Het was een, laat ik zeggen, bijzondere tocht die ik en mijn moeder moesten afleggen om op Nusa Lembongan te belanden. Het leek op enig moment net of we aan het avontuur van ons leven begonnen waren, zonder te weten of we heelhuids aan zouden komen. De blik in de ogen van de kapitein in kwestie die zowel angst als radeloosheid liet zien, zal ik nooit meer vergeten…
Over die vrij bizarre reis vertel ik je verderop meer.
Ik ga nu door met een korte intro over de bestemming waar dit artikel over gaat: Nusa Lembongan. Met een vleugje Nusa Ceningan.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen het over Nusa Penida, waardoor je bijna zou vergeten dat het veel kleinere Nusa Lembongan er ook nog is. Dit tropische eilandje ligt op slechts een half uur varen van Sanur en is een absolute aanrader als je van mooie stranden, hoge golven, kliffen en een beetje avontuur houdt. Bovendien is ze met een felgele brug verbonden aan alweer zo’n prachtige plek: Nusa Ceningan.
Nusa Lembongan is ongeveer 8km² groot en mag daarmee oprecht een dwerg genoemd worden. Wat mij er behalve de mooie plekjes zo aanspreekt is de relaxte vibe die vrijwel op het hele eiland hangt. Die voel je helemaal wanneer je in een plaatselijke warung binnenstapt, er een hapje eet en met de vrouw die de zaak runt aan de praat raakt. Of als de eigenaar van een koffiebar spontaan een jamsessie begint met een stel vrienden. Ik heb het er allemaal meegemaakt.
Iets wat me opviel? Een kerkhof waar gekleurde paraplu’s de graven beschaduwd houden.
Nee, weinig geeft je hier het idee vlakbij het zo toeristische Bali te zijn.
In deze gids vertel ik je alles over zowel Nusa Lembongan als Nusa Ceningan en zal ik bovendien mijn beste tips met je delen. Dus als jij een van deze pareltjes op de planning hebt staan, lees het artikel dan even door om jezelf voor te bereiden en er een prachtige tijd van te maken. Mijn mening is in ieder geval duidelijk: ik vind het twee heerlijke bestemmingen
Terima kasih -dankjewel in het Indonesisch- alvast voor het lezen. Hopelijk geniet je ervan en ga je een fijne reis tegemoet!
De bijzondere tocht van Sanur naar Nusa Lembongan
Het bleek een stormachtige dag, iets wat ik lang niet meer had meegemaakt op Bali. We reden van Ubud naar de haven van Sanur en kwamen na ongeveer een uur aan. Daar moesten we doen wat ik eigenlijk niet wou: uitstappen. Helaas was blijven zitten geen optie.
Compleet doorweekt bereikten m’n moeder en ik daarna het kraampje van de bootmaatschappij. De weg erheen bleek namelijk langer dan verwacht. Of naja, gehoopt.
Na over de rotsen geklauterd te hebben en daarna tot onze knieën in het water te hebben gestaan, konden we de krakkemikkig ogende speedboot op.
Dat ik voor de oversteek door de zee m’n korte broek had opgerold om het enigszins droog te houden, bleek achteraf onzinnig te zijn. M’n zitplek was namelijk zeiknat en langs het plafond daalden er in rap tempo druppels water op me neer, die vervolgens via m’n nek gestaag doorstroomden naar mijn rug. Spul om het droog te maken had ik niet voorhanden. Goed, het was maar water.
Een moment later zag ik op het voorraam dat scheurtjes in het glas bedekt waren met dikke zwarte tape.
Was dit ding eigenlijk wel vaar-waardig?
Hij deed het in ieder geval nog wel, want kort daarop vertrokken we. Het zat dus vast wel goed.
Echter, onze ‘kapitein’ -het leek gelet op z’n vrij opmerkelijke gedrag eerder iemand die voor het eerst aan het roer zat- stopte regelmatig om daarna met een blik vol paniek om zich heen te kijken. Dit leidde bij sommige passagiers tot de nodige onrust. En bij een enkeling tot kotsmomenten, al werden die denk ik veroorzaakt door de woeste zee en de harde klappen die we op het water maakten.
Een medewerker van de boot liep -met een plastic zakje om z’n hoofd en daarop een pet om zichzelf zo droog mogelijk te houden- zenuwachtig heen en weer van het dek naar de cabine, alsof hij het ook allemaal niet meer wist.
We kwamen er op een gegeven moment achter dat we een flinke omweg hadden moeten maken, om een boot zonder benzine een paar jerrycans te geven. Dit werd tijdens de tocht alleen niet gecommuniceerd, waardoor in de boot voelbare stress ontstond. En vooral een gevoel van: wtf is hier gaande?
Toen diezelfde man -met plastic zak om z’n hoofd en daarop een petje- daarna in lachen uitbarstte, wist iedereen dat het wel goed zat en was de rust teruggekeerd.
En toen, na nog enkele onverklaarbare stops midden op zee gemaakt te hebben, waren we er eindelijk. Dat de oversteek 1,5 uur in plaats van 30 minuten duurde deden we maar met een lach af 😀 .
Het avontuur op Nusa Lembongan kon beginnen.
Activiteiten en bezienswaardigheden op Nusa Lembongan en Nusa Ceningan
In dit gedeelte geef ik je een antwoord op de vraag wat er allemaal te doen is op en rond Nusa Lembongan én Nusa Ceningan. Stuk voor stuk indrukwekkende dingen kan ik je alvast zeggen 🙂 .
Intense golven bij Dream Beach
M’n favoriete strand op Nusa Lembongan is zonder twijfel Dream Beach, dat ligt ingeklemd tussen twee ruige kliffen. Als je aankomt heb je vanaf een van deze kliffen een mooi uitzicht op het bijna groene water en het goudgele zand.
Behalve het pittoreske plaatje maken de enorme golven het een feest om hier de zee in te gaan. Je voelt je dan weer even een kind van twaalf. Pas echter wel op voor de gevaarlijke onderstroom, die kan je namelijk zomaar dieper de zee insleuren dan je zou willen.
Natuurgeweld bij Devil’s Tears
Devil’s Tears is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Nusa Lembongan. Wanneer het vloed is, zie je vanaf het maanlandschap reusachtige golven tegen de inhammen van de kliffen uiteenspatten. Het water spuit vervolgens metershoog de lucht in, wat voor een gaaf effect zorgt.
Toen ik een video aan het schieten was waren er golven waar je u tegen zegt. Op een zeker moment moest ik -voor zover dat kon- rennen voor m’n leven, en hield ik het echt maar ternauwernood droog (en blessurevrij 🙂 ).
Nogmaals: ga erheen bij hoog water, anders zal je dit bijzondere schouwspel niet te zien krijgen. Kijk bovendien verder dan alleen bij het stuk in het begin dat is afgezet met touw. Indien je een eindje doorloopt over de steenmassa, kom je namelijk bij nog een aantal andere blowholes uit. Je ziet daar tevens Sandy Beach liggen.
In de ochtend is het er overigens een stuk rustiger dan aan het eind van de middag, aangezien het tevens een populaire spot is om de zonsondergang te bekijken.
Voorheen was Devil’s Tears gratis, intussen hebben ze dit veranderd en betaal je 25.000 IDR om binnen te komen.
Een geweldige zonsondergang bij Devil’s Tears
Over die zonsondergang bij Devil’s Tears wil ik het nu meteen met je hebben. De ene dag is ‘ie uiteraard boeiender dan de andere, maar het moment toen ik op de kliffen stond om hem te gaan bekijken kon eigenlijk niet beter zijn.
De deels bewolkte lucht begon langzaam te veranderen in een onwerkelijke mix van paars, oranje, geel en een beetje rood. De ruige zee kreeg een paarse gloed en de hoge golven hadden op een voorliggende rots een natuurlijke infinity pool gecreëerd.
Dit was zo’n typische zonsondergang waarvan je bijna niet kunt geloven dat hij echt is. Alsof je naar een schilderij aan het kijken bent. Dat ik niet overdrijf zie je zelf op de bovenstaande foto 🙂 .
Het turquoise water van Jungut Batu Beach
Ik kan je aanraden om de kustwandeling te maken die via de klif van Tamarind Beach bij het bijna te mooie water van Jungut Batu Beach brengt. Zo turquoise als de zee hier kleurt zal je niet snel ergens anders zien. Bovendien heb je er een mooi zicht op Bali en de imposante Mount Agung.
Onderweg kom je zowel op de kliffen als beneden langs het strand allerlei gezellige strandbars en eetzaakjes tegen om een rustmomentje te pakken. Ook op het strand zelf vind je wat tentjes met zitzakken en ligbedjes om te chillen. Kijk er met een kokosnoot in je hand naar de zonsondergang, droom weg met het lezen van een goed boek, of doe een lekker dutje.
Het begin ligt overigens nogal vol met boten, aangezien Jungut Batu een van de vertrekpunten is om Bali, Lombok en de Gili-eilanden te bereiken. De witte zandstrook is echter superlang en hoe verder je noordwaarts loopt, hoe rustiger het wordt.
Wandel je verder naar het noorden, dan kom je vanzelf bij Mahagiri Beach met het gelijknamige resort. Dit is de plek waar je moet zijn als je het witste zand van Nusa Lembongan wilt zien.
Het is een klif die het bekende Mushroom Bay en Hidden Beach van elkaar scheidt, en de laatstgenoemde kun je vinden via een wandeling over een pad waarvan je in eerste instantie denkt: leidt dit naar een strand? Wanneer je de laatste horde (lees: afdaling langs wild gegroeide struiken) genomen hebt, kom je echter uit bij een schitterende baai waar je niet of nauwelijks andere mensen zult tegenkomen. Hoogstens enkele locals die bij elkaar zitten of aan het surfen zijn.
Spelen in de golven is net zoals bij zoveel plekken op het eiland een hele ervaring, maar let ook hier weer op dat je niet te diep gaat. In het begin liggen bovendien veel (grote) stenen in het water, dus let op je passen.
Mushroom Bay vind ik zelf overigens niet zo speciaal. Er liggen nogal veel boten waardoor zwemmen er niet echt mogelijk is, tenzij je meer richting het noorden loopt. Alleen zou ik dan nog iets verdergaan en voor Hidden Beach kiezen.
Panorama Point en grafstenen met paraplu’s
Toen ik het eiland hardlopend aan het verkennen was en via Jungut Batu Beach terugging richting Dream Beach, kwam ik in een heuvelachtig gedeelte terecht dat -zeker hardlopend- de nodige zweetdruppels kostte. Eenmaal boven was ik blijkbaar bij een van de hoogtepunten aanbeland, namelijk Panorama Point. En ja, je hebt daar inderdaad best een mooi uitzicht, al is het voor mij geen hoogtepunt op zich. Daarvoor zijn er simpelweg te veel andere mooie plekken op Nusa Lembongan.
Een stukje verderop zag ik iets wat me meer bij zal blijven: een klein kerkhof waarbij men gekleurde parapluutjes boven iedere grafsteen had gezet. Schattig en tegelijkertijd bijzonder om te zien.
Een tochtje langs het mangrovebos
Ondanks dat je bij een eiland meestal aan rust denkt, rijden er op Nusa Lembongan behoorlijk wat scooters en pick-ups rond. Het is er daarom helaas best wel lawaaierig en rustig rondlopen is niet altijd mogelijk.
Gelukkig is er een plek waar je van niets en niemand last zult hebben, namelijk de Mangrove Forest die je aan de noordkant van het eiland vindt. Je kunt er een korte tour met een bootje maken, al is het avontuurlijker om er te gaan kajakken.
Snorkelen (of duiken) met manta-roggen
De snorkel- en duiktours die je op Nusa Lembongan kunt boeken doen doorgaans dezelfde plekken aan als de tourbedrijfjes op Nusa Penida.
Het hoogtepunt is zwemmen tussen reusachtige manta rays, een unieke ervaring die mij altijd bij zal blijven. Ik maakte het eerder al mee tijdens een meerdaagse cruise in het Komodo National Park.
Wanneer je een snorkeltour doet, zal je normaal gesproken eerst een stop maken bij Manta Bay. Het kan zomaar voorkomen dat je op een plek komt waar je tien van deze reuze-roggen tegelijk ontmoet. Sommige exemplaren zijn liefst 4 tot 5 meter breed! En wees niet verbaasd als er eentje zomaar op je af komt gezwommen om poolshoogte te nemen. Ik heb het zelf meegemaakt en was totaal onder de indruk, en eerlijk gezegd ook een beetje bang haha! Supergaaf om te ervaren zoiets.
Met een beetje geluk zie je vanaf de boot ook nog dolfijnen zwemmen. Dit maakt de ervaring helemaal compleet.
Een populaire tour om te boeken is deze snorkeltrip, die je naar Manta Bay en bij Crystal Bay, Toyapakeh en Gamat Bay brengt, de mooiste snorkelspots van Nusa Penida.
De gele brug die naar Nusa Ceningan leidt
Tussen Nusa Lembongan en het nog kleinere Nusa Ceningan ligt een opmerkelijk geel gekleurde brug die beide eilanden met elkaar verbindt. En hij is niet alleen opmerkelijk gekleurd, maar ook opmerkelijk smal. Indien je er met je motorbike overheen rijdt en een tegenligger tegenkomt, is het een behoorlijke uitdaging om elkaar niet te raken. Mocht je dit niet aandurven, dan kun je er natuurlijk tevens gewoon voor kiezen om te lopen.
Deze Yellow Bridge is trouwens tevens het vetrekpunt om naar Nusa Penida te gaan.
Secret Point Beach: cliff jumping en paradise
Het mooiste strand van Nusa Ceningan en Nusa Lembongan samen is wat mij betreft Secret Point Beach. Je zou ze kunnen vergelijken met Dream Beach, alleen dan veel minder toeristisch. Tussen de groen begroeide rotswanden ligt een goudgele strook met zacht zand, grenzend aan helderblauw water. De golven zullen je vermaken, want ze zijn hoog en onstuimig. Surfen is er dan ook een populaire activiteit.
Verrassend genoeg is Secret Point Beach bovendien een goede snorkelspot. Loop vanaf het strand het water in en in luttele seconden zie je prachtig gekleurd koraal. En voor de Instagrammers is er een schommel in het water gezet om de perfecte vakantiefoto te kunnen maken.
Als echte adrenaline-junk kun je trouwens naar het nabijgelegen Mahana Point lopen. Daar kan je vanaf een steile klif het water inspringen.
Verwar Secret Point Beach niet met Secret Beach, dat je aan de zuidoostkant van Nusa Ceningan bij een resort vindt. Wij zijn daarheen gereden maar vonden het weinig bijzonders.
Het bizar blauwe water van de Blue Lagoon
Vlakbij Secret Point Beach ligt de Blue Lagoon. Als ik zulke namen hoor ben ik in eerste instantie altijd een beetje sceptisch. Zal het echt zo blauw kleuren als de naam doet vermoeden. Het antwoord is wat mij betreft eenduidig: ja.
Vanaf een gigantische rotswand kijk je uit op de lagune met water wat zo’n aantrekkelijke kleur heeft dat je het bijna zou willen drinken. Al is dit gezien het hoge zoutgehalte uiteraard niet zo’n slim plan.
Zwemmen is overigens onmogelijk, aangezien je niet naar beneden kunt en het daarnaast veel te rotsachtig en wild is. Het uitzicht is echter subliem, al zal je waarschijnlijk niet de enige zijn die hier een kijkje komt nemen.
De groene binnenlanden van Nusa Ceningan
Na Secret Point Beach en de Blue Lagoon bezocht te hebben, besloten we op de bonnefooi nog een rondje over het eiland te maken. Een pad rechtsaf bracht ons dwars door het groene landschap en naar de hogere punten van Nusa Ceningan. Echt onwijs mooi, al was de kwaliteit van het wegdek tot een dieptepunt gezakt.
Af en toe zagen we een huisje of een voorbijkomende local die blij verrast leek om op deze locatie twee toeristen rond te zien toeren. En uiteraard vele kraaiende hanen en blaffende honden, die voor mij beide een beetje symbool staan voor Bali en omstreken.
Yoga
Indien je een yogaklas wilt volgen is het Santosha Yoga Institute een spot die je niet mag missen op Nusa Lembongan. Je krijgt er les van yogi’s die tot de betere ter wereld behoren. Daarnaast kun je er ook zelf een opleiding tot yogaleraar of of -lerares volgen.
Dat yoga groeit in populariteit blijkt overigens wel uit het grote aanbod op een klein eilandje als Nusa Lembongan. Zo zijn er behalve het Santosha Yoga Institute met Yoga Bliss, The Yoga Shala Lembongan, All Yoga Training Bali, Yoga House of Om en Yoga Dunia Lembongan nog vijf andere studio’s die zeer goed bekendstaan.
Heerlijk eten op Nusa Lembongan: mijn favoriete adresjes
Wat vaststaat, is dat je qua restaurants en lokale warungs op Nusa Lembongan genoeg keuze hebt. Ik bespreek mijn favorieten, ook koffiebars, strandtenten en ontbijtzaakjes komen aan bod.
Dé warung -dit is in Indonesië een lokaal eetzaakje- waar ik op Nusa Lembongan heb gegeten is Soka Warung. De menukaart is misschien wat beperkt, maar het eten is er superlekker. Wij bestelden de ‘nasi goreng’, ’tempe goreng’, ‘sauted vegetables’ en ‘gado-gado’. Alledrie regelrechte aanraders, de tempé is als bijgerecht lekker hartig. En de prijzen liggen, zoals je bij een lokale warung kunt verwachten, laag. Check de foto hierboven zelf maar, loopt het water er niet van in je mond?
Niettemin is Soka Warung vooral gericht op toeristen. Dit is anders bij Warung Ayam Geprek Sambel Ijo Bejo, hier zie je simpelweg alleen maar locals eten. Ze hebben er van alles. Mijn tip: probeer de ‘ayam geprek’.
Zoek je iets meer sfeer in een reggae-achtige setting, dan is Dhipa Warung een toffe tent om heen te gaan. De gegrilde vis en calamaris zijn er m’n persoonlijke favorieten.
Verder is Warung Putu leuk als je van een typische local experience houdt. Je kunt er goede ‘nasi campur’ eten, en de eigenaren Putu en Nyoman zijn erg vriendelijk en altijd wel in voor een babbeltje. Nasi campur is trouwens een combinatie van allerlei kleine gerechtjes die je zelf kiest. Gevaarlijk lekker!
Aan het strand een hapje en een drankje doen is waarschijnlijk ook wel iets wat je ziet zitten. Ga daarvoor naar het populaire Ombak Zero Waste Cafe bij Pasir Pantai Putih in het noorden, ietsje ten noorden van Jungut Batu Beach. Ze hebben er van alles, maar probeer sowieso de pannenkoeken. Gaaf is bovendien dat ze zich inzetten voor het zoveel mogelijk afval-vrij houden van Nusa Lembongan.
Een stukje verderop is ook Warung Bambu een knus tentje aan het strand, bekend om de lekkere en verse gegrilde vis. Of ga loungen bij het chiquere Sandy Bay Beach Club met een zoete cocktail erbij. Een andere strandbar die ik je aanraad is de Waká Beach Club eventjes ten zuiden van het Ombak Zero Waste Cafe.
Op het gebied van gezonde gerechten scoort Bali Eco Deli hoge ogen. Smoothie bowls, salades en pure veganistische opties; ze hebben er een heleboel lekkers.
Ook de Tropical Juice Corner vlakbij Dream Beach en Devil’s Tears is een sfeervolle en vooral smaakvolle plek om heen te gaan, vooral om te ontbijten. Een flink kom gevuld met yoghurt, tropisch fruit, noten, zaden en een lepeltje honing – lijkt het je wat 😉 ?
Nog een ander tentje om te ontbijten is Kayu Lembongan in Jungut Batu. Ze hebben er erg goede bowls en smoothies en de koffie voldoet ook aan mijn (strenge) eisen. Ze hebben er een gezellige tuin om je dag in alle rust te op te starten.
Wij vonden het verder super om iedere dag na het ontbijt een ijskoffie te pakken bij Mushroom Espresso. Van buiten lijkt het een soort surfbar waar je in eerste instantie geen espressokoffie zou verwachten, al bleek die er wel te zijn en ook nog eens verrassend goed te smaken. Het is er laidback en daarmee ideaal om te chillen voor je aan je activiteiten begint. De barista die er werkt is trouwens erg aardig en goed in z’n job.
Wat zijn de toeristische gebieden op Nusa Lembongan?
Grofweg kun je zeggen dat de gedeeltes rond Jungut Batu Beach en Mushroom Bay het meest ontwikkeld zijn. Jungut Batu is daarbij het belangrijkste dorpje op het eiland.
Rond beide stranden vind je het gros van de hotels, guesthouses, eetzaakjes en bars. Bovendien komen op deze plekken de boten vanaf verschillende eilanden aan om toeristen op Nusa Lembongan af te zetten.
Kun je pinnen op Nusa Lembongan?
Qua pinautomaten hoef je je geen zorgen te maken op het eiland, aangezien er een aantal zijn. Zelf pin ik in Indonesië meestal bij een Maybank of een BNI. Bij de haven van Jungut Batu zit een BNI-pinautomaat. Verder zitten er in het gebied rond Mushroom Bay nog drie andere bankautomaten.
Desondanks, als je je accommodatie online of per creditcard betaalt, zal je waarschijnlijk niet eens hoeven te pinnen. De kosten voor eten, drinken en transport zijn namelijk laag. Neem in ieder geval altijd wat Indonesische roepia’s mee op zak, en je zult merken een heel eind te komen.
Hoe zit het met transport op Nusa Lembongan?
De wegen op Nusa Lembongan zijn doorgaans goed en daarmee is het een prima bestemming om met de scooter te verkennen. Je huurt er een voor 75.000 IDR tot 100.000 IDR per dag, afhankelijk van je onderhandelingscapaciteiten 😉 . Sla je een zijstraatje in, zal je trouwens merken dat het zo nu en dan behoorlijk hobbelig wordt. Wel uitkijken dus.
Indien je een dag of drie, vier op Nusa Lembongan verblijft, is het echter ook leuk om veel lopend te doen. In tegenstelling tot Nusa Penida zijn de afstanden op Nusa Lembongan namelijk goed overbrugbaar. Om je een indruk te geven: je loopt in ongeveer 25 minuten van Mushroom Bay naar Dream Beach. Van Dream Beach naar de Blue Lagoon op Nusa Ceningan is een uur wandelen. Nusa Lembongan heeft als gezegd een oppervlakte van slechts 8 km².
Ben je moe en heb je geen zin meer om te lopen? Dan kun je altijd in een van de langsrijdende trucks springen, zie dienen namelijk als taxi op het eiland. Auto’s zie je er overigens amper. Ik vind ze overigens best irritant, aangezien er nogal veel van rijden. En door de smalle straten moet je als wandelaar voortdurend uitwijken.
Een andere optie is om erop uit te gaan met een fiets. Dit kan je via verschillende accommodaties regelen en kost je normaal gesproken 30.000 IDR per dag.
Waar raad ik je aan om te overnachten op Nusa Lembongan (of Ceningan)?
Het ligt er een beetje aan rond welk strand je wilt verblijven, zelf hebben we ervoor gekozen om vlakbij Dream Beach een accommodatie te boeken. We sliepen bij Radiance Sunset Villas Lembongan, waar je houten cottages met zeer fijne bedden hebt. Er is tevens een zoutwaterzwembad aanwezig. Wel kan het door de houten muren wat gehorig zijn, al viel dit in ons geval erg mee. Al met al een erg fijne stek om een paar nachtjes te blijven.
Als je liever in een hostel slaapt is het Garden Cottage Lembongan & Hostel bij Mushroom Bay een aanrader. Verder is het Dream Beach Hostel Lembongan bij datzelfde Mushroom Bay geliefd onder backpackers.
Een leuke homestay met prima privé-kamers is Wahyu Homestay 1 in Jungut Batu. Ook Hokita Homestay is hier een fijne slaapplek.
Indien je ietsje meer comfort zoekt is TS Hut Lembongan in Mushroom Bay een chille plek. Hetzelfde geldt voor Darsan Lembongan Boutique Cottage.
Zoek je naar een luxere accommodatie? Vijfsterrenhotels en dergelijke vind je niet op het eiland. Het heerlijke The Shacks at Sandy Bay is een van de exclusievere plekjes.
Tot slot heb ik nog een gave tip om te slapen op Nusa Ceningan: Double’A Beach House. Deze kreeg ik vandaag van een vriend van me die op ’t moment op Nusa Ceningan verblijft. Voor een zacht prijsje heb je er een bungalow met het strand direct voor je neus. Leuk is verder dat het kleinschalig is en de familie oprecht blij is om je te ontvangen. Helemaal geweldig.
Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Nusa Lembongan?
Wij zijn 4 nachten gebleven, waarbij we 3 volle dagen hebben gehad om zowel Nusa Lembongan als Nusa Ceningan te verkennen. Ik heb dit als ideaal ervaren. In 2 dagen is het ook mogelijk, mocht je minder lang de tijd hebben.
Echter, wil je nog een snorkeltour of iets dergelijks doen, dan heb je wel echt die 3 volle dagen nodig.
Heb je nou maar 1 dag en wil je toch Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zien en het maximale eruit halen? Boek in dat geval deze dagtrip die vanaf Sanur op Bali vertrekt en je langs de hoogtepunten van beide eilanden brengt.
Wat is de beste reistijd voor Nusa Lembongan?
Qua beste reisperiode is het op Nusa Lembongan vergelijkbaar met Bali. Het droogseizoen loopt van april tot en met oktober, terwijl het natte seizoen van november tot en met mei valt.
Maar, zoals ik al vaker heb gezegd, hoef je je in de Bali-regio absoluut niet te laten tegenhouden door het regenseizoen. Ik en m’n ma zijn er zelfs in de regentijd geweest, om precies te zijn medio februari. En zoals je op de foto’s ziet was het er prachtig met veelal een strakblauwe lucht. Alleen op de dag van vertrek, toen we opstapten in de haven van Sanur, was het weer een groot drama. Het klaarde erna echter vrij snel op, waarna de we getrakteerd werden op zonnige dagen en een strakblauwe lucht.
Hoe kom je op Nusa Lembongan?
Nusa Lembongan is zowel vanaf Lombok, de Gili-eilanden, Nusa Penida en Bali te bereiken.
Wij reisden via Sanur (normaal gesproken 30 minuten) en kochten voor 375.000 IDR per persoon een open-ticket in Ubud. Dit is inclusief:
- een transfer naar de haven in Sanur;
- een truck-taxi richting je accommodatie op Nusa Lembongan;
- een transfer van je accommodatie naar de haven op Nusa Lembongan wanneer je het eiland verlaat;
- een transfer vanuit de haven van Sanur naar je gewenste locatie op Bali.
Waar kom je vervolgens aan op Nusa Lembongan? Dit zal Mushroom Bay of Jungut Batu Beach zijn.
Lees ook: zo reis je van Ubud naar Nusa Lembongan.
Op de haven je ticket kopen is ook mogelijk, al zal de prijs daar normaal gesproken wat hoger liggen dan bij travel agencies. Bovendien zal je dan zelf transport naar de haven moeten regelen.
Een andere optie is om je ticket alvast online aan te schaffen via 12Go Asia. Vul hieronder in vanaf waar je naar Nusa Lembongan wilt reizen en boek je ticket in een paar simpele klikken:
Het is een mogelijkheid die mensen steeds vaker gebruiken, ook omdat je op die manier niet meer hoeft te onderhandelen en weet dat je een faire prijs krijgt. Scheelt weer een hoop gedoe 🙂 . Daarnaast lees je in de reviews terug hoe andere reizigers de trips hebben ervaren. Onlangs heb ik het zelf nog gedaan toen ik vanuit Kuta naar Nusa Lembongan wilde reizen. De avond van tevoren geboekt en het verliep allemaal vlekkeloos.
Zoek je een route voor Indonesië, bijvoorbeeld Bali inclusief Nusa Lembongan?
Nu je dit artikel leest ga ik ervan uit dat je Nusa Lembongan wilt bezoeken tijdens je reis door Indonesië. Ik zeg: doen!
Om avonturiers zoals jou te helpen heb ik speciale backpackgidsen ontwikkeld, vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.
Zo hoef je je niet meer bezig te houden met een lastige klus als het uitstippelen van je route. Want ik weet uit ervaring dat dit een behoorlijke klus is.
Ze zijn ook nog eens erg leuk om te lezen, krijg ik regelmatig te horen 🙂 .
Anyway, als je op zoek bent naar routes en inspiratie voor Indonesië in z’n geheel, is Backpackgids Indonesië een aanrader. Specifiek voor Bali en de Nusa-eilanden heb ik Backpackgids Bali gemaakt. Beide gidsen zijn digitaal en komen met een bonus vol insider-tips erbij. Na aankoop krijg je direct toegang.
Leuk voor mij is dan weer dat je mij en m’n blog met je aankoop ondersteunt. Twee vliegen in één klap dus 🙂 !
Meer lezen over Indonesië?
Alle avonturen die ik beleefd heb in Indonesië zijn te vinden op deze website, inclusief ontelbaar veel tips die jou gaan helpen tijdens je reis in dit geweldige land.
Ikzelf heb de grootste eilanden van het land gezien, waarbij ik het zelfs helemaal tot de Molukken heb geschopt. Echt heel bijzonder daar. Indonesië is sowieso een land naar m’n hart. Omdat ik er zo vaak kom en meestal voor langere tijd, spreek ik zelfs de taal een beetje.
Maareuh, genoeg over mij. Nu richt ik me weer tot jou:
Lees je graag meer leuks over Indonesië om de voorpret van je reis naar een hoger level te tillen? Check dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina.
Heb je vragen over Nusa Lembongan of Nusa Ceningan? Of leuke tips? Laat het me weten in de comments 🙂 !