7 natuurwonderen in Waiotapu

Nieuw-Zeeland is een bestemming waar je je uren kunt vergapen aan de meest indrukwekkende creaties van moeder der natuur.

In Waiotapu, gelegen vlakbij Rotorua op het Noordereiland, is dit niet anders. Ze staat bekend om haar vulkanische activiteit en de geothermische omgevingen. Zo heb je er borrelende modderpoelen, fascinerend gekleurde kratermeren, opspuitende geisers en warmwaterbronnen. En dat merk je al direct als je in Rotorua bent trouwens, door de typische zwavelstank die door de ondergrondse gebeurtenissen wordt geproduceerd.

Ik bezocht Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, een geometrisch gebied dat is omgetoverd tot een omvangrijk park waar diverse natuurwonderen te zien zijn. Geometrisch betekent overigens niets anders dan ‘door de aarde verhit’.

In dit artikel bespreek ik zeven van mijn favorieten in en net buiten deze plek.

 

1. De Champagne Pool

Waiotapu-Champagne-Pool

De eerste bezienswaardigheid die ik noem, de Champagne Pool, is ook meteen dé trekpleister van Waiotapu. Deze warmwaterbron is zo’n 700 jaar geleden ontstaan door een (hydrothermale) uitbarsting en de krater heeft een lengte van ongeveer 65 meter en is maximaal 62 meter diep.

Op het bijbehorende infobord valt verder te lezen dat het water ondergronds een temperatuur van zo’n 230°C kan bereiken. Ongelofelijk hè? Bovengronds koelt de vloeistof vervolgens af tot 74°C.

De versteende rand heeft een opvallende oranje-achtige kleur, die ontstaan is door het samenkomen van verschillende mineralen. Zo herbergt het water onder andere goud, zilver, zwavel, thallium en kwik.

De combinatie van de voorgenoemde oranje rand en het groengekleurde, opborrelende water, samen met de intense dampen en een mysterieus zigzagpad, maakt de Champagne Pool tot een absolute eyecatcher.

 

2. Devil’s Bath

Waiotapu-Devil's-Pool

Dit spektakel kwam ik op het eind van mijn tocht tegen. Een megabad met een aandachttrekkende naam: het duivelsbad. Net zo opmerkelijk is de kleur van het water, die is namelijk felgeel.

Als je ervoor staat, kun je nauwelijks geloven dat dit iets natuurlijks is. Toch is het zo.

Ze heeft de kleur te danken aan het overtollige water van de Champagne Pool, gemixt met zwavel en ijzersulfaat. Het bad verandert soms van geel in groen, afhankelijk van de bewolking en de hoeveelheid zonnestralen die het water bereiken.

 

3. De Lady Knox Geyser

Lady Knox Geyser Waiotapu

Dit fenomeen vindt eenmaal per dag plaats, rond de klok van kwart over tien in de ochtend, en duurt meestal een uur. De geiser spuit dan een waterstraal van soms wel 20 meter hoog de lucht in. Druk bezocht, maar enorm indrukwekkend om te aanschouwen.

Hoe het kan dat de geiser dagelijks op hetzelfde tijdstip uitbarst? Dit komt omdat de mens hier een handje bij helpt. Er wordt namelijk een kleine hoeveelheid zeeppoeder in de aanwezige luchtopening gestopt, die een hevige reactie oproept bij de onderliggende waterstromen. Het gevolg is een magistrale eruptie. Helemaal natuurlijk gebeurt het dus jammergenoeg niet, speciaal is het echter zeer zeker.

 

4. De Oyster Pool

Oyster-Pool-Waiotapu

De ‘oesterpoel’ is een relatief klein zwavelbad. Mooi groen met intrigerende dampen, al is ze zeker niet zo boeiend als nummer 1 en 2 uit deze lijst. Echter, de omgeving waar dit bad te vinden is, maakt het bijzonder. Ze ligt midden in een reusachtige krater die omgeven wordt door tuf-rotsen en jungle. Tuf-rots is geen spelfout, mocht je dat denken. Tuf is het vulkanische gesteente waar de Rotorua-regio bekend om staat.

Wanneer je het landschap van dichterbij bekijkt, zie je op allerlei plekken zwaveldampen uit de grond rijzen, maar bijvoorbeeld ook pruttelende modder. Het is verwonderlijk wat de natuur hier heeft gecreëerd.

 

5. Lake Ngakoro

Waiotapu-Lake-Ngakoro

Een wandeling door het bos, brengt je bij Lake Ngakoro en de aangrenzende waterval die daarin uitmondt. Ze ontstond ruim 700 jaar geleden na een uitbarsting.

Het uitzicht op dit uitgestrekte groene meer is schitterend. Helemaal wanneer de zonnestralen doorbreken en de kleur nog magischer wordt. Bovendien verraden de lichte dampen boven het water dat er nog altijd thermische activiteiten plaatsvinden. Pak een rustmomentje en geniet.

 

6. De Mud Pools

Waiotapu-Mud-Pools

Even buiten de ingang, daar waar zich ooit een moddervulkaan bevond, vind je diverse modderpoelen. Hier zijn het niet de intense kleuren maar de vele ontploffingen die de interesse wekken. In het bad vinden tegelijkertijd talloze explosietjes plaats, waarbij je de blubberdruppels alle kanten op ziet vliegen.

Loop niet te snel door, want zo nu en dan word je getrakteerd op behoorlijk grote uitbarstingen.

 

7. De Waiotapu Bridge Hot Springs

Waiotapu-Bridge-Hot-Springs

Net buiten het park vind je een brug, met daaronder hotsprings waar je lekker in kunt relaxen. Ideaal als je je je wilt opfrissen na de wandeling door het geothermische natuurgebied. Naja opfrissen, het warme water heeft uiteraard wel die kenmerkende zwavelgeur 😉 .

Zwem in het warme en koude gedeelte, en smeer je in met de verse Rotorua-modder die erom bekendstaat een helende werking te hebben. Of dit waar is weet ik niet, maar je huid wordt er in ieder geval heerlijk zacht van.

 

Ga jij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bezoeken?

Behalve de bovenstaande hoogtepunten, is een wandeling door het park een prettige bezigheid. Naast de warmwaterbronnen en de vele dampwolken, zijn er talloze secties bestaande uit bossen met kronkelvormige bomen, rotsen waarop verschillende kleuren mos groeien en kom je langs de meest ruige landschappen.

Waiotapu-gekleurd-mos

Het is echt een ervaring op zich om bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland binnen te stappen. Bovendien staan er veel informatieborden, waarmee je jezelf wat kunt verdiepen in de fenomenen die je te zien krijgt.

 

Wat kost het en wanneer is het park geopend?

De toegang tot het park bedraagt $32,50, al zijn de Waiotapu Bridge Hot Springs en de Mud Pools gratis te bezoeken. Deze plekken liggen er als gezegd net buiten.

De openingstijden zijn iedere dag van 08.30 uur tot 17.00 uur.

Voor de ingang heb je een café waar je wat kunt eten en drinken. Verder vind je bij de kassa souvenirs, onder andere verzorgingscrèmes gemaakt van lokale ingrediënten. Zo ook modderscrub.

 

Routes door het park

In totaal zijn er drie routes, die gecombineerd 75 minuten duren. Je komt in dit geval langs 25 bezienswaardigheden, waarvan ik er hierboven meerdere heb besproken. Ikzelf heb er overigens wat langer over gedaan, aangezien ik ruim de tijd heb genomen om al het moois te bewonderen. 

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Je kunt uiteraard in Rotorua een hostel, hotel of camping boeken, maar je hebt ook de mogelijkheid om op 10 minuten van het park te kamperen op de Lake Okaro Campsite, middenin de natuur bij een meer. Dit is wat ik heb gedaan.

Houd er wel rekening mee dat je met een waar horrortoilet te maken krijgt. Niet zozeer vanwege de geur, maar door het ontbreken van ramen en licht. Een douche is er ook niet, al heb ik daarvoor een leuke oplossing, te bespreken in het kopje hieronder.

 

Begin je dag bij Kerosene Creek

Kerosene-Creek-Nieuw-Zeeland

Stop voor Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bij Kerosene Creek om in het warme water te zwemmen. Deze plek ligt verborgen in het bos en bestaat uit diverse baden en een waterval. Het zorgt voor een sprookjesachtige setting. Het enige nadeel wat ik kan bedenken, is de niet al te lekkere geur van het water, veroorzaakt door zwavel. Maar ach, je kunt niet alles hebben hè 😉 .

En wanneer je klaar bent, rijd je in enkele minuten naar het park van Waiotapu.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw