Een baan scoren is voor de meeste backpackers datgene wat ze zo snel mogelijk geregeld willen hebben na aankomst in Australië. En misschien zelfs ervoor al. Er zal immers geld in het laatje moeten komen om de reis te kunnen betalen.
Toevallig kreeg ik afgelopen week een mailtje van een jongen die graag Down Under zou willen reizen en werken, alleen geen idee heeft hoe hij aan een baantje komt.
Hij vroeg me of het aan te raden is om het op voorhand te regelen, eventueel met hulp van een reisorganisatie. Ik zei hem dat dit niet nodig is, maar z’n zorgen te begrijpen.
Want laten we wel wezen: voor de eerste keer naar de andere kant van de wereld en dan ook nog moeten solliciteren, is natuurlijk knap spannend.
Overigens is er niets mis met het inschakelen van een derde partij hoor, zo maak je het alleen maar gemakkelijk voor jezelf.
Mocht jij eveneens een working holiday in Australië op de planning hebben staan en willen weten hoe je precies een leuke job bemachtigt, nodig ik je uit om lekker door te lezen.
In dit artikel geef ik je namelijk elf tips hoe je in Australië werk vindt nadat je het Working Holiday Visa hebt aangevraagd. Zo hoef je niet meer in de stress te zitten en kun je met een relaxed gevoel op het vliegtuig stappen. Wel zo chill!
1. Gebruik vacaturwebsites
Aan websites met baantjes voor backpackers is in Ozzie gelukkig geen gebrek. De populairste zijn de volgende:
Seek en Gumtree zijn de bekendste van het bovenstaande rijtje, de meeste backpackers zal je dan ook over deze platforms horen. Gumtree is de grootste marktplaats van Australië voor van alles en nog wat, Seek de grootste vacaturesite.
Pas wel op met het aanmaken van een account en het droppen van je cv op tal van sites, net als in Nederland kan je dan al gauw platgebeld worden door hongerige recruiters. Aan de andere kant is het wel een manier om rap een baan te fixen natuurlijk.
Over je cv gesproken: zorg die in orde te hebben. Dit kun je uiteraard prima thuis alvast doen.
WWOOF en Workaway richten zich trouwens op vrijwilligerswerk, veelal op een boerderij. In ruil voor jouw inzet krijg je kost en inwoning. Een werkvisum is hiervoor niet nodig. Scheelt je weer de nodige euri’s.
Nu zal je wellicht denken: wanneer het online kan, kan ik het toch net zo goed al van tevoren regelen? Zou je denken, al is het in de praktijk vaak niet zo simpel. Kijk er niet van op wanneer een werkgever pas met je wil spreken als je daadwerkelijk in Australië zit. Die wil immers ook niet het risico lopen dat je er straks misschien helemaal niet bent.
2. Check Facebookgroepen
Facebookgroepen, we kunnen er vandaag de dag niet meer omheen. Ook voor wat betreft backpacker-baantjes blijken ze fantastisch te kunnen helpen.
Een aantal aanraders zijn:
- Dutchies in Australia
- Backpacker Jobs in Australia
- Australia 🇦🇺 Backpacker Jobs
- AUSTRALIA 🇦🇺 Backpacker JOBS 2024
- Farm Jobs in Australia
Het fijne aan zulke communities is dat je niet slechts een (saaie) vacaturetekst voor je neus gedropt krijgt, maar daadwerkelijk van andere backpackers hoort hoe zij bepaald werk ervaren of ervaren hebben. Zo weet je dus écht hoe het er ergens aan toegaat, in plaats van een vacaturetekst te lezen die louter positieve dingen benoemt en nogal eens nietszeggende teksten bevat.
Behalve voor het vinden van werk gebruiken backpackers Facebookgroepen evengoed voor het op de kop tikken van een leuke auto of camper voor hun roadtrip.
3. Maak gebruik van de mogelijkheden in je hostel
Dit is misschien nog wel de makkelijkste optie die ik je meegeef. Grote kans dat jij je eerste job vindt via je hostel.
Waar moet je precies aan denken?
In bijna ieder hostel hangen notitie-borden met vacatures en backpackers die zich aanbieden.
Maak verder een praatje met andere reizigers die je er tegenkomt. Hebben zij al wat gevonden? Wat zijn hun plannen? Hoe pakken zij het aan? Voor je het weet heb je er bovendien een stel reisvrienden bij.
Vraag daarnaast het hostelpersoneel of ze je kunnen helpen, ze hebben doorgaans onwijs veel ervaring.
Enne, wat dacht je van het hostel zelf? Wellicht kan men wel iemand gebruiken? Vragen staat vrij! Desalniettemin zijn het in hostels regelmatig vrijwilligers die in ruil voor hun diensten een slaapplek, eten en drinken krijgen. Zing je het een maand of twee uit, kan je zomaar wel een betaalde baan aangeboden krijgen van het hostel in kwestie.
4. Pluk de voordelen van het feit dat je een backpacker bent
Nope, lang niet alle werkgevers staan te springen om een backpacker aan te nemen. Heel vreemd is dit niet, aangezien je doorgaans voor een beperkte periode beschikbaar bent.
Aan de andere kant liggen er juist ook mogelijkheden, juist omdat jij een reiziger bent. Denk bijvoorbeeld aan werken als gids, hostelmedewerker of een job in een reisbureau. Daar staan ze juist eerder te springen om types zoal jij, omdat je kunt levelen met de doelgroep.
Ben je toevallig in een nationaal park, doe dan ’s navraag bij de infobalie om te polsen of er mogelijkheden zijn om als gids aan de slag te gaan.
Ten slotte kun je denken aan een reisorganisatie zoals Peter Pan om een salesgericht baantje te krijgen, en je commerciële talenten optimaal te benutten.
5. Ga langs bij diverse boerderijen
Uiteraard kun je de eerste optie kiezen en voor farmwork kijken op de websites van WWOOF of Gumtree.
Een andere, en veel leukere optie, is om de stoute schoenen aan te trekken en met een groepje backpackers langs verschillende boerderijen te rijden, en te checken of er iets beschikbaar is.
Op deze manier ziet de boer jullie direct face-to-face in plaats van nietszeggende cv’s via een vacaturewebsite. En zeg nou zelf: wat denk jij dat beter werkt?
Yep, je scoort zo direct punten en zult een streepje voor hebben op de mensen die het via de standaardmanier aanvliegen.
Overigens is het hebben van een auto dikke pré. Bang voor de kosten? Je kunt de kosten van de auto eventueel delen met een groepje reizigers waarmee je een bepaalde periode samen gaat werken.
Pluspunten zijn wel zo handig, aangezien boerderijwerk lang niet altijd voor het oprapen ligt. Het is namelijk wat de meeste backpackers willen. Een belangrijke reden hiervoor is het niet nodig hebben van ervaring. Probeer jezelf dus te onderscheiden.
En tot slot: wees op je hoede voor uitbuiting. De laatste jaren gaan er talrijke verhalen rond van backpackers die belachelijk werden onderbetaald op Australische boerderijen.
6. Of loop binnen bij en horecatent
Wil je in de horeca aan de slag, print je cv dan een keer of tien uit en loop de bars binnen die je op ’t oog hebt. Evenals voor boerderijwerk zal je zo onmiddellijk indruk maken. In de meeste gevallen dan hè.
Zeker in de horeca is het goed kunnen omgaan met andere mensen een belangrijk punt. Laat meteen zien wie je bent en maak een goede indruk op de eigenaar.
Eetzaken, koffiebars, uitgaansgelegenheden; je kunt aan alles denken.
Ik raad je aan om de bars te bezoeken wanneer ze opengaan. Het is dan rustig waardoor er meestal wel tijd is om eventjes te kletsen.
Goed om te weten: als je achter de bar wilt staan in een pub of iets vergelijkbaars, dan heb je een RSA nodig: de ‘Responsible Service of Alcohol-training’. Dit kun je doorgaans online doen voor je vertrek naar Australië. Iedere staat heeft haar eigen RSA-vereisten.
7. Voor constructiewerk: haal een White Card
Zoek je een baan in de constructie? Geen slecht idee, want je verdient er relatief goed!
Weet echter dat je een White Card nodig hebt vooraleer je de handen uit de mouwen kunt gaan steken. Hiermee toon je min of meer aan te weten hoe het met gezondheid en veiligheid in de constructiesector zit.
De kosten bedragen 35 AUD tot 220 AUD, afhankelijk van de staat waar je ‘m haalt. Zowel online als face-to-face is mogelijk, al verschillen de regels per staat.
Om de cursus af te ronden heb je een Unique Student Identifier (USI) nodig. Deze is gratis en je moet in Australië zijn om ‘m aan te vragen.
Met de White Card heb je een goede kans op tijdelijk werk, zoveel backpackers hebben hem namelijk niet. Het overwegen waard dus!
8. Probeer niet dogmatisch die ene ideale baan te vinden
Je bent niet naar Australië gekomen voor die ‘droombaan’ die je in je eigen land zoekt, of wel dan?
Laat me je een advies geven: ga voor de ervaring en vind een werkplek zodat je lekker veel uren kunt maken, en zo een leuk centje weet te verdienen.
En nee, je hoeft absoluut niet niet iedere job aan te nemen die je aangeboden krijgt, Maar so what indien je een tijdje als schoonmaker, aardbeienplukker, medewerker data-entry, autowasser of nachtwerker aan de slag gaat?
In Australië kun je hier leuk mee verdienen, je leert vaak andere backpackers kennen en je bent flexibel waardoor je ook nog toekomt aan het belangrijkste waarvoor je naar Ozzie kwam, namelijk reizen.
Zeker indien je al een maand op zoek bent en niets hebt weten te vinden, zal je je eisen moeten bijstellen.
9. Kijk ook buiten de stad
Het kan lastig zijn om in de grotere steden aan werk te komen, juist omdat in deze gebieden veel aanbod van werkers is. Zeker vlak na aankomst kan je hierdoor een gevoel hebben van: shit. Laat je er echter niet door uit het veld slaan, en kijk naar alternatieve mogelijkheden.
Waarom niet de stad verlaten om kennis te maken met de binnenlanden? Je zult niet de eerste backpacker zijn die het helemaal geweldig vindt in een van die typische Australische towns.
Wat denk je bijvoorbeeld van werken in een ondergronds restaurant in het opaalstadje Coober Pedy?
Heb je geen zin om de bruisende stad zoals Melbourne of Sydney te verlaten, wijk dan uit naar de omringende stadsgebieden, de suburbs. De verbindingen met het openbaar vervoer zijn supergoed en de kans op het scoren van een baan groter. Een ander voordeel: je slaapplek zal er goedkoper zijn net als de rest van je levensonderhoud, terwijl je in de hippe steden al snel je zuurverdiende centen verbrast.
10. Let op het seizoen
Dit is misschien een inkoppertje, al wil ik ‘m toch even genoemd hebben.
Zoek je bijvoorbeeld werk aan de kust, dan heb je in het hoogseizoen meer mogelijkheden vergeleken met de periode wanneer er minder toeristen zitten.
En wil je iets doen in een skiresort, zal je toch echt in de winter moeten aankloppen (of vlak ervoor).
Zo heb ik al regelmatig mensen gehoord over de weinige beschikbare plekken rond de Sunshine Coast in de maand mei. Simpelweg omdat vrijwel alles al vergeven was.
Houd dus rekening met het seizoen, indien je seizoensgebonden werk zoekt tenminste.
11. Laat het voor je regelen
Tot slot van dit lijstje heb ik nog een coole tip voor je mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het vinden van een baan.
Global Work & Travel is gespecialiseerd in de combinatie reizen en werken, en helpt backpackers om een passende job te vinden. Ook het regelen van je werkvisum nemen ze je uit handen.
Of mooier gezegd: ze zorgen ervoor dat je reisdromen zullen uitkomen. Zoals ze zelf zeggen tenminste 🙂 .
Een ander iets om aan te denken is naar een recruitment-bureau gaan en vragen of zij je kunnen helpen. Ze adverteren ook op de eerdergenoemde vacaturewebsites, met name op Seek zie je ze veel.
Meer tips voor werken in Australië nodig?
Wil je weten hoe je het Working Holiday Visa aanvraagt? En welke stappen je moet doorlopen alvorens je ergens aan de slag kunt? En wat je zoals kunt verdienen?
Bekijk dan de volgende artikelen eens:
- Zo vraag je Working Holiday Visa voor Australië aan
- Werken in Australië: het ultieme stappenplan
- 12 baantjes die je in Australië met reizen kunt combineren
- Een handleiding voor het terugvragen van belastingen en superannuation
- Een auto of camper kopen in Australië: dit moet je weten
Als jij nog tips hebt voor het vinden van werk, laat het hieronder zeker even weten.
Hey Robbert
Mijn reisgenoot en ik zouden graag een maand werken in Australië. Het liefst zouden we ergens fruit plukken. De vraag is of ze ons wel gaan aannemen voor een maand? We hebben gehoord dat ze enkel mensen aannemen die meer dan een maand kunnen werken. Klopt dit?
Hoi Eveline,
Dat hangt helemaal af van de boerderij waar je gaat werken. Sommige plekken willen je minimaal 3 maanden hebben, terwijl anderen juist geen strikte voorwaarden hebben. Je kunt dit eenvoudig zien door vacatures online te bekijken.
Succes!
Hee Robbert,
Ten eerste mijn complimenten voor je blog, ik lees het nu al een tijdje en het bevalt uitstekend. Mijn vraag aan jou naar aanleiding van dit artikel is: Wat is de beste plek om werk te vinden in Australië? Ik ben in september van plan om naar Perth te reizen (maar ik kan dit nog veranderen), en wil het liefst tijdens mijn verblijf in Australië zoveel mogelijk werken.
Bedankt!
Matthijs
Hoi Matthijs,
Wat voor werk wil je gaan doen?
Ik lees met je mee Matthijs!
Zelfde plannen, ik vertrek enkel in oktober.
Groetjes,
Seger
Beste Robbert,
is men ook geïnteresseerd in jongeren van 29/30 jaar oud om te werken in AUS? Of is dat te oud?
Groet Paul
Hoi Paul,
Tuurlijk, zolang jij recht heb op een WHV kun je er gewoon werken.
Groet, Robbert
Hi Robbert,
Mijn vriend en ik gaan binnenkort naar Australië en willen het liefst gaan werken op een ranch. Dus geen fruitplukken.
We waren al bekend met WWOOF, maar daarbij heb je geen inkomsten.
En we willen toch wel wat bijverdienen.
We hebben al wat gezocht op internet maar daar zie je toch voornamelijk vacatures voor fruitplukken.
Weet je misschien nog een andere site waar vacatures op staan voor het werken op een ranch? Of is de beste optie gewoon daar ter plekke zoeken?
Groetjes Anne
Hoi Anne,
Snap ik!
Kijk eens op: Au.indeed.com/Horse-Farm-jobs.
Groet, Robbert
Hej Robbert!
Ik heb nu al bijna een jaar in belgie als kinesiste gewerkt en zal in november naar Australië vertrekken.
Ik heb al wel wat verdiend. Maar dus nu vraag ik me af of ik Belgische belastingen ga moeten betalen indien ik in Australië begin te verdienen (niet als kinesiste maar als barmedewerker) in de maanden november-december. of moet ik die niet aangeven hier in belgie en valt dat gewoon onder die 19% van Australië?
Dankje ook voor alle andere informatie op je blog! Geweldig!
Hoi Lien,
Voor zover ik weet hoef je geen belasting te betalen op loon dat je in Australië verdient. Dit zou een beetje apart zijn…
Je draagt dus gewoon af in Australië en kunt daar ook je ’tax back’ regelen 🙂 .
Succes!
Hey Robbert,
In oktober ga ik naar Australie. Ik wil hier graag reizen en ook hier en daar wat werken. Ik blijf tot en met februari in Australie.
Kun jij aangeven wat gebruikelijk is, hoelang je ongeveer per werkgever aan de slag gaat? Ik heb geen flauw idee.
Is het bijvoorbeeld mogelijk om 2 weken op een boerderij te werken dan weer verder te reizen?
Groet,
Anne
Hey Anne,
Waar en hoelang je ergens werkt, kun je zelf beslissen. Binnen de 12 maanden mag je in ieder geval maximaal 6 maanden werken.
Wat jij zegt, 2 weken op een boerderij werken en daarna verder, kan dus zeker.
Groet, Robbert
Beste Robbert,
Onlangs heb ik besloten om na mijn examen een tussenjaar te nemen en de wereld te gaan ontdekken. Het lijkt mij ontzettend gaaf om voor enkele maanden naar Australië te vertrekken en daar in een restaurant/bar te werken. Ik vroeg me echter verschillende dingen af:
-Is het met mijn jonge leeftijd (18 jr.) mogelijk om voor langere duur vast in een restaurant/bar te werken, ik heb al drie jaar horeca ervaring dus daar zal het niet aan liggen.
– Welk seizoen kan ik het best naar Australië vertrekken, ivm. beschikbaarheid van werk? in principe heb ik vanaf september/oktober t/m maart/mei de tijd om op pad te gaan (het liefst richting Sydney)
– Wat is het beste aan te raden qua onderdak? het lijkt me het best om de eerste weken door te brengen in een hostel, maar wat is voor de langere termijn de beste optie? Is het bijvoorbeeld makkelijk (en betaalbaar) om een klein appartementje in Sydney te huren.
Veel vragen dus waarvan ik hoop dat je me er een paar kan beantwoorden.
Alvast bedankt,
Joris
Hey Joris,
Leuk plan!
De antwoorden op je vragen:
– Jazeker, helemaal als je al die ervaring hebt.
– Aangezien jouw baan (horeca) niet seizoensgebonden is, moet dit altijd wel goed komen.
– Bij aankomst zal een hostel waarschijnlijk de beste keuze zijn. Als je een baan hebt, kun je misschien een flat delen met andere werkenden. Dit is iets wat veel wordt gedaan. Iets helemaal voor jezelf huren zal waarschijnlijk te prijzig zijn.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Groet en succes, Robbert