Beppu: een dampend onsen-dorpje in Japan (alle info + tips)

Bijna iedere bestemming in Japan heeft wel een aantal onsen om te relaxen. Meestal zijn dit badhuizen met water dat rechtstreeks van geisers komt gestroomd. Behalve deze badhuizen heb je in Japan echter ook speciale onsen-dorpjes waar je natuurlijke warmwaterbronnen vindt. Net als Hakone op Honshu is Beppu in de prefectuur Oita op het eiland Kyushu zo’n dorpje. Het barst er van de hot springs.

Sterker nog: Beppu telt zelfs de meeste warmwaterbronnen van heel Japan. Het gemoedelijke plaatsje draagt daarom de eervolle naam ‘Japan’s capital city of hot springs‘. Zandbaden, modderbaden, loeihete stoombaden en normale hot springs; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Overal om je heen rijzen er mistige dampen op, wat zo nu en dan voor onwerkelijke plaatjes zorgt.

Maar let op, want niet alle hot springs zijn er geschikt om in te stappen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Hells of Beppu, die ik verderop in dit artikel zal bespreken.

Lang verhaal kort: als jij Beppu in je reis door Japan op wilt nemen, raad ik je aan om deze gids even door te nemen. Ik vertel je namelijk alles over de bezienswaardigheden en verder deel ik leuke eettentjes, slaapplekken en handige praktische info voor je bezoek.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Beppu

Wat is er allemaal te zien en doen in Beppu? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen?

Lees verder, want ik ga je er alles over vertellen.

 

Bekijk de Hells of Beppu

Umi Jigoku is een bijzonder mooie plek

De Hells of Beppu zijn zeven gloeiendhete baden en zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Vanwege de hoge temperaturen kun je er niet in niet in baden, maar je krijgt absoluut iets fascinerends te zien. Men noemt zo’n bad in Beppu ook ‘jigoku’, wat letterlijk vertaald ‘hel’ betekent.

Een van de baden is Umi Jigoku die in een prachtige tuin met torii-poorten ligt, omgeven door groene heuvels. Het kokende water kleurt turquoise en tegelijkertijd stijgen er mistige zwaveldampen op.

Een andere opzienbarende hot spring is de Chinoike Jigoku, die vanwege haar rode water ook wel de ‘blood pond hell’ wordt genoemd.

Ten derde is er Oniishibozu Jigoku, met haar verschillende bubbelende modderpoelen die de aandacht opeisen. Al zal je het er vrij snel gezien hebben. Overigens liggen hier ook meerdere hot springs om in te baden, je betaalt er echter wel extra voor.

Shiraike Jigoku heeft vanwege haar melkachtige bloedhete water de naam de ‘witte vijverhel’. Rond het bad is een fraaie tuin aangelegd en er staat verder nog een vervallen aquarium.

Bij Oniyama Jigoku is het niet zozeer de waterbron of de pittoreske setting die opvalt, maar eerder de aanwezige krokodillen. Ja echt, je leest het goed. Er leven er rond de 80 en daarnaast staat er -zo naar men beweert- de grootste opgezette krokodil ter wereld.

De zesde ‘helvijver’ die ik noem is Kamado Jigoku, bekend als de ‘helse kookpot’. Hier vind je diverse vijvers en een beeld van een demonenkok. Grappig is dat je het zoutige water kunt drinken. Probeer het eens!

Ten slotte is er Tatsumaki Jigoku, met als blikvanger de kokende geiser die zo’n beetje ieder half uur uitbarst.

Tatsumaki Hell ligt pal naast de Chinoike Jigoku in het Shibaseki District. Alle andere bronnen zijn te vinden in Kannawa.

Al met al zijn de Hells of Beppu een must om te bezoeken, al is het er behoorlijk toeristisch. Het is wat mij betreft niet persé nodig om alle zeven de baden te bekijken, twee of drie is in principe ook prima. Je hebt het dan wel gezien en bent bovendien goedkoper uit. Aan de andere kant ben je er waarschijnlijk maar een keer, een dagkaart voor de bus is zo gekocht en die rijdt je langs alle hot springs. Een tour boeken is tevens mogelijk, al is dat eerlijk gezegd niet nodig.

Om er te komen pak je bus 5 of 7 vanaf Beppu Station. Die brengt je naar de hells in Kannawa (15 minuten reistijd). Naderhand kun je verder met bus 16/16A naar de overige twee bronnen in Shibaseki (5 minuten reistijd).

Per jigoku betaal je trouwens 400 JPY om binnen te komen. Of je koopt de kaart -de ‘Jigoku Meguri’- waarmee je toegang hebt tot alle jigoku’s, die bedraagt 2.000 JPY.

 

Relax in een onsen

Natuurlijk, de Hells of Beppu zijn een bezienswaardigheid op zich. Echter, je komt uiteraard ook naar Beppu om warmwaterbronnen te bezoeken waar je wél lekker in kunt relaxen. Ja toch? Gelukkig heb je heel wat keuze, met zowel traditionele als zeer moderne onsen. Dit zijn een aantal aanraders:

  • Beppu Onsen Hoyoland: redelijk verouderd, maar zeker de moeite waard. Een leuke bijkomstigheid is dat ze er modderbaden hebben.
  • Tanayu: misschien wel de mooiste onsen die je in Japan zult zien.
  • Suginoi Palace: een ultramoderne plek behorende bij het gelijknamige hotel. Je hebt er onder andere een buitenluchtbad en een zoutsauna.
  • Kankaiji Onsen: je hebt hier een fenomenaal uitzicht vanuit het buitenbad.
  • Takegawara Onsen: het bekendste badhuis van Beppu waar je bovendien zandbaden hebt.
  • Ebisuya Onsen: een gerenoveerde onsen met meerdere baden om in weg te dromen. Onder meer aromabaden, stoombaden en jacuzzi’s.
  • Hyotan Onsen: een fijne plek die bijvoorbeeld ook heerlijke stoomcabines, zandbaden en waterval-massages aanbiedt.

 

Pak een vulkanisch zandbad

Heb je wel oren naar een bijzondere ervaring? Klinkt jezelf laten begraven op het strand misschien wat vreemd in de oren maar tegelijkertijd ook spannend? Ga ervoor, want dit is mogelijk op Shoningahama Beach. Men graaft je daar namelijk in, in vulkanisch zand welteverstaan.

Na een tijdje begin je te zweten en verlaten de giftige stoffen je lichaam. Het is daarom een heerlijke detox en bijvoorbeeld ideaal als je compleet naakt rondlopen in een onsen niets vindt. Dit hele ritueel duurt overigens zo’n 15 minuten.
Het is aan te raden om ietsje vroeger in de ochtend te komen, omdat het er behoorlijk druk kan worden

 

Geniet van uit uitzicht vanaf Mount Tsurumi

Aan de oostelijke grens van het Aso-Kuju National Park ligt de Tsurumiberg, die 1.375 meter hoog is. Leuk is om hier met de kabelbaan naar boven te gaan. Daar loop je nog een stukje naar de top, waar je vervolgens een mooi uitzicht hebt op Beppu en de aangelegen baai. Verder zie je Oita City, Mount Yufu en -bij helder weer- de Kujubergen liggen.

Ook als meer actieve backpacker zit je hier trouwens prima. In plaats van de kabelbaan te nemen, kun je namelijk in zo’n 2 uur naar boven lopen.

 

Ga aapjes kijken in het Takasakiyama Monkey Park

Aan de voet van de 628 meter hoge Takasaki-berg ligt het Takasakiyama Monkey Park, een apenreservaat waar rond de 1.500 Japanse makaken in het wild leven. Men stichtte het park in 1952, met als doel om de apen zoveel mogelijk weg te houden bij de plaatselijke bewoners en de boeren, omdat ze regelmatig voor problemen zorgden. Ze kregen zo hun eigen plek om in vrijheid te leven.

Het is lachen om hier even een kijkje te nemen en te zien hoe de opmerkelijke beestjes zich gedragen. Populair zijn de voedertijdstippen, die een paar keer per dag plaatsvinden. Je ziet de grijsaards dan strijden voor hun maaltje, waarbij het eigen belang duidelijk voorop staat.

 

Waan je in Afrika en doe een safari

Een baby-giraffe in het safaripark

Een safari maken, het is iets wat je niet zo snel in Japan zou verwachten. Toch is het mogelijk, namelijk bij African Safari. Dit is tevens het grootste safaripark van het land en ligt op zo’n 2 uur reizen van Beppu.

Het mooie is dat de dieren er vrij rondlopen in hun natuurlijke leefomgeving en gelukkig niet in kooien gevangen zitten. Je zult dus niet een dierentuin-gevoel eraan overhouden. Bizons, herten, beren, leeuwen, cheeta’s, olifanten, gazellen, kamelen, neushoorns en giraffen zullen allemaal langskomen.

Je kunt zowel met je eigen auto als met een safaribus -in de vorm van een dier- het gebied verkennen. Het enige minpuntje is dat je sommige beesten vanuit de bus te eten mag geven. Zoiets hoort dan weer niet, of wel dan?

 

Maak een dagtrip naar Yufuin

Het gezellige Yufuin

Stap in de bus en een uurtje later ben je in het onsen-plaatsje Yufuin, een schattig dorpje met een leuk sfeertje waar je lekker rond kunt slenteren. De hoofdstraat telt vele kunstzaakjes, cafés en allerlei soorten winkels.

Behalve talloze onsen, Mount Yufu (1.584 meter) en Lake Kinrinko heb je er verder weinig specifieke bezienswaardigheden. Maar vanwege de sfeer en de compactheid komen er toch een hoop reizigers en locals op het dorp af.

 

Hoe zit het met transport in Beppu?

Chinoike Jigoku, een van de Hells of Beppu, bereik je eenvoudig per bus

De hoogtepunten van Beppu liggen verspreid in de stad en kun je perfect met de bus te bereiken. De Hells of Beppu liggen bijvoorbeeld in de gebieden Kannawa en Shibaseki.

Er rijden twee maatschappijen: Kamenoi Bus en Oita Kotsu. Dagkaarten zijn beschikbaar, je kunt op die manier onbeperkt in- en uitstappen. Ze rijden zo’n beetje ieder half uur.

Uiteraard kun je ook zelf een auto huren en zo de regio verkennen. Ik adviseer je om dit te regelen via Discover Cars, via hen krijg je steevast de goedkoopste en beste opties aangeboden.

Beppu zelf is overigens klein en het centrum is eenvoudig lopend te verkennen.

 

Welke tentjes zijn aanraders qua eten en drinken Beppu?

Wat je sowieso geprobeerd moet hebben is de zogeheten steamed hot spring cuisine, oftewel eten bereid met stoom van een warmwaterbron – in dit geval de Hells of Beppu. Dit is iets typisch voor de Beppu-regio en doe je bijvoorbeeld bij Jigoku Mushi. Je kunt daar je eigen gerechten klaarmaken, wat een gave ervaring is.

Indien je trek hebt in koffie met een gebakje, is King’s Cafe een aanrader om binnen te lopen. Verder zijn Coffee Stand Stairs en Othello Specialty Coffee Roaster twee leuke koffiebars.

Lekkere ramen, de Japanse noedelsoep met toppings naar keuze, eet je bij Ganso Beppu Ramen of bij Ramen Tei Ichiban.

Overheerlijke sushi vind je bij Yagura Sushi. Ook Hajime Sushi staat goed bekend.

Heb je misschien trek in een curry of iets anders pittigs? Kijk eens bij het Yusha Halal Restaurant. Een typisch Indiaas restaurant is TANE.

Tot slot adviseer ik je om garnalentempura geserveerd met rijst te gaan eten bij Toyotsune.

 

Waar in Beppu raad ik je aan om te overnachten?

Een fijn hostel om te slapen is het OMOLOSO Hostel, dat in hartje Beppu ligt. De eigenaar is zelf trouwens een reiziger, wat je duidelijk voelt aan de vibes die er hangen. Een andere aanrader is het BEPPU HOSTEL U&T.

Betaalbare privékamers vind je bij het goed beoordeelde Beppu Kannawa Onsen HIROMIYA. Je verblijft er in een authentieke Japanse kamer met futon-bedden.

Leuk is ook om ‘ns in een traditionele ryokan te overnachten wanneer je in Japan bent. Je hebt dan je eigen tatami-kamer, een warmwaterbron en eten is vaak inbegrepen. Op het gebied van ryokans is Kannawaen de uitgelezen plek.

Zoek je een luxere accommodatie? Check dan in in het AMANE resort GAHAMA of het AMANE resort SEIKAI, twee absolute plekken van allure.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Beppu te blijven?

Beppu als de avond gevallen is

In Beppu zelfs is behalve de warmwaterbronnen niet bijster veel te zien. 2 volle dagen is daarom voldoende om hier te verblijven.

 

Wat is de beste reistijd voor Beppu?

Het hoogseizoen loopt van juni tot en met augustus, als de zomer valt. Het zal dan relatief druk worden met hogere accommodatieprijzen tot gevolg.

Zoals voor heel Japan het geval is, zijn de herfst (grofweg half september tot en met half december) en het kersenbloesemseizoen (meestal eind maart) twee periodes waarin Beppu op z’n mooist is. Bijkomend voordeel is dat het er dan lekker zacht weer is.

 

Hoe kom je in Beppu?

Reis je met de trein, dan kun je bijvoorbeeld vanuit Tokyo (6 uur reistijd), Kumamoto (2,5 uur reistijd), Yufuin (1,5 uur reistijd), Fukuoka (1 uur en 50 minuten reistijd), Hiroshima (2 uur reistijd), Kyoto (4 uur reistijd) of Osaka (3 uur en 40 minuten reistijd) reizen. Let op: dit zijn telkens de minimale reistijden, afhankelijk van welke trein je neemt. Wanneer je op Beppu Station bent en naar buiten loopt, werp dan nog even een blik op het opvallende standbeeld van Aburaya Kumahachi.

Met de bus kan je trouwens ook in Beppu komen, al ben je dan in de meeste gevallen een stuk langer onderweg. Zo doe je er vanuit Kumamoto zo’n 6 uur over om in Beppu te komen.

Bus- en treinkaartjes koop je op het desbetreffende station of online via 12Go Asia.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Oita Airport. Vanaf daar rijden bussen die je in 50 minuten naar Beppu brengen.

 

Reis verder naar het Aso-Kuju National Park

Hike je graag door bergachtige omgevingen? Plan na Beppu dan een bezoek aan het schitterende het Aso-Kuju National Park in. Je hebt hier onder meer de Aso-vulkaan die uit vijf toppen bestaat en het machtige Kuju-gebergte.

Met de bus ben je vanuit Beppu in ongeveer 2 uur in de Kuju Mountains.

 

Twijfel je over een Japan Rail Pass?

Zelf heb ik in Japan gereisd zonder de Japan Rail Pass (JR Pass). Heb jij al een keuze gemaakt of deze wel of niet gaat aanschaffen? In deze gids vertel ik je er alles over.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen 🙂 .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk 🙂 .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief vele foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

(Pssst: check sowieso deze 10 tips die je niet mag missen voor je vertrek).

 

Heb je vragen over Beppu? Of misschien leuke tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw