23 gave dingen om te doen in Ubud (+ insider-tips)

Ik zat met gebogen hoofd aan tafel van de buitenkeuken in mijn gehuurde huis in Canggu, het badplaatsje waar ik me niet thuis voelde. Ik miste een bepaalde energie. Energie waarvan ik vermoedde dat die in Ubud wel hing. Het kunstzinnige dorp zou daarom mijn nieuwe bestemming worden, en die beslissing bleek een hele goede.

Al moet ik bekennen dat Ubud voor mij eveneens een triester gevoel oproept, veroorzaakt door een tragische gebeurtenis die ik later met je zal delen…

Als jij gaat backpacken op Bali mag een bezoekje aan het culturele hart van the Island of Gods eigenlijk niet ontbreken. Ze ligt middenin de rijstvelden en ademt creativiteit, cultuur en pure natuur.

Ubud is ontzettend groen, er hangt een fijne vibe, het centrum is bezaaid met indrukwekkende hindoetempels, je kunt er heerlijk eten en hebt er allerlei schattige winkeltjes.

(En helaas bizar veel scooters, auto’s en smerige uitlaatgassen die de sfeer flink kunnen verpesten, maar daarover verderop meer.)

Overdag zie je vrouwtjes in kleurrijke Balinese kleding offertjes doen in de vorm van wierook, bloemetjes en fruit. Kort gezegd om dankbaarheid te tonen. De mooie kleuren van de offers en de kruidige geur van de wierook maken me altijd helemaal vrolijk.

Canang sari, een dagelijks offer dat Balinese hindoes doen

De nabijheid van rustgevende natuur en reuring maakt Ubud voor mij extra speciaal. Zoiets zie je bijna nergens. Ik heb er niet voor niets meerdere periodes gewoond. Op het moment van schrijven ben ik er wederom voor langere tijd.

Ik ken zodoende alle ins en outs, precies waar jij naar op zoek bent. Althans, daar ga ik vanuit 🙂 .

In deze ultieme Ubud-gids deel ik al mijn tips voor Ubud met je. Van bezienswaardigheden en activiteiten tot aan leuke eetzaakjes en fijne accommodaties. En nog een hele hoop praktische dingetjes die je van pas zullen komen. Alles komt voorbij. Lees ‘m dus zeker even door als je deze Bali-hotspot binnenkort gaat bezoeken.

De mindere kant van Ubud (lees dit eerst!)

Ubud-centrum: dit kun je verwachten

Vooraleer ik je vertel wat er te doen is in Ubud en omstreken, wil ik eerlijk met je zijn. En daarmee doel ik op de vreselijke verkeerssituatie in het centrum. Ik wil gewoon niet dat je met verkeerde verwachtingen komt, en daarna teleurgesteld bent. Het is iets wat veel toeristen overkomt namelijk.

“Is Ubud druk?” is een vraag die ik op Google voorbij zag komen. Nou ik kan je zeggen: héél druk.

Serieus, het verkeer is er om te janken. Stokoude trucks die zwarte rookwalmen de lucht in blazen kunnen je zelfs een beetje een depri gevoel geven. Verder is er een continue file van auto’s en scooters.

Probeer je hier niet meteen door uit het veld te laten slaan, al is dat een hele uitdaging. Ubud is godzijdank veel meer dan de hectische hoofdstraat. Daarvoor moet je eerst even ‘landen’ om vervolgens de juiste plekjes te weten. Ik verklap alvast: op een minuutje wandelen vanuit het centrum ben je helemaal alleen met vele felgroene rijstvelden om je heen.

En indien je geen zin hebt in de drukte, kun je er er evengoed voor kiezen om een accommodatie net buiten het centrale gedeelte te boeken. Je zit dan middenin de natuur en zult niet gestoord worden door irritante motorgeluiden. Met de mountainbike of scooter ben je vervolgens in luttele minuten in het centrum.

Maar heer eerlijk: ikzelf ben onderhand wel een beetje klaar met de drukte en chaos in Ubud-centrum. Het is triest en zonde tegelijk om te zien hoe verkeer een plek kan verwoesten. Overigens deels veroorzaakt door toeristen. Echt, het is ronduit absurd.

Tot slot: lees dit artikel goed door zodat je weet wat je kunt verwachten.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Ubud

Zo, laat ik verdergaan met je te vertellen wat er zoal te doen is in Ubud. Wat mag je niet gemist hebben? Wat zijn de bekende bezienswaardigheden? Welke insider-tips heb ik voor je?

In het vervolg deel ik 23 veelal indrukwekkende dingen met je.

 

1. Leer zilveren sieraden maken bij Studio Perak

In Ubud vind je veel kunstenaars, en niet alleen schilders overigens. Zo zijn er ook meerdere sieradenmakers in het dorpje. Een plek die ik je kan aanraden is Studio Perak, dat centraal gelegen is in Hanoman Street. Je kunt hier prachtige zilveren sieraden ontwerpen volgens de authentieke Balinese ‘silversmithing-techniek’.

Wil je bijvoorbeeld een ring, ketting of armbandje maken, dan helpen de Engels-sprekende medewerkers je graag om de vaardigheid onder de knie te krijgen tijdens een 3 uur durende cursus. Je krijgt alle vrijheid om de sieraden te maken zoals jij ze wilt.

Dit is misschien niet iets dat je snel zou verwachten bij Ubud, maar het is bijzonder om een keer gedaan te hebben. Bovendien hoeft het niet bij één sessie te blijven, wie weet ga jij er thuis wel mee door?

 

2. Bezoek het indrukwekkende Gunung Kawi-tempelcomplex en Pura Tirta Empul

De spirituele reiniging bij de Tirta Empul Temple

Als je van tempels houdt ga dan zeker naar het Gunung Kawi-tempelcomplex, dat tussen de rijstvelden en het regenwoud middenin een spectaculaire vallei gebouwd is. Je komt bij de tempel via een afdaling van 371 treden. Zie dit niet als een straf, onderweg kun je namelijk genieten van de pure natuur om je heen. Het kan voorkomen dat je enkele verkopers tegenkomt die lokale spulletjes proberen te verkopen, laat je humeur hier niet door verpesten.

Wat kenmerkt deze tempel? De rotswanden waarin gigantische beelden gehakt zijn van liefst 7 meter hoog. Bijzonder is verder dat de Pakrisan-rivier dwars door het complex loopt. Tot slot vind je er diverse meditatiegrotten en een kleine waterval om te zwemmen.

Gunung Kawi is een hele fijne plek als je van rust houdt en een liefhebber bent van natuur. Neem de tijd, ga even rustig zitten en neem al het moois rustig in je op. Zonder te overdrijven kan ik wel stellen dat dit een van de specialere spots is in Ubud en omgeving.

Vlakbij, op zo’n anderhalve kilometer, ligt trouwens Pura Tirta Empul, de tempel van het heilige water. Dompel jezelf onder en voel je daarna als herboren. Druk is het er helaas wel, maar een boeiende ervaring vond ik het zeker:

Pura-Tirta-Empul
In de rij om mezelf spiritueel te reinigen

Een local vertelde me dat een gedeelte is bedoeld om je te verlossen van nachtmerries. Nu had ik er al sinds tijden geen meer gehad, en juist de avond na de reiniging was dit wel het geval. Mysterieus en een beetje eng zelfs. Of niet dan?

Het Gunung Kawi-complex is een half uur tot 3 kwartier rijden ten noorden van Ubud. Houd er rekening mee dat het verplicht is om een sarong te dragen, deze is gratis te lenen bij de ingang. De tocht terug naar de top van de berg kost je trouwens wel wat zweetdruppels, maar in het cafeetje dat er ligt, kun je van een welverdiend drankje genieten.

Lees ook: wil je meer tempels zien op Bali? Bekijk dan deze tempel-gids eens.

3. Maar bezoek ook de hindoe-tempels in het centrum

Pura Taman Kemuda Saraswati, erg vet om te zien vond ik

De grotere tempelcomplexen zoals hierboven genoemd liggen niet op loopafstand van Ubud, al heb je in het centrum zat andere hindoe-heiligdommen die een bezoekje waard zijn.

Zo kwamen mijn moeder ik min of meer spontaan terecht bij Pura Taman Kemuda Saraswati, met in het midden een fraaie lotusvijver. Je ziet de tempel op de bovenstaande foto. Het fijne was dat er geen andere toeristen te bekennen waren, die liepen namelijk stuk voor stuk het om de hoek gelegen Ubud Palace in. Al heb ik van anderen gehoord dat het er in hun geval juist extreem toeristisch was. Zo zie je maar weer hoe dingen telkens kunnen verschillen.

Verder is er de vredige Pura Dalem Ubud die gewijd is aan Lord Shiva. Leuk is om hier ’s avonds rond half acht naar een traditionele kecak-dansvoorstelling te kijken. ‘Kecak’ is trouwens een van de bekendste Balinese dansen, met Pura Uluwatu in het gelijknamige Uluwatu als meest toeristische plek om deze te bewonderen.

Zo’n soortgelijke voorstelling inclusief een vuurshow kun je bewonderen bij Pura Dalem Taman Kaja.

