Wat is er te doen in Bukit Bintang, Kuala Lumpur?

Het is net na twaalven in de middag als ik door de uitgaansstraat Changkat in Bukit Bintang slenter, een van de bekendere wijken in het centrum van Kuala Lumpur.

Alle bars en cafeetjes zijn nog gesloten en op enkele geopende massagesalons na is er weinig leven te bekennen. 

Een van de dames roept van een afstand naar me:”Hello sir, do you want a massage?” Met allerlei drukke handgebaren probeert ze me te lokken. Wanneer ik nader fluistert ze stiekem:”Massage with happy ending?”

Heb ik dit eerder meegemaakt op deze plek? Een déjà vu?

Onmiddellijk moet ik terugdenken aan een paar jaar eerder toen ik in een Airbnb in Bukit Bintang verbleef. De shady massagesalons waar allerlei hand-en-spandiensten worden aangeboden, ik was ze even vergeten.

Bukit Bintang, het is de wijk in Kuala Lumpur die vooral bekend is vanwege de beroemde eetstraat Jalan Alor en wilde avondjes stappen in Jalan Changkat. Moderne wolkenkrabbers wisselen zich af met krotten die aan een derdewereldland doen denken. Ze ligt op steenworpafstand van het bruisende Chinatown en is geliefd onder backpackers en andere toeristen.

Je zult er tijdens je verblijf in de hoofdstad van Maleisië vast en zeker een keer belanden, en om je hier een beetje wegwijs te maken heb ik dit artikel voor je geschreven. Ik bespreek wat er te doen is, de betere eettentjes en leuke plekken om te overnachten. Maar ik begin het stuk met de vraag of Bukit Bintang überhaupt de moeite waard is.

Is Bukit Bintang de moeite waard?

Durian: you hate it or love it 🙂

Voor een avondje stappen zit in je Bukit Bintang helemaal goed. In Jalan Changkat, of kort gezegd Changkat, barst het van de bars om jezelf tot in de late uurtjes te vermaken. Heineken is er duidelijk een populair biermerk, wellicht heeft het te maken met het feit dat ‘Bukit Bintang’ letterlijk ‘Sterrenheuvel’ betekent. En die ster komt weer terug in het logo van Heineken. Het is in ieder geval wat meteen in mij opkwam.

Verder bruist het ’s avonds enorm in het gezellige Jalan Alor, volgens velen dé straat van Kuala Lumpur als het aankomt op streetfood en alles wat daarbij hoort. Heel authentiek is het er desondanks niet, het is echt een toeristen-hotspot en voor lokale begrippen vrij prijzig. Wat mij betreft allemaal lichtelijk overrated. Kuala Lumpur kent zat betere streetfood-spots, de plekken waar je enkel en alleen locals tegenkomt.

Het andere gezicht van Bukit Bintang

Als je het mij vraagt zijn wijken als Chinatown en Little India een stuk boeiender. Bukit Bintang is oké, al kan ze mij nooit heel erg boeien. Er mist iets, de échte cultuur die je in de voorgenoemde wijken voelt is er in het modernere Bukit Bintang niet of nauwelijks.

Het is maar net wat je zoekt. Wil je vertier en opties om winkelen en op stap te gaan, dan is Bukit Bintang perfect. De wijk heeft tevens enige allure, iets wat je in Chinatown juist niet vindt. Echter, om cultuur te snuiven kun je beter ergens anders kijken.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Bukit Bintang

Wat is er te doen in Bukit Bintang? Ik heb hierboven al het een en ander verklapt, maar lees zeker even verder voor meer leuke info en tips.

 

Eet streetfood in Jalan Alor

Het gezellige Jalan Alor is vooral ’s avonds een belevenis

Jalan Alor, de beroemde eetstraat in Bukit Bintang die ik hierboven al even noemde. Overdag is er niet bijster veel te beleven, zo rond de klok van vijf komt de boel hier echter helemaal tot leven. Toeristen uit alle uithoeken van de wereld verzamelen zich om te genieten van Chinees en ook Thais eten. Daarnaast is durian, de beruchte stinkvrucht, een veel geziene gast.

Maar zoals gezegd, verwacht hier niet de super-authentieke eetervaring te krijgen, want alles er er op toeristen gericht. Het is er daarom niet goedkoop of zo. Relatief gezien dan hè.

 

Ga een avondje stappen in Changkat

Een van de talrijke bars in Changkat, de strip van Bukit Bintang

Pal tegenover Jalan Alor ligt het uitgaansgebied Changkat. Een lange straat bezaaid met bars, clubs, terrasjes en dus de massagesalons waarover ik in de intro sprak. Neon-lichten zorgen voor het typische uitgaansgevoel.

Proppers, veelal sexy geklede dames, proberen je op allerlei manier naar binnen te loodsen. Ze gooien al hun charmes in de strijd, zo nu en dan krijg je de indruk dat je ergens in een rosse buurt terecht bent gekomen.

Er hang een hippe sfeer en vooral in de weekenden is het er enorm druk. De rijkere Maleisiërs rijden in de avonduren maar al te graag in hun dure bolides rond, om daarna op de strip te flaneren.

 

Check street-art

Rondom Jalan Alor vind je best wat vette street-art

Ik had gehoord over coole straatkunst in Bukit Bintang, gemaakt om de wat vervallen steegjes rondom het centrum een beetje op te fleuren. Met vrij hoge verwachtingen ging ik een rondje lopen om te kijken, al viel het me eerlijk gezegd een tikkeltje tegen. Misschien ook omdat er in een van de straatjes een rotzooitje was en de indringende geur van oud afval afgrijselijk.

Weer een leerpuntje voor mezelf: je kunt beter zonder verwachtingen ergens heengaan.

In een van de steegjes lag een ogenschijnlijk dakloze vrouw op de grond te slapen, volledig in een doek gewikkeld. Mensen die hun leven op straat leiden is iets wat je in KL veel ziet, het is altijd pijnlijk vind ik. Al lijkt het in de hoofdstad de normaalste zaak van de wereld, niemand kijkt naar deze mensen om.

 

Ga shoppen in Pavilion Mall

Behalve eten en uitgaan kan je in Bukit Bintang prima shoppen. Dé plek daarvoor is de reusachtige Pavilion Mall waar je zo’n 700 winkels hebt. Alle merken die je maar kunt bedenken vind je er, en eveneens een hoop restaurants en cafés.

Goedkoop is het er allerminst, daarvoor kun je beter een kijkje nemen in Petaling Street in Chinatown. Daar is gekopieerde merkkleding de norm.

 

Bewonder de KL Tower

De 421 meter hoge Kuala Lumpur Tower is zonder twijfel een van de stads meest iconische bezienswaardigheden. Gaaf is om met de lift naar het Sky Deck te gaan om een weergaloos uitzicht op Kuala Lumpur te hebben. Met name ’s avonds, wanneer alles mooi verlicht is, is het extra tof.

Naast het observatieplatform is de toren van een afstandje bekijken net zo goed de moeite waard. Als de zon onder is gegaan, verandert de KL Tower telkens van kleur, erg cool hoe ze dat gedaan hebben. Groen, roze, rood, blauw; zo’n beetje alle kleuren komen langs. Ik keek er vanuit m’n Airbnb op uit, helaas kan ik de foto die ik ervan maakte nergens meer vinden.

 

Wandel naar KLCC voor de Twin Towers en het KLCC Park

Het KLCC Park met de Petronas Twin Towers op de achtergrond

Op ongeveer 1 kilometer afstand van Jalan Bukit Bintang ligt het KLCC Park. Dit is een fijne plek om te sporten, te chillen op het gras of om met je kinderen te spelen in het zwembad. Al lopend zie je de fameuze Petronas Twin Towers boven alles uittorenen, de zo karakteristieke torens van Kuala Lumpur. Net als de KL Tower kun je ook hier de lift naar boven nemen, en de brug tussen beide giganten bewandelen.

Grenzend aan het park heb je wederom een shoppingmall liggen: Suria KLCC. Buiten tig merkwinkels en eettentjes vind je beneden de Cold Storage, een supermarkt waar je eventueel wat inkopen kunt doen om daarna in het park een hapje te eten en iets te drinken.

 

Snuif cultuur in Chinatown en Little India

Petaling Street, het kloppend hart van Chinatown

Precies de andere kant op is Chinatown een aanrader om eens lekker rond te struinen. In tegenstelling tot Bukit Bintang kom je hier terecht in een heus cultuur-walhalla. Je hebt er de altijd bruisende Petaling Street, tal van eetzaakjes en de Instagrammable Kwai Chai Hong met haar fraaie straatkunst.

Tevens staan er meerdere tempels, al is de meest indrukwekkende wat mij betreft niet Chinees maar Indiaas. Ik doel daarmee op de Sri Mariammantempel.

Daar weer niet ver vandaan ligt Little India, een kleurrijke wijk waar je het gevoel hebt rond te struinen in India. De kleurigheid, kruidige geuren, Bollywood-shops en drukbezochte restaurants zorgen voor een erg leuk sfeertje.

 

Welke eet- en drinktentjes in Bukit Bintang zijn aanraders?

Nasi Kandar, Indian food waar je mij altijd blij mee maakt (zó lekker!)

Logischerwijs is het eerdergenoemde Jalan Alor een must om naartoe te gaan tijdens je bezoek aan Bukit Bintang. Nope, het is misschien niet de meest authentieke plek, maar het bruist er wel enorm. Het is verder een leuke spot om je avond in Changkat in te luiden. Jalan Alor is ’s middags trouwens ook al geopend, om een uurtje of een begint het meestal gezellig te worden. Voor Thais is Dino’s Thai Food een tip die ik voor je heb.

Indien je trek hebt in lekker Indiaas, is 1947 Namaste India een aanrader om te eten.

Voor Japans is Palillos Yakitori Bar niet te missen. Datzelfde geldt voor het YAYOI Japanese Teishoku Restaurant.

Lekker Midden-Oosters eet je bij Al Sultan Restaurant Bukit Bintang en Halab KL.

Zin in een opkikkerend soepje, opgediend in een kokosnoot? Check dan Keong Kee Herbal. Echt superlekker is het!

Deze herbal soup uit kokosnoot is echt fantastisch

Ten slotte heb ik een aantal tips voor je qua koffiebars en ontbijtspots. Optimist Coffee, Feeka Coffee Roasters en Solace zijn stuk voor stuk goede en sfeervolle zaken. Solace is overigens niet sec een koffiebar, ze maken er bijvoorbeeld ook heerlijke zuurdesem-pizza’s en ontbijtjes zoals overnight oats. Bij Feeka kun je evengoed lekker ontbijten, zo hebben ze er pannenkoeken en smoothie bowls. Tussen Chinatown en Bukit Bintang in is Dough By Meg een stijlvol koffiehuis, waar ze behalve koffie eveneens lekkernijen als donuts en croissantjes hebben. Als laatste wil ik The Rabbit Hole genoemd hebben, een minimalistische tent die populair is voor ontbijt en lunch.

 

Waar in Bukit Bintang raad ik je aan om te overnachten?

Aan leuke hostels is in Bukit Bintang geen gebrek. Aanraders zijn bijvoorbeeld Oa The Factory, The Freedom Club en The Bed.

Een uitstekend en betaalbaar hotel is citizenM. Ook B Hotel is helemaal prima.

Of ga voor een comfortabele studio bij Opus Residence of KL City Center.

Voor een luxer verblijf raad ik je Crystal Suite, Imperial Kuala Lumpur en Axon Residence aan. Banyan Tree zit nog een segment hoger, en is een van de meest exclusieve slaapplekken in Bukit Bintang.

 

Hoe kom je (vanaf het vliegveld) in Bukit Bintang?

Jalan Alor aan het begin van de middag

Het makkelijkst is om de monorail (metro) naar station Bukit Bintang te pakken. Je stapt uit op het kruispunt van Jalan Sultan Ismail en Jalan Bukit Bintang.

Vanaf de luchthaven van Kuala Lumpur heb je verschillende keuzes om voor te gaan. De taxi duurt 1 uur en kost RM 50 tot RM 75. Verder rijden er voor RM 15 bussen naar Pudu Sentral, reken op 1 uur reistijd. Tot slot is de trein (KLIA Ekspres of de KLIA Transit) een mogelijkheid. Je reist dan in een half uur naar KL Sentral (tickets koop je hier voor omgerekend tien piek) en stapt daar op de monorail naar Bukit Bintang, een rit van krap 15 minuten die je enkele ringgits kost.

Meer info over hoe je van het vliegveld van Kuala Lumpur (T1 en T2) naar het centrum reist lees je in deze gids.

Vanuit Chinatown en KLCC kan je gemakkelijk naar Bukit Bintang wandelen. De afstand is maximaal 1,5e kilometer. Vind je dat toch wat te ver, kun je altijd de monorail pakken.

 

Nog wat Bukit Bintang-juice

Mijn onbedoelde ‘date’ met een ladyboy… Mijn god, wat heb ik angsten uitgestaan.

Ik maakte het allemaal mee op een zonnige dag in Bukit Bintang. Lees het hele verhaal hier (en geniet 😉 ).

 

Staat Bukit Bintang op jouw lijstje?

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw