Ga jij binnenkort backpacken in Thailand en wil je graag wat meer te weten komen over deze prachtige bestemming, dan kun je vast wel iets met deze 37 veelal opmerkelijke feitjes over het Land van de Glimlach.
Er staan trouwens enkele dingen tussen die meer in de categorie ‘mening’ dan feit ‘passen’, maar ik wilde je deze niet onthouden.
Wedden dat jij na het lezen van dit artikel (enigszins) verrast bent?
Ben je er klaar voor? Hier komen ze, alle 37:
37 opmerkelijke en typische weetjes over Thailand
1. Je weet vast wel dat Thailand bekendstaat om het eten van allerlei insecten. Schorpioenen, sprinkhanen, kevers… Maar het lichaam van een kitten in een worst? Het overkwam een Thaise vrouw toen ze het avondeten aan het bereiden was voor haar gezin. Nog opmerkelijker is misschien wel dat deze dame een heiligdom ter ere van het ‘broodje kat’ heeft opgericht, waar zij en andere dorpelingen bijeenkomen om te bidden.
2. Thailand duur? Nee hoor. Toen ik er eind 2016 een maand ben geweest, heeft me deze reis me totaal zo’n 650 euro gekost. Ik had steeds een eigen kamer. Per dag dus 21,65 euro.
3. Geloof niet alle verhalen van mensen dat het overal in Thailand toeristisch is. Ja, natuurlijk is ze het meest populaire land in Azië om te gaan backpacken, maar er zijn nog ZAT plekjes waar je nauwelijks andere reizigers zult tegenkomen. Zo ben ik op het verlaten eiland Koh Tarutao geweest, waar het bijna spookachtig stil was 😉 . Ook in een regio als Isaan zie je eigenlijk alleen locals. En verder is het op een toeristisch eiland zoals Koh Tao vrij eenvoudig om de massa te ontvluchten. Ga in plaats van het drukke Sairee Beach bijvoorbeeld naar stranden als Sai Nuan Beach of Tanote Bay, en je kunt van heerlijke rust genieten.
4. In het begin van 2017 zijn de visumregels in Thailand gewijzigd. Waar je voorheen 15 dagen toegang kreeg indien je over land of per boot het land binnenkwam, is dit tegenwoordig 60 dagen. Wel is er de beperking bijgekomen dat je op deze manier slechts tweemaal per jaar naar ‘binnen’ mag.
5. Op 13 oktober 2016 is de Thaise koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd overleden. Hij is opgevolgd door z’n zoon, Maha Vajiralongkorn. Echter, waar de Thai erg trots waren op Bhumibol, daar is Maha Vajiralongkorn helemaal niet populair. De redenen hiervoor zijn dat hij een nogal losbandig leven heeft geleid en het grootste gedeelte van z’n bestaan in het buitenland heeft gewoond.
6. Ik wil je niet bang maken, maar tegenwoordig check ik overal in Azië wel even het toilet voordat ik erop ga zitten. Zo werd er in 2016 in de Chachoengsao Province ten oosten van Bangkok een man in zijn penis gebeten door een 4 meter lange python. Inderdaad, dit terwijl hij op het toilet zat. Gelukkig heeft deze meneer de traumatische gebeurtenis overleefd.
7. Bepaalde woorden zijn verschillend voor mannen en vrouwen. ‘Dankjewel’ is bijvoorbeeld “Kop kun krap” voor de man en “Kop kun kaa” voor de vrouw. In de praktijk wordt ook vaak alleen “Krap” (mannen) of “Kaa” (vrouwen) geroepen. Voor ‘hallo’ zeg je als man “Sawadi krap” en als vrouw “Sawadi kaa”.
8. Thailand is het land van de ladyboys. Geen twijfel mogelijk. Acceptatie door de omgeving, is een van de hoofdredenen voor het relatief hoge aantal vergeleken met andere plekken op de wereld. Lokaal worden ze ook wel ‘kathoey’ genoemd. Overigens heeft de meerderheid van de ladyboys nog altijd het mannelijke geslacht, tenminste, wanneer ik afga op de internetfora.
Maak je als gebruik van de datingapp Tinder en ben je op zoek naar vrouwen? Lees dan altijd even goed het profiel van de ‘dame’ in kwestie. Indien het een ladyboy is, vermeldt degene het meestal.
9. (Helaas) staat Thailand ook bekend als een bestemming voor sekstoerisme. Pattaya is hiervan het bekendste voorbeeld. En dat is met een reden: 1 op de 5(!) inwoners is er prostituee. In veel van de bars vinden illegale praktijken plaats, denk bijvoorbeeld aan minderjarigen die seksuele handelingen moeten verrichten. Ik zuig dit niet uit m’n duim, ik heb het namelijk zelf gezien en schreef er dit artikel over.
10. Voor de meeste backpackers is Khao Sok National Park het enige natuurreservaat wat men in het land bezoekt. Maar wist je dat er liefst 127 natuurparken in Thailand te vinden zijn? Daarom zeg ik: kijk verder dan enkel de bekende plekken.
11. Met de vele honderden eilanden, is Thailand een waar walhalla om te eilandhoppen. Mijn favoriete bountyparadijsjes liggen in het diepe zuiden bij Koh Lipe. ‘Koh’ staat overigens voor ‘eiland’.
12. Dat het ook buiten het regenseizoen stevig kan plenzen, werd eind 2016 en begin 2017 bewezen. En dan druk ik me nog zacht uit. Tijdens de overstromingen in Zuid-Thailand zijn minimaal 91 mensen overleden en in totaal 1,8 miljoen personen getroffen.
13. De verhouding tussen de euro en de Thaise baht is redelijk stabiel te noemen. Vandaag krijg je voor 1 euro ruim 38 baht. In de afgelopen 2 jaar was dit minimaal 36,4 baht en maximaal 41,45 baht. In Jip-en-Janneke-taal: hoe meer baht je krijgt voor 1 euro, hoe goedkoper het is.
14. Over geld gesproken: pinnen in Thailand met je reguliere bankpas is niet bepaald goedkoop. Het transactiebedrag is doorgaans 200 baht (ruim 5 euro) plus de kosten die je eigen bank rekent. Bij mij is dat 2,25 euro door de ING. In totaal dus dik 7 euro. Ik adviseer je daarom om per keer een zo hoog mogelijk bedrag uit de automaat te trekken.
Kies tevens voor de optie ‘Continue without conversion’ om een ongunstige wisselkoers te omzeilen.
15. En nog wat: de munt van 10 baht (zo’n 0,25 euro) lijkt behoorlijk op een munt van 2 euro. In de Albert Heijn trapten ze er bij mij alleen niet in. Misschien bij jou thuis wel?
16. Houd je van tempels? Dan is Thailand dé place to be. Met ruim 41.000 Boeddhistische bouwwerken kom je letterlijk ogen te kort. Wat Pho met de gouden liggende Boeddha, de sprookjesachtige Wat Rong Khun, Wat Mahathat en Wat Phrathat Doi Suthep zijn er slechts enkele. Als je het nog niet wist: ‘wat’ betekent ‘tempel’.
Overigens is ruim 90% van de Thaise bevolking Boeddhistisch. Een goede verklaring voor de vele heiligdommen in het land.
17. Oké, dit is strikt genomen geen feit, maar iedere backpacker zal het beamen: de bekendste backpackstraat van heel Thailand is zonder twijfel Khao San Road in Bangkok. Misschien wel ter wereld. You hate it or love it. Een middenweg is er niet. Zelf geef ik de voorkeur aan het nabijgelegen Soi Rambuttri.
Lees ook: 40 (opmerkelijke) weetjes over Australië
18. In Thailand leeft ’s-werelds meest behaarde meisje. Ze staat hiermee zelfs vermeld in het Guiness Book of Records. Supatra, het meisje, lijdt aan het Ambrassyndroom waardoor werkelijk overal haar groeit. De term ‘wolfmens’ wordt nogal eens gebruikt voor dergelijke gevallen.
19. Ook zo’n liefhebber van fruitshakes? Je kunt ze in Thailand eigenlijk overal wel bestellen. Maar let op: er wordt standaard een flinke schep suiker bijgedaan. Ik raad je aan om “no sugar” te zeggen als je niet van té zoet houdt.
20. Waar voetbal in Nederland te populairste sport is, is dat Muay Thai -oftewel thaiboksen- in Thailand. Men, zowel jongens als meisjes, begint er doorgaans al mee op 6- tot 8-jarige leeftijd.
21. Thailand mag dan als ‘veilig’ worden beschouwd, de feiten zijn echter verrassend anders. Dit artikel wordt gestaafd door deze cijfers waaruit blijkt dat er in Thailand per 100.000 inwoners meer moorden worden gepleegd dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
22. Het Thaise nieuwjaar wordt in april gehouden en heet ‘Songkran’. Tijdens dit driedaagse festival vindt er op de straten een heus watergevecht plaats. In de positieve zin van het woord overigens. Het water reinigt en verjongt het lichaam, waardoor je helemaal klaar bent voor het nieuwe jaar 🙂 . Neem een waterpistool mee en go for it!
23. Wanneer je in Bangkok bent, ga dan niet in op de vele tuk-tuk-mannetjes die je een goedkope stadstour willen aansmeren. In de praktijk kom je langs allerlei commissiepunten, waar je helemaal geen zin in hebt. Ik zie het telkens weer gebeuren.
24. Er staan in Thailand strenge straffen op alles wat met drugs te maken heeft. Dealen kan tot de de doodstraf leiden, en het gebruik van slechts een kleine hoeveelheid marihuana tot maximaal 5 jaar cel. Kijk dus uit, ook in plekken als Pai of Koh Tao waar het gebruiken van drugs soms heel normaal lijkt.
25. Bij binnenkomst in Thailand hoef je geen uitreisticket te laten zien. Dit kan wel worden vereist door de maatschappij waarmee je vliegt. Weet dat bijvoorbeeld Qatar Airways er meestal om vraagt, maar een operator als Aeroflot juist niet.
26. In Thaise apotheken gelden andere regels dan je gewend bent. Nagenoeg alles wat je zoekt, is zonder recept te verkrijgen. Denk aan zware middelen als Diazepam (valium), Diflucan, Xanax en Viagra. Dit kan een voordeel zijn, uiteraard kleven er ook nadelen aan. Denk aan verslavingsgevoeligheid. En vergeet niet dat het uiteindelijk allemaal chemische rotzooi blijft.
27. De meest bekende supermarktketen in Thailand is Seven Eleven, het is bovendien de grootste winkelketen ter wereld. De winkels zijn 24-7 geopend en -wat mij betreft- nogal stijlloos ingericht met tl-verlichting. De bel die bij iedere in- en uitkomende bezoeker rinkelt, is een ander kenmerk. Of de hotdogs die je bij de kassa kunt kopen. En de onder backpackers welbekende kant-en-klare tosti’s. Voor vitaminen hoef je er niet te komen: fruit en groenten ontbreken namelijk.
28. Het is me, met name in Bangkok, opgevallen dat er nogal wat boekenwinkels zijn die gekopieerde exemplaren verkopen. Best opmerkelijk toch? Echt legaal kun je het namelijk niet noemen 🙂 .
29. Ondanks dat vrouwelijke monniken van oudsher tot het Boeddhisme behoren, hebben ze in Thailand de grootste moeite om erkend en geaccepteerd te worden. In 2016 startte een 72-jarige vrouw een beweging om de plek binnen de religie terug te krijgen.
30. Een belangrijke reden voor backpackers om naar Thailand te gaan, is de wereldberoemde Full Moon Party op Koh Phangan. Maar wist jij dat er ook een Half Moon Party in het bos en een Black Moon Party worden gehouden op het eiland?
31. Een van de populairste attracties van Thailand -de Tiger Temple- is in 2016 vanwege dierenleed gesloten. Helaas weten de oprichters van geen ophouden en wil men op dezelfde locatie een nieuw ‘dierenpark’ beginnen.
32. Altijd al op een olifant willen zitten? Alsjeblieft, doe het niet. Thailand mag er dan bekend om staan, feit is dat deze beesten in de meeste gevallen jarenlang gevangen en mishandeld zijn. In 2016 kwam er nog een Schotse toerist om het leven tijdens olifantrijden op Koh Samui.
33. Binnenlands het vliegtuig nemen is vaak nauwelijks duurder dan een uitputtende rit in de trein of bus. Zo kun je voor 20 euro (of zelfs minder!) van Bangkok naar Surat Thani vliegen om bij eilanden als Koh Phangan, Koh Tao en Koh Samui te komen. Voor datzelfde bedrag vlieg je van Bangkok naar Hat Yai, de toegangspoort tot het strandparadijs Koh Lipe.
Oké, de trip naar de luchthaven komt erbij, maar dan nog ben je soms zelfs goedkoper uit. Let er wel op of bagage inbegrepen is. Bij een luchtvaartmaatschappij als Nok Air is dit het geval, bij AirAsia niet.
Mijn ervaring is verder dat je nog geen eens weken van te voor hoeft te boeken voor gunstige prijzen. 5 dagen tot een week voorafgaand aan de vlucht, is vaak al voldoende.
34. Het bekendste biertje van Thailand -Chang wat ‘olifant’ betekent- is met 6,4% alcohol een van de sterkste varianten. Een ander populair merk -Tiger- komt trouwens van de Heineken-fabriek.
35. Er is in Ratchaburi een nogal lugubere bakkerij waar brood wordt gemaakt in de vorm van menselijke lichaamsdelen. Zo zijn er schrikbarende eetbare exemplaren van hoofden beschikbaar om, jawel, te eten.
36. Op zoek naar een niet-alledaags restaurant? Ga dan naar het Japanse Hajime Restaurant in Bangkok waar je Suhsi bediend krijgt door robots.
37. Let op als je deodorant of douchegel koopt. Waarom? In de meeste gevallen zit er namelijk bleekspul in wat je -neem ik aan- liever niet op je huid smeert of sprayt.
En… Heb jij nog iets opmerkelijk te melden over Thailand?
Leuk stukje! Ik heb een aanvulling:
– de (zwerf) katten hebben vaak geen staart, dit komt vooral op de eilanden voor. De oorzaak hiervan is inteelt, de staart is het eerste wat verdwijnt bij een verkeerd dominant gen.
Hoi Shirley,
Leuke aanvulling!
Ik wist alleen niet dat de oorzaak inteelt was… Ik dacht dat puur genetisch was… Er zijn namelijk wel heel erg veel katten zonder staart, is er dan werkelijk zoveel inteelt?
Yep, ongesteriliseerde straatkatten. Vooral op de eilanden. Ik wist dat eerst ook niet, en heb veel verschillende spookverhalen van locals gehoord maar dit legden ze me uit op koh lanta bij lanta animal welfare 🙂
Bij fouten in het DNA is de staart die het eerst verdwijnt, zeiden ze.
Nou goed om te weten, bedankt!
Trouwens een supermooie plek hè, de Lanta Animal Welfare.
ik heb hier heel erg veel aan gehad. ik maak een boekje ovet thailand en vietnam voor mijn vriendin die daar 10 wken op verkantie gaat, ik maak dat omdat ik haar ga missen! bedankt!!
Super!
Hoi! Ik had een vraagje: als ik een visum voor Thailand wil aanvragen, moet ik dat hier in Nederland doen of moet ik dat in Thailand zelf doen? Heb namelijk werkelijk geen idee…
Hoi Sensi,
Bij aankomst in Thailand krijg je een Visa On Arrival dat geldig is voor 30 dagen.
Groet, Robbert
En als ik meer dan 30 dagen daar wil verblijven? Moet ik dan dat Visa On Arrival verlengen of dan wel van te voren een visum in NL aanvragen?
Hey Robbert,
Leuke post!
Ik ga over 3,5 weken voor het eerst backpacken, in ZO-Azië, en heb nog geen route die ik van plan ben te reizen. Of is dat niet erg?
Op 21 maart vlieg ik naar Bangkok, daar heb ik voor 2 nachten een hostel geboekt. Voor de rest heb ik nog niks anders gereserveerd of geboekt.
Ik heb tot eind Augustus de tijd om te reizen waar ik wil. Heb jij misschien wat leuke routes die aan te raden zijn? Of nog andere tips?
Het komt nu wel erg dichtbij en eerlijk gezegd weet ik niet precies hoe ik daar mijn dagen ga vullen.. Toch heb ik er wel veel zin in.
Qua backpack inpakken zit ik goed, dankzij het internet en jouw tips 🙂
Hey Ruben,
Is niet erg, je kunt ook op de bonnefooi reizen. Maar misschien is mijn Backpackgids Azië iets voor je? Daarin heb ik heel wat routes voor je uitgestippeld.
Toen ik voor het eerst ging backpacken en de dag van vertrek dichterbij kwam, toen had ik steeds minder zin om te gaan. Omdat ik simpelweg zoiets had van: wat ga ik nou eigenlijk doen? Helemaal alleen naar de andere kant van de wereld. Maar dit veranderde toen ik geland was al vrij snel :). Dus maak je niet te veel zorgen.
Check anders m’n artikel over de eerste keer backpacken eens.
Groet, Robbert