Daarnaast is Pura Dalem Puri Peliatan gaaf om gezien te hebben. Je hebt er verschillende ingangen en de talloze hindoe-details zorgen voor mooie plaatjes.

Pura Dalem Tegallantang is een tempel die slechts weinig reizigers kennen en daarom extra bijzonder om te bekijken. Westerlingen heb ik hier nooit gezien, en er hangt een mystiek, spiritueel sfeertje. Je komt er vanzelf terecht wanneer je Jalan Sri Wedari uitloopt.

2 kilometer verderop ligt Pura Puseh Lan Desa br Junjungan, een interessante plek waar regelmatig voorstellingen worden georganiseerd.

Tot slot is Goa Gajah, dat even buiten het centrum ligt, gaaf om te bezoeken. Deze UNESCO-olifantengrot ligt mooi verscholen in de jungle en is overwoekerd met slingerende boomwortels. Er zijn tevens een waterval en pondjes om te verkoelen. Overigens is het een zeer bekende Ubud-trekpleister en daarmee behoorlijk hectisch. Ga zodoende vroeg in de ochtend om de hordes toeristen voor te zijn.

Enne… Ga zelf vooral aan de wandel en ontdek jouw favoriete lokale tempel. Er staan er namelijk een heleboel.

 

4. Maak een wandeling door de Tegallalang-rijstvelden

De rijstvelden van Tegallalang liggen op ongeveer 20 minuten rijden van Ubud

Niet voor niets worden de Tegallalang-rijstvelden als een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van heel Bali gezien.

En ja, dit is tevens dé toeristische trekpleister van Ubud maar gelukkig is het gebied groot zodat er zat rustige plekjes te vinden zijn. Geniet van de prachtige groene uitzichten en neem vooral de tijd om alle schoonheid in je op te nemen. Zoek je nog naar een unieke foto? Met een beetje geluk kun je er hier een maken met een lokale rijstplukker.

Verder heb je er twee schommels om op heen en weer te bungelen en van de views te genieten. Pas wel op, want in 2018 is hier een dodelijk ongeluk voorgevallen.

De Tegallalang Rice Terraces liggen zo’n 10 kilometer ten noorden van Ubud en zijn eenvoudig met de taxi te bereiken. Een andere optie is om zelf met de scooter of fiets erheen te rijden. Of boek deze fietstocht.

Het echte authentieke gevoel zal je er -gezien de drukte- echter niet aan overhouden. Daarvoor kun je beter rijstvelden in Munduk of Sidemen bezoeken.

Kan je geen genoeg krijgen van dit soort natuurlijke bezienswaardigheden? Bezoek dan ook eens de veel rustigere Jatiluwih-rijstterrassen. Vanuit het restaurant kun je na de wandeling genieten van een rustgevend zicht over het groene landschap. Er zijn trouwens diverse parcours om af te leggen, van 450 meter tot wel 7,7 kilometer. Fietsen, ook met een e-bike (check deze tour), is de andere optie die je hebt. Het is er extreem schilderachtig.

 

5. Doe drie prachtige wandelingen: de Campuhan Ridge Walk, de Kajeng Rice Fields en de Sari Organic Walk

Naast de Campuhan Ridge Walk is ook de minder bekende wandeling naar Warung Sweet Orange via de Kajeng-rijstvelden verbluffend

Als je graag wandelt door de natuur is de Campuhan Ridge Walk een leuke optie om in je achterhoofd te houden. De omgeving is zeker de moeite waard, maar niet zo mooi als bijvoorbeeld bij de Jatiluwih-rijstterrassen. Het voordeel is echter dat je er vanuit het centrum zo heenloopt. Ideaal dus om snel de drukte te ontlopen.

Om de vele toeristen voor te zijn, adviseer ik je om vroeg in de ochtend te gaan. De temperatuur is dan bovendien een stuk aangenamer vergeleken met de vaak hete middagen. Aan het eind van de wandeling is het de moeite om een drankje te doen bij Karsa Cafe, ondertussen kijk je uit op de uitgestrekte rijstvelden.

Een rustiger alternatief is om door de Kajeng Rice Fields naar Warung Sweet Orange te struinen. Eet daar vervolgens wat of pak een vers sapje. Het is er heerlijk toeven, kijk maar op de bovenstaande foto 🙂 .

Via een pad door de jungle is de Kajeng-wandeling verbonden met de Sari Organic Walk. Alweer zo’n stukje Ubud van pure schoonheid.

 

6. Check de Sacred Monkey Forest, het apenbos van Ubud

Ze zien er lief uit maar ik zeg het je vast: het zijn gehaaide makkers 😀

Het apenwoud in Ubud is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van het dorpje. En op zich is het mooie park best leuk om eventjes doorheen te wandelen, je komt ontelbaar veel aapjes tegen en loopt er in een jungle-achtige omgeving.

Alleen moet je wel uitkijken voor de nieuwsgierige en soms brutale makaken, die van grote afstand al hebben gezien of jij iets bij je hebt wat ze van je kunnen stelen. Heb je bananen, pinda’s of ander eten in je hand, dan kun je er donder op zeggen dat je de klos bent. Laat het voeren dus lekker aan de medewerkers over.

Let er wel op dat je entree moet betalen om binnen te komen. 80.000 IDR op doordeweekse dagen en 100.000 IDR in het weekend.

 

7. Neem plaats op de hoogste schommel die je ooit gezien hebt

Schommelen op duizelingwekkende hoogte – durf jij het aan?

Torenhoge schommels en Ubud, het is de laatste jaren een onafscheidelijke combinatie geworden. In de omgeving van het kunstenaarsdorpje vind je er meerdere.

Heb je al eens van Zen Hideaway gehoord? Dit is een 150-jaar oude villa met de meest avontuurlijke schommel op Bali, misschien wel van heel Azië. 

Het jammere is alleen dat je niet eventjes gebruik mag maken van de schommel. Een boeking is namelijk vereist, dit kost je zo’n 200 euro per nacht via AirBnb. Nogal veel van het goede als je het mij vraagt. Echter, je kunt de woning met z’n zessen delen en zo de kosten drukken.

Behalve de schitterende villa, heb je een mooi uitzicht over de jungle, Mount Agung, rijstvelden en de Ayung-rivier. De woning ligt in het traditionele dorpje Bongkasa waar je het authentieke Bali leert kennen.

En wanneer je hebt gereserveerd, mag je zo vaak op de schommel zitten als je wilt. Is dit iets voor jou?

Wil jij je hoogtevrees op de proef stellen of jezelf gewoon even lekker verwennen? Doe het dan hier. De villa is simpel te bereiken, je rijdt er vanuit Ubud in 20 minuten heen.

Behalve Zen Hideaway, kun je tevens kiezen voor de Bali Swing. Deze vind je in Jalan Dewi Saraswati en de uitzichten zijn fenomenaal. Bovendien ben je hier veel goedkoper uit, aangezien de schommel niet bij een accommodatie hoort.

Verder zijn er de eerdergenoemde schommels bij de Tegallalang Rice Terraces.

Of kies gemakshalve voor deze vaak geboekte tour, waarbij je met een gids op pad gaat en naast een jungle-schommel ook de Tukad Cepung Waterfall en Pengelipuran Village bezoekt.

 

8. Werk als vrijwilliger bij de Bali Animal Welfare Association

Net als in vele andere Zuidoost-Aziatische plekken zijn er tevens op Bali heel wat zwerfhonden en -katten te vinden. Gelukkig is de Bali Animal Welfare Association (BAWA) opgericht om deze radeloze diertjes op te vangen.

Ben jij een dierenliefhebber en voel je je geroepen om deze beestjes een goed leven te geven? Dan kun je er als vrijwilliger aan de slag. Denk aan taken zoals eten geven, wassen en simpelweg met ze spelen. Heb jij een bepaalde specialisatie, schroom dan niet om dit aan te geven. Het kan ook zomaar zo zijn dat er bijvoorbeeld marketing- of dierenarts-taken voor je klaarliggen.

Als je wilt heb je zelfs de mogelijkheid om een beestje te adopteren.

Meer informatie vind je op deze website.

 

9. Neem een duik bij de Tegenungan-waterval (en ontdek ook de andere watervallen)

Tegenungan-waterfalls
Het natuurgeweld bij de Tegenungan-waterval

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn er op Bali vele mooie watervallen te vinden. Rond Ubud vind je zeker niet de indrukwekkendste van het eiland, maar als je behoefte hebt aan water, verkoeling en natuur dan heb je wel een aantal mooie spots om heen te gaan. Een zo’n plek is de Tegenungan Waterfall.

Eenmaal aangekomen, merk je al snel dat je een bijzonder stukje natuur hebt getroffen. De waterval met de omringende jungle is schitterend en nodigt uit om even lekker te verkoelen. Wel moet ik zeggen dat het water niet al te schoon oogde toen ik er in 2023 rondliep. Via de zijkant kun je omhoogklimmen, reken wel op behoorlijk glibberige weggetjes.

Het kan trouwens zomaar voorkomen dat je locals van bovenaf in de waterval ziet springen. Persoonlijk raad ik je dit niet aan, nogal gevaarlijk als je het mij vraagt.

De Tegenungan-waterval ligt op zo’n 15 minuten rijden vanuit Ubud en is het best in de ochtend te bezoeken. Daarna wordt het simpelweg erg druk en is het niet de idyllische plek die het ’s ochtends vroeg is. Het mistige landschap en de relatieve rust maken het dan tot een heerlijke spot om te zijn.

Overigens heb je in Ubud zelf ook een coole waterval, de Secret Waterfall. Zo dichtbij de hectiek van Ubud voelt het hier als een ware oase. Het is alsof je op de set van Jungle Book bent beland. Je wandelt er vanuit het centrum in een half uurtje heen en kunt er lekker afkoelen in het naar beneden kletterende water. In mijn geval was het overigens zo dat ik hier werd aangesproken door een local die me ongevraagd naar de waterval gidste, dit is echter helemaal niet nodig en een trucje om geld te verdienen.

Ja echt, de Secret Waterfall is in het centrum van Ubud 🙂

In Gianyar, op zo’n 10 kilometer van de Tegenungan Falls, heb je een trouwens nog een andere indrukwekkende waterval, namelijk de Kanto Lampo Waterfall. Ze is minder bekend dan Tegenungang en het is een redelijk glibberige klim via de rotsen naar beneden, maar eenmaal aangekomen zal je niet teleurgesteld zijn. Verwacht overigens niet dat je deze plek voor je alleen hebt, ook hier komen flink wat mensen op af. Echter, er zijn mogelijkheden om de drukte te ontwijken. Zo is er de ‘cave route’ die je naar een rustig en fraai uitkijkpunt leidt.

Tot slot mag ik de Nungnung Waterfall niet vergeten te noemen, al ligt deze met ruim 1 uur rijden wel ietsje verder van Ubud dan de watervallen die ik hierboven noemde. Het voordeel daarvan is echter dat er minder lui op afkomen. Eenmaal bij de ingang moet je flink wat trappen op- en afklauteren door de jungle, reken op een dik uur lopen en zweten.

De Nungnung Waterfall is een juweeltje verscholen in de jungle

Als je eindelijk bij het stortende geweld aankomt zal je mond openvallen van de natuurlijke schoonheid. Ga bijvoorkeur ’s ochtends vroeg zodat je niet of nauwelijks mensen tegen zult komen.

Wil je met een clubje mensen naar de Tegenungan Waterfall, gecombineerd met de Gunung Kawi Temple, Goa Gajah en een geheime Balinese canyon? Check in dat geval deze excursie. Je ziet zo onwijs veel hoogtepunten in een enkele dag.

Mocht je behoefte hebben aan nog meer spectaculaire watervallen, kijk dan eventjes bij tip 20.

 

10. Mountainbike door de Kintamani-regio

Ubud-mountainbiken
Ontbijten met dit mooie uitzicht over Lake Batur is geen straf of wel?

Als je de onbekende gebieden rondom Ubud wilt zien, dan raad ik je aan om te gaan mountainbiken richting het door bergen gedomineerde Kintamani. Vanuit Ubud worden diverse fietstochten georganiseerd. Meestal word je met een minibus in Kintamani gedropt, om daar aan de trip te beginnen.

Een leuke tour die ik je aanraad is deze. Je start op de hellingen van Kintamani om vervolgens via de spectaculaire binnenlanden af te dalen naar Ubud.

Hoe ziet de expeditie er ongeveer uit?

Je komt na 1,5 uur bij een ontbijtplek met een prachtig uitzicht over het kratermeer en de majestueuze Mount Batur. Nadat je gegeten hebt, waarschijnlijk een bananenpannenkoek, bezoek je een koffieplantage en allerlei kleine dorpjes met supervriendelijke locals.

Even terugkomend op de koffieplantage, je kunt hier het duurste kopje koffie ter wereld drinken: Kopi Luwak. Ik raad je dit echter niet aan, dit omdat (de meeste) civetkatten hiervoor in kooien gevangen worden gehouden.

Denk trouwens niet dat dit een loodzware dag wordt, de tocht is grotendeels bergafwaarts en zodoende vrij gemakkelijk. De laatste 5 kilometer is wel uphill, maar dit is het waard. Je wordt daarna namelijk beloond met een lekkere lunch.

Geen zin in een tour? Trek er dan zelf op uit en ga naar Batuan, Belega en Bona. Dit zijn nabijgelegen dorpjes waar je schilders en houtbewerkers bezig ziet, iets wat zo kenmerkend is voor de Ubud-regio.

Je kunt het nog bonter maken en naar de top van Mount Kintamani fietsen. Dit heb ik gedaan en het was een vrij zware expeditie. Alleen, als je aangekomen bent en eenmaal in het Sari Mountain View Restaurant zit, weet je een ding zeker: het is de moeite waard geweest. Moe maar voldaan kun je daar even wat eten en drinken, met een prachtig uitzicht voor je. De weg terug is -gelukkig- een stuk makkelijker 🙂 .

 

11. Beklim Mount Batur tijdens de zonsopkomst

Mount Batur is een must om te beklimmen als je van avontuur houdt

De hierboven genoemde Mount Batur kun je overigens ook beklimmen. Het is zo’n beetje de bekendste trektocht die rondom Ubud te doen is.

Doe goede schoenen, hardloopschoenen voldoen, aan en ben getuige van de zonsopkomst vanaf de 1.717 meter hoge piek. Een gids is verplicht, het is een redelijk pittige klim. Je wordt rond 2 uur in de nacht opgehaald.

Hier vind je een overzicht van alle trekkings.

Heb je de tijd en wil je een epische ervaring meemaken? Doe in dat geval deze tweedaagse trekking waarbij je op de vulkaan overnacht en zowel getuige bent van de zonsopkomst als -ondergang.

Trouwens, wil je de echte drukte ontwijken dan is het beter om voor de zonsondergang te kiezen.

 

12. Maak de avonturier in je los en ga raften

Indien je behoefte hebt aan wat ruigers dan de bovenstaande activiteiten, dan is het erg gaaf om te gaan raften op de mooie Ayung-rivier, dat door meerdere tourbedrijven als de beste white water rafting-spot van heel Bali wordt beschouwd.

Ik raad je aan om deze trip te boeken via Get Your Guide. Voor beginners is dit overigens een goede optie, aangezien het niet de meest wilde tocht is die er bestaat. Echter, ook wanneer je al vaker hebt geraft, is het een aanrader om te doen. Het regenwoud waar je in zo’n 2 uur doorheen-vaart, is namelijk ongekend mooi. Let onderweg goed op de fluitende vogels en de aapjes die in de bomen aan het spelen zijn.

Verder is de kleding en het eten allemaal goed verzorgd. Onderweg heb je nog de mogelijkheid om te zwemmen en af te koelen onder de watervallen. Aan het eind van het avontuur kun je bovendien een warme douche nemen.

Je hebt heel wat excursies om uit te kiezen, maar deze, deze en deze zijn het populairst.

 

13. Produceer, creëer en inspireer in een coworking-space omgeven door rijstvelden

Cowork-plekken in de natuur zullen je creativiteit naar een hoger niveau tillen

Dit is een verrassende, dat geef ik toe. Maar aangezien ik zelf een online business heb, ben ik altijd wel geïnteresseerd in werkplekjes op reis. In Ubud is er Hubud, een spot waar (online) ondernemers en andere mensen uit heel de wereld samenkomen om wat te werken. Hubud is sinds corona overigens gesloten en het is nog onduidelijk of en wanneer ze weer opengaan.

Maak kennis met deze personen, kom te weten wat voor bedrijfje ze runnen en vertel hen meer over wat jij doet. Als je zelf wat hebt opgezet of wilt starten, is dit een erg inspirerende plaats om eens een kijkje te nemen en tot verfrissende ideeën te komen. Niet alleen de mensen kunnen je hierbij helpen, het zicht dat je vanaf je desk over de rijstvelden hebt, is een inspiratiebron op zich.

Hubud ligt centraal in Ubud en is zodoende eenvoudig te bereiken. Wel vertel ik je er direct even bij dat het behoorlijk prijzig is. Zo betaal je per maand voor onbeperkt gebruik 220 USD en kost een dagkaart 17 USD.

Hubud is sinds corona overigens gesloten en het is nog onduidelijk of en wanneer ze weer opengaan. Ik houd je op de hoogte!

Een andere toffe plek om aan je projecten te werken is Outpost Ubud Coworking. Deze werkplek ligt in een heerlijk rustige omgeving en door de grote ramen is er lekker veel licht binnen. Of wat denk je van plaatsnemen aan een tafeltje op het balkon met uitzicht op de jungle? Je hebt er bovendien gratis toegang tot de Bali Spirit Pool. De dagprijs is 15 USD en een maandkaart (onbeperkt) kost je 190 USD.

Wat ten slotte een fijne spot is om werk te verzetten, je creaties op de vrije loop te laten en andere digital nomads te ontmoeten is Beluna – House of Creatives. Alleen de naam al trekt mij er als een magneet naartoe. En mocht je nog twijfelen, de ligging pal in de rijstvelden is perfect om met volle focus aan je projecten te werken. Per dag starten prijzen vanaf 150.000 IDR en maandelijks (onbeperkt) kost je 2.200.000 IDR.

 

14. Relax bij infinity pools middenin de jungle

Kayon-Jungle-Resort
Het Kayon Jungle Resort is de ultieme plek om jezelf een dag te verwennen

Op ongeveer 40 minuutjes rijden vanaf het centrum, vind je het prachtig gelegen Kayon Jungle Resort. Met prijzen vanaf zo’n 360 euro per nacht een behoorlijk dure spot en waarschijnlijk ver buiten je budget.

De reden waarom ik over dit luxe resort schrijf is dan ook niet het spectaculaire kameraanbod, maar de schitterende infinity pools die omringd worden door een oneindig lijkende jungle. Je betaalt tussen de 200.000 IDR en 300.000 IDR entree, afhankelijk van de plaats die je uitkiest. Een behoorlijk bedrag, al krijg je daar heel veel moois voor terug.

Ik bedoel, kijk eens naar het bovenstaande plaatje. Kun jij je een betere omgeving voorstellen?

Jungle Fish Bali is ook een fijne plek om te chillen

Overigens zijn er naast Kayon nog een hele hoop andere jungle-clubs en -resorts in een soortgelijke setting, in allerlei prijsklassen. Net als Kayon is tevens het Natya Resort Ubud een exclusieve spot die pure allure uitstraalt. Madani Antique Villas is een stuk goedkoper en daarmee toegankelijker voor de gemiddelde vakantieganger. En van een middagje hangen bij Jungle Fish Bali zal je trouwens ook geen spijt krijgen.

 

15. Ga yogaën (of relaxen) bij Yoga Barn Ubud

Yoga-Barn-Ubud
Kijken naar de mensen en genieten van de fijne sfeer is wat ik hier gedaan heb

En als je niet aan yoga doet, ook dan raad ik je aan om erheen te gaan.

Zelf wist ik destijds (in 2018) niks van yoga (inmiddels wel 🙂 ), maar een lokaal iemand had me gevraagd om bij de Yoga Barn af te spreken. Echt een hele ontspannende spot om te zijn. Alleen al zitten en kijken naar de goedgezinde mensen om je heen, is er heel rustgevend. Er hangt een fijne sfeer, een die ik lastig in woorden kan omschrijven. Daarnaast heb ik sommige personen dingen zien doen, die me fascineerde. Onder meer een man die lopend de handstand deed, een vrouw die compleet ontspannen op een man stond en iemand die allerlei ingewikkelde kunstjes met een stok uithaalde.

Er zijn verder talloze yoga- en meditatielessen om te volgen. Bovendien kun je in het Garden Kafe erg lekker eten.

Heb je een ‘vol’ hoofd, ervaar je stress, problemen, wil je gewoonweg relaxen of een les volgen? Ga hier dan zeker even naartoe.

De Yoga Barn is trouwens de bekendste yogaschool van Ubud. Je hebt wat dat betreft keuze te over en kunt zelf bepalen welke school er het beste bij je past. Zo heb ik diverse yogi’s gesproken die zeer positief waren over de retreat bij Dragonfly Village en over het hierna te bespreken Titi Batu.

 

16. Workout en relax bij Titi Batu Ubud Club of Gymnasium Bali

Titi Batu Ubud Club is de ultieme chil-plek

Of je nou wil zwemmen in een infinity pool, fitnessen, detoxen in een stoomcabine, yogaën of gewoonweg wilt relaxen met een hapje en drankje, dan is Titi Batu Ubud Club de ultieme plek om naartoe te gaan.

Deze hippe, schitterend aangeklede zaak is helemaal in Ubud-sferen gebouwd en er een middagje vertoeven zal je een heerlijk ontspannen gevoel geven. De locatie is bovendien lekker rustig, zo’n 4 kilometer buiten het hectische centrum.

Ik ben er de gym ingedoken en heb daarna lekker gestoomd in de 105 graden hete sauna. ’s Avonds is het rond het zwembad extra sfeervol aangezien het geheel dan prachtig verlicht is.

Vlakbij ligt trouwens Warung Gula Bali The Joglo, een prachtig restaurantje middenin de rijstvelden. Je kunt hier bovendien relatief goedkoop eten, zeker als je dit vergelijkt met Titi Batu.

Een van Ubuds meest luxe clubs om te sporten en een dagje wellness te doen is Gymnasium Bali. Je hebt er een fijn sauna-complex plus een fantastische gym. Ook kun je er crossfit-lessen en dergelijke volgen. Er is zelfs een cowork-spot aanwezig. Het prijskaartje van 240.000 IDR per dag voor enkel de fitness (en dus niet het sauna-gedeelte) is desondanks aan de hoge kant. Daarnaast komen er vooral Russen, de eigenaar is dan ook Russisch.

 

17. Of ga sporten in een goedkope oldschool gym

Als je sec komt om te rammen in de gym en het je niet boeit dat de machines oud zijn, er geen airco is en je wel van een beetje oldschool houdt, dan is Ubud Gym waar je moet zijn. Het is er ronduit spartaans. Verder hangen er van die foute foto’s van totaal opgeblazen bodybuilders weet je wel? Het geeft wel een grappig sfeertje.

Dit is trouwens de fitness waar ik train. Het is bovendien de spot die populair is onder locals, al zie ik er de laatste tijd steeds meer toeristen langswippen.

Je betaalt hier slechts 25.000 IDR per keer of 150.000 IDR per maand. Er is eveneens een aangrenzende ruimte om yoga of andere oefeningen te doen. Loopbanden enzo hoef je er niet te verwachten.

Zoek je toch ietsje meer comfort, maar heb je geen zin om veel te betalen zoals bij Titi Batu en Gymnasium Bali? Check dan Ubud Fitness Center.

 

18. Neem een massage bij IDAS Bodyworks

Je kent ze vast wel. Die heerlijke Aziatische massages die je in nagenoeg ieder land kunt krijgen. Ook Ubud barst van de massagesalons. Leuk natuurlijk, alleen een keuze maken kan vanwege dit ruime aanbod een hele opgave zijn. Vandaar dat ik je help.

Een erg goede spot is IDAS Bodyworks, tevens bekend als Ida’s Body & Soul Massage. Zonder pijn is het ritueel niet, want de masseuse gaat bewust op zoek naar de gespannen en pijnlijke delen van je lichaam. Echter, na de sessie zal je jezelf als herboren voelen.

Vraag naar Mary of -uiteraard- naar Ida. De twee therapeuten zijn zusjes van elkaar. Toegegeven, goedkoop is deze salon niet, maar je betaalt voor wat je krijgt.

 

19. Ga lekker crossen op een quad

Als je -behalve raften- graag een activiteit met wat actie doet, is erop uittrekken met een quad vet om op je avontuurlijke todolist te zetten. Tijdens deze tour sjees je langs authentieke dorpjes, rijstvelden, heuvels, lavalandschappen, weelderige jungle en dwars door snelstromende rivieren en modderbaden.

Al met al is het een leuke manier om Ubud en omstreken op een geheel andere dan gebruikelijke manier te ontdekken.

 

20. Leer traditioneel Balinees koken

De Balinese, en de Indonesische in z’n algemeenheid, keuken is wat mij betreft een van de betere in Azië. Hoe leuk is het nou om een authentieke kookcursus te volgen, waarbij ervaren Balinese chefs je de fijne kneepjes van het vak leren, zodat je ook thuis die lekkere gerechten op tafel kunt zetten?

Ik zeg: heel leuk 🙂 .

De cooking class die ik je hiervoor aanraad is de Jambangan Bali Cooking Class. Je wordt rond een uur of 4 ’s middags bij je accommodatie opgepikt en gaat samen inkopen doen op de markt, om daarna naar Kelabang Moding Village te gaan. Hier zie je het typische Balinese leven weg van de drukte, met tempels, rijstvelden, een school en traditionele huisjes.

En dan ga je doen waar het allemaal om draait: koken. Op het menu staan lekkernijen als ‘pepes ayam’, ‘sate liliy’, ‘lawar Bali’, ’tempeh manis’ en ‘gado-gado’.

 

21. Ontdek de spirtuele School Of Unified Healing

Deze tip kreeg ik van een Canadees meisje toen ik op Gili Air zat. En aan alles voelde ik dat ik ‘m in dit artikel over Ubud wilde noemen.

Weggestopt in de rijstvelden ligt de School Of Unified Healing, een spiritueel centrum en vegan-restaurant waar je allerlei workshops kunt volgen. En dat helemaal gratis!

Er worden dagelijks lessen gegeven op het gebied van sound healing, yoga, meditatie en ayurvedische wijsheden.

Beneden is er klein café om samen met andere bezoekers een praatje te maken en onder het genot van een groene thee de stilte te omarmen.

Al met al is het een hele gave en bovenal unieke plek die een droom is voor iedere bewuste reiziger.

 

22. Detox je lichaam met pure producten

Miss-Eka's-Jamu
Mijn favoriet: Miss Eka’s Jamu

Ubud is een plek waar je allerlei biologische, pure producten vindt. Goed voor je lichaam. En geest 🙂 . Zelf vind ik het altijd leuk om dit soort dingen uit te proberen, ik heb dan ook wat tips voor je.

Laat ik beginnen met Nadis Herbal, dat allerlei shampoos, douche-zeepjes, muggensprays en biologische theeën verkoopt. Ik ben fan van de shampoo, aangezien deze je haar niet compleet ‘stript’ waardoor body behouden blijft. Dit komt omdat de shampoo enkel uit natuurlijke oliën bestaat. Dit geldt ook voor de muggenspray, geen schadelijke ingrediënten dus. Nadis Herbal heeft een eigen winkel, al worden de producten tevens in meerdere zaken in Ubud verkocht.

Een van die producten is bijvoorbeeld rauwe chocola. En de beste chocola die ik ooit opheb (nee ik overdrijf niet), at ik bij Ubud Raw. Het is vrij prijzig, maar probeer eens een blokje en ik weet zeker dat ook jij verkocht bent. Je kunt overigens tevens hun officiële chocoladefabriek bezoeken, de Pod Chocolate Factory. Dit is een uur rijden vanaf het centrum.

Op zoek naar vers? De lekkerste -of toch zeer een van de lekkerdere- sapjes van Ubud vind je bij Wayan’s Coconut Juice Bar. Ze maken hier namelijk verse sappen met een slow juicer, wat de smaak extra intens maakt. Oké, het kost wat, al beloof ik je alvast dat het iedere cent waard is. Ik nam er de classic green with beet root. Heerlijk!

Om even door te gaan op het gezonde: ken je het Indonesische drankje jamu al? Deze oranje vitaminebooster bestaat uit kurkuma, gember, tamarinde en een klein beetje zout en peper. Tenminste, als je de variant van Miss Eka koopt. Helemaal biologisch en zonder conserveringsmiddelen. Ik vind het altijd heerlijk om hier de dag mee te beginnen. Je kunt ‘m onder andere krijgen bij Namaskara Coffee & Superfoods en bij Pizza Bagus.

Ten slotte heb ik nog twee winkels voor je om goedkoop gezonde producten in te slaan. Bij de Green Habit Store verkopen ze dingen als noten, zaden, pitten, cacao nibs en bijvoorbeeld etherische oliën. En allemaal voor een zeer aantrekkelijke prijs. En in Penestanan, nabij het centrum, zit een kleine toko genaamd Dede Shop waar ze flessen van 1,5e liter vullen met vers kokoswater. Heerlijk en slechts 22.000 IDR per fles, en lekker gekoeld.

 

23. Spring op de scooter en rijd naar het fotogenieke Sidemen en Munduk

Een van de vele rijstvelden in Munduk

Mijn laatste tip is er een voor natuurfanaten. Zoals ik zelf ben 🙂 . Lekker toeren op de scooter om bij schitterende plekjes uit te komen.

Een zo’n plek is Sidemen, dat minder dan een uurtje rijden is. Het meest indrukwekkende vind ik hier de vallei die bezaaid is met rijstterrassen en waar de Unda-rivier zich een weg door baant. Gaaf is om in die vallei je accommodatie te boeken en een dag uit te trekken om lekker te hiken.

De andere aanrader is Munduk, en de weg erheen is een feestje, helemaal wanneer je in de bergen en het groen terechtkomt. Je rijdt er in dik 1,5 uur naartoe en kunt er zodoende een dagtrip van maken. Leuker is echter om er een paar daagjes te blijven plakken. Munduk is bekend vanwege de oogstrelende rijstvelden, Lake Tamblingan en talloze watervallen. Twee absolute pareltjes zijn de Banyu Wana Amertha Waterfall, de Banyumala Twin Waterfalls en als je verder richting Singaraja rijdt de Sekumpul Waterfalls. Op de weg van Ubud naar Munduk kom je tevens langs de betoverende Pura Ulun Danu Bratan.

Oh trouwens, mocht je nog een toffe roadtrip zoeken om met de scooter te doen, check dan deze reis die ik heb gemaakt. Van Ubud naar Munduk en verder richting het noorden. Echt een vette ervaring!

Overigens ben ik tijdens een van mijn ‘Ubud-periodes’ ook een keer naar dit magische resort in Tabanan gegaan. Als je budget het toelaat en het lokale Bali wilt zien, zou ik zeggen: ga. Ik hoor graag later van je hoe je het gehad hebt 😉 . Hier lees je mijn ervaringen tijdens die onvergetelijke dagen.

 

Uitbundige uitvaartrituelen

Ik heb het vaker gezien: een hele rits mensen in Balinese klederdracht die met een doodskist boven hun hoofd door de straten van Ubud banjeren. De kist wordt tijdens het rappe tempo flink op en neer bewogen en er worden prachtige dans- en muziekvoorstellingen gegeven. Mensen trommelen en dansen uitbundig.

De hindoes geloven in reïncarnatie en de crematie zorgt voor het bevrijden van de ziel uit het lichaam. De ziel die vervolgens voortleeft in een andere vorm.

Als je zoiets meemaakt denk je: wow, zo kan het dus ook. Ik vond het in elk geval erg indrukwekkend om te zien hoe ze de dood in Ubud ‘vieren’.

Bedelende moeders met kinderen

Als je in de hoofdstraat van Ubud loopt zal je regelmatig een bedelende moeder met kind tegenkomen. Noem het oplichting of niet, maar feit is dat ze dit natuurlijk niet voor hun lol doen. Wees er in ieder geval op voorbereid. Vaak ze je ze laat in de avond in groepjes ergens op de grond liggen. Locals hebben me bovendien verteld dat veel van deze vrouwen voor corrupte bazen werken, wat het eigenlijk alleen maar triester maakt.

Aan de andere kant is het ook weer zo dat, als je om de 50 meter zo’n moeder tegenkomt je niet telkens geld kunt blijven geven.

In plaats van geld kun je ze trouwens ook iets te eten aanbieden, bijvoorbeeld fruit of een snack. Willen ze dit niet, dan hebben ze het kennelijk niet nodig en zijn ze sec op geld uit. Vaak zal je echter merken dat ze je erg dankbaar zijn.

 

Wat zijn leuke straatjes in Ubud?

Dit is verderop in Jalan Sri Wedari, echt héérlijk om te lopen

Waar in Ubud moet je zitten? Het is een vraag die mensen nogal eens stellen voor ze naar het kunstenaarsdorp komen. Er zijn een heleboel leuke straatjes om uit te kiezen, en ik zal je vertellen welke populair zijn. Ze liggen overigens allemaal op loopafstand van elkaar en tijdens het verkennen van Ubud zal je ze waarschijnlijk stuk voor stuk tegenkomen.

De lange hoofdstraat van Ubud is Jalan Raya Ubud en is vanwege de verkeersgekte zeker niet mijn favoriet. Maar omdat het de belangrijkste weg is die door het plaatsje loopt noem ik hem toch even. Bij het begin rond het Statue d’Arjuna, het iconische standbeeld van Ubud, vind je veel warungs. Loop je verder richting het paleis dan kom je bij toeristischere eetzaken, ijssalons en mooie winkels. Maar ook de onder toeristen geliefde Ubud Market. Voor shoppen is dit al met al de place to be.

Jalan Sri Wedari is een plek die ik in een adem noem als ik het over Ubud heb. Het barst er van de fijne homestays, hier en daar staan kleine tempels en er zitten goede eettentjes. In het begin heb je bovendien de populaire Seniman Coffee Studio, die ik je verderop nog aanraad. Een aanrader is om de straat helemaal uit te lopen richting Pubas Coffee by Goldmine, je komt dan na een tijdje in de rijstvelden uit met aan de straatkant gezellige koffieshops en eettentjes.

Aan de andere kant van Jalan Raya Ubud zit het boomrijke Jalan Hanoman. Er rijdt hier meer verkeer dan in Sri Wedari, maar met de vele guesthouses, koffiebars en warungs is het er wel erg plezierig.

Schuin tegenover Jalan Sri Wedari ligt het sfeervolle Jalan Goutama. Ik vind het altijd zo lekker om daar rond te slenteren hè. Auto’s zijn niet toegestaan en scooters rijden er amper, waardoor je in alle rust kunt wandelen. De sfeer zou ik funky en creatief willen noemen. Je vindt er bars, lokale warungs, hippere eetzaken en biologische tentjes. Ja, dit is sowieso een dikke favoriet van me. Loop je de hele straat uit en ga je de bocht om, dan kom je vanzelf op het eerdergenoemde Jalan Hanoman.

Paralel aan Goutama Street is Jalan Karna een andere favoriet onder toeristen. Hier wordt de Ubud Street Market gehouden, allerlei kraampjes met kleding, houtsnijwerk, schilderijen en andere prularia. Zet qua prijs in op een derde van de vraagprijs, want de verkopers vragen over het algemeen (veel) te hoge prijzen. Aan de andere kant: als mensen het betalen, kun je het ze natuurlijk niet kwalijk nemen.

De Ubud Street Market in Jalan Karna

Naast Jalan Raya Ubud is Jalan Monkey Forest een straat volgepakt met (merk)winkels, toeristische eetzaken en zulk soort dingen. Mijn favoriet is het niet, omdat het er megadruk is en ik meer van de kleinschaligere straatjes zoals Jalan Goutama ben. Aan het eind van de weg beland je trouwens bij het apenbos van Ubud. Da’s dan wel weer lachen dat zo’n woud middenin het centrum ligt.

Recht tegenover Monkey Forest Street ligt het veel rustigere Jalan Suweta. In het begin zitten veel restaurants, warungs enzo, maar een stuk verderop kom je steeds meer in het lokale Ubud en de natuur terecht. Aan beide straatkanten vind je tempels.

 

Welke tours in Ubud zijn populair?

Naast de tours die ik hierboven al heb aangeraden, heeft het tour-platform Get Your Guide de vijf populairste uitstapjes in Ubud voor je geselecteerd. Je ziet ze hieronder en kunt met enkele klikken jouw favoriet boeken.

 

Welke eettentjes en koffiebars zijn leuk om heen te gaan in Ubud?

Kokosnoten genoeg op de weg naar Warung Sweet Orange

Ubud staat behalve haar kunstzinnige karakter bekend om de goede (biologische) restaurantjes, met zowel lokale als Westerse gerechten. En de locaties zijn soms om van te dromen. Ik heb er hierboven al meerdere genoemd, maar om het lijstje compleet te maken vind je in dit gedeelte al m’n andere tips.

Om het overzichtelijk voor je te houden heb ik de boel opgesplitst in authentiek (1) Indonesisch, (2) healthy, vegetarisch & veganistisch en (3) koffie & ontbijt.

 

Authentiek Indonesisch

Nasi-Campur-Ubud
Dit is ‘nasi campur’ geserveerd op een bananenblad bij Warung Taman – alweer zo’n lekker gerecht 🙂

Een tip is de Sweet Orange Warung, waar je tijdens het eten uitzicht hebt over de rijstvelden. De weg erheen is eigenlijk al een feest op zich. Via de hoofdstraat loop je een zijweggetje in en voor je het weet loop je in een compleet groene omgeving.

Verder is Mama’s Warung een leuk lokaal tentje om goede traditionele Indonesische gerechten te proberen. De ‘gado-gado’ en de ‘pepes tuna’ zijn mijn favorieten. Maak ook even kennis met ‘Mama’ zelf, een vriendelijke vrouw die altijd in is voor een praatje.

Wil je kippensoep, oftewel ‘soto ayam’, eten? Zeker doen, want het is een typische Indonesische specialiteit. Mijn favoriete lokale tentje is Warung Barokha Surabaya Pak Kumis, wat je vlakbij het grote standbeeld in Jalan Raya Ubud vindt. Hun andere specialiteit is vis van de barbecue.

Vlak daarnaast vind je overigens nog een traditionele warung waar het eten goedkoop en lekker is. Ik heb het over Waroeng Adji. Probeer hier zeker de ‘nasi kuning’ oftewel rijst gemaakt met kurkuma, gember en kokosnoot. De inrichting is trouwens onwijs tof. Het lijkt wel of de eigenaar van alles en nog wat op een rommelmarkt heeft verzameld en daarmee de warung heeft aangekleed.

En weer daarnaast zit Ayam Bakar Kobong, een warung die ik in juli 2024 pas ontdekte. Je kunt hier voor 10.000 IDR verrukkelijke ’tempeh bakar’ met huisgemaakte sambal en wat groente eten. Da’s net iets meer dan 50 eurocent, ongelofelijk toch? Ze hebben er eveneens gegrilde of gefrituurde kip, vis en eend.

En dan de lekkerste ‘nasi goreng’ die ik ken in Ubud, die zit twee tentjes verder vanaf het hierboven genoemde Ayam Bakar Kobong. De naam is Nasi Goreng Jakarta. Het is een afzichtelijke zaak met asbestplaten in de keuken, maar laat je hier niet door afschrikken. Je ziet de gast die de boel er runt hieronder op de foto en hij opent vanaf 6 uur ’s avonds. Gebakken noodles en groenten staan ook op het menu.

Deze gast maakt echt heerlijke nasi goreng!

Verder raad ik je aan om ‘soto ikan kepala’ te gaan eten. Dit is soep met als hoofdingrediënt het hoofd van een vis. Dit klinkt misschien niet al te smakelijk, maar ik vond het toch echt verrassend lekker. Dé plek om dit te proberen is Warung Mak Beng.

Indien je in een iets luxere warung wilt eten, dan is Putu’s Wild Ginger een leuk restaurantje. Ik at er de nasi campur, die er erg lekker is. Je betaalt echter wel wat meer dan bij een écht lokale eettent, maar de setting is dan ook een stuk comfortabeler.

Ken je Masakan Padang al? Eten uit Padang, Sumatra. Je vindt deze zaakjes door heel Indonesië en ze hebben er vaak echt hele lekkere dingen. In de hoofdstraat van Ubud heb je ook zo’n zaak, namelijk Sumbar Hidup. Probeer sowieso de ‘rendang’ en de groene sambal. Ga bij voorkeur rond 11.30, dan hebben ze het eten namelijk net vers bereid.

Ook Warung Sandat is de moeite waard. Je vindt dit zaakje in de gelijknamige straat. De eigenaresse is wat eigenaardig en chagrijnig, maar als je er vaker komt wordt ze steeds vriendelijker. Houd er rekening mee dat je hier altijd eventjes op je eten moet wachten (ga uit van 20 minuten tot een half uur), al is dit het allemaal waard. De groentesoep is heerlijk en ik eet er regelmatig een sappige tonijnsteak (vraag of ze hem niet compleet droog bakken 😉 ). En dat voor slechts 2 euro.

Deze bbq-tonijnsteak met krieltjes en groenten is een aanrader bij Warung Sandat

Het meest authentieke eettentje is er een zonder naam. De locatie (hier) op een soort oprit is verre van sexy, maar dit maakt het des te leuker. Hier komen enkel en alleen Indonesiërs en wel om overheerlijke gado gado te eten die vers voor je neus wordt gemaakt, voor slechts 5.000 IDR 10.000 IDR afhankelijk van je portie. Ze kijken telkens weer verbaasd op dat ik er kom, omdat er gewoonweg geen toeristen weet hebben van deze parel. Je kunt er trouwens tussen elf en zes terecht.

Heb zin in een lekkere vette hap, maar dan op z’n Javaans? Ga dan een hapje eten bij Lalapan Sambal Mentah Ubud, dat op de hoofdstraat ligt. Hier kun je, zoals de naam al zegt, heerlijke ‘lalapan’ krijgen. Gefrituurde kip of vis met krokante tempé, witte rijst en wat rauwe groenten. Dit alles aangevuld met zelfgemaakte sambal. Ik vind dit echt smikkelen geblazen. Kijk wel even door de krakkemikkige uitstraling van deze tent heen, het is bijna letterlijk een tent haha. Je zult hier trouwens alleen locals zien, al is dat juist een goed teken.

Ten slotte heb ik nog een plek waar je sowieso een keer gegeten moet hebben: Warung Mangga Madu. Ik at er deze gegrilde tonijn, ondergedompeld in een bedje van verse groenten met een bolletje rijst:

Tuna bakar bij Warung Mangga Madu

Verrukkelijk was het! En dat voor 45.000 IDR, ongeveer 2,50 euro. Hoe kan het hè? Behalve de lekkere gerechten is het een sfeervol zaakje om te zitten. Ga het zelf ervaren (en proeven 🙂 ).

 

Healthy, vegetarisch en vegan

Zelf koken kan natuurlijk ook – deze salade met zoete aardappel en tonijnsteak maakte een vriendin van me

Ubud is een paradijs voor yogi’s en andere mensen die interesse hebben in spiritualiteit en bewust leven. De healthy food-restaurants zijn er de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en hieronder noem ik een aantal leuke zaakjes.

Mijn eerste tip is Sayuri Healing Food, een walhalla voor veganisten en ieder ander die van groenten houdt. De salades smaken er simpelweg uitmuntend en ze hebben er lekkere taartjes, sapjes en dergelijke. Het is bovendien een populaire plek voor buitenlanders die al langere tijd in Ubud wonen om bij elkaar te komen. Mocht je je eenzaam voelen, zal je hier altijd wel iemand ontmoeten.

De pompoensoep met kokos-croutons bij Sayuri is om je vingers bij af te likken

Datzelfde geldt overigens voor Alchemy Bali, een bekende vegan-spot waar yogi’s en digital nomads die eventjes in Ubud zitten graag afspreken voor een praatje, hapje en een drankje. Enne, de chocolade-dingen die ze er maken zijn werkelijk waar om je vingers bij af te likken. Probeer de Alligator Bar maar eens, de lekkerste chocoladereep die ik sinds tijden op heb. En bovendien gemaakt van pure ingrediënten.

Als je voor de setting gaat, is -behalve de Sweet Orange Warung- The Elephant een vegetarisch restaurantje waar je niet teleurgesteld zal worden. Bovendien heb je er een schitterend uitzicht op de Campuhan Ridge Walk, waarover ik eerder al sprak. De smoothie met mango en dragonfruit is hier aan te raden.

Wat ik een ander bijzonder tentje vind, is 9 Angels & 9 Bambu. Het speciale is dat deze zaak werkt op basis van goed vertrouwen. Voor ieder gerechtje (zoals ei, boontjes, rijst en tempé) betaal je een x-bedrag. Het is aan jou om eerlijk te zijn en na het eten voldoende geld achter te laten in de fles. Verder wast hier iedereen z’n eigen spullen af. Het is een erg leuke en gezellig gedecoreerde spot waar veel yoga-beoefenaars komen. En bovendien goedkoop.

Verder mag het Pumpkin & Beetroot Cafe niet op je lijstje ontbreken. Het is niet voor niets dat sommigen zeggen verslaafd aan deze tent te zijn geworden. Mijn aanrader van het menu: de Buddha Bowl.

Tot slot is Siboghana Waroeng – House Of Mandala Ease een restaurantje wat ik je aanraad. Leuk is dat je ziet dat alles vers voor je wordt bereid.

Nog iets: houd je van biologisch eten, ga dan inkopen doen op de Ubud Organic Market die iedere woensdag en zaterdag wordt gehouden op twee verschillende locaties in het dorpje.

 

Koffie en ontbijt

Mijn favo ijsespresso bij Anomali Coffee 🙂

Ben je een koffieliefhebber? Een ding verklap ik je dan vast: wat zal jij je happy voelen in Ubud 😉 . Want het barst er van de gezellige koffiebars met barista’s die precies weten hoe ze een écht lekkere koffie voor je moeten maken. Ga zitten, bestel er een smoothie bowl bij en geniet.

Allereerst is Anomali Coffee de plek waar je naartoe moet. De koffie is er superlekker en -niet minder belangrijk- je kunt er uitermate goed chillen. Bovendien is de wifi snel, waardoor het tevens een fijne werkplek is. Ik heb er wat ‘afgeblogd’ zeg haha! De ontbijtjes en lunchopties zijn overigens ook om te smullen. Huisgemaakte granola, smoothie bowls, avocadotoast; er is veel lekkers te krijgen.

Vlakbij ligt de Seniman Coffee Studio, een gaaf tentje met klimplanten aan de muren en een knus terras. Binnen hangt verder een tof sfeertje. En niet minder belangrijk: de koffie is er heerlijk en qua ontbijt hebben ze er bijvoorbeeld smoothie bowls met vers fruit uit de regio, havermout, noten, zaden en pitten.

Een andere koffiebar die goed bekendstaat is de Ubud Coffee Roastery. Op de tweede verdieping is bovendien een fijne ruimte om wat te werken op je laptop.

Sunny Coffee is een hippe koffietent die je ook niet teleur zal stellen. Naast het donkerbruine drankje maken ze er goede smoothies en zijn de croissantjes er een aanrader. Er is een kleine bovenverdieping om met je laptop te werken of te zitten. Lekker in de openlucht 🙂 .

Verder noem ik Suka Espresso. Ze maken hier heerlijke espresso en tig andere koffievarianten, en hebben een uitgebreid menu met talloze Westerse opties. Denk aan een lekkere burger, fruitsalade met granola en zelfs zuurdesembrood.

Acai Queen in Jalan Goutama is aanrader als je een rijkelijk gevulde açai-kom wilt om je dag met een vitamine-boost te starten. Je kunt je bowl zelf samenstellen en naderhand krijg je diverse extraatjes, waaronder een lekker chocolaatje.

 

Waar in Ubud raad ik je aan om te overnachten?

Uitzicht vanaf mijn terrasje bij Jerogadung House ♥

Aangezien ik diverse keren in Ubud ben geweest, kan ik je een aantal erg leuke guesthouses aanbevelen. Het zijn rustige plekjes met veel groen, de geur van wierook en allerlei prachtige hindoe-details, zoals kleine tempeltjes.

Eerlijk gezegd zal je in Ubud niet zo snel een slechte keuze maken qua accommodatie. Het fijne is daarnaast dat je ze doorgaans vrij goedkoop zijn. Voor 10 euro heb je meestal al een comfortabele kamer. Veel homestays liggen allemaal in Jalan Sri Wedari, waar het bulkt van de kwalitatief goede accommodaties. Ook Jalan Suweta, de straat die parallel loopt aan Jalan Sri Wedari, is een plek waar je uitstekende guesthouses vindt.

Tip: er lopen nogal veel hanen rond in Ubud die de hele nacht door kraaien, met als gevolg dat je de dag erop doodvermoeid bent. Check daarom goed de reviews voor je boekt. Ik spreek uit ervaring 🙂 .

Hieronder mijn favoriete adresjes om te overnachten, zowel hostels, homestays als luxere plekjes.

 

Hostels

Indien je alleen reist en graag in contact komt met andere backpackers is het boeken van een hostel een goede keuze. De hostels die ik voor je heb behoren tot de betere en leukere van Ubud.

Een spot die geliefd is onder avonturisten is WW Backpackers. Naast het sociale sfeertje worden er dagelijks activiteiten georganiseerd waar je je voor in kunt schrijven.

In het populaire Hanoman Street is Sunshine Vintage House een plek die ik je aanraad. Je wordt er met open armen ontvangen door de lieve Nick en zijn familie, alsof je thuis bent.

Een andere tip die ik voor je het is het kleinschalige Poshtel Ubud in Jalan Dewisita.

Even buiten het centrum ligt het hippe Kuna Bali. Je betaalt er meer dan bij het gemiddelde hostel, maar zaken als massages en yoga zijn er allemaal kosteloos. Ze hebben er bovendien een lekker zwembad om in af te koelen. Enne voor ik het vergeet: het voortreffelijk beoordeelde ontbijt is inbegrepen.

Over hip gesproken, ook Arya Wellness past in dat rijtje. Dit hostel is overigens wel alleen voor vrouwen.

 

Homestays

Een homestay die erg fijn is om te verblijven, is Deko House. Deko en Kadek hebben drie moderne kamers met ieder een eigen balkon. Ik ben er een paar weken geweest en heb er heerlijk geslapen.

Vlak ernaast -op hetzelfde complex- ligt het iets meer basale Kamar Suci House, ook een plek waar je lekker tot rust kunt komen. Ik ben er niet voor niets 3 weken geweest. Ayu, de dochter van de eigenaren, is bovendien erg aardig en helpt je met alles. Oh en als je graag met dieren kroelt: de hond (Rusko) en poes (Nellie) zijn superschattig.

Een pluspunt aan de bovengenoemde homestays is dat je vlakbij zowel de hoofdstraat als de natuur zit. Sla je rechtsaf, dan loop je op het levendige centrum af en als je linksaf gaat en de straat helemaal uitloopt, dan ben je in de rijstvelden.

Een minpunt -van met name Jalan Sri Wedari- vind ik echter de vele hanen die de locals er doorgaans hebben, ik noemde ze hierboven al even. Ze beginnen vaak middenin de nacht (soms al om 1 uur) te kraaien en kunnen je behoorlijk uit je slaap houden. Bij Deko House had ik hier overigens geen last van, maar bij andere homestays in Jalan Sri Wedari zeker wel. Daarom ben ik iets verderop gaan kijken bij Awan Bali House in Jalan Hanoman. Als je deze serene plek binnenkomt laat je letterlijk de drukte van Ubud achter je. En er is een zwembad 🙂 .

Nog een fijne plek is Jerogadung House, dat in een zijstraat van de hoofdweg Jalan Raya Ubud te vinden is. Ikzelf ben er meerdere maanden verbleven, dus dat zegt genoeg. Het zwembad is er een pluspunt en het is er mooi groen met de talloze jungle-planten. Er is zelfs een durian-boom, je weet wel, die ene stinkvrucht (die ik echt super vind trouwens) 😉 .

Pure rust en natuur vind je bij Nirwa Homestay, een fijn verblijf omgeven door rijstvelden. En het chille is dat je zo in de levendigheid zit, het centrum is namelijk slechts 5 minuten lopen.

 

Luxere accommodaties

Het al genoemde Kayon Jungle Resort is een van Ubud’s meest tot de verbeelding sprekende plekjes. Een ongelofelijk mooi ontworpen hotel met infinity pools en uitzicht op de jungle, en alle luxe die je je maar kunt voorstellen. Wat heb je hier eigenlijk niet?

Ook bij de Keliki Luxury Lodge zal je helemaal in de watten worden gelegd. Onthoud wel dat je in dit geval een stukje buiten Ubud verblijft.

Een andere betoverende spot omgeven door tropisch regenwoud is Ibah. Wanneer je hier aan komt rijden met de taxi krijg je meteen het gevoel in een sprookjesachtige wereld te stappen.

Net zo goed luxe maar vele malen goedkoper is Weda Cita Resort and Spa by Mahaputra, zeer fraai gelegen middenin de natuur. Hetzelfde geldt voor Madani Antique Villas, je kijkt er vanuit de smaragdgroene infinity pool uit op rijstterrassen en palmbomen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Ubud te blijven?

Kamar-Suci-Ubud
Dit soort hindoe-tempeltjes geven de accommodaties in Ubud een fijne en spirituele sfeer

Ik adviseer je om tenminste 3 volle dagen te reserveren voor Ubud. Zoals ik je heb laten zien is er genoeg te beleven en is Ubud daarnaast een fijne uitvalsbasis om voor diverse dagtrips te gebruiken.

Ben je er 3 dagen, dan zou ik een dag gebruiken om Ubud te voet te verkennen, sfeer te proeven en te chillen, een dag voor de rijstvelden en watervallen en een andere dag besteden aan Gunung Kawi en Pura Tirta Empul.

Je zult waarschijnlijk al vrij snel merken dat je er ook makkelijk een week of langer kunt bivakkeren, maar dit ligt natuurlijk helemaal aan jouw tijdschema.

 

Hoe zit het met transport in Ubud?

Online taxi’s worden in het centrum van Ubud niet op prijs gesteld

De manier om jezelf in en rond het centrum te verplaatsen is lopend, zo doe ik het tenminste altijd. Wil je echter naar een plek die een stukje verder weg is, dan is het aan te raden om een scooter of mountainbike te huren.

Scooters huur je tegenwoordig vanaf 75.000 IDR per dag. Je regelt dit bij een lokale verhuurder, of online via een partij als Bikago. Een goede mountainbike heb je vanaf 50.000 IDR op dagelijkse basis, Made Bicycle Rent is een betrouwbare fietsverhuurder.

Ik kan me echter voorstellen dat je niet graag zelf rijdt in verband met het hectische verkeer. Pak in dit geval een (scooter)-taxi via Grab of Gojek, download daarvoor de gelijknamige apps.

Het kan echter lastig zijn om in Ubud een Grab of Gojek te bestellen, dit om de lokale taxi-industrie te beschermen. Zo wilde ik een Grab-bike naar de airport hebben, maar dit bleek niet mogelijk. In die gevallen zul je zodoende een shuttle-bus, auto-taxi of motorbike-taxi in Ubud moeten regelen. Aangezien er continu “taxi” naar je wordt geroepen, zal dit overigens geen probleem zijn. De laatste tijd, eind 2023, heb ik echter gemerkt dat ze Gojeks en Grabs volop aanwezig zijn en het eigenlijk nul moeite is om er een te boeken.

 

Wat is de beste reistijd voor Ubud?

Heerlijk weer in het regenseizoen 🙂

De beste reisperiode voor Ubud is dezelfde als voor Bali en loopt grofweg van april tot en met september.

Het regenseizoen begint ergens in oktober en loopt tot en met maart. Januari en februari zijn hierbij gemiddeld het natst.

Desalniettemin raad ik je absoluut niet af om in deze zogenaamd natte maanden te gaan. Zelf ben ik er in de gehele regentijd geweest en heb eerlijk gezegd prima weer gehad, met aan het eind van de middag vaak een stevige hoosbui van een uurtje. De foto hierboven met een felblauwe lucht nam ik in de ‘natste’ maand februari. En grappig genoeg had ik in de droge periode dagen achtereen continue regen. Het weer is op Bali nou eenmaal niet zo makkelijk te voorspellen. Bovendien is regen simpelweg nodig om de rijstvelden en de jungle mooi groen te houden. Zo zie ik het altijd maar.

 

Hoe kom je in Ubud?

Een tempeltje in het coole Jalan Goutama

Vanaf de Ngurah Rai Airport is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Ubud. Dit kan met een taxi of scooter. Taxi’s kosten 250.000 tot 400.000 IDR. Niet meer betalen! Je kunt tevens gebruikmaken van de applicaties Gojek of Grab, al is enkel Grab toegestaan. Zij bieden behalve auto-taxi’s ook scooter-taxi’s aan. Zo ben ik van de luchthaven naar Jalan Raya Ubud gegaan voor 90.000 IDR. Wil je gebruikmaken van Gojek, voer als opstappunt dan even buiten de airport in.

Om door te reizen naar andere bestemmingen zijn er naast taxi’s tevens shuttlebussen, dit is de goedkoopste manier om naar andere bestemmingen op Bali te reizen. Al duurt zo’n rit soms langer dan je zou verwachten. Om op de airport te komen stopt men namelijk tevens in Sanur en Kuta, afhankelijk van welke locatie klanten hebben geboekt. Het is daarom lastig in te schatten hoelang deze trip duurt. Dit kan 2 uur zijn, maar ook langer.

Je kunt altijd gebruikmaken van de platforms Bookaway en 12Go Asia om een minivan te boeken, bijvoorbeeld vanaf de airport. Die staat dan bij aankomst voor je klaar. Hieronder in het zoekformulier zoek je eenvoudig naar tickets.

Powered by 12Go system

 

Een ingrijpende gebeurtenis

Het laatste dat ik je over Ubud ga vertellen is helaas iets minder leuk. Maar wel een gebeurtenis die er voor mij onlosmakelijk mee verbonden is.

We schrijven augustus 2021 als ik vanuit de homestay in Ubud waar ik verbleef een berichtje krijg van de dochter des huizes Ayu. Teneergeslagen vertelt ze me dat Mia, een vriendin die ik in diezelfde homestay heb leren kennen, uit het leven was gestapt. Zo triest en verdrietig.

Ik en andere vrienden van over de hele wereld hadden een online ceremonie, en voor iedereen kwam Mia’s dood als een verrassing. Er werden mooie ervaringen gedeeld, gelachen om haar typische gedragingen en gehuild om de leegte die ze achterlaat. Daarnaast vertelde iemand anders uit Ubud dat Mia zich de laatste tijd (tijdens de corona-tijd) steeds verder terugtrok, ze ging bijvoorbeeld al een poosje niet meer naar haar vaste yogaclubje. Toen ik m’n onvoorbereide verhaal begon, voelde ik de tranen direct opkomen.

Mia was al een jaar of vijftien ouder dan ik, maar het klikte direct goed. Ze was als een vrolijke vlinder die over het terrein fladderde. Een heel lief en zorgzaam persoon. Ze nodigde me regelmatig bij haar thuis uit om iets te eten en koffie te drinken. Een beetje als een moeder die voor je klaarstaat.

We hebben heel wat interessante en diepe gesprekken gevoerd, met haar twee lieve katten erbij. En op een andere dag kwam ze me opzoeken in een koffiezaak om me een cadeautje te geven. En weer een andere dag stond er een traditioneel Balinees ontbijtje voor m’n deur.

In 2019 ben ik nog met haar op een mini-roadtrip naar Munduk geweest.

Ze wilde graag samen uitstapjes maken, maar was ook graag op zichzelf. Achteraf denk ik: waarom ben ik er in die zin niet vaker voor haar geweest?

Dat juist zo iemand deze beslissing maakt is zo ontzettend zonde. Zo’n mooi persoon. Het doet me tevens beseffen dat het heel veel waard is om er voor anderen te zijn.

En toen ik het hoorde moest ik ook direct weer aan mijn eigen zus denken.

In mijn dagboek schrijf ik: “Ik voel me best schuldig. Had ik er meer voor haar moeten zijn? Ze heeft haar pijn nooit met me gedeeld, had ik die pijn niet moeten zien? Had ik iets voor haar kunnen doen?”

Mia, je bent een van de liefste en mooiste mensen die ik heb mogen leren kennen. Hopelijk zien we elkaar ooit weer eens.

 

Zoek je een route voor Bali?

Dan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen 🙂 . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van Indonesië gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips en routes voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Lees ook: deze route die je vanaf Bali naar Lombok en de Gili’s brengt. En hoe je van Ubud naar de Gili-eilanden reist.

Meer lezen over Bali en Indonesië?

Alle avonturen die ik beleefd heb (en beleef!) op Bali en Indonesië zijn te vinden op deze website, inclusief ontelbaar veel tips die jou gaan helpen tijdens je reis.

Ikzelf heb behalve Bali de grootste eilanden van het land gezien, waarbij ik het helemaal tot de Molukken heb geschopt. Echt heel bijzonder daar. Indonesië is sowieso een land naar m’n hart. Omdat ik er zo vaak kom en meestal voor langere tijd, spreek ik zelfs de taal een beetje.

Anyway, lees je graag meer leuks over Indonesië om de voorbereiding van je reis zo leuk mogelijk te maken? Check dan al mijn Indonesië-artikelen op deze pagina. Alle Bali-artikelen vind je op de speciale Bali-pagina.

 

Heb jij nog vragen? Wat is jouw tip voor Ubud? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Bali halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Bali ontwikkeld. En als je van plan bent om ook naar andere delen van Indonesië of Azië te gaan, dan zijn Backpackgids Indonesië en Backpackgids Azië twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Indonesië

Ga jij behalve Bali ook naar andere delen van Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord
  1. Wat een goed artikel. Heel herkenbaar, vooral de intro over Ubud is treffend. Wij zijn ook al meerdere keren in Ubud geweest. Ook de tips voor het eten kloppen helemaal. Gr Berry en Wilma

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw