In het noorden van Midden-Java ligt Semarang, met 1,5 miljoen inwoners een van de grotere -en drukkere- steden van Indonesië. Daarentegen is het geen bekende trekpleister van Java, zoals Jakarta, Bandung en Yogyakarta wel zijn. Westerlingen zie je er niet of nauwelijks.
Als je in de stad bent is de kans daarom groot dat mensen je aanstaren. Van mij werden zelfs foto’s gemaakt door een lokale fotograaf. Later zag ik ze op Instagram terug 😀 .
Het ontbreken van hordes toeristen in Semarang, wil trouwens niet zeggen dat er niets te beleven valt. Toegegeven, de stad zelf is niet al te bijzonder. Toch zijn er, met name in de omgeving, meerdere toffe plekken om heen te gaan.
Zelf ben ik meerdere keren in Semarang geweest, en in deze minigids help ik je verder met de planning van je reis door deze miljoenenstad.
Ik begin met acht leuke dingen die je er kunt doen en zal daarna tips geven op het gebied van transport en accommodatie. Tot slot noem ik nog een tropisch paradijs waar je je reis naartoe kan vervolgen.
1. Wandel door het regenboogdorpje Kampung Pelangi
Leuk om gedaan te hebben is een uitstapje maken naar Kampung Pelangi. Ooit een sloppenwijk, tegenwoordig een toeristische hotspot. De eens zo grauwe huisjes zien er nu vrolijk uit, doordat ze werkelijk alle kleuren van de regenboog hebben gekregen. Niet alleen de huisjes trouwens, werkelijk alles. Zelfs de trappen en straten die langs de woninkjes lopen. ‘Kampung Pelangi’ betekent dan ook ‘Regenboogwijk’. Verder zie je opmerkelijke graffiti op de muren, bijvoorbeeld Mario-Kart-figuren, Mickey Mouse en Donald Duck.
Je ziet zulke dorpjes in Indonesië overigens steeds meer verschijnen. Niet alleen op Java overigens, ik heb tevens zo’n kampung op Kei Kecil in de Molukken gezien.
Hoe kom je in Kampung Pelangi? Vanuit het hierna te noemen Simpang Lima loop je er in minder dan een half uur heen. En doe dat, want de bewoners van deze opzienbarende plek ontvangen je met een grote glimlach.
2. Neem een kijkje bij Simpang Lima
Simpang Lima is de place to be als je in Semarang bent. Dit is het hart van de stad met shoppingmalls, talloze plekjes om te eten en een groen plein waar kinderen in de avond rond kunnen rijden in met lichtjes versierde trapauto’s of fietsen.
Echt geweldig is het er zeker niet, maar mocht je op zoek zijn naar wat leven in de brouwerij, dan heb je in Semarang eigenlijk geen betere optie.
Ik raad je aan om de gigantische Simpang Lima Food Court te bezoeken, en daar bij een van de vele stalletjes iets te eten. Grote kans dat je nogal eens zal worden aangegaapt, aangezien Westerlingen er zo ongeveer als een attractie worden beschouwd.
Buiten Simpang Lima kun je ook kijkje nemen in Chinatown. Je vindt hier allerlei Chinese tempeltjes, marktjes en soms zelfs locals die karaoke zingen.
3. Verfris jezelf bij een van de watervallen
Op ongeveer een uur rijden van het centrum ligt de ingang de prachtige Curug Lawe Benowo Waterfall, in het kort de Lawe Waterfall. Vervolgens loop je een uur door de verwilderde jungle en uiteindelijk beland je dan bij de waterval.
Lekker om te verkoelen en bovendien een ideale plek als je de stadsdrukte wilt ontvluchten. Buiten de weekenden zal je er in ieder geval niet zo snel andere mensen tegenkomen.
Een andere waterval die dichtbij Semarang ligt, is de Semirang Waterfall. Ook hier is een korte trekking door het regenwoud vereist, voor je bij de waterval uitkomt die bij een afgelegen heuvel ligt.
4. Hike naar de top van Mount Ungaran en Mount Andong
Op zo’n 1 uur rijden vanuit het centrum ligt Gunung Ungaran, een stratovulkaan die je in 4 uur kunt beklimmen. Behalve naar de ruim 2.000 meter hoge top hiken, vind je er tevens eeuwenoude hindoe-tempels. De hoogste daarvan ligt op 1.308 meter.
Een stukje zuidelijker is nog een andere berg te vinden, namelijk Gunung Andong. Het hoogste punt is 1.731 meter. Leuk is om een tentje mee te nemen en ’s ochtends wakker te worden met de zonsopkomst en wolkenzee voor je. De klim is relatief eenvoudig en in ongeveer 2 uur ben je al boven.
5. Bekijk een stukje Nederlandse geschiedenis bij Lawang Sewu
Oké, Lawang Sewu is waarschijnlijk niet de meest boeiende plek uit dit artikel, maar wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nederland (en Japan) in Indonesië, is Lawang Sewu een bezienswaardigheid die de moeite waard is.
Het fraaie gebouw met de vele deuren diende begin 1900 als hoofdkantoor van de Nederlandse Indische Spoorwegmaatschappij. Tussen 1942 en 1945 werd het bezet door Japanse troepen en executeerde men er Nederlandse en Indonesische gevangenen. In 1945 kwam Lawang Sewu in handen van Indonesië.
Er gaan overigens verhalen dat mensen hier geesten gehoord én gezien hebben. Bovendien werd er in 2007 de horrorfilm Kuntilanak gefilmd, waarin -weinig verrassend- een geest voorkomt. Misschien is dit gebouw dus toch niet zo saai als je in eerste instantie zou denken 😉 .
6. Bezoek het indrukwekkende tempelcomplex Gedong Songo
Een uur ten zuiden van Semarang-stad ligt het relatief onbekende tempelcomplex Gedong Songo. Bovenop een aantal groen beboste en mistige heuveltoppen, vind je er verschillende hindoe-tempels.
Naast de tempels heb je er werkelijk schitterende uitzichten op de groene vallei en de laaghangende wolken. Toeristen zie je er niet of nauwelijks, dit is een verborgen parel waar nog maar weinig mensen weet van hebben. Daarom is het een extra magische plek om te zijn.
Behalve rondwandelen, kun je er tevens voor kiezen om het gebied met een paard te verkennen.
7. Drink een Belgisch biertje in de Sakapatat Beer Garden
Tuurlijk, er is Bintang te over in Indonesië. Je weet wel, het lokale biermerk. Maar mocht je nou zin hebben in een lekker Belgs speciaalbiertje, dan is de Sakapatat Beer Garden een gave tent om naartoe te gaan.
Buiten dat je er heerlijke biertjes kunt drinken, is de setting er erg sfeervol. Ook kun je er goed eten, bijvoorbeeld friet met kip of een malse steak.
8. Geniet van heerlijke koffie bij de Makabana Creative Space
Co-working-plekken; ze schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. In Semarang is er het sfeervolle Makabana Creative Space & Coffee, een koffiebar en werkspot ineen.
Dus, of je nou alleen een (heerlijke) koffie wilt drinken of daarnaast wat werk wilt doen, bij Makabana zit je voor beide goed. Je komt er allerlei (jonge) ondernemers tegen. Leuk wanneer je behoefte hebt aan een praatje of graag mensen ontmoet die net zoiets doen als jij. Zoals online werken, rondreizen of wat dan ook.
Transport in Semarang
Er rijden reguliere taxi’s in de stad, al adviseer ik je om de apps Go-Jek en Grab te downloaden. Je boekt een auto- of scooter-taxi in de app en hoeft zo niet meer te onderhandelen over de prijs. In diezelfde app geef je je vertrekpunt en bestemming in en vervolgens zie je meteen het bedrag wat je kwijt bent.
Waar raad ik je aan om te overnachten in Semarang?
Verwacht geen groot aanbod van hostels in Semarang. Daarvoor is stad simpelweg te onbekend onder backpackers. Voor de prijs hoef je echter niet bang te zijn, want je hebt er al goede privékamers die omgerekend 10 euro of zelfs minder kosten.
Ik zou er sowieso voor kiezen om in het eerder genoemde Simpang Lima te verblijven. Zelf heb ik hier meerdere keren in het Louis Kienne Hotel geslapen, maar dan via Airbnb. Sommige particulieren hebben daar namelijk een studio gekocht en verhuren die vervolgens. Ik had daarom voor een habbekrats een superfijne kamer. En de chille kamer is niet het enige, op het dak zijn namelijk nog een fitnessruimte en een infinity pool te vinden.
Verder heb je in Chinatown de meeste budgetopties liggen. En als je van shoppen houdt, is het gebied rondom de Paragon City Mall ook aan te bevelen. Een hostel wat in de buurt ligt is het Imam Bonjol Hostel.
Vervolg je reis naar Karimunjawa
Semarang is de ideale stad om als uitvalsbasis te gebruiken voor het tropische paradijsje Karimunjawa. Een eiland met witte zandstranden waar je geweldig kunt snorkelen & eilandhoppen.
Vanuit Semarang heb je diverse mogelijkheden om naar Karimunjawa te reizen. De makkelijkste is met het vliegtuig, op dit moment biedt Wings Air meerdere (goedkope) vluchten per week aan. Deze vlucht duurt slechts een half uurtje. Een andere optie is om richting de haven van Jepara te reizen (2 uur) en daar de ferry of speedboot (2,5 uur) te pakken. Rond de haven heb je wat guesthouses waar je kunt slapen. Voorheen gingen er tevens speedboten vanuit Semarang, maar deze varen niet langer.
Ga jij backpacken in Indonesië?
Laat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .
Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.
Onder meer de volgende dingen komen aan bod:
Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.
Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?