De Outback in Australië: hoe bereid je jezelf voor?

De Outback in Australië bij Uluru is zonder twijfel een van de mooiere afgelegen plekken op onze aardbol. Je kunt er jezelf helemaal overgeven aan de ongerepte natuur, de wildernis ingaan en te gekke roadtrips maken. Verder is het mogelijk om meer te weten te komen over het leven van de Aboriginals in Australië.

Maar er is meer dan alleen Uluru in de Red Centre, wat te denken van de andere Outback-gebieden die je Down Under vindt? Ook in het westen van Australië (de Golden Outback) en in de Queensland Outback ben je ver van de bewoonde wereld en waan je jezelf soms, zonder te overdrijven, in een Western-achtige film.

Ja, de Outback-gebieden zijn nog eens wat anders dan de bekende mooie stranden of levendige steden zoals Sydney, Melbourne of Perth. Compleet wat anders, maar dit maakt Australië nou juist zo veelzijdig 🙂 .

In de diverse Outbacks kun je meerdere roadtrips maken door het prachtige landschap van Australië, aangezien er mogelijkheden zijn om in iedere richting duizenden kilometers te rijden. Eén ding is wat mij betreft zeker: als je in de woestijngebieden van Australië bent, ga je back-2-basics en voel je jezelf binnen de kortste keren één met de natuur.

Echter, als naar een van deze gebieden gaat, of dit nou voor een roadtrip, dagtrip of een meerdaagse georganiseerde tour is, wil ik je wel wijzen op een aantal dingen, risico’s en gevaren. Een goede voorbereiding van je reis is namelijk wel aan te raden.

Vandaar dat ik in dit artikel wat handige informatie over de Outback in Australië meegeef. Ik bespreek je diverse algemene tips die voor alle Outback-gebieden gelden en tot slot nog enkele specifieke suggesties voor als je naar Uluru afreist.

Wat kun je zoal verwachten? Wat zijn de tips en tricks die ik voor je heb? Je vindt ze hieronder.

 

Algemene Outback-tips

Outback roadtrip tips

1. Wees op alles voorbereid

Dat wil zeggen dat je ook nagedacht moet hebben over het slechtste scenario waarin je terecht kunt komen. Ik wil je niet bang maken overigens, maar door met alles rekening te houden, zal je minder geschokt zijn mocht er daadwerkelijk iets misgaan. Immers, je hebt het ingecalculeerd en komt zo niet voor geheel onverwachte verrassingen te staan.

Allereerst kunnen de afstanden tussen de bewoonde werelden erg groot zijn. Alleen al daarom moet je ervoor zorgen dat je auto van genoeg water en olie voorzien is. Wanneer het erg warm is, verbruikt je motor namelijk meer olie dan gebruikelijk. Weet dat je vaak weinig of helemaal geen hulpstations vindt die jou in geval van pech kunnen ondersteunen.

Tip: als je met pech komt te staan of verdwaald bent, blijf dan bij de auto staan en ga zeker niet de wildernis in. Bij je auto ben je door onder meer schaduw veel beter vindbaar dan wanneer je helemaal alleen bent.

Houd er verder rekening mee dat je met een lekke band komt te staan. Oftewel, zorg er altijd voor dat je een reservewiel bij je hebt. En niet minder belangrijk, weet hoe je een band moet vervangen in geval van nood.

Vergeet ook geen extra jerrycan met brandstof mee te nemen, het zou vervelend zijn als je zonder benzine komt te staan.

Denk verder ook aan voldoende eten en drinken, zodat je altijd iets achter de hand hebt. Vertrouw er niet op dat je een restaurant, bar of iets dergelijks tegenkomt, want dit is zeker niet altijd het geval. Dit geldt met name voor de afgelegen Outback-gebieden.

Tip: de richtlijn is vier liter drinkwater per persoon per dag. Ik zou er altijd voor zorgen dat je een voorraad voor drie dagen bij je hebt.

2. Laat de bewoonde wereld weten waar je bent

Althans, als je een roadtrip gaat maken door de afgelegen gebieden. Dit klinkt misschien niet erg avontuurlijk, maar ik zou je het toch willen adviseren. Je eigen veiligheid staat wat mij betreft voorop. Als je in de middle of nowhere bent en je bent nog altijd niet aangekomen op je bestemming, kunnen mensen thuis (of op reis) alarm slaan. Je hoeft dit natuurlijk niet te overdrijven, maar bijvoorbeeld een bericht via social media kan al voldoende zijn. Zo weten anderen altijd wat je laatste locatie is geweest.

Tip: als je mobiele internetmogelijkheden hebt, check dan altijd in op bijvoorbeeld Facebook. Zo weten je naasten altijd waar je bent en of je al op de volgende bestemming bent gearriveerd.

Het is geen uitzondering om verdwaald te raken in de verlaten gebieden van Australië waarbij je je letterlijk verloren kunt voelen. Veiligheid staat dus voorop!

 

3. Reserveer voldoende tijd

Dit is sowieso een tip die ik in veel van mijn artikelen meegeef. Zorg dat je voldoende tijd hebt om de Outback-gebieden die je wilt aandoen, ook goed kunt verkennen. Zoals ik eerder al heb aangegeven, zijn de afstanden in de Outback niet te onderschatten en kan er altijd een dag tussen zitten met slecht weer.

Goed om te weten: de afstand van Adelaide naar Darwin is 3.000 kilometer.

Het kan verder ook wel een keer voorkomen dat je een niet geplande stop moet maken om bij te komen en energie bij te tanken, juist door het slechte weer of de afstanden die je hebt onderschat. Dit is zeker niet erg, zo kun je de plaats waar je een tussenstop maakt gaan verkennen. Wat is er nou gaver dan een niet-toeristisch gedeelte van een van de Outback-gebieden in Australië te ontdekken? Ik zou het wel weten 😉 .

 

4. Check je lokale en reis-verzekering

Hiermee bedoel ik niet het standaardverhaal dat je een reisverzekering moet afsluiten voor je aan de reis door Australië begint. Wat ik wel bedoel, is dat je goed moet letten wat jouw reisverzekering, maar ook de lokale autoverzekering, dekt.

Ben je verzekerd in alle gebieden van de Outback? Als je een auto huurt, is de auto die je huurt dan ook verzekerd? Zorg dat dit soort zaken op voorhand duidelijk is. Het hebben van een goede verzekering is van essentieel belang, aangezien je in de Outback veelal actief bezig zal zijn. De kans dat je jezelf moet beroepen op je verzekering is daarom niet onrealistisch.

 

Tips voor een bezoek aan Uluru

Uluru

1. Wat doe je aan?

Het klinkt misschien vreemd, maar voor minder dan $8 kun je een vliegennet kopen, dit doe je vervolgens over je hoofd heen waardoor je beschermd wordt tegen de vele vliegen die anders in je gezicht komen. Het ziet er misschien niet erg aantrekkelijk uit, maar als je een foto wilt nemen en daarbij last hebt van allerlei vliegende insecten in je gezicht is dat ook niet bepaald prettig toch?

Het vliegennetje kun je overigens aanschaffen in Yuluru Town. Wat mij betreft een must. Denk verder aan goede schoenen (hardloopschoenen of bergschoenen) als je van plan bent op naar Kata Tjuta te gaan. Logischerwijs goede zonwerende kleding, een zonnebril en spullen waarvan je het niet erg vindt dat ze onder het bekende rode stof komen te zitten. Meer dan dit is eigenlijk niet nodig.

Goed om te weten: wist je dat het in de Australische winter ‘s-nachts kan vriezen in Uluru en omgeving? Neem dus altijd een dikke trui en een lange broek mee, zeker als je van plan bent om in een tentje te gaan kamperen.

2. Weet wat de kosten zijn voor een bezoek aan de Red Centre

Je kunt wel naar de Red Centre gaan, maar zonder geld ben je nergens. Wat zijn nu de kosten waar je aan moet denken als je naar Uluru, Kata Tjuta en omgeving wilt? Hieronder een kort overzichtje:

Entree tot het Uluru- Kata Tjuta National park kost $25 per persoon voor drie dagen. Een jaarkaart kost je slechts $7,50 meer. Handig als je voor de eerste keer gaat backpacken in Australië en je voor een langere periode gaat. Voor de aanvraag van deze kaart heb je wel je legitimatiebewijs nodig.

Brandstof kost om en nabij de $2 per liter in Yulara.

De autohuur kost je minimaal $125 voor drie dagen via VroomVroomVroom.

Het vliegennet waarover ik eerder sprak, kun je kopen voor $7,50.

Georganiseerde activiteiten kennen uiteenlopende prijzen. Zo kost een kamelentour langs Uluru minimaal $80, de Desert Awakenings Tour $170 en de 3-daagse Uluru Rock Tour $350.

Eten en drinken rondom Ayers Rock is aan te raden bij het Geckos Café, het Kulata Academy Café en het Sails in the Desert Hotel. Voor een steak raad ik je Arnguli Grill aan.  Al deze eetgelegenheden liggen trouwens in Yulara.

 

3. Maak gebruik van de gratis waterfonteinen<strong

Gelukkig zijn er waterfonteintjes waar je voor niks even wat kunt drinken. Neem tevens een fles water mee, zodat je deze steeds kunt bijvullen. De waterfonteinen vind je veelal rond de parkeerterreinen van het nationale park. Ook al heb je geen dorst, zorg ervoor dat je genoeg drinkt en de-hydratatie voorkomt.

 

4. Zorg dat je enigszins weet wat je gaat doen

In de Red Centre heb je talloze mogelijkheden om jezelf te vermaken. Om te voorkomen dat je geen keuze kunt maken, is het aan te raden om voorafgaand aan je trip uit te zoeken wat de verschillende mogelijkheden zijn. Wat er is met andere woorden zoal te doen rondom de imposante berg? Hieronder een aantal tips:

Neem een kijkje bij het Cultural Centre in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Handig als intro, aangezien je in een kleine tentoonstelling een inzage krijgt in de lokale gebruiken en gewoonten. Tevens kom je zo meer te weten of de geschiedenis van Uluru.

Bekijk de eeuwenoude ‘Aboriginal Rock Art’. Veel van de grotten rondom Ayers Rock zijn van grote waarde voor de Aboriginals en bevatten tevens prachtige schilderingen. In deze grotten vinden vandaag de dag bovendien nog diverse rituelen plaats.

Doe de Uluru Base Walk, een memorabele wandeling die zo’n drie tot 3,5 uur duurt. Het beste tijdstip is in de ochtend, zodat je de brandende zon voor bent. Je kunt deze hike ook zelf doen, dus zonder gids en geheel kosteloos 🙂 . Andere wandelingen die te overwegen zijn, zijn onder meer de Kuniya Walk en de Lungkata Walk. Zeker doen als je meer wilt weten over de Aboriginalcultuur.

Behalve Uluru, is Kata Tjuta echt een must-go. Ongeveer 30 kilometer ten westen van Uluru vind je deze indrukwekkende rotsformatie die ook wel ‘Mount Olga’ of ‘the Olgas’ wordt genoemd.

Weet dat je niet of nauwelijks alcohol kunt halen, aangezien het drinken hiervan op veel plekken rond Uluru verboden is. Vanaf dit punt kun je onder meer de Walpa Gorge Walk doen waarbij je letterlijk tussen de rotsen loopt. Ook de hike richting de Karu Lookout is meer dan de moeite.

Natuurlijk niet vergeten: het bijwonen van zowel de zonsondergang als de opkomen van de zon in de vroege morgen bij Ayers Rock en/of Kata Tjuta. Je kunt dit ook doen met een van de verschillende georganiseerde excursies, zoals de Uluru Sunrise Camel Tour, de Uluru Motorbike Tour en Sound of Silence.

 

5. Weet hoe kun je er kunt komen

Zoals ik al aan heb gegeven, kent Australië -behalve de Red Centre- nog een aantal verschillende Outback-gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de Golden Outback in West-Australië en de woestijn in Queensland. Echter, als iemand het over dé Outback heeft, dan spreekt hij of zij doorgaans over de Red Centre, oftewel de plek waar Ayers Rock (Uluru) zich bevindt.

De vraag is: hoe kun je hier nu precies komen?

Allereerst is het mogelijk om een roadtrip te doen vanuit Alice Springs, dit duurt ongeveer zes uurtjes. Neem in dit plaatsje even je tijd, want er zijn enkele leuke dingen om naartoe te gaan. Twee aanraders zijn de Kangaroo Sanctuary en het Alice Springs Desert Park.

Behalve de auto, is ook de trein mogelijk. De GHAN heeft namelijk een verbinding tussen Adelaide en Darwin. Stap na zo’n 13 uur uit in Alice Springs en doe vanaf daar een tour of roadtrip richting Uluru.

Tip: als je zelf richting Alice Springs rijdt, maak dan onderweg een stop bij het mijnstadje Coober Pedy. Je kunt een uitstapje maken naar de schitterende Kimberley-regio en ten zuidoosten van Darwin ligt het spectaculaire Kakadu National Park.

Wat ook kan, is vliegen richting Ayers Rock Connellan Airport met onder meer Jetstar, Qantas en Virgin Australia. Verwacht overigens niet teveel van deze luchthaven, ze is erg klein maar de mogelijkheid om het vliegtuig te nemen, is er in ieder geval.

Aangekomen op de Airport, kun je ervoor kiezen om een auto te huren om de buurt zelf te gaan verkennen. Je kunt gratis parkeren bij Yulara, het dorpje bij Ayers Rock en tevens rondom het Uluru-Kata Tjuta National Park. Doe hier dus je voordeel mee.

Tip: zorg bij het terugbrengen van je auto dat je in Yulara getankt hebt. Er zijn bij de airport namelijk geen mogelijkheden aanwezig om dit te doen.

Behalve het huren van een auto, kun je ook gebruikmaken van de gratis shuttleservice die vanaf de airport wordt aangeboden. Deze bus brengt je naar het Ayers Rock Resort. Om vervolgens naar het nationale park van Uluru te komen, dien je een bus te boeken. Uluru is zo’n 20 kilometer vanaf het resort en Kata Tjuta om en nabij de 50 kilometer.

Goed om te weten: het Ayers Rock Resort is de enige accommodatie die vlakbij Uluru ligt. Dit veelzijdige resort ligt op zo’n 15 kilometer vanaf de berg. Je kunt er kamperen (vanaf $36) maar ook kiezen voor een luxer verblijf. Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Ayers Rock, liggen diverse campings en in Yulara heb je het Ayers Rock YHA-hostel.

 

Ben jij al eens in de Outback van Australië geweest? Wat zijn jouw tips?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw