12 indrukwekkende dingen om te doen in Lovina (+ tips)

“Hey, how are you? Do you want to see dolphins?” Telkens als ik over het vulkanische strand slenter word ik door meerdere vissers aangesproken of ik een dolfijnen-tour wil doen. Het voelt allemaal wat commercieel aan als ik eerlijk ben, al is het begrijpelijk. Het is hier in Lovina dé activiteit en de locals verdienen op die manier hun brood.

Maar ik ontdek al gauw dat er meer bijzonders te doen is in de nabije omgeving.

De volgende ochtend spring ik op de scooter en na mezelf te hebben opgefrist in de heilige warmwaterbronnen beland ik op een van de mooiste plekken die ik op Bali heb gezien. Een plek vol magie en mysterie, en zonder toeristen. Een plek waar alles nog puur voelt.

Vandaag neem ik je mee richting het noorden van Bali en om precies te zijn naar Lovina. Een echt natuurparadijs dat je een heel ander gezicht van het eiland laat zien dan je gewend bent, al hoef je van het strand niet al teveel te verwachten. Ben je al eens in Munduk geweest en was je daar net zo enthousiast over als ik (ongelofelijk mooi is het daar hè?)? Dan past de Lovina-regio helemaal bij je.

Lovina is beroemd (en berucht) vanwege de dolfijnen die zich massaal laten zien voor de kust. In een bootje springen om deze geweldige dieren van dichtbij te spotten of er zelfs mee te zwemmen is dan ook de populairste activiteit in de streek. Er is desalniettemin meer te beleven dan enkel dat, ik zal je er vol enthousiasme over vertellen.

Ga jij de trip naar het noorden van Bali maken? Lees deze gids boordevol bezienswaardigheden, restaurants, accommodaties en meer tips dan eventjes door. Het is de complete reisgids voor Lovina met alle info die je zoekt.

Over Lovina

Officieel is Lovina overigens geen plaats maar een streek van zo’n 8 kilometer. Het gebied bestaat uit de dorpjes Kaliasem, Kalibukbuk, Anturan en Tukad Mungga, met Kalibukbuk als populairste plek. In dit plaatsje vind je de meeste accommodaties, eetzaakjes, winkeltjes en via de diverse zijstraten kom je uiteindelijk bij Pantai Lovina, oftewel Lovina Beach, het zo bekende zwartgrijze strand van deze regio.

Relaxen met een kokosnoot 🙂

Vergeleken met Seminyak, Canggu of Ubud is de vibe er helemaal anders. In bijvoorbeeld Canggu is het nogal een stressen geblazen door het drukke verkeer en de hordes toeristen. Daarentegen gaat het leven in Lovina één en misschien wel twee versnellingen lager. In het noorden van Bali kom je meer in het traditionele, nauwelijks ontwikkelde deel van het eiland uit. Dit merk je al als je van Ubud naar Munduk rijdt trouwens. Al is Lovina wel het meest toeristische gedeelde van het uiterste noorden van Bali, in bijvoorbeeld Pemuteran is het nog een stuk rustiger en minder ontwikkeld.

Het dorp, als je daarover mag spreken, is niet erg aantrekkelijk als je het mij vraagt. Er loopt een autoweg -Jl. Raya Lovina-Singaraja- dwars doorheen waardoor rondwandelen niet bepaald de moeite is. Want je raadt het al: onophoudelijk verkeer met behoorlijke herrie, met name veroorzaakt door de scooters met race-uitlaten. Verwacht bovendien geen centrum zoals je in Ubud hebt, met talrijke winkels, koffiebars en hippe eettenten. Ze zijn er wel, maar in veel mindere mate.

De tamelijk drukke weg die vanuit Singaraja door Lovina-centrum loopt

Als locals het over het ‘centrum’ of ‘de stad’ hebben, doelen ze meestal op het nabijgelegen Singaraja, zo is me opgevallen. Bespaar jezelf de moeite om daarheen te gaan trouwens, want het is een viezige, hectische stad zonder echt boeiende plekken. Ik ben ernaartoe gereden voor een koffietent met lovende reviews, maar dacht naderhand: waarom ben ik hier heengegaan echt?

Het is niet dat er helemaal geen actie in Lovina is hoor. Zo vind je langs de kust een aantal strandbars en clubs om een drankje te doen. Voor het wilde nachtleven moet je echter niet in Lovina zijn, al zal je dit waarschijnlijk weinig verbazen.

Hoezo kom je dan wel naar deze streek?

Lovina bezoek je vooral als je het helemaal gehad hebt met de hectische plekken op Bali en je een meer authentieke sfeer zoekt. In Lovina zijn natuur, relaxen en een vleugje avontuur de dingen waar het om draait. Het landschap is er bezaaid met rijstvelden, uitgestrekte bergmeren, verlaten stranden, serene tempels (waarvan er een wel heel bijzonder is) en schitterende watervallen. Dit alles omgeven door tropisch regenwoud en glooiende heuvels.

En uiteraard om dolfijnen in hun natuurlijke habitat te zien. Wanneer je tegen willekeurige mensen zegt naar Lovina te gaan hoor je inderdaad steevast over de dolfijnen. Niettemin is het onzin om te denken dat dit de enige noemenswaardige activiteit zou zijn, want er is zoals ik in het begin al zei meer om te zien.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Lovina

Wat is er te doen in Lovina en omgeving? In de buurt liggen onder meer wonderschone watervallen die een bezoekje meer dan waard zijn. Maar er is meer.

Hieronder lees je mijn beste tips.

 

Check het vulkanische Lovina Beach

Het donkere Lovina Beach

Door de vulkanische omgeving zijn de stranden in Lovina zwartgrijs van kleur. Bijzonder, al ben ik meer fan van hagelwitte of goudgele zandstroken. Het bekendste strand is hier Pantai Lovina, oftewel Lovina Beach, dat zich uitstrekt over een lengte van om en nabij de 2 kilometer.

Ik ben er op een ochtend overheen gestruind en ben tot de conclusie gekomen dat het niet bepaald een strand is om te chillen en een duik te nemen. Er liggen nogal veel boten en op sommige plekken is het aan de rommelige kant. Veel toeristen die een accommodatie met zwembad bij het strand hebben geboekt, verkiezen dan ook een ligstoel aan het zwembad boven een dagje luieren op het zwarte zand.

Iets opmerkelijks wat ik er meemaakte was een naakte, verward ogende man die in een vies uitziende poel zichzelf afwaste en door de modder aan het banjeren was. Omstanders noemden hem “Gila”, wat min of meer betekent dat ‘ie niet helemaal honderd is. Ik heb er een foto van gemaakt, al zal ik je die besparen.

Houd rekening met locals die je -vaker dan je waarschijnlijk wilt- aan zullen spreken met de vraag of je iets van ze wil kopen, wil snorkelen of dat je dolfijnen wilt zien. Dit gebeurt op het strand, maar ook rond de boulevard in Kalibukbuk – bekend om het Dolphin Statue. Tja, het blijft Bali hè 😉 .

 

Voor snorkelen en duiken ga je het best naar Menjangan

Een van de prachtige schildpadden die ik rond Menjangan Island zag

Je kunt bij Lovina Beach snorkelen, al zal je hiervoor wel met een vissersbootje de zee op moeten gaan. Vlakbij de kust is de kans namelijk groot dat je jezelf bezeert aan het aanwezige koraal. Je krijgt continu aanbiedingen naar je hoofd geslingerd, zal je wel merken.

Veel hoef je er echter niet van te verwachten, daarvoor kun je beter naar Menjangan Island bij Pemuteran gaan om de onderwaterwereld te bekijken. Dit is net als de omgeving bij Amed het beste gebied van Bali om te snorkelen en te duiken. Zo heb ik tijdens het snorkelen daar vier schildpadden gespot. Desalniettemin ben ik ook eerlijk met je als ik zeg dat er onwijs veel plastic langs gedreven kwam toen ik Menjangan bezocht. Zoiets had ik nog nooit gezien.

 

Zwem met dolfijnen

Rond Lovina zwemmen dolfijnen en de lokale bevolking heeft hier een ware toeristische attractie van gemaakt. Je kunt een tour doen en zo de lieve beestjes van dichtbij bekijken.

Er is keuze uit verschillende excursies die ’s ochtends vroeg vertrekken, de volgende zijn het meest gebruikelijk:

  • De Sunrise Tour waar je de dolfijnen vanuit de boot bewondert.
  • De tour waarbij je ook met de dolfijnen zult zwemmen.
  • De tour die behalve het bovenstaande tevens snorkelen eraan toevoegt.

Ik adviseer je om een tour te boeken die zwemmen met de dolfijnen in het programma heeft opgenomen. Dit is namelijk een onvergetelijke ervaring. De schattige beestjes komen zo nu en dan heel dichtbij en soms kom je er zelfs oog in oog mee. Zoiets is onbeschrijfelijk en levert je een intens gevoel van geluk op.

Echter, het kan -zoals dit tijdens wel meer dolfijnen-tours het geval is- aanvoelen als een heuse klopjacht. Ik overdrijf niet als ik zeg dat er tientallen bootjes het water opgaan en weinig tot geen rekening houden met de dolfijnen.

Kijk daarom goed met welke touroperator je op pad gaat om de vredige dieren te spotten. Een uitstekende partij is Lovina Ocean Dolphin Tour. De tours zijn overigens helemaal niet duur, ze variëren van 100.000 IDR tot 300.000 IDR, afhankelijk van welke je kiest.

Een andere tip die ik voor je heb is om tegen de bootbestuurder te zeggen dat hij erop let om rekening met de dolfijnen te houden. Het motto ‘klant is koning’ is hier de geldende regel, en aangezien men weet dat toeristen de beesten van dichtbij willen zien gaan ze nogal eens te ver. Wanneer je echter duidelijk bent, zal dit niet gebeuren.

 

Fris jezelf op in de heilige Banjar Hot Spring

Een heerlijke spot!

De bekendste hot springs van Bali zijn waarschijnlijk de Air Panas Banjar. ‘Air panas’ betekent ‘heet water’, dan snap je meteen de naam. Je vindt hier verschillende baden om te zwemmen of te weken in het vulkanische en bovendien helende water. De setting in de jungle en de vele hindoe-details geven het complex een mystiek tintje.

En wat dacht je van een waterstraal-massage? In het kleine bad direct bij binnenkomst aan je rechterzijde heb je metershoge waterstralen, die eventuele stijfheid een stuk minder zal maken. Laat de straal ook eens op je hoofd neerkletteren en stimuleer je bloedstroom, ik vond het echt heerlijk! Ja, het is behoorlijk hard en stevig, zie het als een Thaise massage 😉 .

Ik raad je aan om iets vroeger in de ochtend naar de Banjar Hot Spring te gaan, om zo de drukte voor te zijn. Zelf was ik er overigens ‘pas’ om half elf, er waren toen al best wat mensen al was het verre van druk.

Wat ik persoonlijk minder vond waren de toeristische winkeltjes die je tegenkomt in de straat die naar de ingang van de warmwaterbronnen leidt. Ze verkopen er precies dezelfde dingen als in Ubud, sarongs, T-shirts en dergelijke. “Hello, shopping?”. Het zorgt voor een commerciële sfeer, iets dat juist niet bij zo’n natuurplek hoort.

De hot springs liggen op een half uurtje rijden vanuit Lovina in het gelijknamige dorp Banjar.

De entree bedraagt 45.000 IDR plus 2.000 IDR om je scooter te parkeren. Je kunt tussen 08.30 uur en 17.30 uur naar binnen.

 

Ontdek het boeddhistische klooster Brahmavihara-Arama

Brahmavihara-Arama is betoverend

In de omgeving van Lovina ligt Brahmavihara-Arama, een prachtig boeddhistisch klooster met talloze kleurrijke beelden en indrukwekkende tuinen.

Nadat je de bovenstaande trap (check de foto!) naar de hemel hebt getrotseerd, kom je bij een mini-replica van de Borobudur. Je weet wel, die bekende tempel op Java en de grote broer van Prambanan.

Echt serieus, voor mij was dit de mooiste tempel die ik op Bali heb gezien. Het complex is zo onwijs toverachtig en gevarieerd. Bovendien kwam ik er amper andere mensen tegen. En juist die rust is iets wat een tempel zo’n fijn iets maakt. Rust die bij de meeste tempels op Bali ver te zoeken is, omdat de heiligdommen overspoeld worden door toeristen. Lempuyang, Pura Ulun Danu Bratan, Pura Besakih, Tirta Empul, Tanah Lot zijn hier enkele voorbeelden van.

Het is de grootste boeddhistische tempel op het eiland, waar je grotendeels hindoe-tempels vindt. De ietwat afgelegen ligging op een heuvel maakt het helemaal af. Ga zelf ervaren hoe magisch het er is.

Brahmavihara-Arama is overigens perfect te combineren met een bezoek aan de Banjar Hot Spring. De warmwaterbronnen liggen namelijk op slechts 3 kilometer afstand. De weg erheen door Banjar is erg gaaf, je krijgt er een kijkje in het lokale, authentieke leven van Bali.

De toegang tot het klooster bedraagt 25.000 IDR en het is tussen 08.00 uur en 18.00 uur geopend.

 

Verkoel bij de Gitgit-waterval

Een waterval die je in elk geval niet gemist mag hebben is de 35 meter hoge Gitgit-waterval, die diep verborgen in de jungle ligt. Houd hier wel rekening met behoorlijke drukte, het is namelijk de populairste waterval in de regio. Laat je geen gids aanpraten bij de ingang, dit is geldklopperij en absoluut niet nodig.

Indien je liever een rustigere waterval bezoekt, lees dan even verder voor de andere watervaltips die ik voor je in petto heb.

 

Check ook de Sambangan- en de Aling-Aling-waterval

Die hiervoor besproken waterval Gitgit is wat mij betreft echter niet de mooiste waterval in de regio.

Mocht je een adrenaline-junkie zijn, dan raad ik je de Sambangan-waterval aan. Je kunt er namelijk van enorme kliffen in de waterpoel springen. Hetzelfde kun je doen bij de prachtige waterval van Aling-Aling.

 

Niet te vergeten: de Sekumpul- en de Fiji-waterval

Een andere must is de Sekumpul-waterval, die door kenners als de mooiste waterval van Bali wordt beschouwd. Zelf vind ik het eerlijk gezegd lastig om zoiets te zeggen, want de watervallen die ik rond Munduk heb gezien waren ook echt bizar mooi.

De rit dwars door de natuur is al een ervaring op zich. Eenmaal aangekomen bij het natuurgeweld is het de ultieme beloning om te jezelf te verfrissen, door recht onder het stortende water te gaan staan. Ook hier heb je trouwens geen gids nodig.

Combineer de Sekumpul Falls met de Fiji-waterval, die er vlakbij ligt. Het mooie is dat je daar een grote kans hebt de plek compleet voor jezelf te hebben.

Mocht je een dagtrip willen doen naar de Sekumpul-waterval vanuit bijvoorbeeld Ubud of Canggu, dan heb je deze tour als mogelijkheid om te boeken.

 

Doe de mini-trekking naar de Banyu Wana Amertha Waterfall

De BWA Waterfall behorde bij de Banyu Wana Amertha Waterfall

De Banyu Wana Amertha Waterfall is iets logischer om vanuit Munduk te bezoeken, al ligt dit natuursprookje met krap 25 kilometer ook niet heel ver weg van Lovina.

En jeetje, wat werd ik hier verrast door de watervallen zeg. Het regende pijpenstelen en ik was er helemaal in m’n uppie, waardoor de ervaring extra gaaf uitpakte. Na een (korte) trektocht door het regenwoud kom je uiteindelijk bij vier watervallen terecht, met de BWA Waterfall die een aaneenschakeling van kleine watervalletjes is als meest sensationele spot.

 

Voor de avonturiers: boek een dagje canyoning

Voor de echte avonturiers mag canyoning natuurlijk niet op de todo-list ontbreken. Tijdens een spannende dag zal je Bali op een totaal andere manier leren kennen dan de meeste toeristen doen.

Duiken in verscholen ravijnen, afdalen langs enorme kloven en abseilen in een vleermuizengrot staan allemaal op het programma. Tevens zal je de al even genoemde Aling-Aling-waterval via een steile afdaling bezoeken.

Ben jij klaar voor deze sportieve en spannende maar ook zeker erg toffe dag? Boek dan hier je tour.

 

Loop door de rijstvelden

De rijstvelden in Lovina

Oké, de rijstvelden in Lovina maken dan misschien niet zo overweldigende indruk als die in Jatiluwih of Munduk, maar wanneer je richting het centrum komt gereden vanuit Banjar kom je langs meerdere fotogenieke en uitgestrekte groene velden die zeker de moeite waard zijn om even een stop te maken.

Die ochtend toen ik van Lovina Beach richting de Banjar Hot Spring reed, zag ik links van me het mooie groene landschap en besloot ik de scooter te parkeren en een korte wandeling door de velden te maken. De enige persoon die ik tegenkwam was een lokale bewoner die me op een papaya-plantage wees.

Al met al een heerlijk begin van mijn dag, met de warmwaterbronnen in het vooruitzicht.

Zo’n 20 kilometer ten zuiden van Lovina ligt Mayong Village, je hebt er prachtige rijstvelden en kunt er de Mayong Cultural Walk lopen. Een ware aanrader wanneer je geen genoeg kunt krijgen van rijstvelden.

 

Rijd per scooter naar Pemuteran

Pemuteran, het laidback-Bali van jaren geleden

Voor de meeste mensen in Lovina de eindbestemming wanneer ze het noorden van Bali bezoeken. Maar wat als ik je zeg dat er 50 kilometer ten westen van de vulkaanstreek nog een prachtig, onontgonnen vissersdorp op je wacht, waar je qua beleving jaren terug in de tijd stapt?

Ik heb het over Pemuteran, een klein plaatsje vol charme aan de kust en vlakbij het Bali Barat National Park. Kippen, geiten en varkens lopen over onverharde wegen, kinderen spelen met fietswielen of een potje badminton en locals draaien hun hoofden om als je langsloopt.

Pemuteran is overigens populair onder duikers, vanwege de nabijheid van Menjangan Island. Maar ook als niet-duiker kan ik je zeggen dat het de moeite is om er een paar daagjes heen te gaan. Wandel door de bergen van Batu Kursi, boek een snorkel-tour en geniet vooral van de lokale, ongedwongen en tijdloze vibe die er hangt.

Zelf ben ik er in de ochtend rond de klok van tien naartoe gereden vanuit Lovina. Ik deed er 1,5 uur over.

 

Waar boek je tours en activiteiten in Lovina?

Het meeste in Lovina kun je makkelijk op eigen houtje doen. Om een dolfijnen-tour te boeken raad ik je aan om een kijkje nemen op Get Your Guide.

Hieronder zie je de meest populaire tours die Get Your Guide aanbiedt, je boekt er een in een paar simpele klikken:

Powered by GetYourGuide

 

Wat zijn leuke eet- en drinktentjes in Lovina?

Basic maar lekker: de nasi goreng van Warung Iwan

Op en rond Lovina Beach zijn meerdere goede warungs te vinden die gerund worden door locals, met gerechten die je slechts één of enkele euro’s kosten. Meestal staat er een vrouw te koken, van pittige ‘nasi goreng’ tot ‘gado-gado’, de in pindasaus ondergedompelde groenten met rijstcake, lokaal ‘lontong’ genoemd. Heerlijk! Seafood-liefhebbers komen in Lovina ook aan hun trekken, ‘ikan bakar’ -gegrilde vis- is er namelijk in overvloed aanwezig.

Een aanrader is Warung Ayu Lovina Beach. Je zal er meestal wel eventjes geduld moeten hebben, aangezien het een geliefde eettent is die zowel locals als toeristen aantrekt.

Een andere tip is Warung Apple. Probeer er zeker de ‘soto ayam, als je van kippensoep houdt tenminste.

Verder raad ik je Warung Nemo aan. Je kunt hier met je voeten in het zand genieten van vers gegrilde vis of wat je ook maar wilt. Het is daarnaast een ideale plek om de zonsondergang te bekijken.

Mijn favoriete écht lokale Indonesische tentje is Warung Iwan. Qua locatie aan de weg misschien niet al te sexy, de nasi goreng is er echter superlekker. In deze eetschuur zie je voornamelijk locals eten en niet of nauwelijks toeristen. Let op: deze warung is enkel geopend van 09.00 uur tot 18.30 uur.

Vers gevangen vis en andere seafood bereid op de barbecue eet je bij Barakuda Restaurant, waarbij je pal aan het strand zit. Snapper, barracuda, tonijn, inktvis, ‘mahi mahi’, garnalen; er is van alles te krijgen. Tevens is de vissoep hier een aanrader.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je iets helemaal anders wilt dan de geijkte Indonesische keuken. Trek in vegetarisch bijvoorbeeld? In dit geval is AKAR Cafe Lovina echt een topper om een hapje te eten.

Wil je iets zoets eten zoals een zelfgemaakt taartje? Bij Buda Bakery & Resto maken ze lekkere gebakjes en vers brood, en ze hebben er bovendien goede koffie. Datzelfde geldt voor Coffeenosky, waar je verder ook een fraai uitzicht op de rijstvelden hebt.

Zin in wat leven in de brouwerij en een cocktail of een ijskoude Bintang, terwijl er een band livemuziek speelt? Check dan de Zigiz Bar.

Check trouwens deze tips die ik voor je hebt met betrekking tot eten op Bali. Ze zullen je verbazen.

 

Waar in Lovina raad ik je aan om te overnachten?

De artistieke poort bij Hotel Indra Pura

Een voordeel van Lovina is dat je er voor relatief weinig geld uitstekende kamers krijgt. Zo heb je voor 10 euro -of zelfs minder!) vaak al iets wat helemaal prima is. Ook voor de luxerpaardjes is er zat aanbod trouwens, de exclusievere accommodaties vind je veelal in de Lovina Hills.

Zoals ik al zei is Kalibukbuk rond Lovina Beach een logische bestemming om te verblijven als je Lovina bezoekt. Indien je behoefte hebt aan comfort, dan zijn Kayu Manis Villa & Spa en het luxueuze The Damai twee perfecte accommodaties. Of verblijf iets verder van het strand tussen de glooiende, groene heuvels -de Lovina Hills- en verwen jezelf bij het Puri Mangga Sea View Resort & Spa. Een andere tip hier is het elegante Maha Hills Resort.

Mooi ingerichte en betaalbare kamers heb je bij Lovina Life Room & Cafe. Ze hebben er bovendien een fijn zwembad om te chillen. Ook het Ju’Blu Hotel is een prachtige accommodatie in dezelfde prijsklasse. Kleinschalig en rustig is Villa Manayasa, zij bieden zeer nette en modern afgewerkte kamers.

Wil je een eigen kamer maar heb je geen zin om meer dan een euro of 15 euro per nacht te betalen? Dan kun je zat homestays vinden rond het strand. Twee aanraders zijn het Kaia Lovina Guest House en Gede Homestay.

Echt low-budget slaap je bij Hotel Indra Pura, verwacht daar alleen verder geen luxe, zelfs geen klamboe. Maar wél veel groen, goede wifi en een keukentje waar je gebruik van mag maken. Via Agoda boekte ik er een kamer voor 4 euro, ongekend toch?

Ten slotte heb je een aantal eenvoudige hostels om uit te kiezen, bijvoorbeeld het ultragoedkope en zeer goed beoordeelde Family Hostel. Behalve in een dorm kun je daar tevens in een tentje slapen, wat een vette ervaring is als je graag kampeert. Of pit voor een grijpstuiver in een van de hangmatten.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven in Lovina?

Jalan Laviana is een leuk zijstraatje met gezellige eetzaken en touroperators

Om Lovina goed te leren kennen adviseer ik je om 3 volle dagen te blijven.

Zo heb je behalve de activiteiten bij Lovina Beach ook voldoende tijd om de regio per scooter te verkennen. En juist dat is iets wat je niet gemist wilt hebben, het is namelijk een groen paradijs waar je in terechtkomt.

Na 3 dagen heb je het er waarschijnlijk wel gezien, het is verder ook niet zo’n spannende plek om langer te blijven hangen als je het mij vraagt. De omgeving met dolfijnen, watervallen, tempels, warmwaterbronnen en rijstvelden het meest boeiend.

 

Kun je pinnen in Lovina?

Pinnen is in Lovina geen enkel probleem. Je vindt er verscheidene bankautomaten, waaronder van BNI, BRI, CIMB en BCA.

Mocht je meer willen weten over pinnen op Bali, lees deze gids dan zeker even door.

 

Hoe zit het met transport in Lovina?

Om de omgeving te verkennen heb je hoe dan ook vervoer nodig, een scooter is hierbij aan te raden. Een andere optie is om je rond te laten rijden door een privéchauffeur. Voel je je echter veilig op een scooter, dan zou ik altijd voor die optie gaan. Het is een heel avontuur om door de Lovina-regio te toeren.

Wanneer je niet op de scooter naar Lovina gekomen bent, huur je er ter plaatse eentje voor 70.000 IDR per dag. Bijvoorbeeld via Bali Bali Bike Rental (nee dit is geen typefout 🙂 ). Bikago is een andere gerenommeerde verhuurder waar je terechtkunt, via hen regel je eenvoudig online een motorbike.

Overigens werken de apps Grab en Gojek hier gelukkig ook. Om bijvoorbeeld naar Banjar te komen kun je zodoende prima een motorbike-taxi via een van deze apps boeken. Het kan in die gevallen echter lastig zijn om een taxi voor de terugweg te vinden via die apps, al is er altijd wel een local die je terug wil brengen.

 

Hoe kom je in Lovina?

De belangrijkste reden waarom je in Lovina en omstreken weinig toeristen tegenkomt vergeleken met het zuiden van Bali, is het simpele feit dat het een behoorlijk stukje karren is om er te komen. De rit op de scooter is helemaal super. Op Bali is de regel dat hoe noordelijker je komt, hoe groener en bergachtiger het wordt.

Je kunt er komen vanuit bijvoorbeeld Ubud (2,5 uur reistijd), Amed (2 uur en 15 minuten reistijd), Munduk (45 minuten reistijd), Canggu (2 uur en 15 minuten reistijd), Seminyak (2 uur en 50 minuten reistijd), Kuta (2 uur en 50 minuten reistijd), Uluwatu (3,5 uur reistijd) en Denpasar (2 uur en 45 minuten reistijd). Vanaf Bali Airport ben je om en nabij de 3 uur en 15 minuten onderweg. Let op: dit zijn schattingen en het zal eerder langer dan korter duren.

Publiek transport is er niet of nauwelijks. Wel rijden er shuttle-busjes van Perama die kant op, bijvoorbeeld vanuit Ubud (3,5 uur reistijd), Munduk (1,5 uur reistijd) en Sanur (4,5 uur reistijd). Ook kun je je met een taxi laten afzetten. Zowel de bus als taxi boek je via 12Go Asia. Een andere optie is om een privéchauffeur te boeken die je in een dag langs de hoogtepunten van Lovina rijdt. Of boek een tour, daarover vertel ik je hieronder meer.

Zelf ben ik met de scooter van Munduk naar Lovina gereden, om precies te zijn via Tirtasari en Banjar. Ik adviseer je om ook deze route te nemen wanneer je in Munduk vertrekt, je komt dan namelijk langs schitterende groene landschappen, kleine dorpjes en diverse uitkijkpunten met zeeën aan natuur voor je.

 

Zijn er dagtours naar Lovina?

Wanneer je geen trek hebt om zelfstandig richting Lovina te reizen kun je tevens kiezen voor een dagtrip. Je vertrekt hierbij vanuit een van de bekende plaatsen op Bali.

Een leuke tour die je langs indrukwekkende hoogtepunten brengt is deze. Je gaat (op een diervriendelijke manier) op zoek naar dolfijnen en bezoekt verder de Gitgit-waterval en de Ulundanu Bratan-tempel in Tabanan.

 

Leuke routes voor Bali

Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen op Bali, met Lovina als een van de plekken om te bezoeken? Speciaal voor Bali-lovers heb ik Backpackgids Bali geschreven, een gids vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info.

De gids is een aanrader als je die kant opgaat en wel wat hulp (en inspiratie!) kunt gebruiken met de planning van je reis.

 

Meer lezen over Bali?

Op m’n blog heb ik nog een heleboel andere artikelen en inspirerende verhalen over Bali geschreven. Niet zo gek trouwens, want ik heb er een behoorlijke poos gewoond en me er uitermate goed vermaakt.

Dus, als je zin hebt om meer te lezen over dit prachtige eiland in Indonesië, bekijk dan al mijn andere Bali-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over Lovina? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw