Ik verblijf momenteel op een afgelegen hippiecamping in de Algarve. Je komt hier echt de meest uiteenlopende figuren tegen. Van mensen met dreads in busjes waarop anarchistische leuzen staan en tatoeëerders met autistische trekjes tot aan zelfingenomen kwallen en jonge gezinnen die het roer willen omgooien. En alles wat daartussen past.
Als ik op een koele dinsdagochtend rond een uurtje of zeven bezig ben om koffie te zetten, trekt de nevel over het veld. Ik geniet van de oranje gloed van de opkomende zon, en de eerste warme stralen in mijn gezicht.
Plots volgt een doffe knal. Het is de openslaande deur van de gifgroene caravan tegenover de keuken. In de deuropening verschijnt een jongen van nauwelijks een meter zeventig met de dikste dreadlocks die ik ooit heb gezien. Zijn vlassige blonde baardje steekt er maar karig bij af.
Hij draagt een oversized tanktop en een drollenvanger met boeddha’s. Verder heeft hij een paar gekleurde stiekjes om z’n polsen en vallen zijn relatief grote eeltige voeten op. De dikke toeter in zijn mond maakt het plaatje af.
“Sorry voor de klap,” zegt hij verlegen.
Al gauw pakt hij z’n gitaar erbij om het gevoelige Imagine van John Lennon te spelen, zittend op een stuk boomstronk voor z’n caravan.
Mooi.
Maar poeh, de zweetwalm waardoor hij omgeven wordt is te penetrant voor woorden. Je zou er zowat van je stokje door gaan.
Zo’n persoon als ik op de camping tegenkwam zal voor een hoop mensen het stereotype backpacker zijn. Een stinkende gozer met ongewassen haar die eruitziet als een of andere zwerver, inclusief -uiteraard- gitaar.
Of zit ik er volledig naast 😉 ?
Backpacken… Sommigen staan te springen voor dit ongekende avontuur, terwijl anderen het een afschuwelijk idee vinden. De mensen die ertussenin bungelen, doen het met frisse tegenzin.
Wat is backpacken eigenlijk precies? Welke eigenschappen heeft een backpacker?
In een paar simpele woorden betekent het begrip ‘backpacken’ een wereld vol met vrijheid, avontuur, leuke (en minder leuke) mensen, nieuwe ervaringen, weinig of geen vastigheden om op terug te vallen en tot slot… Een wereld om jezelf te ontwikkelen.
Vraag jij jezelf af of jij geschikt voor een backpackavontuur? Ben jij die geboren rugzaktoerist?
Waaraan herken je of het backpack-bloed door je aderen stroomt? Lees verder voor de (verrassende) antwoorden.
Enne, schrijf jezelf niet bij voorbaat af. Op reis zal je namelijk flink veranderen. Van materialistisch ingestelde zakenman ben je ineens een surfdude met lang haar geworden die in een Volkswagenbusje door Europa trekt. Yep, het kan zomaar gebeuren!
PS. Je mag sommige items van het lijstje met een korreltje zout nemen hoor 😉 .
1. Je voelt je niet thuis in een 9-5 job
Oh, voel je niet meteen aangevallen oké? Ook al ben je een kantoorklerk, prima als het je wél bevalt!
Het niks vinden van het negen-tot-vijf-gebeuren zal je met name hebben indien je een keer eerder bent gaan backpacken. Immers, je kent het ‘reizigersgevoel’ dan. Eenmaal thuisgekomen en terug op kantoor denk je:
Wat zit ik hier in hemelsnaam te doen? Tijdens het backpacken vond ik mijn leven veel leuker…
Waar veel mensen zich ‘thuis’ voelen op de werkvloer, is dit bij jou niet (meer) zo. Het gebrek aan avontuur, de übersaaie kantoortuinen en het overschot aan routines maken je verre van happy. Bovendien heb je het wel gehad met iedere dag diezelfde koppen te zien.
Je bent eerder het type vrijbuiter dan iemand die alles volgens de regels en binnen afgebakende kaders doet.
Herken je zulke gevoelens? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk behoefte aan avontuur en het onbekende.
Bij mij liep het dus op die manier. Ik leverde m’n contract in en vertrok voor onbepaalde tijd.
2. Accommodatie zie jij puur om te slapen
Op zoek naar een goed hostel? Ben je tevreden met een ventilator of moet je persé airco hebben?
Een backpacker is niet zo kieskeurig, het zal jou simpelweg een worst wezen. De meer luxere reiziger (flashpacker) zal standaard voor airconditioning kiezen. Mij niet gezien. Ik heb liever een ventilator. Van airco krijg ik stikdroge ogen en ik ben er onlangs nog schijtziek van geworden ook.
Als backpacker pur sang is besparen op accommodatie vrij normaal. Dorms, koud water, geen tv. Het boeit je weinig. Zo lang je een bed hebt is het goed, je kunt je budget beter bewaren voor leukere dingen.
De gemiddelde backpacker pit bovendien liever in een stapelbed in een gedeelde kamer dan in een comfortabele privé-kamer. Liever een praatje maken dan in een afgesloten hok liggen verpieteren, is het credo. Mij niet gezien overigens…
Sommige lui zoeken het ultieme avontuur qua slaapplek. De backpacker met dreadlocks waarover ik in het begin vertelde, kwam ik later in Aljezur wederom tegen. Hij was een stevige hike aan het maken van meerdere weken, en sliep onderweg in zijn hangmat in de wildernis. Vond ik wel vet om te horen!
3. Zonder plan rondstruinen geeft je een voldaan gevoel…
…En zal je niet vervelen.
Een niet-backpacker zal denken:
Ik moet stoppen met flierefluiten en mezelf nuttig gaan maken!
Terwijl de backpacker zegt:
Heerlijk zo’n dag. Ik laat het onbekende op me afkomen. Wat nou improductief?
Wat voor jou als backpacker productiviteit betekent, is voor de ‘normale mens’ misschien luiheid. Zonder doel of plan bezig zijn zal men bovendien als doelloos bestempelen.
Is dit terecht? Ben je gek! Ongeplande dingen brengen je vaak de mooiste ervaringen.
4. Het volgen van een bucketlist is niet je doel maar een houvast
Op dit punt verschilt een toerist van een backpacker. Het gaat jou als backpacker niet zozeer om zoveel mogelijk bezienswaardigheden van je lijstje te vinken, maar eerder om de beleving die je eraan over hebt gehouden. Je blijft daarom liever ietsje langer op een plek dan als de bliksem van hot naar her te trekken.
Wat heb je eraan wanneer je ‘alles’ van een land in een erg kort tijdbestek hebt gezien? Weet je eigenlijk wel waar je geweest bent zonder op je bucketlist te kijken? Hoe was het?
Dus ook al heb je weinig tijd: ik raad je aan om langzaam te reizen en ruimte te laten om dingen spontaan op je af te laten komen…
5. Je hebt lak aan de leeftijd en het uiterlijk van anderen
Wat als iemand twintig jaar ouder is dan jij? Nou? Boeiend! Zo lang hij of zij coole verhalen te vertellen heeft en het ook nog eens klikt, is het toch goed?
Zo ben ik in Bangkok met een kerel omgegaan van tegen de vijftig, terwijl ik begin twintig was. Ook in Kuala Lumpur kletste ik wat af met een doorgewinterde reiziger. En zo heb ik tig meer voorbeelden.
Verder zal een backpacker een ander niet zo 1,2,3 beoordelen op uiterlijk. Het is de persoonlijkheid die ertoe doet.
Kortom: een backpacker heeft een open mind en denkt niet zo snel in hokjes.
6. Je begint niet te mekkeren als het eten spartaans is
“Wat eten we?”
Weet je nog toen je dit vroeger aan je ma of pa vroeg? Ik was ook altijd wel nieuwsgierig moet ik zeggen hoor 😀 .
Anyway, backpackers klagen niet als ze het met een eenvoudige hap moeten doen. Het belangrijkste is dat er eten is, niet of je een stuk vlees of vis erbij hebt of die verrukkelijke huisgemaakte mayo. Met alleen witte rijst en sojasaus kun jij je bijvoorbeeld uitstekend redden.
7. Ontmoeten van andere nationaliteiten en culturen spreekt je aan
Een backpacker vindt het interessant om mensen uit andere landen te leren kennen. Je wilt meer over hen en hun cultuur te weten komen.
Backpacken gaat evengoed over diversiteit en het verbreden van je kijk op de wereld toch? Stel je bent terug in Nederland of België en je komt tot de conclusie enkel en alleen mensen van je eigen nationaliteit te hebben ontmoet. Da’s een gemiste kans als je het mij vraagt.
8. Je bent eerder gevoelig en op zoek
Vooral de backpackers die voor langere tijd op pad zijn heb ik als betrekkelijk gevoelige types ervaren. Je kunt er fijne en diepe gesprekken mee voeren, ze geven om je en blijken nogal eens in de weer met dingen als zelfontwikkeling, yoga en spiritualiteit.
En ja, daar komt eveneens bij kijken dat ze soms ook lost zijn, het allemaal even niet meer weten. Je hebt zelfs die mensen die eeuwig op zoek naar zichzelf gaan.
9. Je betaalt nooit teveel
Oké, deze is wellicht een tikkeltje stereotype, al is ‘ie toch echt waar.
Je bent iemand die steevast de beste deals weet te regelen en herkent onmiddellijk de te hoge prijzen. Wil een verhuurder op Bali je een scooter aansmeren voor een tientje per dag, dan weet jij dat je nooit meer dan 5 euro hoeft te betalen.
Onderhandelen is daarnaast je tweede natuur. Als kind vond ik het al heerlijk om spulletjes op de rommelmarkt te verpatsen en het onderhandelingsspel met koper aan te gaan. In plaats van met prijzen te werken vroeg ik: “Hoeveel wil je ervoor geven?” Zit je dan als bijdehand jochie van een jaar of tien haha.
Laat ik het zo zeggen: je accepteert niet zomaar alles en probeert het onderste uit de kan te krijgen, met respect uiteraard.
10. Natuur doet je meer dan beton
Vroeger vond je kamperen in Frankrijk, Italië, Spanje of waar dan ook helemaal geweldig. Vuurtje stoken, barbecueën aan een Alpenmeer, boswandelingen, in boomhutten slapen – dat was jij. Een hotel met zwembad in de stad raakte je een stuk minder.
Het avontuurlijke zal altijd al in je, en het leven in de natuur bevalt je simpelweg veel beter dan de hutjemutje-praktijken in de steden. Voor een paar dagen vind je een stad goed te doen, daarna snak je naar een omgeving zonder beton.
Herkenbaar?
11. Lange bus- en treinritten zie jij als een avontuur en niet als een no-go
Het maken van een tergend lange reis om van A naar B te komen, voor velen is het een regelrechte hel. Als backpacker kijk je er niet gauw van op. Je vindt het totaal geen probleem om 12 uur in de trein van Bangkok naar Chiang Mai te vertoeven. Je hebt een bed in de trein en kunt lekker een boekje lezen, kan slechter toch?
Of een busrit van 20+ uur in Vietnam? Jij doet het gewoon. Om nu te zeggen dat je ervan smult is overdreven, zo erg wil ik het ook weer niet stellen 😉 .
12. Je draagt wat je lekker vindt zitten
Tanktoppie, zwembroek en teenslippers, en gaan met die banaan! Da’s een beetje mijn kledingstijl on the road.
Backpackers hebben schijt aan mode en gaan vooral voor comfort. Dit geldt evengoed voor je leven thuis, je doet en draagt waar jij jezelf lekker bij voelt en laat je leven zo min mogelijk bepalen door wat anderen je vertellen.
Dus, vind jij het lekker om in een voetbalshorts en tanktop te lopen met afgetrapte flipflops? Heb jij geen schaamtegevoel als je met volledig afgetrapte schoenen naar de supermarkt gaat?
Krijg je bovendien de kriebels van het dragen van een pak?
Dan feliciteer ik je bij deze, je bent waarschijnlijk de gelukkige bezitter van het backpack-DNA 🙂 .
13. Je ziet backpacken als een verrijking
Je maakt jezelf niet (te) veel zorgen over de toekomst. Denk hierbij aan vragen als:
Als ik nu wegga, vergooi ik dan mijn toekomst? Is backpacken verspilling van mijn carrière-kansen? Zie mijn toekomstig werkgever me als een flierefluiter? Waar sta ik over 5 jaar? Ga ik mezelf in mijn eentje redden?
Het zijn typische issues die mensen na hun studie of tijdens een break ervaren. Volkomen begrijpelijk hoor, ik heb het net zo goed meegemaakt.
Indien je de positieve kanten van een backpackreis lastig vindt om in te schatten, zal je waarschijnlijk niet de stap zetten.
Of misschien mis je het avontuurlijke gen om een (lange) reis te maken, en is het inderdaad beter als je niet het vliegtuig instapt, op weg naar het onbekende. Is natuurlijk ook helemaal prima.
Al denk ik eerlijk gezegd dat er stiekempjes in iedereen een avonturier schuilt, al zijn veel mensen de diepere verbinding met zichzelf verloren.
14. Een backpacker verkiest avontuur boven de status quo
Een backpacker is een persoon die zichzelf zo nu en dan triggert om uit z’n comfortzone te stappen. Het is avontuur waar hij of zij blij van wordt, en niet zozeer de situatie zoals die nu is.
Het leven is niet gemaakt om telkens hetzelfde mee te maken en in een soort autopilot te belanden, zo zal menig backpacker je vertellen.
Nieuwe ervaringen opdoen, je storten in het onbekende en breken met wat is; da’s een backpacker ten voeten uit.
Daarop voortbordurend: een backpacker is niet snel ergens bang voor en durft z’n angsten aan te gaan. De niet-backpacker denkt veel meer vanuit veiligheid.
15. Leven in het NU bevalt je wel
Nee, nee, nee. Niet afhaken nu omdat het je te zweverig wordt 😉 .
Het boek De kracht van het NU van Eckhart Tolle heeft mij als persoon best wel veranderd. Met z’n tips probeer ik zoveel mogelijk het ‘moment van nu’ te pakken, in plaats van (continu) met het verleden of de toekomst bezig te zijn.
De gemiddelde backpacker gaat lekker op deze manier van leven. Je ervaart meer rust en minder zorgen, en probeert conditioneringen die je niets brengen langzaam los te laten.
Voorafgaand aan mijn eerste trip vond ik mediteren maar iets zweverigs. Echter, gedurende de reis kwam ik een heleboel mensen tegen die het dagelijks deden en me er positieve verhalen over vertelden. Het maakte me nieuwsgierig. Na het een aantal keren zelf geprobeerd te hebben, keek ik er volstrekt anders tegenaan. Intussen doe ik het iedere ochtend, net nadat ik wakker ben geworden.
Bang voor de rust en stilte? Ga het juist dan proberen! Je leert jezelf op een heel andere manier kennen.
Lees ook: 13 redenen waarom mensen reizen.
Herken jij jezelf in een aantal van deze punten?
mooi artikel,
aankomend jaar aan het einde van mijn opleiding wil ook ik gaan ‘backpacken’ voor de eerste keer.
de weide wereld zien, zonder planning, leven in het moment, en andere culturen mensen en dingen ontdekken.
maar ik vraag me toch nog 1 ding af die ik het belangrijkste vind.
ik neem aan dat jullie niet alleen maar in de stad en omgeving rondlopen om zeker te zijn van een slaap plek.
hoe doen jullie dat elke dag? hebben jullie een tent mee voor de zekerheid?
alvast bedankt voor de reactie.
kan niet wachten tot het zover is
Dat is toch echt hoe ik het doe. Komt altijd goed. Anders gewoon Booking.com of Agoda gebruiken. Selecteer enkele accommodaties die je aanspreken en neem een kijkje, of boek alvast online o.b.v de reviews.
Veel plezier!