Ik zet de eerste stap buiten de gure parkeergarage waar mijn hostel zich bevindt, weggestopt op de vierde verdieping ergens in Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Origineel bedacht vind ik. Op steenworpafstand ligt de hotste eetstraat van de hoofdstad: Jalan Alor, en evenals de voorbije dagen ga ik er even een kijkje nemen.
Op een gegeven moment zie ik vanuit mijn rechterooghoek een Indiër met een lange, haast witte krulbaard voor een restaurant van een glas koffie genieten. Want inderdaad, koffie wordt hier in Kuala Lumpur in Indiase resto’s uit glas gedronken. Hij trekt mijn aandacht dusdanig, dat ik niet kan stoppen stiekempjes te staren. De man heeft iets weg van een of andere magiër, zoals ze die in boeken wel eens mooi weten te omschrijven.
Als ik het aandurf in zijn glinsterende, zowat zwarte ogen met amper een randje wit te kijken, voel ik een ongewone tinteling door mijn linker bovenarm trekken. De tovenaar maakt me bang en nieuwsgierig tegelijk.
Noem het vluchten, maar ik besluit door te lopen. Niet echt wetend wat hiermee aan te moeten.
Nog enigszins bevangen door een mix van angstgevoelens en verwondering, nader ik het intussen bekende kraampje waarop de komische tekst ‘stinky tofu’ staat. Dan sla ik linksaf de straat in waar het nooit saai is. Yep, ik heb het over streetfood-heaven Jalan Alor.
Middenin het het hippe Bukit Bintang ligt Jalan Alor, de populairste eetstraat van Kuala Lumpur die vooral ’s avonds retegezellig is. Kolossale gevels beplakt met neonlicht, stinkende durians, rokerige stalletjes, ingevette bakplaten en misschien wel duizenden rode krukjes, tafeltjes en stoelen staan klaar om mensen van een lekkere avond te voorzien.
Of je nou trek hebt of niet, hier rondstruinen is sowieso al een heuse belevenis. Wanneer de avond valt en de met Chinese lampionnen versierde straat haar lichten aandoet, is het soms net of je op een kermis loopt. Alleen dan zonder de geijkte attracties. Al je zintuigen worden continu geprikkeld.
Je begrijpt het al: Jalan Alor is een must om te bezoeken tijdens je trip naar KL. Vroeger een beruchte rosse buurt, vandaag de dag een mekka voor foodies. In dit artikel ga ik je er alles over vertellen, inclusief een paar sfeerbeelden.
Ben jij klaar om jezelf onder te dompelen in een mengelmoes van Aziatische geuren, kleuren en smaken?
Zorg dan dat je wat ringgits op zak hebt en wandel met me mee 🙂 .
Jalan Alor: steetfood-heaven in hartje Kuala Lumpur
Wat behalve de culinaire verwennerij nou zo leuk is aan Jalan Alor, is de typische Aziatische sfeer door in de straat zweeft. Het is een sfeer die alle passanten een gevoel van vrolijkheid geeft. Te vergelijken met als je in Europa over een kerstmarkt struint. Deze fijne ambiance is in het vooral volgebouwde en moderne Bukit Bintang, waar zien en gezien worden plus materialisme hoofdthema’s blijken, juist ver te zoeken. Eerlijk gezegd past de Jalor Street helemaal niet in de omgeving, maar gek genoeg daarom ook weer perfect.
Als je naar boven kijkt, zie je slierten met rode Chinese lampionnen hangen. Verder zijn het verzamelingen restaurants, versierde eetkraampjes en hordes enthousiaste mensen die eruitzien als hongerige aapjes die het beeld bepalen. Stap voor stap sluipen kruidige geuren je neus binnen en wordt je lekkere trek aangewakkerd.
Fruit, sappen, seafood, kokosnoten, Maleisisch, Thais, Vietnamees, Indiaas, Zuid-Koreaans, Japans, Chinees en een vleugje Midden-Oosters; eten en drinken uit alle Aziatisch culinair aansprekende contreien is aanwezig. Gebakken inktvis, wagyu-biefstuk aan een stokje geregen, visballetjes, een bladerdeeg-broodje met rundergehakt, dumplings, tig rijstgerechten en gedroogd varkensvlees zijn daar slechts een paar voorbeelden van.
Je ziet er overigens geen gekookte varkenskoppen zoals in de Chinatown van Bangkok of diepgefrituurde wormen en schorpioenen die we van Khao San Road kennen. Godzijdank niet. Ladyboys heb ik daarentegen wel gespot. En vraag me niet waarom, maar ze willen telkens weer een praatje met me maken. Daar blijft het voor mij trouwens bij hoor, kletsen. Ik heb er in tegenstelling tot zat andere Westerlingen geen diepere interesse in. Als ik je een ervaringstip mag geven: ga er bij een date in KL niet klakkeloos vanuit met een vrouw te van doen te hebben)…
Sommige kraampjes trekken extra de aandacht. Zoals eentje die HOT SQUID schreeuwt. Een Chinees ogend meisje in een elegante witte prinsessenjurk staat ervoor, en neemt zeker tien selfies van haar fake lachende smoeltje. Ondertussen hoor ik het sissende geluid van de inktvis-stokjes die op de bakplaat liggen en is het mistig van de rook.
De kraam die ik al noemde, die met de stinkende tofu, is eveneens een regelrechte publiekslieveling, ondanks de toch tamelijk afstotende naam. Wat eet je hier nu precies? Gefermenteerde tofu die op z’n zachtst gezegd niet al te fris ruikt, alsof een vaatdoekje te lang gebruikt is. Voor jouw info: ik heb deze even aan me voorbij laten gaan…
Ook kan de fameuze durian natuurlijk niet ontbreken. Je mag deze geurende stekelvrucht gerust het lokale goud noemen. Kleine pakketjes gaan moeiteloos voor omgerekend een tientje of meer over de toonbank. De oranje variant is de meest lekkere en dure, zo hebben insiders laten doorschemeren. Ik heb het al vaker gezegd: je moet het echt ‘ns proberen. De romige substantie heeft mij in elk geval een echte liefhebber gemaakt. Iets wat ik gezien de indringende geur nooit had verwacht. Inmiddels vind ik het zelfs lekker ruiken!
Met de familie durians happen is echt een uitje voor de locals, zoals uit eten gaan dat bij ons is. Een opgedirkte vrouw zit mooi te wezen aan een tafeltje en stift haar lippen inclusief bijbehorend spiegeltje, tegelijkertijd likt haar liefje het laatste vruchtvlees gretig van de pit af. Hun twee kinderen smullen ieder van hun eigen stuk, ze lijken er volledig in op te gaan en eventjes niet-aanspreekbaar te zijn.
Behalve ontelbare kraampjes stikt het van de restaurants in de eetstraat, allen met hun eigen terras. Een hoop ervan hebben sfeerrijke neonlichten aan de gevel hangen. Medewerkers wachten je op en vragen of je iets bij ze wilt komen eten. Een tikje opdringerig hier en daar, desondanks niet te vergelijken met de praktijken zoals we die kennen van, ik noem maar iets, de souvenirswinkels in Turkije – waar de verkopers zich als hyena’s gedragen en je als hun prooi beschouwen.
Dikke plus: verkeer is verboden in Jalan Alor. Je zult er zodoende geen last ondervinden van pruttelende scooters of stapvoets rijdende auto’s, en kunt lekker vrijuit bewegen.
Terugkomend op de rosse buurt die Jalan Alor ooit was. Rondom vind je daar nog wel de nodige invloeden van terug moet ik zeggen. Bijvoorbeeld obscure massagesalons waar het niet bij masseren blijft. Tegen een van de sexy geklede dames die op me afkwam, zei ik te gaan douchen omdat ik net gesport had en flink zweette. Dat konden we ook best samen doen, zo fluisterde ze in m’n oor…
Als ik Jalan Alor kort moet samenvatten zeg ik: uitbundig, bruisend, prikkelend en toeristisch. Zoek je een puur authentieke avondmarkt in Kuala Lumpur, dan zijn er absoluut betere opties.
Welke eettentjes in Jalan Alor zijn aanraders?
Voor ‘nasi lemak’, het populaire Maleisische gerecht met rijst, pinda’s, sambal, ei, komkommer en eventueel kip of vis is NASI LEMAK UNCLE BOB een aanrader.
Meer trek in Thais? Check dan Dino’s Thai Food. Probeer de ‘som tam’, ‘pad krapow’ en ’tom kha’ zou ik zeggen. Laatstgenoemde is een verkwikkend pittig kokossoepje.
Bij Restaurant Good Timing KL hebben ze vrijwel alles. Van zeevruchten en noodles tot aan spaghetti bolognese en gewokte groenten met een vlammige smaak.
In een van de zijstraatjes is het net of je in Vietnam bent, daar zie je bijna louter Vietnamese eettentjes. Een leuke is bijvoorbeeld Việt Nam Nướng Đá Xông Khói.
Ontbijten tussen de locals met ontzettend goede nasi lemak, rendang of ander verrukkelijks doe je bij de Nasi Lemak Alor Corner, aan de overkant van de straat. Altijd als ik in Bukit Bintang zit ga ik hierheen om m’n dag met smaak te beginnen.
Voor de rest moet je het gewoon lekker zelf gaan proberen bij de restaurants en kraampjes die je bevallen. Je hebt onwijs veel keuze.
Enne, voor meer eettips in Bukit Bintang moet je dit artikeltje even lezen.
Street-art rondom Jalan Alor
Wat verder gaaf is om je te laten weten is dat er paralel aan Jalan Alor een aantal speelse muurschilderingen te bewonderen zijn.
Zo is er een portret van een wat introverte meneer die van een durian aan het smikkelen is. Een schattig oud omaatje opent het fruit voor hem en er hangt een hongerige kat aan z’n kruk. Achter de man staat een andere meneer met een futuristische bril op z’n neus geleund tegen de boom de krant te lezen.
Zulke creatieve uitspattingen, ik hou ervan!
De exacte locatie van de street-art is hier.
Waar rond Jalan Alor raad ik je aan om te overnachten?
Indien je een gaaf hostel zoekt om een paar nachtjes te verblijven, raad ik je Oa The Factory aan. Ikzelf ben er meerdere keren geweest en de locatie in een parkeergarage kan niet origineler. Je ontmoet er makkelijk andere mensen en het is er schoon. Fijn bovendien: je slaapt in je eigen cabine en dus niet in een (wiebelend) stapelbed. In 5 minuten loop je naar Jalan Alor, kan niet beter dus. Oh ja, en vergeet de huiskat niet te aaien 😀 . The Freedom Club en The Bed zijn twee andere hostels die uitstekende reviews hebben, op maximaal 900 meter van de eetstraat.
Voor wat betreft hotels heb je evengoed zat opties. Van eenvoudige budgethotels tot aan boetiekhotels en vijfsterren-luxe. Een goede keuze die relatief leuke prijsjes biedt is citizenM. Sfeerrijk is het Anggun Boutique Hotel met haar klassieke, Chinese vibes. Een segmentje hoger is Imperial Kuala Lumpur top. Pure luxe vind je bij Banyan Tree.
Je kunt tevens voor een studio gaan. De betere nabij Jalan Alor zijn in mijn ogen Axon Residence By Classy en Axon Residence KLCC.
Is Jalan Alor duur?
Jalan Alor is zeker niet KL’s goedkoopste avondmarkt om te eten. Het is nou eenmaal een toeristische hotspot, wat terug te zien is in de prijs.
Je kunt er trouwens wel eten voor 10 ringgit (RM) hoor, omgerekend zo’n 2 euro. Da’s zo’n beetje de minimumprijs voor een maaltijd die je er zult vinden. Echter, het kan ook zomaar het viervoudige daarvan zijn. Ligt er helemaal aan wat je bestelt. Zeker de niet-Maleisische gerechten en de seafood hakken erin.
Enkele voorbeelden:
- Nasi lemak met kip: RM 10
- Penang fried kway teow: RM 10
- Thai basil chicken: RM 25
- Mango sticky rice: RM 25
- Gebakken inktvis: RM 30
- Gestoomde mossels met knoflook: RM 22
- Kokosijs: RM 15
- Een kokosnoot: RM 6 – RM 7
- Een fruitshake: RM 8 – RM 10
Wanneer is Jalan Alor geopend?
Jalan Alor is de gehele dag te bezoeken, al komt de boel vanaf een uur of vijf ’s middags pas echt tot leven. Overdag zijn bovendien lang niet alle restaurants en kraampjes open.
Wanneer de zon rond zessen eenmaal onder is, is de straat op z’n mooist en stikt het van de mensen. Zowel locals als toeristen van over heel de wereld komen erheen om al het lekkers te proeven.
Meestal is het tegen middernacht wel afgelopen en is het plots net of er nooit mensen geweest zijn.
Hoe kom je in Jalan Alor?
Om op Jalan Alor te komen zal je naar Bukit Bintang moeten reizen, een van de bekendste wijken van Kuala Lumpur die tot het centrum behoort.
Allereerst kan je de monorail (metro) naar station Bukit Bintang nemen. Vervolgens stap je uit op het kruispunt van Jalan Sultan Ismail en Jalan Bukit Bintang. Je loopt vanuit hier in 5 minuten naar Jalan Alor.
Vanaf Kuala Lumpurs vliegveld (KLIA T1 en KLIA T2) zijn er diverse manieren om in Bukit Bintang te komen. Per taxi ben je 1 uur onderweg, die zal je rond de RM 75 kosten. Daarnaast vertrekken er voor RM 15 bussen naar Pudu Sentral, aan de rand van Chinatown. Houd rekening met 1 uur reistijd. Vanuit het busstation Pudu Sentral loop je in een kwartiertje naar Bukit Bintang. Ten slotte heb je de trein (KLIA Ekspres of de KLIA Transit). Je reist hiermee in een half uur naar KL Sentral (tickets koop je hier voor RM 55), waar je daarna op de monorail naar Bukit Bintang stapt. Dit laatste ritje duurt een paar minuten en kost enkele ringgits.
Mocht je meer informatie zoeken over hoe je van de airport van Kuala Lumpur (T1 en T2) naar het centrum reist, lees dan deze gids.
Zit je in Chinatown? Vanaf Jalan Petaling is het een dikke twintig minuten lopen.
Meer smaakpapillen-verwennerij in Kuala Lumpur
Ben je beniewud naar meer toffe avondmarkten in Kuala Lumpur? Of wellicht een uitstekend Indiaas restaurant? De betere sushi van de metropool?
Bekijk dan deze ultieme eet-spots in de Maleisische hoofdstad.
Ga jij een kijkje nemen op Jalan Alor?