Het was tijdens een gure zondagmiddag in Nieuw-Zeeland toen ik en de Zwitserse Tiziana een pauze namen van het hiken, en vanaf een grassige heuvel uitkeken op het mystieke Wharariki Beach. Terwijl de schapen rond ons aan grazen waren, bespraken we er onze liefde voor Indonesië. We fantaseerden onder andere over de Molukken, een onbekende plek die ons vanwege verschillende redenen nieuwsgierig had gemaakt. Dit is het Indonesië dat toeristen niet op de radar hebben staan, een vergeten parel die voor velen bovendien veel teveel inspanning kost om te bereiken.
Zou Ambon, het startpunt van Maluku, dan mijn volgende bestemming worden na de roadtrip door Nieuw-Zeeland?
Het antwoord is nee, maar enkele maanden later kwam ik er alsnog terecht. En wat hebben de Molukken inclusief Ambon indruk op me gemaakt. De rust, het weelderige groen, de droomstranden en de onwijs lieve, dankbare en behulpzame mensen. Locals die je écht willen helpen, in plaats van zoveel mogelijk geld van je proberen af te troggelen. Ze zijn trots op hun thuis en maar wat blij dat buitenlanders de lange reis wagen om er te komen.
Ambon is een eiland behorende bij de Molukken, een eiland waar je ook de gelijknamige hoofdstad vindt. Wat meteen opvalt als je op de luchthaven landt, is de tropische omgeving en de relatieve rust. En het feit dat je waarschijnlijk een van de enige blanke toeristen bent, waardoor mensen graag een praatje met je willen maken.
Mijn plan was om vrij snel door te reizen naar Banda Neira, maar onverwacht bleef ik een stuk langer plakken dan ik had gedacht. En dit heeft z’n redenen. Ik vond het simpelweg erg leuk op het eiland, met name rond het dorpje Tulehu. In de homestay waar ik sliep leerde ik twee Molukkers kennen die me graag de beste plekjes van het eiland wilden laten zien.
Toen ik een tijdje later terugkeerde vanaf Kei Kecil en op het vliegveld om me heenkeek, sprak een jongen me aan met de vraag of ik kennis wilde maken met zijn familie. Zo belandde ik uiteindelijk een paar dagen bij hen thuis, en werd ik als onderdeel van het gezin opgenomen. Ik herinner me nog goed het portret van Jezus aan de muur in m’n slaapkamer. Al met al een bijzonder onverwachte wending kan ik wel zeggen. En een ervaring om nooit te vergeten.
Ambon is al met al veel meer dan alleen een verplichte tussenstop voor bestemmingen zoals Banda Neira, Kei Kecil of Ternate. Ik raad je zeker aan om de regio te ontdekken. Huur een scooter en ga op avontuur.
Wat kun je er zoal beleven? In dit artikel deel ik de boeiendste bezienswaardigheden met je en geef ik je praktische tips, bijvoorbeeld voor slaapplekken, vervoer hoe je naar andere bestemmingen op de Molukken reist. Hopelijk ben jij net zo enthousiast als ik.
Over Ambon
Het 743.37 km2 grote Ambon is een eiland behorende bij de Molukken, in het verre oosten van Indonesië. De gelijknamige hoofdstad diende tussen 1610 en 1619 als hoofdzetel voor de VOC. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Nederlanders er een flinke vinger in de pap. In Ambon City stond in 1942 een grote Nederlandse militaire basis om tegen de oprukkende Japanners te vechten. Deze ‘Slag om Ambon’ werd overigens gewonnen door Japan, nadat de zowel de Australiërs als de Nederlandse KNIL-soldaten zich overgaven.
Tegenwoordig is Ambon City een vooruitstrevende stad en bovendien uitblinkend in creativiteit en cultuur. In 2019 werd ze door UNESCO uitgeroepen tot ‘City of Music’.
Qua religie is het christendom met zo’n 60% dominant op het eiland. Ongeveer 39% is islamitisch en de overige mensen hangen andere geloofsovertuigingen aan.
Ambon is in het kort vooral bekend om haar geschiedenis, cultuur, mooie stranden en eilanden in de omgeving. En de gastvrije bewoners, niet te vergeten. Ook het beroemde bananendrankje Pisang Ambon komt er vandaan.
Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond Ambon
Wat is er te doen op Ambon? In het vervolg vertel ik je meer over de leuke dingen die ik heb gedaan. Er zitten enkele schitterende plekken tussen, dus lees zeker even verder.
1. Wandel en relax op het prachtige Liang Beach
Ik had het geluk in een homestay te verblijven met mensen die me graag meer van Ambon wilden laten zien. De broer van de eigenaar Deddy -Didi- bracht me samen met wat vrienden van hem naar een van de mooiere stranden van Ambon, Liang Beach.
Bij de ingang betaalde ik een kleine bijdrage om binnen te komen en we liepen vrijwel meteen door een schitterende omgeving. Het water is er supermooi blauw van kleur, het zand is wit en je hebt plekjes waar je lekker in de schaduw kunt chillen. Al met al voelt het een beetje aan alsof je op de Malediven bent.
Chillen zat er voor mij alleen niet in, aangezien ik door verschillende groepen locals als heuse filmster werd gezien. Ik was zodoende vooral fotomateriaal voor ze 😉 .
Voordat ik het vergeet: op zondagen is het doorgaans behoorlijk druk op Luang Beach, je kiest daarom beter een andere dag uit.
Over stranden gesproken, Natsepa Beach is het bekendste strand van Ambon City, al ligt ze dichterbij Tulehu. Ook hier vind je helder water, al is het er helaas best wel vervuild.
Een andere toeristenspot in de buurt van Tulehu is Pantai Batu Kuda. Hier kom je echter niet naartoe om te relaxen op zacht poederzand, het zijn namelijk rotsblokken die iets weg hebben van een paard die de aandacht opeisen. Yep, ik heb er een kijkje genomen al vond ik er eerlijk gezegd niet zoveel aan. Desalniettemin schijn je er goed te kunnen snorkelen, zo hoorde ik locals later vertellen. Dus, als je toch in de buurt bent 😉 .
2. Ga snorkelen in het kraakheldere water van Lubang Buaya Morella Beach
Op ongeveer een uurtje rijden van Liang Beach, ligt het idyllische Lubang Buaya Morella Beach. Anders dan de naam doet vermoeden, hoef je hier geen strand te verwachten.
Als je aankomt loop je via de rotsen naar beneden en kun je gaan zitten op het gezellige waterterras. Bestel daar wat gefrituurde banaan of zoete aardappel en geniet van de bijzonder mooie setting waarin je terecht bent gekomen. Het zeewater is hier zo helder, dat de felgekleurde bootjes erop lijken te zweven.
Het meest indrukwekkende speelt zich hier echter onder water af. Neem je snorkelmasker mee en zwem naar de rotsen aan de overkant. Daar zwem je ineens tussen allerlei soorten vissen en langs kleurrijke koralen. Zo op het eerste gezicht verwacht je dit niet, vandaar dat het me zo verraste.
3. Maak een boottochtje naar Pulau Pombo
Vanaf Ambon kun je diverse eilandjes bezoeken. Pulau Pombo is zo’n eilandje en in een half uurtje te bereiken vanuit Tulehu. Let wel op dat je hiervoor een boot moet charteren. Gelukkig waren de mensen van de homestay behulpzaam en hoefde ik slechts 200.000 IDR voor de hele middag te betalen.
Toen kwamen we dus aan op Pulau Pombo, een plek waar je lekker kunt relaxen, zwemmen en zulk soort dingen. We hadden ons eigen eten meegenomen, aangezien er geen voorzieningen zijn. Tot m’n verbazing zag ik ineens een kat opduiken, die op een of andere manier op het eiland bleek te leven. Hij wilde uiteraard vis van me, en ik besloot m’n portie met ‘m te delen. Verrassend genoeg vond het beestje rijst ook heerlijk.
Helaas lag er nogal veel plastic in de bosjes rond het strand, waardoor het allemaal net wat minder schilderachtig was dan het zou kunnen zijn. Maar goed, je kunt niet altijd alles hebben hè?
4. Rijd door de indrukwekkende natuur naar Air Terjun Waai
Air Terjun Waai is een waterval die zeker niet tot de meest indrukwekkende behoort die ik ooit heb gezien. Wat een uitstapje naar deze plek zo tof maakt, is met name de weg erheen. Die snijdt namelijk dwars door het spectaculaire groene berglandschap van Ambon. Andere mensen zal je niet of nauwelijks tegenkomen, je bent hier helemaal één met de natuur.
Toen we aankwamen bij de ingang, zag ik iets wat me direct deed denken aan Nieuw-Zeeland. Een hobbithuis. Zoiets verwacht je hier totaal niet. Al is het me inmiddels ook wel duidelijk dat veel plekken in Indonesië puur gecreëerd lijken te zijn voor die ene mooie foto.
Via een trap naar beneden en een wandeling over glibberige stenen en rotsen, kom je uiteindelijk bij de waterval en een poel. Daar kun je lekker afkoelen van de tocht, die je misschien enige zweetdruppels heeft gekost. Ik vroeg aan Didi of het water drinkbaar was, waarop hij meteen een slok nam. “Vers water van de bergen,” zo zei hij. Aangezien ik dorst had twijfelde ik, maar ik besloot om deze ‘uitdaging’ links te laten liggen.
Didi vertelde me dat er vanaf de waterval een weg door de jungle loopt die naar een andere waterval leidt. Hij liet me wat foto’s zien en wow, deze spot zag er heel erg vet uit. Alleen deze wandeling zou nog dik 1,5 uur duren en daar hadden we geen tijd meer voor.
Andere watervallen en hot springs
In de regio heb je met Air Terjun Waitatiri, Air Terjun Rumahtiga, Air Terjun Taeno en Air Terjun Talaga Pange nog een aantal andere watervallen die de moeite waard zijn om naartoe te gaan.
Om bij de Talaga Pange-waterval te komen zal je een avontuurlijke trekking door de jungle moeten doen, je bent zo’n 1,5 aan het hiken voor je dit juweeltje diep in het regenwoud ziet.
Er is trouwens ook een warmwaterbron in de buurt van Tulehu, Air Panas Tulehu. Water uit de bergen stroomt hier direct de zwembaden in.
5. Zie bizarre vissen bij Air Wailatu
In Desa Tulehu vind je een groot bad met helder water. Een bad waarin locals een duik nemen, zichzelf wassen, hun tanden poetsen én waarin bizarre morea-vissen zwemmen. Bizar omdat het net slangen zijn.
Deze alen houden zich schuil tussen de stenen en verschijnen als je ze te eten geeft. Didi stelde daarom voor om voer te kopen; visjes en ingewanden. Zo konden we ze uit de tent lokken. Op steenworpafstand kochten we dus wat vis en toen we terugkwamen bij het bad, nam een zichzelf wassende man de taak op zich om de slangachtige gedaantes tevoorschijn te laten komen.
Hij gooide wat ingewanden het water in, waarna een bloederig spoor ontstond. Enkele seconden later kwamen er inderdaad een soort slangen op af. Bizar om te zien. Niet alleen vanwege hoe ze eruitzagen, maar ook gezien het tempo waarin ze alles opaten.
Rijden door Desa Tulehu is trouwens een ervaring op zich. Hier maak je kennis met het traditionele lokale leven en de bewoners zijn blij verrast als ze een Westerling door hun dorpje zien rijden.
6. Wandel rond in het centrum van Ambon
Als je in het centrum van Ambon bent (Kota Aambon), neem dan een kijkje bij de World Peace Gong, bij de locals bekend als ‘Gong Perdamaian Dunia’. Het is een imponerende gong versierd met vlaggen en religieuze symbolen, die staat voor vrede in de wereld.
Toegegeven, het is leuk om er een foto van te maken en om de achterliggende geschiedenis te weten, maar verder vond ik het weinig bijzonders. Ditzelfde geldt wat mij betreft voor het gehele centrum van Ambon, al zou je nog even rond kunnen struinen in het Pattimura Park. De mooiste plekjes vind je vooral als je er met de scooter op uitgaat.
Wanneer je een lekkere Indonesische koffie wilt drinken, loop dan binnen bij Point Coffee. Typisch voor Ambon is ‘kopi rarobang’, koffie met walnoot, witte gember, kruiden en gecondenseerde melk of honing.
Mocht je smachten naar een frietje met een hamburger of een softijsje ondergedompeld in chocoladesaus? Er is -ongelofelijk maar waar- een McDonald’s in het centrum van Ambon. Wat mij betreft jammer, aangezien het een teken van de intrede van de Westerse wereld is. Echter, na al het Indonesische eten kan het natuurlijk zo zijn dat je trek hebt in wat fast food.
Waar op Ambon raad ik je aan om te overnachten?
Je hebt verschillende plekken om je accommodatie te boeken: Ambon City, de haven van Tulehu of bijvoorbeeld rond Liang Beach. Sowieso raad ik je aan om eerst even in de stad te verblijven, vanuit daar kun je prima de plekken bezoeken die ik in deze gids heb beschreven. Tulehu is minder gebruikelijk om als uitvalsbasis te gebruiken, al heb ik dit tijdens mijn eerste bezoek aan Ambon wél gedaan en het er ontzettend naar m’n zin gehad.
Lang niet alle homestays en pensions adverteren op Booking.com of Agoda, het is in deze regio allemaal nog niet zo ontwikkeld als in andere delen van Indonesië. Zo hoef je er tevens geen luxueuze hotels te verwachten.
Voor jouw informatie: ‘Penginapan’ betekent homestay en zal je regelmatig op bordjes zien staan gedurende je reis over het eiland.
Gastvrijheid is trouwens echt iets wat me op de Molukken is opgevallen. Veel locals willen je graag helpen en zijn, in tegenstelling tot op veel andere plekken, niet uit op je geld. Zo kwam ik na mijn terugvlucht van Kei Kecil als gezegd een gozer tegen op de luchthaven van Ambon. Hij nam me mee naar z’n familie en nodigde me uit om bij hun thuis te verblijven. Zulke ervaringen zijn de mooiste natuurlijk 🙂 .
Ambon (stad)
In het centrum is het relatief duur om te overnachten. Op Booking.com zijn homestays namelijk al snel 300.000 IDR, terwijl je in andere delen van Indonesië vaak al voor de helft terechtkunt. Twee fijne homestay middenin Ambon zijn Wisma Grace en de Clean & Comfort Homestay. Een betaalbaar en comfortabel hotel is het City Hotel.
Vlakbij de airport kun je voor een zacht prijsje slapen bij het Momoa Michael Guest House.
Tulehu
In Tulehu, bij de haven dus, heb ik geslapen in Penginapan Simple Room. Heel basic maar wel vlakbij de haven van Tulehu. Vanuit daar kun je de speedboot naar Banda Neira pakken.
De eenvoudige kamers hebben geen klamboe, al hingen ze er voor mij gelukkig een op. En het chille is dat er aangrenzend een gym is om lekker te sporten.
Deddy en z’n broertje Didi zijn zeer behulpzaam en vinden het leuk om je rond te leiden en je het lokale leven te laten zien. Je kunt Deddy contacteren via Whatsapp op +62 822 3122 2888.
Voor de rest is er qua accommodaties weinig te vinden in Tulehu, het is dan ook geen typische spot om te overnachten maar vooral een opstapplaats om naar Banda Neira, Seram Island of Saparua Island te vertrekken.
Liang Beach
Wil je graag bij het turquoise water van Liang Beach verblijven, dan is Penginapan Hunimua Indah een prima homestay om voor te kiezen. Het is bovendien een van de enige accommodaties rond dit fraaie strand.
Lubang Buaya Morella
Indien je niets vies bent van een avontuurtje, ga dan kamperen bij Lubang Buaya Morella aan de noordzijde van het eiland. Het is een geliefde spot onder locals om te genieten van de rust en de natuur, je zult er als buitenlandse toerist enthousiast door ze worden ontvangen.
Hoe zit het met transport op Ambon?
Op Ambon heb je qua vervoer diverse mogelijkheden, die ik hieronder zal bespreken.
Locals pakken veelal een ‘angkot‘, kleine busjes die tot de nok toe gevuld zijn met mensen en overal stoppen. Dit is met 4.000 IDR tot 10.000 IDR per rit veruit het goedkoopste transportmiddel, al ben je vaak wel vrij lang onderweg voor je op je bestemming bent.
Een andere prima optie is een motorbike-taxi, lokaal bekend als ‘ojek‘. Toen ik er was kon ik trouwens geen chauffeur vinden via de apps Grab en Gojek. Ik heb vernomen dat die er nu wel zijn, ideaal om van A naar B te komen voor een prikkie 🙂 . Denk aan minimaal 10.000 IDR voor een rit. Spreek je een lokale motorbike-taxi-driver aan, dan kun je altijd de prijzen van Grab en Gojek checken om duidelijk te hebben hoeveel het ongeveer zou moeten kosten.
Als toerist is het het gemakkelijkst om de taxi te nemen, bijvoorbeeld om van het vliegveld naar het centrum of de haven van Tulehu te komen. Daarover vertel ik verderop meer. Het starttarief is 7.500 IDR en voor iedere afgelegde kilometer betaal je 20.500 IDR.
Om Ambon te verkennen adviseer ik je echter om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Dit is de meest vrije en avontuurlijke manier om rond te reizen. Reken op prijzen van 125.000 IDR per dag. Een betrouwbare verhuurder met een goede reputatie is Ambonise Rental. Rijd je liever niet zelf, doe je uitstapjes dan met een ojek (zie eerder).
Hoe kom je op Ambon?
Ambon Airport (AMQ), officieel Pattimura International Airport geheten, is niet de meest eenvoudige plek om te bereiken tijdens een rondreis door Indonesië. Want naast de geïsoleerde ligging gaan er niet zoveel directe binnenlandse vluchten naartoe.
Je kunt er direct heen vliegen vanuit Jakarta (3,5 uur reistijd), Makassar (1 uur en 40 minuten reistijd) en Sorong op Papua (1,5 uur reistijd). Vanuit Surabaya waren er tot voor kort vluchten beschikbaar, al is dit nu niet meer het geval.
Vanaf Bali reis je normaliter via Makassar op Sulawesi, en duurt de reis al snel 9 uur of langer. Wanneer je hiervoor kiest en je hebt de tijd, raad ik je aan om eerst uit te stappen in Makassar en Rammang Rammang, Bira en Tana Toraja te ontdekken. Vervolgens spring je vanuit datzelfde Makassar op het vliegtuig richting Ambon.
Hoe kom je van Ambon Airport naar het centrum of in Tulehu?
Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar het centrum (45 minuten reistijd, 150.000 IDR,) of richting de haven van Tulehu (1 uur reistijd, 200.000 IDR). Onderhandelen kan, zo betaalde ik in m’n eentje 150.000 IDR naar Tulehu.
Net buiten de airport kun je ook een angkot pakken naar het centrum, het lokale stadsvervoer waarover ik je eerder al vertelde. Dit is met 15.000 IDR (minder dan 1 euro) veel goedkoper.
Of ga voor een ojek en kom samen met de bestuurder een prijs overeen, 75.000 IDR zou voldoende moeten zijn. Kijk bovendien of de apps Gojek en Grab hier werken.
Tot slot rijden er bussen van DAMRI naar het stadscentrum, de kosten bedragen 50.000 IDR.
Wat is de beste reistijd voor Ambon?
Officieel loopt het droge seizoen van oktober tot en met januari. Ik was van eind september tot en met het einde van oktober op de Molukken en heb prima weer gehad.
Reis door naar de Banda-eilanden, Pulau Seram, Saparua, Kei Kecil of Ternate
Nu je het mooiste van Ambon hebt gezien, is het tijd om je reis voort te zetten naar andere Molukse paradijsjes.
Banda Neira kun je vanuit Tulehu met een speedboot (6 tot 7 uur reistijd), de Bahtera Nusantara 02 (een nachtferry, 10 uur reistijd) of met een propellervliegtuigje (40 minuten reistijd) vanaf Ambon Airport bereiken. De vluchten worden uitgevoerd door Sam Air, al zit er geen regelmaat in en kun je er niet van op aan. Online boeken is bovendien niet mogelijk, deze airline heeft nog geen eens een website. Voorheen vloog Susi Air dit traject en kon je bij aankomst op het vliegveld van Ambon je ticket kopen, nu is dat lastiger. Bel hiervoor met +62 852 4316 0770 of stuur ze een berichtje via Instagram. Ik vond het overigens een onvergetelijke ervaring om aan het water bij Gunung Api Guesthouse (Allan Bungalow) te verblijven, meer over de (trieste) historie van het eiland te weten te komen, verse nootmuskaat te proeven en een aantal dagen op het idyllische Pulau Hatta te vertoeven.
Daarnaast is Pulau Seram een populair eiland om vanaf Ambon te bezoeken. Toeristen komen hierheen om het beroemde Ora Beach te bewonderen. Een gemakkelijke expeditie is het echter niet, je zult namelijk flink wat moeite moeten doen om er te komen. Vanuit de haven in Tulehu stap je op de ferry naar Amahai Port op Seram Island (2 uur reistijd). Vervolgens ga je per auto door naar het dorpje Saleman, een epische rit door de jungle van om en nabij de 2,5 uur. Daar vertrekken bootjes richting Ora Beach, een korte tocht van zo’n 10 minuten. Om naar Saleman Village te komen, zal je een pick-up via je accommodatie moeten regelen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via het Air Belanda Resort en Ora Sunrise View. Een andere optie is om bij aankomst de haven van Amahai rond te vragen. Het kan zo zijn dat je nog een angkot of ojek naar Binaiya Station moet pakken om een auto te vinden.
Ook Saparua wordt veel door backpackers en andere avonturiers aangedaan, een van de redenen is dat het eiland gemakkelijk te bereiken is. Per speedboot vanuit Tulehu ben je slechts 1 uur onderweg, je komt aan in de haven van Haria. Fort Duurstede is een bouwwerk uit de tijd van de VOC en interessant als je graag iets over de geschiedenis leert. Verder heb je met Laino Beach een prachtig strand om te luieren. Voor het paradijs uit je dromen charter je een bootje naar het nabijgelegen Pulau Molana.
Kei Kecil is bekend om haar prachtige stranden en eilanden in de omgeving, ‘mini Raja Ampat’ Pulau Bair is daar een voorbeeld van. Ook de zandbank Ngurtafur Beach is een regelrechte trekpleister. Er vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Langgur op Kei Kecil, eenvoudig te boeken via bijvoorbeeld Skyscanner. De ferry is een alternatief, al is dit een hele lange zit.
Een andere plek om via Ambon te bezoeken is Ternate, de hoofdstad van Noord-Maluku. Ternate bereik je met een directe vlucht (1 uur en 10 minuten reistijd). Ga snorkelen bij Sulamadaha Bay, duik in de interessante geschiedenis en vaar naar Pulau Dodola bij Morotai. Ten slotte is een trektocht op de stratovulkaan Gunung Gamalama tof om te doen.
Zoek je een leuke route voor de Molukken?
Een route uitstippelen voor de Molukken is zo makkelijk nog niet, maar je hoeft dit uitzoekwerk wat mij betreft niet zelf te doen.
In Backpackgids Indonesië heb ik een gave route voor dit deel van Indonesië voor je uiteengezet, een route die ikzelf heb afgelegd en waarvan ik 100% zeker weet dat het ook iets voor jou is als je die kant op gaat.
Je kunt daarna tevens naar Sorong op Papua vliegen en voor het ultieme avontuur gaan. Ook daarvoor vind je een te gekke route in de gids.
Vragen over Ambon? Laat het me weten in de comments 🙂 !
Wat een leuke blog wij zijn van plan om in feb naar manado te gaan.
Sulawesi, ook leuk!