Uit mijn dagboek:
Ik had al zo vaak over Amed gehoord en eindelijk was het moment aangebroken dat ik er zelf heen ben gegaan. Weg van de drukte uit Ubud, hopend op een rustiger en authentieker stukje Bali. Uiteindelijk ben ik er een dikke week blijven plakken en heeft een stel locals me de mooiste plekjes van de regio laten zien. Zulke gave ervaringen! Het vuur van avontuur in me is weer aangestoken…
Amed is een kilometerslange kuststrook op Bali die uit meerdere kleine badplaatsjes bestaat. Amed Village, de drukste plek, is er daar een van. Andere populaire dorpjes voor toeristen zijn Jemeluk en Lipah.
De stranden liggen er vol met authentieke houten vissersboten die mooi afsteken tegen de groene heuvels en het zo nu en dan turquoise water. Verder zie je vanuit nagenoeg iedere hoek de 3.142 meter hoge Gunung Agung liggen, een actieve vulkaan en tevens de hoogste piek van Bali.
Het vissersplaatsje staat overigens vooral bekend vanwege de goede duik- en snorkelspots. Behalve de onderwaterwereld afspeuren op zoek naar openbaringen, kun je er lekker relaxen en is het erg gaaf om op de scooter te springen en de prachtige regio te verkennen.
Dus, ook als je duiken en snorkelen niks vindt, is een bezoek aan Amed zeer zeker de moeite waard. Geloof me maar 🙂 . In de omgeving heb je indrukwekkende natuur en fraaie bezienswaardigheden om te bezoeken. Echter, indien je op zoek bent naar bars, uitgaan en levendigheid, dan is het niet de bestemming die bij je past.
In deze gids vertel ik je alles over m’n ervaringen in Amed en geef ik je mijn beste tips. Van wat er te doen is en dingen die mij tegenvielen tot aan fijne slaapplekken en de betere eettentjes.
Het is een gemoedelijke plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De vraag is alleen: voor hoelang nog? Want, was Kuta ooit ook niet een slaperig vissersplaatsje?
Over Amed
Amed is simpel gezegd een lange weg die dwars door de verschillende dorpjes loopt. Het is er gezellig, soms ietwat rommelig en nog niet echt ontwikkeld. De accommodaties, eetzaakjes, shops, duikscholen, shuttlebus-diensten en dergelijke liggen allemaal langs deze weg.
Rond Amed Village en Jemeluk vind je de meeste reuring. Zowel noordelijk als zuidelijk daarvan wordt het steeds rustiger en lokaler.
Een nadeel is dat je in je guesthouse of hotel de razende scooters zult horen. De -soms drukke- weg is immers bijna altijd dichtbij. Echter, ’s avonds valt het erg mee. Met name het geluid van de scooters waarvan de geluidsdemper is verwijderd doet pijn aan je oren. De bekende racemonsters van Bali, populair onder tienerjongens die indruk willen maken op de meisjes. Gelukkig zijn die in de minderheid.
Om je een indruk te geven van de afstanden: van Amed Village naar Lipah is zo’n 3,5e kilometer, van Amed Village naar Jemeluk 500 meter en van Jemeluk naar Lipah 3 kilometer.
Activiteiten en bezienswaardigheden in Amed en omgeving
Wat is er te doen in Amed? En welke bezienswaardigheden liggen er in de omgeving?
In dit gedeelte ga ik je er alles over vertellen, inclusief mijn persoonlijke ervaringen.
Ga snorkelen bij Lipah Beach
Lipah is als gezegd een van de plaatsjes in Amed, gelegen in de heuvels en grenzend aan kampungs -lokale dorpjes- waar je een kijkje krijgt in het authentieke Balinese leven. Het gelijknamige strand is -net zoals eigenlijk alle stranden in Amed- zeker niet supermooi, de kleur van het (vulkanische) zand is namelijk een beetje grijzig en zorgt voor een wat onfrisse aanblik. Je kunt er vanwege het aanwezige zand gelukkig wel liggen, terwijl veel stranden in Amed juist vol liggen met steentjes én boten. En je snapt dat relaxen op je badhanddoek dan een lastige opgave is.
Zodra je het heldere water instapt word je echter onmiddellijk een stuk blijer. Binnen de kortste keren zwemmen er talloze vissen langs je heen. En soms kijken ze je eventjes aan om vervolgens hun zoektocht naar eten voort te zetten.
Hoe lekker is het om, nadat je wakker geworden bent en rustig gegeten hebt, direct het water in te lopen en al dit moois te bewonderen? Het was telkens weer mijn ideale start van de dag.
Hier en daar zie je bovendien kleurrijk koraal, al is daar -zoals eigenlijk bijna overal- helaas niet veel meer van over. Maar als je dan ineens een schildpad langs ziet komen maakt dat uiteraard een hoop goed 🙂 .
Soms zag ik helaas wel wat plastic materialen langs me drijven, het blijft Indonesië hè…
Een andere goede snorkelspot is bij Jemeluk Beach rond de rotsen. Behalve kleurrijke vissen vind je er nog iets bijzonders, namelijk een kleine onderwater-tempel.
Of ga duiken om de onderwaterwereld te ontdekken
Samen met Menjangan Island wordt Amed als beste duikspot van Bali gezien. Heb je je duikbrevet of wil je die behalen, dan zit je in Amed dus helemaal goed.
Voor de kust liggen tal van scheepswrakken, waarover ik je verderop nog iets vertel trouwens, om van dichtbij te bekijken en die je zullen verbazen. Verder is macro diving hier een populaire activiteit om te doen. Nachtduiken en muck diving zijn twee andere specifieke zaken waar Amed bekend om is.
Een uitstekende duiklocatie is bijvoorbeeld Tulamben. Hier vind je het USAT Liberty Wreck, een vrijwel volledig vergaan scheepswrak boordevol leven en koralen.
Geen trek om je duikcertificaat te halen, maar wil je toch beleven hoe het op de zeebodem is? Doe dan een free-dive, erg gaaf!
Ga roadtrippen door de groene natuur
Ik heb Amed in januari bezocht, wat officieel het regenseizoen is. Alleen, zoals ik al vaker heb gezegd, zegt het vrij weinig wanneer de regenmaanden op Bali zijn aangebroken. Vaak komt het neer op een enkele hevige bui per dag en in Amed heb ik in 7 dagen zelfs maar 1 dag wat regen gehad. Voor de rest was de lucht veelal blauw met ’s middags enkele wolken.
Een voordeel van de regenperiode is dat het anders zo droge Amed dan in een wonderlijk groen landschap verandert. Overal zie je tropisch regenwoud en palmbomen, zowel langs de weg als op de bergwanden. Simpelweg op de scooter stappen en richting het zuiden rijden vond ik echt vet om te doen. De uitzichten op de met vissersbootjes bedekte stranden en de groene heuvels eromheen maakten me blij. Met name de view op Gili Selang -een piepklein eilandje en eveneens een toplocatie voor duikers- en het nabijgelegen baaitje is er een die ik niet snel zal vergeten.
Daar komt nog eens bij dat de mensen in de kampungs waar je doorheen rijdt dolenthousiast reageren wanneer ze je zien. Het voelt hier dan ook al lang niet meer aan als het toeristische Bali.
Over roadtrips op Bali gesproken, check deze epische reis die ik met de motorbike maakte van Ubud naar Pemuteran, met onder meer Jatiluwih als tussenstop. Een avontuur dat ik je voor de volle honderd procent aanraad.
Geniet van panoramische uitzichten vanaf Lahangan Sweet
Als je in Amed bent is Lahangan Sweet een plek waar je absoluut naartoe moet gaan. Vanaf deze heuvel heb je werkelijk fenomenale uitzichten, met aan de ene kant Gunung Agung en aan de andere kant Lombok en de Gili-eilanden.
Zoals je in Indonesië wel vaker ziet op Instagram-achtige spots, heeft men er allerlei grappige attributen neergezet. Zo is er een bootje om in te zitten, en heeft men diverse plateaus om bomen gebouwd die je weergaloze uitzichten bieden. En uiteraard om een paar leuke foto’s van jezelf te laten maken.
Het is al met al een hele coole spot.
Ga naar Lahangan Sweet om de zonsondergang te bekijken, of blijf er een nachtje kamperen om ’s ochtends vroeg wakker te worden met uitzicht op Lombok en de opkomende zon. Je kunt zelf een tentje meenemen of er ter plekke een huren.
Je rijdt er in ongeveer 45 minuten heen, al waarschuw ik je alvast voor het laatste gedeelte. Je komt daar terecht op een steil en hobbelig grindpad, waar je op je tellen moet passen.
Check schilderachtige zonsondergang vanaf Sunset Point
Aan het eind van de middag komen zowel lokale als buitenlandse toeristen bijeen in Sunset Point Amed. Voor je zie je het rond gevormde Jemeluk Beach liggen, omgeven door dichtbeboste heuvels. Daarachter eist de imposante Agung-vulkaan alle aandacht op.
En wanneer even later het moment komt waarop de lucht langzaam roze begint te kleuren, ontstaat er een schilderachtige setting.
Helaas heeft iemand uit Jakarta dit stuk land opgekocht en is men begonnen met de bouw van een hotel. Door geldproblemen is deze bouw stilgelegd, een gedeelte van deze mooie plek is echter wel veranderd in een bouwput waar -nu in ieder geval- niets meer aan wordt gedaan. Ongelofelijk eigenlijk dat zoiets kan. Met geld is alles mogelijk, zo blijkt maar weer.
Update: ondertussen is de bouw af en is er een mooi zwembad op het viewpoint. De sfeer is er helaas niet op vooruitgegaan, aangezien het er nu nogal commercieel aanvoelt. Vrijwel alles lijkt er om geld te draaien, terwijl er voorheen een veel leukere lokale warung op de klif te vinden was.
Wandel door de indrukwekkende tuin van Tirta Gangga
Op ongeveer 40 minuten rijden van Amed ligt de toeristische trekpleister Tirta Gangga. In deze prachtig aangelegde tuin, die uit drie verschillende niveaus bestaat, vind je allerlei vijvers met reusachtige karpers, fonteinen, tropische bomen & struiken en baden met heilig water om jezelf te reinigen.
De eyecatcher is de vijver die je direct bij binnenkomst ziet. In de vijver zijn stapstenen geplaatst zodat toeristen eroverheen kunnen lopen. Een pittoreske fontein, die iets weg heeft van een pagode, geeft Tirta Gangga een sprookjesachtig tintje. Toen ik er was waren er echter renovatiewerkzaamheden, waardoor het er allemaal net wat minder mooi uitzag.
Weet wel dat Tirta Gangga een toeristische bezienswaardigheid is. Het is er zodoende vrijwel altijd behoorlijk druk. Ik vond het daarom eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Het grotere Taman Ujung, zie later, vind ik eerlijk gezegd boeiender.
Zie Bukit Cinta, een van Bali’s mooiste plekjes met rijstvelden en Mount Agung
Bukit Cinta is, in tegenstelling tot Tirta Gangga, een plek die locals niet lijken te kennen. Het fijne is dan ook dat je er niet of nauwelijks mensen zult tegenkomen. Toen ik er was, zag ik zelfs helemaal niemand, alleen op het eind twee Filipijnse gasten die kennelijk van Bukit Cinta hadden gehoord.
Op een minuut of 35-40 rijden vanaf Amed kom je ineens bij een spot uit waar je gekavelde rijstvelden met enkele houten hutjes en wat verdwaalde palmbomen ziet. Daarachter pronkt de imposante Gunung Agung, die met een beetje geluk volledig zichtbaar is. In mijn geval, zo rond 2 uur ’s middags, was deze vulkaan helaas vrijwel volledig bedekt door de wolken. Enkel de contouren waren te zien. Desalniettemin was het uitzicht nog altijd waanzinnig mooi.
Hét moment om Bukit Cinta te bezoeken is overigens tijdens de zonsopkomst, rond 6 uur. Ik vond het echter wel prima zo, aangezien ik zo vroeg opstaan bepaald niet makkelijk vind.
Het uitkijkpunt op de rijstvelden en de vulkaan vind jes schuin voor het Bali Asli Restaurant, gebruik Maps.me om je erheen te navigeren. Er loopt tevens een smal pad naar beneden, direct de rijstvelden in. Het is leuk om daar even heen te wandelen. Ik kwam er drie vissende kids tegen die van alles aan me vroegen 😀 .
Naderhand kun je doorgaan naar het eerdergenoemde Tirta Gangga, deze tuin ligt namelijk minder dan 5 kilometer verderop.
Ga speervissen met een local en bewonder een Amerikaans scheepswrak
Behalve toerisme is de visserij een belangrijke bron van inkomsten in Amed. En, zou je het niet gaaf vinden om samen met een lokale visser de zee op te gaan om je avondmaal zelf te vangen?
Dit is dus wat ik heb gedaan met Mus, zo’n lokale visser die er iedere dag op uitgaat om vis te vangen. En niet simpel eventjes vissen met een hengel en een dobber, maar speervissen. Je gebruikt hiervoor een soort geweer en moet kunnen freediven. Mus bleef voor m’n gevoel soms wel een minuut lang onderwater.
Ik heb vooral gekeken hoor, want bepaald eenvoudig is freediven met zo’n geweer in je hand niet. Zeker niet als je snorkelmasker telkens beslaat en je dus amper wat ziet, wat bij mij dus het geval was. Het zag er nogal professioneel uit, en het oorspronkelijke plan dat ik mee zou gaan jagen bleek daarom al snel niet haalbaar.
Bovendien weet ik niet of ik het wel zou kunnen om van dichtbij de trekker over te halen, het zijn toch levende wezens van soms meer dan een meter lang die tientallen kilo’s kunnen wegen.
Maar goed…
Uiteindelijk hebben we niks gevangen.
Tussen het vissen door stopten we bij het al even genoemde USAT Liberty Wreck (ook ‘USS Liberty Wreck’ genoemd), een scheepswrak dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog door toedoen van Japan naar de bodem zonk. Het wrak is begroeid met koraal en zeeplanten, en er zwemmen ontelbaar veel visjes. Zeker met het achterliggende verhaal vond ik dit tof om gezien te hebben. Je kunt ook bij Banyuning Bay het water inlopen en zelf naar en rond het wrak snorkelen. Duiken is een andere mogelijkheid, je bewondert het voormalige schip dan van dichtbij, variërend van 6 tot 12 meter diepte.
Mus heeft daarna thuis de black snapper gehaald die ‘ie de dag ervoor gevangen had. En die black snapper -van 3 kilo- heb ik daarna op de zelfgemaakte bbq gegrild. Samen met een marinade van knoflook, kurkuma en een beetje olie.
Superlekker, beter kan eigenlijk niet.
Wil je deze gave ervaring ook meemaken? Neem dan via Whatsapp contact op met Mus op +6281237672476. Met een gewone hengel is trouwens net zo goed mogelijk hoor, het ligt eraan wat je wilt. Los van dat hij een bekwaam visser is, is het echt een superaardige gozer.
Rijd naar Taman Ujung: het waterpaleis van Bali
In Taman Ujung vind je een voormalig koninklijk paleis dat behoorde bij het Karangasem-rijk. Vandaag de dag is het simpelweg een supermooie tuin om lekker rond te struinen.
Je vindt er drie enorme vijvers en in een daarvan staat het hoofdgebouw van het complex: Bale Bengong. Ze is te bereiken via een brug met allerlei mysterieuze poorten en binnen zie je meerdere teksten en foto’s uit het Karangasem-rijk.
Twee interessante feitjes: een van de architecten van Gili Bale was Den Hentz, een Nederlander. En tijdens de VOC-periode in Karangasem stond Taman Ujung bekend als het Waterpaleis.
Wanneer je via de trap omhoogloopt wordt het uitzicht mooier en mooier. Je kijkt uit op de vijvers, Gili Bale, een soort paviljoen, een enorm hindoe-beeld en een mengelmoes van bomen, struiken en planten. Op de achtergrond maken de de zee en aan de andere kant de bergen het plaatje helemaal perfect.
Kom je bij de vijvers en wandel je door de tuin dan zie je allerlei toffe hindoeïstische beelden en richting de uitging zijn er nog wat rijstvelden om te bezichtigen.
Overigens is Taman Ujung vanuit Amed nog best een eindje rijden, je bent namelijk een uur onderweg. Al is het een leuk ritje. Je komt onder meer langs diverse lokale dorpjes, waar mensen zichtbaar verbaasd zijn dat je hier als toerist komt. Vlakbij de kust heb je bovendien schitterende uitzichten op het bergachtige landschap en de zee.
De Lempuyang Temple: doen of niet?
Pura Lempuyang oftewel de Lempuyang-tempel is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste tempels op Bali. Ze staat tevens bekend als Heaven’s Gate, dit door de lange, steile trap die op plaatjes bijna in de hemel lijkt uit te komen.
Ik kwam er om 12 uur ’s middags aan en ik kan je alvast afraden om hetzelfde te doen. Er werd me vrolijk medegedeeld dat er een wachttijd van 3 uur was, enkel en alleen om een foto te maken. Sorry, maar zoiets gaat me te ver. Dan heb je uiteindelijk die mooie foto, alleen wat is die waard als de ervaring shit is?
De enige manier om de drukte te ontwijken is door de tempel tijdens de zonsopkomst te bezoeken. Ja, ook dan zijn er mensen, maar véél minder dan gedurende de dag. Je vindt Pura Lempuyang op een half uurtje rijden van Amed.
Waar boek je tours en activiteiten in Amed?
Ik heb al mijn uitstapjes in Amed zelf geregeld. Je kunt ook altijd even een kijkje nemen op Get Your Guide voor coole activiteiten om te doen. Hieronder zie je de meest populaire:
Welke eet- en drinktentjes in Amed zijn aanraders?
In Amed heb je heel wat (toeristische) warungs -eetzaakjes- waar je supergoed en voor redelijke prijzen kunt eten. Een aanrader is Warung Agung in Lipah, iedere dag koken ze er met verse ingrediënten. Ik vond de gerechten bovengemiddeld goed smaken en de lieve Dewi serveert het eten op een leuke manier.
Wat denk je bijvoorbeeld van de nasi campur die je op de bovenstaande foto ziet?
’s Avonds is er trouwens regelmatig livemuziek, aangezien Dewa -de mannelijke eigenaar- dan nogal eens z’n gitaar erbij pakt.
Een aantal andere vergelijkbare warungs met verrukkelijk Indonesisch eten zijn Warung Amed, Warung Sari Asih Tuna Satay, Warung Melasti en Warung Kartika Amed.
Heel goedkoop en lekker eten? Vlakbij Warung Agung ligt Indah Shop om je voor 10.000 IDR (minder dan 0,70 euro) heerlijke gado-gado te eten. De pindasaus wordt voor je neus met verse ingrediënten gemaakt. Let op, want deze prijsknaller staat niet op het menu. Vraag ernaar en het komt goed.
Zin in een lekkere, krachtige koffie? Bij het hippe RIMBA CAFE hebben ze erg goede. Je kunt er eveneens terecht voor uitstekende hamburgers of een gezonde bowl met bijvoorbeeld pompoen. Een andere topper qua koffie en heerlijke ontbijtjes is Good Stuff Cafe & Eco Store Amed. De beste koffie van Amed, croissantjes en andere lekkernijen vind je bij Kopi di Tymor. Als je het mij vraagt tenminste 🙂 .
Waar in Amed raad ik je aan om te overnachten?
Qua hostels heb je in Amed niet bijster veel opties, al zijn Dharma Yoga Homestay dan Hostel bij Jemeluk Beach en het Barracuda Beach Hostel bij Amed Beach prima plekken om te verblijven.
Verder stikt het van de chille homestays in Amed. Narayana Homestay, Mesari Homestay & Warung en Tudes Homestay kun je allemaal op je lijstje noteren als potentiële slaapplek.
Indien je liever ietsje luxer verblijft en een eigen kamer wilt die licht en ruim is, adviseer ik je om te verblijven bij Bayu Cottages. In deze totaal gerenoveerde accommodatie in de heuvels van Lipah heb je fijne, schone kamers met grote en comfortabele bedden. Verder is er een zwembad om te chillen. De medewerkers zijn er daarnaast heel aardig en helpen je met al je eventuele vragen.
Verder kijk je vanuit je bed uit op de oceaan en is er een ruime ontbijtkeuze. Probeer in ieder geval de granola met fruit en yoghurt. Na het ontbijt wandel je in luttele seconden naar het strand en kun je de zee in om te snorkelen.
Zoek je pure luxe? In dat geval is MATHIS Lodge Amed een van de beste opties om heen te gaan. Een eigen villa die van alle gemakken voorzien is heb je bij Villa Batu Tangga en The Griya Villas and Spa.
Hoeveel dagen raad ik je aan om in Amed te blijven?
Ik raad je aan om in elk geval 3 dagen in Amed te blijven. Zo heb je voldoende tijd om te snorkelen, een dag erop uit te trekken met de scooter en het dorp zelf in alle rust te verkennen.
Amed is een bestemming waar je prima langer kunt blijven hangen hoor trouwens, zeker wanneer je van laidback vibes houdt. Ikzelf ben er als gezegd een week gebleven en heb me geen moment verveeld.
Hoe zit het met transport in Amed?
In Amed zelf heb je eigenlijk maar een keuze om jezelf te verplaatsen voor wat betreft de niet te lopen afstanden: het huren van een scooter. Die regel je voor minimaal 75.000 IDR per dag.
Zorg er wel voor dat je op de de hoogte bent van de risico’s en regels aangaande scooter rijden op Bali. Volgens de Nederlandse wet rijd je namelijk op een motor, derhalve ben je niet verzekerd zonder geldig motorrijbewijs. Lees deze gids goed door, hierin staat alles tot in de puntjes uitgelegd.
Overigens vind je in Amed altijd wel een local die je met z’n motorbike ergens af kan zetten. Mensen die continu “Taxi?” naar je roepen zoals in Ubud ga je er niet zien (en gelukkig maar!). Een chauffeur vinden via de apps Grab en Gojek is lastig, tenzij er toevallig een in de buurt is.
Wat is de beste reistijd voor Amed?
De beste periode om Amed te bezoeken is in het droge seizoen, lopend van april tot en met september/oktober.
Niettemin is Bali en evengoed Amed prima in het Balinese regenseizoen te bezoeken hoor. Zoals ik al vaker heb gezegd: de regentijd op Bali stelt qua nattigheid weinig voor. Je zult veelal heerlijk weer hebben. Ik was er zelf in januari, en heb niks te klagen gehad. Bijkomend voordeel: alles was onwijs groen.
Van Amed naar de Gili-eilanden of Lombok
Voorheen kon je vanuit de de haven van Amed relatief snel op de Gili’s en in Lombok komen. Met de speedboot voer je bijvoorbeeld al in 45 minuten naar Gili Trawangan.
Echter, sinds mei 2023 is deze haven officieel gesloten en zal je via Padangbai moeten reizen, de reistijd daarheen is om en nabij de 1 uur en 45 minuten.
Tickets naar de Gili-eilanden of Lombok kun je lokaal regelen, maar net zo goed online via 12Go Asia. Hieronder boek je je reis binnen enkele simpele klikken:
Hoe kom je in Amed?
Zelf ben ik met een taxi van Ubud naar Amed gereden, en onderweg bij diverse bezienswaardigheden zoals de Sang Hyang Ambu Temple en de Lempuyang Temple (als gezegd geen succes 😉 ) gestopt. Je bent normaal gesproken 2,5 uur onderweg vanuit Ubud, zowel per taxi als scooter.
Andere plekken om te vertrekken zijn Canggu (3 uur reistijd), Uluwatu (3,5 uur reistijd), Sidemen (1,5 uur), Kuta (3 uur reistijd), Sanur (2,5 uur) en Lovina (2 uur en 20 minuten reistijd). Vanaf het vliegveld moet je rekenen op 3 uur reistijd.
Rijd je niet zelf, dan raad ik je aan om je reis naar Amed boeken op 12Go Asia. Ze bieden bijvoorbeeld transfers aan vanuit Ubud, Kuta, Canggu en ook vanaf de airport.
Heb je een leuke route voor Bali nodig?
Speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken met de planning voor hun reis op Bali, heb ik Backpackgids Bali geschreven. De gids staat vol met veelzijdige routes, inclusief de Gili- en de Nusa-eilanden. Ook krijg je een bonusgids met waardevolle insider-tips voor Bali.
Wanneer je de gids koopt help je zowel jezelf als mij een handje. Jezelf door je een hoop uitzoekwerk te besparen, en mij om gratis content op Backpackblog.nl te kunnen blijven delen. Ik zie het bovendien als een vorm van waardering, thanks daarvoor 🙂 !
Meer lezen over Bali
Op de speciale Bali-pagina lees je meer leuks over the Island of Gods. Van mijn eigen (eerlijke) ervaringen en hotspots tot aan hidden gems en praktische tips voor je reis.