Maumere: een onbekend maar prachtig stuk van Flores

Vanuit Maumere ben ik net met een witte vissersboot naar Pulau Koja Doi gevaren. Op het plein van het plaatselijke schooltje staan tientallen kinderen uitbundig te dansen en te zingen. Het moment waarop ze mij en de andere toeristen zien doen ze extra hard hun best om op te vallen. Stiekem werpen sommigen van hen een blik op mij en de anderen, om te checken of we hun talenten opmerken.

Even daarvoor waren we met ze op pad om troep op het eiland op te ruimen en ze hierover bewust te maken. Met een grote zak in de hand trokken we erop uit. Twee van de kleuters klauterden enthousiast over de rotsen, om plastic flesjes en andere rommel tussen de spleten uit te pakken.

Als we er drie kwartier later weer vandoor gaan, verzamelt de stoet kids zich bij het haventje om ons uit te zwaaien en keihard “Byeeeee” te roepen.

Wat een fantastische ervaring, ik voel het geluk in elke vezel van m’n lichaam.

Maumere mag dan de grootste stad op Flores zijn, veel is er echter niet over bekend. Voor de een hoop toeristen is ze slechts het begin- of eindpunt van de reis over het eiland. Veel mensen komen er zelfs nog geen eens, omdat ze op Flores alleen Labuan Bajo en de Komodo-eilanden bezoeken.

Zonde, als je het mij vraagt. Een voordeel daarvan is niettemin de authenticiteit die je overal in het stadje voelt. Iets wat in Labuan Bajo juist ver te zoeken is.

Ikzelf ben er in ieder geval langer gebleven, en raakte met locals in contact die me het mooiste van Maumere hebben laten zien. We snorkelden in helderblauw water, ruimden met kinderen plastic op en aten verse vis van de barbecue op een onbewoond eiland.

Het was echt een verrassende ervaring en een indrukwekkend einde van mijn reis op Flores.

Maar er is meer dan alleen dat. Zo is er een actieve vulkaan om te beklimmen en er zijn traditionele dorpjes waar je een kijkje kan nemen. Een andere optie is om te relaxen op een van de stranden die je rond de stad vindt.

Maumere is al met al de perfecte bestemming indien je op zoek bent naar een leuke combinatie van natuur, cultuur en avontuur.

Ga jij binnenkort naar Maumere, lees dan zeker even verder. Het is een relatief onontdekt stukje van Flores met onwijs mooie plekjes. Daarover vertel ik je meer in dit artikel. Inclusief alle tips en info die je nodig hebt om er een heerlijke tijd van te maken.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Maumere en omgeving

Wat is er te doen en beleven in Maumere? Hierboven heb ik al het een en ander verklapt, in dit gedeelte kom je precies te weten hoe en wat.

 

Must: ga eilandhoppen en snorkelen rond Maumere

Om te beginnen: een knaller van een foto om je eventuele twijfels over Maumere weg te nemen 😉

Eilandhoppen rond Maumere is iets heel anders de veelal drukke tours die je in Labuan Bajo vindt. Stap je in Maumere op de boot, dan is de kans groot dat je de te bezoeken paradijsjes helemaal voor jezelf hebt. Wit zand en helderblauw water wachten op je. En een heleboel schattige kinderen.

Hoe ik het beleefd heb, lees je hieronder.

 

Een unieke ervaring op Pulau Koja Doi

Na ongeveer een uurtje varen kwamen we aan bij Koja Doi Island, oftewel Pulau Koja Doi. Strikt genomen gaat het om twee eilanden, een grote en een kleine. Ze zijn door middel van een brug met elkaar verbonden.

Nee, dit is geen typische plek waar je aan denkt wanneer je het woord ‘eilandhoppen’ in gedachten neemt. Je beeldt je dan namelijk al snel bountystranden met palmbomen in. Pojadoi Island is eigenlijk het tegenovergestelde, eerder een soort dorpje met traditionele bewoners.

Waarvoor kwamen we hier? We bezochten Pulau Koja Doi met een missie: de lokale dorpsbewoners -en met name de kinderen- op Koja Doi bewust te maken van het grote plastic-probleem in Indonesië.

Plastic troep opruimen met de kinderen

De kids pakten een zak, holden achter ons aan en begonnen vol enthousiasme de aanwezige troep op te ruimen. Tussen de rotsen, langs de wegkant, in de struiken; ze kwamen in elk hoekje waar ze maar komen konden. Vervolgens beloonden de groepsleiders ze met donuts. Daarna werd er gezongen over hoe belangrijk het is dat men bewust omgaat met afval, gecombineerd vrolijk en uitbundig gedans.

Dit was echt geweldig

Ik vond het supertof om ook zoiets een keer mee te maken. Het is weer eens wat anders dan enkel en alleen snorkelen en mooie eilanden bezoeken. Eilanden die trouwens vaak vol liggen met… Inderdaad, plastic.

We liepen verder nog een steile stenen trap op die ons bij Batu Purba bracht. Een plek met een weids uitzicht op de oceaan, het dorpje en de brug die Koja Doi met het vele malen grotere en heuvelachtige Pulau Besar verbindt.

De trap die naar het viewpoint loopt

Op ’t eind werden we uitgezwaaid door de dorpsbewoners, ze hadden zich met z’n allen verzameld bij de haven om ons gedag te zeggen. Het enthousiasme en de puurheid spatte ervan af en het luide en herhalende bye-geroep maakte me helemaal blij. Een hele speciale ervaring was dit!

 

Het idyllische Pulau Babi

Na deze gave ervaring vaarden we door naar Pulau Babi, wat letterlijk ‘varkenseiland’ betekent. De precieze reden van deze naamgeving weet ik niet. Het is in elk geval niet zo dat de vorm iets weg heeft van een varken. Eerder van een olifant, maar dit terzijde.

Ai jai jai wat mooi
Paradijselijker ga je het niet krijgen 🙂
Pulau Babi gezien vanuit drone-perspectief

Het water heeft de kleur waar je op hoopt als je aan een tropisch eiland denkt: turquoise en bovendien kristalhelder. Samen met het witte zand zorgt het voor prachtige aanzichten.

Een paar locals die met ons mee waren verzamelden wat hout en staken een vuurtje aan. Moeilijk bleek dat niet, want er stond een heftige wind die behoorlijk meehielp. Toen de vlammen wat gedaald waren en het vuur goed aan was, legden we er verse, boterachtige vis op. Samen met rijst, groenten, pittige sambal en gebakken banaan was dit een heerlijke lunch.

Goed om te weten is dat een tsunami in 1992 flinke schade aangericht heeft in de Maumere-regio. Babi Island werd zwaar getroffen en vele bewoners kwamen om het leven. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de overheid toen verboden om nog langer op het eiland te wonen, al verblijven er vandaag de dag wel een handjevol vissers in eenvoudige houten hutjes.

Snorkelen vanaf het strand vond ik bij Pulau Babi trouwens niet bijzonder. Er was nauwelijks koraal en veel vissen heb ik ook niet gezien. Wat dat betreft kun je beter kijken rond het hierna te noemen Pangabatang Island.

 

De zonsondergang op het mooie Pulau Pangabatang

We sloten de middag af op Pangabatang Island, een lange witte zandstrook die omringd wordt door prachtig helderblauw water. De vele bomen die op het eiland staan geven je bovendien de mogelijkheid om lekker in de schaduw te chillen.

Opmerkelijk genoeg lopen er tevens allerlei schattige geitjes rond. Ze lijken in eerste instantie verlegen, maar enkele momenten later eten ze graag een hapje met je mee. Het was al snel duidelijk dat een van de geiten bovengemiddelde interesse had in onze maiskolf, dus besloten we om een deel ervan aan het beestje te geven. De halve kolf werd vervolgens in rap tempo opgegeten.

Thee zetten en maiskolven grillen
Deze lieverd kwam om eten bietsen

Na deze grappige gebeurtenis, vertelden de locals ons over de goede snorkelmogelijkheden rond het eiland. Niemand van de groep is echter nog het water ingegaan, aangezien de zon al onderging en het relaxen goed beviel.

De lange zandbank op het eiland

Bovendien had ik even daarvoor gigantische jeuk door de natte boxershort die ik onder m’n zwembroek aanhad. Die was inmiddels gelukkig weer een beetje droog en ik wilde niet nog een keer door die lichtelijke hel gaan.

 

Wil je deze tour ook doen?

De boottocht naar de prachtige eilandjes die ik hierboven heb beschreven, wil je die ook doen? Wat mij betreft is dit de indrukwekkendste activiteit in Maumere, mis het dus niet.

Behalve mooie eilanden en snorkelen neem je eveneens verantwoordelijkheid voor het schoon houden van de eilanden, en geef je het goede voorbeeld aan de kinderen door samen met hen plastic afval op te ruimen. Hoe groter de bewustwording hierover wordt, hoe beter.

De tour wordt georganiseerd door de Megu Moong Community en je kunt hiervoor via Whatsapp contact opnemen met Elis op +6285337678160.

 

Verbaas je zelf tijdens het duiken

Komodo staat dan misschien bekend als dé duikspot van Flores, maar Maumere heeft zeer zeker ook een schitterende onderwaterwereld.

Ik heb verhalen gehoord dat mensen het er zelfs mooier vinden dan in het Komodo National Park. Rustiger is het er sowieso. Het is natuurlijk niet zonder reden dat Maumere voor de tsunami in 1992 een absolute topbestemming was op het gebied van duiken. Helaas verwoestte diezelfde tsunami veel koraal, al is dit langzaamaan hersteld. Hierdoor ziet het er onder water weer supermooi uit.

Er ligt tevens nog een Japans scheepswrak wat tijdens de Tweede Wereldoorlog ten onder ging. De meeste tours zullen hier een stop maken.

 

Bezoek het traditionele ikat-dorpje Watublapi

Flores staat bekend om de talrijke weavving villages waar men leeft van de ikat-weverij. Rond Maumere is dit niet anders. Watublapi is zo’n traditioneel weefdorpje en een bezoekje meer dan waard. Tenminste, als je interesse hebt in tradities en cultuur.

Betel-nut-kauwende vrouwtjes -met de bekende rode tanden wat er nogal gruwelijk uitziet- zitten voor hun huisjes sarongs te weven en zullen je met een lach begroeten. Je zult versteld staan hoeveel werk het is om zo’n sarong te maken. Je kunt er overigens een kopen, mocht je op zoek zijn naar een leuke souvenir.

Indien je nog een ander weefdorpje wilt bezichtigen, ga dan naar Lepo Lorun of Sikka.

 

Daag jezelf uit en beklim Mount Egon

Onderweg naar de top!

Flores heeft qua bergen meer te bieden dan alleen Kelimutu en Mount Inerie in Bajawa. Zo kun je in Maumere de nog altijd actieve Egon-vulkaan beklimmen. Deze grillige krachtpatser barstte overigens voor het laatst uit in 2008 en is 1.703 meter hoog.

In ongeveer 2,5 uur loop je naar de kraterrand, waar je een indrukwekkend uitzicht hebt en onder andere stoom uit de krater ziet komen. Ook zal je de vulkaan horen borrelen. Je kunt eventueel doorgaan richting de absolute top die iets hoger ligt, al is deze laatste horde een gevaarlijk stuk om af te leggen.

De grillige kraterrand

Let er wel op dat je vaak in de volle zon omhoogloopt, over een steil en rotsachtige weggetje. Dit maakt het tot een vrij pittige tocht. Een gids is niet persé nodig, aangezien het pad duidelijk is. Je kunt Maps.me gebruik om er te komen en daarna zelf aan de hike beginnen. Neem wel water en snacks mee.

Mocht je toch liever een local bij je hebben, dan kan ik je Yani aanbevelen. Via Whatsapp kun je hem bereiken op +6281236562309.

 

Relax in de Blidit Hot Springs

Behoefte aan wat ontspanning na je avontuur op Mount Egon? Ga dan langs de Blidit Hot Springs, die vlakbij het gelijknamige dorpje liggen. Via een korte wandeling door het bos beland je bij drie verschillende warmwaterbronnen, die ieder hun eigen temperatuur hebben. Kies de poel die je het lekkerst vindt en ontspan vervolgens maximaal.

En het mooie is: de kans is groot dat je alle baden helemaal voor jezelf hebt.

 

Waar boek je tours en activiteiten in Maumere?

In Maumere regel je de uitstapjes vooral via locals, zo heb ik hierboven al enkele telefoonnummers van lokale gidsen met je gedeeld.

Bij je guesthouse of hotel kun je ook altijd even navraag doen naar de trips die ze aanbieden.

 

Welke eet- en drinktentjes in Maumere zijn aanraders?

Heerlijke nasi goreng bij het Antonio Coco Beach Cafe

Een van de populairdere restaurants van Maumere is HM Cafe. Behalve tal van lekkere gerechten kun je er tevens terecht voor aerobics, fitness en een potje poolen.

Voor goede ‘nasi goreng’ of een sateetje met pittige pindasaus heb ik Depot Gloria Maumere als tip. Dit zaakje bestaat al sinds de jaren 80 en is een icoon in de stad.

Een leuke tent aan het strand met livemuziek en goedkoop (en uitstekend!) eten is het Antonio Coco Beach Cafe. Daar vlakbij heb je verrukkelijke gegrilde vis bij Cafe Rindu Lokaria. Bij deze twee warungs heb ik het vaakst gegeten.

Als je goede Flores-koffie wilt drinken in een traditioneel zaakje, is Mokblek Coffee een echte aanrader. Hier werkt trouwens Elis, waarover ik sprak in het stukje over eilandhoppen. Twee andere coole koffiebars zijn KEDAI KOPI LAMAFFA en Mai Sai Coffee Shop.

 

Waar in Maumere raad ik je aan om te overnachten?

Het uitzicht bij Pantai Paris

Het centrum van Maumere is verre van boeiend en erg lawaaierig door het vele verkeer (welkom in Indonesië 😉 ). Daarom raad ik je aan om je accommodatie ergens anders te boeken.

Overigens hoef je in Maumere geen vijfsterrenhotels of luxueuze resorts te verwachten. Sowieso is Flores, op Labuan Bajo uitgezonderd, daar de bestemming niet naar. Wellicht in de toekomst, maar laten we vooral de authenticiteit omarmen die Maumere juist zo gaaf maakt.

Ikzelf ben verbleven in het eenvoudige maar knusse Pantai Paris Homestay, waar je zowel een slaapzaal als privékamers hebt. Het is een fijne accommodatie die wordt gerund door de Nederlander Herman en zijn Indonesische vrouw. In de ochtend maakt zij een heerlijk ontbijt voor je, met onder andere verse chocoladesaus gemaakt van de cacaobonen die in hun tuin groeien. Het voordeel qua locatie is dat je dichtbij de luchthaven van Maumere zit. Via hen ben ik trouwens in contact gekomen met Elis en de andere locals van de community.

Indien je naar Pantai Paris Homestay gaat, loop dan op zaterdag of zondag zeker even het al genoemde Antonio Coco Beach Cafe binnen. Er is hier erg goede livemuziek en bovendien kun je er uitstekend eten voor een prikkie. Lekkere gegrilde vis vind je aan de andere kant van de homestay, bij het eveneens al besproken Cafe Rindu Lokaria.

Je kunt ook nog iets meer ten oosten van Maumere je accommodatie boeken en voor een tikkeltje luxer kiezen. Een plek die daar goed bekendstaat en pal aan het strand ligt is het Coconut Garden Beach Resort. Het om de hoek gelegen Amrita Maumere Resort is daar evengoed een topper. Goedkoper is het Waiara Village Guesthouse, je tukt er in een heerlijke bungalow.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Maumere te blijven?

Ik adviseer je om tenminste 2 volle dagen in Maumere te blijven, zodat je 1 dag hebt voor de eiland-excursie en het snorkelen, en nog een andere dag om de omgeving te verkennen. Het centrum is verder totaal niet boeiend, dus daar hoef je geen tijd voor te reserveren.

Wil je het ietsje rustiger aan doen, plak er dan een derde dag aan vast. Ik ben er 3 dagen geweest.

Ga je duiken in Maumere, dan zal je sowieso meer dagen moeten uittrekken.

 

Hoe zit het met transport in Maumere?

In Maumere heb ik gebruikgemaakt van scooter-taxi’s -‘ojeks’- om me in het centrum te verplaatsen. Reken op 10.000 IDR voor korte ritjes.

Grab en Gojek, dé apps voor vervoer in Indonesië, zijn hier voor zover ik weet niet actief. Je zou het natuurlijk even kunnen proberen om de proef op de som te nemen.

Om de plekken in de omgeving te bezoeken heb je de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan of zelf een scooter te huren. Die kost je minimaal 100.000 IDR per dag.

 

Wat is de beste reistijd voor Maumere?

De schattige kinderen op Pulau Koja Doi die ons uit kwamen zwaaien

De beste periode om Maumere te bezoeken is in het droogseizoen dat van april tot en met oktober loopt.

Ga je in het regenseizoen -november tot en met mei- dan is de kans op slecht weer uiteraard een stuk groter, al hoeft het absoluut niet te betekenen dat je continu in de regen zit. Er zal alsnog genoeg zon schijnen, met hier en daar een plensbui tussendoor.

Ikzelf was er halverwege oktober en heb uitstekend weer gehad.

 

Hoe kom je in Maumere?

Een net geland propeller-vliegtuig op de luchthaven van Maumere

Zelf ben ik vanuit Koka Beach per bus naar Maumere gereisd. Deze rit duurt 1,5 uur en regel je ter plekke.

Maumere heeft verder een klein vliegveld al zijn er niet bijster veel directe verbindingen met andere eilanden. Vanuit Kupang op West-Timor vlieg je er in 40 minuten naartoe. Ook in Labuan Bajo vertrekken dagelijks vliegtuigen naar Maumere, de reistijd is 55 minuten.

 

Reis verder naar Koka Beach, Moni of Larantuka

Een leuke plek om vanuit Maumere heen te gaan is Koka Beach. Heb je hier geen tijd voor, dan kun je tevens direct verder reizen naar Moni en daar de Kelimutu-vulkaan en de gekleurde kratermeren bewonderen.

Je kunt eveneens kiezen om verder in oostelijke richting te reizen, naar Larantuka. Mocht je nou rond Pasen in Maumere bivakkeren, mag je de jaarlijkse paasviering hier niet missen. Op het overwegend christelijke Flores, en vooral in Larantuka, is Pasen namelijk een hele happening. Daar start dan een katholieke pelgrimstocht, waaraan duizenden mensen uit Indonesië deelnemen. Het gehele festival dat bolstaat van zingen, dansen, bidden en het uitbeelden van verhalen is een indrukwekkend spektakel en bijzonder om mee te maken. Da’s in elk geval wat een stel inwoners van Maumere me verteld heeft 🙂 .

Ikzelf ben mijn reis op Flores geëindigd in Maumere en ben vanuit daar richting Bali gevlogen. Op dit moment zijn er helaas geen directe verbindingen met Bali, en zal je via Labuan Bajo moeten reizen.

 

Maak de roadtrip per scooter naar Labuan Bajo

Naast reizen met de bus is Flores uitermate populair om op eigen houtje met de scooter te doorkruisen. De route van Labuan Bajo naar Flores (of andersom) over de Trans-Flores Highway is een echte aanrader om af te leggen. Houd wel rekening met een hoop haarspeldbochten en langer onderweg zijn dan Google je vertelt, en je misschien gepland had.

Weet bovendien dat je volgens de Nederlandse wet op een motor rijdt, aangezien het gros van de toestellen minimaal 125cc heeft. Hierdoor ben je zonder motorrijbewijs niet verzekerd. Het gros van de backpackers neemt dit risico op de koop toe, maar ik wil het je wel gezegd hebben. Meer hieromtrent lees je in deze uitgebreide scootergids die ik schreef.

Een uitstekende organisatie om je motorbike te huren is Motor Adventure Bali – Maumere. Je kunt ‘m in Labuan Bajo afgeven.

 

Heb je een route voor Flores nodig?

Om je een handje te helpen met de planning van je reis door Flores heb ik deze toffe route uitgestippeld. Je start in Labuan Bajo en eindigt in Maumere. Een ontzettend veelzijdige reis vol hoogtepunten!

Een andere tip die ik voor je heb is Backpackgids Indonesië. Ik heb maandenlang vol passie gewerkt aan deze reisgids en je zult er een hoop aan hebben voor je reis. Voor ieder eiland behandel ik de mooiste bestemmingen en hidden gems, plus je krijgt een hoop routes waarmee je direct op pad kunt. En ook nog een bonusgids boordevol insider-tips.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis op Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk de ultieme backpackgids voor Indonesië ontwikkeld. Specifiek voor Bali en Azië zijn Backpackgids Bali en Backpackgids Azië eveneens twee absolute aanraders.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij richting Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben.

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Roy van de Zilver

    Hé Robert,

    Super toffe blogs over Flores specifiek maar ook over andere delen van Indonesië. Ik ga a.s. December richting Flores en ik wordt echt enthousiast van het lezen van je stukken. Echt gaaf hoe ver je ‘het binnenland’ in bent getrokken. Alle uitgebreide tips komen zeker van pas. Ik weet niet of ik net zo lang als jij de tijd ga hebben maar ik ga hierdoor zeker een aantal dagen extra voor Flores uittrekken.

    Thanks voor je waardevolle en handige informatie en een fijne reis nog verder!
    Roy van de Zilver

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Roy,

      Super!

      De binnenlanden en minder bereisde plekken zijn vaak het leukst vind ik. En voor plekken die ik op Flores heb gezien, heb je niet eens heel lang nodig. Ik zeg doen 😀 .

      Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

  2. Fleur

    Hi Robbert, thanks voor al je tips over Flores! Wij gaan in september naar Flores en al jouw tips komen zeker van pas. Wij hebben alleen helaas niet genoeg tijd om Riung, Koka Beach en Maumere allemaal te doen. Welke van de 3 bestemmingen zou jij het meeste aanraden? Thanks alvast!

    1. Avatar foto

      Hey Fleur,

      Goed om te horen 🙂 .

      Hoeveel tijd hebben jullie?

      Je zou bijvoorbeeld deze route kunnen volgen die ik heb gedaan, je kunt dan in Maumere het vliegtuig pakken. Koka Beach is mooi maar behalve het strand verder niets. 1 of 2 nachtjes is daar genoeg. Koka Beach kan je echter makkelijk met Maumere combineren, de reistijd is zo’n 1,5 uur.

      Riung ligt best wel uit de richting, en de eilanden bij Maumere zijn ook supermooi. Ga je sec voor snorkelen of duiken, dan zou ik voor Riung gaan.

      Fijne reis vast!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw