10 handige tips voor backpacken in Thailand (2024)

Thailand is een ongelofelijk vet land om te gaan backpacken. Ik hou van de cultuur, de idyllische eilanden, het verrukkelijke (en pittige 😉 ) eten (probeer pad krapow!), de prachtige tempels en de eenvoud waarin mensen hun leven leiden. Het is niet voor niets al jaren Zuidoost-Azië’s nummer 1 onder avontuurlijke backpackers.

Nu ik de eerste letters van dit artikel aan het typen ben, zit ik zelf trouwens ook in het Land van de Glimlach. Om precies te zijn op het chille eiland Koh Lanta.

Toen ik vanochtend wakker werd kreeg ik het idee om een lijstje met handige tips voor backpacken in Thailand met je te delen. Tips die je geld besparen, een hoop uitzoekwerk voorkomen en je simpelweg zoveel mogelijk reisplezier opleveren.

En waar kan ik nou beter een mooi stuk over Thailand schrijven dan op een heerlijk Thais eiland?

Precies 🙂 .

Nadat je geland bent op het reusachtige vliegveld van Bangkok en je de stempel in je paspoort hebt gekregen, gaat het allemaal beginnen. Voor velen komen dan echter de eerste vragen: En nu? Pak ik een taxi of is er misschien een goedkopere optie? Zal ik geld wisselen of misschien pinnen?

Daarmee ga ik je een handje helpen.

Lees verder voor tien handige Thailand-tips en gebruik ze om er een schitterende reis van te maken.

 

1. Weet dat er een trein is op de luchthaven van Bangkok

De Airport Rail Link brengt je overal in Bangkok

Om meteen met de airport -de Internationale Luchthaven Suvarnabhumi- te beginnen: in de kelder kun je voor een habbekrats de trein pakken naar vrijwel ieder deel in Bangkok. Een snelle, goedkope en comfortabele manier om je te verplaatsen.

Het is dus niet nodig om een relatief dure taxi te nemen. Mogelijke files ga je zo trouwens ook uit de weg.

De trein is bekend onder de naam ‘Airport Rail Link’.

Check via Google Maps je route, koop je ticket en instappen maar.

 

2. Koop geen simkaart op het vliegveld

Het kopen van een simkaart is vaak een van de eerste dingen die in iemands gedachten opkomt bij aankomst na een lange vlucht. Laat ik je een ding vertellen: doe dit niet op het vliegveld in Bangkok. Je bent dan namelijk drie tot vier keer zo duur uit. Ja, zonder overdrijven.

Op beide luchthavens van Bangkok kun je gebruikmaken van gratis wifi, mocht je iets op willen zoeken.

Wacht eventjes vooraleer je in de stad bent en schaf daar een simkaart aan in de 7-Eleven of een andere shop.

Zelf koop ik overigens überhaupt geen simkaart in Thailand. Het is gewoon totaal niet nodig wat mij betreft. Vrijwel overal is wifi, en om op m’n bestemmingen te komen is de offline app Maps.me super.

 

3. Verblijf in Soi Rambuttri

De iconische My Friends Bar in Soi Rambuttri

Soi Rambuttri is de sfeervolle straat waar ik belandde toen ik in 2011 voor de eerste keer ging backpacken. Ik vond het direct een hele fijne plek en de laatste jaren ben ik er dan ook meerdere keren heengegaan. Je komt er helemaal in die typische backpacksferen terecht.

Het is er groen, er zitten tig leuke tentjes, je hebt er de iconische Volkswagen-cocktailbus en ’s avonds is er livemuziek en kun je er heerlijke streetfood eten. In de buurt liggen bovendien meerdere goede koffiebars, en de Konnichipan Bakery om een lekker ontbijtje te scoren.

Smacht je naar een wilde avond? Da’s evengoed mogelijk! Je loopt binnen luttele seconden naar het aangrenzende Khao San Road. De wereldberoemde backpackers-straat van Bangkok.

Dus, boek je accommodatie in Soi Rambuttri of er vlakbij, en je zult de perfecte start van je trip hebben.

Wil je weten hoe je van het vliegveld naar Soi Rambuttri reist, check dan deze gids waarin ik het exact voor je uitleg.

 

4. Download de apps Grab en Bolt voor taxi’s

Tuk-tuks zijn relatief duur, al is het wel tof om ’s meegemaakt te hebben

Online taxi’s worden steeds populairder, en in Thailand is het niet anders. Download de apps Bolt en Grab om een relatief goedkope taxi te boeken. Bolt is daarbij meestal het goedkoopst, al heb je via Grab eveneens goedkope scooter-taxi’s, handig indien je alleen reist.

Tuk-tuks zien er misschien leuk uit, maar zijn serieus drie tot vier keer zo duur.

Niettemin is de taxi die op de meter rijdt de meest voordelige optie om voor te gaan. Die moet je dan alleen wel kunnen vinden. Chauffeurs blijken vaak niet bepaald welwillend. Logisch, want het levert ze een stuk minder op.

Met Grab heb je tevens de mogelijkheid om eten via Grab Food te laten bestellen. Kost weinig, en wanneer het slecht weer is of je gewoonweg geen zin hebt om op pad te gaan is het ideaal.

 

5. Op de eilanden: spreek eerst de prijs af voor je in een ’taxi’ stapt

Een typische Songthaew-taxi op Koh Lanta

Om terug te komen op taxi’s, op de eilanden gelden er andere regels. Daar zal je geen reguliere taxi’s en online taxidiensten zien, terwijl je ze in Bangkok werkelijk overal tegenkomt.

Op de eilanden zijn het voornamelijk ‘songthaews’ en tuk-tuks die als taxi fungeren. Een songthaew is een soort pick-up met achterin een zitgedeelte voor de passagiers. Je zier er hierboven een op de foto.

Let er goed op te allen tijde voor je instapt een duidelijke prijs af te spreken met de chauffeur. Je zult niet de eerste zijn die na een kort ritje geconfronteerd wordt met een ziekelijk hoge prijs.

Op bijvoorbeeld Koh Phangan vragen ze nogal eens echt belachelijke bedragen, beginnend bij de haven waar de chauffeurs je opwachten. Deze veel te hoge prijzen blijken helaas niet-onderhandelbaar. Taxi-maffia, hetzelfde als op Koh Tao. Spreek je geen prijs af, vragen ze vaak dus nog meer.

Eeen taxichauffeur op datzelfde Koh Phangan smeekte bij het betalen om een extra fooi van 100 THB. Terwijl de gehele rit 150 THB was en het om 10 minuten ging of zo.

 

6. Voorkom de extreem hoge pinkosten

Pinnen in Thailand is duur, maar met wat creativiteit omzeil je de hoge kosten

Thailand mag dan misschien de populariteitsprijs winnen, qua pinnen is het een volstrekt ander verhaal. Yep, pinnen in Thailand is duur. Reteduur zelfs.

Per transactie betaal je 220 THB (Thaise baht) plus de kosten die je eigen bank rekent. Ik zit bij de ING en betaal telkens 20 tot 25 euro. Ronduit schandalig.

Alleen ja, klagen heeft niet zoveel zin. Liever zoek ik naar oplossingen.

En zo ben ik bij Wise uitgekomen. Via hen kan je een bankkaart aanvragen en ben je vrij allerlei irritante kosten, je betaalt enkel de commissie die de Thaise bank rekent. 220 THB dus, zo’n 5,50 euro.

Een andere optie is om met hetzelfde Wise geld over te maken naar een Thai, bijvoorbeeld de eigenaar van de accommodatie waar je verblijft. Vervolgens vraag je aan die persoon om het bedrag in cash aan je te geven. Zo vertoef ik nu al 2 maanden in Thailand zonder gepind te hebben. De overboeking is trouwens direct geregeld, supersnel en makkelijk. En het belangrijkste: je betaalt amper iets. Twee dikke voordelen ten opzichte van je eigen bank.

Om te voorkomen bij aankomst op het vliegveld te moeten pinnen, kun je euro’s omwisselen voor Thaise baht. Je bent dan veel goedkoper uit.

 

7. Zorg dat je de slaaptrein een keer hebt meegemaakt

De slaaptrein, die ’s avonds en ’s nachts rijdt, is echt zo’n ervaring die je als backpacker een keer meegemaakt wilt hebben. Voor lange afstanden is het een ideale manier om te reizen. Stoelen worden omgetoverd tot comfortabele stapelbedden met een gordijntje ervoor, waarna je gestrekt kunt en langzaam wegdommelt.

Neem oordoppen en een slaapmasker mee, want het geluid van de trein is vrij hard en het felle licht blijft de hele nacht aan.

Wat zijn nu populaire trajecten om met de nachttrein af te leggen?

  • Van Bangkok naar Chiang Mai (of andersom). De reistijd is om en nabij de 11 uur.
  • Van Bangkok naar Surat Thani (of andersom). De reistijd is zo’n 12 uur.
  • Van Bangkok naar Chumphon (of andersom). Reken op ongeveer 8 uur reistijd.

Zelf ben ik met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai en van Bangkok naar Chumphon gereisd. Vanuit Chumphon pakte ik de boot richting Koh Tao. Die treinrit duurde langer dan gepland, omdat we voor vaak stilstonden.

Het treinstation van Bangkok vanwaar je vertrekt is het moderne Krung Thep Aphiwat Central Terminal Station (Bang Sue Grand Station). Voorheen stapte je op op het Hua Lamphong Station.

Treinkaartjes koop je gemakkelijk online via 12Go Asia.

Ik raad je aan om niet de cabine met airconditioning te pakken, die wordt steenkoud. Liever kies je die met een ventilator, die is bovendien goedkoper.

 

8. Betaal met een briefje van 1.000 baht in de 7-Eleven

En kijk er niet van op als er honden in de 7-Eleven liggen te slapen 😀

Nope, men is doorgaans niet bepaald dol op het wanneer je met een briefje van 1.000 THB betaalt voor kleine bedragen. Degene moet dan namelijk flink wat wisselgeld aan je geven, iets wat ze liever niet doen. Hetzelfde zie je in Indonesië met de 100.000 IDR-briefjes.

Om problemen als deze te vermijden adviseer ik je om iets te kopen in de 7-Eleven, de oh zo bekende supermarkt die je op nagenoeg iedere hoek van de straat vindt. Daar doen ze niet moeilijk over de biljetten 1.000 THB, zo kom je dus gemakkelijk aan kleinere briefjes.

Hupsakee, ook weer opgelost 🙂 .

 

9. Shop goedkoop op Lazada

Heb je iets specifieks nodig? Op Lazada verkopen ze werkelijk alles wat je je maar kunt wensen. Zo heb ik er van de week nog supplementen, noten, cacao-nibs, een neustrimmer en een iPhone-kabel gekocht.

En het is er zo bizar goedkoop, precies waar wij backpackers van houden. De iPhone-kabel kostte me bijvoorbeeld een schamele 20 THB. Da’s 50 eurocent!

Ben je op doorreis dan is het natuurlijk lastig om online te shoppen. Maar in het geval je ergens een dag of vier, vijf bent, kun je zonder zorgen iets kopen. De levertijd staat erbij, en mijn ervaring is dat het telkens 1 tot 3 dagen duurt. Ze leveren zelfs op zondag!

 

10. Tinder: laat niets aan het toeval over

Oké, een misschien ietwat ongebruikelijke afsluiter, maar hij is hilarisch en bloedserieus tegelijk haha.

Want voor je het weet spreek je (als man) met een ladyboy af. Ja serieus!

In Thailand brengt het swipen op Tinder je regelmatig langs meiden die geen meiden blijken te zijn. Soms zetten ze het in hun profiel, soms ook niet. Ik zou zodoende altijd duidelijk de vraag stellen en niets aan het toeval overlaten.

Klinkt misschien grappig of overdreven, maar ik heb het zelf al meegemaakt in Kuala Lumpur. Een behoorlijk benauwende situatie kan ik je zeggen.

En voor wat betreft de echte wereld vond ik deze uitspraak die ik ergens tegenkwam wel leuk: if she is tall and sexy, it’s a trap 😀 .

 

Vragen over je rondreis in Thailand? Stel ze in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw