Fietsend door een wirwar van smalle steegjes zitten we ergens in Bangkoks Chinatown. Bruisend en vol geuren en kleuren. Ik geloof niet dat het hier ooit rustig is. Het blijkt zelfs de grootste Chinese wijk ter wereld.
Langs alle kanten word ik geprikkeld: van toeterende scooters en sloom wandelende mensen met fruitschalen op hun hoofd tot aan kraampjes met koeiendarmen die aan vleeshaken bungelen en doorgekookte varkenskoppen zonder ogen.
Links van me zitten twee gekromde mannetjes temidden van de hectiek in alle rust een potje te kaarten.
Toch wel een compleet ander beeld van de stad vergeleken met Khao San Road, waar de backpackers, ladyboys, opdringerige tuktuk-drivers, diep-gefrituurde schorpioenen en drankemmers je om de oren vliegen.
Een ongebruikelijke geurcombinatie van gebakken kip, geroosterde kastanjes, rauwe vis, romige durian en uitlaatgassen sluipt mijn neus in. Ondertussen zie ik een groepje Thai voor een Boeddha hun gebed doen en een vrouw druk in de weer met een barbecue, waarop een stuk of tien vissen liggen te bakken.
Fietsen in Bangkok, staat het ook op jouw lijstje?
Het kan bijna niet anders, het is voor nagenoeg iedere Nederlandse backpacker hét ding om te doen in de wildste stad van Thailand.
Co van Kessel heeft ervoor gezorgd dat er een stukje Nederland naar Bangkok is gekomen. Ik heb het over de fiets. En niet zomaar, er zijn liefst vijf tours om uit te kiezen. Telkens krijg je diverse indrukwekkende gedeeltes van de hoofdstad te zien. Veelal plekjes die je zelf niet zo 1,2,3 zou bezoeken.
De beste man zelf ga je trouwens niet de hand schudden, hij is in 2012 namelijk al overleden. Het fietsimperium dat ‘ie heeft achtergelaten is niettemin indrukwekkend. Hij heeft de tweewieler op de kaart gezet in Bangkok.
Voorafgaand was ik eerlijk gezegd een tikkeltje huiverig, aangezien toeristische activiteiten nooit zo m’n ding zijn. Echter, aangezien een vriend van me bij Co van Kessel werkzaam is en het me aanraadde, heb ik toch besloten om het te doen.
Bovendien las ik overal goede recensies, dus het zal dan wel de moeite zijn toch?
In dit artikel ga ik je alles vertellen over hoe ik de fietstocht beleefd heb. Verder geef ik je alle info die je nodig hebt voor als ook jij Bangkok per fiets wil ontdekken.
Mijn ervaringen met de fietstocht in Bangkok
Hieronder vertel ik je over mijn ervaringen tijdens het fietsen in Bangkok met Co van Kessel.
Met de boot naar Co van Kessel
Ik stap rond twaalven op de rivierboot om 20 minuten later aan te komen bij de Riverside-pier, daar waar Co van Kessel gevestigd is. Na drie minuutjes wandelen ben ik er al. Binnen in het kantoortje zie ik Jurgen, de vriend waarover ik sprak die ik ken van mijn studie in Antwerpen, voor het eerst sinds vier jaar weer eens.
Om er meteen mar een cliché uit te gooien: het is alsof we elkaar gister nog gezien hadden.
Na eerst een nooit teleurstellende ‘pad krapow’ met kipgehakt naar binnen gewerkt te hebben bij een schattig klein eettentje aan de rivieroever, lopen we terug naar de office van Co van Kessel. Jurgen zegt me eventjes te wachten, de gidsen zullen er zo zijn.
Er staat een excursie van 3 uur op de planning, te beginnen in het bruisende Chinatown. De groepsleiders komen plots de hoek om en stellen zich voor als Cookie en Ping, ik denk Europese namen om het voor ons Europeanen wat eenvoudiger te maken. Je ziet het wel vaker in Thailand, dat mensen zichzelf zowel een Europese als een Thaise geven.
Na een korte introductie lopen we met in totaal acht andere backpackers naar buiten om een fiets uit te kiezen. Een knalgele. Je hebt de keuze tussen een stadsfiets met een hoog stuur en een mountainbike. Ik ga voor de eerste, het voelt een beetje aan alsof ik op een chopper zit. Het hoge stuur en het zachte zadel maken het lekker chill.
Tijd om te vertrekken. Op naar Chinatown!
Slalommend door steegjes
Onderweg slalommen we door tal van nauwe steegjes. In een van die steegjes is een afgebrokkelde stenen muur deels overwoekerd door mos en boomwortels, het heeft iets weg van de mystieke Ta Promh-tempel in Angkor Wat.
Ik herinner me een moment waarop ik ernstig twijfel of ik er met de fiets wel doorheen kom. Het is zó smal en volgepakt met mensen, waardoor het nauwelijks te doen valt. Afstappen lijkt me het beste.
Hoewel er amper ruimte is, gebeurt er van alles op de hoofdstraat. Scooters met daarop gehele families sjezen langs, tuk-tuks knetteren en locals zijn volle bak aan het koken, sleutelen aan auto’s, relaxen voor hun woning of vertrekken met hun groentekar richting de markt. Hier en daar passeert ook nog een monnik en een verdwaalde hond of kat.
Ondanks de enorme chaos lijkt alles op rolletjes te lopen en perfect op elkaar afgestemd. Te vergelijken met laat ik zeggen de treinstations in Tokyo. Iedereen baant zich op kundige manier een weg naar z’n uiteindelijke bestemming. Dat je elkaar dan op een haar na niet raakt, is de normaalste zaak van de wereld.
Opvallend is dat zowat iedere Thai die je tegenkomt lacht. Iets wat in en rond het over-toeristische Khao San Road wel anders is. De locals lijken oprecht blij om ons hier te zien. Met een lachje terug is het dan al snel goed.
Op enig moment maken we een stop bij een indrukwekkende Banyanboom. Ping, de bevlogen gids, vertelt over Boeddha die er verlichting onder bereikte. Precies het verhaal van Siddhartha, het zo boeiende boekje wat jaren daarvoor tijdens mijn eerste reis indruk op me maakte.
Om de hoek zie ik een volslagen doorgeroeste Fiat 500 staan, op een berg die uit een mix van zand en bladeren bestaat. Erachter slingert een ding wat op een miniatuurversie van een kanon lijkt. De setting heeft iets spookachtigs en is perfect voor een intrigerende foto.
Daarna fietsen we dwars door het hart van Chinatown, en komen uit bij de fameuze overdekte bloemenmarkt om exotisch fruit te proeven. Mangosteen, dragonfruit en een vrucht die op lychee lijkt.
Buiten sleept een vrouw een grote zak afval in de richting van een smalle, duistere gang met laaghangende stroomkabels en een schotelantenne. De muren die ooit wit waren zijn door de jaren heen overgenomen door roetaanslag. Aan een gespleten deur hangt en rieten hoed, daarvoor staan een aantal zitjes met woks waarin etensresten zitten.
Op een binnenplaatsje zie ik een shirtloze man met z’n benen over elkaar op een afgebladderde kruk voor zich uit zitten staren. Hij pakt een kommetje noodle-soep erbij. De energie is fijn en kalm in het juist zo hectische Chinatown.
Minder rustgevend zijn de gekookte reeks varkenskoppen die ik kort daarop bij een kraampje uitgestald zie liggen, met uitgeholde oogkassen en gespitste oren.
Ik krijg er kotsneigingen van. Serieus, wil je dit eten joh? Wetende wat Chinezen allemaal oppeuzelen verbaast het me trouwens ook niks.
Op een bepaald punt moeten we de weg zien over te steken, al voelt het als een schier onmogelijke opgave. Ping helpt ons al gauw uit de brand.
Fascinerend is het ogenschijnlijke gemak waarmee hij midden op de weg gaat staan en ons, door zijn petje in de lucht te houden, als een verkeersleider door het drukke verkeer leidt. De auto’s stoppen telkens gehoorzaam voor onze groep.
Hoe hij het voor elkaar krijgt weet ik niet, misschien dat ‘ie hier ondertussen een bekend gezicht is.
Over de Chao Phraya-rivier naar Thonburi
Zo’n beetje halverwege de trip, maken we een tocht op de Chao Phraya-rivier. Als ik een blik op het water werp, zie ik allerlei opzienbarende planten drijven. Ping steekt een interessant verhaal af dat ze uit amazone komen, al heb ik de indruk dat het om de Thaise jungle gaat en hij niet helemaal goed uit z’n woorden komt. Ach, wat boeit het ook 🙂 .
Langs het water staan primitieve houten hutje op palen met asbestdaken. In Nederland zou zoiets volkomen illegaal zijn, hier kraait er geen haan naar en is men al lang blij een dak boven hun hoofd te hebben. Voor een van de huisjes zit een vrouw de was te doen, in water waarvan ik me afvraag of dat wel zo’n goed idee is.
We meren een poosje later aan in het gemoedelijke Thonburi.
In plaats van een stadsdeel met krakkemmikkige hutjes, bevinden we ons plots in een villawijk waar de nodige allure vanaf straalt. Het contrast is immens.
Erna bezoeken we -zoals Ping zegt- de grootste zittende Boeddha van Bangkok. De naam van de tempel is er een die je onmogelijk kunt uitspreken: Wat Kanlayanamit Woramahawihan.
Of ik een typefout heb gemaakt? Nope 😉 .
Het blijkt een schitterend, glinsterend gouden beeld van 14 meter lang en 10 meter breed. We wandelen eromheen en in het donker spotten we nog allerlei verborgen beeldjes, sierlijke ornamenten en altaartjes met fikse vlammen en geurende wierook.
In een parkje eten we gretig wat chips, gefrituurde inktvis, kleefrijst en drinken Thaise thee. Ik zeg voor de zekerheid nog “no sugar”, maar die boodschap heeft de gezette thee-barista -die zowel voor een man als vrouw door zou kunnen- bepaald niet begrepen. Mijn variant lijkt net suikermelk, de theesmaak is volstrekt opgelost in de zoetheid.
Sippend van het mierzoete spul kijk ik om me heen. Locals voeren een soort dansritueel uit en joggen in een wel héél rustig tempo. Laat ik het beter snelwandelen noemen.
Penetrante vislucht
Dan is het echt tijd om terug te keren. Voor een fotomomentje bij de rivier lassen we nog even een pauze in op een brug, die door het vele verkeer letterlijk heen en weer wiebelt. Ik schrik ervan! Maar de blik van Ping die zoiets zegt als: “Maak je geen zorgen”, laat de angst van me afglijden.
We rijden verder en onderweg kom ik een stel kinderen tegen die me al fietsend met een big smile een high-five geven. Voor mij de bevestiging van een erg gave middag.
Was het dan alleen maar rozengeur en maneschijn?
Nee.
De penetrante vislucht op een overkapt marktje middenin een sloppenwijk waar we in het begin waren, was ietsje minder. Maar goed, zo’n vismarkt hoort er natuurlijk wel bij in een culinaire stad als Bangkok, laten we eerlijk zijn.
Al met al…
Deze dag brengt je niet op plekken met commerciële figuren die continu aan je vragen of je een pak, tattoo, tuk-tuk of taxi wilt.
Wat je wel krijgt zijn dolenthousiaste mensen die je aan de lopende band groeten, “sawasdee kha” voor vrouwen of “sawasdee khrap” voor mannen, zwaaien en lachen.
Yep, het was gaaf om mee te maken. Om nou te zeggen onvergetelijk? Nah, zo speciaal was het nu ook weer niet.
Al kan ik begrijpen dat wanneer dit je Bangkok-vuurdoop is en misschien überhaupt je eerste keer backpacken, het een memorabele ervaring voor je is die je niet snel meer zult vergeten.
Toen ik de fietstocht maakte had ik er al heel wat jaartjes reiservaring opzitten. Da’s natuurlijk een hele andere situatie.
Bovendien merk ik dat zo georganiseerd op pad gaan me minder bevalt dan lekker op de bonnefooi rondslenteren of scooteren, het avontuurlijke element mis ik in tours vaak een beetje.
Ben je in je uppie aan het backpacken, dan is de fietstocht een makkelijke manier om andere reizigers te ontmoeten. Bij Co van Kessel zullen het vooral Nederlanders zijn. Boek je bij een andere organisatie (zie later), dan is het qua nationaliteiten uiteenlopender.
Wat kost een fietstocht in Bangkok?
De fietstochten met Co van Kessel lopen uiteen van 1.150 THB tot 3.990 THB per persoon. Ze bieden tours van 3, 5 en 9 uur aan. Het leuke aan de langere tours is dat je behalve de stad ook de countryside van Bangkok doorkruist.
Kies je voor een andere touroperator, reken dan op kosten van omgerekend 20 tot 50 euro. Daarover vind je meer onder het volgende kopje.
Boek jouw fietstocht in Bangkok
Wil je de tour die ik heb gedaan ook doen? Of misschien een langere van 5 of 9 uur? Regel het via Co van Kessel. Hier boek je de drie-urige trip die ik deed.
Behalve Co van Kessel zijn er intussen een boel andere operators die toffe fietstochten in Bangkok aanbieden. Op Get Your Guide vind je het beste aanbod, hieronder de zes populairste:
Welke lijkt jou leuk?
Kies er een uit en boek binnen een paar simpele klikken.
Overigens deed ik de tour ’s middags, maar ik zou je eerder aanrader om lekker in de vroege ochtend op de fiets te stappen. Je bent de bloedhitte dan voor, er is minder verkeer en je ziet de stad langzaam ontwaken.
Waar in Bangkok raad ik je aan om te overnachten?
Zo, nu nog een fijne slaapplek vinden in Bangkok en je bent helemaal klaar om de volgende dag op de fiets te springen. Heb jij al enig idee waar ergens in de metropool je wilt pitten?
Laat mij je een handje helpen, ik ken namelijk de leukere wijken en accommodaties en heb ze voor je op een rijtje gezet.
Als backpacker is het een aanrader om in de buurt van Khao San Road en Soi Rambuttri in de oude wijk Banglamphu je hostel, guesthouse of hotel te boeken. Zelf regel ik altijd iets in Soi Rambuttri. Sinds ik er in 2011 voor het eerst kwam was ik eigenlijk onmiddellijk gegrepen door de aanstekelijke sfeer.
Een typisch guesthouse, je mag gerust zeggen een icoon in Soi Rambuttri, is Lamphu House Bangkok. Hier pit je voor een habbekrats in je eigen kamer en er is een sfeervolle tuin om te chillen. Een gaaf hostel is Bedspread Hostel. Liever ietsje meer comfort? Noteer dan Chillax Heritage Hotel Khaosan.
Op een klein half uurtje wandelen van Soi Rambuttri ligt TAVEE Guesthouse, een fijne spot wanneer je liever iets meer in de luwte verblijft maar tegelijkertijd niet ver van de levendigheid wilt zitten.
Bekijk alle accommodaties in Bangkok
Een ander cool gedeelte om te verblijven is het Lumpini Park, al liggen de prijzen daar gemiddeld genomen wel hoger dan in het backpackersgedeelte bij Banglamphu. Je vindt er tal van fraaie hotels waar het je aan niets ontbreekt. Een luxe hotel voor de ultieme vakantie is The Sukhothai Bangkok. Hetzelfde geldt voor het Sindhorn Kempinski Hotel. Maar rond Lumpini Park liggen evengoed gezellige hostels, zoals El biógrafo, Rest is More en het Ekanek Hostel.
Ben je meer van het moderne Bangkok? Dan past Sukhumvit perfect bij je. Uitstekende hotels zijn hier het Public House Hotel, 137 Pillars Suites Bangkok en Ascott Thonglor Bangkok.
Meer lezen over Bangkok
Ik heb nog veel meer leuks voor je in petto voor wat betreft Bangkok. Check de volgende artikelen maar eens:
- Bangkok: alles wat je wilt weten
- Soi Rambuttri: mijn favo straat in Bangkok
- Khao San Road: voor wie een wilde avond in Bangkok zoekt
- 6 leuke koffietentjes nabij Khao San Road
- Wat Pho: de iconische gouden Boeddha van Bangkok
- Zo kom je van Bangkoks vliegvelden naar het centrum
- De beste streetfood-spots van Bangkok
- Bangkok na corona: een zichtbaar aangeslagen stad
Zoek je verdere info en inspiratie voor Thailand? Bekijk dan de speciale Thailand-pagina.
Zoek je een leuke route voor Thailand?
Om je te helpen met de planning van je avontuur door Thailand heb ik deze epische route van 4 weken uitgestippeld. Uiteraard met Bangkok als vertrekpunt.
Een andere aanrader is om Backpackgids Thailand aan te schaffen. Deze digitale garantie voor voorpret staat boordevol routes, insider-tips en de mooiste plekjes van Het Land van de Glimlach.
Door de gids te kopen help je mij bovendien en kan ik lekker doorgaan met (gratis) content produceren voor jou en andere backpackers. Dankjewel voor je steun 🙂 !
Lijkt fietsen in Bangkok jou vet?
Leuk artikel! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer 🙂