Iquitos: de toegangspoort tot het Amazoneregenwoud

Iquitos is een van de bekendste en meest ongerepte junglebestemmingen in heel Zuid-Amerika. Bovendien is het ’s werelds grootste stad die niet over de weg te bereiken is, maar enkel met een rivierboot of het vliegtuig.

Je komt hier met name om het Amazoneregenwoud in te trekken, bijzondere dieren te spotten en kennis te maken met lokale tribes. Of je kan een reis naar binnen maken tijdens een ceremonie met plantmedicijnen, samen met een inheemste stam en gespecialiseerde medicijnmannen, diep in het regenwoud.

Wil jij ook een van deze unieke avonturen meemaken in het groene noorden van Peru? Lees dan verder, want ik ga je alles vertellen over Iquitos en het omringende Amazonegebied.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Iquitos

Wat te doen in Iquitos? Welke bezienswaardigheden zijn er zoal? Hieronder vind je een aantal leuke tips.

 

1. Maak kennis met het Amazoneregenwoud

Dé reden om naar Iquitos af te reizen is het maken van een riviercruise door de Peruaanse Amazone. Je gaat voor meerdere dagen de jungle in om trektochten te maken, over de Amazone te varen, bijzondere dieren te spotten en kennis te maken met een indianenstam. Je zult helemaal een worden met de natuur en het gevoel hebben wekenlang weggeweest te zijn van de normale beschaving.

Met een houten kajak het water op, dwars het weelderige oerbos

Behalve de cruise kan je trouwens ook kiezen voor een ‘Amazon Experience’, je blijft dan een aantal dagen bij een inheemste stam in de jungle en komt van alles over hun leven te weten. Zo vertelde een gids dat ze regelmatig op zoek gaan naar anaconda’s om deze te doden, dit omdat de slangen veel andere dieren in de jungle opeten. Of ze laten je zien op welke manier ze vissen om te kunnen overleven. Ook komt Ayahuasca ter sprake, en hoe men dit plantmedicijn gebruikt als middel om te helen.

 

Dieren spotten

Een wolaap tijdens de trekking, schattig hè 🙂 ?

Wanneer je aangekomen bent in het regenwoud, kom je enorm veel bijzondere dieren tegen. Als je dan oog in oog staat met een anaconda, tarantula of zelfs een kaaiman zal het soms best even schrikken zijn. In de jungle zal je verder heel wat apen, tropische vogels en luiaards zien. Vanuit de boot ga je bovendien de voor dit gebied unieke roze zoetwaterdolfijnen spotten. Ook nemen de locals je mee om op piranha’s te vissen Er leven tevens zeldzame beesten zoals jaguars en glaskikkers, al is de kans op het tegenkomen daarvan miniem.

De zeldzame uakari met haar typische rode hoofdje

Bij veel tours breng je tevens een bezoek aan Monkey Island, waar je flink wat verschillende apensoorten kunt bekijken. Soorten waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. Denk bijvoorbeeld aan tamarins, uakari’s, kapucijnapen, weduweapen, doodshoofdaapjes, wolapen, eekhoornapen, spinapen en Zuid-Amerikaanse coati-aapjes. Behalve apen leven er bovendien meterslange anaconda’s en boa constrictors, toekans, papegaaien, schildpadden en alligators.

 

Slapen in de jungle

Zo’n bungalow kan je verwachten tijdens je jungletocht

Een leuke bijkomstigheid van een meerdaagse tour is het overnachten in een ecolodge, middenin het ongerepte regenwoud. Je moet trouwens niet denken dat je in een spartaans gebeuren terechtkomt, want er zijn normale bedden, westerse toiletten en er is zelfs stroom aanwezig. Warm water kan je vergeten, maar daar heb je in het Amazoneregenwoud ook geen behoefte aan.

’s Avonds maak je een toffe avondwandeling rond de lodge maken, en op zoek gaan naar dieren zoals kaaimannen, slangen, spinnen en hagedissen. Kijk af en toe naar boven, en je ziet een prachtige sterrenhemel. De volgende ochtend word je wakker met het meditatieve geluid van vogels en krekels, en als je naar buiten wandelt zie je de zon langzaam opkomen achter de rivier.

 

Kennismaken met een indianenstam

Bij de langere tochten bezoek je op de weg terug naar Iquitos meestal nog een indianenstam, de Yagua of de Bora. Verwacht hier alleen niet te veel van, het komt allemaal nogal commercieel over namelijk. Je betaalt zomaar USD 20 voor een korte dansvoorstelling en daarna worden er allerlei souvenirs aangeboden en om fooi gevraagd.

Wat dat betreft is het meelopen met een stam tijdens de Amazon Experience een veel vettere en bovenal authentiekere ervaring om mee te maken.

 

Waar kan je je tour door de Amazone boeken?

Om de lokale community te steunen raad ik je aan om je tour in Iquitos zelf te regelen. Ga niet in op aanbiedingen die je van mensen op straat krijgt, vaak zijn dit scams en kom je bedrogen uit.

Een andere optie is om je excursie online te boeken, denk bijvoorbeeld aan een platform als Get Your Guide.

 

2. Reis naar binnen met Ayahuasca

Iets heel anders om te doen in het Amazoneregenwoud is deelnemen aan een Ayahuasca retreat en op die manier een diepe reis naar binnen te maken. Het ritueel wordt geleid door een of meerdere sjamanen.

Zit je ergens mee? Ben je op zoek naar antwoorden? Heb je behoefte aan healing? Dan zou dit plantmedicijn wel eens iets voor jou kunnen zijn.

Ik zeg er meteen bij dat het spul niet bedoeld is om te trippen, dan kun je beter aan de paddo’s gaan of zo. Bovendien is Ayahuasca heftig en daarom zeker niet voor iedereen. Vaak zegt men dat je er klaar voor bent “als de plant je roept.”

Een goede organisatie die zulke retreats aanbiedt is het Kawsay Ayahuasca Retreat.

Mijn magische ervaringen met Banisteriopsis caapi – een van de ingrediënten van Ayahuasca- en hoe het mijn leven compleet heeft veranderd, kan je hier lezen. Een aanrader is bovendien om het boek Op zoek naar antwoorden van Wiggert Meerman te lezen. Hij beschrijft z’n persoonlijke Ayahuasca-ervaring in de Peruaanse Amazone.

Je zal klaar moeten zijn om jezelf open te stellen en volledig over te geven. Durf je angsten in de ogen te kijken. Alleen dan kan je deze reis maken. Je komt dan vanzelf terecht in een wereld van vrede, liefde, harmonie en vergeving. Zo ontzettend mooi. Dit is in ieder geval hoe ik het heb ervaren.

 

3. De drijvende markt van Belen

Behalve de jungle verkennen, zijn er nog wat andere dingen die je in en rond Iquitos kun doen. Alleen, verwacht er allemaal niet te veel van.

Zo is er het drijvende dorp Belen met de gelijknamige markt, gelegen in de sloppenwijken van Iquitos. Echt fris is het er echter niet, want overal ligt en stroomt afval. Kijk er bijvoorbeeld niet van op als je een karkas ziet liggen waar de gieren op afstormen.

Desalniettemin is het denk ik goed om met eigen ogen te zien in welke primitieve omstandigheden de locals hier leven. Dit is namelijk ook Peru. Ga wel altijd met een gids en let goed op je geld en andere kostbaarheden die je bij je hebt.

 

4. Centro de Rescate Amazónico (CREA)

Kleurrijke papegaaien in het Centro de Rescate Amazónico

Het Centro de Rescate Amazónico, oftewel het Amazon Rescue Center, is overigens wel echt een aanrader om heen te gaan. Ze vangen hier dieren op die bepaalde aandoeningen hebben of in het zwarte circuit terecht gekomen zijn. Het doel van de organisatie is om de beesten weer vrij in de natuur te laten.

Verder vertelt men er handige en toffe info over de Amazone en haar flora en fauna, daarom is het een ideale plek om voorafgaand aan je trip door de jungle te bezoeken.

 

5. Plaza de Armas en Malecon Tarapaca

Het centrale plein van Iquitos is Plaza de Armas. Dit is waar je moet zijn als je op zoek bent naar levendigheid, mooie gebouwen en wat groen in de stad. Vlakbij ligt de gezellige boulevard Malecon Tarapaca, waar je een biertje kunt pakken of wat lekkers kan eten met uitzicht op de rivier.

Mocht je nog een goed restaurant zoeken met heerlijke lokale specialiteiten, dan is Al Frío y al Fuego een absolute aanrader om naartoe te gaan.

Voor de rest is Iquitos vooral een drukke en chaotische stad met veel verkeer, zoals je dat van andere Peruaanse steden kent.

 

Hoe zit het met transport in Iquitos?

In Iquitos maak je veelal gebruik van de zogeheten ‘motocarro’, je zou kunnen zeggen de lokale tuk-tuk van deze streek. Er rijden tevens taxi’s, al ben je dan per ritje een stuk meer kwijt.

 

Waar in Iquitos raad ik je aan om te slapen?

Het gros van je tijd in Iquitos zal je waarschijnlijk in de de jungle doorbrengen, al slaap je hoe dan ook 1 nacht in de stad zelf. Veel hostels hoef je er echter niet te verwachten, al heb je er gelukkig wel accommodaties waar je voor weinig geld een eigen kamer krijgt.

Een hostel dat ik je aanraad is het Moicca Hostel en een chil guesthouse is Sarisa House.

Twee fijne hotels zijn Central Bed & Breakfast en het Fitzcarrald Hotel. Zit je qua budget wat lager maar wil je toch een prima kamer hebben, dan is Hospedaje Neydita een aanrader.

Verblijf je liever in een wat luxere accommodatie? Neem dan een kijkje bij Boulevard 251 Riverside Apartments of het vijfsterrenhotel Doubletree By Hilton Iquitos.

 

Hoe kom je in Iquitos?

Zoals gezegd is Iquitos een afgelegen bestemming, diep verstopt in het Amazoneregenwoud. Over land kan je er niet komen, maar wel per vliegtuig; Coronel FAP Francisco Secada Vignetta International Airport is de plaatselijke luchthaven. Vanuit Lima vlieg je er in minder dan 2 uur naartoe.

Verder kan je de stad met de boot bereiken, ideaal als je zin hebt in een avontuurtje en de tijd hebt. Dit is mogelijk vanuit bijvoorbeeld Yurimaguas (2 dagen reistijd), Pucallpa (5 dagen reistijd) en vanuit Coca in Ecuador (8 dagen reistijd).

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw