Diep van binnen wist ik het altijd al. Avontuur en simpel leven in de natuur horen bij me. Kamperen aan bergmeren in de Alpen, een kuil graven en die als barbecue gebruiken, kampvuurtjes bouwen, afwijken van het wandelpad in het bos… Ik vond het heerlijk. Daarna werd ik puber en deed ik wat iedere puber doet. En toen volgden de studiejaren. Tot ik na mijn studie weer terug kwam bij dat oorspronkelijke gevoel, die drang naar avontuur. Na flink wat getwijfel hakte ik de knoop door: ik boekte een ticket naar Bangkok en sprong in het diepe.
Hey jij daar 🙂 !
Je bent hier vast neergestreken omdat je binnenkort voor de eerste keer gaat backpacken. Ja toch?
En of je nou van plan bent om richting Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika of waar dan ook naartoe te gaan, op deze pagina zit je helemaal goed. Ik ga je namelijk liefst 67 tips geven voor jouw eerste backpack-avontuur.
Ikzelf maakte mijn eerste backpackreis trouwens in 2011-2012. Het enige wat ik wist is dat ik een enkeltje naar Bangkok had geboekt. Ik als groentje wist totaal niet wat ik kon verwachten, al had ik al wel dingen gehoord over de Full Moon Party op Koh Phangan en het destijds ronduit beruchte tuben in Vang Vieng. En natuurlijk over de backpackersstraat bij uitstek: Khao San Road.
Het moment waarop ik vertrok schoot de volgende gedachte door mijn hoofd: WTF ben ik aan het doen joh? Ben ik wel de persoon hiervoor? Ik stapte immers voor het eerst alleen in een wildvreemd vliegtuig vanuit Düsseldorf, op weg naar het voor mij volstrekt onbekende Bangkok. Geen vaste verblijfplaats, geen mensen om op terug te vallen, geen concrete routes. Niets van dat alles. Maar wél avontuur en met name een sprong in het diepe. Juist hetgeen waar ik zo naar uitkeek.
Ik ging er gewoon voor. Man, wat vond ik het spannend!
Ondertussen heb ik er meerdere lange soloreizen opzitten, en het zal je niet verbazen als ik je zeg dat het ronduit geweldig is. De avonturen hebben mijn leven veranderd.
En, hoewel ikzelf totaal geen planner ben of iemand die zichzelf tot in de puntjes voorbereid, weet ik na al die reizen wel dat beginnende backpackers wat hulp kunnen gebruiken vooraleer ze vertrekken. En juist daarom heb ik deze uitgebreide gids geschreven.
Massa’s reizigers lopen tijdens hun avonturen meerdere keren tegen de spreekwoordelijke lamp. Denk bijvoorbeeld aan (te) weinig weten over de lokale culturen, geen idee hebben hoe te moeten handelen in bepaalde situaties of het vergeten van belangrijke spullen. En niet te vergeten: gescamd worden.
Geloof me, ik spreek uit ervaring.
Met alle tips die ik voor je heb begin je in elk geval met een gerust hart aan je trip.
Ik hoor je denken: 67 tips, is dat niet zwaar overdreven Robbert?
Ja, 67 tips kan overkomen als een overkill en ik snap die gedachte (ik zou hetzelfde hebben!). Echter, het zijn tips en geen ‘musts’. Jij doet er dus mee wat je wilt, kies de dingen uit die met jou resoneren.
Het lijstje begon overigens ooit met tien tips. Maar telkens voeg ik nieuwe toe door de ervaringen die ik opdoe, waardoor er nu in 2024 deze enorme (en waardevolle!) lijst ontstaan is.
Geen bullshit, ik deel alleen de dingen waar je écht iets aan hebt.
Maareuh…
Voordat deze intro véél te lang wordt, lijkt het me beter om te beginnen met de tips.
Let’s go.
1. Je hoeft niet bang te zijn
Als de dag van vertrek nadert, kan angst om te vertrekken een vervelend (mentaal) probleem gaan vormen.
Weet dat een sprong in het diepe inderdaad spannend is, al ben je niet de enige persoon op de wereld die een vergelijkbare stap maakt of heeft gemaakt. Een advies wat ik je wil meegeven: je hebt het meeste baat bij relaxen. Natuurlijk kun je dit doen met een gezonde dosis spanning, maar zorg ervoor dat deze spanning je niet in de weg gaat zitten.
Dit merkte ik voor mijn eerste keer backpacken, waarbij ik onder meer Vietnam, Indonesië, Thailand, Cambodja, Maleisië en Laos op de planning had staan. In de maanden vooraf keek ik erg uit om naar Azië te vertrekken. Echter, hoe dichterbij de dag van vertrek kwam, hoe minder ik ernaar leek uit te zien. Een vreemde gedachtenkronkel eigenlijk… Overigens was dit wat negatievere gevoel vrij snel na aankomst in Soi Rambuttri (Bangkok) verdwenen.
Realiseer je wat de reden ook alweer was om de reis te maken. Waarom wilde je gaan backpacken? Juist!
2. Ga niet alleen van je reisgids of Instagram uit
Reisgidsen zijn zeer bruikbaar om een algemeen beeld te krijgen over een bepaalde plaats, bestemming of bezienswaardigheid, maar in de (meeste) reisboeken vind je niet de unbeaten paths en de gaafste restaurants of barretjes. Het ontbreekt daarnaast nogal eens aan actuele prijzen van bijvoorbeeld accommodaties. Kortom: een reisgids is niet ‘de waarheid’ of zo.
Een aanrader is om bij locals of andere reizigers adviezen in te winnen, om zo de beste inside-info te krijgen. Daarnaast vind je op Facebook diverse backpack-groepen om met anderen te sparren, zoals ‘Backpackers NL’, ‘Azië Backpackers’ en ‘New Zealand Backpackers’.
3. Reis langzaam
Als je in de mogelijkheid bent natuurlijk. Hoe vaak ik niet backpackers ben tegengekomen die kost-wat-kost ‘alles’ wilden zien binnen een veel te krap tijdschema. NIET DOEN. Beter minder bestemmingen dan continu in de weer zijn en gestrest raken.
Wat gebeurt er indien je teveel to-do’s in je reis stopt in verhouding tot je beschikbare reistijd? Ja, je hebt foto’s en talrijke ervaringen opgedaan, maar de echte kennis en indrukken van de bestemmingen mis je. Daarnaast is het continu verplaatsen niet goed voor je algehele stressniveau, geloof me.
Achteraf zal je denken: had ik het allemaal maar wat langzamer aangepakt.
Dus mijn advies is: wees niet (te) gehaast, ook al heb je bijvoorbeeld slechts 3 weken tot je beschikking. Maak eveneens tijd vrij om een dagje (of meerdere) te relaxen op het strand, in het park of bij te komen van een avondje stappen.
Slow travel zal ervoor zorgen dat de kwaliteit van de ervaringen die je opdoet een stuk hoger is dan wanneer je in sneltreinvaart van hot naar her trekt.
Zo was ik bijvoorbeeld 2 weken in het plaatsje Sapa in Vietnam. Normaal gesproken gaan mensen daarheen voor een trekking van een of enkele dagen langs de rijstterrassen. Maar omdat ik er dus zolang was, heb ik ook tig andere vette dingen gedaan. Denk aan het beklimmen van de Fansipan en het ontdekken van de omgeving met een mountainbike (zie de foto hierboven). Een fiets huren en erop uitgaan is op een heleboel plekken sowieso iets wat ik je kan aanraden.
4. Afwisseling is belangrijk
Als er iets is wat ik heb geleerd is het wel dat afwisseling key is.
Kijk, een paradijselijk strand klinkt allemaal leuk, maar na een paar dagen heb je het er waarschijnlijk wel weer gezien. Ga daarna bijvoorbeeld na een bruisende stad, trek de bergen in of ga ergens vrijwilligerswerk doen. Opties genoeg in ieder geval.
Hetzelfde is zo wanneer je al een week in primitieve omstandigheden vertoeft. Een beetje comfort in de dagen die komen gaan is dan wel zo lekker.
5. Inpakken backpack: houd het licht
Dit klinkt misschien logisch, maar al backpackend kom je de grootste gevaartes tegen als het om rugzakken gaat. Stap niet in deze valkuil en pak je backpack vooral niet te zwaar in.
Laat ik je alvast een ding zeggen: 10 tot 12 kilo is dik voldoende, liefst zelfs nog minder. Tijdens mijn trips ben ik een hoop andere reizigers tegengekomen die (veel) te veel bij zich hadden en daardoor gedwongen spullen weggaven of zelfs in de prullenbak smeten.
Op mijn eerste backpackreis nam ik een backpack mee van 60 liter bepakt met een kilo of twaalf. Als ik het overnieuw mocht doen, zou ik kiezen voor een backpack van 40 liter met minder inhoud. Tegenwoordig maak ik het nog bonter: ik reis met een ‘backpack’ van slechts 30 liter. Ik kan je zeggen dat m’n rugzak nooit meer dan 6-7 kilogram weegt. En da’s inclusief laptop van 1 kilo. Extra chill: ik kan ‘m voor iedere vlucht meebrengen als handbagage.
Nu zeg ik er meteen bij dat het geen wedstrijdje is van wie er het lichtst kan inpakken hoor. Doe vooral wat je zelf fijn vindt natuurlijk.
Verder kun je nagenoeg alles op locatie aanschaffen. Sommige dingen hoef je zelfs niet eens te kopen. Waarom zou je in godsnaam een klamboe meenemen, als die in vrijwel alle accommodaties waar het nodig is boven je bed hangt?
Tip: bekijk mijn inpaklijst voor lichtgewicht backpacken. Verder raad ik je aan om deze minigids door te nemen voor het aanschaffen van de perfecte backpack.
6. Maak de avonturier in je los (en zeg doei tegen de autopilot)
Oftewel: Probeer nieuwe dingen uit.
In de breedste zin van het woord, dus of we het nu hebben over het eten van insecten, bungeejumpen, duiken, het beklimmen van vulkanen of wildwater-raften; ga ervoor. Ook al ben je voor je gevoel misschien niet of nauwelijks avontuurlijk ingesteld.
Nieuwe dingen en uitdagingen aangaan zullen je doen groeien. Waarom denk je dat men zegt dat groei buiten je comfortzone ligt? Of als we Einstein erbij pakken: “Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg.”
Ik mag dan een ervaren backpacker zijn, ook ik reis natuurlijk niet altijd en ken mijn comfortabele situaties. Voor mij betekent dat: ergens langer verblijven (bijvoorbeeld Koh Lanta of Bali) en dagelijks routines volgen. Mediteren, sporten en werken aan Backpackblog.
Na een tijdje voelt het als leven op de autopilot. Wellicht wat jij thuis ook ervaart.
Gek genoeg is het lang niet altijd gemakkelijk om daaruit te stappen. Het stemmetje in je hoofd zegt dat het allemaal wel goed is, en iets anders ondernemen is maar onbekend en daarom blijf je hetzelfde riedeltje doen. Dag in dag uit.
Laat je niet gek maken door dit stemmetje en ga juist wel het avontuur aan. Datzelfde stemmetje denkt steevast vanuit veiligheid en is bang voor het onbekende.
Telkens als ik de stap zet, brengt het me onwijs veel goeds. In plaats van de autopilot voel ik aan alle vezels in mijn lijf dat ik leef.
Zo ben ik onlangs na een maand in Ubud routinematig geleefd te hebben op de bonnefooi naar Lombok gegaan. Ik heb er twee weken rondgereisd en ik voelde me een stuk gelukkiger. In die twee weken ontmoette ik tig leuke mensen, zag ik onwijs mooie plekken en belandde ik in het authentieke Lombok. Ik merkte het reizen gemist te hebben.
Een ander voorbeeld is toen ik vanuit Kuala Lumpur een ticket boekte naar Nieuw-Zeeland en besloot er een auto te kopen om een roadtrip te maken. Ik wist niks. Niks van Nieuw-Zeeland en niks van het kopen van een auto. En man, wat een avontuur werd het!
7. Schaf een lokale simkaart aan (of niet)
Op zoek naar mobiel internet? Lokale simkaartjes zijn overal ter wereld te verkrijgen, easy peasy dus. Schaf er eentje aan en maak het jezelf makkelijk, in plaats van je Nederlandse data er als een malle doorheen te jagen of op roamingkosten te worden gejaagd. Op het vliegveld betaal je er doorgaans meer voor dan in de stad, dan weet je dat vast.
Tegenwoordig is een e-sim eveneens een uitstekende optie. Zo hoef je je simkaart niet meer te verwisselen.
Toch moet ik bekennen amper nog een lokale simkaart te kopen, ik wil gewoonweg niet continu online zijn. Vandaag de dag is er op zoveel plekken wifi, en voor navigatie gebruik ik Maps.me wat offline uitstekend werkt. Tuurlijk, in sommige gebieden is het internet veelal shit (of niet aanwezig) en zal een simkaart beslist wel van pas komen. Zo was het in Nieuw-Zeeland tijdens mijn roadtrip een absolute must. Maar bijvoorbeeld op Bali of in Thailand hoeft het van mij niet zo. Maar hey, da’s natuurlijk persoonlijk.
8. Plan niet teveel, wees flexibel
Zoals ik in mijn tweede tip al zei, is het aan te raden om niet alles te willen plannen. Flexibiliteit is hierbij essentieel. Indien je teveel plant, dan is er niet of nauwelijks ruimte aanwezig voor spontane gebeurtenissen. En laat nou juist het spontane element een reis zo cool maken.
Dus, alhoewel je misschien geen planner pur sang bent, zorg ervoor dat je enige mate van flexibiliteit in je reisschema propt. Laat je leiden door de waan van de dag. Met andere woorden: go with the flow.
Laat dingen op je afkomen, laat ‘het’ gewoon gebeuren. Dit levert per definitie minder stress op en zal je een meer relaxend en ontspannen gevoel geven.
Aan de andere kant wil ik ook zeggen dat jij vooral moet dan waar jij jezelf goed bij voelt, da’s logischerwijs het belangrijkste 🙂 .
9. Neem extra geld mee voor de gevallen waarin pinnen niet mogelijk is
Backpacken in niet zo duur als je in eerste instantie misschien zou denken. In Azië kun je bijvoorbeeld voor minder dan €15 per dag reizen (low-budget) en in Australië voor €35-40 (activiteiten even uitgezonderd). Ik heb het telkens over minimumbedragen.
Echter, gaandeweg je reis zal je merken dat je zo nu en dan tegen onverwachte kosten aanloopt. Denk aan het impulsief veranderen van je reisschema, het moeten inschakelen van een dokter of toch die ene duiktrip op het pinautomaat-loze-eiland (bijvoorbeeld Koh Rong Samloem in Cambodja) willen doen.
Ikzelf heb een dergelijke situatie gehad in het Filipijnse El Nido. Helaas werd ik erg ziek, net nadat mijn reismaatjes hadden besloten om verder te gaan reizen. Ik was er zo belabberd aan toe, waardoor een dokter me ter plekke moest komen checken. Diezelfde arts wilde me aan een infuus koppelen, al had ik amper cash om later af te rekenen. Een ander issue was dat er destijds (we schrijven 2012) geen pinautomaat in de buurt te bekennen viel. Uiteindelijk heb ik in plaats van het vochtinfuus verschillende medicijnen gehad die me er weer bovenop hebben geholpen.
Het kan eveneens voorkomen dat bepaalde pinautomaten niet werken. Ik heb dit bijvoorbeeld meegemaakt op Siargao en op Bantayan Island. Het is dan wel zo handig als je cash bij je hebt, hoewel een creditcard je in zulke situaties ook wel uit de brand helpt.
10. Wijzig de instellingen van je pinpas
Dit is misschien een inkoppertje, al ben ik het recentelijk zelf nog vergeten. Wat ik bedoel, is dat je de gebruikersinstellingen voor je pinpas van ‘Europa’ overzet naar ‘Wereld’. Vergeet je dit te doen, kun je geen geld pinnen buiten Europa.
Laatst toen ik landde in Bangkok kwam ik er dus achter dat ik deze instelling vergeten was aan te passen. Kon ik dus mooi naar m’n geld fluiten. Gelukkig kende ik iemand in Bangkok die me een klein bedrag kon voorschieten en me uit de brand hielp. Ik heb via de ING-app de pas direct op ‘Wereld’ gezet, maar dit kon tot 24 uur duren (inmiddels is dit gelukkig gelijk geregeld!). Zelf als ervaren backpacker heb je dus (soms) nog een boel te leren 😉 .
Overigens, om skimming tegen te gaan adviseer ik je om je pas enkel voor 1 dag op ‘wereld’ te zetten. Zo kan er op andere dagen geen misbruik van worden gemaakt.
11. Vaak is het voordelig om een zo groot mogelijk bedrag te pinnen
Als ik het dan toch over pinnen heb: in veel landen betaal je een transactiebedrag per opname. Meestal ligt dit tussen de 3 en 10 euro. Daar komen de kosten van je eigen bank bovenop, indien van toepassing.
In zulke gevallen is het daarom aan te raden om een zo groot mogelijk bedrag te pinnen. Je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven, desalniettemin wil je voorkomen iedere dag naar de pinautomaat te moeten en op die manier onnodige kosten te maken.
In sommige landen is het desondanks ook zo dat de maximumbedragen die je op kunt nemen vrij laag liggen. Zo heb ik in Indonesië al vaker een maximaal op te nemen bedrag van 1.250.000 Indonesische roepia meegemaakt. Omgerekend minder dan 75 euro! Godzijdank rekenen de banken daar geen transactiekosten, maar je Nederlandse bank wel. En flink ook!
12. Pinnen in winkels kan vaak met je pinpas (en is het goedkoopst!)
Tegenwoordig hoef je in lang niet alle winkels meer met cash te betalen.
Oké, ga je naar een lokaal eettentje dan is het meestal niet mogelijk om met je pinpas of creditcard af te rekenen. Maar loop je bijvoorbeeld een 7-Eleven in Thailand binnen, kun je gewoon met je pinpas betalen. Hier zijn amper extra kosten aan verbonden, en als je ziet wat pinnen bij de geldautomaat in Thailand kost (zie tip 13) kost, dan scheelt je dit een hoop geld.
Indien je de keuze krijgt tussen betalen in lokale valuta of de euro, kies dan steevast voor de lokale valuta. Zo bespaar je omrekenkosten.
Let op, want ik heb tevens ondervonden dat betalen met je creditcard (van de reguliere banken zoals ING en Rabobank) duurder uitvalt dan met je pinpas. Kies daarom, indien mogelijk, eerst voor je pinpas.
13. In sommige landen is geld wisselen (veel) goedkoper dan pinnen
Je verwacht misschien dat geld omwisselen bij een wisselkantoor relatief duur is, maar deze bewering gaat niet altijd op. Zo is het in bijvoorbeeld Thailand ronduit superduur om te pinnen. Door de hoge transactiekosten plus de kosten die je eigen bank rekent, kom je daar al gauw op 20 euro of meer per pinbeurt uit.
Een voorbeeldje: in 2023 pinde ik in Ao Nang 18.000 THB, omgerekend 487,50 euro. De totale afschrijving van mijn rekening bedroeg echter 509,04 euro. Een verschil van 21,54 euro. Nogal leip toch?
Wanneer je vanuit Europa naar een land als Thailand gaat waar pinnen duur is, is het daarom handig om contante euro’s mee te brengen die je vervolgens inwisselt bij een officieel kantoor. Doe dit het liefst bij een bank, daar krijg je normaal gesproken een faire koers aangeboden.
Om de kosten van je eigen bank te minimaliseren tijdens het pinnen bij een geldautomaat, zijn Bunq en Wise aanraders (zie tip 14). Zij brengen niet de kosten in rekening die de reguliere banken zoals ING en Rabobank wel doen.
14. Maak gebruik van Wise om kosten te besparen
Via Wise -ook bekend als ‘TransferWise’- kan je een bankkaart krijgen en betaal je geen toeslagen tijdens het pinnen. Of zoals ze zelf zeggen: “Spend abroad with the real exchange rate. No markups, no sneaky transaction fees.” Precies waar je als backpacker op zit te wachten 🙂 .
Bunq, een Nederlandse bank, biedt overigens soortgelijke diensten aan. Geen onnodige wisselkoersopslag dus wanneer je pint in het buitenland.
Nog een goede redenen om Wise te gebruiken is om geld over te maken. Stel bijvoorbeeld dat je transactiekosten van Airbnb wilt omzeilen en de eigenaar onmiddellijk wilt betalen, dan kan dit met contant geld of digitaal. Echter, doe je de betaling via Paypal en stuur je een andere munteenheid -bijvoorbeeld Thaise baht- dan jijzelf hebt -euro-, dan zijn hier flinke kosten aan verbonden. Bij Wise is dit niet het geval, en is de transactie zelfs bijna helemaal gratis. Ik heb er supergoede ervaringen mee!
Daarnaast heb ik Wise gebruikt ter vervanging van de (dure) pinautomaat. Zo leerde ik een meisje kennen dat geld verdiende als duikinstructrice, in contanten uitbetaald. Ze zocht iemand die het geld wilde omwisselen, zodat ze de relatief grote bedragen op haar rekening kon zetten. Daarvoor gebruikten we dus Wise. Ik stuurde online geld naar haar account tegen een hele kleine commissie en kreeg haar contanten ervoor terug. Weer een andere keer stuurde ik via Wise geld naar mijn guesthouse-eigenaar op Koh Lanta. Ik betaalde op die manier de kamer plus ik kwam zo aan cash, zonder een (dure) pinautomaat te hoeven gebruiken.
15. Wees niet TE verlegen
Als je een introvert persoon bent is dit misschien wat lastig voor je om toe te passen. Toch moedig ik je aan het te proberen. Stap zo nu en dan uit je comfortzone, al moet je niet doorslaan en dwangmatig worden. Het gaat er natuurlijk vooral om dat jij je goed voelt.
Ben je veel bezig met de gedachte wat andere mensen van jou denken? Ben je bang een verkeerde indruk te maken of dat andere reizigers je misschien niet zo leuk vinden? Probeer die angst te laten varen. En bedank: een heleboel personen kampen met soortgelijke gedachtes.
Het vergt inderdaad de nodige moed om op vreemdelingen af te stappen. Besef je evenwel dat iedereen om je heen in hetzelfde schuitje zit. Andere reizigers willen net zo goed nieuwe mensen leren kennen. Ben jij er daar een van? Zet dan de eerste stap, daag jezelf uit. Dit komt je assertiviteit trouwens alleen maar ten goede. Win-win toch?!
16. Alleen zijn is niet vreemd
Onlangs sprak ik mijn nichtje die voor het eerst alleen is gaan backpacken. Ze begon haar reis in Bangkok en was continu bezig met wat anderen van haar dachten. “Ben ik geen loser als ik hier in m’n uppie loop?” is wat ze zichzelf continu afvroeg.
Het zijn geen vreemde gedachtes trouwens hoor, vooral als je (ietsepietsie) onzeker bent aangelegd. Bovendien doe je thuis dingen waarschijnlijk veelal met andere mensen en ga je niet zomaar in je uppie op een terrasje zitten. Het is daarom iets helemaal anders.
Weet echter dat alleen zijn tijdens het reizen heel normaal is en iedere soloreiziger met zulke dingen te maken heeft. Probeer dit te onthouden wanneer je het zwaar hebt. Vaak is het een kwestie van even door de zure appel heen bijten, waarna je alleen rondlopen op den duur zelfs gaat waarderen.
Enne, ik heb het zelf net zo goed ervaren hoor. Toen ik voor het eerst in Bangkok was, vond ik het erg lastig om alleen bij een eetzaakje te gaan zitten en vroeg ik me af wat anderen ervan zouden denken. Daarnaast had ik het idee dat mensen naar me keken. Het is puur je mind die met je fuckt. Het zijn allemaal processen waar je doorheen moet, en waar je ook weer van leert 🙂 .
17. Ervaren is het doel, niet het aantal bestemmingen
Genoeg reizigers gaan backpacken om simpelweg de kruisjes op hun bucketlist te kunnen zetten. In mijn opinie is dit niet de manier waarop je het meest van je reis gaat genieten.
Je bent dan met name bezig om een reis ‘kwantitatief’ te benaderen. Desondanks gaat reizen om kwaliteit, probeer daar de focus op te leggen. Pak het moment, leef in het nu, en probeer niet teveel bezig te zijn wat nog allemaal ‘moet’.
Persoonlijk heb ik zelf helemaal geen bucketlist. Ik ga gewoon en zie wel wat er gebeurt. Alleen ja, da’s wie ik ben hè. Ik snap ook dat wanneer je minder lang de tijd hebt, je bepaalde dingen gezien wilt hebben. Alleen nogmaals: schiet hier niet in door.
18. Zorg dat je verzekerd bent
Je zou het maar vergeten! Wat als je bijvoorbeeld in een verkeersongeval betrokken raakt of ziek wordt en je bent niet verzekerd? Inderdaad, dit wil je voorkomen. De kosten zijn laag, we hebben het over luttele euro’s per maand. Check mijn uitgebreide gids voor afsluiten van je reisverzekering als je je trip aan het voorbereiden bent.
Goed om te weten is dat, in het geval je de module ‘medische kosten’ hebt aangevinkt, de reisverzekering het verschil vergoedt tussen het Nederlandse zorgtarief en de kosten van de behandeling in het buitenland. Het andere gedeelte wordt door je zorgverzekering uitgekeerd. Een simpel voorbeeldje: stel dat een ziekenhuisbezoek je in land A €120 kost en in Nederland €100, dan vergoedt de reisverzekering €20 en de zorgverzekering €100.
Zo kwam mijn verzekering goed van pas toen ik een privéarts naar mijn guesthouse moest laten komen in de Filipijnen, het voorbeeld waarover ik hierboven al sprak. Ook in een dusdanig goedkoop land liepen de kosten al snel op richting de €100. Toch fijn als dat wordt vergoed.
19. Denk aan je gezondheid
Voor sommige landen heb je inentingen nodig om veilig en gezond te kunnen backpacken. Check welke vaccinaties vereist zijn en haal deze op tijd.
Zelf pak ik de vaccinaties die ‘verplicht’ zijn. Dus niet de ‘aanbevolen’ inentingen, wat in mijn optiek meer geldklopperij dan noodzaak is. En aangezien er nagenoeg nooit vaccinaties vereist worden, heb ik amper prikken gehad.
Tja, en hoe zit het dan met malaria? Ook dit is een persoonlijke keuze. Ik heb zelf nog nooit Malariatabletten geslikt, aangezien ik er zulke slechte verhalen over heb gehoord. Haaruitval, psychotische dromen enzovoorts. Daarom smeer ik me gewoon goed in met een lokale muggencrème en zorg ik ervoor dat ik bij schemering lange mouwen en een jeans draag.
Maar goed, ik wil je beslist niet aanmoedigen om géén tabletten te gebruiken, dit is jouw eigen beslissing. Doe navraag bij een medisch expert of bij andere reizigers met ervaring. Je kunt ze altijd meebrengen, voor het geval je in nood komt.
20. Wees voorbereid op scams
Met name in Azië komen verschillende ‘scams’ (oplichtingspraktijken) voor. Zorg dat je jezelf hier goed over inleest, zodat je voorbereid bent op wat je te wachten staat. Zo minimaliseer je de kans om een slachtoffer te worden van zwendelaars en in malafide praktijken terecht te komen.
Overdrijven wil ik dit echter ook niet. Met je gezonde verstand kom je normaal gesproken al een heel eind hoor. Bovendien leer je naarmate je langer op pad bent.
21. Streetfood is (meestal) niet onhygiënisch of gevaarlijk
“Streetfood is onhygiënisch, de kleine kraampjes op straat zien er niet schoon uit,” is een veelgehoorde uitspraak. Niets is echter minder waar. Weet dat deze straatkraampjes veelal gebruikmaken van verse ingrediënten. Voor mij is het ‘eten op de straat’ juist iets wat mijn culinaire voorkeuren heeft verrijkt. Heerlijk vind ik het.
Het is niet voor niets dat ik thuis regelmatig ‘pad thai’ klaarmaak, een van de bekende gerechten in de streetfood-scene van Bangkok. Zo perfect als ‘daar’ krijg ik het zelf alleen nooit.
Toegegeven, in twijfelachtige gevallen bestel ik streetfood zonder kip of ander vlees. Ik vind het namelijk niet heel veilig om dit te eten als het al een tijdje in de zon ligt en niet wordt gekoeld. En aangezien er doorgaans al een behoorlijke dosis tofu in de gerechten zit, is het wat mij betreft voldoende vullend (en lekker).
Ben ik wel eens ziek geworden van het eten van streetfood? Ja dat wel, maar dit was min of meer mijn eigen schuld. Het overkwam me in Luang Prabang, Laos. Je zag daar letterlijk de vliegen op de baguettes landen, niet zo handig om er dan vervolgens eentje te bestellen. Al weet ik natuurlijk niet zeker of die vliegen de boosdoeners waren.
22. Laat je niet gek maken door fabeltjes over ijsklontjes
Net als streetfood wordt er nogal eens negatief gedaan over ijsklontjes. En dan met name dat deze niet veilig zouden zijn om in je drankje te doen. Persoonlijk heb ik hier echter nul slechte ervaringen mee. Ook niet bij lokale eettentjes.
Tuurlijk, het zal heus niet altijd om ijs van wereldklasse gaan. Maar nogmaals: ikzelf heb er nooit eerder last van gehad (die klop ik effe af 😉 ).
Om risico’s uit te sluiten kun je checken of het om gekocht ijs gaat en niet om zelfgemaakt ijs van kraanwater.
23. Aftandse eettentjes zijn vaak de beste
Toeristen hebben er een handje van om naar -inderdaad- toeristen-eetzaken te gaan. De echt lokale tentjes zien er vaker wel dan niet volkomen onaantrekkelijk uit, en de bijkomende redenering is dat het er niet schoon is enzovoorts.
Dikwijls staan er een aantal krakkemikkige plastic krukken, tafels die zowat uit elkaar barsten en in de keuken kan zomaar een golfplaat van asbestcement hangen. En een koelkast ontbreekt soms.
Maar laat ik je een ding heel duidelijk zeggen: zulke aftandse tentjes zijn vaak (beduidend) beter dan de restaurants gericht op toeristen. In de lokale zaken koken ze voor jou zoals ze dit voor locals doen. Oftewel, met alle kruiden en andere ingrediënten. In Azië kan het daarom wel wat pittig uitvallen, al kun je altijd zeggen: “Not so spicy please.”
Tuurlijk, heus niet alle afgrijselijk uitziende eettenten zijn goed. Zo is het ook zeker niet. Het devies is vrij simpel: check of het er druk is met locals en je zit doorgaans helemaal goed.
24. Vraag of de kok zonder MSG kookt
Ik kwam er pas in 2024 achter dat men op Bali en in andere Zuidoost-Aziatische landen maar al te graag gebruikmaakt van het chemische goedje ‘MSG’. En hoewel deze smaakversterker het eten misschien lekkerder maakt, is ‘ie niet goed voor je gezondheid.
Oké, een keertje kan vast geen kwaad, iedere dag is echter een ander verhaal.
Zelf ben ik de laatste tijd daarom op m’n hoede en vraag ik bij vers bereide gerechten steevast of ze de MSG achterwege willen laten.
25. Maak je niet kwaad als je meer betaalt dan locals
Ik heb het al zo vaak meegemaakt, lokale eetzaken met een menukaart zonder prijzen, überhaupt geen menukaart of een kaart in het Engels. Dat laatste is op zichzelf al vrij apart, wetende dat er vrijwel uitsluitend locals eten.
In deze gevallen betaal je veelal meer dan de locals doen, 1,5 tot 2 keer zoveel. Vooral in landen als Thailand en Indonesië is het me opgevallen. Telkens kom je er achteraf pas achter.
De eigenaar van het eettentje lijkt héél aardig en authentiek, maar intussen word je bedonderd waar je bijstaat. Ik hou er naderhand altijd een niet zo’n fijn gevoel aan over.
Alleen, weet je wat het is? In euro’s is het verschil doorgaans te verwaarlozen. Desondanks blijft het niet helemaal eerlijk, bij mij is het vooral dit wat knaagt. Het zou ze sieren om hier gewoon open over te zijn.
Toch heeft het weinig zin om je er druk over te maken, zo is mijn ervaring. Gezien de taalbarrière is de kans klein dat je er een goed gesprek over kunt hebben. Men vindt het zelf bovendien de normaalste zaak van de wereld om voor een bepaald gerecht 50% tot 100% meer te rekenen aan toeristen.
Probeer het daarom van je af te laten glijden, negatieve energie vreet alleen maar aan je.
26. Lees boeken die je inspireren
Ook als je geen boekenwurm bent is boeken lezen een must. Ikzelf ben bijvoorbeeld zo iemand: thuis lees ik heus niet zoveel maar tijdens de reizen die ik maak juist wel. Het lekkere hieraan is dat je lekker tot rust komt, interessante dingen over een land te weten komt en het avonturiers-gevoel wordt versterkt. Dit laatste gold voor mij toen ik de klassieker The Beach las, het gaf me een sterke drang om op ontdekking te gaan.
Ik kan wel zeggen dat het lezen van boeken (zowel fictie als non-fictie) mijn avonturen extra kleur geven. Ze hebben me aan het nadenken gezet, geïnspireerd en vermaakt.
Persoonlijke aanraders om te lezen tijdens het backpacken
- Into The Wild (John Krakauer): wat een geweldig boek! Je kent vast de gelijknamige film? Het is mijn favoriet. Die moet je echt kijken.
- Into Thin Air (John Krakauer): een aangrijpend verhaal waarin de Mount Everest wordt beklommen.
- Wild (Cheryl Strayed): een waargebeurd verhaal over een vrouw die tijdens een loodzware periode in haar leven aan een 1.700 kilometer lange trektocht begint.
- The Beach (Alex Garland): 100% lezen als je naar Thailand gaat.
- The Power Of Now (Eckhart Tolle): wellicht wat taai maar erg leerzaam en interessant indien je meer over spiritualiteit wilt weten.
- First They Killed My Father (Loung Ung): zeker lezen als je in Cambodja gaat reizen. Het vervolg Lucky Child vond ik evengoed de moeite waard.
- Siddhartha (Herman Hesse): een prachtig verhaal over een jongen die op zoek is naar zijn ware zelf.
Overigens wil ik je adviseren om, in het geval je fysieke boeken leest, maximaal twee stuks in je tas te stoppen. Nadat je er eentje uit hebt gelezen, koop je onderweg weer een nieuwe of je ruilt ‘m om tegen een ander exemplaar. Inderdaad, over het algemeen gaat het om Engelse boeken, maar een beetje training is nooit fout toch?
Tegenwoordig breng ik trouwens een e-reader mee. Geen fysiek gesjouw meer wat mij betreft. Ik zet ‘m thuis vol met boeken die me boeiend lijken, en klaar is Kees. Al blijven fysieke boeken wel het fijnst 🙂 .
27. Als je het nachtleven induikt, neem alleen het noodzakelijke mee
Neem in elk geval niet meer geld mee dan nodig en laat bankpasjes en dergelijke liever in je hostel. Stel dat er iets met je gebeurt, dan heb je in ieder geval de middelen om je uit de situatie te redden (in plaats van wellicht je creditcard kwijt te raken).
Zelf neem ik, als ik op reis ben, bijvoorbeeld nooit een portemonnee mee tijdens het uitgaan. Mijn geld doe ik in een soort klein geldtasje dat ik vastmaak aan mijn broek en vervolgens in mijn zak stop. Zo minimaliseer ik de kans op kwijtraken of bestolen te worden.
Google op ‘geldtasje voor op reis’ en je zult zien wat ik bedoel 🙂 .
28. Gebruik een tasje voor je belangrijke spullen
Mocht je de veiligheid van het hostel waar je verblijft niet vertrouwen, zorg er dan voor dat de juiste documenten (paspoort, geld, pasjes, rijbewijs, waardevolle spullen etc.) in je handbagage zitten. Dit tasje kun je met je meedragen.
Zo doe ik het in elk geval. Ik schaf een klein schoudertasje aan en neem het mee wanneer ik eropuit ga, zeker als ik in een wat obscuur of twijfelachtig hostel slaap.
29. Neem een slotje mee (of schaf deze ter plaatse aan)
Wanneer je in een dorm (slaapzaaltje) tukt is het sowieso aan te raden om je backpack ‘op slot’ te doen, al heb je daar meestal ook wel kluisjes. Een flightbag is wat mij betreft overbodig.
Sluit de boel af als je je rugzak in de lobby van je hostel legt op de dag van vertrek. Je wilt niet dat er iemand anders in je tas gaat rommelen. Toegegeven, de kans hierop zal niet zo groot zijn, maar toch.
Zelf gebruik ik een klein TSA-slotje en ben daar erg tevreden over. Je kunt deze tevens gebruiken voor het afsluiten van je kluisje in een hostel.
Maar heel eerlijk: sinds ik met handbagage reis gebruik ik het slotje vrijwel nooit meer.
30. Verdiep je in de lokale cultuur en religie(s)
Persoonlijk vind ik het interessant om meer te weten te komen over de plaatselijke cultuur en religies. Het doet je beter begrijpen waarom locals zich op een bepaalde manier gedragen. Ook is het verfrissend, omdat je op deze manier anders tegen bepaalde dingen aan leert kijken.
Zo is het boeddhisme meer dan alleen Boeddha. Waarom lopen monniken in de rood/oranje gewaden? Wat is de reden waarom ze zo vroeg opstaan? Waarom moeten ze kaal zijn (ja, ook de vrouwen)? Weet jij werkelijk wat mediteren inhoudt?
En stel dat je een niet zo positief beeld van de islam hebt. Verdiep je er eens wat meer in. Maak kennis met lokale islamieten in bijvoorbeeld Maleisië en Indonesië en je zult zien dat je geconditioneerde manier van denken best een tikkeltje bijgesteld mag worden.
Een goede manier om dieper de lokale cultuur in te duiken, is door een bestemming te bezoeken tijdens belangrijke culturele evenementen. Denk aan Nyepi, Galungan en Kuningan op Bali, Songkran in Thailand, het Suikerfeest in Kuala Lumpur en Carnaval in Rio de Janeiro.
31. Leer de basics van de lokale taal
Dit zal heel erg worden gewaardeerd door de locals. Je moet hier overigens niet te zwaar over denken, maar gangbare woorden als ‘hallo’ en ‘dankjewel’ zijn wel handig om te kennen.
Wist jij bijvoorbeeld dat ze in Thailand naargelang of je man of vrouw bent een verschillende manier van bedanken hebben? Vrouwen zeggen “kap-kun-ka” terwijl mannen je bedanken met “kap-kun-kap”.
Onlangs toen ik in Indonesië was ben ik veel met een local opgetrokken. Hierdoor heb ik best een hoop over de taal geleerd. Van 1 tot 100 tellen is geen probleem en zinnen als “hoeveel kost dat?”, “doe mij maar een vis,” en “hoe heet je?” kan ik nu moeiteloos in het Indonesisch zeggen. Ook talloze basiswoorden ken ik intussen. De lokale mensen waarderen dit erg, zo merk ik. Bovendien maak je het jezelf een stuk makkelijker. Het voordeel van Indonesisch is dat Maleisisch er heel erg op lijkt. Zo kan ik me dus in beide landen behoorlijk als een local gedragen 🙂 .
Een ander pluspuntje: door de taal redelijk te beheersen krijg je gemakkelijker korting op markten of in lokale shops.
32. Omarm ongewone dingen
Of het nu gaat om de bum gun in Azië, koffie zonder filter in Indonesië, een superdeluxe wc in Japan of snoepjes als wisselgeld…
Omarm deze in onze ogen nogal opmerkelijke dingen zou ik zeggen en probeer sommige ervan gewoonweg een keer.
Bij bijvoorbeeld de beruchte bum gun zal je al rap merken: had ik die thuis maar 🙂 . Ik ken zat mensen die ‘m tijdens hun hele reis niet gebruikt hebben en ‘veilig’ voor wc-papier zijn gegaan. Gemiste kans! Of iemand die dacht dat het een douche was, en het ding volslagen verkeerd gebruikte haha.
33. Vraag het hostelpersoneel om informatie
Of je nu wel of niet verblijft in desbetreffende hostel, het personeel kan je doorgaans een heel eind op weg helpen. Een heleboel accommodaties beschikken namelijk over een eigen reis- of infobureau. Ze weten je alles te vertellen over de plaatsen en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Vraag ook altijd even goed door of ze insider-tips weten.
Behalve de hostels heb je in iedere stad een toerist-informatiepunt zitten waar je met vragen terechtkunt. En niet te vergeten de locals die coole insider-tips voor je hebben. Maak hier gebruik van.
34. Gebruik (de juiste) oordopjes om te slapen in een hostel
Voornamelijk als je in een dorm slaapt, raad ik je dit aan. Of ben jij zo iemand die goed kan slapen in het bijzijn van snurkers en mensen die terugkomen van een avondje stappen?
Waxbolletjes zijn mijn favoriet, omdat ze geen pijnlijke oren veroorzaken. Ik ben inmiddels zo aan de stilte gewend, dat ik er zelfs thuis mee slaap. Of die gewoonte helemaal normaal is weet ik niet, maar ach wat doet het ertoe 😉 .
35. Houd je aan de ‘hosteletiquette’
Wat mij betreft een hele belangrijke. Zorg ervoor dat jij NIET die typische persoon wordt die andere backpackers in een dorm irriteert.
Ik heb persoonlijk ontelbare keren last ondervonden van andere lui in de dorm, aangezien ze simpelweg geen rekening hielden met de omgeving. Probeer je een klein beetje te gedragen en je kamergenoten zullen je dankbaar zijn.
36. Leer onderhandelen
Maar overdrijf dit niet, dit kan tot boze of onverwachte reacties bij de verkopers leiden. Wees vriendelijk en probeer de toeristenprijs meer richting de lokale prijs te krijgen. Vooral in Azië, bijvoorbeeld op Khao San Road of de Chiang Mai Nightmarket is afdingen eerder regel dan uitzondering. Alleen nogmaals: handel met tact.
Vraag jezelf bovendien af: is al het gedoe voor 50 eurocent het me wel waard? En: zal ik hem/haar die paar extra centen niet gewoon gunnen?
In Chiang Mai op de avondmarkt heb ik eens een woedende verkoper meegemaakt. Hij was serieus op z’n pik getrapt. Het ging om een Levi’s jeans, een nagemaakte zoals je zult begrijpen. De verkoper vroeg hier pak ‘m beet €35 voor, in mijn ogen belachelijk. Daarom zei ik: “This is a crazy price.” Vervolgens bood ik omgerekend €15. Een niet al te slimme zet, zo bleek. Hij werd ziedend, maakte een schietgebaar en bulderde dat ik op moest krassen naar m’n eigen land.
Je leert ervan zullen we maar zeggen 😉 .
37. Let op je attitude
Raak niet geïrriteerd als een local je in eerste instantie niet kan helpen. Het kan immers zo zijn dat de taalbarrière hier de oorzaak van is en niet de bereidwilligheid van degene. Soms moet je je geduld bewaren en even tot drie tellen. Kan de persoon je geen hulp bieden? Bedank hem of haar dan met een glimlach voor de moeite.
Ben in ieder geval niet boos omdat hij of zij geen of nauwelijks Engels spreekt. Dat wij (luxe Westerlingen) die taal beheersen, wil niet zeggen dat iedereen dit kan!
Probeer ook niet onbeschoft te reageren als die ene verkoper op Bali blijft drammen om zijn product te kopen. Doorzetten of ‘vastbijten’ is nou eenmaal de tactiek die in veel Aziatische landen wordt gehanteerd. Lach vriendelijk, en indien je geen interesse hebt: loop domweg verder alsof je neus bloedt 🙂 .
Zelf groet ik bovendien altijd terug, evengoed als het om personen gaat die iets van me willen. Ik vind het er ongemakkelijk uitzien wanneer toeristen lokale bewoners negeren, het zijn ook gewoon mensen namelijk.
Je houding is tevens belangrijk voor het ontmoeten van andere reizigers. Iemand zal je niet zo gauw benaderen als je er gesloten en/of onvriendelijk uitziet. Wees je hier van bewust!
Als je iemand niet vertrouwt, probeer dan enigszins diplomatiek te zijn en laat de argwaan vooral niet teveel merken in je houding. Neem afstand van de persoon of situatie en ga verder. Je intuïtie is meestal een goede raadgever.
Enne, tevens oordelen hoort wat mij betreft in dit rijtje. Je doet zoiets (onbewust) nogal snel, en vaak niet al te positief. Realiseer je alleen wel dat je te gast bent in het land in kwestie, en dingen niet altijd gaan zoals thuis. En hoe het thuis gaat, is niet persé beter dan in een ander land. Ook al denken we dat soms. Reizen is tevens om de muren rond je visie langzaam af te brokkelen, je kijk op de wereld te verbreden.
Tot slot: maak niet zomaar een foto van een interessant uitziende persoon. Het is een gebrek aan respect als je het mij vraagt. Jij hebt de ‘perfecte’ reisfoto, terwijl degene op de foto niets is gevraagd (of is gegeven).
38. In arme landen is overleven de norm, oordeel dus niet te snel
Ik noemde het hierboven al even: oordelen en de valkuil daarvan.
Een belangrijk iets wat ik tijdens het reizen heb geleerd is dat men in arme landen vrijwel uitsluitend bezig is met overleven. Men heeft simpelweg geen ruimte om zich -net als wij Nederlanders- bezig te houden met zaken als bewustzijn, levensvragen stellen en iets als op reis gaan.
Kijk, wanneer het ergens vol ligt met plastic troep is het makkelijk om te zeggen: echt irritant dat ze die zooi gewoon op straat gooien!
Maar, wanneer je je realiseert dat er geen vuilniswagens zijn, er niets aan recycling wordt gedaan en er vanuit de overheid geen enkele poging wordt ondernomen om de mensen bewust te maken van het probleem, dan zie je plots een volkomen andere situatie.
Of je vraagt je af hoe het zo vervuild kan zijn met verkeer in de straten waar je rondslentert. Men is niet bezig met een uitlaatgasje meer of minder. De mensen zijn al lang blij over een vervoersmiddel te beschikken. Van A naar B komen is het belangrijkst.
Of je ziet dieren die zich amper kunnen bewegen, bijvoorbeeld een koe die strak aangelijnd in een schuurtje in de rijstvelden staat of hanen die in een korf zitten. Ik vind het evengoed sneu, alleen de mensen daar zien de dieren vooral als eten of handelswaar. Vergeet bovendien niet hoe het er bij ons aan toegaat in de bio-industrie.
Door je te verplaatsen in een andere situatie begrijp je meer, en zal je niet zo snel een oordeel meer vellen.
39. Toon verantwoordelijkheid
De vele reizigers die jaarlijks over de wereld trekken, laten hun sporen na. In positieve en negatieve zin. Denk daarom na bij de dingen je je doet als je te gast bent in andere landen.
Weet je wat voor een invloed bezoekjes aan lokale dorpjes, schooltjes etcetera kunnen hebben? Leuk om een week als vrijwilliger mee te helpen in een school, maar de kinderen moeten jou vervolgens missen en hebben te maken met talloze wisselende contacten. Hebben zij wel baat bij zo’n instabiele omgeving? Het is niet voor niets dat dit artikel in 2014 door de NOS werd gepubliceerd.
En wat te denken van de invloed die je als backpacker hebt op het milieu? Natuurlijk zie je, zeker in Azië, vaak veel rommel op straat liggen. Dit wil echter niet zeggen dat ook jij zomaar alles op de grond moet flikkeren.
Dan heb je nog de prachtige koralen die de onderwaterwereld zo’n openbaring maken. Super. Maar wist jij dat het duizenden jaren kan duren alvorens koraal opnieuw wordt aangemaakt? Met die wetenschap kan ik me best wel ergeren als ik tijdens het snorkelen van die tourgroepen onwetend over het koraal zie lopen. Hoe zonde is zoiets?
En zoals je wellicht weet is chemische zonnebrand zeer schadelijk voor het koraal. Een natuurlijke variant is daarom beter en bovendien gezonder voor je lichaam.
Kortom: een backpacker is meer dan een hippie-achtige figuur die met een rugzak op pad gaat op zoek naar avontuur.
40. Let op je budget, maar overdrijf dit niet
Als backpacker is geld besparen doorgaans een van de dingen waar je je om bekommert, voornamelijk bij een lange reis. Mijn advies is om dit met mate doen en niet door te slaan.
Probeer bijvoorbeeld op accommodatie te besparen zodat je geld uit kunt geven aan een leuke tour of activiteit, maar ga niet letterlijk op je centen zitten om ten koste van alles zo goedkoop mogelijk te leven. Reizen is net zo goed lol maken, en ja dat kost soms geld. Daarbij is het opdoen van unieke ervaringen wat mij betreft meer waard dan die paar 100 euro die je extra hebt bespaard. Ja toch?!
Ik wil je ook meegeven dat goedkoop niet persé ‘beter’ betekent. In sommige gevallen is het niet verkeerd om wat meer te betalen voor bijvoorbeeld extra comfort, lekkerder eten of tijdbesparing.
41. Tour boeken of niet? In deze drie situaties raad ik het je aan
Mensen vragen zich vaak af: moet ik een tour boeken of zal ik zelf gaan?
Wat mij betreft is het niet zo moeilijk. Wil je in een korte tijd veel bezienswaardigheden afvinken, nieuwe mensen ontmoeten of ben je op zoek naar info die alleen een gids je kan vertellen? Boek in die gevallen een tour.
Zo sprak ik een meisje dat beperkte tijd had om Bali te ontdekken, maar ze wilde graag ook de hoogtepunten van Nusa Penida zien. In zo’n geval is een dagtrip naar Nusa Penida ideaal.
In alle andere gevallen zou ik je lekker zelf in het avontuur storten. Tenzij een gids verplicht is natuurlijk, in verband met je veiligheid, zoals bij het beklimmen van bepaalde bergen.
42. Weet dat je vliegtickets prima een paar dagen op voorhand kan boeken
Voor het boeken van je ticket naar je eerste bestemming raad ik je aan om Skyscanner.nl (of hun app) te gebruiken. Je krijgt hier per maand een handig overzicht van alle prijzen. Ook wil ik je aanraden om mijn stappenplan voor het vinden van een goedkope vlucht eens te bekijken.
Het boeken van een vlucht op voorhand levert je doorgaans de beste prijs op. Het is echter niet meer zo als vroeger dat je 3 tot 5 maanden van tevoren moet boeken om een gunstig tarief te krijgen. Vluchten op reis zelf boek ik in de regel enkele dagen vooraf, aangezien ik weinig plan. De prijzen zijn dan over het algemeen helemaal prima.
Overigens geldt het doen van prijsvergelijk voor meer dingen dan alleen voor de aanschaf van je vliegtickets. Je kunt eveneens denken aan de koop van een zonnebril, slippers, tanktop of een boek.
43. Een bewijs dat je het land verlaat is (lang) niet altijd nodig
Ik krijg nogal eens de vraag: “Is het nodig om een bewijs te hebben waarmee je aan kunt tonen dat je de bestemming binnen het aantal toegestane dagen gaat verlaten?”
Het hangt helemaal af van de vliegmaatschappij waarmee je reist. Dit had ik laatst toen ik naar Bali vloog met Qatar Airways vanuit Amsterdam. Of ik binnen 10 minuten een ticket wilde kopen. Doe daarom van tevoren even navraag, zodat je niet op het vliegveld in de stress hoeft te schieten omdat je nog een ander ticket moet boeken. Een aanrader hiervoor is om een relevante Facebook-groep te raadplegen.
In bijvoorbeeld Thailand heb ik nooit iets hoeven te laten zien waarmee ik kon bewijzen dat ik het land binnen 30 dagen weer zou verlaten. Echter, bij het inchecken of boarden wordt hier soms wel naar gevraagd. Mexico is net zo goed een eitje. Ook in Australië kun je eenvoudig binnenkomen met een enkeltje, als je maar voldoende geld op je rekening hebt staan. Nieuw-Zeeland kom je evengoed (met een werkvisum) binnen wanneer je een enkeltje hebt, het lukte mij zelfs met een toeristenvisum.
Vlieg je binnen Zuidoost-Azië, bijvoorbeeld van Bangkok naar Kuala Lumpur, vraagt men vrijwel nooit om een uitreisticket bij de incheckbalie of het boarden. Heb je net als ik alleen handbagage, dan ontwijk je de incheckbalie (en mogelijke vragen) bovendien door online in te checken.
Weet wel dat een enkeltje doorgaans relatief een tikkeltje duurder is dan een retourvlucht, maar het geeft je wel het heerlijke gevoel van vrij te zijn.
Zelf neem ik overigens meestal het zeker voor het onzekere door een nep-ticket te fixen. Die optie heb je dus ook altijd nog.
44. Maak een foto van de inhoud van je backpack
Een foto van de inhoud van je rugzak versterkt je positie als je geld wilt verhalen op je (reis)-verzekering in het geval er iets gestolen is. Op deze manier heb je een concreet bewijs van wat je mee hebt genomen.
45. Word geen mobiele apotheek
Kortom, breng niet meer mee dan nodig. In het buitenland hebben ze ook apotheken, wees niet bang 🙂 . Zo neem ik alleen diarreeremmers, mebendazol en paracetamol mee.
Op Koh Chang liep ik een oorontsteking op. De pijn hield aan en langzaam verdween m’n gehoor aan een kant. Bij terugkomst in Bangkok ben naar de apotheek gegaan. Zij -de duidelijk goed geschoolde medewerkers- gaven aan dat ik een binnenoorontsteking had en boden me meteen een middeltje aan. Binnen een paar dagen was ik weer zonder pijn en had ik m’n gehoor terug.
46. Wees voorbereid op een stevige hike
Heb je een uitdagende trekking op de planning staan? Goede schoenen zijn dan wel zo handig.
Overigens raad ik -indien je niet van plan bent om veelvuldig te gaan hiken- zware bergschoenen niet aan vanwege het (relatief) hoge gewicht dat je met je mee moet sleuren. Schoenen van Sketchers of hardloopschoenen voldoen ook zeker. Ikzelf kies altijd voor het laatste, hardloopschonen van Asics met lekker veel demping. Gebruik ze daarnaast als normale schoenen, en je hebt geen extra gewicht om te tillen en geen extra ruimte nodig in je backpack.
Koop bij voorkeur originele hardloopschoenen, met name als je gedurende je reis van plan bent om regelmatig te sporten. In Azië is geen gebrek aan goedkope namaakschoenen, alleen of er aan voldoende demping gedacht is, betwijfel ik. Je lichaam, en in dit geval met name je knieën, is belangrijker dan die paar rotcenten.
Wees niet bang hoor, het gros van de tijd zal je doorbrengen op je vertrouwde flip-flops. Da’s bij mij tenminste wel zo 🙂 .
Hoe staat het met je conditie? Een bergbeklimming of een tocht door de jungle kan behoorlijk intensief zijn weet ik uit eigen ervaring. Lees maar eens over de uitputtingsslag die ik heb moeten leveren op de Rinjani-vulkaan op Lombok.
47. Ook op reis kun je (makkelijk) fit blijven
Een hoop van de mensen die ik op reis spreek zegt thuis weer gezond te willen gaan leven, en het sporten daar opnieuw op te pakken. Tijdens het backpacken schiet het er nou eenmaal bij in.
Maar wat als ik je zeg dat sporten op reis prima te doen is en je op die manier fit kan blijven?
Zelf sport ik eigenlijk iedere dag, ook als ik reis. Soms doe ik burpees (ken je ze?) in m’n kamer, in Bangkok ontdekte ik een toffe en bovendien gratis buiten-gym en hardlopen gecombineerd met optrekken kan buiten bijna overal. Simpelweg joggen langs het strand is een andere mogelijkheid. In Canggu, Bali zie je aan het eind van de middag tig mensen bijeenkomen om langs de branding te rennen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over simpele dingen als zwemmen in de zee of een bergbeklimming. Zulke activiteiten houden je natuurlijk net zo goed scherp.
Dus nee, je hoeft je fitheid heus niet aan diggelen te gooien hoor als je gaat backpacken. Je hebt het allemaal zelf in de hand. Zoals alles je eigen verantwoordelijkheid is.
48. Een voorraadje pasfoto’s is aan te raden
(Fysieke) pasfoto’s heb je op reis in sommige gevallen nou eenmaal nodig. Bijvoorbeeld voor het aanvragen of verlengen van een visum.
Het is handig als je er al een aantal op zak hebt. Op die manier hoef je jezelf er niet meer druk om te maken tijdens je reis. Neem er een stuk of tien mee en je zit voorlopig wel goed.
Ben je door je voorraad heen? Geen zorgen, je vindt overal wel shops om ze te laten maken.
Voor e-visums voldoet meestal een simpele selfie met je telefoon, men is lang niet zo streng zoals bijvoorbeeld bij officiële paspoortfoto’s.
49. Koop lokale muggenspray
Zodra de schemering begint weten ze je zonder enige moeite te vinden: muggen. Op sommige plekken is het om gek van te worden.
Voorafgaand aan mijn eerste Azië-trip had ik van alles gelezen over muggenspray met een zo hoog mogelijk deet-gehalte. Die shit moest ik hebben, zo dacht ik. Niettemin bleek bij aankomst het spul dat ik in Nederland bij de Kruidvat had gehaald totaal niet effectief. Het leek de duivelse vliegjes zelfs aan te trekken.
Daarom kocht ik in Thailand een lokale muggenspray van het merk OFF met aanzienlijk minder deet. Wat bleek? Deze werkte duidelijk beter en was gezien het lage deet-gehalte minder schadelijk.
En in Ubud op Bali gebruikte ik zelfs geheel natuurlijke muggenspray op basis van oliën. Die werkte verrassend goed. Ik heb ‘m trouwens gehaald bij het zaakje Nadis Herbal, mocht je interesse hebben. Op Koh Phangan, daarentegen, kocht ik citronella-muggenspray in een natuurwinkel en het hielp voor geen meter. De muggen gingen genadeloos verder met het lekprikken van (vooral) mijn al ernstig toegetakelde voeten.
Tegenwoordig gebruik ik enkel natuurlijke middelen en smeer ik geen chemische zooi meer op mijn lichaam. Dus evenmin zonnebrand waarin dertig (of meer) onnatuurlijke ingrediënten zitten. Een persoonlijke keuze waar ik me goed bij voel.
50. Download handige apps
Er zijn verschillende apps die ik je aanraad om op je telefoon te zetten (of gebruik de websites die bij de apps horen):
- Agoda. Zeer handig voor het boeken van accommodaties. Bovendien biedt Agoda soms betere prijzen dan wanneer je direct bij het ho(s)tel boekt.
- Booking.com. Zelfde als Agoda, altijd goed om beide even te vergelijken en de beste prijs te pakken.
- Maps.me. Wie heeft er tegenwoordig nog Google Maps? Maps.me kun je offline gebruiken en helpt je moeiteloos om naar je bestemming te komen. Ik gebruik de app dagelijks, ik ben er zelfs een keer mee uit de jungle gekomen toen ik de weg compleet kwijt was 😀 . Er staan bovendien wandelpaden op die bij Google Maps ontbreken.
- Voor het boeken van transport zijn Bookaway en 12Go Asia aanraders. Een auto huur je via Discover Cars.
- Benieuwd naar de tours en activiteiten die er zijn in je omgeving? Check Get Your Guide.
- Wil je de uitgaven van je reis op een eenvoudige bijhouden en inzichtelijk hebben? Dan is de app TravelSpend een aanrader om te downloaden.
- Polarsteps is ideaal om digitaal je reis bij te houden en het thuisfront (online) mee te laten genieten van je avonturen.
PS. Qua accommodaties zou ik zoveel mogelijk online betalen, indien mogelijk. Zo voorkom je vaak te moeten pinnen en daarvoor kosten te maken (zie puntje 13).
51. Huur een scooter (Azië) of een auto/camper (Australië, Nieuw-Zeeland en Chili)
Een motorbike huren geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je hebt vast al eens gehoord van de bekende Ho Chi Minh Trail of de Mae Hong Son Loop. Beide geweldige trips om met een brommer te maken.
Datzelfde geldt in Australië en Nieuw-Zeeland voor de huur (of koop) van een auto of camper om een roadtrip door deze mooie landen te kunnen maken. Zo kocht ik in Nieuw-Zeeland een tot camper omgebouwde auto waar ik 2 maanden mee heb rondgetoerd. Dit was echt geweldig.
In Chili is de Carretera Austral een epische roadtrip om op je lijstje te zetten. Supergaaf om met een camper te doen.
Voor het huren van een auto is Discover Cars het platform waar je moet zijn.
52. Weet dat scooters doorgaans motors zijn
Zeker in Zuidoost-Azië lijkt het de normaalste zaak van de wereld om op een scooter te stappen. Niettemin moet je je wel bewust zijn van de risico’s.
Scooters hebben in het buitenland vaak een grotere cilinderinhoud dan 50cc. Volgens de Nederlandse wet rijd je dan op een motor. Indien je geen (internationaal) motorrijbewijs hebt, ben je dus niet verzekerd voor letsel bij anderen. Je (reis)verzekering kan daarom een schadevergoeding weigeren te betalen. Sterker nog, die kans is zeer groot.
Heb je nooit gereden op een scooter, dan moet je jezelf afvragen of het wel zo’n verstandige zet is om in een onbekende -veelal hectische- omgeving jezelf eraan te wagen.
In deze gids vertel ik alles over het huren van een scooter op Bali, de regels die erin staan gelden vrijwel overal op de wereld. Neem ‘m door voor je vertrekt, indien je van plan bent lekker te gaan toeren.
Enne, ik ben niet roomser dan de paus hoor trouwens. Ik heb zelf evenmin een motorrijbewijs en huur regelmatig een scooter.
53. Houd een reisdagboek bij
Dit is een echte aanrader! Zo kun je jaren later jouw avonturen tot in detail weer herbeleven. En ga voor een fysiek boek, da’s ook nog eens goed voor je in plaats van op je telefoon te typen.
Ik raad een boekje aan zonder lijntjes, zodat je ook je creatieve gedachten uit kunt tekenen. Begin hier in het begin van je reis mee.
Schrijf verhalen en maak tekeningen als jij daar zin in hebt, laat het geen dwangmatig iets worden om iedere dag persé iets op papier te moeten krijgen. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Schrijf vooral wanneer je inspiratie voelt.
Wil je dit eveneens digitaal doen en dingen live delen met het thuisfront? Dan is Polarsteps een fijne app.
54. Please, verlies jezelf niet in sociale media
Instagram, TikTok, YouTube; de sociale media hebben ons leven in grote mate overgenomen. Soms lijken mensen meer in hun telefoon te leven dan in de echte wereld.
De perfecte foto lijkt voor sommigen belangrijker dan het daadwerkelijk ‘voelen’ van een plek.
Laat ik je één ding zeggen: juist op reis gaat het om de echte ervaringen. Ben je voornamelijk bezig met de digitale wereld, likes en hartjes, dan mis je de essentie en heb je simpelweg geen oog meer het huidige moment.
Tuurlijk, je kunt social media best gebruiken, maar verlies jezelf er niet in. Laat je verder niet misleiden door je ego dat wordt gestreeld door de likes die je krijgt (en verwacht). Als je geluk daarvan afhangt, dan zal je namelijk snel ongelukkig worden.
55. Voorkom ‘backtracking’
Tenminste, als je gebonden bent aan een strak tijdschema. Door inefficiënties in je route verlies je kostbare tijd, tijd die je hard nodig zult hebben omdat je niet oneindig veel dagen tot je beschikking hebt.
Wanneer je niet aan tijd gebonden bent, zou ik hier minder waarde aan hechten. Immers, dan doet tijd er niet toe.
Tip: als je een leuke route zoekt voor je komende reis, bekijk dan mijn backpackgidsen eens.
56. Nederlandse tv kijken is mogelijk met een VPN
Ga je voor een langere periode reizen, dan is het zo nu en dan fijn om je favoriete serie of talkshow terug te kijken via bijvoorbeeld Kijk.nl, Netflix of Videoland.
Het vervelende is alleen dat je, vanwege de uitzendrechten, de meeste programma’s enkel in Nederland kunt kijken.
Maar… Hier is gelukkig een oplossing voor door het gebruik van een VPN-verbinding.
Ga bijvoorbeeld naar Hola.org en download daar de applicatie. Vervolgens stel je in je browser in dat je in Nederland bent, waardoor je alsnog jouw favo serie kunt zien. Ikzelf ben er heel blij mee, zo kan ik toch mijn favoriete talkshow Veronica Inside meepakken.
Ook kun je, als je een Ziggo-abonnee bent, via deze weg gebruikmaken van de app Horizon waarmee je live Nederlandse tv-programma’s kunt kijken. Simpelweg inloggen op Ziggo Go is evengoed mogelijk.
57. Luister niet te veel naar anderen
Hiermee bedoel ik niet dat je alle adviezen van mensen die je tegenkomt onmiddellijk naast je neer moet leggen, integendeel. Alleen, waar je wel voor moet waken, is alles wat anderen beweren zomaar klakkeloos aannemen. Dit kan ik je uit eigen ervaring vertellen.
Zo hoorde ik hier en daar slechte verhalen over Vietnam. Er zouden tig scams voorkomen en niet bijster veel aardige locals zijn enzovoorts. Volgens sommigen was het er “vreselijk”. Dit weerhield me er destijds van om het land te bezoeken. Zonde, zo is achteraf gebleken.
Vietnam is niet voor niets een van de meest bijzondere en mooiste landen om te backpacken. Zo denk ik nu er tenminste over. Want inmiddels ben ik er gelukkig wél geweest. En de lokale bewoners? Die zijn simpelweg superlief.
Mensen hebben nou eenmaal altijd wel iets te zeuren en te zeiken. Ga vooral zelf ontdekken hoe je een bepaalde plaats of bezienswaardigheid vindt. Laat je niet dusdanig beïnvloeden door de gekleurde mening van iemand anders, waardoor je je instinct niet meer volgt.
En als de plek in kwestie tegenvalt, dan is dat maar zo. Je hebt ’t in ieder geval een eerlijke kans gegeven.
Tot slot: horrorverhalen zijn in 99 van de 100 gevallen uitzonderingen. Laat hier je beslissingen dus niet van afhangen.
58. Laat je niet bij voorbaat afschrikken door het regenseizoen
“Nee, het is dan regenseizoen dus heb ik besloten ergens anders heen te gaan.”
Inhakend op tip 57: op tal van van websites lees je een hoop negatiefs wanneer het woord ‘regenseizoen’ valt. Ik vraag me dan vaak af: ben je er serieus wel geweest, want dan zou je echt anders praten.
Wat ik bedoel te zeggen is dat het regenseizoen in heel veel gevallen helemaal niet betekent dat het aan de lopende band regent. Verre van zelfs!
Een van de beste voorbeelden is Bali. Ik ben er meerdere keren in zowel de natte als het droge periode geweest. En wat denk je? In de natte tijd heeft de zon zich volop laten zien. Ik zal het je sterker vertellen: de meeste regen zag ik in de zogenaamd droge maanden.
Tuurlijk, er zijn absoluut bestemmingen waar je tijdens het regenseizoen wél tot je enkels in de drek staat. Meestal valt het echter heel erg mee. Een fikse hoosbui ergens in de middag is gebruikelijk.
Voordeel: het regenseizoen is rustiger, groener en je bent doorgaans minder kwijt aan je slaapplek.
59. Er is altijd iemand die iets overtreffends heeft meegemaakt, en da’s prima
Je komt zo nu en dan types tegen die beweren dat het ergens anders nog vetter, hectischer, viezer of ongelofelijker is dan op de plek waar je nu zit.
Terwijl je net vol ergernis aangeeft hoe ongekend absurd het verkeer in Cebu City is, vertelt een backpacker tegenover je dat het in India heel veel erger is.
Sommige mensen hebben er een handje van om te beweren de meest extreme situaties te hebben meegemaakt. Da’s prima, maar het gevoel van een wedstrijd te spelen daar ben ik nooit zo van.
60. Soms kun je iemand beter laten uitratelen
Op enig moment zal je iemand tegenkomen die tegen je begint te praten en niet meer van ophouden weet. Zo’n spraakwaterval weet je wel?
Ik maakte het bijvoorbeeld mee in Chiang Mai, toen ik rustig een ijskoffie dacht te gaan drinken. Nou, mooi niet dus. De man in kwestie stak een verhaal af over fietsen en wilde van geen stoppen weten. Eerijk gezegd best vermoeiend, ook omdat ik op m’n laptop wilde werken.
Wat te doen op zulke momenten? Degene lekker laten uitratelen en niet teveel vragen stellen, anders wordt het een eindeloze monoloog 😉 . Of op je strepen gaan staan en beleefd zeggen dat je ervantussen gaat.
61. Spreek de gangbare taal
Stel dat je al een poosje op pad bent met een paar buitenlandse backpackers, en je onderweg een Nederlandssprekende reiziger ontmoet die zich bij de groep voegt. De verleiding is dan al vrij snel aanwezig om samen in het Nederlands te kletsen.
Doe dit niet, of in ieder geval niet de hele tijd. Voor de buitenlandse personen is zoiets erg storend, zij begrijpen namelijk niet waar jullie het over hebben.
Het klinkt misschien logisch, maar de praktijk is vaak anders…
Toen ik met paar Engelse reizigers op pad was, kwam ik per toeval twee Nederlandse jongens tegen. Zij spraken veel Nederlands tegen me, ook als de Britten erbij waren. Persoonlijk vond ik dit nogal storend en schakelde daarom over in het Engels.
Andersom heb ik het evengoed ervaren. Dit gebeurde toen ik in de bus van Pai naar Chiang Mai een Franse jongen leerde kennen. In de bus kwamen vrienden van hem bij ons zitten, twee meisjes. Wat gebeurde er? Ze kwebelden er vrolijk op los, louter in het Frans. De gesprekken gingen door tot in Chiang Mai. Zelfs toen we samen aten gingen ze ongegeneerd verder in hun eigen taal. Ik voelde me best wel eenzaam, een soort buitenbeetje, en wist niet echt goed hoe me te gedragen. Awkward. Uiteindelijk heb ik m’n eigen plan getrokken en de dagen erop andere toffe mensen ontmoet.
Bedenk zelf eens: hoe zou jij het vinden als je in je eentje met twee of drie mensen omgaat die de hele tijd in hun eigen taal praten?
62. Kies zo nu en dan voor jezelf
Wat ik meerdere keren heb meegemaakt, is dat mensen waar je totaal geen fijn gevoel bij hebt zich aan je opdringen aangezien ze behoefte hebben aan een reismaatje. Laat ik simpel zijn: als je even geen zin in iemand hebt vanwege een slecht voorgevoel of omdat je simpelweg geen trek hebt in gezelschap, maak dit dan op een (respectvolle) manier duidelijk.
Zoiets maakte ik mee in Kota Kinabalu (Sabah, Borneo). In het guesthouse waar ik verbleef, was een andere backpacker (hopeloos) op zoek naar iemand om dingen samen mee te doen. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met een reisgenootje zoeken. Echter, als je op allerlei manieren indruk probeert te maken dan schiet je je doel voorbij.
De backpacker in kwestie gedroeg zich dus zo. Hij was vreselijk aanwezig, mengde zich continu (geforceerd) tussen anderen en zei letterlijk tegen me: “Wanneer gaan we naar Sandakan?” Dit terwijl ik hem nog amper had gesproken.
Op dat moment, hoewel het ietwat egoïstisch voelde, zei ik er geen behoefte aan te hebben. Deze persoon was zo druk, ik kreeg het er Spaans benauwd van. Het leek me zodoende niet zo verstandig om met hem te gaan reizen. Tja, soms moet je voor jezelf kiezen en naar je intuïtie luisteren.
Waak zelf trouwens net zo goed voor zulk gedrag, het werkt eerder afstotelijk dan dat iemand er positief op zal reageren. Gedraag je gewoon zoals je bent, zonder te forceren of een rol aan te nemen.
63. Blijf niet (te) lang in negativiteit hangen
Reizen is heus niet altijd leuk en er zullen absoluut dingen gebeuren die je minder blij maken. Denk bijvoorbeeld aan oplichting, zakkenrollerij of misschien een groep mensen die je niet aanspreekt. Probeer hier mee te dealen, het is nou eenmaal onderdeel van het on the road zijn. In het normale leven gebeurt dit soort dingen ook, realiseer je dat goed.
Blijf in ieder geval niet te lang hangen in deze negatieve emoties. Zo lang je maar veilig en gezond bent, da’s het belangrijkste. Probeer je vrij snel weer te focussen op iets nieuws, iets waar je zin in hebt. Een andere aanrader is om een reisdocumentaire of -serie te kijken. Hierdoor krijg je direct weer een hoop nieuwe positieve energie. Zelfs als je reismoe bent 🙂 .
Een hele simpele maar oh zo effectieve: alles is een keuze. Dus ook uit een negatieve flow stappen.
64. Eenzaamheid is part of the job
Het is heel simpel: ga je alleen op reis, dan moet je er rekening mee houden je op bepaalde momenten behoorlijk eenzaam te voelen.
Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je in een wat ‘zware’ gemoedstoestand verkeert, waarbij gevoelens komen kijken die je op zo’n moment niet met andere backpackers deelt of kunt delen.
Of misschien mis je de dierbare mensen thuis wel heel erg?
Ook in groepen kan je je trouwens eenzaamheid ervaren, bijvoorbeeld als de interesses en de gespreksonderwerpen totaal anders zijn dan de dingen waarin jij geïnteresseerd bent.
Wat ik je wel wil meegeven: wees niet bang voor eenzaamheid. Laat het gevoel toe in plaats van ervoor weg te rennen. Je kunt ervan leren, wat is de reden dat je je zo voelt?
Contact met belangrijke personen in je leven kan er goed bij helpen om je beter te voelen. En bovendien: na regen komt altijd weer zonneschijn. Ik spreek uit ervaring 🙂 .
65. Je hoeft niet door te gaan
Indien blijkt dat reizen toch niet helemaal jouw ding is en je er geen lol en ontspanning uit weet te halen, evalueer dan goed en stop eventueel. Met evalueren bedoel ik: ga een paar dagen relaxen op het strand, in een leuke stad of iets dergelijks en maak voor jezelf duidelijk wat de reis je tot nu toe gebracht heeft.
Had je doelen? Is hier iets van terechtgekomen? Zijn het voornamelijk negatieve gevoelens die boven komen drijven?
Indien er sprake is van het laatste, ga dan gewoon naar huis. Zet die stap alleen niet te abrupt, het kan best enige tijd duren vooraleer je het gevoel hebt op je plek te zijn! Als je jouw besluit hebt genomen om terug te vliegen, wees dan niet te teleurgesteld. Je durfde het avontuur aan te gaan en bent erachter gekomen dat backpacken niet helemaal je ding is. So be it!
Je hebt het in ieder geval een eerlijke kans gegeven, beter dan helemaal niet. Trek er lering uit.
66. Thuiskomen kan best lastig zijn
Weet dat als je thuiskomt het best weer eventjes wennen is, zeker na een langere reis. Natuurlijk is het leuk om iedereen weer te zien, maar voor je het weet ben je terug in je oude leven vol met planningen en routines. De vrijheid die je tijdens het backpacken had, is er niet meer (of in mindere mate). Waarschijnlijk verlang je al vrij snel terug naar die fijne momenten die je op reis had. Dit is in ieder geval wat ik nogal eens ervaar.
Ook kan het gebeuren dat je je totaal vervreemd voelt als je terug bent op het vertrouwde nest. Dit had ik in 2019 toen ik na 3 jaar reizen weer terug in Nederland kwam. Alsof Nederland niet meer mijn land was of zo. Ik miste het buitenleven en het opdoen van bijzondere ervaringen. Ik kan je zeggen dat ik het er behoorlijk lastig mee had, al was ik na een tijdje weer redelijk gewend. 4 maanden later vertrok ik echter weer naar Bali. Eenmaal backpacker altijd backpacker hè 😉 ?
67. Zorg dat je in ieder geval eens in je leven alleen hebt gebackpackt
Alleen backpacken is een hele belevenis. Wat mij betreft leer je op deze manier het best om onafhankelijk te zijn, maak je de grootste persoonlijke groei door en heb je een grotere kans op andere backpackers te ontmoeten. Veelal mensen met een boeiend verhaal.
Ja toegegeven, vooral de eerste keer is zoiets eng en onwennig. Met name indien je veel bezig bent met wat anderen van je vinden, kan je nogal het idee hebben dat je overkomt als een ‘loser’. Wie gaat er nou alleen op reis? En wie gaat er nou in z’n uppie aan een tafeltje zitten? Nou ik zal je zeggen: een heleboel mensen. En: wat anderen van je vinden, boeiend!
Tot slot…
Ik hoop dat je wat gehad hebt aan de tips. Zie het als bruikbare adviezen, dus niet persé dingen die moeten of zo. Ik bedoel, het zou zonde zijn als je met een volledig volgestopt hoofd het vliegtuig instapt. Kies daarom de tips uit waar jij verwacht het meest aan te hebben.
En nog iets…
Ben je enigszins nerveus om deze stap te zetten? Logisch hoor. Maar neem van mij aan dat het allemaal heel erg mee gaat vallen. Je zult al snel merken dat je denkt: waren deze zenuwen nou echt nodig?
En bovendien: deze stap buiten je comfortzone zorgt er vanaf het moment van vertrek voor dat je als persoon zult groeien, daar waar de meeste mensen om je heen veelal hetzelfde blijven doen. Je zult het duidelijk merken wanneer je weer thuiskomt.
Dit artikel met levenslessen die ik op reis heb opgedaan zal je ook inspireren trouwens.
Mocht je behoefte hebben aan een 1-op-1-gesprek met mij waarin ik je help met de voorbereidingen van je reis, check dan mijn persoonlijke coaching.
Enne, als je nog vragen hebt stel ze gerust in de comments.
Relax, heb vertrouwen, en geniet van het geweldige avontuur dat komen gaat…
Wat fijn om al deze tips te lezen . Ik ga in januari 5 weken naar de filipijnen. Voor het eerst echt solo backpacken.. en ik zit nu in de omg waar begin ik aan fase. Keuzestress, een beetje overwhelmed.. dingen die ik allemaal nog moet doen van te voren.. het is herkenbaar zo te lezen haha! Eigenlijk zijn het luxe problemen natuurlijk! Gelukkig weet ik dat het zeer de moeite waard gaat zijn en dankzij dit artikel toch weer iets meer rust! Go with the flow 🙂
De woorden waar je mee afsluit zijn datgene wat ik je aanraad: go with the flow en het komt helemaal goed 🙂 .
Hoi, super interessante blog met veel nuttige informatie! Prettige schrijfstijl ook en veel handige tips.
Ga zo door zou ik zeggen en veel plezier bij toekomstige reizen 🙂
Hoi Tristan,
Fijn dat je er wat mee kunt!
Bedankt, jij ook veel plezier bij je hopelijk komende reis.
Groet, Robbert
Hoi!
Je beschrijft precies hoe ik me een jaren geleden op mn eerste backpackreis voelde.
Mooi om zo terug te lezen en alles is zo herkenbaar. Thanks!
Ik ga je blog zeker doorsturen naar mensen om me heen die nu op dat punt staan 🙂
Liefs Malou
Fijn om te horen 🙂 .
Hallo Robbert,
Een leuk stuk om te lezen!! Ik vertrek binnenkort naar Bangkok en heb geen uitgaand ticket staan. Ik vlieg met Qatar Airways. Ik ben benieuwd hoe je weet dat Qatar Airways dit wel controleert?
Wat raad je mij aan om te doen? Ik weet nog niet precies hoelang ik er blijf omdat ik ook andere landen ga bezoeken.
Kan ik op moment van controle alsnog een ticket boeken?
‘Update augustus 2016: onlangs heb ik een enkeltje naar Bangkok geboekt bij de Russische maatschappij Aeroflot, al wilde ik vooraf eigenlijk met Qatar Airways vliegen. Echter, na wat onderzoek gedaan te hebben, bleek dat zij doorgaans vragen om een uitreisticket terwijl dit bij Aeroflot niet het geval is.’
Ik hoor graag van je 🙂
Hoi Benjamin,
Dat Qatar Airways controleert, weet ik uit eigen ervaring en die van vele andere backpackers. Er zijn uitzonderingen mogelijk hoor, onlangs heb ik namelijk van iemand vernomen dat zijn niet werd gecontroleerd. Maar ga er maar vanuit dat het bij QA wel gebeurt.
Een ticket kun je zeker op dat moment nog boeken, als je maar voldoende tijd hebt totdat de vlucht is.
Als er nog wat is, laat het zeker weten.
Groet, Robbert
Dankjewel voor deze nuttige tips, ik ga in januari voor onbepaalde tijd naar Azië en dat wordt mijn eerste backpack-trip. Ik ben best zenuwachtig maar artikels als deze geven me goede moed!
Fijn!
Met een beetje gezonde spanning is niets mis hoor trouwens 🙂 .
Geweldig Robbert,
Hier ben ik heel blij mee!
ik ben zelf 26 en heb nog nooit solo gereisd.
Ik heb namelijk de pech dat ik hooguit 2 a 3 weken kan vrij pakken op mijn werk.
Het blijft wel een droom van mij!
Ik heb alle forums gelezen, reizen uitgestippeld en vaak voor de computer gezeten een druk op de knop verwijderd om een vliegticket te ”boeken”.
Hopelijk kan ik volgend jaar gaan, al weet ik niet waar naar toe en hoe lang.
Ik ben in ieder geval enorm geholpen met deze blog.
Groeten, Jeroen
Hey Jeroen,
Super om te horen joh!
Gewoon gaan doen. Wat heb je te verliezen?
Good luck 🙂 .
Ik zweer het bij packing cubes. Nooit meer iets kwijt in mijn backpack
Hallo! Goede tips hoor!
Zelf ben ik al een keer 2 jaar weggeweest. Ik ga binnenkort voor onbepaalde tijd weg. Iemand ervaring met het uitschrijven uit Nederland en de zorgkosten? Ik ben al op onderzoek geweest maar twijfel erover ivm je AOW. Ik zie mezelf nog niet emigreren maar wel blijven reizen. Beetje werken hier en daar.
Liefs
Hey Kelsey,
Officieel moet je je laten uitschrijven als je langer dan 8 maanden weggaat. Of je dit doet, is aan jou. Erachter komen zullen ze (waarschijnlijk) niet hoor 😉 . Eerlijk gezegd heb ik mezelf nog nooit uitgeschreven.
Hey Robbert,
Heb je ook nog speciale reistips voor Nieuw-Zeeland?
Hey Mirna,
Dit zijn over het algemeen universele tips.
Ik heb zeker heel veel specifieke tips voor Nieuw-Zeeland. Check anders mijn artikelen daarover eens.
Als je nog iets wilt weten, stel je vraag hier gerust.
Fijne blog dit!!! Precies wat ik nodig heb! Ik vertrek over 6 dagen alleen naar Australië voor onbepaalde tijd op een one way ticket en dit is echt prettig om zo vlak van tevoren nog te lezen! Lekker nuchter geschreven ook, love it!
Thanks en veel plezier!
Super handig en fijn om al je artikelen te lezen!
Ik ben op dit moment mijn eerste solo reis naar Australië aan het plannen (voor 3 maanden ong) op een work away visum. Natuurlijk vind ik het heel gaaf en kijk ik er naar uit, maar toch ben ik wel een beetje nerveus over het ”alleen” zijn.
Heb je tips over het dealen met bijvoorbeeld alleen eten ’s avonds? En hoe vind je het snelst en makkelijkst een betrouwbaar bijbaantje?
Hey Elisa,
Dat had ik de eerste keer ook hoor. Het voelde eerlijk gezegd ook best wel vreemd om alleen ergens te eten, maar dit went heel erg snel. Het is met name vrij eenvoudig omdat er heel veel anderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.
Bovendien: je zult heel veel andere mensen tegenkomen, dus als je behoefte hebt aan contacten dan gaat dit meestal vanzelf. Uiteraard zal je wel wat moeite moeten doen, maar dit komt goed.
Voor het vinden van een baantje raad ik je aan om de Australië-artikelen even door te nemen. Daarin staan heel veel tips.
Succes en veel plezier!
Ik heb alle 47 tips en nog meer van je blogs op je pagina gelezen. En ook ik kon me erg vinden dat het wel spanning veroorzaakt als je er voor het eerst erop uit trekt naar de andere kant van de wereld in je eentje. je omschrijft goed wat je voelt en hoe je daar het best mee om kan gaan. Dat is iets wat ik bij andere blogs wel is mis.
Wauw wat een handige tips! Ik wil heel graag backpacken maar had nog veel vragen, door deze tips zijn er toch weer een paar beantwoord!
Ik vraag me af, hoe zit het met jullie werksituatie? Ik ga zelf backpacken in spanje voor de eerste keer in het nieuwe jaar 2020 maar kan dit doen omdat ik werkloos gevallen ben en daardoor genoeg tijd kan nemen, maar ii wil niet in deze huidige situatie blijven natuurlijk. Hoe regel je dit wanneer je een vast contract hebt bijvoorbeeld? Dan is het toch onmogelijk om nu en dan eens een maand te verdwijnen en te gaan backpacke? 😥
Hoi Bjorn,
Dit blog is m’n werk, vandaar dat ik de vrijheid heb om mijn eigen tijd in te delen…
Allemaal fijne tips om te lezen. Denk dat het voor iedereen een grote stap is om te zetten. Toch iets wat iedereen zou moeten doen! 🙂
Heb je een lijstje met je meest inspirerende documentaire films/series? Waarvan je zin hebt om cultuur te zien of juist om sociale interacties op te zoeken?
Hopelijk snel toch wat mee te kunnen gaan maken met de huidige maatregelen..
Hey Nino,
Niet zozeer cultureel gericht, maar dé film die mij altijd zin geeft om op avontuur te gaan is Into The Wild. Een andere film die ik indrukwekkend vind is Everest, die gebaseerd is op het boek Into Thin Air. Wild heb ik niet gezien, maar het boek las heerlijk weg.
Hey, super interessante blog! Ik ben ondertussen 34jaar en hoewel ik wat gereisd heb, is “backpacken” er nooit echt van gekomen. Dit jaar in mei heb ik 2weken verlof genomen en ik dacht bij mezelf, deze keer ga ik het echt eens doen. Maar ik vraag me af of ik er niet te oud voor geworden ben om te beginnen met backpacken…? Omdat het maar 2weken is, plan ik ergens in Europa te packen. Heb je eventueel aanraders? Alvast bedankt voor je verhaal hier! Grtjes Max
Hey Max,
Thanks voor je berichtje!
Grappig, want ik ben ook 34 😀 . Gewoon doen joh, er staat echt geen leeftijd voor. Ik ben op m’n 24e begonnen en sindsdien is het voor mij dé manier van reizen.
Misschien ook dit stukje even lezen?
Enne, in Europa kan ik je het zuiden van Portugal aanraden. Ik zit daar nu en het is echt geweldig. Maar, er zijn zoveel mooie plekken, waar ben je naar op zoek?
Groet, Robbert
Oh heb het even opgezocht en dat lijkt me idd een leuke plaats om te beginnen met backpacken. Voor mij zou een mix tussen natuur, steden/cultuur en wat zon ideaal zijn om dit voor een eerste keer te doen. Alvast bedankt voor de tip en ga zeker je artikels over Portugal deze week lezen. Groetjes
Ja het is echt super hier. Lagos bijvoorbeeld, waar ik nu ben, is een leuk stadje, maar binnen een mum van tijd zit je in de natuur. Bovendien kan je met een auto of de bus naar zat andere mooie plekjes vanuit hier.
Als er nog wat is hoor ik het wel 🙂 .
Hi Robbert,
Deze post was zo wat ik nodig had haha. Ik ga vanaf april 5 maanden reizen. Voor een tweede keer alleen, maar voor het eerst langer dan 2 maanden. Ik word kriegelig van alle facebookgroepen waarin zoveel gepland wordt en raakte er inmiddels een beetje onzeker over of ik het dan wel ‘goed’ doe als ik niks plan. Toch een beetje de angst om dan ergens naïef of onwetend te zijn. Al gaandeweg leert men, denk ik toch? (ja ik zoek even naar jouw ervaren bevestiging hoor haha)
Ik zal waarschijnlijk centraal- en zuid-amerika aandoen. Ik neem wel wandelschoenen mee, omdat ik in ieder geval weet dat ik meerdaagse wandeltochten wil maken. Ik ga nog niet plannen welke. Heb jij daar ervaring mee, meerdaagse hikes? En eventueel het meenemen van gear zoals slaapzak, matje, tent.. Of raad je aan dit daar te huren bijvoorbeeld.
Tot slot wil ik je bedanken voor je inspiratie en uitgebreide blogs! Superdapper besluit dat je in 2014 alles hebt opgezegd.
Hey Kirsten,
Goed om te horen 🙂 .
Ach ja, trek je niet te veel aan van de mensen die zoveel plannen, iedereen doet het op z’n eigen manier. Mijn ervaring is dat het altijd helemaal goed komt. Zelf doe ik niet of nauwelijks aan voorbereiding. Je kan eventueel een globale route uitstippelen en handige tips lezen voor je gaat, maar veel meer is echt niet nodig.
Spontane beslissingen leveren vaak de leukste ervaringen op…
Als je een meerdaagse hike doet en gaat kamperen dan zou ik dat lokaal regelen (huren of kopen bij een zaak als Decathlon). Tenzij je heel veel hikes gaat doen, dan is het handig om je eigen spullen mee te nemen. Je wilt denk ik zo min mogelijk dingen bij je hebben die je amper gebruikt.
Nou, als er nog wat is laat het me zeker even weten! Succes met je voorbereidingen 🙂 .
Hey Robbert,
Fijn om jouw blog hier te lezen.
Zelf heb ik anders ook wel een vraagje.
Ikzelf vertrek in mei van Belgie naar Hawaii.
Nu zit ik nog te twijfelen om dit 4 of 5 weken te doen, en is het ook de eerste keer om alleen te gaan backpacken.
Het enige minpunt is dat ik in juni mag starten op een nieuwe job.
Indien ik 4 weken zou nemen, heb ik een 10 a 12 dagen om terug in mijn ritme te komen vooraleer ik begin te werken.
Als ik 5 weken zou reizen in Hawaii, heb ik een 5-tal dagen om in mijn ritme te geraken vooraleer ik begin op de nieuwe job.
Natuurlijk klinkt 5 weken altijd interessanter, maar lijkt dit ook realistisch om te doen?
Welk advies kunt u mij hierbij geven?
Hey Kim,
Wat tof zeg, zelf ben ik daar nog nooit geweest.
5 dagen moet wel genoeg zijn lijkt me hoor…
Ik zou in ieder geval niet je reis met een week inkorten zodat je het dubbele aantal dagen hebt voor je aan je baan begint. Waarschijnlijk kom je er dan op dag 6 in België achter dat het zonde is dat je Hawaii eerder hebt verlaten.
En anders kun je altijd nog voor 4,5e week gaan natuurlijk.
Fijne reis en maak je niet te veel zorgen 🙂 .
Beste Robbert,
Ik ben van plan om binnenkort voor onbepaalde tijd te vertrekken naar Zuidoost Azie.
Kun je mij ajb vertellen hoe het zit met visumaanvraag voor verschillende landen die ik wil aandoen. Moet ik deze al aanvragen, terwijl ik nog in Nederland ben, of kan ik deze ook als ik in Zuidoost Azie ben online aanvragen en zo mijn route bepalen?
Hey Albert,
Leuk!
Gewoon tijdens je reis doen. Enkel voor het eerste land regelen als dit nodig is.
Veel plezier!