Je zult het vast herkennen. Wanneer je een poosje in het bloedhete Ubud zit, ga je de zee missen. Je verlangt intens naar een duik in kristalhelder water en witte stranden met palmbomen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om vanuit Ubud naar ofwel de Nusa-eilanden (Nusa Penida of Nusa Lembongan) ofwel de Gili’s te gaan.
Zelf heb ik beide routes al meerdere keren bewandeld, zo vertelde ik je eerder al hoe je van Ubud naar de Gili-eilanden reist. En vandaag ga ik je precies laten zien hoe je van datzelfde Ubud zowel Nusa Penida als het nabijgelegen Nusa Lembongan bereikt.
Dus, indien jij benieuwd bent naar mijn ervaringen, hoe deze trip eruitziet, wat het kost en waar je zoal kunt boeken, lees dan zeker even verder. En maak er natuurlijk een geweldige tijd van, want beide Nusa’s zijn heerlijke eilanden, ieder met hun eigen charme. Bounty-stranden, viewpoints met ongelofelijke uitzichten en laidback-vibes wachten op je.
Deel 1 reis: met een minivan naar de haven van Sanur (1 uur reistijd)
Om op Nusa Penida of Nusa Lembongan te komen zal je doorgaans naar de haven in Sanur worden gebracht. Deze rit maak je per minivan. De andere optie is de haven van Padangbai, al is dit minder gebruikelijk.
Je wordt netjes op de afgesproken tijd opgepikt bij je accommodatie in Ubud, om daarna een rondje te maken en alle andere mensen op te halen. Vervolgens rijd je verder naar Sanur, reken op 1 uur reistijd.
Op de haven begeleidt de chauffeur of een andere medewerker je naar de juiste counter om je aan te melden. Daar toon je je ticket en zal men de boel in orde maken. Meestal krijg je een sticker op je T-shirt geplakt met de desbetreffende bootmaatschappij erop, zodat je gemakkelijk te herkennen bent.
Daarna is het wachten geblazen vooraleer je geroepen wordt om de boot op te komen. 1 uur wachttijd is gebruikelijk, zelfs 2 uur komt voor. In ons geval ging het echter om een uurtje en viel het dus allemaal wel mee.
Deel 2 reis: met een speedboot van Sanur naar de Nusa-eilanden (0,5 uur reistijd)
Het tweede en laatste deel van de reis bestaat uit de speedboot-trip van de haven in Sanur naar ofwel Nusa Penida ofwel Nusa Lembongan. Beide eilandjes liggen op korte afstand van elkaar en de reisduur vanuit Sanur is ongeveer even lang, reken op een half uurtje varen.
Maar jeetje, wat liep het bij ons allemaal anders zeg. ‘Ons’ slaat in dit geval op mij en m’n moeder. Mijn moeder kwam me voor een paar weken bezoeken en we besloten in Ubud om richting Nusa Lembongan te gaan. We hadden behoefte aan bounty-stranden, plus de drukte en viezigheid in de stad begon ons allemaal een beetje teveel te worden.
Het regende pijpenstelen en het was nog maar de vraag of de boot daadwerkelijk zou vertrekken. Het bleef flink doorplenzen en op enig moment werden we geroepen om toch de boot op te klimmen. Omdat de speedboot niet aan wal kon komen moesten we ongeveer een meter diep het water inlopen om aan boord te kunnen. Zeiknat stapten we in, we moesten er wel om lachen.
De boot leek zo gammel als wat. Stukken tape op de scheuren in de ramen, het lekte aan alle kanten en de verf was vrijwel volledig afgebladerd. Desondanks voelde ik me prima, men vaart het traject immers dagelijks en ze wisten vast wel waar ze mee bezig waren, zo stelde ik mezelf gerust.
Al met al werd het een natte bedoeling en we kwamen meerdere kerel zonder draaiende motoren stil op zee te liggen. Waarom wist eigenlijk niemand.
Onderweg, zo bleek later, maakten we een aantal ‘uitstapjes’ naar andere boten die kennelijk zonder benzine zaten, om ze volle jerrycans te geven.
En toen op een gegeven moment de kapitein in kwestie omkeek met een blik die louter angst uitstraalde, kregen alle inzittenden het even zichtbaar benauwd. Ik vond het eerlijk gezegd wel komisch, zoiets had ik nog niet eerder meegemaakt.
Gelukkig kwam alles goed en zagen we het kleine Nusa Lembongan langzaam in zicht komen.
Uiteindelijk zijn we 1,5 uur onderweg onderweg geweest, drie keer langer dan verwacht. Maar belangrijker: we zijn niet midden op zee gecrasht 🙂 .
Sinds november 2022 is er overigens een nieuwe haven in Sanur, echt een hele grote vooruitgang. Onlangs ben ik vanuit daar op de boot naar Nusa Lembongan gestapt, en het verliep allemaal erg goed. De oversteek duurde 35 minuten.
