Een roadtrip door Australië: 12 tips voor een droomreis

Een roadtrip in Australië is voor velen een droom, voor sommigen werkelijkheid. En aangezien je op deze pagina beland bent, ga ik ervan uit dat jij tot de laatste groep behoort.

Rijden door het oneindig okerkleurige Red Center, een epische trip langs de oostkust of misschien ga je het minder bekende westen met de camper ontdekken? Australië biedt zoveel mogelijkheden en is ontzettend veelzijdig. Wat je ook kiest, dit wordt een avontuur om nooit meer te vergeten.

Als je van plan bent om Down Under te gaan backpacken, mag het maken van een roadtrip eigenlijk niet ontbreken. Behalve dat je er kosten mee bespaart, zal deze sprong in het diepe je het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur geven. Zeker wanneer je er een lange werkvakantie op hebt zitten, zal de behoefte aan ontdekken groot zijn.

Desalniettemin is het allemaal best wel spannend, zeker indien dit je eerste roadtrip in Australië wordt. Je bent toch aan de andere kant van de wereld in een volstrekt vreemd land. Enne, voor het eerst in je leven een auto kopen, hoe zit dat precies? Welke kosten moet je aan denken? En hoe zit het qua veiligheid en regeltjes? En qua tanken?

Lees zeker even verder, want in deze gids leg ik je precies uit waar je aan moet denken bij het maken van een roadtrip Down Under. Ik deel twaalf concrete tips met je, zo hoef je niet meer met de handen in het haar te zitten en je van alles en nog wat af te vragen. Gaandeweg het lezen zal alles duidelijk voor je worden.

Het enige wat ten slotte nog rest is de avonturier in jezelf wakker maken, die auto of camper regelen en de weg op gaan – en er vervolgens een epische tijd van maken.

Tip: als jij nooit eerder in Australië bent geweest en hulp nodig hebt bij je voorbereidingen, lees dan even mijn 10 tips voor de eerste keer backpacken in Australië.

1. Beslis of je een auto of camper wilt kopen of huren

Busjes als deze zijn populair om te kopen onder backpackers

Is vanlife iets voor jou? Of ga je liever op rondreis in een normale wagen? Zelf kies ik in landen als Australië en Nieuw-Zeeland voor een stationcar die tot camper is omgebouwd. Daarbij is de achterbank eruit gehaald en ligt er een tweepersoonsmatras voor in de plaats. Zulke auto’s zijn lekker compact en bovendien een stuk goedkoper dan busjes, al heb je in een busje natuurlijk net weer iets meer comfort.

Anyway… Weeg voor jezelf goed af of je een auto of camper wilt kopen of huren. Misschien voel je jezelf onzekerder als je een voertuig koopt, bijvoorbeeld omdat je in geval van nood geen verhuurder kunt bereiken die jou kan ondersteunen.

Een voordeel van het kopen van een auto is echter dat je het gros van je geïnvesteerde bedrag terug gaat krijgen bij de verkoop. Logischerwijs moet je wel enige ‘moeite doen om de bolide weer ergens te kunnen slijten.

Wanneer je slechts voor een paar weken door Australië gaat trekken, adviseer ik je om een auto of campervan te huren. Je bent dan direct verzekerd, hebt niet het gedoe met kopen en verkopen en hebt altijd een nummer om te bellen in geval van nood. Zeker aangezien je maar enkele weken blijft, wil je niet bezig hoeven zijn met het verkopen van de wagen. Met de korte tijd die je dan hebt kan het tot onnodige stress leiden.

Tip: een handige website voor het vergelijken van autoverhuurbedrijven en goedkoop een auto te huren is Discover Cars. Voor busjes zijn Jucy, Travellers Autobarn en Wicked Campers partijen met een goede reputatie, en ze zijn geliefd onder backpackers. Britz en Apollo richten zich op het hogere segment.

Als je voor lange, onbepaalde tijd gaat backpacken is een auto of camper kopen absoluut aan te raden. Je kunt dit doorgaans relatief goedkoop regelen op backpacker markets die je in de meeste steden vindt. Een andere optie is een kijkje nemen op websites waaronder Gumtree, Carpoint, AutoTrader en CarsGuide. Of maak gebruik van Facebookgroepen, zoals deze. Ten slotte kun je in je hostel met andere backpackers praten, plus geregeld een blik werpen op de prikborden waar briefjes op hangen. Ikzelf heb de beste ervaringen met Facebookgroepen en navraag in je hostel doen.

In het geval dat je een camper of auto hebt gekocht, probeer deze dan in het noorden of westen van Australië weer te verkopen. De verkoopprijzen liggen daar hoger dan in de overige gebieden, simpelweg omdat er minder aanbod is. Aan de andere kant is het natuurlijk niet de meest praktische oplossing.

In het artikel over de kosten van backpacken in Australië heb ik meer voorbeelden gegeven over wat het huren van een auto of camper in Australië kost.

 

2. Stippel een leuke route uit

Tasmanië wordt door velen vergeten, maar is echt een schitterend stukje Australië

Een van de leukere bezigheden is het uitstippelen van de route die je wilt gaan afleggen. Gewoon maar wat rondrijden zonder plan kan ook, al is het absoluut aan te raden om een globaal idee te hebben wat je gaat doen. Laat daarbij voldoende ruimte voor afwijkingen, de spontane uitstapjes die je niet had gepland zijn vaak namelijk het meest bijzonder.

Om je een handje te helpen heb ik Backpackgids Australië ontwikkeld, een handige en inspirerende reisgids vol met gave routes om uit te kiezen. Ze zijn gedetailleerd en je kunt ze naar wens aanpassen. Door deze digitale backpackgids te kopen ondersteun je bovendien mij en m’n blog, waardoor ik verder kan gaan met het delen van leuke en handige content 🙂 . Voor mij is het telkens weer een blijk van waardering en het motiveert me om door te gaan met bloggen, hetgeen ik al bijna 10 jaar doe!

Daarnaast heb ik een artikel geschreven met tien vette roadtrips door Australië. Die is net zo goed het bekijken waard als je inspiratie zoekt.

 

3. Houd rekening met voldoende budget

Een roadtrip in Australië hoeft beslist niet te betekenen dat je stervensveel geld uit moet geven. Zeker indien je een auto(camper) koopt en die vervolgens weer voor een mooi bedrag van de hand doet.

Desondanks kost het hele avontuur natuurlijk wel geld, en de hoogte daarvan hangt onder andere af van de volgende zaken:

  • Het seizoen waarin je reist.
  • Hoelang je van plan bent te gaan.
  • Met hoeveel mensen je reist. Hoe meer er mee gaan, hoe goedkoper de benzine per persoon. En natuurlijk de eventuele huur van het voertuig.
  • De activiteiten die je doet.
  • De slaapplekken die je kiest.

Hieronder heb ik een tabel gemaakt met bedragen om rekening mee te houden.

Kostenpost (Maand)bedrag
Tot auto omgebouwde camper 4.000 AUD tot 7.000 AUD
Campervan (busje) 7.000 AUD tot 10.000 AUD
Eten en drinken 120 AUD
Benzine + onderhoud 600 AUD
Overnachten (kamperen) 600 AUD
Prepaid-simkaart 30 AUD

De gemiddelde benzineprijs in Australië is op ’t moment van schrijven 1,75 AUD met uitschieters naar 1,55 AUD in West-Australië en (liefst) 2,85 AUD in Queensland.

Tours en activiteiten heb ik eventjes buiten beschouwing gelaten, aangezien de uitgaven daarvoor heel erg afhangen van het type reiziger dat je bent. Ga je bijvoorbeeld veel hiken in nationale parken, zal je amper iets kwijt zijn. Ben je daarentegen van plan om dure uitstapjes naar Fraser Island, Phillip Island en de Whitsundays te maken plus nog een hoop andere tours te boeken, dan wordt het een heel ander verhaal.

Alles over de kosten in Australië vind je in deze gids.

 

4. Zorg dat je links rijdt

Dan weet je dat vast 🙂

Nu je eenmaal een auto of camper op de kop hebt getikt, je een route op ’t oog hebt en alles financieel inzichtelijk is, is het tijd om de weg op te gaan. En uit ervaring weet ik: je wilt zo snel mogelijk je hostel verlaten en je in het avontuur storten. Het is tijd om vrij te zijn 🙂 .

Mijn eerste advies aan jou is: rijd aan de linkerkant.

Het is een belangrijke regel die je diep in je oren moet knopen. Waar je in Europa doorgaans gewend bent om rechts te rijden, rijden de mensen in Australië aan de linkerkant van de weg.

Deze regel betekent tegelijkertijd dat het stuur aan de rechterzijde van de auto zit. Overigens is rond de 70% van de Australische auto’s automatisch geschakeld, wel zo handig omdat schakelen met je linkerhand zeer onwennig zo niet onmogelijk zal zijn.

Een ander verschil met hier is de grote hoeveelheid rotondes in Australië. Je ziet ze eigenlijk overal, behalve in de woestijn. De voorrangsregels zijn hetzelfde: je dient de bestuurders op de rotonde voorrang te verlenen.

Let op: de auto’s op een rotonde komen via de rechterkant. Dit is het logische gevolg van het links rijden. Net even anders dan je thuis gewend bent.

Misschien denk je: ach, het zal allemaal wel loslopen. Toch adviseer ik je om je koppie erbij te houden. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld sloeg ik even buiten Auckland rechtsaf de rotonde op, precies de verkeerde kant dus! Godzijdank waren er geen tegenliggers, anders had ik mezelf flink in de nesten kunnen werken.

Overigens wil ik je niet banger maken dan nodig hoor, het links rijden went eerlijk gezegd vrij snel. Als ik voor mezelf spreek tenminste.

 

5. Betaal tol indien nodig

Let op de tolwegen in Australië. Je vindt ze enkel in en rondom Sydney, Brisbane en Melbourne. Dat de wegen betaald zijn, is te zien aan de doorgaans blauwe wegborden.

De betaling hiervan gebeurt steevast elektronisch. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de verschuldigde tol binnen 3 dagen te betalen.

Ik raad je aan om deze kaart via Linkt aan te schaffen, hiermee zijn alle reizen over tolwegen in Australië gedekt. Je betaalt 1,50 AUD om de kaart aan te vragen. Zodra je 10 AUD aan kosten hebt gemaakt wordt het bedrag automatisch afgeschreven van je creditcard. Erg handig!

Verzuim niet, aangezien je anders via het verhuurbedrijf een boete plus administratiekosten krijgt! Met de bovenstaande tol-kaart zullen de betalingen automatisch plaatsvinden en kom je nooit voor verrassingen te staan.

 

6. Neem voldoende water en benzine mee als je een Outback-trip gaat doen

Uluru, een van de iconen in de Outback

Denk niet dat water en brandstof stelselmatig beschikbaar zijn als je in de Outback bent, je komt dan namelijk van een koude kermis thuis. De bekende roadhouses met hun voorzieningen blijken lang niet overal te staan. Indien je ze wel ziet, weet dan dat ze in de vroege morgen, late avond en soms zelfs op zondagen gesloten zijn.

Tip: als je een lange roadtrip gaat maken en je zit in de situatie dat je tank nagenoeg vol is of voor bijvoorbeeld 40%, ga dan toch je tank vullen bij het eerste tankstation waar je langskomt. Zo voorkom jezelf in onnodige moeilijkheden te brengen. Het is niet uitzonderlijk dat tankgelegenheden 200 kilometer van elkaar verwijderd liggen.

Qua water raad ik je aan om in ieder geval 8 liter mee te nemen. In de Outback kan het warmer dan 50 graden Celsius worden. Beslist geen temperaturen om in watersnood te komen, om het maar zo te zeggen. Denk eveneens aan een voorraadje eten. Pinda’s en noten doen het bij mij altijd goed, ze vullen en zijn voedzaam.

Verder is het handig om genoeg cash bij de hand te hebben. Reken er maar niet op dat je in de middle of nowhere kunt pinnen. Nope, ook niet in 2024.

Verwacht trouwens ook niet (al) te veel van je mobiele telefoon, het bereik zal soms belabberd zijn. Naar men zegt heeft de provider Telstra de beste dekking in de meer afgelegen gebieden van Australië.

Tip: ben je van plan om een roadtrip door de Outback te maken met een stop bij de iconische Uluru? Lees dan mijn ultieme gids over deze magische plek in Australië.

7. Maak voldoende tussenstops

De af te leggen afstanden zijn in een land als Australië immens, ga daar maar vanuit. Zeker in de Outback kan het bij tijd en wijle enigszins eentonig aanvoelen, aangezien je veelal te maken krijgt met landschappen die niet of nauwelijks veranderen. Maak daarom gebruik van verschillende vrachtwagenstop-plaatsen en roadhouses om een broodnodige pauze in te lassen. Zo kun je een hapje eten en iets drinken en belangrijker nog: uitrusten. Rijden is intensief, tevens in gebieden waar maar weinig gebeurt.

Roadhouses beschikken vaak over slaapplekken, denk aan privé-kamers, slaapzalen en campings. Maak hier gebruik van en gun jezelf de nodige rust. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om na iedere 200 kilometer een tussenstop te maken. Of kijk überhaupt welke afstanden je goed bevallen. Het rijden moet wel leuk blijven natuurlijk, en geen uitputtingsslag.

 

8. Wees oplettend voor dieren

Het lijkt misschien uitzonderlijk, maar in de outback komen kangoeroes geregeld voorbij

Australië is een land bij uitstek als het om wilde dieren gaat. Je vindt hier onder meer kangoeroes, koala’s, emoes, kamelen, wombats maar ook simpelweg konijnen en loslopend vee. En uiteraard de schattige quokka, al leven die alleen op Rottnest Island, een bestemming zonder auto’s.

Met name in de afgelegen gebieden in de woestijn is het helemaal niet ongebruikelijk om onderweg meerdere van zulke dieren tegen te komen. Vaker wel dan niet zijn ze zich van geen gevaar bewust en lopen ze nietsvermoedend over de weg, erg gevaarlijk dus.

Voornamelijk kangoeroes maken er nogal eens een gevaarlijke boel van, omdat ze direct vanuit het niets op de weg kunnen springen en zomaar ineens direct voor je auto verschijnen. Ook voor emoes moet je goed opletten, aangezien deze beestjes amper benul hebben van hun omgeving en zich zomaar op de weg kunnen begeven.

Gelukkig staan er meestal wel bordjes langs de weg om je te waarschuwen, zoals je op de foto hierboven ziet.

Een algemeen advies is om, zeker wanneer je weinig rijervaring hebt, op de gangbare wegen te blijven waarbij je langs boerderijen rijdt die omheind zijn. De kans op overlopende dieren is hierdoor kleiner. Ik raad je bovendien af om tijdens schemering, nacht of vroege morgen door de Outback te gaan toeren. Op die momenten worden veel dieren actiever, met name door de aangenamere temperaturen. En juist dan zie je minder, waardoor het extra link kan uitpakken.

 

9. Houd je aan de snelheid

Je hoeft natuurlijk niet roomser te zijn dan de paus, besef je echter wel dat de boetes voor te hard rijden in Australië niet mals zijn. Van welk land kennen we dat 😉 ?

Iedere deelstaat kent qua verkeersovertredingen overigens z’n eigen regels, maar de hoogtes van de straffen zijn vergelijkbaar.

In bijvoorbeeld New South Wales (NSW) zijn de boetes voor snelheidsovertredingen in 2024 als volgt:

Overtreding Boete
Minder dan 10km/u te hard 128 AUD
Minder dan 10km/u te hard in een schoolzone 211 AUD
Meer dan 10km/u te hard 295 AUD
Meer dan 10km/u te hard in een schoolzone 379 AUD
Meer dan 20km/u te hard 507 AUD
Meer dan 20km/u te hard in een schoolzone 632 AUD
Meer dan 30km/u te hard 970 AUD
Meer dan 30km/u te hard in een schoolzone 1.224 AUD
Meer dan 45km/u te hard 2.616 AUD + rijontzegging
Meer dan 45km/u te hard in een schoolzone 2.778 AUD + rijontzegging

Aardig leip toch?

Goed om te onthouden: de maximale snelheid op autowegen is 100 km/u en die staat lang niet altijd aangegeven. Op de snelweg is dat 130 km/u. Hoeveel het per situatie op de snelweg precies is, staat netjes op borden vermeld.

 

10. Kijk uit voor ‘road trains’

Een racende truck in de Outback

Met de term road trains duidt men in Australië grotere vrachtwagencombinaties aan. Het is dus simpelweg een vrachtwagen met meerdere aanhangers. En met groot bedoel ik serieus heel groot: ze kunnen duizelingwekkende lengtes van 54 meter(!) hebben. Deze gevaartes vormen een risico in de Outback, en wel hierom:

Ze stoppen simpelweg voor niemand, even ietwat gechargeerd gezegd. Als de chauffeur dit al overweegt, dan duurt het veel langer dan dat jij met je auto bent afgeremd. Het devies is zodoende om deze ‘monstertrucks’ alle ruimte te geven die ze nodig hebben en de bestuurder met respect te behandelen. Ze worden niet voor niets ‘Kings of the Outback Roads’ genoemd, en gedragen zich dan ook als zodanig.

Tijdens je trip zal je, helaas maar waar, hier en daar dode dieren op of langs de weg zien liggen. Zij zijn doorgaans het slachtoffer geworden van een aanrijding door zo’n enorme truck.

 

11. Denk aan je impact op het milieu

Het zal je verbazen hoeveel troep je in de natuur tegenkomt van roadtrippers. Vooral wc-papier is populair om zomaar buiten de deur te flikkeren, niet zelden met bruine en rode sporen. Ieuw!

Zorg er alsjeblieft voor niet die typische toerist te worden waar Australiërs van walgen en hou je troep bij je. Juist dit gedrag van backpackende roadtrippers heeft er in zowel Australië als Nieuw-Zeeland voor gezorgd dat het imago van deze reizigers een flinke deuk heeft opgelopen. En terecht.

Het is evengoed aan te raden om producten te gebruiken die niet (of minder) schadelijk zijn voor het milieu. Denk aan natuurlijk tandpasta, shampoo en zeep en zonnebrand zonder chemische zooi. En als je met de hand wast, ga dan voor een wasmiddel op natuurlijke basis. Enne, voor meiden is de menstruatiecup op het moment een regelrechte hit. Het is allemaal niet zo moeilijk hoor 🙂 .

 

12. Ga niet rondrijden in de grote steden

Rondrijden in Sydney CBD? Liever niet!

Indien je in een van de (grote) steden in Australië bivakkeert, is het niet handig om met je eigen vervoer rond te gaan rijden. En al helemaal niet in het Central Business District, waar files de norm zijn.

Buiten de drukte ben je onnodig geld kwijt aan parkeren. Gelukkig is er in de steden veelal uitmuntend openbaar vervoer, zo kun je zonder stress en gedoe makkelijk van A naar B komen.

Heb jij vragen over je roadtrip door Australië? Deel ze met me in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Sophie

    Hoi Robbert,

    Weet jij of je een auto mag huren als je net je rijbewijs hebt gehaald en of je voor het huren van een camper een speciaal rijbewijs nodig hebt?

    Groetjes,
    Sophie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sophie,

      Als de camper een ‘gewoon’ personenbusje is, dan mag je er gewoon in rijden. Volgens de Nederlandse wet wordt de camper een vrachtwagen bij een gewicht hoger dan 3.500 kg. Meer dan acht zitplaatsen zorgt er weer voor dat het om een bus gaat. In beide gevallen heb je daarvoor een speciaal rijbewijs nodig. De specifieke regelgeving in Australië hieromtrent, kun je lokaal navragen.

      Maar rijd je bijvoorbeeld in een Volkswagenbusje, is er niks aan de hand.

      Groet,

      Robbert

      1. Sophie

        Hoi Robbert,

        Bedankt voor je antwoord! Ik heb nog een vraagje. Dit is de eerste keer dat ik zoiets (solo) ga ondernemen en heb dus nog helemaal geen ervaring met backpacken en slapen in hostels ed. Ik vroeg mij af hoe het werkt met je backpack in zo’n hostel als je met z’n alle op een slaapzaal slaapt. Als je bijvoorbeeld een dagje opstap bent of aan het werk bent, wat doe je dan met je backpack? Heb je die altijd bij je of kan je die (veilig) achterlaten in je hostel?

        groetjes,
        Sophie

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw