Nusa Dua: pure luxe op Bali

Een oom van me vertelde me dat hij van plan was om op strandvakantie te gaan naar Bali. Het leek me alleen niks voor hem, aangezien hij normaal gesproken op erg luxe plekken zit. Tuurlijk heb je die zat op Bali, maar het is nou niet meteen een bestemming die ik als een vakantiebestemming zie voor de wat vermogendere mens die op zoek is naar Ibiza- of Dubai-achtige sferen. Voor mij staan dingen zoals avontuur, natuur en spiritualiteit op Bali centraal, en niet zozeer enorme luxe of zo.

Tijdens ons gesprek noemde hij het plaatsje Nusa Dua. En eerlijk, ik had er nooit eerder van gehoord en dacht in eerste instantie dat ‘ie het verwarde met Nusa Lembongan, het prachtige eilandje voor de Balinese kust. Toen ik echter onderzoek ging doen, bleek Nusa Dua hét luxeoord van Bali te zijn en daarmee natuurlijk perfect voor iemand als mijn oom.

Kennelijk heeft Bali ook die kant te bieden.

En hoe vond m’n oom het in deze volgens velen stijlvolle kustplaats? Hij heeft er de tijd van z’n leven gehad, zo verzekerde hij me. Gelukkig is hij ook nog op een hoop andere plekken van het eiland geweest, en niet slechts in zijn resort blijven plakken. Ieder z’n ding natuurlijk, al is Bali daar denk ik te bijzonder voor.

Maar hoe zit het met backpackers en meer avontuurlijke vakantiegangers? Is Nusa Dua iets voor hen?

Nah, dan zou ik Canggu, Ubud, Uluwatu en eigenlijk het hele noorden van Bali eerder aanraden. Op die plekken is simpelweg meer te beleven en het is er vele malen mooier qua natuur en cultuur. En goedkoper bovendien.

Artificieel, zo zou ik Nusa Dua in één woord omschrijven.

Het is eenvoudig gezegd dé bestemming op Bali indien je smacht naar pure luxe en alles wat daarbij hoort. Je vindt hier resorts van internationale topkwaliteit, goede restaurants en trendy cocktailbars met uitzicht op zee. Verder liggen er een aantal mooie stranden om lekker te luieren. Stranden zonder opdringerige verkopers zoals je die in Kuta nogal eens ziet. Echte hoogtepunten ontbreken helaas wel.

Je komt dus niet naar de badplaats om bezienswaardigheden af te tikken. Heb je daarentegen zin in een lekkere chill-vakantie aan het strand (of zwembad), terwijl je in de watten wordt gelegd? Dan is Nusa Dua op je lijf geschreven.

Nee, veel backpackers zal je in Nusa Dua niet veel tegenkomen, het zijn voornamelijk mensen die Bali bezoeken voor een ultieme vakantie waarin het ze aan niets ontbreekt.

Echter, ook als budgetreiziger kun je er een kijkje nemen, bijvoorbeeld op het mooie Pandawa Beach of bij Pantai Gunung Payung. Vervolgens kun je doorgaan richting het ruige en meer op backpackers gerichte Uluwatu. Ik bedoel, als je toch in de buurt bent, waarom zou je er dan niet eventjes langswippen?

Mocht je op zoek zijn naar tips voor Nusa Dua, zoals wat er te doen is, leuke eettentjes, bars en mooie plekken om te overnachten? Lees deze gids dan door, want ik vertel je alles over deze luxe badplaats op Bali.

Twee eilanden

Wist je dat ‘Nusa Dua’ letterlijk ‘Twee Eilanden’ betekent? Ze heeft die naam niet zonder reden gekregen. Vlak voor de kust liggen namelijk twee schiereilandjes, die ieder een eigen tempel hebben. Toch nog een beetje cultuur dus 😉 !

 

De ITDC, wat is het?

De volgebouwde ITDC van Nusa Dua

Hoor je mensen in Nusa Dua praten, dan gaat het al snel over de zogenaamde ITDC. De letters staan voor ‘International Tourism Development Corporation’, een staatsbedrijf helemaal gericht op het ontwikkelen en beheren van Nusa Dua. Vandaar dus dat het er er zo onwijs schoon en gelikt uitziet in de badplaats.

Als iemand het over ITDC heeft, bedoelt hij of zij vaak het toeristische gebied rond Nusa Dua Beach. Daar waar het allemaal te doen is.

Denk aan fraaie geplaveide voetpaden, brede straten, goed verzorgde gazons, een golfbaan, talloze boetiekwinkels – vergezeld door resorts die tot de betere van de wereld behoren.

Het gebied dient via extreem beveiligde poorten te worden betreden, het is net alsof je Bali verlaat en in een andere wereld terechtkomt. Of dit is wat je zoekt is helemaal aan jou natuurlijk.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Nusa Dua en omgeving

Pandawa Beach is een mooi strand op 8 kilometer van de ITDC

Wat is er te doen in Nusa Dua? Zijn er bezienswaardigheden die je niet mag missen? En is er misschien toch nog iets van cultuur te snuiven in dit uit de grond gestampte luxeoord? Hieronder vertel ik je er alles over.

 

Stranden in Nusa Dua en omgeving

Het bekendste strand is Nusa Dua Beach, oftewel Pantai Nusa Dua. Het is een uitgestrekt en schoon strand met diverse hotels en resorts. Je kunt vanaf hier een uitstapje maken naar Turtle Island, al raad ik je dat niet aan. De schildpadden en andere beestjes worden er niet goed behandeld en het is er een grote rotzooi.

Op zo’n 20 minuten rijden ligt het hierboven genoemde Pandawa Beach, een prachtig strand ingeklemd tussen twee enorme rotsen. Houd wel rekening met drukte en een hoop selfie-makende figuren. Maar goed, mooi is het er zeker wel. Bovendien kun je er goed zwemmen.

Een prachtig, redelijk verborgen, strandje is Pantai Gunung Payung. Als je via de lange trap uitkomt op het geelwitte zand dat grenst aan groene kliffen, zal je niet teleurgesteld zijn. Gunung Payung bespreek ik verderop nog uitgebreider.

Verder is Geger Beach zonder twijfel een van Nusa Dua’s mooiste stranden om te relaxen. Op zonnige dagen is het water hier verrassend helder, bijna alsof je op de Gili-eilanden bent. Geger Beach ligt trouwens net buiten het ITDC.

Tot slot noem ik Pantai Batu Barak, de weg erheen met aan beide kanten torenhoge kalksteenkliffen heeft iets onwerkelijks en is iets dat je niet gemist wilt hebben. Huur een scooter en ga op avontuur!

 

Surfen

Je zou het misschien niet zo snel aan Nusa Dua koppelen, maar surfen is ook iets dat je er kunt doen. Aan de andere kant niet zo gek, want als Bali ergens beroemd om is geworden is het wel surfen natuurlijk 😉 .

Anyway, vooral rond het hoofdstrand vind je een hoop surfscholen waar je terechtkunt om het surfen op een leuke manier onder te knie te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Black Stone Surf. Ga jij een lesje nemen?

 

Het Blowhole Nusa Dua

De Water Blow is een bekende trekpleister in Nusa Dua. Bij deze blowhole klapt het water verwoestend tegen de rotsen aan, al moet je er niet te veel van verwachten. Leuk om even gezien te hebben indien je in Nusa Dua verblijft, al is het geen mustsee op Bali.

Ter vergelijking: Devil’s Tears op Nusa Lembongan spreekt veel meer tot de verbeelding.

 

Seawalking bij Tanjung Benoa

Lopen op de bodem van de zee terwijl je talloze visjes langs ziet zwemmen is een toffe activiteit om te doen. Zo kun je de onderwaterwereld op behoorlijke diepte verkennen zonder dat je een duikcertificaat nodig hebt.

Twee organisaties die deze uitstapjes verzorgen zijn Bali Jetpacks and Water Sports en Seawalker Bali. Tijdens de ‘wandeling’ op de zeebodem krijg je een helm op die van zuurstof is voorzien. Je haar wordt dus niet eens nat en ondertussen zie je een hoop moois om je heen.

Tickets voor deze unieke ervaring koop je hier .

Tanjung Benoa, waar je deze activiteit doet, is overigens de place to be op Bali als het op watersporten aankomt. Voor iets meer actie is jetskiën trouwens nog een leuke activiteit om te doen.

 

Een romantische catamaran-cruise

Mocht je je liefje willen verrassen met een intiem avondje uit, maak dan gebruik van de kans om aan boord te stappen van een 20 meter lange catamaran die van alle gemakken is voorzien.

Gedurende de cruise speelt er een bandje en vul je de avond verder met een hapje, drankje en een goed gesprek met elkaar.

Lijkt dit uitje je wat? Boek dan je plaats aan boord.

 

Cultuur snuiven bij de Devdan Show

Is er dan helemaal niets cultureels te beleven in Nusa Dua? Jazeker wel!

Drie keer per week is er een dansvoorstelling in het Bali Nusa Dua Theatre, die je meer vertelt over de Indonesische geschiedenis en cultuur.

De schitterend traditioneel geklede artiesten van deze ‘Devdan Show’ nemen je tijdens de show vol speciale effecten in 45 minuten mee op een indrukwekkende reis langs de eilanden van Indonesië, ieder met hun eigen boeiende verhaal. Naderhand heb je nog de mogelijkheid om met de dansers op de foto te gaan.

De voorstelling begint om 19.30 uur en tickets koop je hier.

 

Gunung Payung Cultural Park

Wil je de luxe van Nusa Dua even verruilen voor ruige natuur? Rijd dan met de scooter naar het Gunung Payung Cultural Park, een nauwelijks gekende maar erg fraaie bezienswaardigheid op Bali.

In de vroege morgen is het gaaf om hier de zonsopkomst te bekijken. Er is daarnaast een verlaten amfitheater vanwaar je fotogenieke uitzichten hebt. Beneden ligt tevens het al besproken Pantai Gunung Payung, dat omzoomd is met groene kliffen en verborgen grotten. Ga daar zeker ook even naartoe, want het is echt een juweeltje.

 

Welke restaurants zijn aanraders in Nusa Dua?

Lalapan, een persoonlijke favoriet 🙂

Ondanks dat het in Nusa Dua stikt van de dure restaurants, heb je er gelukkig ook genoeg tentjes waar je lekker kunt eten tegen lokale prijzen.

Twee aanraders zijn bijvoorbeeld Warung Bule and Suse en Warung Nasi Ayam Bu Oki. Bij de laatstgenoemde verkopen ze overigens slechts één gerecht (rijst met kip en groenten), met de keuze tussen pittig en niet-pittig. Erg lekker!

Ben je een liefhebber van gefrituurde kip of vis, geserveerd met witte rijst, rauwe groenten en huisgemaakte sambal? Deze Indische verwennerij heet ‘lalapan’ en ikzelf vind het echt megalekker haha. Bij het Javaanse Warung Lalapan Su & Si heb je een van de betere lalapans in de Nusa Dua-regio.

Dan is er nog ‘babi guling’, hét gerecht van Bali bestaande uit geroosterd speenvarken en lokale kruiden, opgediend met rijst. Een begrip op dit gebied is Warung Babi Guling Sari Dewi Bp. Dobil. Er staat meestal een rij, al is er genoeg spektakel want je ziet voor je neus hoe het gerecht wordt klaargemaakt. Als vegetariër wil je dit echter niet zien.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je na al die rijst eens iets anders wilt. Klinkt pizza met een krokante bodem je goed in de oren? Check dan Nusa Dua Pizza.

Enne, wat is nou lekkerder dan tijdens je vakantie aan het strand verse seafood te eten? Het Arwana Restaurant op Nusa Dua Beach is wat dat betreft een aanrader. Ze hebben er tevens rauwe vis.

Zoek je ten slotte nog een leuk koffietentje om een espresso, latte, cappuccino of een frisse ijskoffie te drinken? Of om met je laptop te werken? Een van de voordelen aan een ontwikkelde plek als Nusa Dua is dat het er aan mooie koffiezaken geen gebrek is. Ik hou ervan! De drie koffietips die je wilt checken zijn Kopi Ruang Hati Nusa Dua, Kopi Soe en het Rehat Cafe.

 

Welke beachclubs zijn aanraders in Nusa Dua?

Nusa Dua staat bekend om de hippe strandbars om ’s avonds met een cocktail naar de ondergaande zon te staren en een leuke tijd te hebben. Een beetje zoals je dat ook in Seminyak hebt. Overdag is het er net zo goed heerlijk toeven trouwens.

Welke beachbars zijn aanraders? Hieronder mijn tips.

Ietsjes ten noorden van Nusa Dua Beach pal voor het luxueuze Sofitel ligt het Manarai Beach House, een typische favoriet onder de luxe-vakantieganger die je in Ibiza-sferen brengt. De twee grote zwembaden zijn behalve de idyllische setting een ander pluspunt.

Op Nusa Dua Beach heb je de geliefde Kulkul Beach House. Naast een cocktail, ijskoude kokosnoot of iets dergelijks hebben ze hier ook erg goede pokebowls.

Minder bekend, maar absoluut leuk om een drankje te doen, is de gemoedelijke Kayumanis Beach Bar.

 

Waar in Nusa Dua raad ik je aan om te overnachten?

Vijfsterren-resorts van honderden euro’s per nacht zijn in Nusa Dua niet uitzonderlijk. Het luxueuze Samabe Bali Suites & Villas, Amarterra Villas Bali Nusa Dua en The Apurva Kempinski Bali zijn daar drie goede voorbeeld van. Bij deze accommodaties kom je niks tekort en word je als een prins(es) behandeld.

Betaalbare maar tegelijkertijd erg comfortabele kamers vind je bij Kubu Garden Suites & Villas Nusa Dua. Hetzelfde is het geval bij de Kubu Dimel Homestay.

Indien je graag je eigen (ruime) appartement hebt, dan is Nunamkhalu Private Villa and Spa een buitengewoon goede keuze.

Naast de fancy resorts en hotels in het hoofdgebied rond de ITDC heb je in de buurt zat goedkopere opties om te overnachten, bijvoorbeeld Pondok Agung Bed & Breakfast. Een fijne homestay met erg goed eten is Mulia Home Stay. Je hebt hier echter wel een scooter nodig, aangezien deze accommodatie ietwat afgelegen ligt.

 

Nusa Dua of Sanur?

Het strand van Sanur

Nusa Dua en Sanur liggen beiden aan de oostkant van Bali en zijn allebei een typische vakantiebestemming. Het verschil zit ‘m er wat mij betreft in dat Sanur gemoedelijker is en niet sec gericht op de toerist met de grote portemonnee. Qua accommodaties zie je dit eigenlijk al direct: de prijzen zijn er lager en je hebt er meer hostels en eenvoudige homestays.

Daarnaast kom je in Nusa Dua niet of nauwelijks in aanraking met de Balinese cultuur, iets dat in Sanur wél het geval is. Daar barst het van de schitterende hindoe-details, tempeltjes en ceremonies op het strand. De enige glimpjes van het pure Bali in Nusa Dua zie je terug in de nationaliteit van de resort-medewerkers, de Devdan Show in het theater en het handjevol authentieke warungs.

Nusa Dua voelt -mede veroorzaakt door de poorten die de plaats afscheiden van de rest- bijna als een resort-dorp aan, terwijl je dit gevoel in Sanur totaal niet hebt. Daar is een mix van alles. Toch is ook Sanur geen échte backpackbestemming als je het mij vraagt, Canggu en Ubud voldoen meer aan de beschrijving.

 

Hoe kom je in Nusa Dua?

Relaxen onder een rieten parasol op Nusa Dua Beach

Wanneer je bent geland op de airport van Bali -Ngurah Rai- dan ben je met de taxi in ongeveer 20 minuten bij je resort in Nusa Dua. Reken op 200.000 IDR als tarief.

Sanur (25 minuten reistijd), Kuta (20 minuten reistijd), Jimbaran (20 minuten reistijd) en Uluwatu (40 minuten reistijd) zijn toeristische trekpleisters die in de buurt liggen.

 

Leuke routes voor Bali

Ik heb voor een langere tijd op hét eiland van Indonesië gewoond en speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, een gids vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

Ik raad de gids zeker aan als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.

 

Meer lezen over Bali?

Inmiddels heb ik al over zoveel plekken op Bali geschreven, en ik kan me voorstellen dat je graag meer over dit prachtige eiland te weten komt. Of het nu om geheime plekjes of de meer ontdekte bestemming gaat, alles komt aan bod.

Benieuwd geworden? Bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw