Working Holiday in Australië: hét ultieme stappenplan (2024)

Hey daar! Heb jij een working holiday, oftewel een werkvakantie, in Australië op de planning staan? Tof vooruitzicht! Het is iets dat veel backpackers doen. Hard werken en flink wat dollars bij elkaar verdienen, om vervolgens in een campertje langs de oostkust te toeren. En sommigen kiezen er juist weer voor om het salaris zoveel mogelijk op te sparen en naderhand voor langere tijd in (het veel goedkopere) Azië te gaan backpacken.

En er zijn nog zoveel andere opties…

Het is al met al een prachtige kans om in dit veelzijdige land te wonen en te werken, en daarbij ervaringen en connecties voor het leven op te doen. Tuurlijk, het werk is heus niet altijd geweldig en het zal zo nu en dan zwoegen zijn, maar naderhand weet ik zeker dat je het allemaal niet had willen missen. Het is zo’n typische belevenis waar je later als oudje je kleinkinderen over vertelt.

Anyway… Je hebt je huidige baan opgezegd, een tussenjaar genomen of misschien ben je net klaar met studeren… En nu ben je op zoek naar tips voor het werken in Australië.

Wellicht klinkt het je bekend in de oren: het dagenlang afstruinen van blogs en socials op zoek naar informatie over werken Down Under, en telkens lees je wel weer iets nieuws. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Eigenlijk ben je gewoon op zoek naar een duidelijk stappenplan, zodat je weet wat je moet doen.

Yep, het kan een hele opgave zijn om antwoorden te krijgen op alle vragen die je hebt. En juist daarom ga ik je helpen. Lees de volgende handige tips voor wat betreft een working holiday in Australië zeker even door. Op deze manier hoef je zelf niet meer op onderzoek uit te gaan en heb je alle info die je zoekt simpel samengevat in een overzichtelijk stappenplan.

Mocht je nou toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments onder het artikel 🙂 .

Working Holiday: een handig stappenplan

Waar moet je aan denken bij een werkvakantie in Australië? Volg de tien stappen hieronder en je zit helemaal goed.

 

1. Vraag een Tax File Number (TFN) aan

Dit is het nummer dat je nodig hebt om legaal te mogen werken in Australië, te vergelijken met een BSN in Nederland. Je kunt het door een reisorganisatie laten fixen, maar zelf is eerlijk gezegd prima toe doen.

Je kunt je pas inschrijven als je daadwerkelijk in Australië bent. Het enige dat je hoeft te doen, is een online een formulier invullen, inclusief je adresgegevens. No worries, dit mag ook het adres zijn van het hostel waar je verblijft.

Online aanmelden doe je via ATO.

 

2. Vraag een Working Holiday Visum aan

Zonder dit visum ben je immers niet bevoegd om te werken Down Under. Een aantal voorwaarden zijn dat je tussen de 18 en 31 jaar oud bent en minimaal €3.100 reisgeld (5.000 AUD) op je rekening hebt. Het visum is 1 jaar geldig. De kosten bedragen 635 AUD.

De niet al te fijne regel dat je nooit langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever mag werken, is sinds januari 2024 van de baan. Goed nieuws dus!

Het maakt overigens niet uit of het vereiste reisgeld op een Australische rekening of op een rekening uit je eigen land staat. Als het omgerekend maar minimaal 5.000 AUD is.

Ben je op zoek naar de voorwaarden voor de aanvraag en verlenging van je werkvisum? Benieuwd hoelang de aanvraag duurt en hoe je het precies regelt? Lees dan deze ultieme gids waarin ik je alles vertel over het Working Holiday Visa.

 

3. Open een Australische bankrekening

Super eenvoudig, maar wel doen. Je hebt immers een Australische rekening nodig om uitbetaald te krijgen. Je kunt het online regelen, waarbij iedere bank z’n eigen voorwaarden hanteert. Tevens zal je, eenmaal in Australië, bij een van de kantoren je paspoort dienen te laten zien vooraleer je geld kunt opnemen.

De vier grootste banken in Australië zijn:

  • Commonwealth Bank: de aanvraag is mogelijk vanaf 3 maanden voorafgaand aan je reis.
  • NAB: de aanvraag is mogelijk vanaf 12 maanden voorafgaand aan je reis.
  • ANZ: niet bekend wat de termijn is.
  • Westpac: de aanvraag is mogelijk vanaf 12 maanden voorafgaand aan je reis.

Het gros van de backpackers kiest voor ofwel Commonwealth Bank ofwel NAB.

Welke zaken heb je nodig voor de aanvraag?

  • Je paspoort
  • Je visum-documenten
  • Je Tax File Number

 

4. Op een een ‘super’-account

In Australië is iedere werkgever verplicht om een pensioenspremie te betalen aan werknemers van 18 jaar en ouder, die meer dan 450 AUD per maand verdienen. Dit geldt tevens voor mensen die van buitenaf komen om te werken, zo ook voor jou met je Working Holiday-visum dus.

De premie staat bekend als ‘superannuation’ en daarvoor heb je een zogeheten super-account nodig. Het is aan te raden om deze rekening aan te vragen vooraleer je daadwerkelijk ergens aan de slag gaat. Je kunt dit doen bij de bank waar je je Australische rekening hebt geopend (zie stap 3).

Wanneer je alles geregeld hebt, geef je de gegevens van het account aan je werkgever en zal er maandelijks een stukje pensioenpremie naar je worden overgemaakt.

Heb je het niet van tevoren geregeld, dan kan je werkgever er altijd een voor je openen.

Check ook meteen stap 10 eventjes, je kunt namelijk een gedeelte van deze premie terugvorderen. Wel zo fijn 🙂 .

 

5. Zorg dat je een Australische ziekenfondspas hebt

Het zorgverzekeringssysteem in Australië heet Medicare. Door een verdrag met Nederland kun je hier gratis gebruik van maken. Ook als Belg is dit mogelijk trouwens. Volg de volgende twee stappen:

  • Vraag via deze website je Medicare Card aan.
  • Met hetbewijs aanvraag, je paspoort en het werkvisum kun je het Medicare zorgpasje in Australië ophalen bij een willekeurig Medicare-kantoor. Dit duurt enkele minuten, een afspraak maken is niet nodig.

Om te checken waar het dichtstbijzijnde Medicate-kantoor ligt, kun je gebruikmaken van deze website.

Als er iets met je gebeurt, heb je -op vertoon van je pasje- gratis recht op de noodzakelijke zorg. Wanneer de arts niet is aangesloten bij ‘Bulk Billing’ (dit is een betaalmethode), zal het zo zijn dat je het bedrag moet voorschieten. Dit bedrag (of een gedeelte hiervan) kun je vervolgens terugvragen bij een van de Medicare-kantoren. Bewaar voor dergelijke situaties wel altijd je bonnetje.

Indien je de Medicare-zorgpas niet aanvraagt, krijg je alle kosten later vergoed vanuit je Nederlandse zorg- of reisverzekering. Het nadeel is dat je in dit geval (vaak) alles zelf zal moeten voorschieten. Gewoon even aanvragen dus 🙂 .

Let op: Medicare vervangt niet je Nederlandse zorg- of reisverzekering. De kosten voor bijvoorbeeld ambulancevervoer of tandarts worden namelijk niet vergoed door dit systeem. In zulke gevallen raad ik je aan direct met je Nederlandse verzekering contact op te nemen, zodat je niet (zeer) hoge bedragen moet gaan voorschieten.

6. Haal je RSA (indien nodig)

Het RSA is lang niet voor iedereen nodig. Simpel gezegd is het een certificaat dat je krijgt nadat je de training ‘Responsible Service of Alcohol’ succesvol hebt gevolgd. De cursussen verschillen per regio.

Ga je in de horeca werken dan heb je er hoogstwaarschijnlijk eentje nodig. Is er echter geen alcohol in het spel, bijvoorbeeld bij een ontbijtcafé of een koffiebar, zal het niet hoeven.

Ben je van plan om in een bar aan de slag te gaan, zorg dan dat je de boel in orde hebt. Ik adviseer je om je RSA vooraf aan het solliciteren te behalen, de kans om aangenomen te worden is dan groter.

Je kunt de cursus online volgen, reken op 3 tot 6 uur van je tijd. De kosten bedragen 34 AUD tot 146 AUD, afhankelijk van de staat die je kiest.

 

7. Vind accommodatie en werk

Het vinden van een eigen appartementje of flat is makkelijker dan je denkt. In het begin zal het waarschijnlijk zo zijn dat je in een hostel terechtkomt en vanuit daar verderkijkt. Sommige backpackers kiezen ervoor om in een hostel te wonen, al moet je jezelf de vraag stellen of je dan voldoende privacy hebt. Gezellig is het natuurlijk wel.

En wanneer je ervoor kiest om op een boerderij te werken, is het gangbaar dat de eigenaar te plekke een slaapplek voor je in de aanbieding heeft.

Qua overige woonmogelijkheden adviseer ik je te praten met backpackers in je hostel, gebruik te maken van handige Facebookgroepen (deze is super) of verder online wat rond te neuzen. Hetzelfde is trouwens zo voor het vinden van een baantje.

Handige websites voor vacatures zijn SeekGumtree, Fruit Picking Jobs en Backpacker Job Board. Zorg daarbij dat je je cv in orde hebt, voldoend aan de Australische eisen.

Populaire jobs onder backpackers vind je vooral in de agrarische sector, zoals fruitplukken of het verzorgen van dieren. Niettemin kun je bij zat andere baantjes terecht, denk aan kantoorwerk, oppassen, housesitting, iets in de mijnsector (verdient goed!), tuinwerk, helpen als hostelpersoneel, bartender en ga zo maar door.

Lees ook: een uitgebreid overzicht van verschillende baantjes die je kunt combineren met reizen in Australië.

8. Zorg ervoor dat je genoeg betaald krijgt

De laatste jaren zijn er flink wat horrorverhalen de wereld ingekomen van backpackers die zich genaaid voelen door hun baas. Vooral bij het verrichten van boerderijwerk blijken er nogal eens problemen voor te vallen met betrekking tot het salaris, door simpelweg onderbetaling. Ook komen daar niet zelden onrechtmatig lange, en fysiek inspannende, werkdagen bij.

Zorg er zodoende voor dat je salariszaken van tevoren goed inzichtelijk hebt en doe -indien mogelijk- navraag bij anderen over de ervaringen die zijn bij de desbetreffende werkgever hebben. Om je een indruk te geven: in 2024 is het minimumloon in Australië 22,74 AUD voor mensen van 20 jaar en ouder.

 

9. Regel je telefoonzaken

Het hebben van een Australisch telefoonnummer is essentieel als je een werkvakantie in Australië in het verschiet hebt. Denk alleen al aan een telefoontje wat je kunt verwachten van de je potentiële werkgever. Een lokale simkaart is daarom nodig.

Stel dat je van plan bent om 6 maanden in Australië te gaan werken, wil je jezelf het liefst niet verbinden aan allerlei contracten. Een prepaid-kaartje is in die zin de beste optie. Je koopt er een bij de Woolworth, Coles, 7 Eleven of een telefoonzaak.

De grote netwerken in Australië zijn Telstra, Vodafone en Optus. Tegenwoordig zijn er daarnaast een hoop budget-aanbieders op de markt, zoals Aldi, Lyca, Coles Mobile en Woolworth Mobile.

Telstra wordt landelijk als beste provider beschouwd, met de beste dekking – ook in afgelegen gebieden in de Outback. Zij bieden diverse bundels aan, waaronder een prepaid-simkaart voor 28 dagen met 35 gigabyte voor 17 AUD.

 

10. Vraag belastingen terug

Aan het einde van je working holiday heb je recht op een zogenaamde ’tax back’, een belastingteruggave. De hoogte van deze terugbetaling is afhankelijk van de duur die je in Australië bent geweest, je inkomen en de hoeveelheid belasting die je hebt betaald.

Hoeveel inkomstenbelasting je afdraagt als werkende backpackpacker zie je in de tabel hieronder:

Inkomen Te betalen belasting
0 – 45.000 AUD 0,15 AUD per verdiende AUD
45.001 AUD – 120.000 AUD 6.750 AUD + 0,325 AUD per verdiende AUD boven 45.000 AUD
120.001 AUD – 180.000 AUD 31.125 AUD + 0,37 AUD per verdiende AUD boven 120.000 AUD
180.001 AUD en meer 53.325 AUD + 0,45 AUD per verdiende AUD boven 180.000 AUD

In de meeste gevallen zal je in de eerste categorie vallen en dus 15% belasting betalen.

Behalve de belastingen die je zelf hebt afgedragen, draagt je werkgever als gezegd superannuation af indien je maandelijks meer dan 450 AUD verdient. Indien je Australië verlaat, kun je een gedeelte van deze premie terugvorderen. Je kunt de bedragen overigens ook op je eigen Europese rekening teruggestort krijgen, zonder extra bijkomende kosten.

Tip: voor het terugvragen van je belastingen raad ik Taxback aan. Zij nemen al je zorgen uit handen, supermakkelijk dus 🙂 . Hun gemiddelde teruggaaf is 2.600 AUD.

Alles weten over het terugvragen van je belastingen in Australië? Lees deze gids dan sowieso door.

Heb je een verblijfsadres nodig voor de bovenstaande stappen?

Het hebben van een hosteladres of het adres van een verblijfplaats is voldoende om je te registeren voor de bovenstaande zaken.

Enkel voor de Medicare Card heb je een permanent adres nodig, al maakt het niet zozeer uit wanneer je een vaste verblijfplaats hebt. De kaart wordt namelijk met terugwerkende kracht geactiveerd waardoor eerder gemaakte kosten vergoed zullen worden.

 

Moet je jezelf uitschrijven in Nederland?

Indien je per jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je jezelf bij wet uitschrijven uit Nederland bij de gemeente waar je woont. Deze 8 maanden is cumulatief, het hoeft daarom niet aaneengesloten te zijn.

Maar even tussen ons: ik ben soms wel jaren weg zonder mezelf uit te schrijven. Ik zou in jouw geval dus vooral nagaan of het voordelen met zich meebrengt, en anders gewoon lekker ingeschreven blijven staan.

 

Hoe stuur je geld van je Nederlandse bank naar Australië (en andersom)?

Wanneer je geld wilt overmaken van je Nederlandse rekening naar je (nieuwe) Australische rekening, komen daar hoge kosten bij kijken. Voorbeelden zijn forse internationale overboekingskosten en een unfaire wisselkoers. Als je het via de traditionele manier doet tenminste, dus van bank naar bank. Hetzelfde geldt indien je Australische dollars in euro wil overmaken naar je Nederlandse rekening, de omgekeerde weg dus.

Gelukkig is daar met Wise een oplossing voor. Zij geven je de eerlijke wisselkoers, die je live op Google kunt zien. Soms zelfs gunstiger. Dit in tegenstelling tot de banken. Ook omzeil je via deze weg de hoge omboekingskosten, er wordt slechts een kleine commissie gerekend.

Ikzelf maak er vrij vaak gebruik van in het buitenland, het scheelt me een hoop geld. Da’s wel zo fijn 🙂 .

 

Hoeveel kan je in Australië verdienen?

Het hangt er heel erg vanaf in welke sector je werkzaam bent en natuurlijk van de functie die je gaat vervullen. Zo is in de hospitality-sector 25 AUD plus fooi gebruikelijk, op een boerderij 28 AUD en in de mijn-industrie liefst 60 AUD. Al de voorgenoemde bedragen zijn per uur.

Feit is dat het gemiddelde jaarsalaris van een backpacker in Australië rond de 70.000 AUD ligt volgens Talent.com. Da’s zo’n 5.800 AUD op maandelijkse basis, niet slecht dacht ik zo 🙂 .

 

Hoe zit het met vrijwilligerswerk in Australië?

Je kunt natuurlijk ook in de luxe situatie zitten dat je niet hoeft te werken en voldoende geld hebt om Down Under te kunnen reizen. Mocht je wel vrijwilligerswerk willen verrichten om zo je steentje te kunnen bijdragen aan de samenleving in Australië, dan is het handig om te weten wat voor visum je hiervoor nodig hebt.

Dit is eigenlijk vrij eenvoudig: zo lang je geen inkomsten haalt uit de werkzaamheden die je verricht en het werk niet het hoofddoel is van je verblijf, volstaat het normale toeristenvisum Australië van 3, 6 of 12 maanden en heb je dus géén werkvisum nodig. Het krijgen van voordelen als gratis eten en een slaapplek zijn hierbij wél toegestaan.

 

Toevoegingen of vragen? Laat het hieronder weten!

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
11 Antwoorden
  1. Simone

    Hi Robbert,

    Dankjewel voor de handige tips!

    Ik heb nog wel een vraagje, afgelopen vrijdag las ik het volgende nieuwsbericht van NOS, dat het belastingsysteem veranderd.
    http://nos.nl/op3/artikel/2079306-australie-zoekt-werkende-backpackers-wie-wil.html

    Weet jij hier toevallig meer over? Als ik 6 maanden aan een stuk werk en als “resident” wordt gezien, heb ik dan alsnog niet recht om een groot deel/alle belasting terug te krijgen?

    Groetjes Simone

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Simone,

      Of je behandeld wordt als ‘resident’ of als ‘buitenlander’ hangt af van het type werk dat je verricht en of je op basis van je verdere activiteiten als ‘bewoner’ of ’toerist’ wordt aangezien. Een eerste voorwaarde is in ieder geval dat je meer dan zes maanden in Australië dient te zijn.

      Bekijk deze website eens: ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Work-out-your-tax-residency.

      Groet, Robbert

  2. Mirjam

    Hoi Robbert,

    Ik vroeg mij af of het aan de slag gaan als WWOOF’er ook onder vrijwilligerswerk valt, aangezien je hier niet voor betaald krijgt (maar je wel aan het werk bent). Ik twijfel nog tussen een normaal visum en een werkvisum, maar heb in principe genoeg geld gespaard om rond te reizen. Een paar dagen WWOOF’en lijkt me alleen ook erg leuk om te doen en het scheelt natuurlijk weer wat geld! De vraag is alleen of je hier een werkvisum voor nodig hebt of dat het normale visum volstaat.

    Ik hoor het graag van je!

    Groetjes, Mirjam

  3. Maaike pool

    Hooiii Robbert,
    Volgens mij gaan de meeste backpackers slapen in een hostel. Hoe duur is dat ongeveer en wat heb je daar allemaal? Wasmachine en stopcontacten.

    Wat vind jij echt de hotspots in Australie, die ik echt gezien moet hebben? Ik vlieg naar sydney.

    Groetjes Maaike

  4. Moniek

    Hee Robert,

    Even een vraagje over je medicare zorgpasje. Is het noodzakelijk deze te regelen?
    Is je zorgpasje met EHIC niet voldoende? Wat is de meerwaarde van een Medicare pasje?

    Groetjes Moniek

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Moniek,

      Je zult een Medicare-pasje moeten aanvragen. Daarmee heb je namelijk recht op noodzakelijke zorg in Australië en niet met de EHIC. Dit is namelijk een Europese zorgpas.

      Groet, Robbert

  5. Kean

    Beste,

    Ik verdien tamelijk veel met mijn job in OZ, maar doe dan ook lichamelijk zwaar werk. De vraag die ik heb is hoeveel belasting betaal ik hierover bij terugkomst in Nederland?

    Ik zal in totaliteit rond de 35k aan AUD verdienen in deze periode en erna nog voor 3 maanden doortrekken in het land zelf.

    Ik hoor het graag groet,

    Kean

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kean,

      Je betaalt (inkomsten)belasting in Australië en niet in Nederland. Heb je hoger bedrag dan X (zie belastingdienst) op je rekening staan, dan zal hier in Nederland spaarbelasting over worden geheven.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw