Mexico is de laatste tijd booming en de corona-periode heeft daar zeker aan bijgedragen. Als een van de enige landen waren hier namelijk precies nul inreisbeperkingen. Je hoefde zelfs geen antigeentest te overleggen. En ook de vele restricties die mensen in hun eigen land kregen opgelegd, zorgden voor een massale uittocht naar het land van de sombrero, Maya’s, ‘cenotes’, tequila, taco’s, fajita’s en margarita’s.
Mexico werd in korte tijd het beloofde land, iedereen had het erover…
Maar laten we snel stoppen met het praten over COVID en doorgaan naar de mooie kant van Mexico. Backpacken is er namelijk helemaal geweldig. Zo kan je een plons nemen in een betoverende cenote, tequila drinken tot je een ons weegt, luieren op paradijselijke stranden, surfen, een retraite doen in de bergen en uiteraard superlekker eten, bijvoorbeeld tijdens een streetfood-tour. Als je de Mexicaanse keuken kunt waarderen tenminste.
Echter, Mexico is net zo goed een land van enorme contrasten waar je op je veiligheid moet letten. Helemaal buiten de toeristische gebieden. De grootste problemen gebeuren tussen de lokale autoriteiten en drugskartels. Normaal gesproken blijf je daar ver weg van. Toch zijn er in 2021 meerdere toeristen omgekomen bij een schietpartij tussen drugsbendes, in een café in de hippe badplaats Tulum. Over veiligheid in Mexico vertel ik je verderop meer.
Wanneer je gaat backpacken door Mexico wil ik je aanraden om niet alleen de drukbezochte en vaak gehypete kustplaatsen zoals Cancún, Playa del Carmen en Tulum op te zoeken. Er is namelijk veel meer te beleven en je wilt waarschijnlijk ook het échte Mexico ervaren. Want er is meer dan alleen de toeristische trekpleisters.
De keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Kijk gewoon waar het je bevalt en ga daar maximaal genieten. Om je te helpen heb ik deze uitgebreide gids geschreven, waarin ik je meer vertel over de kosten, de mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden en een boel afsluitende tips voor je voorbereiding, inclusief een leuke route.
Als je nog vragen hebt, dan zie ik ze graag in de comments 🙂 .
Backpacken in Mexico: de kosten
Wat kost backpacken in Mexico? Is Mexico een duur land? Dit zijn typische vragen waar backpackers mee zitten tijdens hun reisvoorbereidingen.
Laat ik duidelijk beginnen: Mexico kan goedkoop, maar het is net zo goed mogelijk om er je duurste reis ooit van te maken. Met name in bestemmingen ronde de Riviera Maya -Cancún, Playa del Carmen en Tulum- zal je merken dat de prijzen hogen ligger dan in andere plekken. De vele toeristen die naar deze populaire plaatsen zijn gekomen tijdens de COVID-tijd, hebben daar trouwens zeker aan bijgedragen. Didi Taihutu, Mister Bitcoin uit Nederland, zei een tijdje terug bijvoorbeeld dat Mexico -en in het bijzonder Playa del Carmen- een van de duurdere plekken was waar hij ooit geweest is.
Hieronder vertel ik je aan welke je kosten moet denken voor accommodatie, eten & drinken, transport en ten slotte tours & activiteiten. Tot slot geef ik aan wat het benodigde dagbudget is voor je rondreis door Mexico.
Belangrijk: in Mexico maakt men gebruik van de Mexicaanse nuevo peso (MXN), ik zal daarom telkens de prijs in MXN noemen. Terwijl ik deze gids schrijf is 20,5 MXN gelijk aan 1 euro.
De meest actuele wisselkoers kan je op deze website vinden.
Accommodatie
Ik begin met de kosten voor accommodaties in Mexico. Als backpacker heb je met de vele hostels zat keus, de prijzen liggen meestal tussen de 160 en de 200 MXN per nacht voor een bed in een dorm. Al met al zijn dit gelukkig geen prijzen om van te schrikken 🙂 . Het kan ook ietsje duurder, zo heb je in Tulum zelfs dorms voor 550 MXN per nacht. Voor een eigen kamer in een hostel ben je normaal gesproken rond de 550 MXN per nacht kwijt.
Boek hier je accommodatie in Mexico
Wanneer je voor een hotel kiest, houd dan rekening met bedragen van minimaal 600 MXN per nacht. In Tulum starten de kamers bij de budgethotels rond de 720 MXN. Maar in bijvoorbeeld Valladolid heb je al hotelletjes waar je voor 360 MXN kunt slapen.
Eten en drinken
Zoals je van Latijns-Amerika gewend bent zijn rijst, bonen en allerlei soorten groenten ook bij de Mexicanen populair om te eten. Mexico heeft natuurlijk wel haar eigen traditionele keuken, met taco’s, burrito’s, tortilla’s, salsa, guacamole en bijvoorbeeld ‘cochinita pibil’, een gerecht van langzaam geroosterd varkensvlees. Bovendien is er een levendige streetfood-scene. De kosten voor eten en drinken zullen normaal gesproken relatief laag voor je uitvallen, tenzij je iedere avond op stap gaat en continu aan de cocktails zit en in hippe tenten gaat eten.
Heerlijke streetfood, bijvoorbeeld taco’s en tortilla’s, koop je voor 10 tot 45 MXN en is qua budget de beste optie.
Ga je bij een lokaal restaurant wat eten, reken dan op 75 tot 145 MXN per gerecht. Ik heb het dan dus wel over lokale eetzaakjes, te herkennen aan de locals die er zitten.
Een biertje kost 20 tot 40 MXN en voor een cocktail ben je maximaal 80 MXN kwijt. Een 1,5e liter fles water kost je 10 tot 20 MXN. Handig is om een waterfilter mee te nemen, bijvoorbeeld van LifeStraw.
Transport
Mexico is gigantisch, met 1.973.000 km² na Brazilië zelfs het grootste land van Latijns-Amerika. Om je een wat concreter beeld te geven: Nederland past er zo’n 47 keer in. Geen kattenpis dus 😉 . Gelukkig kent Mexico een uitstekend openbaar vervoer en hoef je je daar dus geen zorgen over te maken.
Je zult het meeste met de bus reizen, in welk deel van het land je ook bent. De bekendste busmaatschappij is ADO, die luxe bussen met wifi, airconditioning en comfortabele stoelen door heel Mexico heeft rijden. Voorbeelden van prijzen zijn 156 MXN voor de trip van Playa del Carmen naar Valladolid (2 uur en 45 minuten reistijd), 262 MXN om van Cancun Airport naar Tulum (1,5 uur reistijd) te komen, 58 MXN van Tulum naar Coba (1 uur reistijd), 332 MXN van Mexico City naar Oaxaca (6,5 uur reistijd) en 98 MXN van Mexico City naar Puebla (2 uur reistijd).
Voor kortere afstanden gebruik je ‘colectivos‘, wat minivans zijn waarin maximaal een man of twaalf kunnen zitten. Een colectivo van Playa del Carmen naar Tulum kost bijvoorbeeld 50 MXN voor een ritje van 1 uur.
De trein is een vervoersmiddel dat je in Mexico nagenoeg niet ziet. Wel is er in het noorden bijvoorbeeld de Copper Canyon Railway tussen Chihuahua en Los Mochis en de gelijknamige trein, waarmee je een epische treinrit van 9 tot 16 uur kunt maken. De gehele rit kost 2.179 MXN voor eerste klas 1.090 MXN voor tweede klas. Overigens kan je ook gewoon een deel van deze treinreis afleggen natuurlijk.
Ga je voor een kortere periode naar Mexico -bijvoorbeeld 2 weken- en wil je zoveel mogelijk flexibiliteit? Dan is het huren van een auto aan te raden. Je moet daarvoor minimaal 21 zijn en 2 jaar je rijbewijs hebben. Prijzen starten zo rond de 20 euro per dag, afhankelijk van de plaats, het seizoen waarin je reist en hoe vroeg je boekt. Maak hierbij gebruik van Discover Cars, via hen krijg je namelijk de beste prijs.
In de steden kun je gebruikmaken van de taxi of een Uber. Je begrijpt alleen dat dit niet de meest budgetvriendelijke optie is. Denk aan 25 MXN per kilometer, de meter wordt meestal niet voor je aangezet. Mexico-stad heeft trouwens ook een metro, en je betaalt 5 MXN per rit. In sommige stadjes of plaatsen kan je bovendien een fiets huren, in Tulum is dit 150 MXN per dag, de dagprijs daalt als je er meerdere dagen eentje huurt. Soms is het zelfs gratis via de accommodatie waar je verblijft.
Op sommige plekken heb je de mogelijkheid om de boot te pakken, denk aan de oversteek van Playa del Carmen naar het eiland Cozumel, die 135 MXN bedraagt voor 45 minuten reistijd. Of van Cancún naar Isla Mujeres (15 minuten reistijd) voor 231 MXN, en van Chiquila naar Isla Holbox (25 minuten reistijd) voor 220 MXN.
Gezien de grote afstanden is het vliegtuig het overwegen zeker waard, voor de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten. Van Mexico City naar Cancún (2,5 uur reistijd) vlieg je bijvoorbeeld al voor 20 tot 30 euro.
Tours en activiteiten
De kosten voor tours en activiteiten hangen heel erg af van welk gedeelte van het land je gaat bezoeken. Zo zal je in Yucatán het meeste besteden aan jungle-trekkings, cenotes -zinkgaten- en ruïnes, terwijl je rond de Pacifische kust meer bezig zult zijn met watersportactiviteiten en walvissen spotten.
Wel is het goed om te weten dat activiteiten in Mexico over het algemeen prima prijsjes hebben. Voor tours wordt het echter al snel een stukje duurder. Hieronder wat voorbeelden:
- De Tulum Ruins: 100 MXN
- Ek’ Balam rond Valladolid: 500 MXN
- Chichén Itzá rond Valladolid: 586 MXN
- Cenote Tankach-Ha in Coba: 100 MXN
- Cenote Suytun in Valladolid: 200 MXN
- De Coba Ruins in Coba: 100 MXN
- Hierve el Agua in Oaxaca: 50 MXN
- Een jungle-trekking in Punta Laguna: 500 MXN
- Palacio de Bellas Artes in Mexico City: 70 MXN
- Island of Dolls bij Mexico City: 200 MXN
- Duiken kost zo rond de 2.500 MXN
- Een dagtrip naar de Marietas Islands inclusief snorkelen: 90 tot 100 euro
- Een buggytour plus zwemmen in een cenote vanuit Playa del Carmen: 98 euro
- Whale watching vanaf een catamaran bij Cabo San Lucas: 110 euro
- Een food-tour in Mexico City: 84 euro
Budget per dag Mexico
Als backpacker zal je in Mexico tussen de 570 en de 760 MXN per dag uitgeven. Omgerekend komt dat neer op 28 tot 37 euro. Je slaapt dan in dorms, eet vooral streetfood en reist veelal met lokale bussen. Zo nu en dan doe je een betaalde activiteit.
Zoek je wat meer comfort, reken dan op minimaal 1.000 MXN of ongeveer 50 euro op dagelijkse basis. Dan kan je zo nu en dan in een hotel slapen, een taxi pakken, dagtours doen en een avondje doorzakken in een cocktailbar.
Ben je een luxe backpacker? Dan is 1.600 MXN of zo’n 80 euro per dag een budget om rekening me te houden. Met dit budget hoef je je nergens zorgen om te maken, al kan het nog veel gekker. Wil je bijvoorbeeld vooral in luxe hotels overnachten in de duurdere Riviera Maya-regio, dan zal 80 euro per dag niet voldoende zijn.
Backpacken in Mexico: bestemmingen en bezienswaardigheden
Wat is er te doen in Mexico? Nou, een hele hoop. Ik heb een overzicht voor je gemaakt van tien leuke plekken om in je reis op te nemen, in de staten Mexico City, Chiapas, Quintana Roo, Jalisco, Baya California en -uiteraard- Yucatán. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.
1. Blijf een paar dagen in Mexico-Stad
Met negen miljoen inwoners is Mexico City gigantisch te noemen en als backpacker is er genoeg te beleven. De kans is groot dat dit de stad is waar je je reis door Mexico begint. Neem een paar dagen om rustig te acclimatiseren om daarna je reis richting het zuiden te vervolgen.
Welke dingen zijn leuk om te doen in Mexico-Stad? Je hebt er flink wat historische gebouwen, bruisende markten, niet-saaie museums en -altijd gaaf voor backpackers- een geweldige streetfood-cultuur.
Een aanrader is om het Frida Kahlo Museum -La Casa Azul- met haar kobaltblauwe muren te bezoeken. Dit museum is gewijd aan het leven van de Mexicaanse kunstenaar Frifa Kahlo. Wel is het een van de bekendere bezienswaardigheden van de stad, ga daarom bij voorkeur zo vroeg mogelijk. Qua musea is ook het Museum of Anthropology indrukwekkend om gezien te hebben.
Basilica of Our Lady of Guadalupe is een verzameling van prachtige kerken met onder meer een beeld van de maagd Guadelupe.
Mocht je zin hebben in wat groen om je heen, ga dan naar Chapultepec, het grootste park van Mexico City. In dit park ligt overigens het al genoemde Museum of Anthropology.
Een foto waard is het koepelvormige Palacio de Bellas Artes, oftewel het Paleis voor Schone Kunsten.
Wat je daarnaast niet wilt missen is een streetfood-tour. Je kunt bijvoorbeeld denken aan deze wandeling, waarbij je door het oude gedeelte van Mexico City struint en allerlei traditionele snacks en gerechtjes zult proberen. Onder meer bij de San Juan Market. Een andere manier om Mexico-Stad goed te leren kennen en backpackers te ontmoeten is een Free Walking Tour, die van Strawberry Tours is een topper.
Kijk je graag horrors? Check dan La Isla de las Muñecas, oftewel Poppeneiland. Het verhaal gaat dat er vlakbij in 1951 een klein meisje verdronk, en de enige bewoner Don Julian Santana Barrera haar lichaam vond, waarna ook haar pop aanspoelde. Vervolgens begon hij -Barrera- als nagedachtenis poppen te sparen en hing hij ze over het hele eiland op. Poppen die naar zijn zeggen bezeten waren door de ziel van het meisje en waarvan wordt gezegd dat ze fluisteren en kunnen bewegen met hun ogen. Nogal griezelig. Bizar feitje: Barrera verdronk in 2001 op dezelfde plek als waar hij 50 jaar ervoor het dode meisje aantrof.
Je kunt verder nog een uitstapje maken naar Teotihuacán de Arista, een voormalige stad met interessante ruïnes en piramides. Hier vind je een overzicht van alle excursies die vanuit Mexico stad naar Teotihuacán worden aangeboden.
Boek hier je accommodatie in Mexico-stad
2. Ontdek de leuke stad Oaxaca
Veel toeristen besluiten om na Mexico-Stad door te reizen naar het kleurrijke Oaxaca. In deze gezellige stad vind je street-art, vrolijk gekleurde huisjes, toffe (rooftop)-bars, geplaveide straatjes en schitterende koloniale kerken. Echt een fijne plek om een dag of vier neer te strijken.
Een simpele maar leuke tip is om door downtown Oaxaca te slenteren. Dit stadsdeel heeft een heleboel indrukwekkende gebouwen en behoort tot UNESCO’s werelderfgoed. Het is tevens de plek waar je de gekleurde huisjes hebt. Typische bezienswaardigheden zijn het National Palace met de Zocalo Courtyard, Our Lady of The Assumption Catholic Church en het Santo Domingo Cultural Museum.
Een aanrader is bovendien om de Mercado Benito Juárez te bezoeken. Dit is een traditionele overdekte markt waar je terechtkomt in het lokale leven van Mexico. Je kunt er heerlijk eten, denk aan taco’s, en naderhand een lekkere verse sap bestellen. Een andere markt is de Mercado 20 de Noviembre, met name bekend vanwege de goede streetfood.
Zin in een middagje strand? Dan is het surfplaatsje Puerto Escondido tof om te bezoeken. Je kunt er behalve chillen tevens surflessen nemen. Mooie stranden zijn hier Playa Carrizalillo, Playa Puerto Angelito, Playa Bacocho en Playa Zicatela. Mazunte is een ander tof surfdorp met hippie-vibes in de buurt om te overwegen aan de Pacifische kust.
Indien je nog een uitstapje wilt maken, dan is de historische site Monte Albán een aanrader om naartoe te gaan. Dat kan op eigen houtje, maar bijvoorbeeld met een van deze tours. Een andere tour die geliefd is onder backpackers is de Mezcan Adventure, waarbij je naar de Tlacolula Valley trekt en alles te weten komt over dit typisch Mexicaanse likeurtje.
Boek hier je accommodatie in Oaxaca
3. Verken het koloniale San Cristóbal de las Casas
620 kilometer ten oosten van Oaxaca ligt San Cristóbal de las Casas, kort gezegd San Cristóbal, en dit is alweer zo’n bruisende stad. Je hebt er koloniale architectuur, mooie straatkunst, goede uitgaansspots, parken en gezellige markten – en dat alles omringd door dennenbossen.
Loop over de lange trap -70 treden- naar de top van de Guadalupe Church, die middenin het groen ligt. Boven kijk je uit op een deel van de stad.
De Mercado de Dulces y Artesanías Ámbar is een markt die ik je aanraad om overheen te lopen. Behalve handgemaakte kleding en sieraden verkopen ze er tig soorten snoep. Perfect voor zoetekauwers dus. Nog een markt die vermakelijk is, is de Mercado de la Caridad y Santo Domingo.
Het uitstapje naar de watervallen van Cascada El Chiflón – in het Engels de ‘El Chiflon Waterfalls’ genoemd, is ook meer dan de moeite waard. Bereid je voor op een beetje fysieke uitdaging, want je zult zo’n 500 treden moeten trotseren. Maar de watervallen die je gaandeweg tegenkomt zijn schitterend. En als je na het zweten in het koele water springt is dat de ultieme beloning.
Een andere leuke activiteit om je dag mee te vullen is de boottocht door de kloof van Cañón del Sumidero, oftewel de Sumidero Canyon. Tijdens het varen zie je veel wildlife langskomen, denk aan krokodillen, apen en ijsvogels.
Boek hier je accommodatie in San Cristóbal
4. Bekijk de mysterieuze Maya-ruïnes in Palenque
Mexico is bezaaid met ruïnes die door UNESCO tot werelderfgoed zijn benoemd, de een logischerwijs boeiender dan de ander. De overblijfselen die je in Palenque kunt bewonderen zullen zeer zeker indruk op je maken, met name omdat ze goed bewaard gebleven en gerestaureerd zijn, en verscholen in het regenwoud liggen. Verwacht dus ook dieren, waaronder apen en tropische vogels, zoals papegaaien. Veel van de tempels worden bovendien door jungle overwoekerd, wat voor een gaaf sfeertje zorgt in deze voormalige Maya-stad.
De Temple of the Cross, de Temple of the Sun, de Temple of the Foliated Cross en de Temple of Inscriptions vormen hier de belangrijkste hoogtepunten. Leuk feitje: laatstgenoemde tempel heeft aan de basis gestaan van de ontcijfering van het Maya-geschrift.
En denk je op de site alleen tempels te zien dan heb je het mis. Zo is er een trail door het oerwoud die je bij een mooie waterval brengt. Die moet je niet vergeten 🙂 .
Is een gids nodig? Je zou misschien denken van wel, gezien de achtergrondinformatie die ze je vertellen over de Maya. Echter, overal staan bordjes met handige info, waardoor een tour eigenlijk niet vereist is. Het kan natuurlijk wel, deze tour combineert de archeologische site met de watervallen die ik hierna voor je bespreek.
De watervallen die ik bedoel zijn Cascadas de Misol-Ha en Cataratas de Agua Azul. Doe je geen tour dan kun je er simpel zelf heengaan. De kosten lopen echter niet zoveel uiteen.
Een andere aanrader om als dagtrip te doen is de excursie naar de ruïnes van Yaxchilan en Bonampak, inclusief een tocht over de Usumacinta River diep in de Lacandon Jungle.
Qua verblijf in Palenque zijn zowel La Cañada als het stadscentrum een gezellig gedeelte om je accommodatie te boeken. Je vindt er backpackers, goede eettentjes en bars om wat te drinken. La Cañada is daarbij net wat rustiger.
Boek hier je accommodatie in Palenque
5. Maak een boottocht op het turquoise meer van Bacalar
Bacalar in de deelstaat Quintana Roo is nog maar bij weinig avonturiers in hun route door Mexico te vinden, al heeft deze parel de voorbije jaren steeds meer bekendheid gekregen. De Bacalar Lagoon doet veel mensen verbazen vanwege de idyllische setting met helder water dat uit verschillende blauwtinten lijkt opgebouwd, houten huisjes op palen en palmbomen op de oevers. Met een beetje inbeelding waan je je hier op de Malediven.
De 42 kilometer lange (ja echt!) lagune wordt vanwege de verschillende tinten ook wel ‘de Lagune van Zeven Kleuren’ genoemd. Dit waterwonder ligt in het gelijknamige Bacalar, een eigenzinnig en rustig dorpje. Dé reden waarvoor reizigers naar Bacalar toekomen is vooral één activiteit: een boottocht maken over het pittoreske meer. Hierbij vaar je naar plekken waar de kleurverschillen zichtbaar zijn en stop je verder bij bekende spots als Casa China, Cenote Esmeralda en Pirate Canal.
Behalve in een reguliere boot is er tevens een soortgelijke trip mogelijk in een comfortabele zeilboot. Zo ontdek je het droommeer in stijl en complete stilte. Geen gebrul van een motor maar aangedreven door de wind, eigenlijk precies hetgeen wat bij zo’n prachtige omgeving hoort.
Andere dingen die je in Bacalar op het water kunt doen zijn onder andere suppen tijdens de zonsondergang, kajakken, en wakeboarden. In het stadje zelf is het leuk om naar Fuerte San Felipe te lopen, een fort uit de 18e eeuw dat ooit de Maya’s beschermde tegen aanvallen van piraten. Tot slot is chillen en zwemmen bij Cenote Cocalitos een aanrader.
Boek hier je accommodatie in Bacalar
6. Bezoek het gezellige Valladolid
Als je nog een écht leuk Mexicaans plaatsje zoekt, dan is Valladolid in het hart van Yucatán een must om in je Mexico-reis op te nemen. In dit kleurrijke koloniale stadje hangt een fijne en relaxte sfeer en in de omgeving liggen prachtige cenotes en Maya-ruïnes.
Gewoonweg ronddwalen door de gekleurde en perfect geplaveide straten is al een ervaring op zich. Stop om wat te eten in Calle de los Frailes en pak daarna een ijskoffie op het dakterras van Onza Rooftop Coffee. Bezoek verder ook het klooster van San Bernardino de Siena en de Mercado Municipal de Valladolid, om een inkijkje te krijgen in het lokale leven van de stad. Bij het klooster is iedere avond een lichtshow.
In de nabijheid van Valladolid liggen verder een boel cenotes met prachtig helderblauw -en soms ook donkergroen- water. Aanraders om naartoe te gaan zijn Xkeken Cenote, Hacienda Cenote Oxmán, Cenote Saamal, Cenote Suytun en Cenotes Dzitnup. Ook het Cenote Maya Native Park is een mooie plek, er worden hier bovendien regelmatig ceremonies gehouden en je kunt deelnemen aan een Maya-ritueel. Hoe ga je naar de cenotes? Leuk is om dit zelf met de scooter of fiets te doen.
En dan Chichén Itza, de beroemdste Maya-site van heel Mexico en officieel een van de ‘Nieuwe Zeven Wereldwonderen’. Het icoon is hier de Piramide van Kukulcán, al is er veel meer te zien dan enkel deze trekpleister. Zo is er de Sacred Cenote waar offers worden gebracht en verder een tientallen andere ruïnes uit de Maya-periode. Het park is iedere dag vanaf 08.00 uur geopend, zorg ervoor dat je er dan bent om de drukte zoveel mogelijk te ontlopen. Overdag barst het er van de influencers die continu selfies aan het maken zijn voor de bouwwerken. Huur een scooter en rijd er in ongeveer 3 kwartier heen vanuit Valladolid. Waarom een scooter? A) het is lekker om rond te rijden en B) een scooter is makkelijker te parkeren dan een auto. Of doe een georganiseerde tour, waarbij je opgehaald en afgezet wordt.
Kan je geen genoeg krijgen van Maya-ruïnes? Plan dan tevens een uitstapje naar Ek’ Balam in. Het is er vele malen rustiger dan bij Chichén Itza en je mag er -in tegenstelling tot haar bekendere broertje- zowat alle gebouwen beklimmen.
Iets wat ik je tot slot nog aanraad in Valladolid is om een kookcursus te volgen. Hierbij leer je van een professionele chef hoe je de meest lekkere Mexicaanse gerechten klaarmaakt.
Boek hier je accommodatie in Valladolid
7. Vorm je eigen mening over het trendy Tulum
Tulum is zo’n bestemming waar je van zegt: “You hate it or you love it.” Het is de hipste plek en een van de duurdere plaatsen van Mexico, met luxe boetiekwinkels, hipstertentjes, yogascholen, fitnessclubs, fancy beachclubs, flanerende yuppen, Instagrammers die niet genoeg van de omgeving (en zichzelf) lijken te krijgen en ga zo maar door. Nee, het slaperige dorpje van voorheen is het al lang niet meer en het authentieke Mexico ga je hier niet vinden.
Echter, voor de afwisseling kan Tulum absoluut leuk zijn. Je hebt er in ieder geval alle comfort die je je maar kunt wensen. Maar tegelijkertijd ook het discomfort ongelofelijk veel verkeer en mensen. Wil je toch in een rustiger stuk zitten dan rond Tulum Beach, kies dan voor Tulum Pueblo.
Huur vervolgens een fiets om Tulum en omstreken te verkennen. In de buurt liggen Cenote Calavera, Cenote Dos Ojos en Gran Cenote. Een gave tour om te doen is de Cenotes Trail, die je behalve bij cenotes ook langs grotten en de landelijke gebieden rond Tulum brengt.
Verder is er de Tulum Archaeological Zone met de beroemde Maya-ruïnes. Een van de tempels ligt boven het strand op een torenhoge klif, wat voor mooie plaatjes zorgt. Nadeel? De hordes toeristen die erop afkomen. Maar hey, je bent in Tulum natuurlijk hè. Een authentieker alternatief heb je met de Maya-ruïnes in Coba. Naderhand koel je af met een plons in Cenote Tankach-Ha. Het kan slechter 🙂 .
De laatste activiteit die je niet wilt missen in Tulum is snorkelen met schildpadden bij Playa Akumal. Of ontwijk de massa en ga met een zeilboot de zee op om tussen deze fascinerende dieren te zwemmen.
Andere bekende badplaatsen in de buurt zijn Playa del Carmen en Cancún, al zijn dat niet zozeer bestemmingen voor backpackers maar eerder voor (luxe) vakantiegangers. Je kunt er natuurlijk altijd even een kijkje nemen en zien wat je er zelf van vindt. Ik heb net zo goed backpackers gesproken die 2 weken in Cancún bleven hangen omdat hun hostel zo beviel. Zo kan het dus ook. Cancún is voor de Amerikanen wat voor ons Lloret de Mar is; veel feesten en zuipen. Al heb je er zeker ook prachtige stranden. Het is dus maar net hoe je het zelf invult.
Boek hier je accommodatie in Tulum
8. Geniet van de chille vibe in de Banderas Bay
Banderas Bay in de staat Jalisco is een baai aan de Pacifische zijde van Mexico, bezaaid met (surf)strandjes en relaxte kustplaatsjes. Met 42 kilometer is het de langste baai van Mexico en de belangrijkste stad is hier Puerto Vallarta.
Echte laidback backpackdorpjes, bestaan ze nog? Jazeker, en Sayulita is er daar een van. Dit kleine, fotogenieke en met jungle omzoomde surfstadje is een fijne plek om een paar dagen te relaxen aan het strand, rond te wandelen in het uitbundig gekleurde centrum en streetfood zoals churro’s te eten. Of ga het water op om te leren surfen. Aan surfscholen is in ieder geval geen gebrek.
Sayulita ligt even ten noorden van de grotere en veel toeristischere Puerto Vallarta, vanuit daar worden ook dagtrips georganiseerd. Om de sfeer goed te kunnen proeven adviseer ik je echter om enkele dagen in Sayulita te blijven. Maar, kom je om bezienswaardigheden af te vinken, dan is Sayulita niet jouw bestemming.
Aan de andere kant van Puerto Vallarta ligt het afgezonderde Yelapa, een fijne plek wanneer je aan de drukte van Puerto Vallarta wilt ontsnappen en graag in de natuur banjert. Het landschap bestaat er namelijk uit jungle en diverse watervallen. Met een boek wegdromen op het strand of kajakken zijn twee andere dingen om er te doen.
Boek hier je accommodatie in de Banderas Bay
9. Ga roadtrippen op Baja California
Het schiereiland Baja California is te vinden in de gelijknamige staat en ligt ten zuiden van het Amerikaanse Californië. Het gebied is ongerept en woestijnachtig met verder grillige bergen, waardoorheen kronkelende wegen lopen. Maar behalve het kurkdroge landschap gevuld met zand en cactussen vind je er net zo goed heerlijke stranden om te relaxen, kajakken en te surfen. Om er te komen vlieg je naar La Paz of San Jose del Cabo.
Maar het indrukwekkendste speelt zich hier waarschijnlijk onder water af, en je kunt het allemaal snorkelend of duikend gaan bewonderen. Daarvoor ga je naar de plaatsjes Cabo Pulmo en Cabo San Lucas. Verwacht dolfijnen, roggen, schildpadden, blauwe vinvissen en scholen van paardmakreel die langs je heen zwemmen. Vanuit Cabo San Lucas kan ik je deze snorkeltrip aanraden.
Surfen doe je op Rosarito Beach of bij Ensenada. Als je in Ensenada bent, bezoek dan ook La Bufadora, de grootste zeegeiser van Noord-Amerika.
Een ander vet iets om te doen is het spotten van walvissen, en in het bijzonder de bultrug. Deze tour vanuit Cabo San Lucas is een populaire, en behalve walvissen vaar je onder meer naar de imponerende rotsformatie Land’s End en de beroemde Arch of Cabo San Lucas. De walvissen migreren tussen half december en half april.
Boek hier je accommodatie in de Baja California
10. Ga naar het paradijselijke Isla Holbox
Wat is er nou lekkerder dan je trip door Mexico af te sluiten op een tropisch eiland zonder auto’s, chillend met een kokosnoot en uitkijkend op helderblauw water?
Wanneer dit je als muziek in de oren klinkt, voeg Isla Holbox dan maar aan je lijstje toe.
Behalve ontspannen op de hagelwitte stranden kun je rond Holbox zwemmen met walvishaaien. En het kan zomaar zijn dat je deze reusachtige vis recht in de ogen aankijkt. Vet! En best een beetje eng ook 😀 . Of verken het eiland met de fiets, ga tijdens de zonsopkomst kajakken door de mangroves of op zoek naar lichtgevend plankton.
Ken je die verhalen van plekken waar mensen heengaan om vervolgens nooit meer te vertrekken? Isla Holbox is dus zo’n plek. En als je er bent zal je al snel begrijpen waarom.
Een alternatief voor Isla Holbox is Isla Mujeres bij Cancún, of bezoek ze allebei indien je de tijd hebt. Daarnaast is er Cozumel, al is dit een eiland waar je vooral heengaat om te duiken.
Boek hier je accommodatie op Isla Holbox
De beste reistijd voor Mexico
Allereerst is het goed om te weten dat Mexico door haar enorme omvang verschillende klimaten kent. Woestijnklimaten, landklimaten en tropische klimaten zijn daar een voorbeeld van.
Het hoogseizoen in Mexico loopt van december tot en met eind april en de temperatuur is gemiddeld 28°C. Er valt dan het minste regen plus het is de ‘koelere’ tijd in kustplaatsjes zoals Cancún, Playa del Carmen en Tulum. Doordat dit de drukste tijd is zijn prijzen voor accommodaties relatief hoog.
Maar ik heb nieuws voor je: je kunt het land eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken, dus ook buiten het hoogseizoen om. Zo is het in mei en juni relatief rustig en betaal je minder voor je verblijf. En met temperaturen van 26°C tot 32°C is het heerlijk toeven. Ja, officieel is dit het regenseizoen, maar doorgaans betekent dat een fikse bui per dag. Bovendien valt de regen met name in Midden-Mexico. Het tussenseizoen valt in de maanden juli en augustus, het wordt dan alweer een stukje drukker vergeleken met de maanden ervoor.
September tot en met midden-oktober kan je beter mijden, dit is het orkaanseizoen en in deze periode is de kans daarom het grootst op slecht weer. De natste maand op het schiereiland Yucatán is trouwens ook in september.
Walvissen spotten doe je het best van december tot en met eind maart. En Día de los Muertos, een van de leukere festivals van Mexico, vindt jaarlijks plaats in november.
Visum voor Mexico
Bij aankomst in Mexico krijg je een stempel in je paspoort waarmee je liefst 6 maanden in het land mag rondreizen. Zorg wel dat je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig is en je tenminste één lege visumpagina hebt.
Geld in Mexico
Zoals ik in het begin van de gids heb verteld is de munteenheid van Mexico de Mexicaanse nuevo peso (MXN). Briefgeld is beschikbaar in 20, 50, 100, 200 en 500 MXN. Er zijn verder ook munten van 1, 2, 5, 10 en 20.
Hoe zit het met pinnen in Mexico? Pinautomaten vind je vrijwel door heel het land, waarbij HSBC een van de bekendste banken is. Per transactie wordt 26 tot 45 MXN in rekening gebracht, plus de kosten die je eigen bank rekent. Daarnaast is er een maximumbedrag wat je kunt pinnen, vaak ligt dit tussen de 10.000 en de 15.000 MXN.
Vaccinaties en inentingen voor Mexico
Voor Mexico is geen enkele inenting verplicht . Een vaccinatie tegen gele koorts is slechts vereist wanneer je uit een risicoland voor gele koorts komt gereisd.
Door de GGD worden DTP en Hepatitis A echter wel aanbevolen. Of je dit doet is aan jezelf. Ga ook na of je deze vaccinaties in het verleden wellicht al hebt gehad.
Is er malaria in Mexico? Er komt beperkt malaria voor in Mexico, met name rond het grensgebied met Guatemala. Het is daar voldoende om muggenwerende maatregelen te nemen. Populaire kustplaatsen als Yucatán, Cancún en Playa del Carmen zijn volledig malaria-vrij.
Veiligheid in Mexico
Is Mexico een veilig land om te backpacken? Ik vertel je vast niks nieuws wanneer ik zeg dat Mexico op het gebied van veiligheid niet zo’n beste reputatie heeft.
Toch vindt het geweld tussen drugsbendes vooral plaats in het noorden van het land en zal je er in de populairdere toeristische plekken normaal gesproken geen last van hebben.
Zekerheid heb je echter nooit, want zoals ik eerder al zei vond er in 2021 nog een drugsgerelateerde schietpartij plaats in de badplaats Tulum.
Let er verder op wanneer je alleen rondloopt of -fietst. In Tulum is het bijvoorbeeld zo dat je accommodatie een eindje van het strand verwijderd is indien je in Tulum Pueblo verblijft, waardoor je een stuk moet wandelen of fietsen. Een overval ligt dan op de loer, helemaal als soloreizende vrouw. Ga ’s avonds in ieder geval niet alleen over straat struinen, pak telkens de hoofdweg en niet allerlei smalle zijstraatjes en berg je spullen op in een rugzak in plaats van ze vast te houden of in je fietsmand te stoppen.
Een route voor Mexico
Vind je het lastig om een passende backpackroute voor Mexico samen te stellen? Zoek dan niet langer, want met onderstaand reisschema van 1 maand zal je je maximaal vermaken.
- Aankomst in Mexico-Stad (3 nachten)
- Oaxaca (4 nachten)
- San Cristóbal de las Casas (3 nachten)
- Palenque (2 nachten)
- Bacalar (3 nachten)
- Valladolid (3 nachten)
- Tulum (3 nachten)
- Isla Mujeres via Cancún (3 nachten)
- Cancún (1 nacht)
- Isla Holbox via de Chiquila Port (4 nachten)
- Cancún (1 nacht)
- Vertrek vanuit Cancún
Je verlaat Mexico via Cancún. Mocht je teruggaan naar Mexico-Stad en nog een dag of vijf hebben, is het leuk om richting Puerto Vallarta te vliegen en de Banderas Bay met onder meer Sayulita te ontdekken. Of vlieg naar La Paz op het schiereiland Baja California en huur er een auto om een onvergetelijke roadtrip te maken. Reizen met de bus is daar overigens ook gewoon mogelijk.
Reisverzekering regelen voor Mexico
Het is eigenlijk altijd aan te raden om een reisverzekering af te sluiten vooraleer je vertrekt. Geen idee welke te kiezen? In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.
Om verschillende aanbieders te vergelijken, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.
Vliegticket regelen voor Mexico
Om vliegtickets te vergelijken en uiteindelijk te boeken raad ik Skyscanner aan. Via hen heb je vrijwel zeker de beste prijs te pakken.
Paklijst voor Mexico
Wat neem je mee als je gaat backpacken in Mexico? Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je gemaakt, die ik zelf al jaren gebruik. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.
Accommodatie boeken in Mexico
Voor je aankomst in Mexico is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.
Boek hier je accommodatie in Mexico
Vervoer regelen voor Mexico
Je transport door Mexico regel je eenvoudig via Bookaway en 12Go Asia.
Tours en activiteiten regelen voor Mexico
Je uitstapjes boek je eenvoudig ter plekke, al zie je tegenwoordig steeds vaker dat mensen voor gemak kiezen en online hun tripjes reserveren.
In dit geval adviseer ik je om het ruime aanbod op Get your Guide te bekijken, zij bieden leuke tours door heel het land aan en werken samen met lokale organisaties.