12 ideeën om reizen en werken in Australië te combineren (+ tips)

Vraag aan twintig backpackers waar ze bij een working holiday aan denken, en je kunt er vergif op innemen dat er minimaal vijftien Australië zeggen. Yep, Australië is hét land als het op werkvakanties aankomt.

Reizen en werken is een combinatie waar je Down Under nauwelijks omheen kunt.

Natuurlijk zou het gaaf zijn om een jaar in Australië rond te trekken en toffe roadtrips te maken zonder je handen uit de mouwen te hoeven steken. Echter, de hoge kosten in Australië zorgen ervoor dat dit voor het gros van de backpackers niet bepaald realistisch is.

Daarom kiezen de meeste lui ervoor om werken en reizen te combineren daar aan de andere kant van de wereld. Het is in ieder geval niet persé nodig om vooraf duizenden euro’s te sparen om een reis door Australië te kunnen maken.

Ja oké, als je met een werkvisum het land binnenkomt heb je minimaal 5.000 Australische dollars op je rekening nodig, zo’n 3.000 euro. Veel meer wordt er niet van je gevraagd. Het is overigens geen overbodige luxe om een extra centje te hebben, voor het geval het vinden van een baan effe iets langer duurt dan gehoopt.

Enne, wist je dat je zonder het Working Holiday Visum (WHV) evengoed zat opties hebt?

Zie jij werken en reizen in Australië wel zitten?

In dit artikel bespreek ik twaalf mogelijke baantjes die je Down Under kunt doen. Baantjes waarmee je de nodige dollars binnenharkt om vervolgens die droomreis te maken die je altijd al wilde.

Waarom zou je een working holiday in Australië doen?

Appels plukken op het prachtige Tasmanië? Het kan!

Ik begrijp je, de gedachte om op reis te moeten werken is misschien niet de meest rooskleurige. Maar ja, je zult iets moeten doen om je verblijf te bekostigen, zo is het ook weer.

Laten we er dus niet omheen draaien: geld is een van de belangrijkste redenen om voor een werkvakantie te kiezen.

De een gaat na een poosje gewerkt te hebben rondreizen door Australië, de ander pakt z’n biezen en trekt voor een lange periode naar Zuidoost-Azië. Daar is het spotgoedkoop en je kan het er zomaar maandenlang uitzingen met je verdiende centjes. Indien je ze er niet doorheen hebt gejaagd tenminste…

Behalve het geld zal een working holiday je tevens in contact brengen met een hoop andere backpackers, met wie je er in je vrije weekenden op uittrekt om coole dingen te doen. Het werk heeft daarom evengoed een sociale kant.

Daarnaast helpt het (doorgaans) harde werken je discipline op te bouwen die je in je verdere leven van pas gaat komen. Zowel tijdens je werk als op andere gebieden.

En tot slot ga je natuurlijk voor het avontuur. Da’s hoogstwaarschijnlijk de nummer één reden waarom je deze sprong in het diepe waagt, ja toch?

 

12 baantjes om reizen en werken in Australië te combineren

Is met dieren werken op een boerderij iets voor jou?

Hieronder vind je twaalf ideeën om werken en reizen Down Under te combineren.

Wat alvast fijn is om te weten: sinds januari 2024 geldt de ‘6-maanden-regel’ niet meer onder bepaalde omstandigheden. En dus mag je langer dan 6 maanden voor een werkgever werken, wat jou als werkkracht voor hen weer interessanter maakt.

Echter, wil je zoveel mogelijk van Australië zien, kun je je beter focussen op kortere baantjes. Maandje hier, maandje daar. Zoiets 🙂 .

Hey nog een ding tot slot: laat je niet uitbuiten op een boerderij of zo hè. Je zult niet de eerste backpacker zijn die zich genaaid voelt! Aan de andere kant wil ik jij ook geen onnodige angst inboezemen. Maar ben ik elk geval alert en kom op voor je rechten.

 

1. Fruitplukken of ander boerderijwerk

In Australië heb je tig mogelijkheden om te werken in de landbouw, farmwork is enorm in trek bij backpackers.

Zo kun je kiezen voor het plukken van fruit. Op deze manier doe je eveneens nuttige ervaring op om aan de vereisten voor een werkvisum voor het tweede jaar te voldoen.

Qua uurloon moet je denken aan 20 AUD tot 30 AUD.

Vrijwillig is een andere optie. Daarvoor is WWOOF een optie om te overwegen. Als WWOOFer ben je werkzaam op een ‘organic farm’ en kun je behalve fruitplukken eveneens werken met bijvoorbeeld dieren of helpen op een wijnboerderij. Je krijgt doorgaans dus geen salaris, maar wél kost en inwoning. Een WHV is zodoende niet nodig, je helpt immers op vrijwillige basis een handje mee. Meer informatie hierover vind je op deze website. HelpX en WorkAway zijn vergelijkbare platforms.

Indien je paard, brommer of motor kunt rijden heb je de optie om als veedrijver aan de het werk te gaan. Ook gaaf!

 

2. Werken in de parelindustrie

Ik wil meteen duidelijkheid geven: de baantjes in de parelindustrie zijn de laatste jaren behoorlijk afgenomen. Je hebt echter wel degelijk nog de kans om er een te scoren. Leuk, want zo leer je achtergrond van de parelindustrie in Australië kennen en kun je tegelijkertijd leuk verdienen, zo tussen de 27 AUD en 32 AUD per uur.

Mogelijkheden om werk te doen in de parelsector heb je onder andere bij Cape Leveque bij de Cygnet Pearl Farm, bij Paspaley Pearls rond Darwin of bij Blue Sea Pearls en Clipper Pearls in West-Australië.

Op Jobaroo vind je meer handige informatie en werkplekken in de parelindustrie.

 

3. Werken op een camping of in een nationaal park

Australië telt duizenden campings en meer dan 500 nationale parken. En zoals je begrijpt: waar mensen komen, is werk.

Op zulke plekken heb je dan ook genoeg mogelijkheden om een baan te vinden. Je kunt denken aan werkzaamheden als receptionist(e), entertainer, schoonmaker, administrateur, gids of parkonderhouder.

 

4. Werven voor het goede doel

Wil je mobiel blijven en dus niet vastzitten aan een vaste werkplaats, dan is werken als werver wellicht een job die goed bij je past. Je weet wel, die figuren waar je normaal gesproken in een grote boog omheen loopt 😉 .

Je kunt zo zelf je locatie bepalen en regelmatig afwisselen, perfect in combinatie met bijvoorbeeld een roadtrip. Het is een coole manier om Australië en de locals goed te leren kennen.

Zeker wanneer je een geboren verkoper bent kun je door de commissies een leuk centje bijverdienen. Je zult immers zoveel mogelijk donateurs moeten zien binnen te hengelen. En hoe meer donateurs jij werft, hoe vrolijker jouw bankrekening wordt.

Denk aan organisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Wereld Natuur Fonds. Je kunt bij hen altijd een lijntje uitgooien of ze iets voor je hebben.

 

5. Run een eigen (online) business

Overweeg jij je baan op te zeggen om te gaan reizen, dan is het opzetten van een online business ideaal om geld in het laatje te brengen. Het hebben van een business zonder vaste werkplek is tijdens het reizen het meest ideaal.

Het zorgt voor ultieme flexibiliteit omdat je je werk overal kunt uitvoeren. Waaraan kun je denken? Een blog, het aanbieden van online cursussen, coaching, dropshippen en ga zo maar door.

Zelf ben ik fan van digitale producten, je hebt er zo min mogelijk omkijken naar en hoeft niets fysiek te verzenden.

En het chille is: je hebt zo geeneens een werkvisum nodig. Tevens ben je niet aan leeftijd gebonden, wat bij het WHV wel zo is (maximaal 30 jaar).

Op deze manier reisde ik dus ook door Nieuw-Zeeland. De meeste backpackers deden daar een working holiday, terwijl ik al gauw een campertje kocht om met gierende banden te vertrekken uit het hostel. Ik begon aan m’n roadtrip door het land van de hobbits.

Hoe ik die reis betaalde? Met de inkomsten van dit blog.

 

6. Freelancen

Freelancen, het is wat het gros van de digital nomads vandaag de dag doet.

Schrijven, vertalen, lesgeven, designen, websites bouwen; je kunt aan werkelijk alles denken.

Beschik je over uitstekende schrijf-skills, wat let je dan om jezelf als copywriter te laten inhuren?

Hoe leuk is het, indien schrijven helemaal jouw ding is, om voor bekende reiswebsites artikelen te kunnen schrijven vanuit je hangmat met uitzicht op zee? En je krijgt er nog geld voor ook. Oké, ik moet niet overdrijven. De praktijk wijst uit dat je toch eerder binnen zit te typen dan in een hangmat 😉 .

 

7. Gids of instructeur bij een touroperator

Vond je die ene tour zo onwijs vet? Vraag dan eens aan de desbetreffende touroperator of ze nog een baantje voor je hebben liggen. Misschien iets als host of gids. Of misschien een baan als duik-, ski- of surfinstructeur.

Door zulk werk te doen maak je dagelijks te gekke avonturen mee en kom je gemakkelijk in contact met andere backpackers.

Down Under zijn er nogal wat reizigers die zo’n job weten te bemachtigen. Iets voor jou? Bied jezelf aan en laat met passie zien hoe je van waarde voor ze bent.

 

8. Fotograferen kan ook

Is fotografie een hobby van je en wil je de stap zetten om het professioneel aan te pakken?

Yep, het klinkt misschien eerder als een droombaan dan eentje die voor het grijpen ligt, al is het wel degelijk mogelijk.

Heb je het gevoel talent voor fotografie te hebben? Reis door Australië, maak foto’s en laat je werk zien aan reisbureaus, toeristenpunten of andere bedrijfjes die jouw kliekjes wel kunnen gebruiken.

Ook met deze baan ben je superflexibel en zit je niet gekluisterd aan een oersaai bureau.

Op Seek barst het overigens van de vacatures binnen de fotografie. Regel je op die manier een baan, ben je natuurlijk minder flexibel dan wanneer je zelf het land doortrekt om foto’s te schieten. Wel krijg je er zekerheid voor terug. Het is dus maar net wat bij je past. Wanneer je goed zoekt, vind je bovendien wellicht een leuke opdracht waarbij je op verschillende plekken in Australië aan het werk kunt met je camera.

 

9. Verricht vakwerk

De tijd dat er neerbuigend naar schilders, metselaars, timmermannen en dergelijke beroepen werd gekeken is al lang voorbij!

Ben je een beetje handig (ikke niet in elk geval!) of heb je een specifiek vak geleerd, zal je weinig moeite hebben om aan een baan te komen. Je kunt denken aan een job aan automonteur, elektricien, hovenier, schilder, glazenwasser, metselaar, klusjesman of loodgieter. In heel de wereld staat men te springen om zulke specialisten.

Bovendien kun je er uitstekend mee verdienen.

Check backpackerjobboard om specialistisch werk te vinden.

 

10. Ga als mijnwerker aan de slag (en verdien crazy!)

Door heel het land, maar vooral in West-Australië en Queensland, liggen mijnen om je in het zweet te werken. Het is de best betaalde sector van Australië, 50 AUD tot 65 AUD per uur is heel normaal. Heb je niet de vereiste kwalificaties en ervaring, dan zal werk vinden in de mijnindustrie helaas een lastig karwei zijn.

Mocht je een technische of geologische achtergrond hebben, is het allemaal een stuk makkelijker voor je. Heb je dit niet, praat dan met andere mensen die al actief zijn in de mijnen. Via hen kun je te weten komen wat nodig is om in deze sector een baan te bemachtigen. Geduld is een schone zaak, aangezien werk in de mijnen erg populair is.

Eerlijk is eerlijk, als mijnwerker ben je niet de meest flexibele persoon. Je wordt namelijk niet zomaar aangenomen. Het is dan ook niet heel logisch dat je na een korte periode stopt en weer verder reist. Daarnaast is het keihard aanpoten geblazen. Daartegenover staat natuurlijk het oh zo lekkere salaris.

 

11. In de horeca werken

Naast het werken op een boerderij is de horeca een branche die veel backpackers aantrekt. Logisch natuurlijk, aangezien je eenvoudig veel uren kunt schrijven en je veel met andere mensen in contact komt. Er kunnen zomaar maandenlange reismaatjes voor je tussenzitten.

Interesse in de horeca? Loop dan gewoon een leuke pub, bar, hostel of café binnen en vraag of ze mogelijkheden hebben. Dit kan zowel in de bediening, keuken, receptie als achter de bar zijn.

Of beproef je geluk als barista in een koffiebar. De koffiescene in Australië is immens, Melbourne is op dat vlak de place to be. Ook nu geldt weer: de nodige ervaring zal je goed doen.

Out of the box denken kan net zo goed hè! Wat dacht je bijvoorbeeld kok bij een skiresort? Of restaurantmanager in een bierbrouwerij?

Je kunt evengoed voorafgaand aan je reis al naar een job in de horeca speuren, handige websites daarvoor zijn Gumtree of Seek.

 

12. Au pair

Ben je goed met kinderen? In dat geval is werken als au pair op je lijf geschreven.

Terwijl de ouders des huizes op kantoor zitten, regel jij het huishouden en ben je als een moeder (of vader) voor de kids.

Helpen met huiswerk, spelen, daguitstapjes, koken en andere dagelijkse taakjes zullen de dingen zijn waar je je mee bezig houdt.

 

Heb je hulp nodig bij het vinden van werk in Australië?

Je kunt het volledig op eigen houtje doen natuurlijk, credits voor jou!

Om backpackers te ondersteunen in hun zoektocht zijn er gelukkig ook bedrijven zoals Global Work & Travel. Ideaal wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken bij je zoektocht.

 

Wat verdien je tijdens een working holiday in Australië?

Voor een aantal baantjes heb ik de gemiddelde uursalarissen al laten doorschemeren.

Per uur zal je doorgaans tussen de 25 AUD en de 60 AUD betaald krijgen, waarbij 50 AUD of meer veelal voor werk in civiele techniek, engineering of mining zal zijn.

Fruitplukken en Au Pair ligt vaak rond de 25 AUD, receptionist om en nabij de 30 AUD en werken als schoonmaker of barista evengoed ongeveer 30 AUD.

Deze bedragen zijn niet netto, aangezien je 15% belasting over je eerste AUD 45.000 zult moeten betalen.

Een backpacker in Australië verdient gemiddeld zo’n 70.000 AUD per jaar volgens Talent.com. Omgerekend zo’n 5.800 AUD op maandelijkse basis.

 

Hou je geld over tijdens een working holiday in Australië?

Een werkvakantie betekent ook leuke uitstapjes maken

Laat je niets wijsmaken voor wat betreft het sparen van tig duizenden euro’s per maand in Australië. Ja, een beetje sparen kan, maar ik hou het liever realistisch voor je. Het leven Down Under is gewoonweg reteduur, en dan doel ik met name op de accommodaties.

Voor een eigen kamer met gedeelde badkamer en keuken in Melbourne ben je bijvoorbeeld zo 300 AUD tot 400 AUD per week kwijt. Tel daar de boodschappen, transportkosten, uitstapjes en simkaart bij op, en je weet dat het een kostbaar zaakje wordt.

Het merendeel van de werkende backpackers kiest er vanwege het kostenplaatje voor om in een hostel te wonen en daar in een slaapzaal te pitten. Nee, da’s niet echt chill voor je privacy, al heb je gezien de krapte op de huizenmarkt soms geen andere keus. Per week krijg je een relatief aantrekkelijke prijs, denk aan 150 AUD tot 200 AUD.

Lukt het je om een baan te scoren bij ik noem maar iets een cattle station of een ranch waarbij eten, drinken en accommodatie zijn inbegrepen en je 200 AUD per dag verdient? Dan is het een ander verhaal en zie je je bankrekening met de week groeien. Je moet er in die gevallen wel op rekenen in afgelegen, landelijke gebieden te werken. Sociaal zodoende niet het beste wat je je kunt wensen. Alleen ja, je kunt niet alles hebben.

 

Meer tips voor werken in Australië

Behalve het raadplegen van de websites die ik in dit artikel heb genoemd, adviseer ik je om navraag te doen in je hostel, locals aan te spreken, Facebookgroepen te checken en de prikborden in supermarkten, toeristenpunten en andere hostels in de gaten te houden. Tot slot: gooi de schroom van je af en bied je diensten aan 🙂 .

Lees verder de volgende artikelen nog even door voor wat betreft werken in Australië:

 

Vragen over het combineren van werken en reizen Down Under? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
9 Antwoorden
  1. Abel

    Per toeval hier terecht gekomen, omdat ik ook overweeg om werken en reizen te gaan combineren. Leuke eyeopeners, wellicht dat het nog van pas komt in de toekomst. Succes 🙂

  2. Paul

    Freelance werk is vaak het makkelijkst te vinden en nog goed betaald ook. Als je ergens goed in bent online is dat natuurlijk vanaf iedere locatie uit te voeren.

  3. Vera

    Dit is het eerste artikel wat ik tegenkom tijdens deze zoektocht naar mijn mogelijkheden als ik wil gaan reizen en werken in Australië. En het is al meteen een super artikel met veel tips! Bedankt!

  4. Carmen

    Hi Robbert,

    wat een fijne website met al veel informatie!
    Ik ben van plan om in 2022 voor langere tijd op reis te gaan, o.a. naar Australië. Ik zit aan de optie voor het reis en werkvisum te denken, alleen ik zit met de vaste lasten hier in Nederland qua zorgverzekering etc… Wat is jouw ervaring hiermee? Kan je genoeg geld verdienen om jezelf in Australië te onderhouden én de vaste lasten in Nederland te dekken?
    (Momenteel gaat het sparen niet zo hard, ik ben net terug van 5 maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en ben nu in opleiding, ik zit dus erg met wat mijn mogelijkheden financieel gaan zijn na het afronden van mijn opleiding!)

    Ik hoor het graag!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Carmen,

      Dat zal lastig worden denk ik, aangezien het leven in Australië ook al duur genoeg is. Al hangt het er natuurlijk vanaf hoe hoog je lasten in Nederland zijn…

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw