Is backpacken voor jou weggelegd? Eerder schreef ik dat het voor de gemiddelde persoon voornamelijk gaat over het hebben van een bepaalde mindset. Blijf je tegen jezelf roepen dat je niet kunt gaan reizen, dan ontstaat er vanzelf een self fulfilling prophecy. Oftewel: de aanname zal uiteindelijk waarheid worden.
Maar, natuurlijk is het lang niet altijd zo dat het alleen om deze mindset draait. Wat als je bijvoorbeeld lijdt aan een ernstige ziekte? Wellicht ben je een grote schuld aan het terugbetalen, mag je je eigen land niet uit (denk aan Noord-Korea) of leef je in armoede?
Ook heb ik het over mensen die een gezin hebben en niet zomaar even “doei, ik ben weg” kunnen zeggen.
Zo zijn er nog vele redenen te verzinnen.
Om het concreet te maken, enkele schokkende cijfers:
- 1,2 biljoen mensen rond moeten komen van minder dan $1 per dag (bron: VN).
- 2,8 biljoen mensen hebben dagelijks minder dan $2 te besteden (bron: VN).
- Wereldwijd zijn er 59,5 miljoen mensen op de vlucht (bron: Rode Kruis).
- 1 op de 5 Nederlanders heeft zorgelijke schulden (bron: NOS).
Wat ik maar wil aangeven, is dat wij -zij die de kans hebben om te reizen- best dankbaar mogen zijn voor de mogelijkheden die we hebben. Het is makkelijk om alles maar als vanzelfsprekend te zien.
Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn mindere periode in El Nido met de hostel-eigenaresse Isabelle sprak. Ze wilde maar al te graag backpacken, zoals ze veel Westerlingen zag doen. Helaas was dit door armoede voor haar niet mogelijk. Ook een studie volgen bleek financieel onhaalbaar.
Zelf heb ik de luxe gehad om na mijn studies in Nederland en België op reis te gaan, omdat ik bij mijn stagebedrijf kon blijven werken, goed verdiende en daarom voldoende geld had gespaard.
Ook hebben wij Nederlanders de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘cadeautjes’ die de overheid geeft: een studiebeurs en een Ov-jaarkaart. Dit heeft mij een hoop euro’s bespaard die ik indirect aan m’n reis heb kunnen uitgeven.
Lees ook: de oneerlijke wereld.
Door tijdens mijn tijd in België deels te lenen, heb ik een studieschuld opgebouwd. Vervelend? Zo zie ik het niet. Hierdoor heb ik namelijk mijn spaargeld kunnen behouden om te backpacken en een leuke studententijd gehad.
En dan komt de periode waarin ik besloot om mijn baan op te zeggen, al deed ik dat niet zonder reden. Eerlijk is eerlijk, dit kan ook niet iedereen zomaar even doen. Stel dat je een gezin hebt of vastzit aan een woning, dan zal je hoe dan ook (snel) een inkomen moeten krijgen.
Maar zelfs als je een vaste baan hebt, geven sommige bedrijven je de mogelijkheid om voor meerdere maanden weg te gaan.
Zo reisde een studiegenootje van me onlangs nog voor 3 maanden naar de oostkust van Australië, Bali en Sapa. Allemaal mogelijk omdat haar werkgever deze kans bood. Super toch? In ieder geval niet vanzelfsprekend.
Dat ik mijn tijd in kan vullen zoals ik wil, zie ik als iets bijzonders. Geen wekkers meer, weinig werkdruk, geen planningen en vooral vrijheid. Ik heb er zelf hard voor gewerkt, maar natuurlijk ook de mogelijkheid gehad om op te bouwen wat ik nu heb.
Door de mensen om me heen, maar ook door de tijd waarin we leven.
Er zijn vandaag de dag namelijk oneindig veel mogelijkheden om een online business op te zetten en locatie-onafhankelijk te werken, dé oplossing voor backpackers zoals ik. Jaren geleden konden mensen hier alleen maar van dromen.
Het is goed om je zo nu en dan te realiseren dat het vrij kunnen invullen van je tijd en op reis gaan deels een gift is en niet iets ‘normaals’, ook al went (bijna) alles. Weet dat de grote meerderheid van alle mensen op de wereld in een andere situatie zit.
Ook als jij iemand bent die tijdens het backpacken op de kosten moet letten, minder leuke baantjes aan moet nemen of als het gewoon even tegen zit, ben je bevoorrecht. Jij hebt namelijk de kans die lang niet iedereen heeft, de kans om je dromen waar te maken.