Koh Lanta in het regenseizoen: mijn eerlijke ervaringen

De ochtendzon heeft net plaatsgemaakt voor kletterende regen als ik in mijn kamer op het Thaise eiland Koh Lanta zit. Ik ben hier voor twee, misschien drie maanden en het is regenseizoen. Toen de moesson in mei aanbrak was ik ook al op Koh Lanta, zodoende kijk ik al lang niet meer op van de intense tropische hoosbuien die langskomen.

Maar, hoe is Koh Lanta nou eigenlijk in het regenseizoen? Is het continu nat of valt het eigenijk wel mee?

Een paar dagen geleden las ik op een Nederlandse website dat je Koh Lanta tijdens de zomermaanden, ik parafraseer, absoluut moet vermijden omdat het veel regent, er weinig toeristen te bekennen zijn en stranden niet schoongemaakt worden en soms zelfs gesloten zijn.

Alleen, is dit wel zo?

Aangezien ik de laatste jaren meerdere keren voor langere tijd tijdens zowel de droge als de regentijd op Koh Lanta ben geweest, kan ik je er alles over vertellen. Ik heb eveneens gesproken met Akarat, de eigenaar van de homestay waar ik verblijf, om een zo compleet mogelijk beeld voor je te kunnen schetsen. Hij woont al heel z’n leven op Koh Lanta en weet daarom alle ins en outs.

Wanneer is het regenseizoen op Koh Lanta?

Een schilderachtige zonsondergang vanaf Klong Khong in mei

Grofweg loopt het regenseizoen op Koh Lanta -en in de rest van Krabi– van mei tot en met oktober, af en toe met een uitloper tot ergens halverwege november.

Het droogseizoen valt in de periode november tot en met april, en wordt daarom als beste reistijd voor het eiland gezien.

 

Hoeveel regen valt er per maand op Koh Lanta?

December: Long Beach op z’n mooist

De meeste neerslag valt in de maanden augustus tot en met oktober, met september en oktober als natste maanden.

Hieronder zie je een tabel met daarin de hoeveelheid regen per maand en de bijbehorende temperatuur op Koh Lanta, gebaseerd op diverse weer-websites:

Maand Hoeveelheid regen (millimeter) Gemiddelde temperatuur (°C) Aantal dagen regen
Januari 46 33 3
Februari 30 34 2
Maart 84 35 3
April 154 35 10
Mei 268 33 20
Juni 253 32 18
Juli 257 32 19
Augustus 289 32 19
September 327 32 22
Oktober 330 32 23
November 185 32 17
December 98 32 8

Om het in perspectief te plaatsen: in Nederland valt er 88 millimeter neerslag in natste maand.

Laat je overigens niet bang maken door het aantal dagen regen wat je in de tabel ziet. In december zijn dit er volgens de statistieken namelijk acht, maar zal je haast altijd zonovergoten dagen hebben. De kleinste bui die valt gaat al de boeken in als ‘regendag’.

 

Mijn ervaringen tijdens het regenseizoen op Koh Lanta

Long Beach in september, aan het eind van de middag toen de zon plots doorbrak

Wat weersites zeggen is leuk, maar hoe is het nu in werkelijkheid op Koh Lanta tijdens het regenseizoen? Da’s denk ik het belangrijkste om te weten.

Immers, op Bali heb ik hele andere ervaringen gehad in het regenseizoen dan vele websites me wilden doen geloven. De zon scheen volop en regen, op zo nu en dan een stevige bui na, heb ik er amper gezien.

Voor wat betreft de regenperiode op Koh Lanta ben ik er sinds 2023 in mei, juni, augustus, september en oktober geweest, telkens de volledige maand. Oftewel ik heb het vrijwel allemaal meegemaakt. Voor de overige maanden heb ik Akarat gesproken om een goede indruk te krijgen van het weer.

Over de maanden mei en juni kan ik simpel zijn: ik heb in die tijd gewoon goed weer gehad op Koh Lanta. De lucht was meestal strakblauw en werd soms overgenomen door dunne bewolking. Af en toen vielen er korte maar heftige buien, daarna klaarde het echter meestal weer op. Sporadisch kwam het voor dat het de hele dag regende. De zee was in deze maanden nog altijd relatief kalm en de waterkleur aantrekkelijk helderblauw.

Zo zagen mijn dagen er in mei gemiddeld uit, niet slecht dacht ik zo!

Akarat heeft me verteld dat het weer in juli langzaam begint te draaien en bewolking plus regen vaker voorkomen. De buien zijn kort en intens. Er is daarbij nog zat zon om van te genieten. Kortom: nog altijd niets om je heel erg veel zorgen over te maken.

Augustus heb ik als beduidend natter ervaren dan de maanden ervoor. Zeker naarmate september nadert zullen er steeds vaker buien vallen. Toch laat de zon zich geregeld zien hoor, al is de lucht vaker bewolkt dan strakblauw. Het is al met al met al een lastig te voorspellen maand.

In september en oktober is het gemiddeld genomen een stuk slechter. Ik zit nu middenin deze periode en het regent nagenoeg iedere dag wel. Er hangt een dik wit laken boven het landschap, en natheid en droogte wisselen zich de hele dag met elkaar af. Een groot verschil met de maanden ervoor is dat het voor langere tijd (lees: uren) achtereen kan regenen. Het komt soms echt met bakken uit de hemel. De buien worden vaak voorafgegaan door stevige wind vanuit het zuidwesten. Toch klaart het net zo goed regelmatig op en kan de lucht zomaar een paar uur achter elkaar mooi blauw kleuren. Je zult tevens dagen hebben waarin er geen wolkje aan de lucht is en het net droogseizoen lijkt. Net als gisteren bijvoorbeeld, een dag zonder regen en boordevol zonneschijn. Opvallend is de zee die veel onstuimiger is dan in de maanden ervoor, de golven en de verraderlijke onderstroom maken het op sommige momenten zelfs onveilig om te zwemmen. De kleur van het water is eerder grijs dan helderblauw. Ook ligt er duidelijk meer aangespoelde rotzooi vergeleken met het droogseizoen. De bewering dat bepaalde stranden gesloten zijn, wat ik dus ergens las, is pure nonsens.

Vanaf november wordt het rap beter, het regent met name ’s avonds en overdag is het veelal zonnig. Het kan voorkomen dat de moesson van de maanden ervoor nog niet volledig verdwenen is, met regenperiodes tot gevolg.

Los van het weer is het qua toerisme in het regenseizoen een stuk rustiger op Koh Lanta. Je merkt het als je langs resorts en hotels bij het strand wandelt, ze zijn praktisch leeg. Voor de een is Koh Lanta in die maanden dood, de ander (ik onder andere) vindt het er dan juist heerlijk. Al is Koh Lanta überhaupt een rustig eiland dat in het hoogseizoen evenmin overspoeld wordt door toeristen.

 

Wat te doen als het regent op Koh Lanta?

Indien het regent op Koh Lanta zijn er gelukkig heus wel dingen om je te vermaken. Je hoeft niet de hele dag als een kluizenaar op je kamer door te brengen, tenzij je daar juist zin in hebt natuurlijk.

Waar moet je zoal aan denken?

Op het het eiland vind je talrijke Muay Thai-scholen om lessen te nemen. Of duik een van de gyms in om aan je conditie en kracht te werken.

Een andere mogelijkheid is ontspannen. Pak (voor een habbekrats) een Thaise massage, massagesalons genoeg in ieder geval! Van hele normale tot ietwat obscure, met vrouwen die voor de salon op een stoel zichzelf zitten op te maken.

Verder kan je in Saladan of de Old Town terecht om te shoppen. In Saladan is een overdekte markt met voornamelijk kleding die leuk is om overeen te slenteren. Tanktops van de 7-Eleven, pofbroeken met olifantenprint, namaak-merkleding, schoenen, tassen, accessoires; er is van alles. Al zijn de meeste van de shops gesloten in het regenseizoen, omdat de eigenaren terug naar het vasteland gegaan zijn.

Of gebruik die natte dag om de bamboe-tattoo te laten zetten die je altijd al wilde. Het stikt van de tattooshops op het eiland.

Rook je graag een stickie? Ook aan cannabis-shops en -cafés is geen gebrek. Of mag ik zoiets niet als advies geven 😉 ?

Zelf kies ik er vaak voor om lekker aan m’n blog te werken en ga ik naderhand, wanneer het meestal weer opgeklaard is, buiten sporten in het park bij Long Beach.

Koh Lanta is verder geen eiland om vermaakt te worden of waar je moet zijn voor continu vertier. Zoek je dat, dan kun je beter voor het gehypete Koh Phi Phi gaan.

 

Koh Lanta bezoeken tijdens het regenseizoen: ja of nee?

Juni regenseizoen? Het kan slechter 😉 – hier bij Layana krijg je dikke kortingen buiten het hoogseizoen

Het antwoord op de vraag of je Koh Lanta in het regenseizoen moet (willen) bezoeken is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden.

Laat ik zeggen dat de maanden mei, juni en dus ook juli volslagen prima zijn om erheen te gaan. Als je soms een verkoelend bui(tje) geen probleem vindt tenminste. Augustus is een twijfelgeval. Voor een zonvakantie raad ik september en oktober af, zo eerlijk wil ik op basis van mijn eigen ervaringen gewoon met je zijn. Het is dan simpelweg veel te wisselvallig. Je kan geluk hebben, maar voor hetzelfde geld dagen achtereen met buien te maken krijgen. Al is de kans op dagenlang aanhoudende regen niet zo groot, ik heb het niet meegemaakt in elk geval. Ga je wel in die maanden, houd dan rekening met een woelige zee die niet altijd veilig genoeg is om te zwemmen. Ook dit is echter vaker niet dan wel zo.

Verder, reis je alleen en kom je tevens naar Koh Lanta om mensen te leren kennen? In dat geval is het regenseizoen zeker geen goed idee om Lanta op je lijstje te zetten. Het is er dan namelijk behoorlijk verlaten en sociale contacten opdoen zal in de regel niet zo eenvoudig zijn. Nu is Koh Lanta daar in mijn beleving sowieso niet de beste bestemming voor trouwens, maar goed. Ook worden er in veel bars geen feestjes georganiseerd, terwijl ze die in het hoogseizoen wekelijks (of vaker) houden.

Hou jij ook zo van exotisch fruit? Deze meeste tropische vruchten gedijen goed bij regenval. In augustus en september is in kraampjes langs de straten een hoop lekkers te krijgen, vooral mangosteen en rambutan zie je volop voor zachte prijsjes. Als je het mij vraagt het lekkerste fruit van Thailand, samen met de ultrazoete gele mango die je juist in de de droge maanden hebt.

Rambutan, fruit uit het regenseizoen dat je in de andere maanden nauwelijks ziet

Nu ik dit allemaal schrijf zit ik trouwens lekker rambutan te eten 🙂 . En niet te vergeten durian, eveneens een vrucht uit het natte seizoen. Je ziet ‘m veel van mei tot en met augustus.

Het bounty-eiland Koh Rok in de buurt van Koh Lanta sluit haar deuren tussen 1 juli en 30 september, en is in die maanden zodoende niet te bezoeken. Ook iets om rekening mee te houden dus.

Verder is de benauwdheid nog iets om rekening mee te houden. In het regenseizoen kan het met luchtvochtigheden tot wel 90% behoorlijk benauwd worden, terwijl het in de droge maanden voor de meeste toeristen beter uit te houden is. Zelf heb ik overigens totaal geen last van benauwde gevoelens in de nattere maanden, dat zeg ik er meteen even bij. Overigens is het in de droge maanden en met name in april snikheet.

Van augustus tot en met oktober is er meer wit dan blauw in de lucht – een minuut na de foto trok het volledig dicht en barstte het kortstondig los, om een half uur later weer helemaal open te trekken – wisselvalligheid ten top

Kom je sec om te duiken, dan zijn volgens diverse duikscholen op het eiland oktober tot begin mei de betere maanden om te gaan.

Door het geringe aantal toeristen zijn de prijzen in de regenperiode lager dan in het hoogseizoen. Dit geldt voornamelijk voor accommodaties en het huren van een scooter. Zeker wanneer je onderhandelt. Sommige resorts bieden kortingen van 80%. Je verblijft dan voor een relatief schijntje in een vijfsterren-resort als Layana of het geliefde Long Beach Chalet.

Ten slotte is het goed om te weten dat het weer op Koh Lanta tamelijk onvoorspelbaar is. Westelijke moessonwinden van de Indische Oceaan zorgen normaal gesproken voor periodes van storm en regen van juni tot en met eind september, al kan het in de zomermaanden evengoed langdurig zonnig zijn met een kalme zee. In de droge periode kunnen er net zo goed dagen bij zitten zonder zon en met veel nattigheid. De enige zekerheid die we hebben met betrekking tot de zon is dat ‘ie op- en ondergaat. Of we hem gaan zien is een tweede 😉 .

Oh en ten aanzien van weersvoorspellingen: geloof niet onmiddellijk wat de app op je telefoon zegt. Vaak klopt er geen bal van. Zo staat er voor Koh Lanta in september vrijwel voor iedere dag regen en bliksem, zoals nu bijvoorbeeld. En wat denk je? De zon schijnt.

 

Plan je reis naar Koh Lanta

  • Gebruik Booking.com om de leukste accommodatie te vinden. In het regenseizoen bovendien veelal voor leuke prijsjes.
  • 12Go Asia is top om je transport naar Koh Lanta te regelen.
  • Voor tours en activiteiten raad ik je aan om op Get Your Guide te kijken.

 

Routes en insider-tips voor Thailand

Als je bezig bent met de planning van je reis in Thailand en een leuke reisroute zoekt, bekijk dan deze route van 4 weken die je langs de prachtige hoogtepunten van het land brengt.

Verder raad ik je aan om Backpackgids Thailand aan te schaffen indien je meer uitgestippelde routes en insider-tips voor Thailand wilt hebben. Ik heb de gids geschreven op Koh Phangan en er al meer dan duizend backpackers blij mee gemaakt. Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend? Een beetje wel hè? Maar ik beloof je dat je er veel aan gaat hebben 🙂 .

 

Meer lezen over Koh Lanta en Thailand

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel. Wil je meer handigs en leuks lezen over Koh Lanta, check dan de Koh Lanta-pagina of de volgende artikelen:

Ben je op zoek naar meer info en inspiratie voor heel Thailand? Op de Thailand-pagina vind je het allemaal.

 

Heb jij nog vragen over het regenseizoen op Koh Lanta? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw