In het noordoosten van Sabah op Maleisisch Borneo ligt het duikparadijs Mabul, het eilandje dat behalve de schitterende onderwaterwereld ook bekend is vanwege de pak ‘m beet 2.000 zeenomaden -de Baja Laut- die er leven.
Ben jij een duiker of wil je leren duiken, dan is deze regio een absolute must om naartoe te gaan. En wanneer je in Zuidoost-Azië aan het backpacken bent, is het nog niet eens zo lastig om er te komen.
Vlakbij ligt trouwens ook nog het wereldberoemde Sipadan, door velen omschreven als een walhalla voor duikers. Echter, op Sipadan heb je een speciale permit nodig, terwijl dit voor Mabul niet het geval is.
En nog iets…
Wanneer je het woordje ‘eiland’ hoort denk je waarschijnlijk aan bountystranden. Laat ik je alvast uit de droom helpen: daar kom je niet voor naar Mabul. Ik adviseer je om er enkel naartoe te gaan wanneer je komt om te duiken of te snorkelen. De stranden liggen nogal eens vol met afval uit het dorp. Mabul bestaat overigens voornamelijk uit wat eenvoudige duikresorts, plus de dorpjes Mabul en Musu waar de locals wonen.
Bij aankomst zie je meteen authentieke houten huisjes die op palen gebouwd zijn en kan je avontuur gaan beginnen. Benieuwd geworden? Lees dan verder, want in dit artikel vertel ik je alles over deze boeiende duikbestemming.
Duiken rond Mabul
Ik zei het al even, duiken is dé reden waarom je naar Mabul afreist. En daar zal je geen spijt van krijgen. Rond Mabul kunnen vooral muck en macro divers hun hart ophalen. Er liggen zo’n 15 ondiepe duiklocaties, die ieder hun eigen soorten koralen en critters –oftewel opmerkelijke schepseltjes- hebben.
Toffe duikspots bij Mabul zijn:
- Froggy’s Lair: de beste plek om de vreemdste onderwaterwezentjes (critters) te spotten.
- Artificial Reef: bij dit rif zal je onder meer voelsprietvissen zien.
- Eel Garden: een onderwatertuin met verschillende soorten zeealen, maar bijvoorbeeld ook schildvissen en koraalgarnalen.
- Sea Ventures: hier kan je naaktslakken, krokodillevissen, hengelaarsvissen, steenvissen en murenen verwachten.
Het buureiland Sipadan staat overigens meer bekend vanwege de vele schildpadden, ontelbaar veel langszwemmende vissen zoals barracuda’s en grote exemplaren waaronder hamerhaaien. In Sipadan doe je vooral wall dives.
Tours boek je eenvoudig online of bij je accommodatie of duikschool in Semporna. Scuba Junkie is een duikresort op Mabul waar je online je trip kunt reserveren.
Snorkelen rond Mabul
Behalve duiken is tevens snorkelen een optie rond Mabul. Je zal getrakteerd worden op kleurrijke koralen en zeeschildpadden. Ook heb je de kans om ronduit aparte wezens te spotten die je bij de muck diving-locaties tegenkomt.
Weet alleen dat zowel duiken als snorkelen in deze regio verre van goedkoop zijn, al valt snorkelen nog wel mee. Voor een dagtrip moet je denken aan prijzen rond de RM 140, omgerekend ongeveer 30 euro. Ga je liever op een meerdaagse excursie, dan wordt het al snel vrij prijzig. Denk bijvoorbeeld aan een 3D2N-trip die RM 665 kost. Omgerekend is dit zo’n 139 euro, voor 3 dagen dus. Hier zit trouwens wel alles bij inbegrepen, dus ook snorkel-uitrusting, eten en drinken.
Ga je echt voor low budget? Dan kan je beter naar de Perhentians of Tioman gaan om te snorkelen.
Support de lokale community
Het is altijd fijn om wat terug te kunnen doen voor de locals toch? Helemaal als ze wel wat geld kunnen gebruiken. Een gaaf initiatief dat bewoners van Mabul Island hebben opgezet is de Nemo Island Shell Fish Shop, waar je allerlei souvenirs kunt kopen.
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het voornamelijk schelpen die ze er verkopen. Sowieso is het leuk om hier eventjes naar binnen te lopen en een praatje te maken met de aardige vrouw die er werkt.
En als je dan in de winkel staat, kan het zomaar zo zijn dat er bij het openstaande raamluik een vet schattig kindje lachend naar je kijkt 😀 .
De zonsondergang vanaf de pier
Aan het eind van de middag is de pier -oftewel de aanlegsteiger- van Mabul dé spot waar mensen bijeenkomen om een schilderachtige zonsondergang te zien. Dus, als je na je duik- of snorkeltrip terugkomt en jezelf lekker hebt opgefrist, neem dan je camera mee en pak er een kokosnoot of biertje bij om van al het moois te genieten.
Combineer de Semporna-eilanden met elkaar
De Semporna-eilanden bestaan uit onder andere Mabul, Sipadan, Sibuan, Mataking, Kapalai, Mantabuan, Siamil en Pom Pom . Wanneer je een meerdaagse duiktour boekt of gaat leren duiken, bezoek je de beste plekken rond deze eilanden vaak allemaal.
Wat leuk is, is om een dagje te gaan eilandhoppen naar de diverse eilanden die in de buurt van Mabul liggen.
Er kunnen tochten worden geregeld naar bijvoorbeeld Sipadan, Mataking, Pom Pom en Kapalai. Bovendien kan je richting het Tun Sakaran Marine Park varen. Hier vind je acht eilanden en twee kleine riffen, meer dan 500 vissoorten en prachtige koralen.
Welke accommodaties op Mabul raad ik je aan?
Gezien de beperkte beschikbaarheid en de grote belangstelling voor accommodaties op Mabul, adviseer ik je om je slaapplek op voorhand te regelen. Boek je een volledig verzorgde trip in Semporna of online, dan is dit echter niet nodig.
Simpelweg naar Mabul reizen en daar wat boeken raad ik je niet aan. De kans is namelijk aanwezig dat er geen bed meer voor je is. In dat geval zal Semporna op het vasteland van Borneo waarschijnlijk je enige optie zijn. Op Mabul betaal je echter wel een stuk meer voor dezelfde (of lagere) kwaliteit kamers, al is dit op eilanden altijd het geval.
Het is wel echt de moeite om een of meerdere nachten op Mabul te blijven slapen. Zo leer je het eiland een beetje kennen, kan je een wandeling door de dorpjes maken en de zeenomaden leren kennen en genieten van mooie zonsondergangen.
Een fijne en wat exclusievere plek om te overnachten is Mabul Water Bungalows. Ook Spheredivers Scuba & Leisure en het Smart Divers Resort zijn accommodaties die ik je kan aanraden. Speciaal voor backpackers is er Mabul Backpackers, waar je in een stapelbed terechtkunt. Maar ik zeg het je alvast: verwacht hier geen luxe of zo.
Wat is de beste reistijd om Mabul te bezoeken
Goed nieuws, je kunt Mabul namelijk het hele jaar door bezoeken. In tegenstelling tot het vasteland van Maleisië kent men in deze regio geen uitgesproken regenseizoen en moessons. Op en rond Borneo geldt min of meer de regel dat er altijd wel een buitje kan vallen.
Toch wordt mei tot en met september doorgaans als beste reisperiode beschouwd om naar Mabul te gaan, al zou ik hier niet te zwaar aan tillen. Een vriendinnetje van me is er onlangs in november geweest en heeft het helemaal super gehad.
Hoe kom je op Mabul?
Mabul ligt op 20 minuten varen van het populaire duikeiland Sipadan. Vanuit Semporna doe je er zo’n 45 minuten over.
Om in Semporna te komen kun je vanuit Kuala Lumpur in krap 3 uur naar Tawau vliegen. Vanuit daar reis je in 1,5 uur naar de stad. Vanuit Sandakan ben je met de bus krap 5 uur onderweg. Een andere optie is om de bus te pakken vanuit Lahad Datu bij de Danum Valley Conservation Area (2 uur reizen).