Het is 2 juni 2012 als een schoonmaakster van Hotel TAC in Lima de sleutel in het slot van kamer 309 omdraait en nietsvermoedend de deur opendoet. Wat ze daar vervolgens aantreft is vergelijkbaar met een scene uit een horrorfilm. Op de grond ligt het zielloze en verminkte lichaam van een vrouw, al snel blijkt het om de vermiste Stephanie Flores te gaan.
Een dag later wordt de intussen beruchte Nederlander Joran van der Sloot in Chili in de boeien geslagen. Hij zou de 21-jarige Stephanie hebben vermoord, waarna hij als een malle op de vlucht is geslagen.
Later zou diezelfde Joran veroordeeld worden voor de moord en intussen zit hij nog altijd vast in de gevreesde en spartaanse Challapalca-gevangenis, totaal geïsoleerd in het Andesgebergte van Peru.
Lima, het is bij ons Nederlanders een bestemming die behalve de hoofdstad van Peru helaas ook bekendstaat om de brute moord die onze landgenoot er pleegde. Althans, indien je een klein beetje interesse in crime hebt. Je zou haast vergeten dat er hier genoeg vette dingen zijn om te doen en het voor vele avonturiers het startpunt is van hun reis door Peru.
Een hoop backpackers gebruiken Lima vooral als pitstop op weg naar Cusco en Machu Picchu, de stad van de Inca’s die nooit werd ontdekt door de Spanjaarden en daarom nog geheel intact is. Of om naar een ander Zuid-Amerikaans land te trekken. Of simpelweg vanwege het feit dat ze op de weg terug zijn vanuit de voorgenoemde bestemmingen. Eén dag, misschien twee, trekken ze ervoor uit om het daarna voor gezien te houden.
Zonde, want er best een heleboel te zien en doen als je het mij vraagt. Nee, ik zal zeker niet beweren dat Lima het hoogtepunt van je reis door Peru zal zijn. De vervuiling en intimiderende drukte plus de ontsierende hoogbouw en de criminele reputatie maken het in eerste instantie niet bepaald een toeristische hoogvlieger.
Ben je echter een liefhebben van geschiedenis en koloniale sferen, wil je leren surfen en heb je interesse in wat Peru je op culinair gebied te bieden heeft, dan zal je je zeker niet vervelen in de Peruaanse metropool. Het historische centrum behoort zelfs tot het werelderfgoed van UNESCO en foodies kunnen zich weinig beters wensen.
In deze gids ga ik je alles over Lima vertellen, van wat er te doen is en de leukere wijken tot aan de betere eetzaakjes en fijnste accommodaties om te verblijven. Om deze reisgids zo goed mogelijk te maken, heb ik gesproken met een vriendin (Jackeline) die er woont en alles ins en outs van de stad kent. Je hebt zo alle info die je nodig hebt om alles uit je verblijf te halen.
Over Lima
Lima is de gigantische hoofdstad van Peru en heeft zo’n 11,3 miljoen inwoners. Het is de toegangspoort tot vele fascinerende plekken in het land, waaronder Machu Picchu, de Palomino-eilanden en Lake Titicaca.
De stad telt 43 districten en hieronder bespreek ik de vier leukste om als backpacker heen te gaan.
Laat ik gewoon direct beginnen met het meest populaire district van Lima, Miraflores. Dit gedeelte is hip en daarom een stukje veiliger dan veel andere stadsgebieden. Daarbij is het gelegen vlak naast het water met reusachtige kliffen. Overigens heb je qua accommodatie alle mogelijkheden, van hostels tot luxe vijfsterrenhotels.
Dan is er Barranco, het district dat bekendstaat als het artistieke gedeelte van Lima. Dit bohemische stadsdeel is met name aan te bevelen als je op zoek bent naar wat meer actie, denk aan bars, restaurants, clubs enzovoort. Je vindt er tevens indrukwekkende herenhuizen die stammen uit de koloniale periode. Al met al een bruisend stukje Lima vol charme.
Het Historic Centre is centraal gelegen in Lima. Ze vormt de perfecte uitvalsbasis voor verschillende kerken, kloosters en andere koloniale gebouwen. In dit gebied is overigens minder leven in de brouwerij vergeleken met Miraflores en Barranco. Overdag prima, in de avond niet echt boeiend.
