Net als Wilsons Promontory is ook het Grampians National Park een must-see in de Australische staat Victoria. Het omvangrijke gebied is doorkruist met eindeloze wandelpaden en barst van de watervallen, pittoreske meren, zanderige pieken, beboste heuvels en kale bergkammen. Daarnaast leven er al duizenden jaren Aboriginal-mensen in deze regio, behorende tot de Jardwadjali en Djab Wurrung.
Voor hikers is de Grampians -zoals ze in de volksmond wordt genoemd- een écht paradijs, terwijl ook niet-actievelingen zich hier prima vermaken. Zo zijn er tal van mooie uitkijkpunten waar je met de auto heen kunt rijden. Droom lekker weg terwijl je op een uitgestoken steen zit die over de kliffen hangt, en word daarna langzaam één met de natuur. Verder is er met de indrukwekkende Aboriginal-rotskunst voldoende cultuur te snuiven. Of bezoek wijnmakerijen en olijfboerderijen om de typische streekproducten te proeven. Bovendien vind je er prachtig gelegen accommodaties en meerdere uitstekende restaurants om jezelf te verwennen.
Als jij binnenkort naar het Grampians National Park wilt gaan, dan raad ik je aan om deze gids door te lezen. Ik vertel je namelijk alles wat je moet weten om het maximale uit je bezoek te halen. Inclusief wat er te doen is, leuke plekjes om te slapen en hoe je er komt.
Bezienswaardigheden en activiteiten in het Grampians National Park
Wat is er zoal te beleven in het Grampians National Park? In dit gedeelte vertel ik je alles over de hikes, watervallen, viewpoints en nog veel meer.
Doe een paar hikes
Wandelen is absoluut hét ding om te doen als je in Grampians bent, en ze zijn er van enkele kilometers tot liefst 160 kilometer. Hieronder heb ik een aantal leuke hikes voor je neergezet.
De bekendste wandeling is de Pinnacle Walk and Lookout die 2,1 kilometer lang is en heen en terug 1,5 tot 2 uur duurt. Vanaf het uitkijkpunt heb je een fraai uitzicht op Halls Gap en de bergpieken van het nationale park. Houd onderweg wel rekening met enkele gladde rotsblokken.
Een andere korte hike is de Venus Baths Loop van 2,3 kilometer, die begint in Halls Gap en je uiteindelijk bij de natuurlijke rotspoelen van Venus Baths brengt. De setting met de omringende gladde rotsen heeft hier iets onwerkelijks. Het is heerlijk om er op een warme dag af te koelen en naderhand te picknicken. Vanaf de Venus Baths kun je er ook voor kiezen om 2,5e kilometer verder te lopen naar de Splitter Falls.
Om de zonsopkomst te zien is de Boroka Lookout een plek die je niet wilt missen. De lookout ligt zo’n 15 kilometer van Halls Gap. Eenmaal daar ben je al in 5 minuten op het uitkijkplatform, met vergezichten op Halls Gap en de oostkant van de Grampians.
The Balconies is zonder twijfel een van de betere viewpoints van het nationale park. Om er te komen wandel je 2 kilometer, waar je vanaf overhangende kliffen de vallei van Victoria, fascinerende rotsformaties en de omliggende bergketens ziet liggen. In de vroege ochtend is het er vaak nevelig, wat voor een speciaal sfeertje zorgt. Vanaf dezelfde parkeerplaats kun je trouwens ook naar de Reed Lookout lopen. Beide spots zijn geliefd tijdens de zonsondergang.
De holle berg, zegt het je iets? De Hollow Mountain (Wudjub-guyan) Walk van 2,2 kilometer heen en terug, leidt je langs steile hellingen, richels en veelal gladde stenen en uiteindelijk naar de rotsachtige -en inderdaad geholde- top van de Hollow Mountain. Je hebt hier uitzicht op het Mount Stapylton Amphitheatre en de Wimmera Plains, met haar wijdse boerenvelden.
De Mount Sturgeon (Wurgarri) Walk is heen en terug 7 kilometer en geeft je mooie views op de omringende bergen, vulkanische vlaktes en rotspartijen. Tijdens de wandeling zal je op sommige plekken over rotsen moeten klauteren en ligt gladheid op de loer.
Verder noem ik de Mount Rosea Walk van in totaal 8,6 kilometer, een vrij inspannende tocht waarbij je op het eind wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de Serra en Mount William Ranges. Je komt bovendien langs de bekende rotspartij ‘Gate of the East Wind’.
Meer uitdaging vind je tijdens de 6,3 kilometer lange Mount Abrupt (Mud-Dadjug) Walk. Via een slingerweg door het bos en een aantal steile stukken, krijg je boven de ultieme beloning met het gave uitzicht op de omgeving. Richting het noorden is het de majestueuze Signal Peak die het landschap domineert.
Tot slot heb ik met de Grampians Peaks Trail de absolute koning onder de wandelingen voor je. Deze trektocht is liefst 160 kilometer lang en duurt normaal gesproken 13 dagen. Je start rond Mount Zero en komt tijdens het avontuur onder meer langs Mount Difficult, de Lake Wartook Lookout, Stony Creek, Grand Canyon, The Pinnacle, Mount Rosea, Mount William en eindigt via Mount Sturgeon in het zuidelijke Dunkeld. Onderweg kampeer je op afgelegen locaties in hike-in campsites. Neem wel je eigen tentje mee.
Zie prachtige watervallen
Heb je al wel eens gehoord van de MacKenzie Falls? Dit is een van de grotere watervallen in Victoria en een must-see tijdens te bezoek aan het Grampians National Park. Het is trouwens de enige waterval in de regio die het hele jaar door water heeft. Je hebt er diverse wandelingen om te doen, de MacKenzie Falls Lookout Walk is een aanrader. Vanuit Halls Gap ben je er in ongeveer 40 minuten.
Vlakbij Halls Gap liggen de Splitter Falls, die vergeleken met de MacKenzie Falls een stuk minder indruk maken. Desalniettemin is het een mooie plek om even gezien te hebben. Ga alleen niet in de zomer, dan is er geen water te bekennen. In de lente en herfst daarentegen is het er met de talloze bloemen echt prachtig.
Wederom makkelijk te voet te bereiken zijn de Silverband Falls die je het best tijdens de lente bezoekt. Naast veel wilde bloemen heb je er in deze periode zelfs kans om kangoeroes te spotten.
Zoek je net als de MacKenzie Falls naar een spectaculaire waterval? Dan raad ik je aan om de Nigretta Falls niet over te slaan. Het water stort hier over de uitgestoken rotsen naar beneden in een enorm bassin. Op 10 kilometer liggen overigens ook nog de Wannon Falls, de waterval die gevoed wordt door het water uit de poel van de Nigretta Falls.
Bekijk Aboriginalkunst
‘Gariwerd’ is hoe de Aboriginals de Grampians noemen en het nationale park is Victoria’s rijkste plek op het gebied van Aboriginalkunst, kunst die soms meer dan 20.000 jaar oud is. De Grampians telt zo’n 200 rock art sites, waarvan er vijf toegankelijk zijn voor toeristen: Gulgurn, Manja, Ngamadjidj, Billimina en Bunjil.
In Halls Gap heb je het Brambuk Cultural Center waar je meer te weten komt over deze sites en de Aboriginals -de Gariwerd dus- uit de regio.
Ontdek de Grampians over water
Behalve hiken is kanoën een andere toffe manier om op ontdekking te gaan in de Grampians. Je peddelt hierbij relaxed over het meer dat omringd wordt door mooie landschappen. Met wat geluk zal je bovendien dieren zoals kangoeroes, emoes en kaketoes tegenkomen.
Een aanrader is deze tour die vanuit Halls Gap start.
Behalve kanoën worden er ook excursies aangeboden met kajaks en kan je kiezen om te suppen, oftewel staand peddelen.
Ga rotsklimmen of abseilen
Indien je meer van adrenaline-activiteiten bent is rotsklimmen misschien wel iets voor jou. Het is in de laatste jaren behoorlijk populair geworden in de Grampians, wat ertoe geleid heeft dat de overheid het aantal klimsites beperkt heeft, met name om het culturele belang te waarborgen. Toch zijn er nog ruim 100 plekken om de rotsen op te gaan.
Als je deze tour doet, zal je naar de rots van Gariwerd gaan om vervolgens het gesteente te trotseren. Ervaring is hierbij niet vereist.
Je kunt tevens zelfstandig gaan zonder gids, wanneer je klimervaring hebt natuurlijk. Wel heb je een vergunning nodig, die online gratis te verkrijgen is. Hier vind je alle informatie voor wat betreft rock climbing in Grampians National Park.
In plaats van omhoogklimmen kun je er bovendien voor kiezen om jezelf met behulp van een tour langs een klif te laten afzakken, met andere woorden: abseilen. De hoogtes bij deze tour variëren van 8 tot 30 meter, er is zodoende aan ieder niveau gedacht. Ook hiervoor is geen ervaring vereist, al wordt je hoogtevrees wel op de proef gesteld.
Bezoek een wijmakerij en een olijfboerderij
Ik geef toe, je komt vooral naar de Grampians om lekker de wandelen en eventueel in de natuur te kamperen. Toch is het goed om te weten dat je in deze regio heel wat goede wijngaarden hebt, die tot de oudste van Victoria behoren en -logischerwijs- heerlijke wijnen produceren. Dit is de zogeheten ‘Great Western Wine Region’, bekend om de Riesling- en de Shiraz-wijn.
Een aantal wijnmakerijen die een bezoekje waar zijn, zijn bijvoorbeeld Pomonal Estate, Grampians Estate, Fallen Giants Vineyard, Mount Langi Ghiran Vineyard, Montara Wines en Clayfield Wines.
In Halls Gap heb je trouwens de touroperator Grampians Wine Tours zitten. Justine, de eigenaresse, vertelt je vol passie over het maken van wijn en brengt je bij de beste wijnplekjes van het nationale park.
Voor ik het vergeet: je zou het misschien niet zo snel verwachten, maar de Grampians is ook bekend om de lekkere olijven die er worden geproduceerd. Leuk is om een lokale olijfboerderij te bezoeken en wat te proeven. Grampians Olive Co. (Toscana) is een aanrader, ze verkopen er tevens zeer goede olijfolie.
Wat kost de entree voor het Grampians National Park?
Australië is een behoorlijk duur land om te backpacken, maar gelukkig zijn er geen entreekosten om het nationale park binnen te komen.
Hoe groot is het Grampians National Park?
De totale oppervlakte van de Grampians is 1.672 km². Om je een indruk te geven: dit is ruim drie keer zo groot als het Wilsons Promontory National Park.
Welke plekjes raad ik je aan qua eten en drinken?
Ben je net als ik fan van de Indiase keuken? Dan is Spirit of Punjab in Halls Gap een must om te gaan eten. Behalve de rijkelijk gekruide gerechten heb je er buiten een terras omgeven door groene vlaktes en bergen.
Een leuke craftbier-brouwerij is Paper Scissors Rock Brew Co in Halls Gap. Bestel een van de vele verfrissende biertjes die ze op de tap hebben en combineer dit met een sappige burger. Een combi die altijd goed is 🙂 .
Qua burgers is ook Izzy’s Cafe in Dunkeld een aanrader.
Heb je zin in fish and chips? Ga dan een hapje eten bij The Town Fryer Fish & Chip Bar in Halls Gap.
Voor goede koffie kan je in Halls Gap terecht bij de Halls Gap Coffee Shop en The Brambuk Cafe & Eatery. In Dunkeld is Cafe 109 Bar & Grill een topper. Ze hebben hier bovendien lekkere grillspecialiteiten.
Waar in het Grampians National Park raad ik je aan om te overnachten?
De meeste mensen kiezer ervoor om Halls Gap als uitvalsbasis voor de Grampians te gebruiken. Dit plaatsje ligt in het hart van het nationale park, en je hebt er tevens het Halls Gap Visitor Information Centre waar je terechtkunt voor algemene informatie en de laatste updates.
Een prima hostel om te slapen is het Grampians Eco YHA. Of boek een eigen kamer bij het goed beoordeelde Halls Gap Motel. Als je budget ietsje hoger is, dan zijn Grampians Pioneer Cottages en Halls Gap Valley Lodges twee fijne plekken. Of dompel jezelf onder in luxe bij het viersterren Meringa Springs.
In het zuiden van de Grampians ligt Dunkeld, een andere plek om je accommodatie te boeken wanneer je enkele dagen in deze regio wilt doorbrengen. Dunkeld ligt krap 65 kilometer van Halls Gap af en aan de voet van Mount Sturgeon.
Comfortabele kamers vind je bij Southern Grampians Cottages. Met een ruimer budget raad ik Aquila Eco Lodges aan. In Dunkeld zijn helaas geen hostels, maar als je met een camper(tje) reist is kamperen de goedkoopste optie (zie verder).
Een grotere stad in de buurt van Dunkeld is Hamilton, mocht je meer faciliteiten zoeken.
Door heel het nationale park heb je een boel campings om te slapen, waarvan er een handjevol zelfs gratis is. Een daarvan is de Plantation Campground in Halls Gap. Je hebt daar verder ook het luxere Halls Gap Lakeside Tourist Park. Tijdens de Grampians Peaks Trail kom je, zoals ik hierboven al zei, langs hike-in-campings.
Hoe zit het met transport in het Grampians National Park?
Als je geen auto hebt kan je met het openbaar vervoer naar het Grampians National Park reizen (zie verder). Eenmaal in Halls Gap raad ik je echter wel aan om een auto te huren om de regio te verkennen. Er is hier namelijk geen goed ontwikkeld busnetwerk, waardoor je afhankelijk bent van lokale shuttle-diensten. Bovendien is het gebied perfect voor het maken van een epische roadtrip over de The Grampians Way.
Daarnaast kunnen de afstanden vrij groot zijn, zo is het van Halls Gap naar de Nigretta Falls 108 kilometer.
Kan je tanken in de Grampians?
Tanken is mogelijk op verschillende plekken. Ampol Halls Gap is een tankstation met zeer redelijke prijzen. Ook in Stawell en Dunkeld kun je tanken.
Zijn er supermarkten in de Grampians?
In Halls Gap is een kleine supermarkt, de Halls Gap Licensed General Store. 25 minuten verderop in Stawell heb je een Woolworth’s en een IGA, twee grotere supermarkten.
Hoeveel dagen raad ik je aan voor het Grampians National Park?
Plan in ieder geval 3 volle dagen in om de Grampians te ontdekken en zorg dat je een auto onder je kont hebt. Zo heb je rustig de tijd om diverse wandelingen te doen, naar lookouts te gaan en bijvoorbeeld nog een wijnmakerij te bezoeken. Voor het huren van een auto adviseer ik je om gebruik te maken van Discover Cars, omdat zij je de beste prijs geven.
Heb je maar 1 dag de tijd en ben je in Melbourne? Dan is het boeken van deze dagtrip wat ik je adviseer. Het fijne is dat je tijdens deze dag in korte tijd een hoop moois te zien krijgt en transport geregeld is. Een andere optie is een tweedaagse tourdagtrip waarbij je zowel de Grampians als de Great Ocean Road bezoekt. Je bent dan 2 dagen onderweg en komt langs de typische hoogtepunten.
Wat is de beste reistijd voor het Grampians National Park?
Je kunt het nationale park eigenlijk het hele jaar wel bezoeken, al is het er in de zomer -december tot en met februari- erg heet en staan dan veel van de watervallen droog.
In de winter -juni tot en met augustus- is het allemaal anders en juist erg koud en doorgaans vrij nat.
De beste periodes om naar de Grampians te gaan zijn simpel gezegd de herfst -maart tot en met mei- en de lente -september tot en met november-. Het weer is zacht en bovendien kan je in deze jaargetijden genieten van natuur die in bloei staat. Probeer de weekenden te mijden, het is er dan doorgaans erg druk wat de algehele ervaring minder speciaal maakt.
Hoe kom je in het Grampians National Park?
Goed nieuws: het nationale park is vrij eenvoudig te bereiken vanuit verschillende plekken in Australië, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. In Stawell is bovendien een kleine airport aanwezig waar propellervliegtuigjes landen. Een andere optie die je hebt is het boeken van een tour.
Kom je bijvoorbeeld vanuit Melbourne, dan ben je ongeveer 3 uur onderweg met de auto. Kies je voor het openbaar vervoer, dan neem je een trein naar Ararat, Horsham of Stawell. Daar vertrekken bussen naar de Grampians. Van Melbourne naar Ballarat duurt 1,5 uur met de trein, vervolgens reis je 1,5 uur met de bus naar Stawell en tot slot pak je daar de bus naar Halls Gap, een rit van een half uur. Je bent in dit geval dus 3,5 uur aan het reizen, al zal het met overstappen eerder 4 uur worden. Je kunt als gezegd ook een tour boeken waarbij je later op de dag weer terugkeert naar Melbourne, zoals deze dagtrip.
Wanneer je in Adelaide vertrekt, reken dan op zo’n 5,5 uur rijden om in Halls Gap te komen. De Grampians is overigens een ideale stop wanneer je van Adelaide richting Melbourne reist. Een andere mogelijkheid is deze driedaagse tour, die je vanuit Adelaide in het nationale park en ten slotte in Melbourne brengt.
Ook kan je er komen nadat je over de Great Ocean Road hebt gereden. Van de Twelve Apostles naar Dunkeld is het slechts 2 uurtjes rijden. Veel backpackers combineren deze twee Australische hoogtepunten met elkaar.