Hoelang duur de gehele reis?
Verwacht niet dat de minivan en boot perfect op elkaar aansluiten.
Wij moesten bijvoorbeeld nog een dik uur wachten voor we op de speedboot konden stappen om te vertrekken naar Nusa Lembongan. Ook duurde de boottocht 1,5 uur doordat we een omweg maakten en het bizar hard stormde. Bovendien hebben we om en nabij de 3 kwartier in Ubud rondgereden, alvorens we naar Sanur vertrokken. Daarmee kwam de totale reistijd op bijna 4 uur uit.
Tijdens mijn laatste trip naar Nusa Lembongan heb ik er slechts 35 minuten over gedaan vanuit de nieuwe Sanur-haven.
Reken op 3 tot 4 uur totale reistijd vanuit Ubud, dan begin je de reis in elk geval niet met verkeerde verwachtingen.
Gaat er ook een veerboot?
Behalve de speedboot is er tevens een veerboot of ferry, al vertrekt die vanuit Padangbai. Deze ferry kost 31.000 IDR, en gaat twee keer per dag: om 09.30 uur en 14.00 uur, al moet je je niet vastpinnen op die tijden. 09.30 uur kan namelijk gerust 12.00 uur worden. Reken bovendien op 1 tot 1,5 uur reistijd.
Pak je de ferry, dan moet je zelfstandig naar de haven van Padangbai reizen, aangezien hiervoor geen combi-reizen worden aangeboden. Je bent veelal tot een taxi veroordeeld, waardoor je alsnog duurder uit bent vergeleken met wanneer je simpelweg het combi-ticket koopt waarover ik je hierboven vertelde.
Daarom adviseer ik je om eieren voor je geld te kiezen en het combi-ticket te kopen, en dus lekker de speedboot te pakken. Zie het volgende kopje voor tips over hoe je het ticket aanschaft.
Waar koop je je minivan- en bootticket, en wat kost het?
De reis zoals ik hierboven heb beschreven, dus de minivan plus de boot, kun je gemakkelijk online boeken en anders bijvoorbeeld via het guesthouse waar je verblijft. De prijs is om en nabij de 250.000 IDR, afhankelijk van de maatschappij die je kiest.
Ikzelf koop mijn tickets eigenlijk altijd op 12Go Asia, en heb er uitstekende ervaringen mee. Ze bieden de scherpste prijzen, je hoeft niet te onderhandelen over de prijs, er staan reviews van andere reizigers op en je kunt online betalen.
Wil je ook online je ticket regelen? Zoek en boek hieronder direct jouw combi-ticket:
Let er bij het boeken wel op dat je de ‘Central Ubud Transfer’ kiest, alleen dan word je namelijk bij je accommodatie opgepikt. De andere opties zijn vaste opstapplaatsen, en die kunnen zomaar enkele kilometers bij je vandaan liggen.
Waar op de eilanden kom je aan?
Nusa Penida telt drie aankomsthavens, al zal je in de meeste gevallen in Banjar Nyuh in het belangrijkste dorpje Toyapakeh worden gedropt.
Reis je juist naar Nusa Lembongan? Dan zal er gestopt worden op Jungut Batu Beach of Mushroom Bay. Wij kwamen aan in Musroom Bay.
Je zult op allebei de eilanden een toeristentoeslag van 25.000 IDR moeten betalen.
Op Nusa Lembongan zit een transfer naar je accommodatie inbegrepen, je hoeft te plekke dus niks meer te regelen. Voor Nusa Penida geldt dit helaas niet, en zal je bij aankomst een lokale (motorbike)-taxi moeten aanspreken of aan je accommodatie-eigenaar vragen of die je op komt pikken.
Mocht je nog geen accommodatie geboekt hebben, kijk dan hier voor Nusa Penida en hier voor Nusa Lembongan om de mooiste plekjes te vinden.
Tussen de beide Nusa-eilanden reizen
Wil je beide Nusa’s met elkaar combineren?
Er gaan dagelijks meerdere ferry’s van Nusa Penida naar Nusa Lembongan en andersom. De reistijd is 1 kwartier en een enkeltje kost 50.000 IDR.
Slechte reviews van bootmaatschappijen
Ten slotte van dit artikel wil ik je nog even het volgende zeggen: trek je niet teveel aan van de slechte recensies over de bootmaatschappijen die het traject Sanur naar de Nusa-eilanden varen.
Eerlijk gezegd is het allemaal een pot nat en moet je je er gewoon bij neerleggen dat het niet de meest luxe en nieuwe boten zijn. Ekajaya heeft overigens wel grotere, modernere speedboten, al betaal je daar het dubbele voor en varen zij niet vanuit Sanur maar het zuidelijker gelegen Serengan.
Dus ja, maak het jezelf niet te moeilijk zou ik zeggen. Boeken die hap en gaan met die banaan 🙂 .