Tot slot San Isidro, een wat luxer district. Ben je op zoek naar de betere hotels dan moet je hier zijn. In San Isidro zie je veel golfbanen, countryclubs en eeuwenoude olijfgaarden.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Lima
Wat te doen in Lima?
In dit gedeelte bespreek ik de leukste dingen om op je lijstje te zetten voor Peru’s hoofdstad. Kies er een paar uit en maak er een toffe tijd van.
Begin met een Walking Tour
Gratis wandeltochten, het is iets waar wij backpackers van smullen. En zeg nou zelf, wat is er behalve de kosten die nul zijn nou fijner dan jezelf door een doorgewinterde local te laten rondleiden door deze voor jouw volstrekt onbekende stad?
Twee aanraders om mee op pad te gaan zijn Lima By Walking en Free Walking Tour Lima. Het is een leuke manier om kennis te maken met Lima en tegelijkertijd je eerste contacten op te doen.
Een andere mogelijkheid is om in de Mirabus te stappen. Deze bus is een typische dubbeldekker met een open bovenkant. Een populaire tour is de Lima Day Tour waarbij je in 3 uur langs de hotspots van de stad wordt gereden. Als je bovenop staat: let op je hoofd aangezien allerlei elektriciteitskabels open en bloot boven je bungelen! Het is overigens geen hop-on hop-off-tour, zoals je in veel Europese steden ziet.
Neem een kijkje bij Parque de la Reserva
In het centrum van Lima ligt Parque de la Reserva, op zichzelf niet persé heel boeiend.
Wel is het de moeite om in de avonduren naar El circuito Magico del Agua te gaan om de spectaculaire water- en lichtshow bij te wonen. In het park vind je liefst dertien fonteinen met lasers, lichteffecten en bijbehorende muziek. Al met al lachen om even gezien te hebben, mocht je in de buurt zijn. Een must is het desondanks niet.
Zwem met zeeleeuwen bij de Palomino-eilanden
Je zou het misschien niet denken, maar voor de kust van Lima ligt een groep eilanden waar je met zeeleeuwen kunt zwemmen. Hoe vet is dat?
Spring dan op een jacht naar de Palomino-eilanden om het zelf te beleven. Deze tour is daarbij een van de beste. Je krijgt een kolonie van 8.000 zeeleeuwen te zien, de grootste kolonie in de hele regio. Als je durft mag je daarna in het water springen om ze van dichtbij te bekijken, een ervaring die je niet snel ergens anders mee mee zult maken.
Ga shoppen in Larcomar
Larcomar is een groot overdekt winkelcentrum en een walhalla voor shoppers. Mij niet gezien, maar hey… ik schrijf deze gids natuurlijk niet voor mezelf 😉 .
Het unieke is overigens dat het winkelcentrum gebouwd is op een klif met een weids uitzicht over de oceaan. Bestel, nadat je uitgeshopt bent, een frozen yoghurt en geniet van het mooie plaatje.
Ga paragliden
En dan heb je natuurlijk altijd nog die ene reiziger voor wie het allemaal niet avontuurlijk genoeg kan. Iemand die telkens weer op zoek is naar een shot adrenaline.
Wat dacht je van paragliden?
Ik raad je deze tour aan, hierbij vlieg je over de districten San Miguel, Magdalena del Mar, San Isidro en Miraflores.
Ga een avondje op stap in Barranco
Baranco is het district waar locals en reizigers bijeenkomen om te genieten van barretjes, restaurants, straatkunst onder het genot van het lokale drankje ‘pisco’. Naja genot, het spul bevat 42% alcohol en er is zelf een cocktailvariant met een rauw ei. In het kader van uit je comfortzone stappen misschien een dingetje om te proberen 😉 ”
Tof is om naar een ‘peñas’ te gaan en cultuur te snuiven. Hier komen ’s weekend de stadsbewoners naartoe om te dansen, de hele avond en nacht.
Ben je naar Lima gekomen om te feesten? Dan is Barranco de beste spot om je hostel te boeken.
Barranco en Limaflores liggen overigens slechts op enkele kilometers van elkaar.
Bezoek het historische Plaza Mayor
Plaza Mayor vormt letterlijk de geboorteplaats van Lima in het historische stadscentrum. Omgeven door het Historic Centre of Lima -het Centro Histórico- met onder meer de Cathedral of Lima, het Municipal Palace, het Palace of the Union en Jirón de la Unión, is het een ware publiekstrekker voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers.
Verder vind je er tal van eettentjes met terrasjes die voor een bruisend sfeertje zorgen.
Verwacht geen wonderlijke plek trouwens, ik wil je niet onrealistisch enthousiast maken.
Koop souvenirs bij Mercado Indio
Als je trip nagenoeg ten einde is, dan Mercado Indio waar je terechtkunt om typische lokale kleinigheidjes voor het thuisfront aan te schaffen.
Het is een soort ambachtelijke markt bestaande uit vier blokken die gelegen is in Avenida Petit Thouars in Miraflores. Let er wel op dat je geen spullen aanschaft die illegaal zijn om buiten Peru mee te nemen naar Europa. Denk hierbij aan fossielen, low grade silver en artefacten.
Stap terug in de tijd bij het Monastery of San Francisco
Deze basiliek in barokstijl wordt eveneens de Basilica Y Convento de San Francisco genoemd. Bezoek hier de kloosters, catacomben (met +/- 25.000 geborgen lichamen) en de San Francisco Church. Fraai zijn het sierlijke houtwerk, de kapellen, catacomben, schilderijen en tegeltjes.
Foto’s en video’s maken is helaas niet toegestaan. Da’s een tikkeltje jammer. Je zult het dus met de ervaring moeten doen 🙂 .
Laat je verblinden in het Gold Museum
In het Gold Museum tref je meer dan 7.000 gouden bezienswaardigheden. Je vindt hier onder meer amuletten, wapens, beeldhouwwerken en sieraden. Het oudste wapen dateert uit de 13e eeuw.
Alle kunst is afkomstig uit verschillende delen van Peru en vertellen een verhaal. Ze hebben vrijwel allemaal een belangrijke historische waarde. Je komt daarom een hoop te weten over de rijke geschiedenis en cultuur van het land.
Het museum is gelegen in het district Santiago de Surco, vrij ver van het centrum. Om er te komen kun je daarom nogal lang onderweg zijn.
Volg een kookcursus
Het eten in Peru is heerlijk. En spotgoedkoop bovendien. Indien je van koken houdt en de typische gerechten als ‘aji de gallina’, ‘lomo saltado’, ‘causa’, ‘cau cau’ en ‘ceviche’ zelf wilt leren klaarmaken, volg dan een Peruviaanse kookcursus om de fijne kneepjes van het vak te leren.
Een kookcursus die populair is onder toeristen is deze.
Doe een food-tour
Ik had het je nog niet verteld, maar Lima is een heus streetfood-walhalla. Gaaf is om een food-tour te doen en jezelf onder te dompelen in de Peruaanse eetcultuur.
Doe bijvoorbeeld deze food-tour en je zult eindeloos genieten van al het lekkers, en met je buikje rond terug naar je hostel keren.
Neem surflessen en trotseer de golven van de Grote Oceaan
Surfen, ik liet het al even doorschemeren, is een tamelijk verrassende activiteit in Lima. Door de ligging aan de Grote Oceaan kun je lekker met een plank het water op om je uit te leven.
De bekendere (en betere) surfscholen in Lima zijn de Pukana Surf School en Team Surf Peru. Je kunt er zowel lessen nemen als surfplanken huren. Ook een sup is mogelijk trouwens.
Het is niet uitzonderlijk om tijdens de lessen dolfijnen tegen te komen, wat het extra cool maakt.
Oké, de golven in de Grote Oceaan zijn niet altijd even spectaculair voor de meer ervaren surfers, maar je hebt er zeker mogelijkheden. Surfen is echt een dingetje in Lima en überhaupt in Peru. Kinderen krijgen er zelfs les op school, kun je nagaan! De surfervaring in Lima zal bovendien authentiek zijn, heel anders dan in een gehypet surfdorp waar je na een poosje volsagen krankjorum wordt van alle uitslovende surfdudes. Of heb alleen ik dat 😀 ?
Vind inspiratie bij de Bridge of Sighs
Zoals verschillende muzikanten en andere artiesten in het verleden al deden. De brug, gelegen in Barranco, dankt haar naam aan de vele romances die er zouden hebben plaatsgevonden.
Onder andere de Peruviaanse zangeres Chabuca Granda deed hier ideeën op en schreef een lied over deze inspirerende brug, die in het Spaans overigens ‘El Puente de los Suspiros’ genoemd wordt.
Wegens instortingsgevaar is het niet toegestaan om over de brug te wandelen, dan weet je dat vast 🙂 .
Ga met je liefje naar het Love’s Park
Dit park in Miraflores is de uitgelezen plek om doorheen te slenteren met je liefje.
Je komt zeker langs het El Beso standbeeld dat een intens verliefd en kussend koppel uitbeeldt. Geniet verder van de zonsondergang, wandelingen langs het strand, de surfers en natuurlijk van elkaar.
Over parken gesproken, El Campo de Marte is perfect om te chillen, sporten of yoga te doen.
Aanschouw Inca-kunst in het Larco Museum
Gelegen op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Miraflores, vind je het unieke Larco Museum. Deze Inca-bezienswaardigheid is gevestigd in een oud herenhuis en gebouwd op een voormalige Colombiaanse tempel.
Je krijgt hier een inkijkje in de heftige geschiedenis van Lima en Peru, waarin onder andere het heersende Inca-rijk grotendeels werd weggevaagd door de Spaanse kolonisten.
Bij binnenkomst word je onmiddellijk opgefleurd door de kleurrijke bloemen. In het museum is een breed scala aan 3.000 jaar oude Inca-collecties van onder meer keramiek, edelmetalen en artefacten te vinden. Inca’s beschouwden goud als vertegenwoordiger van God.
Een grappig dingetje uit de Inca-cultuur zijn de erotisch getinte potten met daarop seksuele standjes afgebeeld en de seksuele beeldjes die je er aantreft. Kamasutra in klei, zo zou je kunnen zeggen. Ze staan voor vruchtbaarheid, een essentieel iets voor de Inca’s. Hoe meer kinderen hoe beter (en hoe meer aanzien), was het credo destijds.
Toegang is overigens alleen voor 18 jaar en ouder, want zulke dingen kun je natuurlijk niet tonen aan pubers en jonge kids 😉 .
Woon ceremonies bij in Huaca Pucllana
Voor geschiedenisliefhebbers zijn de ruïnes van Huaca Pucllana een must. Het is één van de voornaamste archeologische attracties van Lima gelegen in het centrum van Miraflores.
Huaca Puccllana is een soort kleipiramide bestaande uit zeven verschillende platforms en dient als belangrijke plaats voor verscheidene ceremonies behorende bij de cultuur van Lima.
Het museum is dagelijks geopend tussen 09.00 en 17.00 uur inclusief een gids die je begeleid met interessante verhalen.
Bezoek het gezellige Callao
Callao is de haven van Lima al wordt ze eveneens als een naburige stad beschouwd. Het is er gezellig en bruisend, en daarmee een fijne spot om als toerist rond te slenteren.
Trekpleisters zijn hier het Real Felipe Fortress, Malecón Pardo la Punta en Plaza Grau Callao. Vooral La Punta met fotogenieke koloniale herenhuizen, het strand en de promenade is populair. Je kunt er bovendien de eerdergenoemde Palomino-eilanden zien liggen.
Tip van local Jackeline: ga overdag en het liefst met een gids, het is namelijk een niet al te veilig gebied. Bovendien kun je er met het openbaar vervoer niet zo 1,2,3 komen. ’s Avonds moet je er voor je veiligheid sowieso niet naartoe gaan.
Leer meer over de Inca’s bij Pachacamac
Op een half uurtje rijden vanuit Lima ligt Pachacamac, een belangrijke Inca-site uit 200 na Christus die in 1890 werd ontdekt. Je komt hier terecht in mysterieuze sferen. De Inca’s bouwden destijds een reeks piramides gewijd aan de zon, waarvan je vandaag de dag de overblijfselen kunt bewonderen.
Wil je meer over eeuwenoude gebruiken en tradities van de Inca’s leren dan is Pachacamac een absolute aanrader. Deze gegidste tour staat als zeer goed te boek. Die gids heb je trouwens echt wel nodig om iets zinnigs uit je bezoek te halen.
Enne, wist je dat de site drie eer groter is dan Machu Picchu?
Waar kan je je tours en activiteiten boeken?
Ik raad je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide om de leukste tours en uitstapjes te boeken.
Hieronder vind je de zes populairste tour en activiteiten volgens datzelfde Get Your Guide, te boeken in enkele simpele klikken:
Welke eet- en drinktentjes in Lima zijn aanraders?
Probeer de lokale hap ‘ceviche’, bijvoorbeeld bij Ceviche House. Ceviche is een populaire rauwe visschotel geïnspireerd door invloeden uit Spanje. De vis is ondergedompeld in citroen- of limoensap en wordt geserveerd met mais, zoete aardappel en rode ui. In Lima eet men dit gerecht met name rond de lunchtijd. Probeer het zeker, het smelt op je tong zo mals is het.
Proef behalve de ceviche tevens de Peruviaanse ‘alfajores’. Het traditionele recept bestaat uit 2 koekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een soort karamel (‘manjar blanco’), met poedersuiker aan de bovenkant en verder versierd met chocola. Een echte Peruviaanse delicatesse. De betere alfajores kun je krijgen bij La Casa Del Alfajor, zij hebben talrijke vestigingen in de stad.
Ga verder eten bij een restaurant van Gastón Acurio, zoals Astrid y Gastón. Volgens locals is het een van de betere chefkoks uit Peru die een beroemdheid is geworden door zijn culinaire creaties. Hij bezit liefst tientallen restaurants in dertie verschillende landen en heeft zo’n beetje eigenhandig de Peruviaanse keuken op de kaart gezet.
Snack ‘tejas’, ‘dulces tradicionales’ en ‘chocotejas’ bij Sra Buendia. Deze kleine shop is gespecialiseerd in traditionele Peruviaanse taartjes. Zo is een teja een soort suikerschelp gevuld met manjar blanco en allerlei gedroogde fruitsoorten. Een chocoteja is nagenoeg hetzelfde maar bedekt met chocola in plaats van suiker. Verder vind je hier gevulde citroenen, sinaasappelen en vijgen die onder de dulces tradicionales. Naar het schijnt superlekker, al lijkt dit op het eerste zicht misschien niet zo.
Manolo in Miraflores is een andere plek die je zal verwennen. Het barst er van de overheerlijke snacks. Bestel een ‘churro’ met chocola of vanille in combinatie met kaneel. Naar wat men beweert de beste churro’s ter wereld. Het zijn een soort Spaanse donuts, gemaakt van tarwedeeg.
Jackeline, de Peruaanse waarover ik in het begin sprak, stond erop dat ik Restaurante La Rosa Náutica zou noemen. De locatie aan het strand waar je de golven onder je ziet beuken kan niet beter en het eten is top. Wel is het er ietsje prijziger voor Lima-begrippen.
Ze noemde verder nog Isolina en Maido, twee van de betere restaurants voor échte local food.
Mocht je veganistisch zijn of eventjes genoeg hebben van vlees en vis, check dan het superfood-restaurant LIMANÁ.
Trek in een lekker een bovendien gezond ontbijtje? Bij OAKBERRY Açaí Bowls en La Postreria Cafe hebben ze heerlijke açaí bowls. De smoothie bowls en de avocado-toast bij het Milenaria Cafe zijn trouwens ook verrukkelijk.
Als je naar een goede koffie snakt, dan is The Coffee Road een niet te missen zaak. De sfeer zou ik er als funky willen omschrijven en de koffies smaken super. Heb je werk te doen? Neem gezellig je laptop mee! Drie andere koffietoppers zijn Milimétrica Coffee, Ciclos Café en COFFEE TIME MIRAFLORES.
Waar in Lima raad ik je aan om te overnachten?
De meeste accommodaties die ik voor je heb geselecteerd liggen in Miraflores of Barranco, simpelweg omdat dit in mijn ogen de leukste delen zijn om als toerist te vertoeven.
Laat ik beginnen met de coolste hostels van Lima. Het Pariwana Hostel is een gezellige spot waar je makkelijk andere backpackers zult leren kennen. Drie andere aanraders zijn KACLLA, The Healing Dog Hostel, Ancestral Hostel Barranco en het Beraja Family Hostel. Mama Backpackers ligt vlakbij het vliegveld en is perfect indien je een vlucht op de planning hebt staan.
Een uitstekend hotel met fijne en betaalbare kamers is Arawi Miraflores Express. Bij Larq’a Park Rooms en Casaroma Hostels zit je evengoed helemaal prima. Een leuke B&B is The Lighthouse Bed and Breakfast.
Apart Hotel San Martin biedt comfortabele appartementjes middenin Miraflores.
Wil je liever in een luxer hotel verblijven? In San Isidro is Sonesta Hotel El Olivar top, in Barranco raad ik je Second Home aan en in Miraflores is Iberostar Selection Miraflores een van de betere opties.
Hoeveel dagen raad ik je aan om in Lima te blijven?
Hoewel je bij aankomst misschien het gevoel hebt zo snel mogelijk weer weg te willen, adviseer ik je om tenminste 2 volle dagen uit te trekken voor je bezoek aan Lima.
Je hebt dan voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden af te tikken, een kijkje te nemen in de verschillende wijken en een paar gave foto’s van de kust te maken.
Hoe zit het met transport in Lima?
Lima kent vele districten die interessant zijn om te verkennen. Doe dat met de deelfiets, die je regelt via CityBike Lima. De eerste 30 minuten is het gratis, daarna betaal je 4 PEN tot 7 PEN voor ieder uur. Per dag betaal je overigens maar 4,50 PEN. Een andere optie die je hebt is deze fietstour, op die manier leer je bovendien meteen andere reiziger kennen.
Verder is er het relatief nieuwe busnetwerk Corredor Azul. Zij bieden stadsbussen aan die je voor slechts 1,50 PEN tussen Barranco en Rimac van A naar B brengen.
Ook de metro is een vervoersmiddel om gebruik van te maken. Deze rijdt tussen twaalf districten, waaronder de meest toeristische. Je koopt een metrokaart voor 1,40 PEN en kunt vervolgens ritten maken voor 2,50 PEN, onafhankelijk van welke route je neemt.
Ten slotte heb je de taxi als optie om te overwegen, al snap je dat dit eveneens de meest dure van alle is. De officiële taxi’s herken je aan het woordje ‘SETAME’ en hebben helaas geen meters. Spreek vooraleer je instapt dus goed de prijs af. Een starttarief van 12 PEN en 8 PEN per kilometer zijn gebruikelijk. Om van het vliegveld naar Miraflores te komen moet je denken aan 60 PEN tot 70 PEN. Als alternatief kun je steevast voor een Uber gaan.
Is Lima veilig?
Het advies is eerlijk gezegd vrij simpel: indien je je tijd in Lima doorbreng in Miraflores, San Isidro en Barranco zal het met je veiligheid wel goed zitten.
Zeker indien je eruitziet zoals ik, de standaard-backpacker waarbij op ’t oog weinig te halen valt zal je geen doelwit van oplichters en dieven vormen.
Loop in elk geval niet te koop met waardevolle spullen. Luister daarnaast goed naar de locals waneer ze je vertellen ergens niet heen te gaan. Bieden ze zich vervolgens aan om je ergens heen te gidsen, ga er dan niet op in. Ze willen doorgaans geld ervoor terug.
Nee, Lima is verre van de ideale schoonzoon op het gebied van veiligheid, maar vergeet niet dat de grootste angst vaak tussen je oren zit. Stop met piekeren en ga ervaren, met een gezonde dosis common sense uiteraard 🙂 .
Hoe kom je in Lima?
Lima heeft met Aeropuerto Internacional Jorge Chávez het grootste vliegveld van Peru, en je kunt er vanuit vrijwel overal ter wereld heen vliegen. Vanaf Schiphol duurt een directe vlucht 12,5 uur.
Eenmaal aangekomen wil je waarschijnlijk zo rap mogelijk richting het centrum. Een taxi naar Miraflores kost je als gezegd tussen de 60 PEN tot 70 PEN en doet er zo’n 40 minuten over. Daarnaast rijden er reguliere bussen (3 PEN), al is de shuttlebus (15 PEN) gezien de reistijd en veiligheid een betere keuze.
Heb jij nog tips voor of vragen over Lima? Laat het hieronder weten 🙂 !