Tioman: alles wat je wilt weten over dit avontureneiland

Na een volle week op Tioman te zijn geweest hebben we net de boot terug naar Mersing gepakt. In de haven is het een uitgestorven boel en er is nergens een bus te bekennen. Het is intussen bijna halverwege de middag en we moeten nog 400 kilometer naar Kuala Lumpur.

We kijken elkaar aan met een vragende blik: wat kunnen we doen?

Ik en Fatin -de local waarmee ik ben- besluiten in alle radeloosheid om met een bordje langs de weg te gaan staan, waarop we in dikke letters KUALA LUMPUR geschreven hebben. Het continu voorbijrijden van auto’s geeft ons helaas weinig hoop. Liften is in Maleisië sowieso niet iets gebruikelijks. 

Na een dik uur doorzetten stopt er plots een trucker die aangeeft naar de hoofdstad te gaan. Echt het prototype vrachtwagenchauffeur, zo’n teddybeer met flink wat overgewicht, een stoppelbaardje en zweet op z’n hoofd.

Hoe aardig is het dat hij ons uitnodigt om mee te rijden? Blijer dan nu kunnen we ons niet voelen.

Maar Jezus, wat een joekel van een truck heeft ‘ie bij zich zeg. Zo’n enorm ding heb ik nooit eerder gezien. 

We klimmen een voor een in de cabine, en storten ons in het volgende avontuur. Helemaal geweldig!

Na een maand of twee in Kuala Lumpur geweest te zijn en vooral te hebben gewerkt aan diverse projecten, besloot ik dat het moment daar was: ik wilde naar Tioman afreizen. Ik had behoefte aan zon, zee, strand en simpelweg wat nieuwe avonturen. En de eilanden in Oost-Maleisië bevallen me sowieso erg goed, zo heb ik een fantastische tijd gehad op Perhentian Kecil.

Het leuke is dat ik samen met een local ben gegaan. Iemand die al meerdere keren op Tioman is geweest en me zodoende de beste plekjes heeft kunnen laten zien. Om precies te zijn ben ik er 7 dagen geweest.

In het kort: Tioman is een eiland met een lokaal sfeertje en geen toeters en bellen, nog heel authentiek. Heel anders dan bijvoorbeeld Long Beach en Coral Bay op Perhentian Kecil. Daarbij is het niet zo’n typisch bounty-eiland om te luieren op het strand, je wilt hier vooral dingen ondernemen. Denk aan door de heuvelige jungle hiken, kajakken naar verlaten strandjes, snorkelen en een kijkje nemen in de verschillende dorpjes.

In deze gids ga ik je meer vertellen over de dingen die ik op Tioman heb beleefd. Behalve mijn avonturen, zal ik je tevens handige tips geven. Dus, als jij dit tropische jungle-eiland ook gaat bezoeken, lees ‘m dan zeker even door.

Over Tioman

Laat ik beginnen met het vertellen van een klein verhaaltje…

Er is een mysterieuze legende over Tioman die het verhaal vertelt van een beeldschone drakenprinses. Ze sloeg haar vleugels uit en vloog vanuit China naar Singapore om te trouwen met haar prins. Door een hevige storm raakte ze uitgeput en daalde ze neer op een onbekend eiland, en ze besloot tijd te nemen om te rusten. Toen de prinses na een poosje wakker werd, was ze verbluft door de paradijselijke setting waar ze terechtgekomen was. Na wikken en wegen besliste ze om te blijven en een prinses van de zee te worden, en dus niet meer te gaan trouwen in Singapore. Uiteindelijk versteende ze in tot wat nu Tioman is.

Bij de Tioman Island Golf Club vind je een bord waarop dit mythische verhaal is beschreven.

Tioman is een vrij groot eiland; zo’n 136 km² met een maximale lengte van bijna 40 kilometer. Je loopt dus niet zomaar even van het ene naar het andere dorp. Maak daarom voorafgaand een keuze op welk gedeelte je wilt verblijven.

Hieronder zie je een kaartje met daarop de dorpjes:

Een kaartje van Tioman

Het belangrijkste plaatsje en de hoofdstad is Tekek, al is dat zeker niet de boeiendste spot van het eiland. Air Batang (ABC) en Salang zijn leukere dorpjes om te verblijven en ook ’s avonds valt daar iets te beleven.

Ook het strand van Juara is gezellig en de omringende jungle geeft je het gevoel er echt even uit te zijn. Sinds de verharde weg aangelegd is tussen Tekek en Juara is Juara van verlaten kustdorpje behoorlijk populair geworden.

Een traditioneel vissersdorp, zo zou ik Mukut willen omschrijven. Je komt terecht in het lokale leven van Tioman en hebt met de Dragon Horns en de Asah Waterfall meerdere wandelopties in de aangrenzende jungle. Verder ligt er een mooi strand.

Paya is ten slotte nog het noemen waard vanwege de goede snorkelspots die je er direct vanaf het strand hebt. Daarnaast is het dorpje de laatste jaren een stuk toeristischer geworden, duidelijk terug te zien in de levendigheid en het aantal bars en eettentjes.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op en rond Tioman

Wat is er te doen op en rond Tioman? In het vervolg van deze gids vertel ik je over mijn ervaringen en de leukste plekjes.

 

Ga naar het gemoedelijke plaatsje Salang

Salang is een leuk plaatsje met relaxte vibes en ik en Fatin besloten om hier onze trip te beginnen. Even na Tekek meerden we aan. Tijd om de boel te verkennen.

Wat me meteen opviel is dat er weinig toeristen in Salang rondliepen. Westerse toeristen dan. Het zijn met name locals die je in dit vissersdorpje tegenkomt. Ideaal als je op zoek bent naar gemoedelijkheid en interesse hebt in hoe de lokale bevolking op het eiland leeft. Luxe vind je er in ieder geval niet.

Een vissersbootje in het heldere water van Salang
Een tropische foto van Salang – in de heuvels zie je het later te noemen abandoned resort liggen

Een aanrader is om in de avond de heerlijke en verse seafood van de barbecue te proberen en tegelijkertijd te genieten van uitzicht op de zee. Doe dit bij het Salang Dream Restaurant. De makreel en de inktvis waren echt geweldig. En nog goedkoop ook: voor twee personen waren we minder dan 10 euro kwijt, inclusief rijst, gegrilde groenten, aardappels en wat te drinken. En dan krijg je echt belachelijk veel vis.

Het meest bekende restaurant in Salang is het Salang Indah Restaurant. Je kunt er prima eten. Let wel op dat rijstgerechten pas na 12 uur in de middag beschikbaar zijn. Daarvoor enkel Westerse ontbijtjes, waaronder een kokosnootpannenkoek met honing.

Na een redelijk lange zoektocht om een leuke accommodatie te vinden, kwamen we terecht bij Ella’s Place. Een rustige plek met basic chalets omgeven door groen én met erg aardige eigenaren.

Iets wat me te binnen schiet als ik aan Salang denk, zijn de vele katten en poezen die er rondlopen (en slapen). Zoveel, in allerlei kleuren en vormen, heb ik nergens ooit eerder gezien. Verder zal je er regelmatig een varaan door het ondiepe water van de plaatselijke rivier zien sluipen.

Schattig 🙂
Flipflop sized cat 😀

In het zuiden van Salang kun je trouwens uitstekend snorkelen. Loop vanaf het strand het water in en even later zie je van alles. Verder is er tussen Salang en de later te bespreken Segipong Campsite nog een ‘shark point’ om (ongevaarlijke) haaien te spotten, supervet!

En dan is er nog het verhaal van het ‘abandoned resort’. Ik heb het over Nadia Inn, een verzameling van bungalows in de heuvelachtige jungle aan de zuidkant van Salang. Nogal grappig is dat dit verlaten resort op Google een ‘spookhuis’ wordt genoemd. Ergens in de jaren 90, toen men klaar was met bouwen, ontbrak het de eigenaar aan een vergunning om te beginnen met verhuren.

Het zou er niet veilig genoeg zijn vanwege bouwfouten, en de vereiste vergunning zou nooit komen. Hetgeen wat over is van dit potentiële pareltje van Salang, is een door jungle begroeid complex wat via de rotsen in het water te bereiken is.

Via deze stenen en rotsblokken kom je uit op een weg die omhoogloopt naar het spookresort

Het voelt allemaal behoorlijk mysterieus aan, sterker nog, het verhaal gaat dat er geesten rondzweven. Loop er zeker even heen, want boven heb je een schitterend uitzicht op de baai van Salang.

Het uitzicht over Salang vanaf het abandoned resort

 

Ga Kajakken naar de Segipong Campsite

Een van de leuke activiteiten om te doen is een kajak huren en de omgeving van Salang op eigen houtje verkennen. Snorkelsetje mee en je hebt een geweldige middag.

Het uitzicht vanaf het strand

Wij kozen ervoor om een stukje naar het zuiden af te zakken met als eerste stop de Segipong Campsite, die intussen overigens gesloten is. Het is een mooi klein strand waar we plotseling aangesproken werden door een verwilderde man die ons een geheime grot wilde laten zien. Op blote voeten liepen we achter hem aan en gingen de donkerte in. Daar groef hij wat zand op, zand met opmerkelijke glinsteringen. Volgens hem zou het om goud gaan, maar deze bewering ging mij iets te ver.

Zitten hier goudkorrels tussen…?

Nadat we uit de holte geklauterd waren, bracht diezelfde man ons via de jungle naar een uitkijkpunt en vertelde hij dat hij al een half jaar in dit ‘back to nature’ gedeelte van Tioman woont. Ga er zeker eens heen en kampeer er een nachtje. Tenten staan klaar. Update: zoals gezegd is de camping op de fles gegaan, helaas…

Daarna doken we het water in om te snorkelen. En wat dat betreft hadden we wél goud in handen. Koralen in allerlei kleuren en talloze vissoorten. Het leek soms wel een felgekleurd bloemenparadijs. Er waren overigens verrassend weinig zee-egels, onderwaterdieren die je normaal juist veel ziet tijdens snorkelen. Al miste ik ze geen moment, wie houdt er wel van?

 

En kajak verder naar het schilderachtige Monkey Bay

We vonden het welletjes geweest en besloten om verder te kajakken naar Monkey Bay, een werkelijk schitterend goudkleurig zandstrand omgeven door jungle en heldergroen water. We hadden de plek totaal voor onszelf, al waren we niet helemaal alleen. Er liepen namelijk enkele nieuwsgierige aapjes rond, die ons uiteraard al in de smiezen hadden.

Monkey Bay vanuit de kajak gezien

We rustten er wat uit, aten mango’s die we hadden meegebracht en ik deed nog wat burpee’s om mezelf fit te houden. Ook namen we een kijkje onder water, al viel daar vrij weinig te beleven eerlijk gezegd.

Daarna peddelden we weer terug naar Salang. Onderweg stuitten we op twee vissers die inktvissen probeerden te vangen.

Lokale vissers op zoek naar inktvis

Tip: vanuit Salang kun je ook lopen naar de Segipong Campsite en verder richting Monkey Bay. De trail naar Monkey Bay is te vinden in de app Maps.me.

Pak een bootje naar het paradijselijke Coral Island (Pulai Tulai)

De volgende dag spraken we met een lokale duiker genaamd Joy, die we eerder al hadden leren kennen. Hij bood ons aan om mee op de boot te springen en naar Coral Island te gaan. Een paradijsje, zo liet hij doorschemeren.

Na 20 minuten varen kwamen we aan op een klein eiland dat inderdaad aanvoelde als een paradijs op aarde. Lokaal noemt men dit juweeltje Pulau Tulai. Het zand is hier het witst van alle plekken die ik op en rond Tioman heb gezien. Bovendien is het water er kraakhelder. En er waren geen andere mensen te bekennen. Het enige nadeel was dat de lucht niet strakblauw kleurde, al is dit natuurlijk een luxeprobleem 😉 .

Het mooie Coral Island – je vaart er in 20 minuten naartoe vanuit Salang

Met z’n drieën snorkelden we en ik besloot richting de nabijgelegen rotsblokken te zwemmen. Mijn snorkelmasker was alleen niet bepaald helder, al wist ik dit enigszins te verhelpen. Flink rochelen en een beetje tandpasta doen kennelijk wonderen.

Wist je al dat tandpasta een goed middel is om je snorkelmasker weer helder te maken?

De onderwaterwereld vond ik mooi, maar eerder rond de Segipong Campsite was het voor mij net ietsje indrukwekkender. Wat me met name bijblijft aan Coral Island, is het ultrawitte zandstrand. Fenomenaal gewoon!

Gelukkig hadden we wat nasi goreng meegenomen, aangezien er op Coral Island verder nul voorzieningen zijn. Die rijst had ik wel nodig, want van al dat snorkelen krijg je namelijk best honger.

Tip: je kunt ook een snorkeltour doen waarbij je onder meer Coral Island bezoekt. Dergelijke tours kosten om en nabij de RM 85 per persoon.

Ontdek de mooiste plekjes rond Tekek

Dag nummer vijf begon en we vonden het tijd worden om ook eens ergens anders te verblijven. We hadden het idee om naar Tekek te gaan en daar te gaan snorkelen bij Pulau Renggis. Opmerkelijk was dat we de enige twee waren die in de ferry stapten. En nog opmerkelijker dat het ritje geheel gratis bleek te zijn. De normale prijs is RM 35.

Toen we aankwamen in Tekek waren het de brommende geluiden van motorbikes die me opvielen. Motorvoertuigen had ik in Salang, op een enkele scooter na dan, helemaal niet gehoord. Zoiets is dan weer behoorlijk wennen. Tot slot zag ik iets opvallends: een kraampje waar ze grote, middelgrote en kleine kokosnoten verkochten. Ieder met hun eigen prijs.

Aan het eind van de middag liepen we naar het Berjaya Tioman Resort, vanwaar je naar Pulau Renggis kunt zwemmen om te snorkelen. Echter, halverwege kwamen we tot de conclusie dat het water behoorlijk troebel was. Bovendien voelde Fatin zich onzeker over de nog te overbruggen afstand. We zijn zodoende terug gezwommen naar de kust. Best jammer, want dit eilandje staat bekend als een van de beste snorkelspots rond Tioman. Wellicht ben jij er geweest? Ga er anders sowieso naartoe om het zelf te ervaren 🙂 .

Goed om te weten: Fatin vertelde me er in het verleden al enkele keren naartoe gezwommen te zijn. Dit duurt ongeveer een half uur. Het is dus zeker te doen en een tour boeken is daarom niet persé nodig.

De tocht ging verder zuidwaarts over land, waarna we uitkwamen op een golfbaan. Golfers waren er nauwelijks, wel veel apen. Apen die de aanval op ons leken in te zetten, vermoedelijk vanwege de vrijwel gesmolten chocola die ik in m’n hand had. Gelukkig konden we op tijd wegrennen.

Via een smal pad door de jungle belandden we op een prachtig verlaten baaitje genaamd Bunot Beach en we sloten de middag al zwemmend af. Een van de apen liep doelbewust op mijn rugzak af, die ik godzijdank net op tijd wist te onderscheppen. Als schrale troost had hij onze fles water gepakt. Meneer ging er rustig bij zitten en zat er ongegeneerd aan te lurken.

Het verlaten strand waar we uitkwamen

Al met al is Tekek niet bepaald dé bestemming op Tioman die ik je aanraad om te verblijven. Overall vind ik Salang in ieder geval veel meer charme hebben. Ik zou je een dag aanraden, om Pulau Renggis en enkele stranden te bezoeken. Net zoals wij hebben gedaan dus.

 

Doe een junglesafari naar Juara Beach

Kampung Juara, door jungle overwoekerde dorpje in het oosten van Tioman

Op onze laatste dag kozen we ervoor om naar het oostelijke gedeelte van Tioman te trekken, namelijk Juara Beach. Je kunt dit wandelend doen, een trip van om en nabij de 2 uur. Aangezien het al 4 uur was, namen we een ruige jeep-taxi. Met RM 35 per persoon een, voor lokale begrippen, relatief dure aangelegenheid.

Tip: om weg te komen uit Tekek heb je drie opties: de scooter, een jeep-taxi of de boot. De jeeps zijn prijzig en vragen op de weg terug soms zelfs hogere prijzen, omdat ze weten dat je wel weg moet. Een scooter kost je zo’n RM 60 per dag. Je kunt ook een snorkeltour boeken, en aan het eind van de tour op een ander gedeelte van het eiland uitstappen.

De weg slingert dwars door het weelderige regenwoud en gaat zeker in het begin bijna steil omhoog. Na een minuut of twintig stopten we bij Bushman, pal aan het strand van Juara. Een schitterende uitgestrekte baai die gescheiden wordt door een heuvel en een hoop rotsblokken.

Het mooie Juara Beach

In het zuidelijke gedeelte vind je het Juara Turtle Project waar pasgeboren zeeschildpadden worden vrijgelaten. Een prachtig initiatief dat je zeker even gezien wilt hebben. Als je gelukt hebt kun je zelfs een schildpad eieren zien leggen op het strand. Mocht je interesse hebben, dan heb je de mogelijkheid om er vrijwilligerswerk te verrichten. Daarnaast bieden ze een leuke rondleiding, waarbij je alles te weten komt over deze lieve beestjes en hoe men zich hier over hen bekommert.

Tot slot wil ik je zeggen dat ik de oceaan aan de westzijde van Tioman mooier gekleurd vind dan aan de oostkant bij Juara en Tekek. Bij Juara heb je weer meer kans op hoge golven. Af en toe kun je er zelfs surfen.

 

Hike door de jungle naar watervallen

Het ongerepte oerwoud van Tioman herbergt een aantal (bescheiden) watervallen en het is een leuke activiteit om er een paar te bezoeken.

Op 20 minuten wandelen van Juara Beach ligt de Lubuk Teja Waterfall. Af en toe wordt ze tevens de ‘Juara Waterfall’ genoemd. Het is een lekkere spot om te verkoelen, middenin de jungle. Al kan het zomaar zo zijn dat je een reuzenvaraan tegenkomt tijdens het banjeren door het regenwoud… Maar wees niet bang, ze weten doorgaans niet hoe snel ze weg moeten komen als ze mensen zien. Omdat wij het er zo naar ons zin hadden, ben ik vergeten een foto te maken. Sorry daarvoor 😉 .

Een andere mooie plek op 45 minuten hiken van datzelfde Juara is de Ali’s Waterfalls. Ben wel voorbereid op een behoorlijk steile tocht, al is het heerlijk om je daarna onder te dompelen in het zuiverende water.

Kan je geen genoeg krijgen van watervallen? Check dan ook zeker de Asah Waterfall die op 1,5e kilometer van de haven in Mukut ligt.

 

Ga duiken

Behalve het snorkelen waarover ik je hierboven al vertelde, kun je rond Tioman supergoed duiken. Voor de kust liggen scheepswrakken en je komt fraaie koralen, schildpadden, inktvissen en rifhaaien tegen.

Een goede duikschool is het B&J Diving Center dat je zowel in Salang als in ABC vindt. Via hen heb je bovendien de mogelijkheid om een duikcursus te volgen en je PADI te halen. Een andere tip qua duikscholen is de Juara Scuba Academy.

 

Beklim Gunung Kajang (of hike een makkelijkere trail)

Aangekomen op Monkey Beach, een verlaten strand met alleen wat… aapjes 😀

Mocht je in zijn voor een uitdagende trektocht, dan is de 1.038 meter hoge Gunung Kajang een leuke activiteit om te doen. Let erop dat je de hele dag onderweg bent, om op de top van de vulkaan te komen ben je sowieso 6 uur aan het klimmen. Met een gids op pad gaan is absoluut aan te raden. De route is namelijk niet bepaald makkelijk en maar weinig mensen weten van deze hike.

Heb je niet zo’n zin in een zware trekking, maar wil je toch lekker aan de wandel gaan? Er zijn eenvoudigere trails van Salang naar Monkey Bay (1 uur), van ABC naar Monkey Bay (1,5 uur), van Tekek naar Juara (2 uur) en de al genoemde wandeling naar het verlaten resort Nadia Inn vanuit Salang.

 

Doe de Around the Island Tour als je veel in korte tijd wilt zien

Wil je de bekendste hoogtepunten van Tioman in een dag zien? Boek dan de Around the Island Tour. Die worden door diverse tourbedrijfjes en guesthouses georganiseerd. Je bezoekt hierbij ABC, Pulau Renggis, een waterval, Juara, Teluk Dalam, Tedau, Pulau Soyak en ABC.

In Salang en ABC betaal je RM 150 voor deze dagtrip.

 

Bezoek bounty-eilanden vanuit Mersing

Snorkelen bij Pulau Besar

Vanuit Mersing kun je diverse bounty-eilanden bezoeken die behoren tot het Mersing Marine Park. Indien je na je verblijf op Tioman meer eilanden wilt zien, blijf dan dus nog even lekker plakken in Mersing om wederom de boot op te springen. Mersing zelf is overigens totaal niet speciaal, zo’n typisch havenplaatsje zonder enige sfeer.

In de omgeving is het met de talrijke eilanden zoals gezegd compleet anders.

Aanraders zijn Pulau Besar, Pulau Rawa, Pulau Tinggi, Pulau Aur, Pulau Sibu en Pulau Dayang. Je begrijpt ondertussen vast dat ‘pulau’ ‘eiland’ betekent 🙂 .

Let op: het gaat om piepkleine eilandjes waar eten en drinken doorgaans relatief duur is. Budgetaccommodaties vind je er soms wel, bijvoorbeeld op het paradijselijke Pulau Aur.

Nabij Mersing ligt trouwens ook een van ’s werelds oudste regenwouden: Taman Negara Endau-Rompin. In dit vreedzame nationale park kan je kamperen in de wildernis en avontuurlijke trektochten maken. Je hebt wel een gids nodig, anders zal je vrij weinig boeiends zien.

 

Wat zijn leuke eet- en drinktentjes op Tioman?

Bizar lekkere seafood in Salang

Allereerst: Neem fruit mee. Behalve in bars heb ik nauwelijks plekken gezien waar je fruit kunt kopen.

Verder heb ik in de tips hierboven natuurlijk al een aantal goede restaurantjes besproken, al heb ik er zeker nog een aantal meer voor je. Check ze hieronder.

Heb je zin in iets anders dan rijst, bijvoorbeeld een verse pizza? In Salang zit het zaakje The Island Pizza, en ze bakken er verrassend goede pizza’s. Tof is om hier tijdens de zonsondergang heen te gaan en zo ultiem te genieten met een hartige bite erbij.

Overigens vind je geen échte koffietentjes op Tioman, al heb je in ABC het Kupi Dessert Cafe die bekendstaan om hun ijskoffie en heerlijke taartjes. Zo’n plek is voor de verandering ook wel ’s fijn. Aan de zuidkant van de kampung -het dorp- heb je tevens nog de Sunset Corner om een pizzaatje te pakken. En als je tot slot een verkoelende cocktail aan het strand wil drinken, kijk dan bij de B&J Beach Bar, behorende tot de gelijknamige duikschool.

Voor wat betreft Juara is het Mia Cafe een toppertje. Hier kun je terecht voor gebakken rijst, noedels en zulk soort dingen. Authentiek Maleisisch dus. Hetzelfde geldt trouwens voor het eettentje Kak Long.

In Tekek was Warong Syahirah BBQ Seafood werkelijk waar een fantastisch seafood-restaurant. Helaas zijn zij intussen gesloten. Gelukkig is er met Sarang Seafood Village een andere topper die je niet gemist wilt hebben als je graag zeevruchten en dergelijke eet. Heb je meer trek in ‘roti canai’, ‘nasi goreng’ of ‘mee goreng’? In dit geval is Wak’s Cafe de plek die je zoekt.

Ook The Gingerbread Cafe in Paya is een aanrader voor koffie, wafels en tig soorten cakes. Het Tioman Paya Cafe is hier een andere tip die ik voor je heb, en ideaal indien je Chinees-Maleisisch wilt eten.

En mocht je op een verdwaalde dag in Mukut rondslenteren, ga dan sowieso een hapje eten bij het Seaside Cafe. Je kunt hier voor een zacht prijsje allerlei lekkers proberen.

Tot slot heb je in met name Tekek een boel belastingvrije shops om voor relatief weinig alcohol, chocola en ander spul kunt inslaan.

 

Waar op Tioman raad ik je aan om te overnachten?

Ella’s Place in Salang: omgeven door groen

Een bekend dorpje waar backpackers verblijven is Air Batang (ABC). Je hebt er relatief goedkope slaapplekken, al is dit in bijvoorbeeld Salang net zo. Een verschil met Salang is dat je er tevens enkele bars, hostels en kampeermogelijkheden hebt. Persoonlijk vind ik Salang Beach mooier dan ABC Beach en je kunt er beter snorkelen.

Luxueuze hotels en resorts vind je amper op Tioman. Daarvoor is het het simpelweg niet het eiland. Je ziet er vooral eenvoudige bungalows, chalets en homestays. Toch zijn er wel degelijk een aantal luxere verblijven, ook die zal ik benoemen.

Zelf heb ik onder andere geslapen in Ella’s Place in Salang. Dit is als gezegd een aanrader indien je van rustig en laidback houdt. De eigenaren zijn heel aardig en je verblijft er pal aan het strand. Nou, wat wil je nog meer? Indien je een iets ruimer budget hebt, is het Salang Sayang Resort een aanrader.

In ABC is ABC Chalet Tioman een chille spot om een paar daagjes te verblijven.

Een fijne plek om te overnachten in Juara is 1511 Coconut Grove. Een andere coole accommodatie is hier Beach Shack Chalet.

Wil je nog een of een paar nachtjes in Tekek tukken om daar de boel te verkennen? Een uitstekende optie is The Station Tioman.

Een van de luxere resorts op het eiland is het Melina Beach Resort in Genting. Het is idyllisch gelegen en je hebt een comfortabel huisje op het strand. Als je toch in Genting bent, wandel dan ook even langs de grot Gua Gelamin die op een pittoresk strandje ligt.

Tussen Genting en het hierna te noemen Mukut ligt het Japamala Resort by Samadhi. Je kunt hier vertoeven in een toffe chalet verscholen in de jungle. Een unieke belevenis en ideaal als je met je liefje iets bijzonders zoekt.

Sri Sentosa Chalet in Mukut is een fijne plek indien je graag in een iets lokaler deel van Tioman verblijft. Een meer huiselijke plek in dit dorp is Home Away Tioman Island. Ietsje meer luxe vind je bij het Minang Cove Resort & Spa.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Tioman?

Op de rotsen van Monkey Bay

Ikzelf ben er een volle week gebleven en heb zo in een lekker relaxed tempo alles kunnen zien en doen.

Desondanks snap ik dat niet iedereen zolang de tijd heeft en het kan absoluut korter. Ik adviseer je om tenminste 3 volle dagen te blijven.

 

Hoe zit het met transport op Tioman?

Peddel jezelf naar verlaten strandjes

Vervoersopties zijn er maar weinig op Tioman, officiële taxi’s hoef je bijvoorbeeld niet te verwachten. In de dorpen zelf kun je alles prima te voet doen, al is Tekek vrij groot. Wij hebben daar echter alles ‘gewoon’ wandelend gedaan. In Salang heb je trouwens slechts enkele verharde wegen, je komt vanuit daar uitsluitend in de andere dorpjes via paadjes door de jungle of de taxiboot. Daarover vertel ik je verderop meer.

In Tekek kan je eventueel een scooter huren voor RM 60 per dag, per uur is ook mogelijk voor RM 15. Aangezien er steeds meer wegen zijn bijgekomen op Tioman, is met de motorbike toeren veel meer de moeite dan voorheen. Op behoorlijk wat plekken verhuren ze bovendien prima fietsen voor RM 15 tot RM 30 per dag. De weg van Tekek naar ABC is een leuke om te fietsen.

Om van het ene naar het andere dorp te komen is het gebruikelijk om de taxiboot te nemen. Het is Bluewater Expres die deze ritjes verzorgt, zij varen tevens vanuit Mersing richting Tioman. Er is vervoer mogelijk tussen Salang in het noorden en Genting in het zuiden. Een tochtje van Salang naar Tekek kost je bijvoorbeeld RM 35, of helemaal niets zoals in ons geval 🙂 .

Tot slot rijden er op verschillende plaatsen jeep-taxi’s rond om gebruik van te maken. Van Tekek naar Juara betaal je RM 75 voor een persoon, RM 120 voor twee personen of RM 140 voor minimaal vier personen. Vrij prijzig als je het mij vraagt, al is het wel een toffe ervaring om ’s mee te maken.

 

Kun je pinnen op Tioman?

Enkel in Tekek, vlakbij de luchthaven, is een pinautomaat om gebruik van te maken.

Ik adviseer je niettemin om hier niet van afhankelijk te zijn en voldoende cash mee te nemen.

In sommige restaurants kun je met pin- en creditcard betalen, al hoef je daar in de lokale tentjes niet op te rekenen. Boek verder je accommodatie online zodat je genoeg contant geld op zak houdt.

 

Wat is de beste reistijd voor Tioman?

Salang Beach, vlakbij Ella’s Place

De beste reistijd voor Tioman loopt van maart tot en met september. Specifiek voor duiken staan maart, mei, september en oktober als beste bekend.

Tijdens de moesson is Tioman gesloten. Locals hebben me verteld dat dit tussen november en eind februari is.

Ikzelf ben in juli op Tioman geweest en heb prima weer gehad. Echter, slechts op 2 van de 7 dagen was de lucht strakblauw.

 

Hoe kom je op Tioman?

Dit is de reusachtige truck waarin we konden meeliften op de terugweg naar Kuala Lumpur

Zelf ben ik vanuit Kuala Lumpur naar Tioman gereisd. Je pakt dan eerst de bus naar Mersing (6 uur reistijd) om daarna op de boot te stappen richting Tioman (2 uur reistijd).

In het zoekformulier hieronder van 12Go Asia kun je eenvoudig online je busticket aanschaffen:

Powered by 12Go system

Het ticket voor de boot regel je vervolgens bij aankomst in Mersing of via deze website. Bluewater Express is de organisatie waarmee je vaart, de prijs voor een enkeltje is RM 60 en een retourtje RM 120. Hier kun je de vertrektijden vinden.

Ikzelf heb een nachtje in Mersing geslapen en ben de volgende morgen op de ferry gestapt.

De dorpjes waar een stop wordt gemaakt zijn: Genting, Paya, Tekek, ABC en Salang. Wil je naar Juara, dan stap je uit in Tekek.

Benieuwd naar de gehele reis? Hieronder beschrijf ik je precies hoe die verlopen is, zodat je weet wat je kunt verwachten.

 

Met de bus van Kuala Lumpur naar Mersing

Om op Tioman te komen, zal je eerst met de bus naar Mersing moeten reizen. Directe vluchten zijn overigens ook beschikbaar, al is blijken die aan de prijzige kant en lastig te boeken.

Ikzelf verbleef even buiten Kuala Lumpur, namelijk in Petaling Jaya. De bussen naar Mersing vertrekken van het TBS-busstation, een dikke 20 kilometer vanaf mijn studio. We besloten om een Grab-taxi te nemen en binnen een half uur waren we er. Het is een busstation dat z’n weerga niet kent. Echt megagroot, net een vliegveld.

We vetrokken ’s ochtends om elf uur uur en wisten dat de laatste ferry om half vijf zou gaan. Voor de busrit stond 5 tot 6 uur gepland, dus wellicht konden we ‘m nog halen.

Uiteindelijk bleek dit onhaalbaar. We kwamen namelijk even na vijf uur aan in Mersing. Niet dat ik het erg vond trouwens. 2 uur op een ferry en daarna in het donker zoeken naar accommodatie, daar had ik na deze lange busreis weinig trek meer in.

Daarom pakten we een eenvoudig hotelletje -het MG Hotel– en we namen de volgende ochtend om tien uur de boot.

Tip: loop bij aankomst in Mersing even binnen bij Island Connection Travel & Tours. Je kunt daar eenvoudig je ferry-ticket boeken en informatie krijgen over Tioman. De kosten voor een open-retourtje bedragen in 2024 RM 120.

Tijdens diezelfde busreis raakte ik trouwens met een jongen aan de praat die toevallig ook Nederlands was. Hij gaf onder andere aan natuurkunde te studeren in Nijmegen. Aangezien mijn neefje Joep hetzelfde doet, vroeg ik aan de jongen of hij hem misschien kende. Toeval of niet, maar hij bleek bij Joep in de klas te hebben gezeten en zelfs goed bevriend met hem te zijn. De wereld is soms zo klein hè?

 

Met de ferry van Mersing naar Tioman

Een van de medewerkers van het MG Hotel besloot om ons een lift te geven naar de haven, de Mersing Jetty die ook de ‘Tanjung Gemok Jetty’ wordt genoemd. Daar aten we nog wat rijst, groenten en mijn favoriete gezouten eendenei. De ferry, met de voor Zuidoost-Azië zo kenmerkende veel te koud staande airco, zat bomvol en een plaats voor twee leek niet meer beschikbaar. Gelukkig mochten we in het bovenste gedeelte gaan zitten.

Fatin, degene met wie ik reisde, stelde voor om naar Salang te gaan. Een van de typische kampungs -een kampung is een dorp- op Tioman. Dit vanwege de gemoedelijke sfeer en de goede snorkelmogelijkheden. Nou, dat zag ik wel zitten.

Na ongeveer 2 uur varen bereikten we het eiland en stopten we bij Tekek, de bestemming waar de meeste toeristen uitstappen. Het is de hoofdstad van Tioman, maar zoals ik je al vertelde zeker niet de leukste plek. Er rijden veel scooters, de afstanden naar bezienswaardigheden zijn groot en ik miste er sfeer. Dit in tegenstelling tot in Salang trouwens.

 

Met het vliegtuig vanuit Kuala Lumpur

Vanaf Subang Airport (vlakbij Kuala Lumpur) kun je naar Tioman Airport in Tekek vliegen met SKS Airways. Deze vlucht duurt 1,5 uur en is in een klein propellervliegtuigje.

Gezien de beperkte beschikbaarheid en de relatief hoge prijs maken maar weinig mensen hier echter gebruik van. Een unieke ervaring is het natuurlijk wel.

 

Andere vertrekpunten om naar Tioman te komen

Behalve vanuit Kuala Lumpur vertrekken er tevens bussen vanuit Singapore naar Mersing. De reistijd is om en nabij de 3,5 uur. Ook Kuala Besut (8 uur reistijd) en Johor (1,5 uur reistijd) zijn mogelijke plekken om op de bus te stappen.

Kaartjes voor de bus regel je via 12Go Asia.

 

Ben jij al eens op Pulau Tioman geweest?

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Floor

    Hallo Robbert,

    Wij zijn van plan om begin juni naar Tioman te gaan vanuit Singapore.
    Wat zou jij aanraden? De ferry tickets online te boeken of kun je gewoon bij aankomst in Mersing een ticket kopen en ook dezelfde dag nog op de ferry stappen?

    Hoeveel dagen heb je nodig voor Tioman?
    Als we er bijv 3 nachten zouden blijven welke plek zou je dan aanraden om te verblijven?

    Alvast bedankt.

    Groet Floor

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Floor,

      Leuk!

      Die tickets kun je eenvoudig lokaal kopen. Check even de vertrektijden via de link die ik in het artikel heb gezet. Ik zou naar Salang gaan. 3 nachten is niet genoeg om alles te kunnen zien, maar je hebt dan zeker een leuke tijd in Salang en omgeving.

      Veel plezier 🙂 .

      1. Floor

        Hoi,

        Bedankt voor de informatie.
        Op die link van jou is er niks beschikbaar maar wel via easybookers. Is het handig om de tickets dan toch online te kopen?
        En het lijkt me leuk om bij ella te verblijven. Er is geen site zag ik. Is er altijd wel iets vrij?
        Kunnen je in Salang ook een scooter huren?

        Groet Floor.

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hey Floor,

          Check de vernieuwde link eens, de ferry gaat drie keer per dag en de laatste om 13.30 uur. Ik zou ze niet online kopen, stel dat je om wat voor reden dan ook te laat bent dan gaan ze misschien moeilijk doen. De ferry is ruim en er is altijd wel plaats.

          Ella’s Place staat inderdaad niet online, maar toen ik er was verbleef er niemand anders.

          In Salang rijden niet of nauwelijks scooters en huren is daar ook niet mogelijk. Dit doe je in Tekek.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Dat hang ervan af…

      Tioman is een stuk groter, je kunt er bijvoorbeeld ook met de scooter kunt rondrijden. Op Perhentian Kecil kom je niet eens wegen tegen. Qua stranden heb je op beide eilanden mooie plekken, al vond ik de kleur van het water mooier bij Perhentian Kecil. Maar ja, dit kan natuurlijk ook de vorm van de dag zijn. Qua snorkelen en duiken schat ik de omgeving rond de Perhentians ook hoger in. Verder vind ik Tioman erg vet omdat je naar verschillende afgelegen plekjes kunt kajakken. Feestjes hoef je op Tioman niet te verwachten, daarvoor kun je beter naar Long Beach op Perhentian Kecil gaan.

      Dus ja, waar ga je voor…?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw