“We moeten naar Siargao,” is wat ik tegen Christiaan -een vriend van thuis die me zou komen opzoeken in de Filipijnen– zei. Ik had er, net als hij, allerlei mensen over horen praten. Het moest dus wel iets bijzonders zijn.
Siargao is een beetje wat Palawan jaren geleden was. Dé nieuwe bestemming to-go-to als je naar Filipijnen afreist. Het is er prachtig ongerept, er liggen paradijselijke stranden, je kunt er supergoed surfen, je hebt leuke loungetentjes en er hangt een heerlijke vibe door de vele backpackers die je er vindt. Simpelweg het eiland verkennen met de scooter is al een ervaring op zich.
Kortom: Siargao is een walhalla voor avonturiers.
Het minpuntje aan ons bezoek? Het regende veel, maar alsnog hebben we toffe dingen meegemaakt. In dit artikel vertel ik je er alles over en geef ik je handige informatie voor als jij ook naar dit mooie eiland afreist.
PS. ik ben eind 2018 naar Siargao geweest, maar heb deze gids ondanks helemaal geüpdatet met de laatste info.
Dorpjes op Siargao
Om je een indruk van het eiland te geven, is het goed om je wat meer te vertellen over de dorpjes die er te vinden zijn. En wat je per dorpje zoal kunt verwachten. Bovendien is Siargao met een oppervlakte van 437 km² beslist geen eiland dat je even rondloopt, enige oriëntatie is daarom wel zo handig 🙂 .
General Luna is het dorpje waar de meeste backpackers en andere toeristen verblijven. Je vindt hier hostels, guesthouses en duurdere accommodaties, bijvoorbeeld resorts en gave strandbungalows. En verder een hoop eetzaken en tentjes waar je je ’s avonds kunt vermaken.
Wanneer je de drukte graag ontvlucht, dan is San Isidro de plek die je zoekt. Deze community ligt in het centrum van Siargao en je hebt er ongerepte stranden, goede surfspots en prima zaakjes om wat te eten en te drinken.
Verder is het Pilar, waar je de Magpupungko Tidal Lagoons -waarover ik je verderop meer vertel- vindt. Dit is de ideale plek als je met jonge kinderen op pad bent en geen zin hebt om te veel aan het rijden te zijn.
Tot slot noem ik het noordelijk gelegen Santa Monica. Net als San Isidro ga je hierheen voor je rust en de afgelegen stranden. Het leven gaat er één -en misschien wel meerdere- versnellingen lager dan in bijvoorbeeld General Luna. Maar let op, want heel veel voorzieningen heb je hier niet, het kan daarom goed zijn om er een accommodatie te boeken met restaurant.
Andere dorpjes die je op het eiland vindt zijn: Burgos, Dapa, Del Carmen en San Benito.
Activiteiten en bezienswaardigheden op Siargao
Siargao is een heerlijk eiland om lekker rond te toeren op je scooter, op de surfplank te stappen, een avondje uit te gaan of om te eilandhoppen. Hieronder deel ik mijn favoriete dingen die je er kunt doen.
1. Ontdek het eiland met de scooter
Zoals voor zoveel eilanden geldt, is het ook voor Siargao zo dat het huren van een scooter aan te raden is. Dit kost je 350 PHP (5,85 euro) per dag, al zullen sommige verhuurders 500 PHP (8,35 euro) proberen te krijgen en je alleen een lagere prijs geven wanneer je de motorbike meerdere dagen huurt. Een liter benzine kost je rond de 50 PHP (0,85 euro).
Wij hadden relatief nieuwe Honda’s met nog geen 10.000 kilometer op de teller. Fijne dingetjes om op te rijden!
Onderweg zie je locals met waterbuffels lopen en rijd je door een schitterende omgeving bestaande uit duizenden palmbomen, rijstvelden en ruige stranden. Verder beland je middenin het authentieke lokale leven van Siargao. Schrik er trouwens niet van als je een motorbike met achterop een dood varken of een groepje kippen ziet langskomen, zoiets is op het eiland een heel normaal iets.
Af en toe kun je eens een zijweg inslaan en zo een lokaal dorp bezoeken. Je ziet vrolijke locals en het “Hey sir” vliegt je om de oren. Zo reden wij een zanderig pad in, aangezien we dachten op die manier een verkorte route te kunnen nemen. Maps.me bracht ons echter naar een modderstraat waarvan we ernstige twijfels hadden of die ons terug naar huis zou leiden. Toen de navigatie daarna ook het spoor bijster was, keerden we maar terug naar de hoofdstraat.
2. Begin de dag bij het Siargao Corner Café
General Luna is de plek waar de meeste backpackers en andere toeristen verblijven. Grote kans dus dat jij hier ook je accommodatie zult boeken. Ik kan je aanraden om je dag te beginnen bij het gezellige Siargao Corner Café.
De met passie gemaakte koffies (nee, ik overdrijf niet) zijn er superlekker, maar ook als je geen koffieliefhebber bent zal je je niet vervelen. Zo heb je er heerlijke zelfgemaakte wafels met banaan en Nutella, voor omgerekend 2 euro. Echt proberen hoor. De eigenaresse Rosé is bovendien een van de lievere mensen die ik tijdens deze reis heb ontmoet.
Als je wat op je laptop wilt werken is dit trouwens ook een fijne plek om heen te gaan. Als je een plekje kan vinden tenminste 😉 .
3. Ga cliffjumpen bij de Tayangban Cave Pool
Onze scootertrip begon met een rit naar de Tayangban Cave Pool, een grot waarin je tot halverwege je middel -of dieper- in het water staat. Het meest gave is wat mij betreft niet de grot zelf, maar het einde waar je van een hoge rots af kunt springen. Wat klauterwerk is vereist, maar dit hoort er ook een beetje bij toch?
Een gids die je door de donkerte heenleidt is vereist en wordt bij de ingang voor je geregeld. Er is tevens een touw dat je helpt om balans te houden en de juiste richting in te lopen. In een half uurtje ben je weer terug bij de ingang en kun je het scooteravontuur vervolgen.
Een tegenvaller: de Tak Tak Falls
Aan het eind van de middag stopten we nog bij de enige waterval die je op Siargao vindt. Ik heb het over de Tak Tak Falls. Nou, hier hoef je wat mij betreft niet naartoe te gaan, want dit is echt weinig speciaals. Bovendien is het al snel 1,5 tot 2 uur rijden.
Heb je weinig watervallen gezien, dan is het misschien de moeite waard. Maar verwacht geen natuurwonder of zo.
4. Verkoel in de Magpupungko Tidal Lagoons
Daarna kwamen we aan bij de Magpupungko Tidal Lagoons, alleen bleek het hoogtij te zijn, terwijl je deze rock pools het beste tijdens laagtij kunt bezoeken. Er verschijnt dan een prachtige natural pool waarin je lekker kunt verkoelen. Ook als je zin hebt in wat actie kun je je lol op, er is namelijk een klif om vanaf te springen.
5. Check de ongerepte stranden
Weer een eindje verder kom je uit bij Pacifico Beach. Een mooi uitgestrekt strand met ruige golven en veel palmbomen. Op twee surfers na heb ik hier geen mens gezien. Dit maakt zo’n plek altijd extra speciaal.
In het noorden vind je Alegria Beach, maar eerlijk gezegd vond ik dit strandje minder bijzonder. Voor velen is dit echter het mooiste strand op Siargao, dus ga zeker even kijken wat je er zelf van vindt. Je hebt er een boel bamboehutjes om te chillen en een leuke bar waar je een drankje en wat snacks kunt kopen.
Laat je echter niet teveel leiden door de stranden die op bijvoorbeeld Maps.me staan aangegeven, want er heb je nog veel meer mooie plekjes om te stoppen. Het is een kwestie van af en toe naar rechts kijken en vooral niet vergeten om te stoppen.Zo is het mooiste strand dat ik gezien heb er een zonder officiële naam op de kaart. Ik heb het over deze spot:
Dit verwilderde strand strand ligt in de San Isidro-regio ten noorden van het White Sands Paradise Beach Resort. Meer ga ik niet zeggen, want sommige plekjes moeten een beetje geheim blijven toch 😉 ?
6. Surf bij Cloud 9
Je hebt op Siargao diverse spots waar je goed kunt surfen. Denk aan Secret Beach, Pacifico en Cloud 9. De meest bekende hiervan is de laatstgenoemde. Ook als beginner kun je op Cloud 9 terecht, bijvoorbeeld door het volgen van een les voor 500 PHP (8,35 euro) die op het strand wordt aangeboden.
Echter, om het kunstje echt onder de knie te krijgen is meer oefening nodig. Er zijn diverse surfscholen die een weekcursus inclusief accommodatie aanbieden. Houd er rekening mee dat zoiets omgerekend rond de 700 euro of meer kost.
Bij Cloud 9 heb je trouwens ook nog een pier vanaf waar je kunt genieten van een spectaculaire zonsondergang. Als het weer een beetje meezit tenminste 😉 .
7. Ga Wakeboarden in het Siargao Wakepark
Is wakeboarden jouw ding? Of wil je dit misschien leren? Bezoek dan het Siargao Wakepark dat middenin de jungle ligt. Ze herbergt twee meren, waarvan de grootste 100 meter lang en 30 meter breed is.
Je kunt er betaalbaar lesjes volgen die zo’n anderhalf uur duren. Zowel voor beginners, intermediates als gevorderden. Voor de ervaren watersporters is er een avontuurlijke uitdaging om aan te gaan: de poolgap.
Ik adviseer je om deze website te bekijken en vooraf te reserveren.
8. Maak een dagtrip naar de Sugba Lagoon
Om de pittoreske Sugba Lagoon te bezoeken, zal je een dagtrip moeten boeken aangezien je er met de boot naartoe gaat. Je wordt dan naar Del Carmen gereden (1 uur), waarna je na een klein uurtje aankomt bij het zeer heldere mangrovemeer. Daar kun je behalve zwemmen ook paddleboarden of op een bamboevlot dobberen. Kijk trouwens uit voor kwallen.
In plaats van een tour die rond de 1.500 PHP (25 euro) per persoon kost, kun je in Del Carmen ook een local vragen om je voor 1.600 PHP (26,65 euro) heen en terug te brengen. Dit is aan te raden als je met meerdere personen gaat. Neem wel je eigen eten mee (of koop dit bij de Big Pontoon House op het meer) en weet dat je nog eens 100 PHP (1,65 euro) entree dient te betalen.
9. Bezoek de paradijselijke eilandjes in de omgeving
Rondom Siargao heb je enkele mooie eilandjes om naartoe te gaan. De meeste tours brengen een bezoek aan Guyam Island, Daku Island en Naked Island.
Guyam Island is zo’n typisch tropisch paradijsje bestaande uit zacht wit zand en zo’n 100 palmbomen, omringd door helderblauw water. Je loopt in een halve minuut van de ene naar de andere kant.
Het tweede eiland waar je aanmeert is Daku. Relax in een van de bungalows en geniet van je lunch bestaande uit seafood en verse ananas met mango’s. Met het heldere water als uitzicht en de palmbomen om je heen, is een betere setting nauwelijks mogelijk.
Tot slot bezoek je een witte zandbank met een naam die interesse wekt, namelijk Naked Island. De reden voor deze opmerkelijke naam is vrij eenvoudig: er is simpelweg alleen maar zand met wat gras en verder niets. Het is de ideale spot om je middag af te sluiten met een kokosnoot of een koud biertje.
Een dagtrip kost meestal zo’n 1.300 PHP (21,65 euro) per persoon. Dit is inclusief lunch op Daku Island. Of je chartert een boot voor zo’n 1.500 PHP (25 euro) per dag, hier zit dan geen eten en drinken bij.
10. Hou jezelf fit
Vind jij het ook fijn om fit te blijven tijdens je reis? Ook dan heeft Siargao je genoeg te bieden.
Goed om te weten is dat je in General Luna de SOS Gym hebt. Ik vond het heerlijk om me hier in het zweet te werken, thuis te douchen en me daarna superscherp te voelen. Er staan wat loopapparaten, er zijn veel dumbells en je kunt er bankdrukken, springtouwen en optrek-oefeningen doen.
Een andere aanrader om te trainen is het populaire CrossFit Siargao dat ook in General Luna te vinden is. Er worden hier allerlei uitdagende lessen gegeven waarbij één ding zeker is: je zult drijfnat worden van het zweet.
Lekker eten op Siargao
Soms ben je die witte rijst met gefrituurde kip (typisch Filipijns) wel eens zat en wil je weer eens wat anders eten. Bijvoorbeeld een pizza. Een goede pizza eten is in de Filipijnen echter geen zekerheid.
Op Siargao viel het me behoorlijk tegen bij Aventino’s. Ik had een peperoni-pizza besteld, maar peperoni bleek er niet te zijn. De alternatieve salami die ik kreeg, was nauwelijks worst te noemen en al helemaal niet pittig. Wat dat betreft kun je beter wat meer betalen en naar het Kermit Surf Resort gaan. Daar smaken de pizza’s erg goed.
Christiaan en ik hebben ook een lekkere tonijn van de barbecue op. In General Luna vind je langs de weg diverse tentjes die dit aanbieden. Een grote vis voor twee personen kostte ons 300 PHP (5 euro). Zeg er wel bij dat ze ‘m niet compleet doorbakken, want medium kennen ze in de Filipijnen niet 😉 .
Andere aanraders in General Luna zijn:
- Fili Beans Espresso. Zoals de naam al zegt: je komt naar deze plek als je een goede shot espresso nodig hebt.
- Kermit Surf Resort. Dé plek waar je moet zijn als je verse pizza wilt eten. Dat geldt trouwens ook voor Altrove Siargao.
- Cantina Luna Siargao. Bezoek dit lokale eetzaakje wanneer je Filipijns en in het bijzonder seafood wilt eten.
- Barrel Sports Bar Siargao. Zin om te poolen met een biertje en wil je daarna een broodje hamburger eten? Dan is deze bar een aanrader.
- Voor een avondje uit kun je terecht bij de Rum Bar.
Hoe zit het met pinnen op Siargao?
Tot voor kort was het nog een heel gedoe om te pinnen op Siargao. Er was welgeteld een pinautomaat en het is zowel mij (ING) als Christiaan (ABN AMRO) niet gelukt om er geld uit te krijgen. Ook onze creditcards werkten niet. En wij waren niet de enige toeristen met dit probleem.
Nu, anno 2023, zijn er echter meerdere pinautomaten in General Luna die allemaal werken. Goed nieuws dus! Je betaalt, zoals overal in de Filipijnen, transactiekosten van 250 PHP en kunt per keer maximaal 10.000 PHP pinnen.
In Dapa zijn nog twee andere banken, maar dit is een behoorlijk stukje rijden vanaf General Luna. Wij hebben het daar niet geprobeerd overigens, maar andere backpackers hebben me verteld dat het hier wél werkt met je normale bankpas.
Wat is de beste reistijd voor Siargao?
Regenseizoen betekent soms een uurtje hevige regen en daarna opklaringen. Alleen op Siargao was het halverwege december toch vooral fikse regen waar we mee te dealen hadden. De lucht bestond uit een grote witte massa waarbij de fijne blauwe kleur verder weg leek dan ooit. Er hing tevens een lagedrukgebied boven het eiland, waardoor het weer een stuk slechter was dan het normaal gezien zou moeten zijn.
Ik zeg er nogmaals bij dat we het absoluut naar ons zin hebben gehad, maar met een fel zonnetje is alles altijd net even beter natuurlijk.
Om nagenoeg zeker te zijn van goed weer, raad ik je daarom aan om in het droge seizoen te gaan. Maart tot en met midden november worden als beste beschouwd, waarbij juli tot en met november voor surfers de meest gunstige maanden zijn.
Ik heb ook mensen gesproken waar het na de kerst vrij goed weer was op Siargao, met een enkel buitje per dag. Het is dus ook een beetje geluk hebben als je er in de natte periode heengaat.
Waar kun je je tours en activiteiten boeken?
Veel accommodaties bieden uitstapjes aan en ook bij tour agencies in bijvoorbeeld General Luna kan je terecht om dagtrips te boeken.
Hoeveel dagen raad ik je aan om te blijven op Siargao?
Je zal als snel merken dat je makkelijk wekenlang op het eiland kunt verblijven, maar niet iedereen heeft die tijd natuurlijk. Ik adviseer je om minimaal 3 volle dagen uit te trekken als je naar Siargao gaat.
Waar op Siargao raad ik je aan om te overnachten?
Ik heb in twee verschillende accommodaties geslapen tijdens mijn verblijf op Siargao. Ze liggen beide in het centrum van General Luna en ik kan ze je allebei aanraden.
Allereerst Pore’s Homestay waar je voor een relatief goede prijs een soort studio krijgt. Het matras is zacht en je hebt een minikeukentje. Het geeft een fijn en huiselijk gevoel.
De andere plek waar ik ben verbleven is Latitude 10. Je betaalt hier meer maar daarvoor krijg je wel een erg gaaf onderkomen. Een eigen huisje, gebouwd in lokale authentieke stijl met twee verdiepingen, met daarvoor een schitterende groene tuin. Het enige nadeel is dat het boven vrij rumoerig is, vanwege de dichtbij liggende weg. Beneden heb je hier geen last van.
Slaap je liever in een dorm of heb je behoefte aan andere backpackers? Dan heb je in General Luna diverse hostels waar je terechtkunt. Twee leuke plekken zijn het Paglaom Hostel en Secret Spot Siargao Hostel.
Ook buiten General Luna heb je trouwens zat toffe plekjes om te overnachten. Aanraders zijn bijvoorbeeld DaRosa Del Mar in Santa Monica, Bamboo Surf Beach in San Isidro of het luxere Trogon’s Perch in datzelfde San Isidro.
Hoe kom je op Siargao?
Het fijne aan het eiland is dat je er vrij gemakkelijk kunt komen, er is namelijk een kleine airport. Vanuit Manilla (2,5 uur reistijd) en Cebu City (1 uur en 10 minuten reistijd) vertrekken dagelijks meerdere vluchten. Voor je het weet ben je dus in een waar paradijs beland. Weet wel dat je in een propellervliegtuig komt te zitten, zo een die je op de foto hierboven ziet. Ikzelf vind dit altijd extra spannend en niet persé chill, al is dat natuurlijk persoonlijk.
Met de ferry reizen is trouwens ook mogelijk, je vaart dan vanuit Cebu City naar Surigao (11 uur) en tenslotte naar Siargao (2 tot 3 uur). Er gaan tevens ferry’s vanuit Manilla naar Surigao, maar je bent dan zo’n 30 uur onderweg.
Een tip voor als je aankomt
Wanneer je geland bent op Siargao Airport word je buiten langs alle kanten aangesproken (of moet ik zeggen aangevallen?) door taxichauffeurs, die je naar je ho(s)tel willen brengen. Ze laten je hierbij een bord zien waarop te lezen valt dat de prijs 300 PHP (5 euro) per persoon is. Wanneer je met acht mensen in zo’n minivan stapt, dan zou dit 2.400 PHP (40 euro) betekenen. Dit is pure waanzin. Afdingen heeft alleen geen zin, want men blijft hardnekkig vasthouden aan deze ‘vaste’ prijs.
Wat je moet doen is even verder wandelen naar de hoofdweg. Daar staan meer busjes en eventueel jeepneys (het lokale transportmiddel) klaar om je naar je ho(s)tel of homestay te brengen. Voor een veel betere prijs. Wij betaalden met vier personen slechts 100 PHP (1,65 euro) per persoon voor een minivan, veel minder dus dan wat er op de luchthaven werd verteld.
Hoi Robbert,
Wij zijn afgelopen dagen op Siargao geweest. Pinnen is tegenwoordig geen probleem meer in General Luna, genoeg automaten. Toeristen betalen een commissie van 250 PHP voor een transactie van maximaal 10.000 PHP (dat is overal in de Filipijnen). Met creditcard betalen kan nog steeds bijna nergens in Siargao.
Goed om te weten, thanks voor de update!