De westkust van Australië staat in tegenstelling tot de Australische oostkust niet of nauwelijks op de backpack-radar. Een van de redenen hiervoor is het zeer beperkte openbaar vervoer, waardoor een auto of camper huren of kopen min of meer een vereiste is. Voor veel backpackers is dit een brug te ver. Daarnaast is er in het oosten meer vertier, is het nachtleven nadrukkelijker aanwezig en is het qua bestemmingen en reisafstanden allemaal een stukje comfortabeler.
Maar als je avontuur zoekt en op eigen houtje met een camper wilt reizen, zal je zonder enige twijfel volledig aan je trekken komen in Western Australia. Je zult van de gebaande paden afgaan, pure vrijheid ervaren en regelmatig fysiek en mentaal op de proef worden gesteld.
Tijdens deze reis voel je wat leven daadwerkelijk inhoudt en is de saaie autopilot die je thuis misschien gewend bent compleet verdwenen.
Precies de dingen waar reizigers diep van binnen naar snakken.
Nope, hier moet je niet zijn voor de wilde avondjes uit of boottrips met dronken backpackers en studenten. In het westen van Australië krijg je een geheel ander gezicht van Down Under te zien. Pure wildernis, fascinerende rotsformaties, mystieke Aboriginalkunst, eindeloze stranden, diepe kloven, onwerkelijke landschappen en enkele gemoedelijke steden om je weer even terug in de bewoonde wereld te voelen – het is er enorm veelzijdig.
Een rondreis door Australië gaat niet alleen over Sydney, Melbourne, de Great Ocean Road of duiken in het Great Barrier Reef. Er is meer. Véél meer. Ongerept Tasmanië is daar een voorbeeld van, maar het vergeten West-Australië vast en zeker ook.
En weet je: laat het vooral lekker onontdekt blijven. Zo zal de bijzondere energie die je hier langs alle kanten voelt stromen niet verloren gaan.
We hebben het trouwens over een kustlijn van dik 12.000 kilometer, die loopt van grofweg Eucla in het zuiden tot aan Kununurra in het verre noorden. Dit is langer dan de grootst mogelijke afstand in Europa, die van Portugal tot aan het Oeralgebergte in Rusland loopt. Da’s wel even goed om in je oren te knopen als je die kant opgaat.
Enige voorbereiding is daarom aan te raden, en daar ga ik je een handje bij helpen.
Ben je benieuwd geworden? Ik nodig je uit om verder te lezen, want in deze gids vertel ik je alles over de mooiste plekken en bezienswaardigheden van de Australische westkust. Daarnaast geef ik tips voor accommodaties, vervoer en een hoop meer praktische info die van pas komt bij de planning van je reis.
Geniet ervan 🙂 .
De Australische westkust: alle hoogtepunten voor je reis
Welke plekken in het westen van Australië wil je niet missen? In het vervolg bespreek onwijs veel hoogtepunten van deze regio en vertel ik je wat er allemaal te beleven valt.
Zie bijzondere dingen in Esperance en het Cape Le Grand National Park
Als je in Esperance bent spring als de wiedeweerga in je auto om naar het Cape Le Grand National Park te karren (45 minuten reistijd), vooral bekend om de fabelachtige stranden die er te vinden zijn.
Zo heb je er Lucky Bay, het pittoreske strand dat regelmatig voor ansichtkaarten of reclamespots wordt gebruikt. Waarom? Omdat er nogal eens kangoeroes over het strand huppelen of in de zon chillen. Niet bepaald alledaagse beelden, helemaal niet voor ons Europeanen natuurlijk.
Al zeg ik er direct bij dat het geen garantie is om ze tegen te komen. Een vriendinnetje van me was er eind 2023 en heeft er bijvoorbeeld geen enkele gezien. Wees dus niet teleurgesteld wanneer ze niet verschijnen.
Het strand is toegankelijk voor auto’s, een terreinwagen is wel aan te raden. Je kunt naar de rustigere plekjes rijden om zo een heel strand quasi voor jezelf te hebben.
Lucky Bay is overigens al meerdere malen benoemd tot het witste strand van heel Australië. Nog een goede reden om erheen te gaan dus!
Hellfire Bay is een ander mooi strand en bovenal een stuk minder toeristisch dan Lucky Bay. Het witten zand is omgeven door rotsen die je kunt beklimmen voor een prachtige foto. Kijk ook zeker naar de golven die met grof geweld tegen de rotsblokken aan beuken. Combineer deze baai met een wandeling naar het idyllische Little Hellfire Bay, het kleinere broertje.
Het laatste strand wat ik noem is Wylie Bay, alweer zo’n parel in de omgeving van Esperance. Tof is bovendien dat je er met een 4WD over het zand kan rijden. Verder is er de Wylie-rots om te beklimmen.
Een ding hebben alle bovenstaande stranden met elkaar gemeen: het water is er kraakhelder.
Iets helemaal anders om te doen is de Frenchman Peak, een geërodeerde heuvel van 262 meter waarvan af je spectaculaire views hebt over Lucky Bay en Esperance. Andere toppen in het nationale park zijn Mount Le Grand (345 meter) en Mississippi Hill (180 meter).
Ten slotte is de Great Ocean Drive leuk om te doe doen indien je een auto of camper hebt gehuurd. De route is een lus en een kilometer of 40 lang. Onderweg kom je langs tal van fotogenieke stranden, kleine baaitjes, landtongen en grillige kliflandschappen. Aan het eind van de rit adviseer ik je om de zonsondergang te checken bij het Pink Lake
Ga snorkelen bij Sandy Bay en Turquoise Bay rond Exmouth
Op zoek naar een paradijselijke omgeving? Dan mag Sandy Bay gelegen op ongeveer 80 km van Exmouth niet ontbreken tijdens je roadtrip. De witte zandvlaktes lijken -ondanks dat het strandje relatief klein is- eindeloos door te lopen, en het water is prachtig turquoise van kleur. Als je graag kitesurft is Sandy Bay op je lijf geschreven.
De baai grenst overigens aan een ander pittoreske spot: Turquoise Bay. Dit is nou echt de typische natte droom voor snorkelliefhebbers. Waar het in veel plaatsen dromen is van schildpadden, zwemmen ze hier continu langs je heen. Makkelijk toegankelijk, rustig, adembenemend mooi. Paradise it is!
Purnululu National Park: vlieg over Bungle Bungles
Een scenic flight over de Bungle Bungles in het Purnululu National Park zal je altijd bijblijven. De kosten bedragen echter zo’n 500 AUD voor een half uur, waardoor velen deze activiteit aan zich voorbij laten gaan.
De Bungle Bungles zou je kunnen omschrijven als verbazingwekkende heuvels die eruitzien als een soort bijenkorfjes. Schrik niet, ze kunnen wel 300 meter(!) hoog worden.
Als je een vlucht niet ziet zitten of er simpelweg niet zoveel geld voor over hebt (wat ik kan begrijpen), rijd dan zelfstandig met een 4×4 door Australië’s ruigste landschappen. Da’s pas kicken! Het is niet zonder reden dat dit stuk ongerepte natuur op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Rond Bungle Bungles kun je tevens kamperen en diverse hikes maken.
Genoeg te doen dus, ga het vooral zelf ervaren.
Hike de Emma Gorge Walk in de Kimberley-regio
Toegegeven, deze wandeltocht in de afgelegen Kimberley-regio (in het noordelijke Kununurra) is tamelijk rotsachtig, maar wees niet bang: je hoeft niet getraind te zijn of iets dergelijks. Je bent ongeveer 1 uur onderweg en eenmaal aangekomen bij Emma Gorge, zie je een geweldige waterval van zo’n 65 meter hoog die uitmondt in een natuurlijke poel. Neem hier een verkoelende duik en voel je weer als herboren.
Het mooie is dat deze unieke plek zelfs in het hoogseizoen niet bepaald druk wordt bezocht. Het is daarom een ideale plek om even lekker te ontspannen.
Aan het begin van deze trail vind je het Emma Gorge Resort El Questro waar je wat kunt eten en drinken en eventueel overnachten in een luxe glamping-tent, omringd door de wildernis van moeder natuur.
Zie zoetwaterkrokodillen in Lake Argyle
Grote kans dat Lake Argyle jouw eerste stop is als je in de Kimberley-regio aangekomen bent. Het gigantische -ja, dit meer is 18 maal zo groot als de haven van Sydney!- meer strekt zich uit van de grens van Kimberley, helemaal tot het Noordelijk Territorium.
Boeiend feitje: in Lake Argyle vind je de grootste populatie Johnston River Freshwater-krokodillen. Liefst 35.000 stuks! Wees niet bang: ze zijn niet gevaarlijk en heel timide. Maar ga ze niet voeden, benaderen of iets dergelijks.
Zwemmen in het meer wordt als ongevaarlijk beschouwd, maar blijft natuurlijk op eigen risico! Het is in ieder geval niet aan mij om je daartoe aan te zetten. Zo is er in mei 2022 nog een vrouw aangevallen, die het gelukkig heeft overleefd. Als je gaat zwemmen, vergeet dan niet een fotootje te schieten van de zonsondergang.
Er gaan verder nog spannende verhalen rond dat er zoutwaterkrokodillen in het meer voorkomen, maar dit is nooit bewezen en kan voorlopig naar het rijk der fabelen verwezen worden.
Snorkel of duik bij Coral Bay in het Ningaloo Reef Marine Park
Natuurlijk mag Coral Bay niet ontbreken in dit rijtje. Het plaatsje is een regelrecht paradijs om te snorkelen, duiken, kajakken, vissen en te zwemmen. Coral Bay ligt in het Ningaloo Reef Marine Park, op zo’n 150 kilometer ten zuiden van Exmouth. Je kunt direct de oceaan inlopen en onder water zie je binnen luttele seconden kleurrijke koralen en tig vissen rondzwemmen.
Of kies voor een snorkel- of duiktour en zwem tussen de walvishaaien, bultruggen en manta-roggen. Klinkt je dit iets te griezelig, maak dan een tocht in een boot met een doorzichtige bodem.
Een mustsee is de Coral Bay Shark Nursery even noordelijk van Bill’s Bay. Hier komen talrijke baby-rifhaaien tussen oktober en maart samen om in het ondiepe water te zwemmen. Indrukwekkend!
Mocht je honger of zin in koffie en iets te eten hebben, raad ik je aan om naar Fin’s te gaan. Bovendien kun je er heerlijke sandwiches en cakes eten. Yep, het is er behoorlijk aan de prijs, al is dit gezien de afgelegen ligging van Coral Bay te begrijpen.
Verder is er niet persé heel veel te beleven, maar voor een paar dagen strand, bijzondere dieren en watersportactiviteiten is Coral Bay zonder meer een aanrader.
Voordat ik het vergeet: een quad huren en door de omgeving sjezen is ook een gave ervaring.
Als je bijvoorbeeld in Exmouth zit, is deze plek een leuk vervolg op je reis langs de westkust van Australië.
Proef heerlijke wijn in Margaret River en slaap in een farmstay
Als je door Western Australia aan het backpacken bent en je behalve strand en avontuur ook even de Bourgondiër in jezelf wilt losmaken, ga dan naar Margaret River: dé wijnregio van Australië.
Ben je een fijnproever, doe dan sowieso een aantal drankjes bij een van de vele wijnmakerijen die de regio rijk is. Je hebt er wel meer dan 100. Bovendien zijn ze allemaal open voor toeristen. Een aanrader is de Watershed Winery, met behalve frisse wijnen tevens uitstekende lunchmogelijkheden. Red Gate is een andere winery om op je bucketlist te zetten.
Behalve wijngaarden vind je in Margaret River verschillende boerderijtjes waar de lekkerste soorten jam, chocola en kazen worden geproduceerd. En ja, natuurlijk heb je tevens in deze regio geweldige stranden, onder andere Hamelin Bay met als bijzonderste wezen de stingray. Als je van surfen houdt, raad ik je aan om eens te gaan kijken bij de Margaret River Pro, een surfcompetitie waarin ’s werelds beste surfers elkaar uitdagen.
Wat tot slot een vette ervaring is om mee te maken is het verblijven in een farmstay. Hieronder zie je een foto van de Margaret River Hideaway & Farmstay met alpaca’s in de hoofdrol.
Geweldig toch?
Wandel op grote hoogte in Valley of the Giants
Een geijkte toeristenspot is de Valley of the Giants in het Walpole-Nornalup National Park, nabij het plaatsje Denmark.
Je wandelt op ongeveer 40 meter hoogte over een stevige brug, die de torenhoge toppen van stokoude bomen met elkaar verbindt. Combineer de korte tocht met de Ancient Empire, een wandeling die je door het inheemse bos voert.
Voor de echte avontuurlingen is dit misschien niet de meest bijzondere plek, aangezien het weinig uitdaging biedt. Al zetten de meeste mensen deze tree top walk natuurlijk niet voor niets op hun lijstje. De coole omgeving en de unieke brug zorgen nou eenmaal voor een speciale ervaring.
Waai uit in het Torndirrup National Park
Landschappen die tot de verbeelding spreken, je raakt niet uitgekeken in het Torndirrup National Park. Jeetje, wat is het hier inderdaad schitterend zeg! Al waait het er doorgaans nogal hard, zeg niet dat ik het je niet heb verteld 😉 .
Twee niet te missen plekken zijn de Natural Bridge en the Gap, die overigens vlakbij elkaar liggen. De grauwe en ruige omgeving met de krachtige golven zorgen voor een machtige sfeer en doen je beseffen hoe nietig wij als mensen eigenlijk zijn. Het is bovendien bizar om te zien hoe de natuur zo’n rotsboog ‘gemaakt’ heeft.
Een schilderachtige baai is het u-vormige Cable Beach. Via een korte afdaling over de rotsen kom je er, al is het niet bepaald een strand om te zwemmen. Kijk goed tussen de rotsspleten, want er verschuilen zich daar flink wat krabben. Of je ziet ze wegrennen alsof hun leven ervan afhangt.
Misery Beach doet vanwege de naam vermoeden dat je op een triestig strand terechtkomt. Niets is echter minder waar, het is er juist erg schilderachtig. Met name door de combinatie van het witte zand, turquoise water en de grijzige heuvel die samen perfect tegen elkaar afsteken.
Als je nog een mooi uitkijkpunt zoekt, is de Cave Point Light House een plaats om te onthouden. Helaas kun je de vuurtoren niet beklimmen, da’s dan weer jammer.
Neem een duik bij Elephant Rocks
Op ongeveer 15 kilometer van het al genoemde Denmark vind je het mooie beschutte strandje met de nieuwsgierig makende naam Elephant Rocks. Ze is gelegen in het William Bay National Park en een ware aanrader om te bezoeken als je in het zuidwesten van Australië bent.
Elephant Rocks is zo’n plek die je na je bezoek niet snel vergeet. Dit is voor veel reizigers (en locals) niet voor niets een van favoriete bestemmingen om verkoeling te zoeken en te snorkelen. Je geniet er van groene heldere wateren inclusief denkbeeldige olifanten 🙂 .
Ga verder ook langs de Elephant Cave, het strandje waar je tussen de olifantenrotsen kunt zwemmen en snorkelen.
Vlakbij Elephant Rocks ligt een ander mooi strand: Green Pools. Een strook van rotsen begrenst hier een natuurlijk zwembad, een dromerige plek om een duik te nemen en jezelf op te frissen.
Vlieg of vaar over de Horizontal Falls
Laat ik je zeggen dat de Horizontal Falls tot de indrukwekkendere plekken van Australië behoort. En nee, ik overdrijf niet. Ik bedoel, waar op de wereld kun je horizontale watervallen aanschouwen?
Als je in het later te noemen Broome bent, kun je een tour boeken en naar de Horizontal Falls vliegen. Vervolgens stap je in een boot, waarbij je langs de imposante kliffen vaart. Een andere aanrader is om per helikopter of propellervliegtuigje over de uitgestrekte wateren en rotsformaties te zweven.
Helaas is zijn beide activiteiten een behoorlijk prijzige aangelegenheid, zo betaal je voor de vlucht en de bijbehorende tour al snel 950 AUD (ruim €580). Maar als je geld overhebt, dan zou ik zeggen: geef het hier uit en voel zelf hoe spiritueel en magisch dit gebied is.
Ga jij dit natuurlijke wonder binnenkort in het echt zien?
Ontdek de wonderen van het Karijini National Park
Ga je een roadtrip maken door de binnenlanden van Western Australia, dan kun je het Karijni National Park eigenlijk niet overslaan. Het natuurgebied met de oh zo moeilijke naam, vind ik tenminste. Zeker een bezoek aan Hamersley Gorge en Dales Gorge zullen in je dromen nog vaak langskomen.
De prachtige waterval bij Hamersley Gorge omgeven door imposante rotsformaties is er eentje die je het liefst zo snel mogelijk van je lijstje afstreept gedurende je rondreis in westelijk Australië. Als je er bent, zoek dan lekker wat verkoeling in deze natuurlijke waterbron. Geniet tegelijkertijd van het uitzicht op de rode, beboste kliffen.
Vergeet daarnaast niet langs Dales Gorge te gaan waarbij je drie vliegen in één klap vangt: de Fortescue Falls, de Circular Pool en de Fern Pool. Met het blauwgroene water, de rode rotsen en eeuwenoude bomen waan je jezelf zowat in een sprookje.
Op zoek naar fysieke uitdaging? Na Mount Meharry is Mount Bruce de hoogste piek van de staat Western Australia. Met 1.234 meter is ze trouwens slechts 15 meter kleiner dan haar grotere broer, het verschil is zodoende te verwaarlozen.
Indien je in de Karijini-regio bent en niet vies bent van een stevige hike, is dit een absolute aanrader om te doen. Let er wel op dat sommige stukken uit klimmen en klauteren bestaan, al is het uiteindelijke uitzicht op de Rio Tinto-mijn en de ongerepte natuur onverslaanbaar gaaf. Echter, als je last van hoogtevrees hebt, ga jezelf dan niet forceren. Je hoeft niet persé het hoogste punt te bereiken, onderweg valt er genoeg moois te zien.
Trek voor Karijni in elk geval 3 dagen uit. Er is behalve de bovenstaande bezienswaardigheden nog van alles te beleven. Kamperen in dit uitgestrekte natuurwalhalla is bovendien een epische ervaring. Stel je voor: na een dag vol avontuur zit je op je uitklapstoeltje en is de hemel bezaaid met ontelbare fonkelende sterren. Je hoort helemaal niets en neemt voldaan een slok van je Australische wijn. Dit is reizen pur sang, dit is avontuur.
Vind het het ultieme avontuur in het Kalbarri National Park
Alsof het Karijni National Park nog niet genoeg was, hier is het onwijs vette Kalbarri National Park. Een heus natuurwonder. Of je nu behoefte hebt aan lekker hiken, graag dieren spot of met een 4×4 rond wilt toeren; als outdoorfanaat kom je er niks tekort. Bij aankomst in het stadje Kalbari word je liefdevol verwelkomd door de lokale bevolking, wat een speciaal tintje aan je bezoek geeft.
De nummer 1 toeristenattractie is met stip Nature’s Window. Voor je neus zie je krankzinnig grote rotsblokken met een opening die door de natuur gevormd is. Van dichtbij lijken het net op elkaar gestapelde pannenkoeken. Kijk door de opening en je hebt een tof uitzicht op de kloof van Kalbarri. Een hike die je bij het ‘natuur-raam’ brengt is de 9,4 kilometer lange The Loop.
Een leuke en korte wandeling (2,6 kilometer) om te doen is de Z Bend Walking Trail. Prachtig om te zien is de Murchison-rivier die dwars door een dieprode vallei snijdt. Ook de Kalbarri Skywalk is geliefd en wordt door de meeste toeristen gedaan. Vanaf zo’n 100 meter hoogte kijk je neer op de kronkelende rivier en het oeroude, dorre landschap. Magisch, helemaal als je vroeg in de ochtend gaat en in je uppie rondslentert. Een langere wandeling is de Bigurda Trail (8 kilometer).
Ik adviseer je om tenminste 2 dagen uit te trekken om zoveel mogelijk boeiende plekken mee te pakken.
Wandel naar de top van Castle Rock in het Porongurup National Park
In de Porongurup Range in de Great Southern-regio ligt het populaire Castle Rock, een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers.
Bij deze trekpleister is een wandelpad wat je via een weelderig bos naar zo’n 570 meter hoogte brengt, waarbij het laatste stuk over een ladder moet worden geklommen. Eenmaal op de top heb je een weids uitzicht op talloze meren, groene velden en ruige bergen. Reken op 1,5 tot 2 uur stappen voor je er bent.
Beneden heb je Castle Rock Estate, een schilderachtig wijncafé om een drankje te doen. Nadat je boven bent geweest is dit de ideale afsluiter.
Een andere gave wandeling in het Porongurup National Park is de Devil’s Slide.
Zie een wonder op aarde: Lake Hillier
Want ja, een wonder mag Lake Hillier bij de kust van Esperance oprecht worden genoemd. Het bijzondere is namelijk dat ze felroze gekleurd is. Tig plaatjes die je voorbij ziet komen zijn echter sterk bewerkt zoals je dit tegenwoordig wel vaker ziet, de werkelijkheid valt voor sommigen daarom nogal eens ietwat tegen.
Waarom het water deze kleur is, is nog altijd niet duidelijk. Wetenschappers hebben onderzoek verricht naar dit fenomeen en vonden een mogelijke verklaring: organismen in het water zouden een roze stofje produceren. Het is in ieder geval geen gezichtsbedrog, want als je het water bijvoorbeeld in een glas doet, kleurt het nog altijd roze.
Het is trouwens mogelijk om in dit roze meer te zwemmen of gewoon te pootjebaden. Wel is het goed om te weten dat de zoutwaarden een keer of tien zo hoog liggen vergeleken met de zee. Ach, dan ben je meteen ontsmet, laten we maar zeggen 😉 . Aangezien het op een onbewoond gebied ligt, is Lake Hillier moeilijk te bereiken en daarom het best te bezoeken met een klein vliegtuig. Dit maakt het een relatief dure aangelegenheid.
In West-Australië heb je meerdere roze meren liggen die wél goed te bereiken zijn en zodoende misschien beter om te overwegen. Zo vind je Pink Lake nabij Esperance en het bekende Hutt Lagoon in Port Gregory. Maar eerlijk, de eerstgenoemde is niet persé heel speciaal of zo.
Let er goed op dat je het juiste moment kiest om een van de roze meren te bezoeken. Kom je in de zomer en heeft het amper geregend, dan zal de sensatie een stuk minder indrukwekkend voelen vergeleken met wanneer je na een regenachtige periode langsgaat. Informeer te plekke voor de beste tips.
Relax in Perth
Perth mag de grootste stad van Western Australia zijn, maar je hebt er tal van plekken om tot rust te komen terwijl je tegelijkertijd van de fijne stadse sfeer zult genieten. Voor velen is Perth het start- en/of eindpunt van hun trip door West-Australië.
Zo heb je Kings Park waar je jezelf in het gras kunt gooien en al zittend uitkijkt over de Swan-rivier. Je ziet hierbij tevens prachtige de skyline van de stad liggen. In dit grote stadspark vind je verder diverse botanische tuinen, kun je boswandelingen maken of gewoon lekker op een kleedje ploffen en picknicken. Mocht je zelf geen eten en drinken bij je hebben, dan kun je terecht bij een van de cafeetjes in de stadstuin.
Twee kleinere alternatieven voor Kings Park zijn Hyde Park of Queens Gardens.
Terugkomend op de Swan-rivier, je vindt hier Heirisson Island, bekend om de talrijke kangoeroes die er maar al te graag relaxen en voor je poseren. Leuk om mee te nemen als je de tijd hebt.
Wanneer je meer over Perth te weten wilt komen en graag de stad verkent, is de Free Walking Tour sowieso een toppertje om te doen. Je ontmoet zo bovendien andere backpackers en het kost je helemaal niets. Kan het beter?
Maak een uitstapje naar het autoloze Rottnest Island
Zin in het eilandleven gekregen en de stad eigenlijk wel beu? Vanuit Fremantle bij Perth spring je op de veerboot en even later ben je op het autoloze Rottnest Island. Op ‘Rotto’ barst het van de mooie stranden, denk aan The Basin, Salmon Bay en en het surfstrand Strickland Bay.
Naast de stranden is het leuk om er een fiets te huren en de boel op z’n Hollands te verkennen. En als je het helemaal bont wilt maken, kun je nog altijd gaan skydiven.
En voor ik het vergeet: de bijzondere quokka leeft hier, het meest blije dier ter wereld. Veel moeite om ze te spotten hoef je overigens niet te doen, ze komen enthousiast op je afgerend zoals op de foto hierboven gebeurde 🙂 .
Bewonder de opmerkelijke Wave Rock
In de middle of nowhere ligt Wave Rock, een ongewone rotsformatie waarvan je bij aankomst weet dat de lange reis vanuit Perth het helemaal waard was. Je bent namelijk ruim 300 kilometer onderweg, al is dit voor westelijk Australië niet uitzonderlijk.
De rots heeft zoals de naam al verraadt iets weg van een golf, een aanblik die je nergens anders ooit hebt gezien. De foto’s scoren gegarandeerd goed op Instagram, al is het vooral de ervaring die het ‘m doet.
Op en rond de rots heb je trouwens nog een aantal wandelingen om te doen, niet dat je direct weer in de auto stapt en de omgeving vergeet te verkennen. Je leest het goed, je mag op de rots. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de heilige Uluru in de Northern Territory.
Check dolfijnen bij Monkey Mia
Dé plek om tuimelaars oftewel bottleneck dolphins in het wild te spotten is Monkey Mia. En van héél dichtbij ook. Iedere dag zwemmen deze mooie dieren de Shark Bay, een van ’s werelds grootste marineparken, in om iets te eten te scoren en zich aan de mensen te tonen. Als je wilt kun je ze eigenhandig een stuk verse vis geven, da’s een ervaring om voor altijd bij je te houden.
Naast dolfijnen kun je er mantaroggen, walvissen, schildpadden en de ronduit aparte doejongs zien. Verder zijn de witte stranden die geflankeerd worden door okerkleurige duinen een bezienswaardigheid op zich.
Struin door de onwerkelijke Pinnacles Desert
Jazeker, de Pinnacles Desert wordt eigenlijk door iedere toerist die de over westkust van Australië rondreist wel bezocht. En niet in de laatste plaats wegens het buitenaardse landschap. Enorme stenen rotsen rijzen metershoog boven het gele zand uit, ze kunnen liefst 5 meter lang worden.
Het is alsof je naar een surrealistische situatie aan het kijken bent, een soort decor dat voor een mysterieuze scene uit een film is opgetuigd.
Zwem met zeeleeuwen in Jurien Bay
Waar Monkey Mia uniek is door de dolfijnen die je van dichtbij kunt bewonderen, wordt je in Jurien Bay de kans geboden om te zwemmen met zeeleeuwen. Vet hè, of niet dan?
In de vroege ochtend ga je op pad naar het marinepark om de bedreigde wezens op te zoeken. Vrijwel direct zie je ze uit het water springen en salto’s maken. Maar het tofste is dus dat je erna het water induikt om met ze te zwemmen en snorkelen.
Leef je uit op de Lancelin Sand Dunes
Zin in wat actie? Wat dacht je van met een buggy crossen over de Lancelin Sand Dunes? Dit is een bijzonder en woestijnachtig gebied, gedomineerd door duinen die opvallend wit kleuren.
Iets anders om hier te doen is sandboarden, met een plank van de duinen naar beneden surfen. Ook gaaf. Ik zeg: doe het allebei.
Je kunt de Lancelin Sand Dunes perfect combineren met de eerdergenoemde Pinnacles, aangezien beide bestemmingen bij elkaar in de buurt liggen.
Verken Yallingup en omstreken
Yallingup, heb je er al ‘ns van gehoord? Deze kustplaats ligt op dik 250 kilometer ten zuiden van Perth, en is zeer geliefd onder toeristen.
Allereerst door de aantrekkelijke stranden, waarvan het verwilderde Yallingup Beach het bekendst is. Zet je snorkelmasker op en zwem naar het rif om de boeiende onderwaterwereld te zien. Of verkoel in een van de vele rotspoelen. Verder is dit strand een populaire surfspot.
Canal Rocks is een boeiende granieten rotsformatie die pontificaal uit de oceaan omhoogsteekt, de Indische Oceaan heeft hier met al haar kracht een natuurlijk kanaal gevormd. Neem er een kijkje en doe sowieso de Cape to Cape-wandeling die je langs de rotsen voert, zodat je het natuurgeweld van dichtbij meemaakt.
Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid is Sugarloaf Rock, een machtige granieten rots die de aandacht opeist en een broedplaats is voor vogels. Kijk vanaf de lookout hoe de golven genadeloos tegen krachtpatser aanslaan en ervaar de immense natuurkracht. Het gros van de mensen komt hierheen om de zonsondergang te bekijken.
Daarnaast is de Ngilgi Cave een plek om niet te missen. De grot die bulkt van de kristalverzamelingen is een een icoon van Yallingup een van de oudste toeristische trekpleisters van de regio. Naar schatting is ze liefst 1 miljoen jaar oud.
Op steenworpafstand van Yallingup ligt het dorp Dunsborough, een fijne plek om een paar dagen te blijven plakken. Met Eagle Bay en Meelup Beach heb je er twee stranden die de moeite waard zijn.
Blijf een paar dagen in het gezellige Broome
Broome is een laidback kustdorp om een een paar dagen bij te komen van al het gereis. Even tijd voor jezelf 🙂 . De vraag is echter of je er komt, vanuit Perth is het bijvoorbeeld 2.500 kilometer rijden.
Ben je in Broome en wil je iets ondernemen, loop dan vanuit het centrum richting Cable Beach. Met name de zonsondergang is er fabelachtig.
Behalve het kijken naar de zonsondergang kun je tijdens het ondergaan van de zon een ‘camel tour’ langs het water doen. Persoonlijk ben ik hier niet zo’n voorstander van en vind het een beetje zielig voor de beesten. De keuze is natuurlijk aan jou. Na de tour krijg je overigens een cocktail om de boel mee af te sluiten.
Gantheaume Point klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar deze spot is een bezoekje meer dan waard. Ze ligt aan de zuidkant van Cable Beach. Bereid je voor op gigantische roodoranje-kleurige rotsblokken en memorabele uitzichten over de oceaan.
Op sommige rotsen zie je de giga voetafdrukken van dinosaurussen wanneer het eb is. Het is namelijk zo dat deze reusachtige dieren zo’n 130 miljoen jaar geleden Down Under leefden. Toegegeven, je moet wel goed voor zoeken en op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Doe daarom navraag bij het toeristinformatiepunt, zij zullen je meer waardevolle info verstrekken. Je kunt anders ook altijd een tour doen, mocht je interesse hebben in meer achtergrondinformatie.
Bij Gantheaume Point vind je bovendien oogverblindende zonsondergangen, zonder overdrijven behorende tot de mooiere Down Under. De kleuren die ontstaan, zijn bijna te onwerkelijk om met een pen (of toetsenbord 😀 ) te beschrijven. Dit in combinatie met de heldere zee en de rode kliffen maakt ze tot een uniek stukje van Australië.
Ook een bezoek aan Town Beach om de ‘staircase to the moon’ te zien is aan te raden. Het lijkt net of de verlichting van de maan een trap vanuit de zee vormt. Zeer indrukwekkend! Zorg wel dat je de juiste data en tijdstippen kent, zodat je bij aankomst niet bedrogen uitkomt.
Behalve dit hoogtepunt is de nabijgelegen markt gezellig om overheen te struinen. Proef lokale lekkernijen, koop een aantal ambachtsproducten en geniet van de kunsten die vertoond worden door plaatselijke entertainers.
Wat is een goed startpunt voor de westkust van Australië?
Ik heb het al even laten doorschemeren, maar de meeste lui kiezen voor Perth als startpunt van hun reis door Western Australia. Daarvoor zijn grofweg twee redenen: de goede bereikbaarheid door de internationale airport plus het comfort van de stad, wel zo fijn om je reis mee te beginnen.
Een andere plek is Darwin in de Northern Territory. Bekend is de epische roadtrip die via Katherine, Kununurra, Broome en Coral Bay eindigt in Perth. Een weergaloos avontuur van om en nabij de 4.500 kilometer.
Hoelang heb je nodig voor de westkust van Australië?
Ik raad je aan om ten minste 3 weken vrij te maken voor een reis aan de westkust. Je kiest bij voorkeur echter voor een deel, de gehele kustlijn is veel te uitgestrekt om in 3 weken te doen. Kun je een week langer regelen, dan zou ik dat zeker niet nalaten. De afstanden zijn immens en uiteindelijk wil je toch een hoop dingen zien, zonder daarbij continu op de weg te zitten (rijden dus). Een route die hierbij past heb ik verderop voor je uitgestippeld.
Wil je de volledige reis van Perth naar Darwin (of andersom) maken, trek dan sowieso 6 weken uit voor je reis waarin je pak ‘m beet 4.500 kilometer aflegt.
Wat kost een reis langs de westkust van Australië?
Het is lastig om je exact te vertellen wat je totaal kwijt zult zijn gedurende je reis aan de westkust. Huur je een camper of niet? Kook je vooral zelf? Waar zul je zoal overnachten? Zaken als deze hebben allen een significante invloed op je uitgaven.
Om je te helpen heb ik een handige gids geschreven, waarin ik de kosten per maand en per dag ziet die je in Australië kunt verwachten. Neem ‘m zeker eventjes door.
Wat is een leuke route voor de westkust van Australië?
De westkust van Australië is zoals aangegeven gigantisch en je hebt maandenlang nodig om hier het merendeel van de hoogtepunten te kunnen zien.
Ik weet echter dat de meeste reizigers die tijd niet hebben, en bijvoorbeeld een maand uittrekken voor hun avontuur. Het is daarbij zaak om een bepaald gedeelte te kiezen, zodat je niet je zelf voorbijloopt en vervolgens doodmoe in het vliegtuig terug naar Nederland of België stapt.
Daarom heb ik een route voor je gemaakt voor de duur van ruim een maand, die begint en eindigt in Perth:
- Perth (3 nachten)
- Rottnest Island (3 nachten)
- Karini National Park (3 nachten)
- Exmouth (3 nachten)
- Denham & Shark Bay (1 nacht)
- Monkey Mia (1 nacht)
- Kalbarri National Park (2 nachten)
- Jurien Bay (1 nacht)
- Pinnacles (tussenstop)
- Lancelin Sand dunes (1 nacht)
- Wave Rock (1 nacht)
- Esperance en Cape le Grand (3 nachten)
- Castle Rock (1 nacht)
- Torndirrup National Park (2 nachten)
- Elephant Rocks & Green Pools (1 nacht)
- Valley of the Giants (1 nacht)
- Hamelin Bay & Margaret River (4 nachten)
- Yallingup & Dunsborough (2 nachten)
- Perth (1 nacht)
Hoe zit het met transport aan de Australische westkust?
Ik zei het kort al even in de intro: het openbaar vervoer is in West-Australië lang niet zo goed georganiseerd als in het oosten. De meeste backpackers en avonturiers kiezen er daarom voor om een camper of auto te huren en een roadtrip te maken. En laat dit nou juist een te gekke ervaring zijn, West-Australië is dé roadtripbestemming bij uitstek. Goede wegen, gevarieerde landschappen en natuurgebieden om met je 4WD te ontdekken.
Busmaatschappij Greyhound verzorgt overigens wel een heel klein gedeelde van Western Australia, om precies te zijn de noordelijke Kimberley-regio. Je kunt van Darwin in het Northern Territory tot aan Broome de bus pakken.
Wat is beste reistijd voor de westkust van Australië?
Allereerst is het goed om een indruk te hebben van de verschillende jaargetijden in Australië, en wanneer ze precies vallen:
- Zomer: december tot en met februari
- Herfst: maart tot en met mei
- Winter: juni tot en met augustus
- Lente: september tot en met november
Grofweg wordt mei tot en met oktober tot de beste reisperiode voor West-Australië gerekend. Omdat de staat gigantisch is, heb je echter te maken met drie verschillende klimaatzones: tropisch in het noorden, woestijn in het midden en mediterraan in het zuidwesten.
Hieronder deel ik de westkust op in noord- en zuidwest en beschrijf ik voor beiden de beste reistijd.
Noordwesten Australië
Ook wel ‘de Kimberley’ genoemd. Van mei tot en met november heb je de droge tropische winter, het meest geschikte reisseizoen met een gemiddelde temperatuur van 35°C. Tijdens deze maanden heb je zonnige dagen en koele comfortabele nachten.
Vervolgens is de natte tropische zomer van december tot en met april. De gemiddelde temperatuur is nagenoeg hetzelfde, al is de luchtvochtigheid een stuk hoger. Houd verder rekening met veel regen, wind en zelfs cyclonen. Niet echt een aanrader dus. Zit je in die maanden in het westen van Australië, blijf dan ten zuiden van Broome.
Zuidwesten Australië
Eigenlijk raad ik alleen de maanden juni tot en met augustus af om door het Zuidwesten van Australië rond te trekken. Het is dan immers laagseizoen, zodat veel (zo niet alle) activiteiten gesloten zijn.
Van september tot en met november is het soms nog vrij koel met een minimumtemperatuur van 12 graden Celsius. Echter, de maximumtemperatuur schommelt dan zo rond de 25°C. Veel bloemen staan in deze tijd in bloei, wat de landschappen extra mooi maakt.
Het ideale klimaat vind je in de periode december tot en met mei, waarin met name de maanden maart-april-mei erg aangenaam zijn. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 26°C terwijl de nachten lekker koel aanvoelen.
Nog een paar dingen:
- In juni tot en met oktober zit je perfect als je walvissen wilt zien rond Esperance.
- Zwemmen met walvishaaien is mogelijk van april tot en met augustus in het Ningaloo Reef.
Handige linkjes voor accommodaties, tours en camperhuur
- Tours en activiteiten: bekijk hier het complete overzicht voor de leukste tours in het westen van Australië via Get Your Guide.
- Accommodaties: ik adviseer je om je slaapplek te boeken via Booking.com. Reis je met de camper, maak dan gebruik van de app CamperMate.
- Auto of camper huren: voor het huren van een auto is Discover Cars een goede keuze. Qua campers kun je bij Jucy, Wicked Campers of Apollo terecht. Check deze uitgebreide gids als je van plan bent om een auto(camper) te kopen in Australië.
Zoek je meer routes en insider-tips voor Australië?
Hierboven heb ik natuurlijk al een route met je gedeeld om af te leggen. Maar, zoek je meer routes voor Australië inclusief een boel handige insider-tips? Schaf dan Backpackgids Australië aan.
Zo… dit was ‘m met betrekking tot West-Australië. Heb jij nog tips of vragen?
Ik wil graag een route afleggen langs de westkust. Van Perth naar exmouth van karijni national park bovenlangs en dan binnenland langs lake austin terug naar perth in 25 a 30dagen 5000 km. Is dit te doen? Ook met een 2wd?
Hey Charlotte,
Ja dat kan, al heb je met een 4WD, zeker in Karijni NP waar het ruig is, veel meer mogelijkheden…
Hi Robbert,
Mijn vriend en ik gaan in de periode juli-augustus 6 weken met een 4×4 met rooftent reizen van Perth naar Darwin. Deze hebben we al gekocht en hopen we weer te verkopen in Darwin (we hebben 50% buy back guarantee).
Ik weet niet meer of ik het hier of ergens anders las, maar het zou op bepaalde plekken nogal druk kunnen zijn in deze periode en je moet ver van tevoren een campingplek reserveren. Dit geeft ons nou juist niet het vrije gevoel, wat we wel hebben bij deze reis. We willen op gratis/lowbudget campings staan (af en toe een wat luxere is niet erg, maar we zoeken niet naar van die giga parken). Mijn vraag is: raad jij ons aan eea al vast te leggen? Of is jouw ervaring dat we dit niet nu al hoeven vast te leggen?
Groetjes Manon
Hoi Manon,
Nee joh, dit moet zonder vooraf vastleggen echt wel goed komen hoor. Bovendien zijn er genoeg plekken waar je terechtkunt. No problem!
Groet, Robbert