Cambodja is een van de landen die op de typische backpack-route van Zuidoost-Azië ligt. Voor mij was het tijdens mijn eerste reis niet anders. Via de grens met Laos kwam ik na een lange, hobbelige rit aan in het afgelegen Ban Lung. Hier deed ik een spannende driedaagse jungle-trek die me langs vogelspinnen, oerwoudbewoners en verborgen watervallen bracht. Ik sliep er in een hangmat midden het regenwoud, wat erg tof was.
Daarna vervolgde ik het avontuur richting het zuiden, met de magische tempels van Angkor Wat als een van de hoogtepunten. Uiteindelijk belandde ik in het backpackers-stadje Sihanoukville. Het hippie-achtige Otres Beach trok backpackers uit heel de wereld aan. De stad is intussen compleet veranderd in een Chinees oord.
Nostalgische gevoelens 🙂 .
Jaren later ben ik teruggereisd naar Cambodja om de nabijgelegen eilanden te zien. Ook op dat gebied is het een prachtig land! Mijn favoriet Koh Rong Samloem heeft alles wat je in een paradijsje zoekt.
Ikzelf ben inmiddels meerdere keren in Cambodja geweest, en in een eerder artikel heb ik je al verteld waarom ik Cambodja voor mij een heerlijk land is om te reizen. De lieve bewoners zijn daar zeker een onderdeel van. Cambodjanen behoren wat mij betreft toch wel tot de meest aardige, gastvrije, pure en oprechte mensen die ik in Zuidoost-Azië heb gezien.
Bovendien is Cambodja lekker compact, een verademing vergeleken met het reusachtige Vietnam. Heb je bijvoorbeeld 2 weken om te backpacken, dan is dit voldoende om de meeste highlights af te tikken.
Ondanks dat Cambodja tot de armere landen van Zuidoost-Azië behoort, corruptie er de orde van de dag is en de infrastructuur niet al te best is, is het zo’n typisch land waar je gedurende je reis van gaat houden. Dit houden van werd in mijn geval versterkt door de trieste geschiedenis van de Rode Khmer. Het is gewoon te bizar voor woorden wat de mensen hier hebben moeten doorstaan, en de pijn is nog altijd voelbaar.
Minder boeiend vind ik er het eten. Op dat vlak scoren Maleisië, Thailand en Indonesië voor mij absoluut beter. De hoofdstad Phnom Penh kan mij eveneens niet bekoren, de sfeer in Kampot trekt me veel meer.
Maar luister, ben jij van plan om te gaan backpacken in Cambodja en wil je goed voorbereid op pad?
Met deze ultieme Cambodja-reisgids ga je een heel eind komen, lees hem dus zeker even door.
Ik vertel je alles over de kosten, de indrukwekkende bezienswaardigheden en geef handige tips voor de voorbereiding van je reis. Denk daarbij aan de beste reistijd, visumzaken, routes en nog tig andere praktische zaken.
Backpacken in Cambodja: de kosten
Welke kosten kun je verwachten tijdens het backpacken in Cambodja? Het is goed om te weten dat Cambodja de laatste jaren een stukje duurder is geworden. Met name het eten is niet zo goedkoop als bijvoorbeeld in het naastgelegen Thailand of Vietnam. Echter, het hoeft allemaal niet duur uit te pakken, gelukkig maar 🙂 .
In dit gedeelte bespreek ik de kosten voor de volgende onderwerpen:
- Accommodatie
- Eten en drinken
- Transport
- Tours en activiteiten
Ik eindig met het dagbudget voor Cambodja waar je als backpacker en de iets luxere reiziger aan moet denken.
Belangrijk: in dit artikel zijn de bedragen in Cambodjaanse riel (KHR). De wisselkoers die je aan kunt houden is 4.500 KHR = €1. Ik noem ook steeds de prijs in Amerikaanse dollars (USD), aangezien je op veel plekken in Cambodja met deze munteenheid betaalt. Voor de duidelijkheid: 4.000 KHR = 1 USD. Voor de actuele wisselkoers riel-dollar en riel-euro, bekijk xe.com.
Accommodatie
Als je alleen reist en wilt besparen op accommodatie, is het slapen in een dorm (slaapzaaltje) in een hostel een logische keuze. De gemiddelde prijzen van zo’n dorm liggen gemiddeld zo tussen de 15.000 en 32.000 KHR (maximaal 8 USD) per bed per nacht. Ik heb in Siem Reap ooit zelfs geslapen voor omgerekend 1 USD. Echter, dit was alweer in 2012 en de kwaliteit was lachwekkend (logisch ook voor dat geld natuurlijk). Je ziet het ‘hostel’ op de foto hierboven. Zulke bedragen zijn verleden tijd, al heb je nog altijd dorms voor 16.000 KHR (4 USD). In bijvoorbeeld Phnom Penh kosten de goedkoopste hostels 16.000 KHR (4 USD) per nacht.
Boek hier je accommodatie in Cambodja
Indien je met iemand anders reist, is de keuze voor een eigen kamer logischer. Sterker nog: per persoon is dit vaak zelfs goedkoper dan een slaapzaaltje. In je uppie hoeft het eveneens niet duur uit te vallen. Voor een privé-kamer met ventilator kun je in een guesthouse denken aan prijzen tussen de 32.000 KHR (8 USD) en 80.000 KHR (20 USD). Het hangt er heel erg af vanaf waar je verblijft. In Kampot, Siem Reap en Phnom Penh heb je bijvoorbeeld uitstekende kamers voor 10 USD, terwijl je in Sihanoukville of op Koh Rong (Samloem) al snel 80.000 KHR (20 USD) kwijt zult zijn. Al heb je tevens op de eilanden eenvoudige bungalows voor 40.000 KHR tot 60.000 KHR (10 USD tot 15 USD) per nacht.
De typische backpackershutjes met een ventilator en een tweepersoonsbed, zullen doorgaans minimaal rond de 40.000 KHR (10 USD) bedragen. Niet slecht, helemaal als je de kosten kunt delen.
Indien je liever ietsje luxer vertoeft moet je denken aan bedragen van 100.000 KHR (25 USD) tot 200.000 KHR (50 USD) per nacht in een degelijk hotel. Vijfsterrenhotels hoeven evenmin heel duur uit te vallen. In Sieam Reap heb je ze al voor 200.000 KHR (50 USD), de duurste plekjes zijn geprijsd tussen de 800.000 KHR (200 USD) en 1.200.000 KHR (300 USD) per nacht.
Eten en drinken
Het zal je niet verbazen dat het eten in Cambodja goedkoop is, al kan het ook behoorlijk prijzig (lees: 5 USD of meer) zijn. Zeker vergeleken met Thailand, waar je voor omgerekend €1-2 vaak al een heerlijk gerecht hebt. Verder zeg ik erbij dat ik het eten in bijvoorbeeld Thailand en Maleisië beter (lees: kruidiger) vind, maar dit is natuurlijk persoonlijk.
Als je eet waar de locals komen ben je logischerwijs het voordeligst uit. Indien je voor streetfood kiest, betaal je gemiddeld zo’n 6.000 KHR tot 12.000 KHR (1,50 USD tot 3 USD). In een simpele eettent kun je uitgaan van prijzen tussen de 12.000 KHR en 20.000 KHR (3 USD tot 5 USD). Daarvoor krijg je een lokaal gerecht, denk aan curry met rijst en kip of vis en rijst. Populair zijn ‘amok curry’ en ‘lok lak’.
Westerse gerechten, zoals burgers met friet of pizza zijn ongeveer twee keer zo duur. Denk aan 24.000 KHR (6 USD) voor een pizza of een bord pasta en 32.000 KHR (8 USD) voor een hamburger.
Wat relatief prijzig is, is een simpel ontbijtje bestaande uit muesli, fruit en yoghurt. Je bent hier al rap 16.000 KHR (4 USD) voor kwijt. Het gaat het hier om importproducten, maar toch. Ter vergelijk: in Bangkok betaal je er de helft voor bij de goedkopere zaken.
Ook kokosolie koop je niet voor een prikkie. Het is spul dat ik dagelijks gebruik. Gek genoeg is dit in Cambodja een stuk hoger geprijsd dan in Nederland. Ik betaalde 8,50 USD voor 250 ml.
Houd er verder rekening mee, dat wanneer je naar toeristische trekpleisters zoals Angkor Wat gaat, de prijzen een stukje hoger liggen. Je kunt er uiteraard eveneens voor kiezen om je eigen eten en drinken mee te nemen, als je deze tempels gaat bezoeken. Ook op Saracan Bay (Koh Rong Samloem) betaal je al snel 20.000 KHR (5 USD) of meer voor een basis-rijstgerecht.
Wat mij nog meer opgevallen is zijn de lage kosten voor een biertje. Op de meeste plekjes, betaal je voor een pilsje van de tap 2.000 tot 4.000 KHR (maximaal 1 USD). Een grote fles (64 cl.) Angkor Beer kost 5.000 KHR (1,25 USD), een blikje (33 cl.) 2.500 KHR (iets meer dan 0,60 USD).
Een kokosnoot kost in de toeristische gebieden doorgaans 4.000 KHR (1 USD). Bij een lokaal tentje is dit meestal 2.000 KHR of 2.500 KHR (maximaal ongeveer 0,60 USD). Op een eiland betaal je echter al snel 8.000 KHR (2 USD). Maar dat is in ieder omringend land eigenlijk wel het geval op de eilanden, is mijn ervaring.
In een koffiebar moet je rekenen op 5.000 KHR (1,25 USD) voor een espresso, 6.000 KHR (1,50 USD) voor een ijskoffie en 8.000 KHR (2 USD) voor een latte.
De prijs voor een fles water (1,5 liter) is in de meeste winkeltjes 2.000 KHR (0,50 USD). Wil je een fles wijn kopen, reken dan op 32.000 KHR (8 USD) in de supermarkt.
Voor een pakje Marlboro betaal je gemiddeld 8.000 KHR (2 USD), lokale sigaretten heb je al voor 4.000 KHR (1 USD) per pakje.
Transport
Net als de omringende landen heeft Cambodja haar eigen kenmerkende transportmiddelen. Hieronder een overzichtje van de kosten per vervoerstype.
Tuk-tuks, oftewel ‘remorques’, zie je met name in de steden. Ze worden gebruikt voor korte ritten, bijvoorbeeld als je in een stad van A naar B moet komen. Dergelijke tripjes kosten je minimaal 6.000 KHR (1,50 USD) per persoon. Na afdingen uiteraard! In Siem Reap hebben ze er een handje van om het dubbele te vragen, zelfs voor een tocht van enkele minuten. Tuin hier niet in.
Behalve de tuktuk zie je regelmatig motorbike-taxi’s: vaak locals die je voor (maximaal) 6.000 KHR (1,50 USD) naar je bestemming willen brengen. Je kunt tevens vragen of ze je een hele dag willen rondrijden, bijvoorbeeld om een stad te verkennen. De kosten hiervoor variëren van 40.000 KHR tot 80.000 KHR (10 USD tot 20 USD), afhankelijk van waar je heengaat en natuurlijk van jouw onderhandel-skills 🙂 . Om niet te hoeven onderhandelen en eerlijke prijzen te krijgen, adviseer ik je om online een motorbike-taxi te boeken via de app Grab.
Uiteraard rijden er in de steden eveneens reguliere taxi’s rond. Het starttarief ligt meestal rond de 1 USD, je betaalt vervolgens hetzelfde voor iedere gereden kilometer.
Binnen de stad, bijvoorbeeld in Siem Reap, kun je trouwens ook een fiets huren. In Sieam Reap kost je dat 8.000 KHR tot 12.000 KHR (2 USD tot 3 USD) voor een normale stadsfiets. Een mountainbike bedraagt je hier al snel 48.000 KHR (12 USD) per dag. Ik huurde er een om naar Angkor Wat te komen en de boel daar fietsend te verkennen.
En de kosten voor het huren van een scooter? Liefst 52.000 KHR (13 USD) in Siem Reap, maar bijvoorbeeld 20.000 KHR tot 24.000 KHR (5 USD tot 6 USD) in Sihanoukville en Kampot.
Goed om te weten: de scooters in Cambodja hebben vrijwel altijd een cilinderinhoud van 125cc. Meer dan 50cc is volgens de Nederlandse wet een motor. Heb je geen motorrijbewijs, rijd je dus onverzekerd rond.
Word je aangehouden in Cambodja, dan dien je officieel zelfs een Cambodjaans motorrijbewijs moeten kunnen laten zien om een boete te ontlopen. Nederland heeft namelijk geen verdrag met Cambodja, waardoor het internationaal rijbewijs niet geldig is.
Bij de huur van een motorbike zal er nooit naar worden gevraagd naar een motorrijbewijs, het is je eigen verantwoordelijkheid.
Voor landelijk transport zal je doorgaans gebruikmaken van bussen. Ze hebben meestal airco en de bussen van maatschappij Giant Ibis zelfs wifi. De prijzen liggen tussen de 20.000 KHR en 60.000 KHR (maximaal USD), afhankelijk van de afstand, maatschappij en of je een dag- of nachtbus neemt.
Zo kost de busrit van Siem Reap naar Phnom Penh (6 uur reistijd) 68.000 KHR (17 USD) met touroperator Giant Ibis, al heb je tevens opties vanaf 32.000 KHR (8 USD). Bij Giant Ibis krijg je echter een eigen slaapplek, je hoeft dus niet zittend te slapen op een stoel. Van Phnom Penh naar Kampot (4 uur reistijd) ben je tenminste 28.000 KHR (7 USD) kwijt.
Indien je naar bijvoorbeeld eilanden als Koh Rong of Koh Rong Samloem wilt reizen vanuit Sihanoukville, maak je gebruik van de boot. Je kunt zowel kiezen voor de slow boat (7 USD voor een enkeltje) als de speedboat (14 USD voor een enkeltje).
Overigens kun je evengoed de populaire trip tussen Siem Reap en Phnom Penh met de ferry afleggen. Zittend op het dek is het een gaaf avontuur. Met prijzen tussen de 120.000 KHR (30 USD) en 140.000 KHR (35 USD) is dit een relatief dure optie, maar wel een ervaring die je niet snel zult vergeten. Deze tocht duurt, afhankelijk van het weer, 4 tot 8 uur.
Tot slot is het vliegtuig een optie. Persoonlijk heb ik dit nog nooit gedaan in Cambodja, aangezien dit vergeleken met de alternatieven vrij prijzig is, en bestemmingen zoals Kampot en Ban Lung geen luchthaven hebben. Bovendien is Cambodja over land prima te bereizen, de afstanden zijn namelijk niet immens. Enkel de steden Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville kun je per vliegtuig te bereiken. Wil je van Siem Reap naar Phnom Penh vliegen, dan kost je dit minimaal €35 via Skyscanner.
Lees ook:Â hoe ik het goedkoopste vliegticket vind.
Wil je alvast een vervoersticket online regelen, dan kun je dit eenvoudig doen via 12Go Asia.
Tours en activiteiten
Zoals in ieder ander land kan je in Cambodja zowel dure als goedkope activiteiten doen. Duur is in dit geval relatief, aangezien 100.000 KHR (25 USD) gemiddeld genomen het maximumbedrag is dat je uit zult geven, duurdere uitstapjes waaronder Angkor Wat en meerdaagse hikes door de jungle uitgezonderd.
Hieronder heb ik een aantal populaire tours en activiteiten voor je opgesomd, inclusief de geldende prijzen in 2024:
- Toegang tot de Killing Fields nabij Phnom Penh: 5 USD plus eventueel 3 USD voor de audio-tour.
- Een een-, drie- of zevendaags ticket voor Angkor Wat in Siem Reap: 37 USD, 62 USD en 72 USD.
- Een eendaagse jungle-trekking in Ban Lung: 40 USD tot 70 USD.
- Kampong Phluk Floating Village Tour vanuit Siem Reap: 21 USD.
- Een Sunset Cruise inclusief hapjes en drankjes in Phnom Penh: 15 USD.
- Een snorkel-trip vanaf Koh Rong: 20 USD.
- Een excursie naar de peperboerderij nabij Kampot: 25 USD.
- Toegang tot het Bokor National Park: 0,50 USD.
- Toegang tot het Kep National Park: 1 USD.
- Toegang tot het Boeng Yeak Lom in Ban Lung: 2 USD.
Je tours en activiteiten alvast boeken?
Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Cambodja zelf te boeken, om op die manier de lokale bevolking te ondersteunen.
Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.
Budget per dag Cambodja
Wat geef je als low-budget-backpacker per dag uit in Cambodja? Ga uit van zo’n 80.000 KHR (20 USD) tot 120.000 KHR (30 USD). Ik ga dan uit van een eigen kamer (10 USD), soms een hostel (6 USD) drie keer per dag lokaal eten (zo’n 3 USD per gerecht), een koffie (1,25 USD) maar ook spullen als water, fruit en zo nu en dan een lekkere snack. Zoals je ziet, zit je dan al snel aan de 20 USD.
Om dit budget realistisch te houden, zal je op sommige plaatsen overigens wel in dorms moeten overnachten. Het prijsverschil met een privékamer is soms simpelweg te groot. Dit geldt met name op de eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem. Maar evengoed in Sihanoukville.
Ikzelf ben een echte budgetreiziger en trek er regelmatig zelf op uit om gratis of zeer goedkope activiteiten te ondernemen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar Boeng Yeak Lom geweest in Ban Lung, de kosten hiervoor bedragen anno 2024 2 USD. Mijn avontuur in het Kep National Park kostte me slechts 1 USD entree. Angkor Wat, daarentegen, is vandaag de dag al minimaal 37 USD.
Indien je minder een budgetreiziger bent en liever in hotels slaapt, vrij veel het nachtleven induikt en regelmatig tours doet, calculeer dan 35 USD tot 60 USDÂ per dag in. Geef je meer uit in Cambodja, dan weet ik niet waar jij je geld allemaal aan besteed, tenzij je in luxueuze hotels verblijft, veel gidsen inschakelt en regelmatig een chauffeur inhuurt natuurlijk.
Zit je in die laatste categorie, dan kun je gerust 80 USD per dag spenderen.
Backpacken in Cambodja: bestemmingen en bezienswaardigheden
Nu je weet wat je qua kosten kunt verwachten, is de volgende vraag: wat is er allemaal te doen in Cambodja?
In dit gedeelte bespreek ik de leukste plekjes en bezienswaardigheden. Ik heb ze geselecteerd op basis van de verschillende keren die ik in Cambodja ben geweest.
1. Bezoek indrukwekkende plekken rond Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja bestaat met name uit culturele en historische bezienswaardigheden. Phnom Penh zelf vind ik weinig aan eerlijk gezegd. Het is er sfeerloos, de tuk-tuk-drivers weten niet van ophouden en het wemelt er van de go-go-bars. Het is vooral de omgeving die bijzondere plekjes herbergt.
Maar goed…
De Phnom Penh Night Market is in ieder geval wel de moeite om een kijkje te nemen. Leuk is om hier zittend op een kleedje te eten en voor de lokale belevenis te gaan.
Maar de van de meest bezochte plekken rond Phnom Penh, is zonder twijfel de Killing Fields. De plek waar ten tijde van de Khmer Rouge tussen 1975 en 1979 meer dan 20.000 mensen op brute wijze om het leven zijn gekomen.
Bizar: wist je dat Cambodja meer dan 300 Killing Fields telt en hier in totaal tussen de twee en drie miljoen(!!) mensen zijn vermoord? En dat op een bevolking van zeven miljoen mensen.
Mensen zijn hier letterlijk doodgeslagen met stokken en werktuigen of de keel werd doorgesneden met een suikerpalm. Verder werden baby’s met hun hoofdjes tegen een boom aan geslingerd tot ze doodgingen.
Een zeer triest stukje van Cambodja, maar wel eentje waar je je ogen niet voor mag sluiten.
Indien je geïnteresseerd bent in meer geschiedenis, bekijk dan ook het Tuol Sieng Museum. De meeste toeristen combineren deze bezienswaardigheid met de Killing Fields. Verder wil ik je aanraden om het boek First They Killed My Father geschreven door Loung Ung te lezen. Een zéér indrukwekkend en verhelderend verhaal. Ik las dit deels in Laos en gedeeltelijk in Ban Lung, de tranen schieten je in de ogen.
Wat verder erg bijzonder is om te zien, is het Daughters of Cambodia Visitor Centre. Een initiatief dat is opgezet om jonge jongens en meisjes uit de seksindustrie te halen en ze eerlijke kansen in de maatschappij te bieden. Eén ding is zeker: je geld is hier goed besteed is. Je kunt je er trouwens eveneens laten masseren, kleding kopen of wat eten en drinken.
Neem ook een kijkje bij mooie bouwwerken als het Koninklijk Paleis, Wat Phnom, het Independence Monument, Wat Langka en Wat Ounalom.
Buiten Phnom Penh, op zo’n 2 tot 3 uur rijden, ligt trouwens het mooie Kirirom National Park. Een natuurreservaat om te hiken, mountainbiken, kajakken en zelfs paard te rijden. Bezoek een van de drie watervallen, kijk uit op de imposante Cardamom-bergen of ga lekker picknicken.
Boek hier je accommodatie in Phnom Penh
2. Reis af naar Siem Reap en Angkor Wat
Siem Reap is een stad met ongeveer 140.000 inwoners. Echter, als je er bent, heb je eerder het idee in een groot dorp te zijn beland. De fijne sfeer zoals in bijvoorbeeld Kampot ontbreekt wat mij betreft helaas. Wel is er een aantal leuke dingen te doen in de (nabije) omgeving.
De belangrijkste trekpleister van de stad is natuurlijk Angkor Wat dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Sterker nog, dit reusachtige tempelcomplex is voor veel mensen dé reden om naar Cambodja en zelfs naar Zuidoost-Azië te gaan.
Bekijk eveneens de minder bekende tempeltjes, ben getuige van de zonsondergang en het opkomen van de zon in de vroege ochtend. Neem verder een kijkje bij de tempel die beroemd is geworden door Tomb Raider: Ta Prohm.
Een prachtig en vooral veel minder toeristisch alternatief voor Angkor Wat is Banteay Chhmar, op zo’n 2 uur rijden van Siem Reap. Verblijf in een homestay en dwaal uren langs de vele tempelruïnes. Grote kans dat jij hier de enige toerist bent.
Wat ik verder gaaf vind aan Siem Reap is de Pub Street waar je terechtkunt voor een gezellig avondje uit. Behalve bars en clubs barst het er van de eetzaken, massagesalons en toeristenwinkels. Ze wordt ook wel het Khao San Road van Cambodja genoemd, al vind ik dit persoonlijk wat overdreven. Zo afgeladen vol als op Khao San Road heb ik het nog nergens gezien.
Rondom deze levendige straat vind je talloze eetgelegenheden of kraampjes die de lekkerste banana pancakes (met Nutella) verkopen. Over eten gesproken: durf jij het aan om de lokale lekkernij -gefrituurde tarantula met knoflook- te proberen?
De nabijgelegen Night Market vind ik overigens helemaal niets aan. Toen ik er rondslenterde werd ik continu aangesproken door op happy-ending-uitzijnde massagefiguren en obscure drugsverkopers die maar door bleven vragen.
Wil je wat anders dan een plek die overladen wordt met toeristen? Bezoek dan een van de drie floating villages in de buurt van Siem Reap. Kompong Phluk is een aanrader, maar de meest authentieke is Kompong Khleang. Chong Kneas, gelegen in het Tonle Sap Meer, is de meest bekende en ligt op ongeveer een half uur vanaf het centrum. Echter, dit is tegenwoordig niet veel meer dan een tourist trap geworden. Skippen dus.
Boek hier je accommodatie in Siem Reap
3. Trek de jungle in van het Virachey National Park bij Ban Lung
Toen ik vanuit Laos naar Cambodja reisde, was Ban Lung in Ratanakiri de eerste bestemming waar ik terechtkwam. Geen stad, maar jungle, amper toeristen en (veel) loslopende honden. Het voelde een beetje als het Wilde Westen.
Ik ging hierheen aangezien ik behoefte had aan een jungle-trek in een ongerept gebied. Het afgelegen Ban Lung en in het bijzonder het Virachey National Park bleek daarvoor de perfecte spot. Ik bivakkeerde liefst 3 dagen in het woud en voelde me een heuse Tarzan. Het is iets dat ik je voor de volle 100% kan aanraden om doen, mocht je in zijn voor een avontuur in de wildernis.
Lees mijn verhaal over de driedaagse trekking: ik heb in een hangmat geslapen tussen twee bomen, vogelspinnen gezien en rijstwijn met locals gedronken. Echt een onvergetelijke ervaring, ik denk zelfs het vetste wat ik in Cambodja heb gedaan!
Tip: wil je dezelfde trekking doen als ik deed, dan is reisbureau en tourorganisator Lucky Tours een aanrader. Tommy (de gids) is super behulpzaam, weet alles over de jungle, neemt je mee naar de meest unieke plekjes en brengt je in contact met locals die in de natuur leven.
Verder is het leuk om een fiets te huren en naar het Yeak Laom Volcanic Lake te rijden. Een prachtig stukje natuur geliefd onder Cambodjanen uit de streek. Je kunt er picknicken, zwemmen en door de omringende jungle lopen. Vergeet verder niet te genieten van het rustgevende uitzicht over het meer vanaf de steiger. Zeker wanneer de zon ondergaat, kun je hier erg mooie foto’s maken. De entree is $2.
Een alternatief voor Ban Lung is Mondulkiri, waar je behalve een meerdaagse jungletocht ook met geredde olifanten in contact komt. Dit is echt een fantastische ervaring. Daarvoor kun je terecht bij het Mondulkiri Project.
Boek hier je accommodatie in Ban Lung
4. Bezoek het koloniale Kampot en spring op de scooter naar het Bokor National Park
Waar het hierna te noemen Kep beroemd is vanwege de krab, is Kampot dat op het gebied van peperproductie. Bezoek een van de peper farms in de regio. Je krijgt zo op een leuke manier te zien hoe de productie van de lokale peper precies gaat.
Gaaf is wat mij betreft ook om een scooter te huren en de omgeving van Kampot te verkennen. Onderweg kom je langs mooie rijstvelden en leuke landweggetjes om overheen te rijden.
Rijd zeker naar het Bokor National Park, de rit is een geweldige ervaring om mee te maken. Je kunt naar de top van Mount Bokor gaan en genieten van een prachtig uitzicht over de Golf van Thailand. Vergeet verder geen stop te maken bij het verlaten casino en de voormalige Franse kerk.
Kampot zelf is trouwens een hele sfeerrijke plek. Het langdurige Franse protectoraat van 1863 tot 1953 is hier duidelijk te zien. In de straten vind je kleurrijke huisjes met kleine balkons, bistro’s en tal van smalle steegjes om rond te dwalen. De ligging aan de Preaek Tuek Chhu River maakt het plaatje compleet. Eventueel kun je daarop een boottochtje maken of gaan suppen. De Durian-rotonde is hier nog een grappige bezienswaardigheid trouwens.
Kampot vind ik persoonlijk het leukste plaatsje van Cambodja, ik ben er niet voor niets lekker lang blijven plakken.
Boek hier je accommodatie in Kampot
5. Ga hiken in het ‘krab-dorp’ Kep
Als je aan de kust wilt zitten, maar geen zin hebt in het toeristische Sihanoukville, dan is het schattige dorpje Kep de moeite waard om te bezoeken. Ze ligt op slechts een half uur rijden van Kampot. Kep is een heerlijk plaatsje om een paar dagen te relaxen op het strand en vooral niet te veel te doen. Verwacht trouwens geen paradijselijk strand, daarvoor zal je echt naar de eilanden rond Sihanoukville moeten gaan. Verderop vertel ik je daar alles over.
De Crab Market is een leuke spot om te eten. Krab is overigens hetgeen waar Kep en deze markt om geroemd worden, maar je hebt er net zo goed zat andere opties.
Wil je toch een beetje avontuur? Ga dan naar het Kep National Park voor een stevige hike. Zorg dat je navigatie op zak hebt, want ik verdwaalde er volledig haha.
Vanuit Kep kun je naar het nabijgelegen Rabbit Island gaan, het eiland dat eveneens ‘Koh Tonsay’ wordt genoemd. Al zeg ik er wel bij me nogal tegenviel vanwege de rotzooi. Maar chillen in een hangmat is hier zeker geen straf. Recente beoordelingen vertellen overigens dat het er wél schoon is. Gelukkig 🙂 !
Boek hier je accommodatie in Kep
6. Bezoek de paradijselijke eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem
Na cultuur, geschiedenis, avontuur op de motorbike en heel veel natuur ben je vast wel toe aan een lekker chill eiland, niet dan? Noteer Koh Rong en Koh Rong Samloem maar vast, het zijn beide fijne plekken. Neem voldoende cash mee, want je kunt er niet pinnen. Beide eilandjes bereik je vanuit Sihanoukville, de stad waarover ik je later nog iets vertel.
Koh Rong is een bounty-, maar tegenwoordig vooral party-eiland en zeer populair onder backpackers. Je zou het kunnen vergelijken met de sfeer die je op het Thaise Koh Phi Phi vindt. Vooral rond Koh Touch is het bruisend en vol vertier. Buckets met cocktails, wilde feestjes, drankspelletjes en eten van de barbecue staan hier centraal. Dit is tevens de plek waar je moet zijn voor de Cambodjaanse variant van de Full Moon Party.
Koh Rong wordt zo nu en dan eveneens ‘Monkey Island’ genoemd. Je vindt er liefst 43 kilometer aan strand. Coconut Beach, Palm Beach en Sok San Beach bieden je de nodige rust, wel zo fijn na een hevig avondje stappen.
Mocht je iets actiefs willen doen, kun je kiezen om met een boot de omgeving te verkennen. Snorkelen en lichtgevend plankton bekijken bijvoorbeeld. Duiken is evengoed een mogelijkheid.
Een aanrader is om de de locals te leren kennen en de ‘Khmer’ met ze te dansen. Ga verder boeken lezen in een hangmat, sporten op het strand en -natuurlijk- snorkelen in het kristalheldere water.
Minpunt: evenals in Sihanoukville is anno 2024 de invloed van de Chinezen duidelijk zichtbaar op het eiland. Het vliegveld met langeafstandsvluchten naar China is hiervan het meest schrijnende voorbeeld. De echte charme die het voorheen had is volstrekt verdwenen.
Boek hier je accommodatie op Koh Rong
Koh Rong Samloem (ook ‘Koh Rong Sanloem’ genoemd) is het bravere zusje van Koh Rong. Je moet hier niet zijn om uit te gaan, al heb je voldoende bars om een drankje te doen. Er wordt trouwens nogal veel wiet gerookt is me opgevallen. Het gaat er allemaal een stuk gemoedelijker aan toe vergeleken met het feesteiland Koh Rong.
Waarvoor kom je hoofdzakelijk naar dit eiland?
Om te snorkelen, de mooie stranden en simpelweg om uit te rusten.
In het dorp M’Pai Bay is het trouwens relatief druk, maar vanuit daar loop in een uur naar het werkelijk idyllische Clearwater Bay. Of ga kajakken naar Sunset Beach, een redelijk uitputtende tocht kan ik je vertellen 😉 . Maar eenmaal aangekomen weer weet je dat het niet voor niets was.
Via Sunset Beach loopt een pad door de jungle richting Saracan Bay. Een van de witste stranden die ik ooit heb gezien, al vraag ik me wel af in hoeverre dit zand er van nature al lag. Hike ook zeker via Saracan Bay naar het verlaten Lazy Beach.
Tot slot: er is tegenwoordig internet op allebei de Koh Rongs, maar wil je zekerheid dan adviseer ik je om een simkaart aan te schaffen. De provider Smart heeft een goede dekking op beide eilanden.
Boek hier je accommodatie op Koh Rong Samloem
7. Ga back to basics op Koh Ta Kiev
Waar je Koh Rong Samloem voor de meest mooie stranden bezoekt, is Koh Ta Kiev een eiland voor het typische Robinson-gevoel. De stranden zijn misschien niet zo mooi als op Samloem en het water net wat minder helder, maar het is een buitengewoon fijne plek om tot jezelf te komen.
Hier vind je geen wifi of internet-hotspots, nope zelfs in 2024 niet. Mocht je internet willen, dan zal je dus zelf een simkaart mee moeten brengen. Maar eerlijk gezegd is dit juist hét eiland om daar eens even afstand van te nemen. Zet je telefoon uit, lees een goed boek, slaap in een hangmat of tent, mediteer en douche jezelf onder een emmer water.
Indien cliff jumping jouw ding is, dan kun je naar Elephant Rock gaan om vanaf 8 meter hoogte het water in te springen. Maar pas op, want helemaal zonder risico is dit niet. Datzelfde geldt voor de weg door de jungle die je af moet leggen om er te komen, al kun je de rots tevens met een boot bereiken.
Net als op Koh Rong en Koh Rong Samloem is het ook aan te raden om rond Koh Ta Kiev te gaan kajakken. Zo kom je bij een aantal mooie verlaten stranden uit en kun je bovendien bij de betere snorkelspots komen.
Ga een paar dagen terug naar de basis en je zult jezelf als herboren voelen. Dit is het échte eilandleven!
Boek hier je accommodatie op Koh Ta Kiev
8. Maak een dagtrip naar Bamboo Island (Koh Russei)
Bamboo Island (lokaal ‘Koh Russei’ genoemd) bereik je gemakkelijk per boot vanuit Sihanoukville. Eveneens vanaf het naburige Koh Ta Kiev trouwens. Het is de ultieme plek als je toerisme zat bent en een kijkje wilt krijgen in het traditionele Cambodjaanse leven.
Dit eilandje is erg klein en daarom ideaal voor een dagtrip, al is het gaaf om er een nachtje te blijven plakken. Sport je graag, ga dan volleyballen met de plaatselijke vissers. Ze spelen maar al te graag een potje met je. Een andere aanrader is om in de avond samen met Cambodjanen te eten en meer over hun cultuur te weten te komen. Huur verder een snorkelsetje om de zeebodem af te speuren en je een ochtend uitstekend te vermaken.
Je kunt er zoals aangegeven blijven slapen, voor een grijpstuiver tuk je in een eenvoudige strandhut.
Om je een beeld te geven van de grootte: je loopt in ongeveer 10 minuten van de ene naar de andere kant en het eiland telt slechts twee stranden.
Net als op Koh Ta Kiev is er hier nergens wifi. Elektriciteit is er enkel ’s avonds tussen zes en elf, opgewekt door ouderwetse generatoren.
Yep, het authentieke Cambodja ga je hier vinden. Ga, vooraleer het te laat is.
9. Geniet van de rust en de natuur in Battambang
Hoewel Battambang na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja is, zul je er niet al teveel toeristen tegenkomen. Het is er over het algemeen sowieso een stukje rustiger dan in de bekendere gebieden zoals Phnom Penh en Siem Reap. Dus: als je massatoerisme wilt ontwijken, is Battambang een fijne bestemming om naar af te reizen.
Battambang is vooral bekend geworden vanwege bamboetrein. Tegenwoordig heb je er een oude en een nieuwe. Uiteraard is de oude het meest authentiek, maar die rijdt tegenwoordig slechts 5 minuten. Zodoende adviseer ik je om naar de nieuwe te gaan, deze rit duurt ongeveer 40 minuten.
In de regio heb je meerdere tempels om te bezoeken. Aanraders zijn Wat Banan, Wat Dhum Rey Sor, Wat Ek Phnom en de Chinese Tempel. Ik raad je evengoed aan om naar Phnom Sampeau te gaan en daar van het uitzicht vanaf de rots te genieten.
Qua grotten is de Bat Cave een aanrader. Tijdens zonsondergang komen hier duizenden vleermuizen naar buiten gevlogen, wat voor een indrukwekkend schouwspel zorgt. Verder kun je een kijkje nemen in de Killing Cave, een grot met een gitzwart randje. In de Khmer-periode werden hier namelijk gemartelde mensen ingeworpen. Ongelofelijk maar waar.
Ten slotte is het een gave ervaring om met de boot van Battambang naar Siem Reap te gaan, of andersom. Deze boottocht over de Sangkae River duurt 6 tot 8 uur.
Boek hier je accommodatie in Battambang
10. Spot de unieke Irrawaddy-dolfijn bij Kratie
Toegegeven, Kratie zelf is niet erg speciaal, maar de ligging aan de Mekongrivier maakt het een leuke bestemming om een paar dagen heen te gaan. Met name omdat in deze rivier de unieke Irrawaddy-dolfijnen voorkomen, zoetwaterdolfijnen met een opvallend stompe snuit en kleine vinnen.
Om dit bijzondere beestje te kunnen zien, kun je het beste naar Kampi gaan waar je talloze locals met een bootje ziet. Spreek er eentje aan om daarna een tochtje over de Mekong te gaan maken. Een andere optie is om een kajak te huren en en met een tourgroep op pad te gaan.
Helaas wordt de Irrawaddy-dolfijn met uitsterven bedreigd en leven er nog slechts tientallen. Wel kwam in 2018 in het nieuws dat er voor het eerst sinds 1997 weer een groei van deze dolfijnen is waargenomen.
Is er meer te beleven in Kratie? Nah, niet persé. Wel is het leuk om een scooter te huren en de omgeving te verkennen. De nabijgelegen dorpjes met huizen op palen zijn namelijk erg authentiek en daarom leuk om te bezoeken. Ook kom je langs diverse tempeltjes en prachtige rijstterrassen.
Boek hier je accommodatie in Kratie
11. Ga van de gebaande paden af en ontdek de regio rond Koh Kong
Zelf ben naar Koh Kong geweest om over land terug naar Thailand te gaan. Helaas heb ik hier niet alles uitgehaald, zeker als ik verschillende reviews over Koh Kong lees en ik de verhalen van andere backpackers moet geloven.
Wat ik bijvoorbeeld niet heb gedaan, is Koh Kong Island bezoeken. Iets waar ik destijds spijt van had, aangezien het een paradijs zou zijn. Al is het er vandaag de dag behoorlijk vervuild, heb ik me door de plaatselijke bewoners laten vertellen.
Als je in Koh Kong bent, wil ik je wel aanraden om erop uit te gaan. Enkel door het stadje lopen, is in ieder geval niet heel bijzonder. Om duidelijk te zijn: ik vond er geen zak aan. Wat bovendien een erg leuke en rustgevende plaats is om te verblijven, is de Tatai-rivier, die op slechts 5 kilometer van de gelijknamige waterval ligt. Een fijne spot om te zwemmen en wat mooie foto’s te nemen.
Het mooie is: ik heb hier verder niemand anders gezien, op twee locals na dan. Pas wel goed op waar je loopt, want de stenen zijn hier nogal glad. Het is verder een behoorlijke tocht om er te komen, maar het is ’t allemaal waard.
Een andere toffe activiteit om in deze regio te doen, is een trekking in de Cardamom Mountains. Althans, als je avontuurlijk bent ingesteld.
Boek hier je accommodatie in Koh Kong en Tatai
12. Bezoek het leuke en natuurrijke Sen Monorom
Sen Monorom, het is een klein maar sfeervol stadje in het oosten van Cambodja. Dit is een plek die bij je past indien je op zoek bent naar een onontdekt stukje van het land. Je hebt er prachtige natuur en in de omringende dorpjes leven verschillende bergstammen, zoals de Thapeuan en de Charai.
Met zoveel jungle kan het natuurlijk niet anders dan dat er toffe trekkings te maken zijn. Al worden er, ook in deze regio, helaas veel bomen gekapt. Je hebt trekkings van zowel één als meerdere dagen. Een aanrader is om dit te doen via het reeds genoemde Mondulkiri Project, zij hebben namelijk een opvangplaats voor olifanten in de jungle. Tijdens de trektocht breng je hier een bezoekje aan.
Een andere tip qua olifanten is het Elephant Valley Project. Een olifant-vriendelijke plaats waar olifanten weer olifanten kunnen zijn, in plaats van misbruikt te worden voor toeristische doeleinden.
Een ontzettend gave en avontuurlijke manier om kennis te maken met de jungle van Sen Monorom is ziplinen. Behalve jungle vlieg je eveneens over de plaatselijke Bousra Waterfall. De organisatie die deze adrenaline-activiteit aanbiedt is Mayura Zipline. Een andere waterval in de buurt is trouwens de Kbal Preah Waterfall.
Boek hier je accommodatie in Sen Monorom
En Sihanoukville dan?
In Sihanoukville is vandaag de dag totaal niet meer de moeite om te bivakkeren. Een spot als Otres Beach heeft al haar charme verloren. Het is er een bende en niet-afgebouwde Chinese hotels zorgen er voor een vreselijke sfeer.
Serendipity Beach, Ochheuteal Beach en Victory Beach zijn grotendeels overgenomen door Chinezen en daarmee sterk in prijs gestegen. Ook is van de kenmerkende backpackers-vibe die voorheen op deze plekken te vinden was, totaal geen sprake meer.
In het centrum domineren casino’s, Chinese hotels en bouwputten de straten.
Wat ooit een mekka voor backpackers was, is tegenwoordig een stad zonder ziel geworden.
Wel is Sihanoukville de uitvalsbasis om naar Koh Rong, Koh Rong Samloem of Koh Ta Kiev te varen. Verder is een daguitstapje naar Bamboo Island de moeite waard.
Boek hier je accommodatie in Sihanoukville
De beste reistijd voor Cambodja
De minste regen valt in de maanden november tot en met april. Goed om te weten is dat binnen deze periode november tot en met februari het meest aangenaam is met 25°C tot 30°C. In de maanden maart en april wordt het al snel 35°C. Dit is erg warm als je bijvoorbeeld naar Angkor Wat wilt gaan, maar voor bijvoorbeeld een verblijf op het strand prima te doen (wat mij betreft dan he 😉 ).
In de maanden mei tot en met oktober is het officiële regenseizoen. Het is dan een stuk natter, maar de temperatuur daalt nauwelijks. Een belangrijke reden hiervoor is de relatief hoge luchtvochtigheid. Zeker in de maanden juni tot en met augustus kan het hierdoor erg benauwd worden.
Visum voor Cambodja
Tegenwoordig is het zoals voor zoveel landen mogelijk om een e-visum voor Cambodja aan te vragen, dit kost je 36 USD. Je regelt het via de officiële website van de Cambodjaanse immigratiedienst. Fijn, want het scheelt je een hoop gedoe. Met het e-visum heb je recht om 30 dagen in Cambodja te verblijven. Binnen 2 tot 4 werkdagen krijg je het visum gemaild.
Je kunt het eveneens op de ouderwetse manier aanpakken en het bij de grens regelen, wanneer je over land reist. De kosten bedragen 30 USD + 5 USD tot 15 USD ‘stempelkosten’. Ik heb dit gedaan bij de grensovergang met Laos bij Veun Kham en Dom Kralor. Als je met het vliegtuig komt, kun je bij aankomst een visa on arrival krijgen. Dit kan bij de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap. Een poosje geleden ben ik met de bus van Bangkok naar Siem Reap gegaan en heb ik het visum laten regelen door de busmaatschappij. Dit kostte me 1.400 THB (Thaise baht), zo’n 45 USD.
Let wel op dat je, indien je het zelf regelt, niet meer dan 35 USD betaalt, het komt nogal eens voor dat er vreemde ‘additionele kosten’ worden gerekend. Dit geld verdwijnt vervolgens in de zakken van corrupte mensen. Echter, soms ontkom je er niet aan. Dit is bijvoorbeeld zo op de grens bij Poipet (waar ik was in het bovenstaande voorbeeld). Je zult hier eerder 40 USD dan 35 USD kwijt zijn. Voor die paar dollar extra, liet ik het daarom liever door een agent doen.
Geld in Cambodja
De valuta in Cambodja is de riel, maar in de toeristische gebieden is het gebruikelijker om met Amerikaanse dollar te betalen. Vaak zal je dan ook zien dat de prijzen niet in riel zijn maar in dollar. 4.500 riel staat ongeveer gelijk aan €1 en 4.000 riel aan 1 USD. Overigens kun je bij de grens met Thailand, bijvoorbeeld in Koh Kong, ook in Thaise baht afrekenen.
Hoe zit het met pinnen in Cambodja? Allereerst is het goed om te weten dat dit niet mogelijk is op de eilanden die ik in dit artikel heb beschreven. De dichtstbijzijnde bank is in Sihanoukville.
Wel kun je bij een aantal bars in Koh Rong geld pinnen tegen een hoge commissie, soms wel 10%. Je snapt het al: zorg gewoon dat je voldoende geld bij je hebt.
Verder kun je in de steden geld pinnen, al is dit niet zo vanzelfsprekend zoals in bijvoorbeeld Thailand. Weet wel dat er in gebieden als Battambang en Ban Lung niet bijster veel pinautomaten voorkomen, al zijn ze er wel. Bij tal van pinautomaten heb je de keuze uit ofwel dollars ofwel riels. Soms is zelfs alleen het pinnen van dollars mogelijk.
Houd er verder rekening mee dat je telkens 4 USD tot 6 USD aan transactiekosten betaalt, plus de kosten die je eigen bank rekent. De kosten voor pinnen in Cambodja kunnen daarom behoorlijk oplopen.
Vaccinaties en inentingen voor Cambodja
Reizen in Cambodja betekent niet dat je jezelf voor van alles en nog wat moet laten vaccineren, de keuze is geheel aan jou. Enkel het vaccin tegen gele koorts wordt verplicht gesteld, maar slechts in het geval je in de zeven dagen voor je bezoek aan Cambodja in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.
Geadviseerd worden verder DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.
Als je langer dan twee weken in Cambodja blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan raad de GGD de volgende vaccinaties aan: hepatitis b, tuberculose en rabiës.
In vrijwel heel Cambodja komt malaria voor, maar niet in bijvoorbeeld Phnom Penh en Siem Reap. Ikzelf gebruik geen tabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. De keuze is helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op.
Routes voor Cambodja
Ben je op zoek naar een leuke reisroute voor Cambodja?
Eerlijk, het is best een hele opgave om een route uit te stippelen die aan je wensen voldoet. Bovendien is het uitzoeken van hoe je van de ene naar de andere plek reist niet bepaald leuk te noemen.
Om backpackers zoals jou een handje te helpen, heb ik Backpackgids Azië geschreven. Een gids waarin ik alle landen in Zuidoost-Azië tot in detail bespreek, inclusief Cambodja. Je krijgt tal van leuke routes waarmee je direct uit de brand geholpen bent, inclusief een boel insider-tips die ik al reizende opdoe.
Aan alle wensen is gedacht. Ik heb reisroutes uitgestippeld van 1 week, 2 weken, 3 weken, 4 weken en langer. Ook geef ik tips over hoe je Cambodja met omringende landen in je reis kunt combineren.
Reisverzekering regelen voor Cambodja
Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.
Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.
Vliegticket regelen voor Cambodja
Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.
Paklijst voor Cambodja
De dag van vertrek is bijna aangebroken, en dus is het tijd om in te pakken. Alleen, wat ga je meenemen? En net zo goed van belang: welke spullen laat je juist thuis?
Persoonlijk reis ik al jaren met een 30-liter-backpack, lekker licht en geen gedoe.
Bekijk mijn superlichte inpaklijst en doe er je voordeel mee.
Accommodatie boeken in Cambodja
Voor je eerste dagen in Phnom Penh, Siem Reap of welke plek dan ook adviseer ik je om alvast een slaapplek regelen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.
Boek hier je accommodatie in Cambodja
Vervoer regelen voor Cambodja
Tickets voor vervoer regel je eenvoudig via Bookaway of 12Go Asia. Zijn de trajecten niet beschikbaar, dan kun je meestal wel ter plekke via je accommodatie of een reisbureau je tickets bemachtigen.
Tours en activiteiten regelen voor Cambodja
Tours en activiteiten in Cambodja boek je gemakkelijk op locatie of online. Get Your Guide is een aanrader, zij bieden een talrijke leuke uitstapjes aan en werken samen met lokale organisaties.
Heel veel plezier in Cambodja! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust 🙂
Hoi Robbert,
Ik wil graag 2 maanden gaan reizen door Cambodja en Laos. Door mijn darmziekte moet ik (wat meer dan andere) op hygiëne letten en kan ik ook niet alles eten.
Een aantal dingen waarop ik moet letten is de hoeveelheid koolhydraten per dag (rijst/pastas) vers (zonder conserveermiddelen/toegevoegde suiker) en hoe pittig het is. Dus dit word denk ik nog wel een uitdaging, maar ik wil me er ook niet door laten beperken en het gewoon proberen. Ik wil namelijk heel graag de natuur en tempels daar zien.
Ik vroeg me af of er in de meeste hostels opties zijn om zelf te koken, of dat dit bijna niet voorkomt en er goed naar moet zoeken? En of ik dan moet denken aan laag,midden,hoog budget?
Voor accommodatie wil ik het namelijk beetje gaan afwisselen tussen laag en midden (Daar laat ik de keuze afhangen of mijn lichaam wat meer rust nodig heeft of niet, dus meer kiezen tussen een dorm of prive kamer)
Ik hoop dat je me hier wat meer inzicht in kan geven!
Ik heb op internet nog niet veel tips gevonden over het backpacken met een dieet. dus mocht jij of iemand anders die dit leest iets weten, alle tips zijn welkom!
Groeten, Noël
Hoi Noëll,
Dank voor je berichtje!
Euhm, eerlijk gezegd ben ik in Cambodja niet in hostels verbleven waar je zelf kon koken. Nu heb ik dit in Zuidoost-Azië sowieso weinig gezien, wel in Kota Kinabalu trouwens.
Maar goed, nu heb ik niet het idee gehad dat men in Cambodja, Thailand etc. veel met conserveringsmiddelen kookt, doorgaans zijn het juist verse producten. Ik denk dan ook dat dit best wel goed moet komen. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet te veel noodles wilt, rijst wordt vaak los geserveerd zodat je de hoeveelheid zelf kunt bepalen. Voor wat betreft suiker: zeg gewoon “no sugar”, dit doe ik ook altijd bij fruitshakes waar men graag nog een dot suiker bijgooit.
Qua budget voor accommodatie: een eigen kamer is vaak ook supergoed betaalbaar. Als je ‘m met iemand deelt, kan het zelfs goedkoper zijn dan een dorm.
Kun je hier wat mee?
Super, bedankt!!
en Qua pittig eten kan je dit denk ik ook aangeven, maar is niet pittig/mild dan voor Nederlandse begrippen dan nog steeds pittig ? haha
Eerlijk gezegd vond ik het eten in Cambodja een stuk minder gekruid dan bijvoorbeeld in Thailand. Moet wel goed komen denk ik 🙂 .
Hey Robbert,
Ik heb al super veel goede/handige tips van je site gehaald. Bedankt daarvoor 🙂
Nu ga ik van janauri t/m maart backpack door Zuid Oost Azie. In deze blog heb je het over Koh Kong, ik ga dit zeker op mijn lijstje erbij zetten. Maar je geeft aan dat je er niet alles uitgehaald hebt. Wat kan je nog meer aanbevelen? Of waar kan ik goede info vinden hierover.
Bedankt alvast!
Groetjes,
Jany
Hoi Jany,
Graag gedaan 🙂 .
Koh Kong… Zelf vond ik het best wel tegenvallen omdat ik er met het idee naartoe ging lekker naar het strand te gaan. Ondanks dat het een kustplaats is, was er geen bountystrand. Maar wat dus wel kan, is een dagtripje maken naar Koh Kong Island. Dit heb ik zelf dus niet gedaan… Verder zijn de watervallen waar ik ben geweest zeker de moeite waard!
Groet,
Robbert
Hi Robert,
Ik heb al super veel op je site gelezen en ben nu al razend enthousiast! Ik ga in juni 6 weken weg, heb een vlucht geboekt naar Vietnam en de terugvlucht gaat vanuit Cambodja. Hoeveel weken denk je dat ik om van het noorden naar het zuiden van Vietnam te reizen. Wat zou jij mij adviseren als vervoer van Vietnam naar Cambodja? Alvast bedankt voor je hulp! Groetjes Melany
Hoi Melany,
Sorry voor de late reactie hoor, maar ik zit op Koh Rong Samloem waar nauwelijks internet is.
Van Noord- naar Zuid-Vietnam raad ik minimaal 4 weken aan. Als je de ‘geijkte’ hoogtepunten wilt zien, is dit voldoende. Zelf ben ik er langer geweest en ben ook naar enkele bekende plekken gegaan.
Je kunt vanaf Phu Quoc een boot nemen naar Cambodja of vanuit Ho Chi Minh City de bus pakken 🙂 .
Groet,
Robbert
Hey Robbert,
Dankjewel voor het delen van je reisverhalen en tips! Een vriendin en ik zijn net geslaagd, we gaan samen backpacken door Azië. Na het lezen van de verhalen over Cambodja en Vietnam zijn we enorm enthousiast geworden. We willen waarschijnlijk drie maanden reizen en drie maanden vrijwilligerswerk doen. Als je nog een leuk en betrouwbaar adres hebt voor vrijwilligerswerk zouden we die graag willen weten. Vele instanties zijn namelijk corrupt/onbetrouwbaar. Alvast bedankt voor de hulp en veel plezier op je verdere reizen!
Groet, Maria en Roos
Hey M & R,
Neem eens contact op met Projects Abroad. 6 jaar geleden heb ik diverse projecten van hen gezien (onder andere lesgeven aan kinderen uit minority villages) en dit was echt super!
Groet, Robbert
Hoi Robbert,
Wat een toffe reis heb je gemaakt in Cambodja. Een voorbeeldreis voor ons 🙂 Zoals je hier typt, is dit de volgorde van jouw reis? Of heb jij lijstje hoe je precies gereisd hebt? Hoelang heb je over bovenstaande reis gedaan?
Hoor het graag!
Groetjes Mariëlle
Hoi Mariëlle,
Dank voor je berichtje!
Ik heb meerdere reizen door Cambodja gemaakt… Het is daarom een combinatie van verschillende routes.
Een week of 3 is prima!
Hoi Robbert,
Ik heb net je Aziëroutes bekeken maar kom er niet helemaal uit.
Vertrek 1/2 naar Phnom Penh met het idee Cambodja 3 weken tot 23/2 , Laos 2 weken tot 11/3, dan een maand Thailand tot 8/4 of 13/4 ivm Songkran . 3 weken Vietnam tot 5/5 mei. 2 maanden China tot 5/7 en dan 3 maanden Indonesie tot en met eind september. Behalve 1/2 zijn alle data ongeveer.
De eerste maanden Cambodja, Laos heb ik gekeken naar beste reistijd en kwam toen uit op eerst Cambodja en dan Laos. In Thailand moet ik op 16/3 in Bangkok zijn.
*Mijn vraag is wat is de beste route om de combinatie te doen beginnen met Cambodja, dan Laos en dan Thailand?
*Hoe kan ik het beste visa regelen?
*En ik heb net gebeld met de luchtvaartmaatschappij , met een enkeltje alleen kom ik niet verder dan Schiphol en zal een ticket moeten kopen waaruit blijkt dat ik Cambodja weer verlaat. Dus waar kan ik het beste Cambodja verlaten om mijn reis naar Laos te beginnen?
*Hetzelfde geldt denk ik dan ook voor Thailand: als ik vlieg zal ik op de airport aan moeten kunnen tonen dat ik Thailand weer verlaat. Waar zal ik Laos uitgaan?
Ben heel benieuwd naar je bericht,
Hoor het graag en alvast bedankt,
Groeten,
Roos
Hoi Roos,
Over welke Azië-route heb je het?
Leuk plan heb je in ieder geval!
– Een beste route is er nooit, dit hangt helemaal af van wat jij zelf precies wilt. Via Luang Prabang (Laos) kun je in ieder geval met de boot richting het noorden van Thailand en naar Chiang Mai gaan.
– Visums voor Cambodja en Laos kun je eenvoudig aan de grens regelen.
– Je kunt vanuit Siem Reap of bijvoorbeeld Ban Lung een bus naar Pakse (Laos) pakken.
– Voor Thailand hoef je vrijwel nooit een uitreisticket te laten zien (enkel als je bv. vanuit Nederland met bv. Qatar Airways vliegt is de kans groot dat het wel wordt gevraagd), zeker als je vanuit Azië binnenkomt zal dit nooit worden gevraagd.
Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 .