5 indrukwekkende dingen om te doen in het Fiordland National Park

Ondanks dat het Fiordland National Park, gelegen op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland, tot een van de meest regenrijke gebieden ter wereld behoort, heb ik er geen enkele dag een druppel uit de lucht voelen komen.

Toeval of niet?

Ach, laat ik niet te ver uitweiden.

Wat er denk ik meer toedoet, is dat dit immense natuurpark een geweldige plek is om te bezoeken. Indrukwekkende fjorden, reusachtige bergen die met sneeuw bedekt zijn, ontelbaar veel watervallen, oogstrelende meren en felgekleurde boslandschappen.

Ze is liefst 1,2 hectare groot en daarmee het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Je kunt er daarom makkelijk meerdere dagen verblijven. Doe dit ook! Ik help je alvast een handje door 5 geweldige activiteiten met je te delen. Tot besluit geef ik je nog enkele handige tips.

 

1. Hike naar het wonderschone Lake Marian

Lake-Marian-Fiordland-National-Park
Lake Marian: alweer zo’n bijzondere plek in Nieuw-Zeeland

Lake Marian is een plek die je mond zal doen openvallen. De weg erheen is door de modderige wildernis en vergt hier en daar wat klauterwerk. Echter, de inspanning is het allemaal waard. Bovendien loop je er weinig mensen tegen het lijf.

Groen bemoste boomstammen kruisen elkaar, en hebben op deze manier doorgangen gecreëerd om je tocht door het bos te vervolgen. Dan weer loop je langs rode blokken steen die de aandacht opeisen. En soms heb je simpelweg weinig andere mogelijkheden dan een modderpoel voor lief te nemen.

Lake-Marian-Falls
De wild stromende Marian Falls waar je in het begin langskomt

In het begin zie je de Lake Marian Falls en na een dik uur beland je via een smal pad bij het oogstrelende meer. Een meer dat wordt omringd door besneeuwde bergen, waarvan de spiegeling op het water reflecteert. Ga even zitten, drink wat en geniet van het uitzicht. Of neem een duik en verfris jezelf.

 

2. Maak een cruise door Milford Sound

Milford-Sound-Cruise
Op de boot door Milford Sound

De dag nadat ik bij Lake Marian was geweest, ben ik doorgereden naar Milford Sound, wat onverwachts nog bijna 2 uur rijden was. Maar deze tocht bleek absoluut geen straf. Het landschap is hier zó indrukwekkend dat het eigenlijk al een hoogtepunt op zich is.

Na een tijdje kom je dus aan in Milford Sound waar je de keuze hebt uit diverse organisaties om je cruise door het fjord mee te doen. Ik heb gekozen voor Milford Cruise, met name omdat zij het kleinschalig houden. Er zijn weinig mensen op de boot, waardoor je in alle rust van de uitzichten kunt genieten.

Milford-Sound-waterval
Een van de watervallen waar we onderweg stopten

Ook is er een gids die leuke en informatieve weetjes met je deelt. Zo dacht Captain Cook ooit dat het hele gebied slechts een rivier was. Een zeehondenjager ontdekte vervolgens per toeval dat het om iets heel anders ging, namelijk een fjord. Wetenschappers stelden dit vast door de aanwezige gletsjerkrassen in de bergen.

We stopten bij de Harrison Cove en de Stirling Waterfall. Een bijzondere ervaring was om op het dek onder deze gletsjerwaterval te staan en het natuurgeweld op me af te laten komen. 

Wist je trouwens dat Milford Cruise nog boeiender is wanneer het (hard) regent? Er ontstaan dan namelijk talloze watervallen op de granieten bergen, wat voor prachtige aanzichten zorgt.

 

3. Laat je verbluffen tijdens de Gertrude Saddle Track

Bij het begin loop je direct deze vallei binnen

In Te Anau ben ik naar een informatiepunt gegaan om informatie in te winnen over de Gertrude Saddle Track. Op Facebook had ik namelijk vernomen dat veel reizigers deze hike als het hoogtepunt van het Fiordland National Park zagen.

De vrouw die me hielp, zei op serieuze toon dat Gertrude Saddle een ‘route’ is en geen ‘track’. Ik lachte daar een beetje om, maar zij bleef me serieus aanstaren. DOC, het ‘Department of Conservation’, is bij een route namelijk niet verantwoordelijk voor de hikers, terwijl dit bij een track wel het geval is.

En helaas blijkt deze expeditie (en bergbeklimming) niet zonder risico. Sterker nog, er zijn al meerdere mensen overleden. Een week voordat ik er was nog zelfs, een Duitse jongen. Het gaat hier telkens om de terugweg, waarbij veelal uitglijden tot fatale of zeer ernstige gevolgen hebben geleid. Hiermee wordt ook meteen de keerzijde van social media zichtbaar: de gevaren, zoals in dit geval onzichtbare ijslaagjes op de rotsen, worden nogal eens over het hoofd gezien.

Maar nu naar de wandeling zelf. Die is echt fantastisch. Je hoeft ‘m niet eens helemaal te doen (4 tot 6 uur heen en terug), het begin is al indrukwekkend genoeg. Je loopt door een vallei gevuld met stenen en groene bebossing. Voor je zie je bergen die afwisselend zwart, wit en geel kleuren.

Na een tijdje wordt van je verwacht dat je een klim inzet. Een klim die leidt naar een mooi meer: het Black Lake. Vanaf daar wordt het allemaal nog steiler en heeft men staalkabels aangelegd om je aan vast te houden. Je kunt hier uiteraard ook voor je veiligheid kiezen en omkeren.

Gertrude-Saddle-Black-Lake
Gertrude Saddle is eerder een pure bergbeklimming dan en wandeling – verwacht bijvoorbeeld geen aangelegde paden en houd rekening met gladde rotsen | Credits: Jason Blair, Flickr

Check altijd het weer indien je deze trip naar de top wilt maken, of doe navraag in het DOC Visitor Center in Te Anau. Door DOC wordt het niveau van deze hike niet voor niets als ‘Expert’ gemarkeerd. In de winter wordt het sowieso afgeraden. Het uitzicht vanaf diezelfde top is trouwens schitterend. Je ziet daar een deel van Milford Sound en de vallei.

Op de weg terug kwam ik nog een vrouw tegen die ik waarschuwde dat ze te laat aan de wandeling was begonnen. In het donker teruglopen wil je op deze route namelijk koste wat kost vermijden. Toen ze zei dat ze van plan was te kamperen, dacht ik: Huh? Ik heb vrijwel nergens vlakke grond gezien en bovendien was het steenkoud. Lekker avontuurlijk, maar verstandig?

Heb je behoefte aan een veel gemakkelijkere wandeling? Dan past de Key Summit Track bij jou. Ondanks de relatieve eenvoud, is ook deze tocht spectaculair. Boven heb je een panoramisch uitzicht over onder andere het eerder besproken Lake Marian en Mount Christina. Je bent zo’n 2,5 uur onderweg. Je loopt trouwens voor een gedeelte over de tevens bekende Routeburn Track.

 

4. Doe een overnight tour in Doubtful Sound

Doubtful-Sound
Een van de vele gletsjerwatervallen in Doubtful Sound | Credits: Vince O’Sullivan, Flickr

Doubtful Sound is de grotere en onbekendere broer van Milford Sound. Ze ligt nog een stuk zuidelijker dan Milford en is bovendien het diepste fjord in het nationale park.

De trip start in Manapouri vanwaar je over het gelijknamige meer verdergaat naar het fjord van Doubtful Sound. Je hebt een grote kans op het tegenkomen van zeehonden, pinguïns en dolfijnen. Maar het meest magische gebeurt in de vroege ochtend als je wakker wordt: met een beetje geluk is het landschap dan namelijk veranderd in een mistig, mysterieus geheel inclusief honderden watervallen om je heen.

Helaas is deze nachtcruise met $500 aan de prijzige kant. Heb je echter geld over, dan zal het je ongetwijfeld een ervaring opleveren die je altijd zal bijblijven. Check bookme.co.nz voor eventuele aanbiedingen. Je kunt tevens overwegen om overdag door Doubtful Sound te kajakken.

 

5. Ga voor avontuur en loop een van de meerdaagse tochten

Houd je van meerdaagse hikes, dan heeft Fiordland National Park je van alles te bieden. Ze wordt niet voor niets als een waar wandelparadijs gezien. Een wandelparadijs met overigens ook veel minder paradijselijke zandvlooien, maar dat terzijde 😉 .

Een van deze wandelingen is de Milford Track. Deze trip duurt 4 dagen en brengt je langs gletsjervalleien, watervallen en tenslotte bij Milford Sound. De uitzichten onderweg zijn overweldigend, onder andere bij de Mackinnon Pass.

Nog zo’n trip is de Kepler Track. Een tocht van 3 tot 4 dagen die start en eindigt in Te Anau, en je dwars door de Keplerbergen leidt. De kans is, net zoals bij de Milford Track overigens, groot dat je een Kea tegen zult komen. Alleen let op, want deze op het oog schattige vogel eet werkelijk alles wat je kunt bedenken. Bijvoorbeeld rubber, maar zelfs de uitlaat van je auto!

Kepler-Track
Een gedeelte tijdens de Kepler Track | Credits: trevorklatko, Flickr

Houd rekening met véél regenval. Echter, juist deze regen zorgt voor een bijzondere ervaring en mooie landschappen vol watervallen. Slapen doe je in de aanwezige DOC-cabines die je tijdig reserveert bij een DOC-informatiepunt of online. Weet verder ook dat je al je eten en drinken zelf mee dient te brengen.

 

De Mirror Lakes?

De Mirror Lakes liggen op slechts 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. De naam wekte mijn interesse, maar het uiteindelijke resultaat viel behoorlijk tegen. Het is eerder een (eenden)vijver dan een meer waarop, met goede weersomstandigheden, een spiegeling van het omringende landschap te zien is.

De omgeving is overigens wel fabuleus, maar dit is bijna overal in het nationale park zo.

Een kijkje nemen kan in ieder geval geen kwaad, alleen verwacht geen wonderen of zoiets.

 

Waar kun je slapen in het Fiordland National Park?

Houd er rekening mee dat de campings in het nationale park behoorlijk basic zijn. Geen douches en keukens bijvoorbeeld. Ikzelf heb geslapen op de Cascade Creek Campsite en vond het prima. Zorg wel dat je voldoende eten en drinken meeneemt vanuit Te Anau of Tuatapere, want supermarkten zijn in de verste verte niet te bekennen. 

Een minder aansprekend feitje, helemaal wanneer het vrieskoud is: de wc’s op de camping hebben geen bril. En zoveel zandvlooien als daar heb ik nog nooit gezien. Het is simpelweg zo snel mogelijk in je camper of tentje gaan liggen. Het mooie is daarentegen de locatie: je slaapt middenin het spectaculaire berglandschap.

 

Gebruik Te Anau als uitvalsbasis voor Fiordland National Park

Te Anau is een ideale bestemming om als uitvalsbasis voor het Fiordland National Park te gebruiken. Ze ligt er zo’n 30 kilometer vanaf en je kunt er jezelf goed opladen vooraleer je aan de diverse avonturen begint. Breng zeker een bezoekje aan het Sandfly Cafe om de heerlijke koffie proeven en een lekkere cake te eten. Of bekijk het mooie meer van Te Anau, zittend vanaf een bankje. Inkopen kun je doen bij de Fresh Choiche-supermarkt.

Verder heb je in het dorpje zoals gezegd het DOC Visitor Center waar je informatie kunt krijgen over alles wat er in de omgeving te doen is. Campings en hostels zijn er zat. Ikzelf ben zowel voor als na mijn bezoek aan het nationale park verbleven op de Te Anau TOP 10-camping. Zoek je een andere accommodatie in Te Anau, kijk dan op deze pagina.

Kom je vanuit het zuiden? Dan is Tuatapere een leuke plek om een nachtje te blijven, voordat je verdergaat naar het Fiordland National Park. Op Booking.com kun je er alvast een slaapplek reserveren.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw