Een e-visum voor India aanvragen, het zou een fluitje van een cent moeten zijn. En voor de meesten is het dat gelukkig ook. Voor mij liep het helaas anders en werd het visum afgewezen. Tot twee keer toe!
Mijn tickets had ik intussen geboekt en ik was me al aan het verheugen op het zo veelbesproken land.
Tot ik dus een berichtje kreeg waarin de keiharde mededeling ‘Application Status: Rejected’ stond. Na de vernieuwde poging die ik deed gebeurde hetzelfde.
India gaat hem voor mij dus niet worden en ik voel me er goed kut om.
Een reden hebben ze me niet eens gegeven (da’s blijkbaar normaal), en dus ben ik zelf maar een beetje gaan googelen. Mogelijk heeft het probleem gezeten in mijn beroep, waar ik ‘schrijver’ invulde. Het staat voor hen kennelijk gelijk aan journalist en daar zijn ze niet happig op. Vink dus NOOIT schrijver aan voor wat betreft je werk, want dan ben je (waarschijnlijk) de pisang. Hierover later meer.
Anyway, mijn afwijzing betekent niet dat het voor jou zo hoeft te lopen. Integendeel zelfs.
In deze gids ga ik je uitleggen hoe je het e-visum voor India aanvraagt via de officiële en goedkoopste weg. Da’s tenslotte waarom je hierzo bent beland. Verder vertel ik je welke opties je hebt en waar je op moet letten. Ten slotte heb ik nog een aantal handige tips voor je voor wat betreft het Indiase e-visum.
Heb je persé een visum nodig voor India?
Yep, je hebt hoe dan ook een visum nodig om India te kunnen betreden. Heb je dat niet, dan zal je niet toegelaten worden tot het vliegtuig.
Visum voor India regelen: toen versus nu
We mogen blij zijn dat het tegenwoordig mogelijk is om een e-visum aan te vragen voor India.
Want weet je wat voor een gedoe het was toen je er voor naar de ambassade moest? Ik hoorde van andere backpackers over stapels papierwerk en wekenlange wachttijden vooraleer ze uitsluitsel kregen over hun aanvraag.
Het visum voor India stond te boek als eentje met de meeste rompslomp in Azië. Gelukkig is dit gedoe voorbij en kan het nu véél gemakkelijker. Lees daarvoor verder 🙂 .
Welk visum voor India is gebruikelijk voor toeristen?
Om naar India te reizen vraag je een e-visum aan. Als toerist heb je de volgende drie opties:
- e-Tourist Visa voor 1 maand (double entry)
- e-Tourist Visa voor 1 jaar (multiple entry)
- e-Tourist Visa voor 5 jaar (multiple entry)
Je ziet: de Indiase overheid is behoorlijk vrijgevig. Waar zie je e-visums voor 1 en zelfs 5 jaar? Inderdaad, bijna nergens.
Voor het visum van 1 en 5 jaar geldt overigens dat je per kalenderjaar niet meer dan 180 dagen in India mag verblijven.
Wat is de officiële website voor het aanvragen van een e-visum?
De officiële immigratie-website om je e-visum voor India te regelen is Indianvisaonline.gov.in. Net zoals voor vrijwel alle andere immigratie-websites lijkt ook die van India uit het MS DOS-tijdperk te komen. Navigeren kan in het begin zodoende eventjes lastig zijn.
Alle andere websites die je vindt betreffen visumbureaus die je helpen met de aanvraag. Daarover vertel ik je verderop in deze gids meer.
Wat kosten de e-visums?
De visums zijn verrassend goedkoop als je ’t mij vraagt. 10 USD voor die van 1 maand in april tot en met juni, 25 USD voor die van 1 maand in juli tot en met maart, 40 USD voor die van 1 jaar en 80 USD voor die van 5 jaar.
Niet slecht hè?
Bij de betaling komt er nog een kleine toeslag bij, bij mij was het 1 USD.
Hoelang van tevoren kun je je e-visum aanvragen?
Je doet de aanvraag voor het Indiase e-visum minimaal 4 dagen voor je vertrek en maximaal 120 dagen voor je vertrek.
Moet je al een ticket geboekt hebben om je e-visum aan te vragen?
Nope. Wel wordt gevraagd om je geschatte inreis-datum te geven.
Hier zijn echter geen consequenties aan verbonden. Kom je eerder of later India binnen, is het net zo goed prima.
Hoelang ben je bezig met de online aanvraag?
Reken op ongeveer 25 minuten voordat je alles hebt voltooid. Het valt reuze mee!
Al kan de boel je ook goed frustreren. Bij mijn tweede aanvraag kreeg ik na een poosje de melding:
The Problem may be due to 500 Server Error/404 Page Not Found.Please contact your system administrator.
Vervolgens kan je weer van voor af aan beginnen, f*cking irritant.
Hetzelfde is het geval wanneer je bij ‘Religion’ ‘Other’ aankruist en in het veld eronder geen specificatie geeft (zie stap 2 van het aanvraagproces hieronder).
Gelukkig wordt iedere eerdere pagina die je ingevuld hebt opgeslagen, en hoef je die niet opnieuw te doen.
Het e-visum aanvragen: mijn ervaringen
Hieronder laat ik je stapje voor stapje zien hoe de aanvraag van het e-visum voor India via de officiële immigratie-website in z’n werk gaat.
Ik heb overigens het e-visum voor 1 jaar aangevraagd. Voor de andere twee opties verloopt de aanvraag exact hetzelfde.
1. Ga naar de immigratie-website en start je aanvraag
Bezoek de officiële immigratie-website en klik vervolgens op ‘Apply here for e-visa’. Je ziet deze knop onderaan staan (zie de omcirkeling op de afbeelding hieronder), al is het niet heel duidelijk.
Kun je het niet vinden, zoek dan op ‘Apply here for e-visa’ via ctrl+f (Windows) of command+f (Apple).
2. Vul de gegevens in, pagina voor pagina
Nadat je de knop hebt weten te vinden kom je op een pagina die er als volgt uitziet:
Het maakt zoals gezegd net uit of de ‘Expected Date of Arrival’ afwijkt van je werkelijke inreisdatum.
Hierna volgt de volgende pagina:
Zoals je ziet wordt er om je ‘Given name’ gevraagd. Daar vul je je voornaam in. Ik vulde hier per ongeluk m’n achternaam in, al heb ik die fout via de mail kunnen herstellen.
Vink je bij ‘Religion’ ‘Other’ aan, specificeer dan wat precies in het veld wat vervolgens verschijnt. Bijvoorbeeld dat je atheïst bent. Vergeet je dit en klik je na alles ingevuld te hebben op verdergaan, dan worden alle velden gewist en moet je ze overnieuw invullen. Vrij vermoeiend. Zo maakte ik de fout hierboven dus, omdat ik nadat alle info gewist was, het te snel wilde doen.
Een stukje daaronder vroeg ik me bij ‘Visible identification marks’ af wat ik in zou moeten vullen. Simpel: ‘NA’. Of je moet iets heel opvallends als een moedervlek of litteken in je gezicht hebben of zo.
Daarna ben je op pagina drie aanbeland waarop verder alles duidelijk is:
Voor de volgende twee pagina’s geldt hetzelfde, al wordt er vrij veel gevraagd. Bijvoorbeeld ook de gegevens van je ouders inclusief hun nationale en eventuele voormalige nationaliteit. Waarom vraag je je af hè? Laten we het maar gewoon accepteren 😉 .
Oh ja, en nog een: of je ma en pa banden met Pakistan hebben. Die is duidelijk politiek gekleurd. ‘No’ invullen, tenzij het zo is natuurlijk…
Verder staat er op enig moment: ‘Reference Name in India:’. Vul daar de gegevens in van het eerste hotel waar je verblijft, ook al heb je geen boeking.
Eén ding zeg ik je nogmaals heel duidelijk: geef bij je beroep NOOIT aan dat je een schrijver of journalist bent, mocht dit het geval zijn. Dan zal je aanvraag (waarschijnlijk) linea recta worden afgewezen. Pers, researcher en media zijn andere no-go’s. Bij mijn tweede poging tot aanvragen van het e-visum heb ik ‘Self-Employed/Freelancer’ aangevinkt.
Let op pagina 5 -die gaat over je criminele verleden- goed op overal ‘No’ aankruisen. Standaard staat er bij iedere vraag namelijk ‘Yes’ als antwoord.
3. Upload je pasfoto en paspoort
Dan komt het gedeelte waar je je pasfoto moet uploaden. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn trouwens, je kunt gewoon een simpele selfie maken. De pagina ziet er zo uit:
Zorg dat je foto aan de vereisten voldoet, en dus ook niet groter is dan 1 mb. Ook moet het persé een vierkant zijn, al kun je na het uploaden er exact een vierkant van maken met de uitsnijd-optie. Behalve jpeg is jpg eveneens toegestaan. Verder staat er bij het vijfde bolletje: ‘With preferable white/light coloured background’. Op diverse fora heb ik gelezen dat wit vereist is. Bij het vierde bolletje staat dit ook. Oftewel: het vierde en vijfde bolletje zeggen beiden iets anders, kan verwarrend zijn!
Bij mij duurde het eventjes alvorens ik erdoorheen raakte, omdat ‘ie op een of andere manier telkens m’n foto niet pakte. Na tien keer proberen lukte het plots. Ben daarom voorbereid op wat stroperigheid. Zoals het een immigratie-website betaamt. Probeer het anders in een andere browser.
Na je pasfoto is het de beurt aan je paspoort. Ook daarvan zal je een document moeten uploaden, verrassend genoeg in pdf-formaat.
Let er effe op dat de pdf niet groter is dan 300 kb en alles goed te lezen is. Geen handen in beeld en zulk soort dingen. Verder dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
4. Dubbelcheck je gegevens
Vervolgens krijg je een overzicht waarop al je gegevens staan. Check alles goed, je wilt geen foutjes erin hebben zitten. Immigratiediensten blijken immers vaak niet de meest flexibele instanties.
5. Betaal en bevestig de aanvraag
Klik verder en ten slotte kan je betalen. Bij de betaalopties staat geen creditcard als mogelijkheid, die krijg je niettemin wél wanneer je ‘Paypal’ als betaalmethode selecteert. Bijzonder…
Betalen die hap, en klaar is Kees!
Je ontvangt een mail met de bevestiging van de aanvraag, inclusief je ‘Application ID’. Je kunt hiermee checken wat de status van je aanvraag is. Ga hiervoor naar de immigratie-website en zoek onderaan naar de knop met de tekst: ‘Check your Visa Status’.
Heel veel voegt die status-checker desondanks niet toe, aangezien je een mailtje met het verlossende bericht krijgt.
Kan je nog iets wijzigen na de aanvraag?
Nadat je betaald hebt is er geen mogelijkheid meer om nog iets aan te passen.
Ik ontdekte iets fout te hebben ingevuld, er stond ‘Robbert’ bij zowel mijn voor- als achternaam. Toen heb ik onmiddellijk een mailtje gestuurd naar indian-evisa@gov.in en ze m’n fout voorgelegd.
Ik heb hier niets meer over vernomen, behalve dan dat ik in de mail met de afwijzing mijn voor- en achternaam goed zag staan. Daaruit maak ik op dat ze het voor me hebben opgelost.
Hoe het ook zij: check na alles ingevuld te hebben goed of alles juist is.
Hoelang duurt de aanvraag van het e-visum?
Gemiddeld genomen duurt de aanvraag 72 uur, oftewel 3 dagen. Werkdagen welteverstaan. Je ontvang een e-mailtje met de goed- of afkeuring.
Ik kreeg de mail, met daarin dus de afkeuring, de volgende morgen al. Zowel na de eerste als tweede aanvraag.
Check trouwens al je e-mailboxen. Want soms vragen ze om aanvullende info van je, die je binnen 48 uur moet versturen. Zie je die mail over het hoofd, kun je naar je e-visum fluiten.
Moet je het e-visum uitprinten?
Ja!
Je dient een printje te maken van het e-visum wat je na goedkeuring gemaild krijgt en mee te nemen naar India. Hier wordt bij binnenkomst namelijk naar gevraagd.
Wat als je aanvraag wordt afgewezen?
Je kunt een mailtje sturen naar indian-evisa@gov.in en vragen naar de exacte reden, want die geven ze je niet in de mail. Plus of je het op een of andere manier alsnog kunt regelen.
Echter, ik heb ze meerdere mails gestuurd en nul antwoorden gehad.
Het is, ook als ik de verhalen van anderen moet geloven, vrijwel onmogelijk om contact met ze te krijgen. Frustrerend, al heb je er mee te dealen.
Verder las ik in een forum dat iemand een bericht naar de Indiase ambassade in zijn land had gestuurd, en het visum daarna alsnog goedgekeurd werd. Dit heb ik ook geprobeerd, hun reactie hielp me echter niet. Ze zeiden dat ik het via de Indiase overheid moest regelen. Daarom mail ik jullie juist, omdat het verdomme niet lukt! Maar oké, ik heb het geprobeerd.
Eventueel kun je een nieuwe aanvraag indienen. Desalniettemin is het zonder de oorzaak van afwijzing te weten extreem lastig. Ik probeerde het als gezegd, maar wederom zonder succes.
Je laatste mogelijkheid is om het visum via de ouderwetse manier bij de ambassade te regelen. De verwerkingstijd is 4 tot 10 dagen. Hiervoor kan je ook online al de vereiste gegevens aanleveren op Indianvisaonline.gov.in, je kiest dan voor de optie: ‘For Regular/Paper visa by Indian Mission/Post’.
Behalve de bovenstaande vier opties is er weinig meer te doen, en heb je pech – zoals ik. Mooier kan ik het niet maken.
Drie redenen waarom je aanvraag wordt afgewezen
Er kunnen tal van redenen zijn waarom de Indiase autoriteiten je geen visum geven, de drie belangrijkste blijken:
- Je heb gegevens incorrect ingevuld (bijvoorbeeld je naam vergeleken met de naam in je paspoort).
- De foto van jezelf en/of je paspoort is onduidelijk.
- Bij werk aangeven dat je een journalist of van de pers bent.
Wat ik je wil meegeven
Maak niet de fout die ik maakte door je vliegticket(s) te kopen voor je visumaanvraag. Ik heb nu kosten gemaakt voor mijn visum plus mijn ticket en kan naar allebei de bedragen fluiten. Een hard gelag.
Vraag dus eerst je visum aan. Je krijgt binnen 72 uur bericht, meestal al in een dag. Op basis daarvan (goedkeuring of afkeuring) beslis je om wel of geen vliegticket te kopen.
Wat als je het via een visumbureau wilt aanvragen?
Het inschakelen van een visumbureau is eerlijk gezegd niet nodig, zo dacht ik in eerste instantie. Om problemen te voorkomen en nagenoeg zeker te zijn van je goedkeuring, is het misschien toch niet zo’n gek idee. Al kan het via een visumbureau eveneens negatief voor je uitpakken, zekerheid heb je nooit.
Uiteraard betaal je extra voor de diensten van zo’n partij. En best wel flink ook. Je hoeft daarentegen zelf niets meer te regelen.
Ik raad je evisas.com aan, zij zullen het binnen 4 dagen voor je in orde maken. Tevens bieden ze een spoedservice aan, waarbij het in 2 dagen gefixt is.
Ben je bijvoorbeeld in Kuala Lumpur, kun je tevens een reisbureau binnenstappen die je voor een bescheiden commissie zullen helpen.
Heb je een uitreisticket nodig voor India?
India zegt hierover het volgende:
“International Travellers should have return ticket or onward journey ticket, with sufficient money to spend during his/her stay in India.”
Voor India heb je officieel dus een uitreisticket nodig. De kans is zeer groot dat de luchtvaartmaatschappij er bij het inchecken of boarden naar vraagt. In India zelf is die kans juist klein.
Hoe dit bij mij loopt laat ik je weten zodra ik de vlucht gehad heb (niet dus, want ik ging niet).
Mocht je het lastig vinden om een vertrekdatum te bepalen, kun je altijd een tijdelijk ticket scoren. Daarvoor zijn tal van legitieme websites.
Loop je ergens tegenaan bij de aanvraag van het e-visum voor India? Stel je vraag in de comments 🙂 !