Het Tayrona National Park: alles wat je wilt weten

Het Tayrona National Park gelegen aan de noordkust van Colombia is een uitgestrekt natuurgebied in de Sierra Nevada, met kilometers aan prachtige stranden, weelderige jungle, inheemse dorpjes en heuvelachtige landschappen. Misschien ken je de inmiddels vrij bekende foto van Cabo San Juan Del Guia, het bekendste strand van Tayrona, wel? En voor ik het vergeet: met een beetje geluk spot je nog enkele nieuwsgierige aapjes in het woud.

Maar let op…

Wanneer je naar Parque Nacional Natural Tayrona -zoals ze in het Spaans wordt genoemd- gaat, dan zal je behoorlijk wat moeten wandelen om bij de stranden te komen, iets waar reizigers niet altijd even goed op voorbereid zijn.

En als mensen de foto’s van populaire Cabo San Juan Beach zien denken ze aan een rustig paradijsje. In werkelijkheid komen ze er alleen achter dat het er superdruk is en waren de verwachtingen verkeerd.

Ook heb je een heleboel opties om uit te kiezen, denk aan het aantal dagen om te blijven, de plekken om te bezoeken en de routes om af te leggen. Hierdoor kan het allemaal behoorlijk overweldigend zijn, waardoor je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet.

Als je van plan bent om naar het Tayrona National Park te gaan en je wilt graag meer weten over de dingen die je kunt verwachten, raad ik je aan om deze handige gids vol tips te lezen. Ik vertel je alles over de bezienswaardigheden en de dingen die er te doen zijn, wat je mee moet nemen, waar je kan verblijven, de kosten om rekening mee te houden en hoeveel dagen ik je aanraad om er te blijven.

Een stukje geschiedenis over Tayrona

‘Tairona’ is de naam van de indianen die in Colombia leefden voordat de Spanjaarden het land koloniseerden en de Tairona-cultuur uit elkaar geslagen werd. Veel van de Tairona’s werden vermoord, sommigen wisten te vluchten naar de bergen van de Sierra Nevada. Vandaag de dag zijn de Wiwa-, Kogi, Arthuacos- en Karkuamo-indianen de mensen die ervan afstammen.

Velen van hen leven in het nationale park, volledig in harmonie met de natuur, en geven niks om materialisme en de Westerse kijk op de samenleving. Ze zien het zelfs als een gevaar. Totaal anders dan de moderne mens gewend is.

Juist om deze reden wordt het Tayrona Nationale Park ieder jaar voor ongeveer 1,5e maand gesloten, om op die manier de inheemste stammen tijd en ruimte te geven om hun rituelen uit te voeren, de natuur z’n werk te laten doen en alles zo puur mogelijk te houden.

 

Doen: wandelen van El Zaino naar Cabo San Juan Del Guia

De populairste wandeling is die van de hoofdingang bij El Zaino naar Cabo San Juan Del Guia -kortweg: ‘Cabo San Juan’-, het meest bekende strand van het Tayrona National Park. Deze hike duurt om en nabij de 2 uur en tijdens de wandeling kom je door de jungle en langs de stranden van Arrecifes en La Piscina.

Wil je op dag 2 het park weer verlaten, dan is het leuk om in plaats van naar El Zaino via Pueblito richting de uitgang bij Calabazo te lopen. Onlangs is deze weg echter gesloten om de natuur te laten herstellen, dus check de actuele situatie eventjes als je dit wilt doen.

Tot slot is het goed om te weten dan je geen gids nodig hebt in het nationale park. De trails zijn duidelijk en alles spreekt voor zich. Goede wandelschoenen, bijvoorbeeld hardloopschoenen van Asics -die heb ik altijd-, voldoen prima. Je hebt in ieder geval geen zware bergschoenen nodig.

 

Of kies voor de minder toeristische variant

In plaats van El Zaino kan je ook starten via Calabazo, je kiest dan voor de veel rustigere variant. Wel zeg ik je er direct bij dat deze hike een stuk steiler is dan die van El Zaino naar Cabo San Juan.

In 1,5 uur wandel je bergopwaarts richting de ingang om vervolgens na 1 uur en 15 minuten lopen op Playa Brava te belanden. Hier zal je een stuk minder mensen zien dan op het hectische Cabo San Juan en ik raad je aan om er de nacht door te brengen.

De volgende ochtend sta je vroeg op om voor de drukte op Cabo San Juan te zijn (2,5 uur wandelen). Daar chill je wat om daarna naar Arrecifes te hiken (30 minuten), waar je kan overnachten op de camping die er is. Of je loopt naar El Zaino, als je 1 nacht in het park voldoende vindt.

 

Welke stranden zijn er in het Tayrona National Park?

Om te beginnen vertel ik je alvast dat je niet bij ieder strand kunt zwemmen, ik zal telkens even aangeven of dit mogelijk is.

De volgende stranden kan je bezoeken:

  • Playa Brava: een mooi en rustig strand met behoorlijk hoge golven. Je kan er zwemmen maar kijk goed uit. Er is hier ook nog een gave waterval trouwens. De wandeling om er te komen is behoorlijk zwaar en duurt 3 tot 4 uur vanuit de Zaino-ingang, dé reden waarom er zo weinig mensen zijn.
  • Cabo San Juan: dit is het populairste strand dat je van foto’s kent. Grote rotsblokken omringen twee fotogenieke baaien. Golven heb je er amper, waardoor zwemmen veilig is. Nadeel: het is er vaak superdruk, wat jammer is. Blijf je echter slapen en ga je vroeg uit de veren, dan zal je de magie van deze spot absoluut ervaren.
  • Nudist Beach: dit relatief rustige strand is de moeite waard en met name als je wilt ontsnappen aan de drukte van Cabo San Juan. De wandeling is slechts een kwartiertje. Laat je trouwens niet afschrikken door de naam, je kunt er gewoon in je zwemkleding naartoe 😉 .
  • La Piscina: zeker een van de mooiste stranden van Tayrona en je kunt er bovendien goed zwemmen en snorkelen.
  • Canaveral Beach: deze baai ligt vlakbij de Zaino-ingang, maar ligt niet op de geijkte routes, waardoor veel backpackers het strand overslaan. Ik raad je echter zeker aan om er een kijkje te nemen, al is zwemmen hier vrij gevaarlijk en enkel mogelijk bij het gedeelte ‘La Piscinita’.
  • Arrecifes: niet heel erg boeiend als je het mij vraagt. Ook kan je hier door de sterke stroming niet zwemmen, er zijn in het verleden zelfs meerdere mensen verdronken. Vlakbij is Camping Playa Arrecifes.

 

Andere dingen om te doen

Als je langer in het nationale park wilt blijven dan 1 nacht, is het leuk om op de tweede dag vanuit Cabo San Juan door te hiken naar Playa Brava. Dit is een behoorlijk inspannende klim van zo’n 3 uur, maar het zal je meteen opvallen dat je veel minder mensen tegenkomt dan tijdens de eerste dag.

Een andere optie is om richting het 500 jaar oude inheemse dorp Pueblito te wandelen. Vanuit Cabo San Juan duurt dit 3 tot 4 uur en je trekt diep de jungle in, wat een vette ervaring is. Weet wel dat de locals die er wonen niet op pottenkijkers zitten te wachten. Heb daarom respect en ga geen foto’s van de mensen maken of zo, ook niet als je ze onderweg tegenkomt.

Of doe de Nine Stones Trail a.k.a. de Nine Piedras. Het is een hike die maar weinig mensen afleggen. Je komt via de jungle uit bij grote rotsen met een gat in het midden, in de buurt van Cañaveral.

Tot slot is snorkelen bij La Piscina een aanrader, al heb ik dat hierboven bij de stranden al even genoemd.

 

Welke ingangen zijn er?

Goed om te weten is dat er twee ingangen zijn om in het park te komen. De hoofdingang is bij El Zaino (open van 07.00 uur tot 12.00 uur) en bij Calabazo (open van 07.00 uur tot 11.00 uur) vind je de andere, kleinere ingang.

Indien je bij Calabazo naar binnen wilt, zeg dit dan tegen de buschauffeur. Je moet dan namelijk 10 minuten eerder uitstappen.

 

Hoelang ben je onderweg tussen de bezienswaardigheden?

Om je een beetje te helpen, heb ik een overzicht voor je gemaakt met de tijd die je aan het wandelen bent om van de ene naar de andere plek te komen?

  • Van de Zaino-ingang naar Cañaveral: 1 uur lopen (vrij saaie route) of 10 minuten met een shuttle-bus (aanrader).
  • Van de Zaino-ingang naar Cabo San Juan: 1,5 uur.
  • Van de Zaino-ingang naar Nine Piedras: 1,5 uur.
  • Van Cañaveral naar Arrecife: 50 minuten.
  • Van Arrecife naar La Piscina: 20 minuten.
  • Van La Piscina naar Cabo San Juan: 30 minuten.
  • Van Cabo San Juan naar het nudistenstrand: 15 minuten.
  • Van Cabo San Juan naar Pueblito: 1 uur en 50 minuten.
  • Van Cabo San Juan naar Arrecifes: 30 minuten.
  • Van Pueblito naar Playa Brava: 1 uur en 30 munten.
  • Van de Calabazo-ingang naar Pueblito: 1 uur en 55 minuten.
  • Van de Calabazo-ingang naar Playa Brava: 2,5 uur
  • Van Playa Brava naar Cabo San Juan: 2,5 uur.

 

Wat neem je mee?

Het is in ieder geval niet toegestaan om alcohol mee te nemen, al kan je wel een biertje in het nationale park kopen. Sowieso zijn er eetzaakjes en shops waar je terechtkunt voor water, snacks, rijst en zulk soort dingen. Je hoeft dus geen kilo’s voedsel in je tas te stoppen, en gelukkig maar.

De paklijst ziet er als volgt uit:

  • Je paspoort, deze moet je laten zien bij de ingang.
  • Voldoende cash, er is geen pinautomaat.
  • Een hervulbare waterfles.
  • Snacks, denk aan chocola en zoute pinda’s.
  • Een zonnebril.
  • Je telefoon. Eventueel met powerbank.
  • Je camera, al kan je ook foto’s maken met je telefoon.
  • Zwemkleding en een microvezel-handdoek.
  • Hardloopschoenen of soortgelijk om op te lopen.
  • Een tasje om je rotzooi in te doen.
  • Een zaklamp (kan ook via je telefoon).
  • Toiletpapier.
  • Toiletspullen.
  • Een slotje om je kluisje op de camping af te sluiten.
  • Een slaapzaak.
  • Sokken en lange mouwen. Voor als het afkoelt en tegen de aanwezige zandvlooien.
  • Schone kleren voor de volgende dag(en).
  • Spray of crème tegen muggen.
  • Optioneel: snorkelspullen.

 

Wat zijn de kosten die je kunt verwachten?

Een ding is zeker: de prijzen in het Tayrona National Park stijgen ieder jaar. Gezien de voor Colombiaanse begrippen vrij hoge entree -voor de prijs zie verderop- raad ik je aan om in ieder geval 1 nacht te blijven, om Tayrona echt goed te kunnen ervaren.

Hieronder de prijzen waar je rekening mee moet houden:

  • De entree bedraagt 68.000 COP in het hoogseizoen en 57.500 COP in het laagseizoen, inclusief de benodigde verzekering.
  • De verzekering is geldig voor 1 dag, blijf je langer dan betaal je dus meer. Om precies te zijn 5.000 COP per dag.
  • Een biertje: 6.000 COP.
  • Ontbijt bij een restaurant: 20.000 COP.
  • Een maaltijd bij een restaurant: 45.000 COP.
  • Een verse sandwich op het strand: 7.000 COP.
  • Slapen in een hangmat of tent bij Cabo San Juan: 50.000 COP.
  • 1,5e liter water: 5.000 COP.
  • Een motortaxi van/naar Costeño: 10.000 COP.
  • Een banaan: 4.000 COP (crazy).

 

Wat is de beste reistijd voor het Tayrona National Park?

In de maanden mei, september, oktober en november valt normaal gesproken de meeste regen, al zal je je er ook dan prima vermaken hoor. Het zijn vooral hevige maar korte tropische buien in de middag.

Wat ik wel echt zou vermijden zijn de weekenden, de paas- en kerstvakantie en de feestdagen. Tayrona National Park wordt dan namelijk overspoeld door lokale toeristen.

 

Wanneer is het nationale park gesloten?

Zoals ik al zei is het nationale park ieder jaar voor ongeveer 1,5e maand gesloten. Dit is echter niet 1,5e maand achtereen, maar zo’n 45 dagen verdeeld over verschillende periodes. In 2022 zijn dit:

  • 1 februari tot en met 15 februari.
  • 1 juni tot en met 15 juni.
  • 19 oktober tot en met 2 november.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven?

Veel mensen kiezen voor een dagtrip maar ik raad je aan om tenminste 1 nacht te blijven. Sowieso betaal je al een behoorlijk bedrag om binnen te komen, en voor dat geld wil je zoveel mogelijk ervaren toch?

Als je blijft slapen maak je bijvoorbeeld de zonsopkomst vanuit je tent of hangmat mee en hoor je ’s ochtends de jungle ontwaken. Ook kan je in de vroege uurtjes naar stranden lopen die je dan helemaal voor jezelf hebt.

Een ander voordeel is dat veel dagjesmensen rond een uur of vier in de middag weer terugkeren naar Santa Marta en Palomino, waardoor het minder druk is en je daarom meer zult genieten van de natuur.

In de avond het verder leuk om met andere backpackers op de camping te chillen en een praatje te maken.

 

Waar overnacht je?

Het stukje avontuur gaat ook in de nacht verder. Je zult namelijk in een hangmat inclusief klamboe of een tent slapen op een van de campings. Alleen ik zal eerlijk zijn: op een aantal campings heb je bungalows, mocht je toch wat meer comfort zoeken. Maar kamperen zal je hier echter de ultieme ervaring geven, dat zeg ik je wel alvast.

De gebieden om te kamperen vind je bij Cabo San Juan, Arrecifes, Playa Brava en Castilletes, waarbij Cabo San Juan en Arrecifes het populairst zijn.

Goed om te weten is dat je zelf geen hangmat of tent hoeft mee te nemen, deze kan je namelijk huren bij de campings.

Een slaapplek boek je op een van de campings of alvast bij de El Zaino-ingang.

Er zijn verder amper hostels of hotels in het Tayrona National Park. Ecolodge Playa Brava Teyumakke dat je bij Playa Brava vindt is een relaxte accommodatie. Zij bieden bungalows met uitzicht op zee en tijdig boeken is aan te raden. Een andere accommodatie is Ecohabs Arrecifes bij het gelijknamige strand, je kan er in een basic-hutje slapen.

 

Welke accommodaties raad ik je aan vlakbij het nationale park?

Handig -en tof!- is om voor je expeditie rond het nationale park in een eco-lodge te overnachten, niet ver van de ingang. Zo hoef je niet te vroeg op te staan en kan je vol energie aan je trekking beginnen.

Senda Watapuy (El Zaino), Senda Koguiwa (El Zaino), het Yay Sustainable Resort (Guachaca) en Casa Bambu Tayrona (Los Naranjos) zijn allemaal hele fijne plekken met zeer hoge beoordelingen.

 

Nog wat tips

  • Download de app Maps.me om te navigeren.
  • In Cabo San Juan heb je kluisjes om spullen veilig te bewaren. Wel zelf een slotje meenemen.
  • Als je met de auto komt, kan je parkeren in Cañaveral.
  • Sjouw niet je zware backpack mee tijdens het hiken maar laat deze bij je hostel of de Zaino-ingang achter.

 

Hoe kom je in het Tayrona National Park?

Het nationale park is eenvoudig te bereiken vanuit Santa Marta en Palomino.

In Santa Marta vertrekken shuttle-bussen die je in 45 minuten afzetten bij de Zaino-ingang. Vanuit Palomino ben je ongeveer net zo lang onderweg met de bus.

Vertrek je in Taganga? Dan kun je de boot naar Cabo San Juan pakken, de overtocht duurt 20 minuten.

Ben je in Minca en wil je naar het Tayrona National Park? Dan reis je via Santa Marta.

Je vervoer regel je eenvoudig via Bookaway.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw