lombok, vaart vervolgens door het Komodo National Park en eindigt in Labuan Bajo. Daar heb je vervolgens de mogelijkheid om de rest van het boeiende Flores te ontdekken. Wil je met het vliegtuig naar Flores? Helaas zijn er op het moment van schrijven geen directe vluchten van Lombok naar Flores, je zult een tussenstap moeten maken op Bali.
Sumbawa is een minder gebruikelijke bestemming, al is dit gigantische eiland de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Voornamelijk onder de avontuurlijke reizigers, want het is zo nu en dan behelpen geblazen. Surfen, watervallen, traditionele dorpen en verlaten stranden staan hier centraal.
Een andere aanrader is om naar Nusa Penida of Nusa Lembongan te varen. Penida voor avontuur en kliffen, Lembongan meer om te chillen en duiken. Of natuurlijk richting Bali, om kennis te maken met het hindoeïsme in Indonesië.
Goed om te weten is ook dat je vanaf Bali eenvoudig naar Lombok kan reizen, zowel met de boot als het vliegtuig. Combineren van beide eilanden inclusief de Gili’s, is daarom een populair iets onder reizigers.
Hoe kom je op Lombok?
Lombok is op meerdere manieren te bereiken, vliegen naar Lombok International Airport in Praya (nabij Kuta) is er daar een van. Je kunt er vanuit verschillende steden heen, denk aan Kuala Lumpur (3 uur en 10 minuten reistijd), Jakarta (2 uur reistijd), Makassar (1 uur en 15 minuten reistijd) en Surabaya (1 uur reistijd). Vanaf Bali ben je slechts een half uur onderweg, al kiezen de meeste mensen om de reis per boot te maken.
Met de boot vanaf Bali heb je twee opties: de veerboot (ferry) of de fastboot. De veerboot vertrekt in Padangbai en doet er 4 tot 5 over. Je komt aan in de haven van Lembar. De fastboot gaat eveneens vanuit Padangbai, je bent meestal 2,5 uur onderweg, inclusief stops bij Gili Trawangan en Gili Air. Je arriveert in de haven van Bangsal.
Verder ben je vanaf de Gili’s in minder dan een half uur in de Bangsal-haven op Lombok. Je hebt de keuze uit een publieke boot (30 minuten reistijd) of een fastboot (15 minuten reistijd).
Vanaf de Nusa-eilanden duurt het met de fastboot om en nabij de 2,5 uur vooraleer je in Bangsal aankomt.
Vanuit Poto Tano op Sumbawa varen er ferry’s naar Labuan Lombok, de oversteek neemt 1,5 uur in beslag.
Om je vervoer naar Lombok te regelen adviseer ik 12Go Asia. Zoek in het onderstaande formulier naar tickets voor jouw reis:
Wat is een leuke route voor Lombok?
Lijkt een reis van een week of vier met Bali, de Gili’s en Lombok je gaaf? Deze route die ik uit heb gestippeld zal je dan zeker niet teleurstellen.
Voor meer specifieke reisroutes voor Lombok en de rest van Indonesië, is Backpackgids Indonesië een aanrader om te kopen. Er zit maanden van onderzoek in en jarenlange reiservaring van mijn kant. Behalve voorpret neemt de digitale gids je een hoop werk uit handen en kun je je focussen op het leuke deel van je reis. Ik weet zeker dat je er veel aan zult hebben. Het is niet voor niets dat mijn klanten me nog nooit om een terugbetaling hebben gevraagd 🙂 .
Meer lezen over Lombok
Oké, je hebt nu een algemeen beeld van welke toffe dingen er op Lombok te beleven zijn.
Maar, wil je meer lezen over mijn ervaringen en ben je op zoek naar specifieke tips voor de bestemmingen op het eiland? Check dan de speciale Lombok-pagina, daar vind je enorm veel info en inspiratie.
Of check een van de artikelen hieronder:
- Kuta (Lombok)
- Tetebatu
- De Rinjani-vulkaan
- De Gili-eilanden (algemene gids)
- Gili Air en Gili Meno
- De Secret Gili’s: Gili Kondo & co
- Pergasingan Hill
En… Wanneer ga jij naar Lombok?