Met de ferry van Wellington naar Picton (alle info + tips)

Van het Noordereiland naar Zuidereiland (of andersom); het is de oversteek die de meeste reizigers zullen maken tijdens hun avontuur in Nieuw-Zeeland. Ik heb het hier over de boottocht van Wellington naar Picton, die dwars over de Cook Strait gaat – de zeestraat die beide eilanden van elkaar scheidt en vernoemd is naar de wereldberoemde ontdekkingsreiziger James Cook.

En het is trouwens niet zomaar een boottochtje waarbij je van saaiheid in slaap sukkelt. Door velen wordt de overtocht namelijk tot de mooisten ter wereld gerekend.

Ikzelf maakte deze reis ook. En eerlijk: ik vond het best spannend. Helemaal alleen aan de andere kant van de wereld met mijn auto -die inmiddels aardig wat haarscheurtjes begon te vertonen- de drukke boot oprijden, om verder nog helemaal niet te weten waar ik die avond in Picton ging overnachten. Het zou me toch niet gebeuren dat ik op het schip met autopech kwam te zitten hè? En zou ik ’s avonds nog een camping vinden?

Al met al is het een heel avontuur geworden, wat de roadtrip in Nieuw-Zeeland natuurlijk sowieso was 🙂 .

Een ding wil ik je sowieso meegeven: ga het laatste uur van de trip naar buiten om van de prachtige uitzichten op het Zuidereiland te genieten. Want oh, wat is het er bizar mooi! En het zal alleen nog maar mooier worden als je eenmaal in Picton bent en je trip richting het zuiden voortzet. Ik heb er de tijd van m’n leven gehad.

Ben je benieuwd geworden en ga jijzelf deze boottocht ook maken? Lees dan verder, want in deze minigids zal ik mijn ervaringen, alle info die je nodig hebt en een boel handige tips met je delen.

Wat kun je verwachten? Welke maatschappijen zijn er? Hoeveel kost de boottocht? Hoe zit het wanneer je met een auto of camper reist? Waar boek je tickets? Hoeveel kost het? Is korting mogelijk? Je leest het allemaal in het vervolg.

Welke maatschappijen varen de route?

Er varen twee organisaties tussen Wellington en Picton (beide kanten op), namelijk Interislander en Bluebridge. Hieronder vertel ik je alles over beide operators.

 

Optie 1: Bluebridge

Zelf heb ik de oversteek met Bluebridge gemaakt, en dit is me prima bevallen. Aan boord is wifi, een restaurant en een cafeetje met lekkere versie koffie. Ook zijn de stoelen comfortabel. De oversteek duurt ongeveer 3,5 uur en brengt je langs prachtige berglandschappen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om je eigen cabine te huren. Wellicht handig als je in de nachts reist.

De Bluebridge-ferry die uit Wellington vertrekt

Ikzelf ben met m’n tot camper omgebouwde auto gegaan, iets wat de meeste backpackers doen. Je betaalt daar overigens een vrij fikse toelage voor van rond de 128 NZD. De totale prijs is inclusief het meebrengen van een auto is in 2023 minimaal 186 NZD, zo’n 104 euro. Neem je geen voertuig mee, dan ben je voor minimaal 58 NZD al klaar, al vertrek je dan wel middenin de nacht.

 

Optie 2: Interislander

Dan de andere maatschappij die de boottocht verzorgt: Interislander. Overall zijn ze ze vrij vergelijkbaar met Bluebridge, van wat ik van anderen heb gehoord.

Maar, waarin verschilt Interislander van Bluebridge?

Allereerst is het goed om te weten dat je bij beiden je eigen privécabine kunt boeken, al zijn ze bij Interislander een stukje comfortabeler.

Daarnaast richt Interislander zich sec op personenvervoer, terwijl Bluebridge ook vrachtvervoer doet. Hierdoor zal je aan boord van de Interislander-schepen doorgaans meer mensen zien, en ziet het er aan boord van de Interislanders allemaal net ietsje mooier uit.

Tot slot is Interislander duurder dan Bluebridge. Voor dezelfde tocht inclusief auto betaal je daar namelijk minimaal minimaal 239 NZD, ongeveer 133 euro. Zonder auto bedragen de kosten 75 NZD.

 

Wat kost het?

Omdat je nogal wat verschillende opties hebt om uit te kiezen en de kosten daarbij uiteenlopen, heb ik voor zowel Bluebridge als Interislander een kostenoverzicht voor je gemaakt.

Een keine aantekening: de genoemde bedragen kunnen ietwat afwijken, afhankelijk van de dag en het tijdstip dat je kiest.

 

Bluebridge passagier zonder auto

  • Saver Sail (niet-terugbetaalbaar – 20 NZD wijzigingskosten): 62 NZD
  • Super Sail (niet-terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 66 NZD
  • Flexi Sail (terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 70 NZD

 

Bluebridge passagier + een auto of camper lager dan 5,5 meter

  • Saver Sail (niet-terugbetaalbaar – 40 NZD wijzigingskosten): 202 NZD
  • Super Sail (niet-terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 211 NZD
  • Flexi Sail (terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 230 NZD

 

Interislander passagier zonder auto

  • Saver Sail (niet-terugbetaalbaar – 20 NZD wijzigingskosten): 75 NZD
  • Super Sail (niet-terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 79 NZD
  • Flexi Sail (terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 88 NZD

 

Interislander passagier + een auto lager dan 1,8 meter

  • Saver Sail (niet-terugbetaalbaar – 50 NZD wijzigingskosten): 239 NZD
  • Super Sail (niet-terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 247 NZD
  • Flexi Sail (terugbetaalbaar – 0 NZD wijzigingskosten): 269 NZD

 

Op welke tijden vertrekken de boten?

Onderweg is het qua uitzichten smullen geblazen – dit is bij aankomst in Picton

Boten vertrekken de hele dag door, waarbij beide maatschappijen tevens middenin de nacht een dienst hebben. Dit is normaal gesproken ook het allergoedkoopste ticket dat je kunt kopen.

Bluebridge vertrekt op de volgende tijdstippen: 2.00 uur, 8.15 uur, 13.30 uur en 20.30 uur.

Interislander vertrekt op de volgende tijdstippen: 1.30 uur, 6.15 uur, 8.45 uur, 12.30 uur, 15.45 uur en 20.30 uur.

Omdat de tijden soms wisselen, adviseer ik je om ze op Direct Ferries te bekijken.

 

Waar kun je je tickets boeken?

Tickets boeken kun je ter plaatse doen, al adviseer ik je om dit gewoon online te regelen. Dan ben je in ieder geval zeker van je plekje aan boord. Ikzelf heb een dag van voor m’n reis geboekt.

Je ticket koop je eenvoudig via de betrouwbare organisatie Direct Ferries. Zij tonen een handig overzicht van de prijzen en actuele de vertrektijden van zowel Interislander als Bluebridge, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Is het aan te raden om ver van tevoren reserveren?

Er is me verteld dat wanneer je ver voor je vertrek boekt, je goedkoper uit bent. Ik heb deze bewering gecheckt, maar voor beide maatschappijen blijken de prijzen exact hetzelfde te zijn, ongeacht het aantal dagen dat je vooraf boekt.

Het maakt qua prijs daarom niets uit als je bijvoorbeeld 2 dagen voorafgaand aan je reis of 5 maanden eerder je ticket aanschaft. Wel kan het voorkomen dat de meest gunstige tijdstippen dan al zijn volgeboekt, al was dit in mijn geval niet zo.

 

Kun je de tickets met korting kopen?

Zo ziet de Bluebridge-veerboot er van binnen uit

Soms zijn er speciale actiecodes waarmee je korting op je ticket kunt krijgen. Ik raad je aan om te kijken in de Facebookgroep ‘New Zealand Backpackers’ en daarin te zoeken op ‘ferry discount’. Je hebt een redelijke kans dat iemand daar een voucher heeft gepost.

Een andere optie is om een TOP 10 Club Membership aan te vragen. Je krijgt hiermee 10% korting op de Interislander én op alle TOP 10-campings in Nieuw-Zeeland. De kosten bedragen 55 NZD voor een tweejarig lidmaatschap.

 

Kun je een huurauto of -camper meenemen op de ferry?

Mijn fijne tot camper omgebouwde auto 🙂

Het hangt van de huurvoorwaarden af of je je gehuurde auto of camper mee op de boot mag nemen. Meestal zal dit wel zo zijn overigens, aangezien je vaak een verschillende ophaal- en aflever-locatie kunt invoeren bij je zoekopdracht.

Een andere mogelijkheid is om je huurauto of -camper in te leveren in Wellington en er vervolgens in Picton weer eentje huren. Op die manier bespaar je de kosten voor het meebrengen van een voertuig. Echter, heel erg praktisch is dit allemaal niet natuurlijk, je wilt bij aankomst in Picton immers zo snel mogelijk je roadtrip voortzetten.

Om een auto of camper te huren adviseer ik je gebruik te maken van Discover Cars. Via hen krijg je steevast de beste prijs, omdat ze heel veel (betrouwbare) aanbieders met elkaar vergelijken.

 

Waar liggen de havens precies?

Bluebridge en Interislander hebben allebei verschillende havens in Wellington.

Ik raad je aan om de app Maps.me te gebruiken. Je kunt hiermee offline navigeren, nadat je de kaart van Nieuw-Zeeland hebt gedownload. Zoek op ‘Bluebridge’ of op ‘Interislander’, afhankelijk van met welke van deze maatschappijen je reist. De app gidst je vervolgens netjes naar de exacte locatie. Google Maps kan natuurlijk ook.

Hieronder vertel ik je alsnog eventjes waar je precies moet zijn.

 

Bluebridge

De terminal van Bluebridge in Wellington ligt op 50 Waterloo Quay, op loopafstand van het centrum en tegenover het Wellington Railway Station. Je hebt daar tevens een New World-supermarkt, mocht je nog iets lekkers willen inslaan voor je trip.

Na de reis kom je aan op 1 Lagoon Road in Picton, op minder dan een kilometer van het centrum. Dit is de Picton Port. Ben je zonder voertuig, dan is er een gratis shuttle-service die tussen de haven en de i-Site in het centrum pendelt.

 

Interislander

Voor wat betreft Interislander moet je in Wellington zijn op 1 Aotea Quay bij de Kaiwharawhata Wellington Terminal. Deze ligt 2,3 kilometer van het Wellington Railway Station. Tussen beide gaat een gratis shuttle-bus.

Je komt net als met Bluebridge aan in de Picton Port.

 

Hoelang van tevoren dien je aanwezig te zijn?

Indien je met de auto of camper komt dan wordt minimaal een 1 van tevoren aanwezig zijn aangeraden. Ik was er ongeveer 1 uur en 10 minuten voordat de ferry zou vertrekken, en dit was ruim op tijd. Je parkeert vervolgens je auto in de rij en kan een half uur voor vertrek terugkomen om ‘m in de boot te rijden. In de tussentijd kun je nog even wat eten of drinken bij een van de nabijgelegen cafeetjes.

Reis je zonder voertuig dan is 45 minuten op voorhand aanwezig zijn ruim voldoende.

 

Hoe ben ik in Wellington beland?

Ik ben na de Tongariro Alpine Crossing doorgereden naar Wellington, met enkele breaks tussendoor. Indien je dit ook van plan bent, dan is het volgende reisschema leuk om te volgen:

  • Relax in de Bulls Bakery. Je hebt hier superlekkere espresso en heerlijke cakes voor weinig geld. De Cambodjaanse eigenaar is bovendien erg gastvrij. Ik stopte er eigenlijk per toeval omdat er een file stond 😀 . Oh en voor de mensen die internet nodig hebben: vlakbij is een bibliotheek waar je gratis gebruik kunt maken van wifi.
  • Stop in Levin, mocht je boodschappen willen doen en meteen doorgaan naar de haven. Je hebt er namelijk een New World, Countdown en Pak n Save zitten.
  • Geniet van het uitzicht bij Waikanae Beach. Bij dit strand heb je schitterende zonsondergangen. Check daarna in bij de El Rancho Campsite en de volgende dag rijd je in minder dan een uurtje naar de haven in Wellington. Meer accommodaties rond Waikanae Beach kun je hier vinden.
Waikanae Beach-zonsondergang
De schilderachtige zonsondergang vanaf Waikanae Beach

 

Waar raad ik je aan om te overnachten als je in Wellington bent aangekomen?

Ja, het is absoluut aan te raden om een paar dagen naar Wellington te gaan. Het is een van de leukere steden van Nieuw-Zeeland, een stad die eigenlijk meer aanvoelt als een groot dorp. Het gezellige Cuba Street is een plek waar je je goed zult vermaken.

Welke slaapplekken zijn leuk om in Wellington te verblijven? Ik heb een mooi lijstje voor je gemaakt.

Een chill hostel met een stijlvolle inrichting is The Marion Hostel. Ook The Dwellington met hun lekkere inbegrepen ontbijt is een toffe spot om enkele nachtjes te slapen.

Zit je graag aan het water? Het Pacific View Bed and Breakfast bij het idyllische Breaker Bay is in dat geval een perfecte plek om een kamer te boeken.

Wanneer je een luxer hotel zoekt op Cuba Street is Naumi Hotel Wellington een fijne spot om een paar dagen te zitten. Verder is het erg goed beoordeelde Thorndon Heritage Listed Villa dat op loopafstand van het centrum ligt een aanrader.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten als je in Picton bent aangekomen?

Toen ik in Picton aankwam was het weer plotseling totaal omgeslagen. Na de zonnige dagen op het Noordereiland, regende het nu ineens en gaf de thermometer slechts 12°C aan. Als het dan ook nog eens donker is, je bent alleen en je hebt geen idee waarheen te gaan, is dat even wennen. Maar oké, zulke momentjes horen net zo goed bij backpacken hè?

Ik ben daarna op de bonnefooi richting het centrum gereden, zoekende naar een leuke camping om te slapen. Dit viel me alleen een beetje tegen. Toen heb ik Campermate, de handige app, erbij gepakt en zag ik de Momorangi Bay Campground. Een prachtige camping gelegen aan de gelijknamige baai, middenin de natuur. Echt een aanrader.

In de omgeving kun je diverse mooie wandelingen maken en bij de camping is een trail door het bos aangelegd.

Momorangi-Bay-Campground
Het uitzicht vanaf de Momorangi Bay Campground

De weg erheen was alleen vrij heftig, zeker in het donker. Je rijdt namelijk dwars door de bergen over zigzagweggetjes met behoorlijk scherpe bochten.

Slaap je liever ergens anders in Picton, neem dan eens een kijkje op Booking.com. Een leuk hostel is bijvoorbeeld Tombstone Motel, Lodge & Backpackers. Je ontmoet daar makkelijk andere reizigers, het centrum van Picton ligt op loopafstand en als klap op de vuurpijl hebben ze er ook nog een jacuzzi.

Indien je liever in een fijn hotelletje vertoeft, is Koru Havenz een hele goede keuze. Of verblijf aan de fraaie Waikawa Bay bij het Bay Vista Waterfront Motel.

 

Waarheen raad ik je aan om na Picton gaan?

Ik ben na 2 nachten doorgereden naar Mapua, om de dag erna op avontuur te kunnen gaan in het Abel Tasman National Park. Onderweg kun je stoppen voor een snack in Havelock, Nelson of Richmond.

Echter, er is ook nog een andere en misschien wel betere optie. Rijd richting de French Pass gelegen in de Marlborough Sounds. Het is een van de spectaculairste roadtrips van Nieuw-Zeeland die je langs de meest mooie uitzichten brengt.

 

Zoek je een leuke route voor Nieuw-Zeeland?

Ben je van plan om te gaan backpacken, roadtrippen of misschien een working holiday in het pittoreske Nieuw-Zeeland te doen én ben je op zoek naar een leuke route om te volgen?

Laat mij je dan een handje helpen. In Backpackgids Nieuw-Zeeland heb ik behoorlijk wat avontuurlijke routes door dit ongelofelijke land voor je uitgestippeld. Daarnaast geef ik je een heleboel insider-tips om het maximale uit je reis te halen.

Of je nou de bekendere plekken wilt bezoeken, meer off the beaten track reist of een combinatie zoekt, aan iedere reiswens is gedacht.

 

Meer lezen over Nieuw-Zeeland

Lees je graag meer leuks over Nieuw-Zeeland?

Een compleet overzicht van mijn avonturen, vele tips en een flinke dosis reisinspiratie voor Nieuw-Zeeland vind je terug op de Nieuw-Zeeland-pagina.

 

Ga jij deze epische bootreis ook maken? Heb je tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw