Nieuw-Zeeland is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. De schilderachtige landschappen zijn fantastisch om doorheen te rijden. De unieke omgevingen maken dit land bovendien een paradijs voor hikers en andere soorten avonturiers.
Ook kamperen is er super. Aan het eind van de middag barbecue je wat, je geniet met een drankje van het uitzicht op de bergen, en vervolgens verschijnt er een fonkelende sterrenhemel waar je urenlang naar kunt blijven kijken.
En dan zijn er nog de bijzondere dieren die Nieuw-Zeeland zo kenmerken. Bijvoorbeeld zeehonden, walvissen en unieke vogelsoorten als de kiwi en de kea. Maar ook de verlaten, bijna spookachtige, dorpjes hebben zo z’n charme.
Ga jij net als ik een roadtrip maken? Je zult je zo vrij voelen als een vogel en vrijwel ieder moment zal je genieten. Het rondrijden in Nieuw-Zeeland is misschien wel het grootste hoogtepunt van je trip. Dit is het échte reizen.
Het enige wat ik er misschien miste was de gezelligheid die je op de straten in bijvoorbeeld Thailand, Indonesië en Vietnam vindt. Denk aan de streetfoodkraampjes en simpelweg het leven dat zich in die landen vooral buiten afspeelt.
Maar goed, je kunt niet alles hebben hè?
In deze minigids vertel ik je alles over backpacken in Nieuw-Zeeland. Achtereenvolgens bespreek ik de kosten die je kunt verwachten, de indrukwekkende bezienswaardigheden van het land en tot slot geef ik tips waaraan je moet denken bij je voorbereiding.
Backpacken in Nieuw-Zeeland: de kosten
Verhalen of vooroordelen over het kostenplaatje voor backpacken in Nieuw-Zeeland kunnen je ervan weerhouden om te gaan. Maar laat ik je een ding zeggen: persoonlijk vond ik het allemaal erg meegevallen. Verderop zal ik je zeggen wat ik precies kwijt was, eerst geef ik je een algemeen overzicht van de uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tot slot tours & activiteiten.
Accommodatie
Het merendeel van de reizigers in Nieuw-Zeeland kiest ervoor om een roadtrip te doen. Vaak in een camper of in een wat grotere auto met achterin een matras, zodat je erin kunt slapen. Overnachten doe je in dit geval op een camping, basic of wat luxer.
Er zijn zogeheten DOC-campings, die worden gerund door de overheid, om precies te zijn door het Department of Conservation. Een groot pluspunt ervan is de locatie, vaak liggen ze op mooie plekjes in de natuur. Ze zijn soms gratis of zo’n 7 tot 12 NZD (maximaal 7,25 euro) per persoon. Je betaalt altijd per persoon, en dus niet per staanplaats. Regelmatig is het zo dat er op zulke kampeerplekken geen medewerkers aanwezig zijn. Je dient het geld dan voor je vertrekt in een honesty box te doen.
Meestal geldt ook: hoe goedkoper hoe minder voorzieningen. Veel DOC-campings hebben bijvoorbeeld geen douches. Als die er zijn, is er soms warm water, al zal je hier doorgaans 2 tot 3 NZD (maximaal 1,80 euro) per douchebeurt voor moeten betalen.
Om op gratis campings te staan heb je overigens meestal een self contained van nodig, wat min of meer neerkomt op het hebben van eigen voorzieningen zoals een toilet. Wildkamperen is nergens toegestaan en wordt flink beboet.
Dan heb je de luxere campings, zoals de TOP 10 Holiday Parks, de Kiwi Holiday Parks of door particulieren opgezette campings. Reken hier op kosten tussen de 20 en 30 NZD (maximaal 18,20 euro) per persoon per nacht. Dergelijke campings hebben douches met warm water, keukens en meestal ook wifi. Al is dat laatste vaak beperkt en moet je bijbetalen als je meer gigabyte wilt gebruiken.
Maak je geen roadtrip of doe je dit wel maar ben je van plan in hostels te slapen? Dan zal dit je per nacht gemiddeld tussen de 20 en 40 NZD (maximaal 24,25 euro) kosten. Tijdens een working holiday zal je waarschijnlijk (tijdelijk) in een hostel verblijven en kun je een lage prijs afspreken, indien je langer blijft.
Goed om te weten is bovendien dat de accommodatieprijzen in Queenstown gemiddeld genomen een stukje duurder zijn dan in andere plaatsen. Dit geldt trouwens voor bijna alles in Queenstown.
Eten & drinken
Koken doen de meeste reizigers meestal zelf. De kosten voor producten in de supermarkt zijn vergelijkbaar met Nederland, al blijken sommige artikelen duurder te zijn. Tomaten bedragen namelijk al snel 6,99 NZD (4,25 euro) per kilo en verder heb ik avocado’s voor diezelfde prijs gezien. Avocado’s kunnen trouwens ook zomaar 1 NZD (0,60 euro) of minder kosten. Verder zijn zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas verre van goedkoop. Een liter yoghurt kost al snel 7 tot 8 NZD (4,25 tot 4,85 euro).
Daarentegen heb ik ook wel eens een kilo Royal Gala-appels gekocht voor 0,99 NZD (0,60 euro). Een kilootje bananen is vaak niet meer dan 1,50 euro. Een lekkere reep 250 gram Whittakers-chocola bedraagt 4,99 NZD (3 euro) en een vers brood zal zo rond de 4 tot 5 NZD kosten (maximaal 3 euro).
In Nieuw-Zeeland heb je verder veel leuke koffiezaakjes om te relaxen en een espresso, latte of iets in die trant te drinken. Dit kostte me meestal tussen de 3,5 en 5 NZD (maximaal 3 euro).
Je kunt af en toe ook eten afhalen of bijvoorbeeld in een fis & chips-zaak gaan zitten. Voor een portie fis & chips betaal je gemiddeld 15 NZD (9,10 euro). De fameuze Fergburger in Queenstown kost je minimaal 11.90 NZD (7,20 euro).
Wanneer je op stap gaat, weet dan dat een biertje tussen de 6 en 10 NZD (maximaal 6,25 euro) zal kosten. Nee, dit is inderdaad niet goedkoop.
Transport
Als je net als de meeste backpackers een auto die omgebouwd is tot minicamper koopt, houd dan rekening met bedragen tussen de 2.000 en 3.500 NZD (tussen de 1.212 en de 2.120 euro).
De prijzen zijn seizoensgebonden, zo kocht ik een Honda Odyssey voor 2.100 NZD (1.272 euro, terwijl ik ditzelfde type 2 maanden later -vlak voor de winter- voor de helft -en zelfs minder- aangeboden zag worden.
Koop je een camperbusje, bijvoorbeeld een Toyota Hiace, dan moet je al snel aan 5.000 NZD (3.030 euro) of meer denken. Dit hangt onder andere af van de staat en van het feit of de camper self contained is. In het laatste geval heb je het voordeel dat je veel op gratis campings kunt overnachten.
Benzine is trouwens geprijsd tussen de 2 en 2,30 NZD (maximaal 1,40 euro) per liter.
Huren van een auto of camper kan ook, al is dit zeker in het hoogseizoen erg duur. Als je langer dan een maand gaat, zou ik persoonlijk altijd kiezen om er een te kopen. Wil je toch huren, dan is Wicked Campers waarschijnlijk een van de voordeligste bedrijven om dit te regelen. Verder is Discover Cars een platform dat ik je aanraad.
De goedkoopste optie is bij hen in mei (laagseizoen) 19,99 NZD (12,10 euro) per dag, diezelfde auto kost je in het hoogseizoen 88,80 NZD (53,90 euro) per dag. Bij Jucy, een ander bekend verhuurbedrijf, ben je in het laagseizoen rond de 38 NZD (23,05 euro) per dag kwijt en in het hoogseizoen liefst 130 NZD (78,80 euro) per dag. Voor de duidelijkheid, dit zijn Toyota Estima’s, de goedkoopste omgebouwde campertjes die beide partijen aanbieden. Wel is het goed om te weten dat je bij Jucy een nieuwer model krijgt. Kies je voor een verschillend afhaal- en afleverpunt, (bijvoorbeeld Auckland en Christchurch) dan worden daarvoor nog behoorlijke extra kosten gerekend. Bij Wicked Campers namelijk 300 NZD (181,80 euro) en bij Jucy 250 NZD (151,50 euro.
Wil je liever niet zelf rijden, dan kun je Nieuw-Zeeland met een hop-on-hop-off-bus verkennen. Via Kiwi Experience kan dat vanaf 500 NZD (330 euro). Je begrijpt dat je in dit geval niet alle vrijheid hebt aangezien je gebonden bent aan bepaalde opstap-plaatsen en vaste vertrektijden. Wel is het een makkelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen.
Andere transportkosten:
- De bus van Auckland Airport naar Papatoetoe: 5,50 NZD (3,35 euro).
- De bus van Christchurch-centrum naar vliegveld: 4,40 NZD (2,65 euro).
- De ferry van Wellington naar Picton: 175 NZD (106,05 euro) met de auto erbij.
- Een watertaxi in het Abel Tasman National Park: 42 NZD (25,45 euro).
Tours & activiteiten
Veel activiteiten, zoals hiken, kun je in Nieuw-Zeeland gratis ondernemen. Bepaalde dingen zullen je echter wel geld kosten, hieronder wat voorbeeldjes:
- Wai-O-Tapu Thermal Wonderland: 32,50 NZD (19,70 euro).
- Craters of the Moon: 8 NZD (4,85 euro).
- Bootcruise Milford Sound: 95 NZD (57,60 euro).
- Scenic flight & hike bij de Franz Josef-gletsjer: 500 NZD (330 euro).
- Bungeejumpen in Queensland: 200 NZD (121,20 euro).
- Hobbiton: 84 NZD (50,90 euro).
Je tours en activiteiten alvast boeken?
Tickets voor activiteiten en daguitstapjes kan je eenvoudig op de locatie zelf regelen. Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.
Budget per dag Nieuw-Zeeland
Overall kan ik wel zeggen dat je het dagelijks met omgerekend 50 euro goed moet kunnen redden. Zelf heb ik in totaal omgerekend 43,10 euro per dag uitgegeven. Voor die 43 euro heb ik heerlijk geleefd, elke dag een lekker koffietje gedronken en regelmatig op een wat luxere camping gestaan.
Daarnaast had ik voor dat geld tevens een Vodafone-simkaart met data, die ik telkens kon opwaarderen. Ook dit heeft me in totaal 70 NZD (42,40 euro) gekost.
Wat ik al met al wil zeggen is dat ik niet bezig ben geweest om geld te besparen, en die 43 euro dus een heel reëel bedrag is.
Daarbij heb ik mijn auto met een fiks verlies moeten verkopen en ik alleen heb gereisd en zo dus geen benzinekosten heb kunnen splitten. Oftewel: het kan dus zelfs goedkoper.
Aan de andere kant is mijn duurste activiteit de Milford Sound Cruise geweest (95 NZD; 57,60 euro) en heb ik bijvoorbeeld niet gebungeejumpt in Queenstown (200 NZD; 121,20 euro). Uitgegaan ben ik ook niet. Doe je zulke dingen wel, dan zal het kostenplaatje wellicht wat hoger uitvallen.
Benieuwd naar een overzicht van mijn uitgaven in 64 dagen Nieuw-Zeeland? Lees dan dit artikel waarin ik de kosten die ik heb gemaakt uitgebreid bespreek.
Bestemmingen en bezienswaardigheden op het Noordereiland
Het Noordereiland wordt door een hoop mensen die ik heb gesproken als ‘minder indrukwekkend’ omschreven vergeleken met het Zuidereiland. Toch ben ik blij m’n eigen mening te hebben gevormd. Ik kan je in ieder geval zeggen dat je er vele prachtige en vooral unieke plekjes hebt om te ontdekken.
Hieronder noem ik mijn persoonlijke favorieten.
1. Kampeer in de bergen van Whatipu
Waar ik Auckland persoonlijk niet zo spannend vond, heb je vlakbij de stad erg mooie natuur liggen. Zo ben ik op de bonnefooi naar Whatipu gereden, waar je hoog in de bergen een camping hebt liggen, omgeven door groene velden en bossen. Je doucht er met regenwater en je hebt er spannende grotten om te bezoeken.
Dit was dus mijn eerste ervaring met kamperen in Nieuw-Zeeland. De relatieve onbekendheid van deze bestemming én de prachtige omgeving, maakten het tot een ervaring die ik niet had willen missen. Het rijden erheen is al een belevenis op zich, zeker als je begint aan de klim door de bergen.
2. Ga op zoek naar glow worms in de Waipu Caves
Grotten vol met glimwormen, je hebt ze op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland. Een zo’n plek is de Waipu Cave en het is nog gratis ook.
Als je het spookdorp -er komt daar werkelijk geen kip- Waipu uitrijdt, kom je via een lange weg vol zand en steentjes terecht op een parkeerplaats. En even verderop zie je een geheimzinnige grot liggen, een grot vol glow worms.
Het begint direct nat. Je staat tot je middel in het water en moet zo nu en dan oppassen dat je niet uitglijdt. Op een gegeven moment is bukken vereist om verder te komen, het voelt daarom soms wat claustrofobisch aan. De inspanning is het echter helemaal waard, want even later zie je een muur die eruit ziet als een sterrenhemel. Het zijn glimwormen. Heel erg speciaal.
Een goede foto heb ik er met m’n telefoon helaas niet van kunnen maken, maar als je zelf gaat kijken weet ik zeker dat je enthousiast bent.
3. Rijd naar het afgelegen Cape Reinga
Cape Reinga ligt in het uiterste noorden van het Noordereiland en voelt een beetje aan als het einde van de wereld. Hoe verder je rijdt, hoe minder mensen je ziet. Na een tijdje is het alleen nog maar natuur en kom je zelfs geen dorpjes meer tegen.
Eenmaal in Cape Reinga aangekomen wordt het weer wat drukker. Logisch natuurlijk, aangezien dit een van de bekendere hoogtepunten van het eiland is. Het uitzicht op de kliffen en de twee oceanen die tegen elkaar opkletsen is ronduit fenomenaal. Met name het beeld van de kruisende oceanen is een beetje onwerkelijk. Ik bedoel, waar zie je zoiets?
Heb je geen zin om het hele eind weer terug te rijden, dan kun je kamperen op de gratis Tapotupotu Campsite. Dit doen de meeste mensen trouwens.
4. Ontdek de schitterende Coromandel
De Coromandel staat vooral bekend om trekpleisters als de Cathedral Cove en Hot Water Beach. En ondanks dat dit zeer drukbezochte plekken zijn, hebben ze inderdaad indruk op me gemaakt.
Maar het mooiste van de Coromandel is wat mij betreft de veel minder bekende roadtrip naar Port Jackson. Een grotendeels onverharde weg brengt je langs bizar gevormde bomen die soms wel behekst lijken, imponerende groene berglandschappen en waanzinnige uitzichten op de kustlijn. Onderweg kijken schapen en zwarte koeien je met nieuwsgierige ogen aan. Kamperen deed ik bij de DOC-camping in Port Jackson, aan de voet van een berg pal aan de oceaan. Dit was echt top.
Een andere aanrader in de Coromandel is New Chums Beach. Je kunt hier naar een viewpoint lopen vanwaar je New Chums Beach ziet liggen. Samen met Rarawa Beach is dit het mooiste strand dat ik in Nieuw-Zeeland gezien heb.
5. Zie een van de grootste bomen ter wereld
Middenin het uitgestrekte Waipoua Kauri Forest staat een boom van ruim 51 meter lang met een omvang van 13 meter, die zo’n 2.000 jaar oud is. Ik heb het over Tane Mahuta, ook gekend als de ‘heerser van het bos’. Dit reusachtige exemplaar is wereldwijd de grootste in haar soort en bovendien een van de oudere bomen ter wereld.
En als je dan eenmaal voor de boom staat, voel je jezelf net een mier, want ze torent letterlijk overal bovenuit.
Behalve het bekijken van Tane Mahuta, kun je in de Waipoua Kauri Forest leuke wandelingen maken. Een daarvan brengt je bij Te Matua Ngahere, de oudste boom van het land.
Een groot nadeel aan dit gebied zijn de vele zandvlooien, al zie je die buiten de steden helaas bijna overal in Nieuw-Zeeland.
6. Bekijk geisers, modderpoelen en dampende kraterbaden in Rotorua en Taupo
Rotorua en Taupo staan bekend om hun geothermische activiteit, waardoor je er allerlei fascinerende natuurverschijnselen kunt zien. Denk aan borrelende modderpoelen, stomende kraterbaden en spuwende geisers.
Een plek waar zulke dingen allemaal bij elkaar komen is Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, even buiten Rotorua. In Taupo kun je een wandeling maken door het mysterieuze Craters of the Moon en bijvoorbeeld de opzienbarende Huka Falls gaan bekijken.
Een nadeel van de vulkanische activiteit is de enorme zwavelstank in met name Rotorua. Maar ja, zonder deze vulkanische activiteit zouden de unieke natuurverschijnselen er niet te zien zijn. Zo is het ook weer.
7. Hike de Tongariro Alpine Crossing
De Tongariro Alpine Crossing is een van de mooiste wandelingen die je in Nieuw-Zeeland kunt doen, als je het mij vraagt tenminste.
De stevige hike van ruim 19 kilometer snijdt dwars door ruige vulkanische landschappen. De landschappen wisselen zich af, soms lijkt het bijvoorbeeld net alsof je op de maan loopt, terwijl je even daarvoor nog door het bos wandelde. Met name de uitzichten op pieken van de Tongariro-, de Ngauruhoe- en de Ruapehu-vulkaan én de fotogenieke kratermeren zullen grote indruk maken.
Toen ik de crossing liep, waaide het trouwens echt verschrikkelijk hard. Het voelde zelfs bedreigend, zeker ook omdat ik bezig was aan een klim over een smal zanderig pad. Ik zag daarom geen andere uitweg dan om te keren.
Nog een leuk feitje: tijdens deze hike kom je tevens in Mordor uit Lord of the Rings. Je treedt dus in de voetsporen van Frodo en Gollum…
8. Geniet van de uitzichten en het strand in Mount Maunganui
Mount Maunganui is zowel de naam van een niet meer actieve vulkaan als van een voorstadje van Tauranga. De meeste bezoekers komen erheen om de 323 meter hoge berg te beklimmen en boven te genieten van spectaculaire uitzichten op de kuststrook. En als je weer beneden bent, kun je neerploffen op het strand of het water ingaan om te surfen. In 2019 werd het strand overigens voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot mooiste van Nieuw-Zeeland.
Detoxen of je dag ontspannen eindigen? Aan de voet van de voormalige vulkaan liggen enkele warmwaterbronnen om in te relaxen, de Mount Hot Pools.
Parralel aan het strand loopt het gezellige Maunganui Road met allerlei boetiekwinkels, koffiezaakjes en leuke eettentjes. Wat mij betreft is deze straat leuker dan de boulevard.
9. Bekijk Mount Taranaki vanaf de Pouakai Tarns
Zie een pittoresk meertje voor je met daarop spiegelend een berg waarvan de top met sneeuw bedekt is. Het is een setting zoals je die kent uit films, alleen bij de Pouakai Tarns zit je er zelf middenin.
Vanaf deze plek in het Egmont National Park zie je Mount Taranaki liggen, die weerspiegelt in het meertje. Het lijkt bijna een droom, maar toch is het allemaal echt. En het mooie is dat je er waarschijnlijk helemaal alleen bent.
Wat helemaal gaaf is, is om er een tentje op te zetten en er te kamperen. Je kunt er dan de zonsondergang bekijken en ’s avonds genieten van de heldere sterrenhemel.
10. Verblijf een paar dagen in het gezellige Wellington
Wellington -door locals ook ‘Welly’ genoemd- is een van de leukere stadjes van heel Nieuw-Zeeland. Officieel is het de hoofdstad, maar zo voelt het er geen moment aan. Er leven bijvoorbeeld slechts 300.000 mensen. De sfeer is er gemoedelijk, waardoor het eerder een groot dorp lijkt.
In het gezellige centrum heb je talloze hipsterkoffiezaakjes waar je heerlijke espresso’s en latte’s kunt drinken. En wat te denken van de toffe craftbiertentjes waar je lekkere speciaalbiertjes uit kan proberen? Verder vind je er leuke bars en restaurantjes, bijvoorbeeld in Courtenay Place en het hippe Cuba Street. Loop ook naar de Mount Victoria Lookout waar je een mooi uitzicht over de stad hebt.
Wellington is al met al de ideale plek om eventjes energie bij te tanken voor je de ferry naar Picton op het Zuidereiland neemt.
Andere bezienswaardigheden op het Noordereiland
Uiteraard is er veel meer te zien en beleven op het Noordereiland, maar alles noemen is simpelweg onmogelijk. Hieronder nog enkele korte tips:
- Whangamata: een leuk dorpje met goede surfmogelijkheden.
- Hobbiton: altijd al op de set van De Hobbit willen lopen? Dan moet je hierheen.
- Bay of Islands: je vindt hier mooie stranden en kunt er met dolfijnen zwemmen. Ik vond het eerlijk gezegd best wel tegenvallen, het regende veel en het water was -door het slechte weer- bruin van kleur.
- Waikanae Beach: een verlaten strand met prachtige zonsondergangen. Het is een ideale stop als je op weg bent naar Wellington.
- Ruahine Forest: een uitgestrekt natuurpark met ultieme wandelmogelijkheden.
Bestemmingen en bezienswaardigheden op het Zuidereiland
Welke plekken raad ik je aan om te bezoeken op het Zuidereiland? Wat zijn leuke activiteiten om te doen? In dit gedeelte lees je m’n belangrijkste tips.
1. Reis naar het spirituele en afgelegen Wharariki Beach
Wharariki Beach, vlakbij Golden Bay, is een van de meest bijzondere plekken die ik tijdens mijn rondreis heb bezocht. Het is er zó ongerept, spiritueel en gewoonweg heel erg mooi.
Uit het water zie je de imponerende Archway Islands omhoog rijzen. En het strand lijkt soms net een woestijn waarop willekeurig allerlei kunstwerken geplaatst zijn. Dit is een bestemming die aanvoelt alsof je ver verwijderd bent van de bewoonde wereld. En eigenlijk is dat ook zo; de dichtstbijzijnde supermarkt ligt op een dik uur rijden.
Een van de redenen waarom ik naar deze plek en de aangrenzende camping ben afgereisd, is vanwege een aflevering van het programma Break Free die hier werd opgenomen. Toen ik vervolgens de gedenksteen zag staan van de overleden backpacker Ken Boogers, maakte dat diepe indruk op me.
Je kunt er wandelingen maken door de bossen en de groene heuvels, waarop schapen aan het grazen zijn. Een andere aanrader is het uitzicht op de Farewell Spit vanuit het gelijknamige café. Wat me tot slot altijd zal bijblijven zijn ze zeehondjes die ik aan het eind van de middag op het strand heb gezien. Dit was echt een unieke ervaring.
2. Vlieg met een helikopter over de Franz Josef Glacier
Wil je de schoonheid van de Franz Josef-gletsjer echt goed kunnen zien, dan is een helikoptervlucht aan te raden. De wandeling naar de viewpoint is ook zeker mooi, al viel het uitzicht op de gletsjer wat mij betreft ietwat tegen. Vooral de omgeving op de weg erheen maakte indruk op me, de gletsjer zelf niet zozeer.
Een andere gletsjer die in de buurt ligt is de Fox Glacier. Ik vond deze tegenvallend, het is goed te zien dat de ijsschots door de jaren heen flink gesmolten is. Bij de Franz Josef Glacier is dit ook, maar in mindere mate. Tevens was de hike ernaartoe minder aansprekend dan bij de Franz Josef-gletsjer.
3. Rijd via de Haast Pass naar Wanaka
Serieus, wat was dit een geweldig stuk om te rijden. De weg van de Fox Glacier naar Wanaka via de Haast Pass brengt je langs sensationele en bovendien afwisselende landschappen. Er zijn tig boeiende plekken om te stoppen, waarvan de Blue Pools er een is.
Na een tijdje kom je dichterbij Wanaka en kruis je Lake Hawea en Lake Wanaka. Het wordt alsmaar mooier met bomen die felgele en -rode blaadjes hebben, de uitgestrekte grasvelden die vol staan met schapen en alle bergen die je voor en naast je ziet. En dan ben je in Wanaka.
In Wanaka kun je erg toffe dingen doen. Zo kan je de Roys Peak hiken, skiën in de Treble Cone Ski Area, de Isthmus Peak Track lopen of een wandeling maken naar de Rob Roy Glacier. Een absolute aanrader is tenslotte om te kamperen aan het Wanaka-meer.
4. Geniet van een schilderachtig uitzicht bij Lake Benmore
Het Zuidereiland barst van de adembenemende meren, en Lake Benmore is er daar een van. Ik kan zelfs wel zeggen dat dit een van de mooiste meren is die ik ooit heb gezien. Behalve de prachtige natuur, is de wandeling naar de verschillende uitkijkpunten eenvoudig en relatief kort.
Als je via een tocht door de bossen eenmaal bij de Benmore Peninsula Lookout bent, word je beloond met een ongelofelijk 360-graden-uitzicht. Je ziet diepgroen water dat wordt omringd door een surrealistisch berglandschap. En als je achter je kijkt, zie je ontelbaar veel dennenbomen staan. Mensen kom je er niet of nauwelijks tegen, simpelweg aangezien het (nog) niet zo’n bekende plek is.
5. Ontdek de hoogtepunten van het Fiordland National Park
Het Fiordland National Park is een immens natuurgebied bestaande uit bossen, meren, besneeuwde bergen, watervallen en -uiteraard- fjorden.
Een cruise door de fjorden van Milford Sound is in deze regio de bekendste activiteit. Al moet ik zeggen dat ik de weg naar Milford Sound spectaculairder vond dan de cruise zelf. Nu was het ook behoorlijk zonnig, terwijl juist wanneer het hard regent deze tocht extra mooi schijnt te zijn. Er ontstaan dan namelijk vele watervallen.
Wat ik erg indrukwekkend om te zien vond was Lake Marian. Een wandeling door de blubber, langs watervallen en over glibberige boomstammen, brengt je uiteindelijk bij een prachtig meer waaromheen bergen liggen met besneeuwde toppen. De spiegeling ervan is zichtbaar in het heldere water.
6. Beklim bergen in Arthur’s Pass
Arthur’s Pass is -naast een bekende bergpas- een dorpje waar je als hike- en natuurliefhebber makkelijk een paar dagen op avontuur kunt. Bergen beklimmen, watervallen bekijken, grotten induiken en kennismaken met de kea-vogel zijn hier allemaal mogelijk.
Een toffe wandeling is de Temple Basin Track, waarbij je uitkomt in een gebied dat in de winter voor skiën wordt gebruikt. Overigens loop je in het begin voornamelijk over losse stenen, wat het best wel zwaar maakt. De diverse plekken waar je uitkijkt op ruige bergen zullen je echter snel opfleuren. Nog wat heftiger is de Avalanche Peak Track, maar de ongeëvenaarde uitzichten maken het iedere zweetdruppel waard.
Als je echt iets afwijkends wilt doen, raad ik je aan om naar het Cave Stream Scenic Reserve te gaan. Via een wandeling door een idyllisch landschap kom je terecht bij een donkere grot van zo’n 600 meter lang, gevuld met watervallen, stalactieten en stalagmieten.
7. Verken het Abel Tasman National Park
Het Abel Tasman National Park is een logische eerste stop als je net bent aangekomen in Picton op het Noordereiland.
Persoonlijk vond ik Abel Tasman leuk, al had ik er meer van verwacht. Vooral omdat zoveel mensen me erover hadden verteld. Misschien had ik het in meerdere dagen moeten opdelen, ik heb namelijk bijna 30 kilometer afgelegd in een enkele dag. Wellicht wat veel van het goede, met name ook aangezien je grotendeels in het bos loopt, waardoor het wat eentonig kan worden.
Indrukwekkend zijn de uitgestrekte goudkleurige kustlijn en de enorme hoeveelheid tropisch regenwoud, met name als je dit vanaf grote hoogte ziet. Bovendien nodigt het water op veel plekken uit voor een duik, de kleur is namelijk supergroen. Een van de mooiere stranden vind ik Bark Bay, de plaats waar ik aan mijn expeditie begon. Verder kom je langs diverse hangbruggen en zal je hoogtevrees zo nu en dan op de proef worden gesteld, de Swing Bridge is daar een voorbeeld van.
Houd er rekening mee dat het zeewater soms bizar ver teruggetrokken is. In Abel Tasman is de schommeling tussen eb en vloed namelijk het grootst van heel Nieuw-Zeeland.
8. Neem een kijkje bij de Pancake Rocks
Verwilderd, niet-alledaags en bijzonder. Zo zou ik de Pancake Rocks willen omschrijven. Je vindt deze bezienswaardigheden in het kleine plaatsje Punakaiki, op de weg naar Greymouth.
Het zijn rotsen die -inderdaad- lijken op een verzameling van op elkaar gestapelde pannenkoeken. Behalve dat, heb je er meerdere blowholes waar je enorme waterexplosies te zien krijgt.
Bezoek tevens de dichtbijgelegen Truman Track. Deze leidt je naar een klif vanwaar je uitkijkt op een ruig strand, een strand wat nagenoeg volledig overgenomen is door de woeste golven.
9. Hike in de vallei bij Mount Cook
Mount Cook is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Nieuw-Zeeland. Het is er in de meeste gevallen daarom behoorlijk druk, al heb ik het niet als storend ervaren.
In plaats van de hoeveelheid bezoekers kan je je beter focussen op de schitterende omgeving waarin je terecht bent gekomen. Alleen al de roadtrip vanaf Lake Pukaki is adembenemend. Het glinsterend blauwe meer en de bergtoppen van het Aoraki Mount Cook National Park zorgen ervoor dat je de auto regelmatig langs de kant zult zetten om een foto te maken.
En als je dan bent aangekomen, kun je door de vallei van Mount Cook gaan hiken. Een van de leukere wandelingen is de Hooker Valley Track, waarbij je eindigt bij het gelijknamige meer.
10. Ga hiken in het Nelson Lakes National Park
Het Nelson Lakes National Park is een walhalla voor hikers en liefhebbers van natuurschoon. Maar goed, welke plek is dit eigenlijk niet in Nieuw-Zeeland?
In deze regio, waar je overigens relatief weinig toeristen ziet, barst het van de mooie meren, bossen en uiteraard bergen. Een van die meren is Lake Rotoiti, en het gave is dat je er aan het water kunt kamperen. Ga verder zeker naar het Blue Lake, een meertje met officieel het zuiverste natuurwater ter wereld. Ja echt, je leest het goed.
Ook wintersporters kunnen in het nationale park terecht, namelijk in de Rainbow Ski Area. Verder zijn activiteiten als raften, mountainbiken en simpelweg hiken hier de moeite waard. Voor wat betreft dat laatste raad ik je Mount Robert aan.
11. Bezoek het bruisende Queenstown
De populairste stad van Nieuw-Zeeland is ongetwijfeld Queenstown. Een van de redenen hiervan is het bruisende nachtleven. Je kunt er namelijk goed uitgaan.
Queenstown is bovendien de uitvinder van de fameuze Fergburger. Een must als je van hamburgers houdt. Een half uur in de rij staan is bij deze toko trouwens geen uitzondering.
Verder is de ligging aan het diepblauwe Wakatipu-meer een reden om het stadje te bezoeken. Ga op een bankje zitten en geniet van het uitzicht op het water en de achterliggende bergen. Ook in de buurt van de stad vind je mooie plekjes, denk bijvoorbeeld aan Lake Kirkpatrick.
Wat Queenstown tenslotte zo aantrekkelijk maakt zijn de avontuurlijke activiteiten die je er kunt doen. Denk aan bungeejumpen, raften en waterskiën. Bovendien is wintersporten er in trek, met name bij The Remarkables Ski Area.
Ik zei het al even: Queenstown is gemiddeld genomen een stukje duurder dan de meeste plekken in Nieuw-Zeeland. Houd hier dus rekening mee.
12. Ontdek het pure Nieuw-Zeeland in de Catlins
Toen ik het Fiordland National Park achter me had gelaten en via Te Anau richting de Catlins reed, leek het even alsof ik in Nederland was aanbeland. Bergen waren verdwenen en ik vond het zelfs een beetje saai.
Maar dat gevoel verdween gelukkig al snel.
In het diepe zuiden van Nieuw-Zeeland ligt een gebied wat van Invercargill naar Balclutha loopt. Dit hele gebied staat bekend als de Catlins en soms heb je het idee dat je de enige bent die er een roadtrip doet, zo weinig mensen zie je er. Alles voelt hier nog heel puur.
Een aanrader is het spotten van de unieke Geeloogpinguïn. Of loop bij Porpoise Bay de zee in om te zwemmen met dolfijnen. En als je naar het afgelegen Cannibal Bay rijdt, is de kans groot dat je zeeleeuwen op het strand ziet liggen. De roadtrip naar Nugget Point brengt je langs een spectaculaire kustlijn en met wat geluk zie je er ook nog zeehondjes. Nog iets speciaals is de Lost Gypsy, een soort hippiebus vol met allerlei bijzondere snufjes.
Op het moment dat je de Catlins weer verlaat weet je een ding zeker: dit had je niet willen missen.
Andere bezienswaardigheden op het Zuidereiland
Buiten de bovengenoemde plekken en activiteiten, heb ik tot slot nog wat tips voor je:
- Rijd naar French Pass in de Marlborough Sounds-regio. Je kunt hier komen vanuit Picton en de roadtrip is ronduit schitterend.
- Blenheim: een schitterende bestemming vol wijngaarden die je met de fiets kan verkennen. En natuurlijk kun je er lekkere wijntjes proberen in een van de vele proeverijen. Blenheim hoort overigens bij die hierboven genoemde Marlborough Sounds.
- Takaka: een gezellig hippiedorpje waar je langskomt als je naar Wharariki Beach rijdt. Op diezelfde route kom je tevens langs Golden Bay.
- Loop de meerdaagse Heaphy Track van Kohaihai naar de Brown Hut in Golden Bay (of andersom).
- Akaroa: een leuk koloniaal dorpje en eenvoudig te bereiken vanuit Christchurch.
- Mount John: loop naar de top en beloon jezelf met een spectaculair uitzicht op Lake Tekapo.
- Doubtful Sound: een rustiger -maar lastiger te bereiken- alternatief voor Milford Sound. Je kunt er een te gekke nachtcruise maken.
- Kaikoura: de beste plek van het land om walvissen te spotten.
Voorbereiding backpacken in Nieuw-Zeeland: wat je moet weten
Tot slot is het handig om te weten waar je aan moet denken voor je naar Nieuw-Zeeland vertrekt. Denk bijvoorbeeld aan de beste reistijd, visumzaken, vaccinaties en je reisverzekering. Over zulke zaken vertel ik je meer in dit afsluitende gedeelte.
1. Beste reistijd Nieuw-Zeeland
De seizoenen in Nieuw-Zeeland lopen precies andersom vergeleken met Nederland. En ieder seizoen heeft zo z’n charme. Hieronder bespreek ik ze kort.
De winter loopt van juni tot en met augustus. Als je van wintersporten houdt is dit de periode waarin je het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland wilt bezoeken. Op het Noordereiland zijn de temperaturen een stuk milder en kan het zomaar 15℃ worden, terwijl het op het Zuidereiland behoorlijk kan vriezen.
Na de winter breekt de lente aan. Het gaat om de maanden september tot en met november. Dit is de tijd waarin de bloemen in bloei staan en wanneer de watervallen het meest spectaculair zijn. Temperaturen liggen gemiddeld tussen de 5 en 19℃.
De warmste -en drukste- tijd van het jaar is in de maanden december tot en met februari. Het is dan zomer en met gemiddeld 23 tot 32℃ ideaal strandweer. Dit is tevens de duurste periode om te reizen, een auto(camper) huren of kopen kan zomaar vier keer zo veel kosten als in de winter. Al met al raad ik je aan om voor een andere periode te kiezen.
Zelf ben ik er in de herfst geweest, die van maart tot en met mei loopt. Persoonlijk vond ik dit een heerlijke periode om in te reizen. Het is er relatief rustig, je kunt voor gunstige prijzen een camper huren of kopen en de bomen kleuren mooi rood en geel. Gemiddeld wordt het minimaal 7℃ en maximaal 21℃. Zwemmen in de zee was zelfs nog mogelijk. Wel merkte ik dat het op het Zuidereiland zo rond april soms al erg koud werd. In Arthur’s Pass heb ik bijvoorbeeld een avond behoorlijk afgezien. Maar goed, hier kun je je op voorbereiden door extra lakens aan te schaffen. Tot slot zeg ik erbij dat ik veel zon heb gehad en zo nu en dan een buitje. Dagen vol heftige regen waren op een hand te tellen.
2. Visum Nieuw-Zeeland
Om Nieuw-Zeeland binnen te komen zal je een visum moeten aanvragen: het NZeTA. Dit doe je via de officiële immigratie-website en kost 23 NZD. Via hun app betaal je 17 NZD.
Het visum is multiple entry en 2 jaar geldig. Per keer mag je maximaal 90 dagen in Nieuw-Zeeland verblijven.
Daarbovenop komt een toeristenbelasting (IVL) van 100 NZD die je bij aankomst betaalt. Deze 100 NZD is van kracht sinds 1 oktober 2024, voordien betaalde je 35 NZD.
Mij is bij het boarden niet om een uitreisticket gevraagd, maar dit is uitzonderlijk. Zorg dus dat je een (nep)-uitreisticket hebt. Er wordt verder niets gevraagd over een saldo op je bankrekening, wat in Australië soms wel gebeurt.
Een andere optie is het Working Holiday Visum wat je recht geeft op 1 jaar verblijven in Nieuw-Zeeland. Bovendien kun je op deze manier betaald werk verrichten. Het is een populaire keuze onder backpackers. Een uitreisticket heb je in dit geval niet nodig.
3. Geld Nieuw-Zeeland
Zoals ik in het begin al even zei, betaal je in Nieuw-Zeeland met de lokale dollar (NZD). Er zijn munten in de waardes 0,10; 0,20; 0,50; 1 en 2. Briefgeld heb je in de waardes 5; 10; 20; 50 en 100.
Hoe zit het met pinnen in Nieuw-Zeeland? Pinnen is in Nieuw-Zeeland geen enkel probleem. Let wel altijd even op of er nog een dorpje op de route ligt, want soms rijd je op plekken waar je werkelijk niets tegenkomt. Weet ook dat de banken uiteenlopende transactiekosten rekenen. Soms niets, soms 3 NZD en soms zelfs 10 NZD. Mijn ervaring is dat Kiwi Bank, ANZ en BNZ het voordeligst zijn.
4. Vaccinaties en inentingen Nieuw-Zeeland
Voor Nieuw-Zeeland hoef je geen inentingen of vaccinaties te halen. Malaria komt er ook niet voor.
Let erop dat er in veel gebieden zandvlooien voorkomen. En geloof me, als ze je bijten heb je jeuk waar je gek van wordt. Meestal slaan ze toe wanneer het begint te schemeren. Draag een lange broek, dikke sokken en lange mouwen om jezelf te beschermen. Houd verder je autodeuren dicht, anders nemen ze je tijdens het slapen te grazen.
5. Reisverzekering Nieuw-Zeeland
Zorg dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan en sluit daarom van tevoren een reisverzekering af. Geen idee welke te kiezen? In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.
Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.
6. Route Nieuw-Zeeland
Als je op zoek bent naar een leuke route voor je avontuur door Nieuw-Zeeland raad ik je 100% aan om Backpackgids Nieuw-Zeeland aan te schaffen. In de gids vind je heel wat toffe routes en je krijgt er een bonusgids met handige insider-tips bij.
7. Vliegticket Nieuw-Zeeland
Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.