Als je van plan bent om naar het prachtige Sulawesi te gaan, dan is de kans groot dat je reis in Makassar zal beginnen. Het is een typische chaos-stad zoals je die in Indonesië wel vaker ziet. Andere voorbeelden daarvan zijn Jakarta, Bandung, Medan, Surabaya en Semarang. Leuk is wat mij betreft anders.
Toch heb je in en rond de stad een aantal mooie bezienswaardigheden liggen en vind je er meerdere toffe activiteiten om te doen. Bovendien kun je vanuit Makassar plekken als Bira en Tana Toraja relatief eenvoudig bereiken. Ook kan je in minder dan 2 uur richting de onontdekte Molukken vliegen. Je vliegt dan op Ambon.
Ikzelf ben nu meerdere keren in Makassar geweest, en weet uit ervaring dat het erg lastig is om je weg door deze megastad te kunnen vinden. Daarom heb ik een handige minigids voor geschreven.
Lees dus even verder indien jij binnenkort ook naar de hectische hoofdstad van Sulawesi afreist. Ik bespreek 7 leuke dingen om te doen, en geef tenslotte nog wat handige tips om je op weg te helpen. Denk aan transport, vervoer en vervolgbestemmingen.
1. Bekijk de zonsondergang vanaf Losari beach
Verwacht geen geweldig strand wanneer je in het centrum van Makassar bent en naar Losari Beach gaat. Losari is eerder een gezellige boulevard om wat lekkers te eten en te drinken of om te wandelen.
Het is aan te raden om er een kijkje te nemen als de zon ondergaat, je hebt dan een mooi uitzicht op het water en de gekleurde lucht. Ook zie je de fraai gedecoreerde 99 Domes Mosque liggen.
2. Neem een kijkje bij Fort Rotterdam
Zoals op zoveel plekken in Indonesië het geval is, is ook in Makassar een stukje Nederlandse geschiedenis terug te vinden. De stad was voor lange tijd een van de vaste handelsplekken van de VOC, het voormalige hoofdkwartier Fort Rotterdam is daar een voorbeeld van.
Heel veel hoef je er echter niet van te verwachten. In een uurtje heb je het allemaal wel gezien. Ik raad je aan om je van tevoren in te lezen of om een gids te nemen, anders mis je de verhalen die bij dit monument horen. Er is tevens een museum waar je meer informatie kunt krijgen.
3. Vaar door het schitterende Rammang Rammang
De meest indrukwekkende dingen vind je hoe dan ook buiten het drukke centrum. Een zo’n bezienswaardigheid is Rammang Rammang, op ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden vanuit de stad. Voor mij was dit een absoluut hoogtepunt. Je stapt in een felgekleurd vissersbootje en vaart vervolgens door een zeer mooi natuurgebied bestaande uit kartsbergen, magrovebossen en palmbomen.
Er zijn talloze plekken waar je kunt stoppen. Wij deden dit bij een houten huisje. Een pad langs rotsen en bossen bracht ons bij een kleine waterpoel, genaamd Telaga Bidadari. Onderweg kwamen we ook een paar schattige geitjes tegen.
Een andere stop is Kampung Berua, een klein dorpje met houten huizen op palen, rijstvelden en grotten in de buurt. We dronken lokale thee bij locals thuis. Ook lieten ze me heerlijke bruine rijstcake proeven.
Het fijne aan Rammang Rammang is dat je er niet of nauwelijks toeristen ziet. Hoogstens een handjevol locals die een selfie met je willen maken. Westerlingen heb ik er in ieder geval niet gezien.
4. Ga hiken in Malino
Op 2 tot 3 uur rijden van de stad ligt het rustige Malino, hoog in de bergen. Rijstvelden, pijnboombossen, theeplantages en kleurrijke huisjes kenmerken deze regio. Doordat Malino in de bergen ligt, is het er een stukje koeler dan je gewend bent. Dit maakt het echter een fijne bestemming om te hiken.
Een toffe wandeling om te maken, is die van Malino naar Lembah Ramma. Ook kun je richting de top van Gunung Bawakaraeng lopen. Er is tevens een kampeergebied -Lembanna- waar je in een tentje kunt slapen. Vanuit daar kun je verder naar het eerdergenoemde Lembah Ramma wandelen.
5. Bezoek de prehistorische grotten Leang Petta Kere
Leang Petta Kere, ook bekend onder de naam Leang Leang, is een verzameling van kalksteengrotten met tekeningen van duizenden jaren oud. Om precies te zijn tussen de 35.000 en 40.000 jaar. Ja echt, je leest het goed.
Bij de ingang zie je onder andere witte en rode handafdrukken in de muren staan, gemaakt om boze geesten buiten te houden. Soms zie je dat een duim ontbreekt, wat aangeeft dat men een vinger afsneed wanneer een van de stamoudsten kwam te overlijden. En schrik niet, vandaag de dag komt dit onder sommige stammen in West-Papoea nog steeds voor.
Behalve de grotten zelf, is de omgeving met rijstvelden, rivieren en rotsblokken fantastisch om doorheen te lopen. Daarnaast kun je ook een tochtje met een vissersboot over de rivier maken. De reistijd is om nabij de 1,5 uur vanuit Makassar.
6. Relax op Pulau Samalona
Op 20 tot 25 minuten varen vanuit Losari ligt Samalona Island. Een klein eilandje met wat huisjes, een barretje, bomen en uiteraard een strand en helder water.
Als je de stadsdrukte wilt ontwijken en bovendien zin hebt in een relaxen op het strand, snorkelen, duiken, zeevissen en zulk soort dingen, is Samalona de plek die je zoekt. Gaaf is om je middag af te sluiten tijdens het ondergaan van de zon, terwijl je geniet van vers gegrilde vis, groenten en rijst.
Ik adviseer je om buiten de weekenden te gaan. Veel locals bezoeken het eiland namelijk op zaterdag en zondag, waardoor het er superdruk wordt. En wanneer je wilt snorkelen, neem dan je eigen snorkelsetje mee. Die kun je op Samalona namelijk wel krijgen, maar de staat ervan laat vaak te wensen over. Onder water zie je veel vissen, al zijn de koralen niet bijzonder. Kies je ervoor om te duiken, dan heb je de mogelijkheid om scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog te zien.
Overnachten op Pulau Samalona is mogelijk, al is het er voor Indonesische begrippen vrij prijzig. Denk aan bedragen vanaf 300.000 IDR (ongeveer 20 euro) per nacht. Goedkoper is om te kamperen, al moet je dan zelf een tentje meenemen.
7. Drink het lokale drankje ‘sarabba’
Een typisch drankje dat bij in Makassar hoort, is de vitamine- -en suikerbom :D- sarabba. Simpel gezegd is het thee met gezoete melk en verse gember. Eventueel aangevuld met een ei. Het klinkt misschien niet al te fris, maar ik moet zeggen dat ik het verrassend lekker vond.
De locatie waar sarabba veel wordt verkocht, is Jalan Sungaiai Cerekang. In de avond blokkeert men hier het verkeer, en komen locals samen bij een van de vele zaakjes om buiten op de terrasjes deze immuunbooster te drinken.
Persoonlijk vraag ik trouwens altijd of ze er minder melk -‘susu’- in willen doen, aangezien dit het mengsel extra zoet maakt. Susu bevat namelijk erg veel suiker.
Watervallen buiten Makassar
Buiten Makassar liggen diverse watervallen. Een aanrader is de Takapala Waterfall, je kunt deze goed combineren met een bezoek aan Malino. Je hebt ook nog de Parangloe Waterfall en de Bantiuring Waterfall, maar die zijn beide niet echt bijzonder.
Transport in Makassar
Ik raad je aan om de apps Go-Jek en Grab te downloaden. Zo kun je goedkoop van A naar B komen -met een auto of scooter- en hoef je niet meer te onderhandelen over de prijs. Je voert je vertrekpunt en bestemming in en ziet vervolgens direct het bedrag wat je voor het ritje kwijt bent.
Waar raad ik je aan om te overnachten in Makassar?
In Makassar barst het van de betaalbare guesthouses en hostels. Aanraders zijn Wisma Sentosa en Pod House Makassar. Vlakbij Wisma Sentosa ligt de Mall Ratu Indah, een ideale spot als je van shoppen houdt of simpelweg op zoek bent naar verkoeling. Soms had ik bij Wisma Sentosa overigens wel last van andere gasten die tot laat in de nacht lawaai maakten in de gemeenschappelijke ruimte voor de kamers. Maar eerlijk is eerlijk, dit was denk ik gewoon pech.
Wil je meer luxe maar toch niet al te veel uitgeven? Kijk dan eens bij Hotel Grand Town of Citadines Royal Hotel Makassar.
Mocht je liever in de buurt van de airport verblijven, dan kan ik je het Makassar Harmony Residence aanbevelen. Je overnacht bij een vriendelijke familie in een grote en comfortabele kamer. Zeker als je kijkt naar de lage prijs die je er voor een nachtje betaalt. Vanaf de homestay ben je in ongeveer 20 minuten op de luchthaven.
Vervolg je reis naar Bira of Tana Toraja
Vanuit Makassar kun je reis door Sulawesi naar andere mooie bestemming voortzetten.
Een zo’n bestemming is het idyllische plaatsje Bira. Om daar te komen, kan je een gedeelde auto -lokaal heet deze een ‘kijang’- pakken vanaf de Malengkeri Terminal. Deze rit duurt 5 tot 6 uur. Zelf met de scooter kan overigens ook, al vond ik dat een vrij lange zit. In Bira kun je -behalve de omgeving te verkennen- tevens een boot naar Selayer Island nemen, waar je supergoed kunt duiken.
Een andere populaire plek is Tana Toraja in Rantepao. In deze fascinerende regio kun je een authentieke begrafenis bijwonen. In dit geval vertrek je vanaf de Terminal Daya, en je bent om en nabij de 10 uur onderweg.
Ga jij backpacken in Indonesië?
Laat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .
Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.
Onder meer de volgende dingen komen aan bod:
Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.
Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?