Het Uluru-Kata Tjuta National Park: de ultieme gids voor deze spirituele plek

Een bezoek aan Australië is eigenlijk niet compleet zonder het magische Uluru gezien te hebben. Deze reusachtige rotsformatie ligt middenin het woestijnachtige Red Centre en is meer dan 550 miljoen jaar oud. Het is een van de bekendste hoogtepunten als je gaat backpacken in de regio Alice Springs in het Northern Territory.

Uluru is niet zomaar even een plek trouwens. De rotspartij heeft namelijk een grote spirituele betekenis voor de lokale Aboriginals, bekend als de ‘Anangu’. Wanneer je in de woestijn voor de terracotta rots staat zal je merken dat er een bijzondere energie hangt die maar moeilijk te beschrijven is. En juist daarom is het zo speciaal om op deze site te zijn en ‘m daadwerkelijk te ‘voelen’.

Wat de Taj Mahal voor India is, het Mausoleum Van Augustus voor Italië en Angkor Wat voor Cambodja is Uluru voor Australië. De gigantische zandstenen monoliet is onderdeel van het uitgestrekte Uluru-Kata Tjuta National Park, waar behalve Uluru trouwens nog meer te zien is. Denk bijvoorbeeld aan Kata Tjuta, een verzameling van 36 rotskoepels die hoogtes bereiken van 564 meter.

Zegt de naam Ayers Rock je misschien iets? Dit is de officiële Engelse en niet-inheemse naamgeving van de 863 meter hoge Uluru, die in de ochtend vuurrood kleurt en naarmate de dag vordert als een kameleon van kleur verwisselt en langzaam okergeel wordt.

Er is van alles te beleven in het uitgestrekte nationale park. Luister naar traditionele verhalen van de Anangu, zie de schilderachtige zonsondergang, ontdek een geheime waterbron of bekijk de wonderlijke monoliet vanuit een helikopter.

Lees deze gids door als je van plan bent om naar het Uluru-Kata Tjuta National Park te gaan en het maximale uit je bezoek wilt halen. Tips over hoe je er komt, wat er te doen is en waar te overnachten; ik vertel het je allemaal.

Bezienswaardigheden en activiteiten in het Uluru-Kata Tjuta National Park

Welke activiteiten zijn er in het nationale park rond Uluru? En welke bezienswaardigheden zijn er? Hieronder lees je mijn beste tips.

 

Begin je dag bij het Cultural Centre

Oké, dit klinkt misschien wat stoffig, maar om een goed beeld te krijgen van de rijke geschiedenis en de cultuur van de Anangu-gemeenschap, is het absoluut aan te raden om voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in het park een bezoek te brengen aan het Cultural Centre.

Je krijgt er onder meer info over de Tjukurpa, wat scheppingsverhalen zijn die je meer vertellen over de omgeving, de ‘droomtijd’, het overleven in de woestijn en hoe je er te gedragen. En wist je dat de Anangu met Pitjantjatjara en Yankunytjatjara hun eigen unieke taal hebben?

Een korte stop bij het Cultural Centre is ideaal wanneer je geen georganiseerde tour doet, en wilt weten op welke bijzondere plek je eigenlijk precies bent. Doe dit terwijl je van een heerlijke espresso geniet, die je bij het Ininti Cafe kan krijgen.

 

Bekijk de zonsopkomst en de zonsondergang bij Uluru

Een van de populairste dingen om te doen is zonder twijfel genieten van het uitzicht op Uluru tijdens het ondergaan en het opkomen van de zon. Je kan de rots vanuit verschillende uitzichtpunten bekijken, en zo meemaken hoe de kleur ervan verandert, al is dit strikt genomen een mindfuck. De verandering van kleur ontstaat in werkelijkheid door de continu veranderende invalshoek van het licht.

Het belangrijkste uitkijkpunt tijdens de zonsopkomst is Talinguru Nyakunytjaku. En bij de zonsondergang is de Uluru Sunset Viewing Area een aanrader om naartoe te gaan. Zorg wel dat je hier 3 uur voor de zonsondergang bent, want het wordt er normaal gesproken superdruk met auto’s. Even ervoor ligt ook nog de Uluru Bus Sunset Viewing Area, die speciaal gemaakt is voor mensen die met een tour naar Uluru komen. Je kunt hier tevens als vrije bezoeker terecht, maar dan voor de zon ondergaat.

 

Doe de Uluru Base Walk

De bekendste wandeling is ongetwijfeld de Uluru Base Walk, een tocht van grofweg 10 kilometer die je rond de gehele rots leidt. Onderweg kom je langs acaciabossen, waterwegen, poelen, Aboriginalkunst en kleipannen die met gras begroeid zijn. Er staan bovendien informatieborden, zodat je weet waar je precies naar aan het kijken bent, inclusief de bijbehorende -vaak fascinerende- verhalen.

Je kunt op verschillende punten beginnen met de wandeling, al is de Mala Carpark het meest gangbaar. Ik adviseer je om in de vroege ochtend te starten, zodat je de hitte voor bent.

 

Connect met de natuur bij het Mutitjulu Waterhole

Vanaf de Kuniya-parkeerplaats heb je de Kuniya Walk die je naar het Mutitjulu Waterhole brengt, een kleine oase middenin de kurkdroge woestijn. In dit schaduwrijke gebied kan je helemaal tot rust komen en verbinden met de weelderige natuur om je heen. De geluiden van stromend water en tjilpende vogeltjes zijn perfect om bijvoorbeeld lekker te mediteren.

Enne, tussen het hoge gras en de inheemse bomen kan het zomaar zo zijn dat je wallaby’s ziet rondhuppelen. Dat zijn nog eens leuke verrassingen hè?

Vermijd deze spot tijdens de zonsopkomst, zonsondergang en lunchtijd, het is er dan meestal erg druk waardoor je niet of nauwelijks van de rust kan genieten.

Je kunt de Mutitjulu Waterhole tevens bezoeken terwijl je de Uluru Base Walk doet. De bron ligt namelijk rond Uluru.

 

Doe de Mala Walk

Deze wandeling van 2 kilometer loopt van de Mala-parkeerplaats naar Kantju Gorge, en het leuke is dat je deze tocht gratis met een ranger uit het nationale park kunt doen. En ik raad je dit 100% aan, want zo kom je meer te weten over de geschiedenis en de culturele waarde van de site.

Je betreedt onder meer de grotten waar de Mala-mensen, de voorouders van de Anangu-Aboriginals, vroeger kampeerden vooraleer ze aankwamen in Uluru. Er is daar zelfs een authentieke keukengrot om te bewonderen. Verder zal de ranger je op eeuwenoude rotstekeningen wijzen, en kom je uiteindelijk aan bij de imponerende Kantju-kloof.

 

Ga op pad met een kameel

Je gelooft het misschien niet, maar in de Outback-woestijn leven kamelen. Dit klinkt misschien als een grap, je denkt wellicht dat de kamelen ooit zijn overgebracht enkel om toerisme te vermaken. Niets is echter minder waar. Kamelen hebben een lange, rijke historie in de Outback.

De eerste kamelen werden in het midden van de 19e eeuw naar de Outback gehaald. Waarom? Omdat ze simpelweg veel minder water nodig hebben dan paarden en koeien. Daarom waren ze ideaal om te transporteren naar de Australische woestijn.

In totaal leven er ongeveer 70 kamelen in het Uluru-Kata Tjuta National Park, die vandaag de dag overigens allemaal voor tours worden ingezet. En als je het leuk vindt kan je zo’n tour doen en Uluru op een hele andere manier beleven dan te voet of met de auto.

De organisatie die deze uitstapjes aanbiedt is Uluru Camel Tours.

 

Neem ook een kijkje bij Kata Tjuta

Het is altijd Uluru dat in de schijnwerpers staat, maar over Kata Tjuta hoor je eigenlijk niet zoveel. Echter, Kata Tjuta -ook bekend als ‘Mount Olga’- is van grotere waarde als het bijvoorbeeld gaat om ceremonies uitgevoerd door Aboriginals.

Je kunt er mooie wandelingen maken, waaronder de 7,5e kilometer lange Valley of the Winds Hike. Via een luspad loop je de vallei in en word je binnen een mum van tijd omringd door de gigantische koepelvormige zandstenen. Bij zowel de Karu Lookout als de Karingana Lookout zal je pas écht ervaren hoe overweldigend deze plek is. Voor veel reizigers is deze wandeling één van de hoogtepunten uit hun Australië-reis. Een kortere hike die ik je hier aanraad is de 2,6 kilometer lange Walpa Gorge Walk, die in de winter sprookjesachtig is door de ontelbare roze madeliefjes bij de ingang van de kloof.

Twee uitkijkpunten die hier verder de moeite waard zijn, zijn de Kata Tjuta Dune Viewing Area tijdens de zonsopkomst en de Kata Tjuta Sunset View Area tijdens de zonsondergang. Al kan je beide viewpoints ook juist op de omgekeerde momenten bezoeken. Je hebt ze dan nagenoeg voor jezelf én in plaats van dat de zon zich achter je bevindt kijk je er in deze gevallen juist naartoe.

 

Bekijk het nationale park van grote hoogte

Heb je geld over en wil je het spectaculaire landschap eens van een ander perspectief bekijken? Dan is een scenic flight een gave activiteit om te doen. Dit is zowel mogelijk in een klein vliegtuigje als in een helikopter en de vlucht duurt ongeveer een kwartiertje.

 

Wat kost de entree tot het Uluru-Kata Tjuta National Park?

Je hebt een ticket nodig om toegang te krijgen tot het Uluru-Kata Tjuta National Park. De kosten hiervan bedragen 38 AUD voor een driedaagse pas, die online of bij de toegangspoort te koop is.

 

Wat zijn de openingstijden van het Uluru-Kata Tjuta National Park?

De openingstijden van het nationale park verschillen per seizoen, waarbij 05.00 uur en 21.00 uur het vroegste en het laatste tijdstip zijn.

 

Hoe groot is het Uluru-Kata Tjuta National Park?

Om precies te zijn heeft het nationale park een oppervlakte van 1.326 km², ronduit gigantisch dus.

 

Is het nodig om een tour te boeken?

Het goede nieuws is dat je de iconische rots zelfstandig kunt bezoeken en een tour niet persé nodig is. De Mala Walk waarbij je met een ranger wandelt, is een van de wandelingen die ik je daarbij absoluut aanraad.

Echter, als je bijvoorbeeld maar een enkele dag gaat biedt het doen van een tour zeker een meerwaarde. Het is dan simpelweg vrij lastig om zonder ‘hulp’ een goede indruk van het gebied, de historie en de lokale bewoners te krijgen. Get Your Guide heeft allerlei verschillende opties voor je. Zij bieden bovendien een toffe dagtrip aan vanuit Alice Springs, zo hoef je niet in een dure accommodatie nabij het nationale park te slapen. De dag eindigt met een barbecue inclusief Australische wijn, terwijl je geniet van de zon die achter de magische rots verdwijnt.

Ook voor speciale activiteiten zoals een scenic flight of een motorexpeditie is het boeken van een tour vereist. Wederom kan je dan terecht bij Get Your Guide.

 

Heb je een 4WD nodig?

Nope, de wegcondities in het nationale park zijn namelijk uitstekend. Je kunt er dus gewoon in een normale auto rondrijden, mocht je geen tour hebben geboekt en zelfstandig het gebied verkennen.

 

Mag je Uluru beklimmen?

Tot 2019 behoorde het beklimmen van Uluru tot de mogelijkheden, de lokale Aboriginals (de Anangu) vonden dit alleen verre van fijn. Eén van de redenen hiervoor was dat ze zich verantwoordelijk voelden wanneer er wat mis zou gaan. Maar natuurlijk ook omdat het simpelweg een heilige plek voor ze is.

Waarom werd het dan toch toegestaan om Uluru te beklimmen? Dit kwam omdat de overheid van Australië dit stuk land aan de Anangu had teruggegeven met als wisselgeld dat het gebied open was voor toeristen, inclusief de klim op Uluru. Hiermee gingen de Aboriginals destijds akkoord, al hadden ze verschillende borden geplaatst om de berg ‘zeker niet te beklimmen’.

De Anangu hebben naderhand flink gelobbyd om de klimsite te sluiten en inmiddels is dit dus het geval. Eerlijk gezegd denk ik dat het de enige juiste beslissing is geweest, ook om respect te tonen naar de lokale gemeenschap.

Als je de rots toch opgaat, zal je een boete krijgen wanneer men je betrapt.

 

Zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden?

In het nationale park staan borden waarop duidelijk te zien is waar de Aboriginals liever hebben dat je geen foto’s maakt. Er is een kaart die je meekrijgt waarop deze plekken gemarkeerd zijn.

Wees dus een verantwoordelijke reiziger en heb respect voor hetgeen de Anangu van je vragen. Voor hen zijn Uluru en Kata Tjuta heilige plaatsen, houd dit altijd goed in je achterhoofd.

Leestip: Uluru beklimmen, beter van niet dus! Benieuwd naar meer don’ts in Australië? Lees dan het artikel eens door waarin ik 10 dingen benoem die je beter niet kunt doen of verwachten als je in Australië gaat backpacken.

Komen er veel backpackers bij Uluru?

Voorheen waren het grotendeels ouderen die je er zag, ze bezochten de rots met name nadat ze met pensioen gegaan waren. Dit doen ze nog steeds hoor, er worden zelfs speciale senioren-tours georganiseerd.

De laatste jaren is het beeld echter wel iets veranderd en komen er net zo goed backpackers en jongere families op Uluru af. Het is dus zeker geen bejaardenoord, mocht je daar bang voor zijn 😉 .

 

Is Uluru leuk om als stelletje heen te gaan?

Ondanks dat je het misschien niet zo snel denkt, is Uluru een ware romantische trekpleister. Je vindt er heel veel natuurlijk schoon en hebt er talloze activiteiten om te doen.

Wat te denken bijvoorbeeld van een rit op de motor in de richting van de zonsondergang? Zo kun je, na een romantische trip samen met je geliefde getuige zijn van de ondergang van de zon bij Ayers Rock. En dat met een heerlijk glas Australische wijn. Mooie plaatjes gegarandeerd. Of  maak het nog gekker en doe een scenic flight in een helikopter.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Zo weet je wat Australië je nog meer te bieden heeft. Want, er is meer dan alleen de iconische Uluru 🙂 .

Waar rond het Uluru-Kata Tjuta National Park raad ik je aan om te overnachten?

De dichtstbijzijnde stad rond het nationale Park is Yulara, wat op zo’n 25 minuten rijden ligt. Ik raad je aan om hier je accommodatie te boeken. Hostels zijn er helaas niet, maar mochten deze er komen dan zal ik je dit uiteraard hier laten weten.

Indien je een roadtrip door Australië aan het maken bent en je graag kampeert, is de Ayers Rock Campground een prima camping om heen te gaan. De kampeergelegenheid is onderdeel van het fameuze Ayers Rock Resort. Het is qua kamperen meteen ook je enige optie trouwens. In de regio heb je nog wel de gratis camping bij Curtin Springs, mocht je low-budget reizen.

Qua hotels heb je net zo min veel opties in Yulara, al zijn het Desert Gardens Hotel en Sails in the Desert twee fijne plekken om te verblijven. Ook deze accommodaties zijn onderdeel van het Ayers Rock Resort. Het nadeel is alleen dat je behoorlijk diep in de buidel zal moeten tasten om er een nachtje te slapen. Ze bieden trouwens gratis pendelbussen tussen het resort en het dorpje van Yulara.

Een alternatieve optie die je hebt is om een dagtrip vanuit Alice Springs te doen en daar in een hostel te overnachten. De aanrader die ik hier voor je heb is het Alice’s Secret Travellers Inn. Je zit dan echter een groot gedeelte van de tour in de auto, Alice Springs ligt namelijk 468 kilometer van Uluru. Al is het wel een gave trip met onderweg mooie uitzichten.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan voor het Uluru-Kata Tjuta National Park?

Om een goede indruk te krijgen van het gebied en de Anangu raad ik je aan om in ieder geval 2 nachten en 3 dagen uit te trekken voor je bezoek.

Je kunt op die manier de zonsondergang, de zonsopkomst en de hoogtepunten van Kata Tjuta meepakken. Bovendien haal je zo het maximale uit je ticket dat voor 3 dagen geldig is.

Heb je deze tijd echter niet en ga je voor een dag, dan adviseer ik je om een tour te doen waarbij alles op en top wordt uitgelegd door een gids die je begeleidt.

 

Wat is de beste reistijd voor het Uluru-Kata Tjuta National Park?

Vanwege de hitte in de zomermaanden (december tot en met februari) bezoek je het Uluru-Kata Tjuta National Park het beste in de koudere maanden van mei tot en met augustus. Let er wel op dat het in de winter -juni tot en met augustus- behoorlijk afkoelt als de zon ondergaat. ’s Ochtends bij de zonsopkomst en wanneer het begint te schemeren is het dan dus best wel fris .

Ook de lente, die van van september tot en met november loopt, is een prima periode om te gaan. Maar uiteindelijk ligt het eraan, als jij de hitte geen probleem vindt, is de zomer misschien zo slecht nog niet. Het is er dan bovendien relatief rustig.

Om je een beter inzicht te geven in wat voor temperaturen je per seizoen kunt verwachten, heb ik hieronder wat cijfers voor je:

  • Lente (september-november): maximumtemperaturen liggen tussen de 26°C en 34°C, minimumtemperaturen tussen de 9°C en 17°C.
  • Zomer (december-februari): maximumtemperaturen liggen tussen de 35°C en 38°C, minimumtemperaturen tussen de 17°C en 21°C.
  • Herfst (maart-mei): maximumtemperaturen liggen tussen de 23°C en 28°C, minimumtemperaturen tussen de 8°C en 17°C.
  • Winter: (juni-augustus): maximumtemperaturen liggen tussen de 20°C en 22°C, minimumtemperaturen tussen de 3°C en 5°C.

 

Hoe kom je in het Uluru-Kata Tjuta National Park ?

Zoals voor zoveel bestemmingen in Australië geldt is ook Uluru nogal afgelegen. De dichtstbijzijnde stad is Alice Springs en ligt als gezegd op 446 kilometer, zo’n 5,5 uur rijden. Je kunt er een auto huren of een tour boeken.

Het plaatsje Yulara is de perfecte uitvalsbasis om Uluru en het nationale park zelfstandig te verkennen. Je kunt erheen vliegen via bijvoorbeeld Sydney (3 uur en 15 minuten reistijd), Melbourne (3 uur reistijd), Alice Springs (45 minuten reistijd) en Darwin (2 uur reistijd). Vanuit Yulara is het -zoals eerder vemeld- 25 minuten rijden naar het nationale park. Let op: er rijden geen publieke bussen.

Veel backpackers maken echter een roadtrip door de Outback en kiezen ervoor om over de beroemde Red Centre Way te rijden, waarbij Uluru een van de typische tussenstops is.

In Yulara heb je verder een tankstation, supermarkt, eetzaken en andere voorzieningen. Het is er alleen wel een stuk duurder dan in Alice Springs, al is dit nou eenmaal logisch als je op een afgelegen plek bent.

 

Hoe zit het met transport in het Uluru-Kata Tjuta National Park?

Stel dat je geen tour doet en geen eigen vervoer hebt. Hoe verplaats je je dan in het 1.326 km² grote nationale park? Je zult in dit geval de Uluru Hop On Hop Off Pass moeten kopen, want in het park is verder geen transport aanwezig. Deze bus rijdt langs alle hoogtepunten.

Een alternatief is om een Segway-tour te boeken, waarbij je het hele gebied rond Uluru met een elektrische Segway -een tweewieler- zult verkennen. Je komt tijdens de trip echter niet bij Kata Tjuta.

 

Welke bestemmingen kan je na het Uluru-Kata Tjuta National Park bezoeken?

Als je richting het zuiden trekt is het 733 kilometer verderop gelegen mijnstadje Coober Pedy een leuke plek om aan je avontuur toe te voegen.

Ga je juist de andere kant op naar het noorden, dan zijn het Watarrka National Park (272 kilometer) en Kings Canyon (302 kilometer), twee typische bestemmingen die mensen opnemen tijdens hun roadtrip door het Red Centre. Daarna is Alice Springs -446 kilometer van Yulara- een logische stop. Het is de toegangspoort tot diverse bijzondere bestemmingen in Midden-Australië, zoals bijvoorbeeld de MacDonnell Ranges. Dit gebergte ligt zo’n 65 kilometer ten westen van de stad.

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw